Witam.Mam nadzieję,że mi pomożecie.Po wielu przygodach i próbowaniu oświetlenia załatwiłem sobie 2 lampy studyjne.Nie jest to jakieś cudo..nie ma regulacji mocy błysku..siła to bodajże 100ws.Chciałem fotografować spadające z kranu krople i różne przedmioty oblewane wodą.Wiem,że potrzebuję krótkich czasów..No i tak:350 ma czas synchronizacji z lampą 1/200.Wyczytałem jednak,że błysk wbudowanej lampy trwa 1/1000,a więc jeśli będę fotografował w ciemnościach to obraz i tak zostanie zarejestrowany w takim czasie...No oki-działa.Teraz chciałem się trochę pobawić z wariantami oświetlenia z dwóch lamp które mam...no i zonk.Robię na 1/200 w ciemności i obraz wychodzi rozmyty...Nie mówcie mi,że te lampy mają tak krótkie czasy błyskuCzytałem gdzieś na innym forum poradnik ,na temat fotografowania takich właśnie rzeczy...autor używał lamp cy 100m,o mocy takiej jak u mnie...pisał,że czasy potrzebne to 1/2500...nie chce mi się wierzyć,że te lampy za 350 zł (w funsports) mają tak krótki czas błysku?! Autor fotografował bodajże aparatem Sigma SD9.Czy to ten aparat ma może inne czasy synchronizacji?Czy może wszystko przez to ,że wyzwalam lampy przez kostkę jednobolcową na sanki? Nic już nie rozumiem.Pomóżcie proszę!