PDA

Zobacz pełną wersję : EOS 300D - fotografia sportowa

arci1981
08-10-2006, 11:45
Od niedawna mam Canona EOS-300D i obiektyw EF 75-300mm f/4-5.6 IS. Zajmuję się robieniem zdjęć sportowych, a konkretniej żużla. Gdy zawody są w dzień to nie mam najmniejszego problemu. Zdjęcia są super. Mam jednak pewien problem gdy zawody odbywają się wieczorem przy sztucznym oświetleniu. Poniższe fotki to przykład mojego problemu:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.fotospeedway.pl/IMG_0321.JPG)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.fotospeedway.pl/IMG_0334.JPG)

Chodzi o to, że zawodnik na pierwszym planie jest dobrze uchwycony, natomiast ten, który jedzie za nim jest rozmyty lub nieostry.

Jestem początkującym fotografem i być może jest to kwestia ustawień. Jeżeli tak to proszę o jakieś podpowiedzi. Zaznaczę jeszcze, że do w/w sprzętu używam lampę Canon SpeedLite 380EX.

Jeżeli jest to kwestia za słabego sprzętu to też proszę o podpowiedź co musiałbym zmienić.

Będę wdzięczny za pomoc w problemie.

Rozważam zakup 350D - może to pomoże :)

swiderski
08-10-2006, 11:52
Nie wiem czy w tym rzecz, ale CHYBA 300D nie ma Af servo, co może powodować rozjechanie się ostrości poruszających się obiektów.
Napisałem CHYBA, bo nigdy nie miałem tej puszki w rękach.

AdrianP
08-10-2006, 12:12
A co powiesz na małą głębię ostrości?

Bagnet007
08-10-2006, 12:47
Do tego dochodzi znaczne wydłużenie czasu otwarcia migawki przy świetle sztucznym w porównania do światła słonecznego.

M@riusz
08-10-2006, 13:25
Jestem początkującym fotografem i być może jest to kwestia ustawień.
Dokładnie.
Poczytaj nt. głębi ostrości oraz zależności pomiędzy ustawieniami przysłony i czasu naświetlania.
Potem na temat priorytetu czasu naświetlania (Tv) i przysłony (Av) oraz wpływu wartości ISO na wszystkie te elementy.
A potem ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz... ;-)

Jeżeli jest to kwestia za słabego sprzętu to też proszę o podpowiedź co musiałbym zmienić.
Na razie popracuj nad umiejętnościami - choć zmiany sprzętu nikt Ci nie może zabronić :twisted:

M@riusz

crater
08-10-2006, 15:04
Nie wiem czy w tym rzecz, ale CHYBA 300D nie ma Af servo, co może powodować rozjechanie się ostrości poruszających się obiektów.
Napisałem CHYBA, bo nigdy nie miałem tej puszki w rękach.

Ma servo.Dziala.W Wasi tylko trzeba dodatkowo kombinowac niewygadnym ustawieniem dloni na lewym przycisku :?

swiderski
08-10-2006, 20:00
Ma servo.Dziala.W Wasi tylko trzeba dodatkowo kombinowac niewygadnym ustawieniem dloni na lewym przycisku :?

Mógłbyś wytłymaczyć co to za ustawienia trzeba zmieniać? na czym to polega?

chyrus
08-10-2006, 20:17
Takie servo to o kant zada rozbić. Kombinacja to: trzymasz spust migawy i wciskasz na "krzyżu" lewy przycisk (lewy od środkowego "set"). Wyzwoli to migawkę, ale niezawsze działa, bo musi zostać poprawnie złapana ostrość. Zresztą to "servo" w 300D jest wolne jak żółw w stos. np. do 350tki

MMM
08-10-2006, 20:17
A co powiesz na małą głębię ostrości?
Przy takiej przysłonie i z takiej odległości? Stary nie żartuj :)
To co jest na tych zdjęciach to mi raczej wygląda na stosunkowo długi czas naświetlania. Panoramujemy bliższego zawodnika przesuwając kadr tak aby dopasować się do jego prędkości przemieszczania się na torze. Zawodnik wychodzi w miarę ostro. Za nim jedzie drugi z inną prędkością i dlatego wychodzi rozmazany.

bigjon
11-10-2006, 13:40
To co jest na tych zdjęciach to mi raczej wygląda na stosunkowo długi czas naświetlania.

Panoramujemy bliższego zawodnika przesuwając kadr tak aby dopasować się do jego prędkości przemieszczania się na torze. Zawodnik wychodzi w miarę ostro. Za nim jedzie drugi z inną prędkością i dlatego wychodzi rozmazany.

Dokładnie tak, to widać bardzo dobrze na 2-gim zdjęciu. Dalszy zawodnik jest rozmazany ale tylko w jednej płaszczyźnie (poziomej). Przy małej głębi ostrości rozmycie wygląda nieco inaczej.

Czasy 1/50s 1/60s to zdecydowanie za długo przy tego typu zdjęciach w ruchu...

Sprawna ręka fotografa czy IS na nic się nie zda w takiej sytuacji - jedyne rozwiązanie na "zatrzymanie ruchu" to czasy od ~ 1/500 w górę! A do tego jest potrzebne albo dobre światło, albo jasny obiektyw, albo ISO 1600/3200… a najlepiej wszystko na raz:twisted:

Paweł Ubysz
12-10-2006, 11:30
IMHO sprawa jest prosta - prowadzisz w celowniku pierwszego zawodnika i robisz mu zdjęcie gdy "wychodzi na prostą " - tzn gdy widzisz go dłuższą chwilę w centrum kadru. Natomiast drugi zawodnik porusza się po innej sciezce z pewną prędkościa katową wobec osi obiektywu. Przy dłuższych czasach ekspozycji da to efekt przesunięcia zawodnika w bok co widać zwłaszcza na drugim zdjęciu. Na pierwszym zdjęciu widać swietnie jak drugiemu zawodnikowi odjeżdża tył motoru - jest rozmyty bardziej niz przód. lekarstwem może być skrócenie czasu ekspozycji lub też zmiana miejsca z którego robisz zdjęcia - może uda się tak ustawić aby więcej niż jeden zawodnik poruszali sie pod zerowym kątem do osi obiektywu.