Zobacz pełną wersję : [350d] Problem przy zapisie L+RAW
Witam.
Posiadam 350d od niedawna i zaobserwowalem dzisiaj taką jedna dziwną rzecz. Mianowicie, jesli w trybie M (narazie jeszcze nie testowalem zapisu w innych trybach) dam zaspisywanie zdjec w trybie L + RAW to na karcie po zrobieniu zdjecia mam 2 jpe'gi ( przykladowo: IMG_0058.jpg oraz IMG_0058 (1).jpg ). Czy przypadkiem nie powinno byc tak ze przy tym ustawieniu zdjecie jest zapisywane jako CR2 i jako JPG ?
Dodam tylko ze jak dam sam tryb RAW to zdjecie zostaje zapisane jako CR2 (czyli tak jak chce i tak jak powinno byc). Z opcji aparatu wyczytalem ze firmware mam w wersji 1.0.3
Poprostu podpinam kabel i WinXp(SP2) rozpoznaje podlaczony sprzet jako EOS 350D. Wtedy w Moj Komputer pojawia sie kolejna kategoria, oprocz dyskow twardych i urzadzen z wymiennymi nosnikami danych, aparaty fotograficzne i skanery ( albo cos bardzo podobnego ). Poprostu tam wchodze i kopiuje na dysk. Dodam jeszcze tyle ze tam pojawiaja sie konkretnie dwa jpe'gi poniewaz mają taka sama wielkosc, okolo 2,5 MB, natomiast te CR2 około 8 MB. Chcialem wgrac oprogramowanie dodwane z aparatem ale dvd-rom mi nie odczytuje plyt cd ktore dostalem ( zachowuje sie tak jakby nic nie bylo wlozone ).
Acha. To normalne, że jest nienormalnie. Win+aparat podłączony kabelkiem zachowuje się źle. Faktyczną zawartość karty można zobaczyć korzystając z czytnika CF.
No dobra ale przeciez poprzez podpiecie aparatu przez kabel nie nastepuje automatyczna konwersja z CR2 do JPG. Pozatym jak zrobie zdjecie w samym trybie RAW to widzi poprawnie. Ponadto 'Podglad obrazow i faxow systemu Windows' nie odczytuje RAW'ow a bez problemu radzi sobie z tymi 'podwojnymi' JPG'ami.
Proponuję wgrać ZoomBrowsnera (załączonego z aparatem + aktualizacja ze strony canona), pozwala wywoływac Rawy- przynajmniej wstępnie, oraz katagoluje zdjęcia w plikach dziennych-tj. wszystlie zdjęcia z danego dnia zapisuje w jednym pliku.
No wlasnie tylko ze naped nie chce mi odczytac plyty. Sprobowalem w drugim kompie i cos tam walczyl z ta plyta ale i tak jej nie odczytal, a jak sie popatrzec pod swiatlo to to na plycie widac takie rozchodzace sie okregi :|. No nic powalcze jeszcze troche z tym sprzetem. Co prawda jak robie raw to nie potrzebuje jpg bo i tak moge sobie skonwertowac ale denerwuje mnie taka sytuacja.
No dobra ale przeciez poprzez podpiecie aparatu przez kabel nie nastepuje automatyczna konwersja z CR2 do JPG.
Nie następuje, ale albo Windows albo sterownik pokazuje te pliki tak jak pokazuje. Pewnie sterownik. Niedorobiony jest i tyle.
ja używam Canon EOS Utility. Naprawdę piękna mała i szybka aplikacja którA świetnie nadaje się do tego (katalogowanie itp.....) dodatkowo można za jej pomocą sterować aparatem.
Polecam.
ok super to jutro sproboje pojechac do sklepu. Myslicie ze mi wymienia plyte cd ? Czy moze lepiej zglosic sie po nowa do canona ?
Miałem to samo. NAJNOWYSZY soft i...sprawa rozwiązana. Lub czytnik
Windowsy sa takie przyjazne uzytkownikowi ze jak widza dwa 'dla nich' identyczne z nazwy pliki z czego jeden jest 'nieznany' (raw) to go jakims cudem przerabiaja (kopiuja, nadpisuja , cokolwiek magicznego) na znany im plik. Dlatego samego raw odczytasz, samego jpg odczytasz a jpg+raw Windowsy probuja pomoc ci odczytac... niezbyt skutecznie.
Rozwiazania (wg kolejnosci ktore najlepsze):
1. Czytnik (bo naszybszy i zero problemow z software/sterownikam) + jakis downloader (np zapytaj kolegi mxw z forum... ew. komercyjny breeze downloader pro) lub total commander
2. Zaktualizowany do najnowszej wersji software Canona (tu musisz powalczyc z plyta)
3. http://www.microsoft.com/windowsxp/using/digitalphotography/prophoto/raw.mspx
Dzieki za pomoc. Faktycznie lipa z tym ze system tego nie ropoznaje. Rowniez dzieki za cierpliwosc bo jak sie okazuje nie wiem czemu wczoraj nie znalazlem ( a dzisiaj juz tak ) watek o takiej samej tematyce. Swoj problem rozwiazalem tym darmowym programem: http://www.nabocorp.com/cam2pc/freeware.php
Swoj problem rozwiazalem tym darmowym programem: http://www.nabocorp.com/cam2pc/freeware.php
I rowniez dobrze wybrales. Jeden z najlepszych a darmowych programow alternatywnych.