Zobacz pełną wersję : Lampy "studyjne",350d i czasy...pomocy.
Witam.Mam nadzieję,że mi pomożecie.Po wielu przygodach i próbowaniu oświetlenia załatwiłem sobie 2 lampy studyjne.Nie jest to jakieś cudo..nie ma regulacji mocy błysku..siła to bodajże 100ws.Chciałem fotografować spadające z kranu krople i różne przedmioty oblewane wodą.Wiem,że potrzebuję krótkich czasów..No i tak:350 ma czas synchronizacji z lampą 1/200.Wyczytałem jednak,że błysk wbudowanej lampy trwa 1/1000,a więc jeśli będę fotografował w ciemnościach to obraz i tak zostanie zarejestrowany w takim czasie...No oki-działa.Teraz chciałem się trochę pobawić z wariantami oświetlenia z dwóch lamp które mam...no i zonk.Robię na 1/200 w ciemności i obraz wychodzi rozmyty...Nie mówcie mi,że te lampy mają tak krótkie czasy błysku :( Czytałem gdzieś na innym forum poradnik ,na temat fotografowania takich właśnie rzeczy...autor używał lamp cy 100m,o mocy takiej jak u mnie...pisał,że czasy potrzebne to 1/2500...nie chce mi się wierzyć,że te lampy za 350 zł (w funsports) mają tak krótki czas błysku?! Autor fotografował bodajże aparatem Sigma SD9.Czy to ten aparat ma może inne czasy synchronizacji?Czy może wszystko przez to ,że wyzwalam lampy przez kostkę jednobolcową na sanki? Nic już nie rozumiem.Pomóżcie proszę!
KuchateK
15-10-2006, 10:35
To Cie ktos nabil w butelke z ta wbudowana.
Czas wbudowanej rzeczywiscie to jakies 1/1000 (raczej 1/700), tyle ze na pelnej mocy. Przy fotografowaniu kropli z pewnoscia tej mocy nie uzyskales. Czas skrocil sie znacznie, wiec dzialalo.
Typowo czas blysku zawiera sie w granicach 1/500-1/1000 dla typowych lamp NA PELNEJ MOCY. Wbudowane i naaparatowe maja najczesciej 1/700. Sa lampy studyjne (czeste przypadki) z odchylami ktore potrafia zejsc i do 1/300. W zasadzie kazda ta opcja to za dlugo na krople.
Ale istnieja dwie grupy lamp.
Lampy studyjne i pseudostudyjne ;) sie nie nadaja do tego dlatego, ze regulacja mocy odbywa sie w nich napieciem a nie czasem blysku. Wraz ze zmniejszaniem napiecia w nich (mocy) czas zwykle sie dodatkowo wydluza.
Do tego typu fotografii powinienes stosowac lampy drugiego typu, czyli wszelkie naaparatowe (na stopke), ktore maja manualna kontrole mocy. Tam z kazdym skroceniem mocy o polowe tak samo skraca sie czas blysku, wiec uzyskanie czasow 1/10000 nie stanowi problemu.
Sposob wyzwalania lamp nie ma znaczenia w tym wypadku.
SD9 ma synchro 1/180. Jesli komus dzialalo to ze studyjnymi to najprawdopodobniej jego ujecia nie zawieraly tak szybko poruszajacych sie kropel :) Albo rzeczywiscie te funsportsy sa szybkie. Tutaj by trzeba jednak lampy w rekach i oscyloskopu aby byc pewnym.
Dzięki wielkie za odpowiedź.Teraz już wszystko wiem :)