Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [350d] Problem przy zapisie L+RAW

wpj
15-10-2006, 17:07
Witam.

Posiadam 350d od niedawna i zaobserwowalem dzisiaj taką jedna dziwną rzecz. Mianowicie, jesli w trybie M (narazie jeszcze nie testowalem zapisu w innych trybach) dam zaspisywanie zdjec w trybie L + RAW to na karcie po zrobieniu zdjecia mam 2 jpe'gi ( przykladowo: IMG_0058.jpg oraz IMG_0058 (1).jpg ). Czy przypadkiem nie powinno byc tak ze przy tym ustawieniu zdjecie jest zapisywane jako CR2 i jako JPG ?
Dodam tylko ze jak dam sam tryb RAW to zdjecie zostaje zapisane jako CR2 (czyli tak jak chce i tak jak powinno byc). Z opcji aparatu wyczytalem ze firmware mam w wersji 1.0.3

piast9
15-10-2006, 17:17
Czym czytasz kartę?

wpj
15-10-2006, 17:33
Poprostu podpinam kabel i WinXp(SP2) rozpoznaje podlaczony sprzet jako EOS 350D. Wtedy w Moj Komputer pojawia sie kolejna kategoria, oprocz dyskow twardych i urzadzen z wymiennymi nosnikami danych, aparaty fotograficzne i skanery ( albo cos bardzo podobnego ). Poprostu tam wchodze i kopiuje na dysk. Dodam jeszcze tyle ze tam pojawiaja sie konkretnie dwa jpe'gi poniewaz mają taka sama wielkosc, okolo 2,5 MB, natomiast te CR2 około 8 MB. Chcialem wgrac oprogramowanie dodwane z aparatem ale dvd-rom mi nie odczytuje plyt cd ktore dostalem ( zachowuje sie tak jakby nic nie bylo wlozone ).

piast9
15-10-2006, 17:36
Acha. To normalne, że jest nienormalnie. Win+aparat podłączony kabelkiem zachowuje się źle. Faktyczną zawartość karty można zobaczyć korzystając z czytnika CF.

wpj
15-10-2006, 17:42
No dobra ale przeciez poprzez podpiecie aparatu przez kabel nie nastepuje automatyczna konwersja z CR2 do JPG. Pozatym jak zrobie zdjecie w samym trybie RAW to widzi poprawnie. Ponadto 'Podglad obrazow i faxow systemu Windows' nie odczytuje RAW'ow a bez problemu radzi sobie z tymi 'podwojnymi' JPG'ami.

szandor
15-10-2006, 18:59
Proponuję wgrać ZoomBrowsnera (załączonego z aparatem + aktualizacja ze strony canona), pozwala wywoływac Rawy- przynajmniej wstępnie, oraz katagoluje zdjęcia w plikach dziennych-tj. wszystlie zdjęcia z danego dnia zapisuje w jednym pliku.

wpj
15-10-2006, 19:11
No wlasnie tylko ze naped nie chce mi odczytac plyty. Sprobowalem w drugim kompie i cos tam walczyl z ta plyta ale i tak jej nie odczytal, a jak sie popatrzec pod swiatlo to to na plycie widac takie rozchodzace sie okregi :|. No nic powalcze jeszcze troche z tym sprzetem. Co prawda jak robie raw to nie potrzebuje jpg bo i tak moge sobie skonwertowac ale denerwuje mnie taka sytuacja.

piast9
15-10-2006, 19:37
No dobra ale przeciez poprzez podpiecie aparatu przez kabel nie nastepuje automatyczna konwersja z CR2 do JPG.
Nie następuje, ale albo Windows albo sterownik pokazuje te pliki tak jak pokazuje. Pewnie sterownik. Niedorobiony jest i tyle.

VANT
15-10-2006, 19:48
ja używam Canon EOS Utility. Naprawdę piękna mała i szybka aplikacja którA świetnie nadaje się do tego (katalogowanie itp.....) dodatkowo można za jej pomocą sterować aparatem.
Polecam.

wpj
15-10-2006, 20:41
ok super to jutro sproboje pojechac do sklepu. Myslicie ze mi wymienia plyte cd ? Czy moze lepiej zglosic sie po nowa do canona ?

Joshec
15-10-2006, 20:59
Miałem to samo. NAJNOWYSZY soft i...sprawa rozwiązana. Lub czytnik

Vitez
16-10-2006, 13:42
Windowsy sa takie przyjazne uzytkownikowi ze jak widza dwa 'dla nich' identyczne z nazwy pliki z czego jeden jest 'nieznany' (raw) to go jakims cudem przerabiaja (kopiuja, nadpisuja , cokolwiek magicznego) na znany im plik. Dlatego samego raw odczytasz, samego jpg odczytasz a jpg+raw Windowsy probuja pomoc ci odczytac... niezbyt skutecznie.

Rozwiazania (wg kolejnosci ktore najlepsze):

1. Czytnik (bo naszybszy i zero problemow z software/sterownikam) + jakis downloader (np zapytaj kolegi mxw z forum... ew. komercyjny breeze downloader pro) lub total commander

2. Zaktualizowany do najnowszej wersji software Canona (tu musisz powalczyc z plyta)

3. http://www.microsoft.com/windowsxp/using/digitalphotography/prophoto/raw.mspx

wpj
16-10-2006, 21:39
Dzieki za pomoc. Faktycznie lipa z tym ze system tego nie ropoznaje. Rowniez dzieki za cierpliwosc bo jak sie okazuje nie wiem czemu wczoraj nie znalazlem ( a dzisiaj juz tak ) watek o takiej samej tematyce. Swoj problem rozwiazalem tym darmowym programem: http://www.nabocorp.com/cam2pc/freeware.php

Vitez
17-10-2006, 02:18
Swoj problem rozwiazalem tym darmowym programem: http://www.nabocorp.com/cam2pc/freeware.php

I rowniez dobrze wybrales. Jeden z najlepszych a darmowych programow alternatywnych.