Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: EOS 300D - fotografia sportowa

Mieszany widok

Domyślnie EOS 300D - fotografia sportowa

Od niedawna mam Canona EOS-300D i obiektyw EF 75-300mm f/4-5.6 IS. Zajmuję się robieniem zdjęć sportowych, a konkretniej żużla. Gdy zawody są w dzień to nie mam najmniejszego problemu. Zdjęcia są super. Mam jednak pewien problem gdy zawody odbywają się wieczorem przy sztucznym oświetleniu. Poniższe fotki to przykład mojego problemu:

Chodzi o to, że zawodnik na pierwszym planie jest dobrze uchwycony, natomiast ten, który jedzie za nim jest rozmyty lub nieostry.

Jestem początkującym fotografem i być może jest to kwestia ustawień. Jeżeli tak to proszę o jakieś podpowiedzi. Zaznaczę jeszcze, że do w/w sprzętu używam lampę Canon SpeedLite 380EX.

Jeżeli jest to kwestia za słabego sprzętu to też proszę o podpowiedź co musiałbym zmienić.

Będę wdzięczny za pomoc w problemie.

Rozważam zakup 350D - może to pomoże
    Ostatnio edytowane przez arci1981 ; 08-10-2006 o 12:45

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Nie wiem czy w tym rzecz, ale CHYBA 300D nie ma Af servo, co może powodować rozjechanie się ostrości poruszających się obiektów.
    Napisałem CHYBA, bo nigdy nie miałem tej puszki w rękach.
    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiderski Zobacz posta
    Nie wiem czy w tym rzecz, ale CHYBA 300D nie ma Af servo, co może powodować rozjechanie się ostrości poruszających się obiektów.
    Napisałem CHYBA, bo nigdy nie miałem tej puszki w rękach.
    Ma servo.Dziala.W Wasi tylko trzeba dodatkowo kombinowac niewygadnym ustawieniem dloni na lewym przycisku

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crater Zobacz posta
    Ma servo.Dziala.W Wasi tylko trzeba dodatkowo kombinowac niewygadnym ustawieniem dloni na lewym przycisku
    Mógłbyś wytłymaczyć co to za ustawienia trzeba zmieniać? na czym to polega?
    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

A co powiesz na małą głębię ostrości?
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdrianP Zobacz posta
    A co powiesz na małą głębię ostrości?
    Przy takiej przysłonie i z takiej odległości? Stary nie żartuj
    To co jest na tych zdjęciach to mi raczej wygląda na stosunkowo długi czas naświetlania. Panoramujemy bliższego zawodnika przesuwając kadr tak aby dopasować się do jego prędkości przemieszczania się na torze. Zawodnik wychodzi w miarę ostro. Za nim jedzie drugi z inną prędkością i dlatego wychodzi rozmazany.

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    To co jest na tych zdjęciach to mi raczej wygląda na stosunkowo długi czas naświetlania.
    Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Panoramujemy bliższego zawodnika przesuwając kadr tak aby dopasować się do jego prędkości przemieszczania się na torze. Zawodnik wychodzi w miarę ostro. Za nim jedzie drugi z inną prędkością i dlatego wychodzi rozmazany.
    Dokładnie tak, to widać bardzo dobrze na 2-gim zdjęciu. Dalszy zawodnik jest rozmazany ale tylko w jednej płaszczyźnie (poziomej). Przy małej głębi ostrości rozmycie wygląda nieco inaczej.

Czasy 1/50s 1/60s to zdecydowanie za długo przy tego typu zdjęciach w ruchu...

Sprawna ręka fotografa czy IS na nic się nie zda w takiej sytuacji - jedyne rozwiązanie na "zatrzymanie ruchu" to czasy od ~ 1/500 w górę! A do tego jest potrzebne albo dobre światło, albo jasny obiektyw, albo ISO 1600/3200… a najlepiej wszystko na raz
    50D Kit, canon 400 F2.8 L
    http://www.jaroslawwlazly.pl

Coś już napisał Awatar Paweł Ubysz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

IMHO sprawa jest prosta - prowadzisz w celowniku pierwszego zawodnika i robisz mu zdjęcie gdy "wychodzi na prostą " - tzn gdy widzisz go dłuższą chwilę w centrum kadru. Natomiast drugi zawodnik porusza się po innej sciezce z pewną prędkościa katową wobec osi obiektywu. Przy dłuższych czasach ekspozycji da to efekt przesunięcia zawodnika w bok co widać zwłaszcza na drugim zdjęciu. Na pierwszym zdjęciu widać swietnie jak drugiemu zawodnikowi odjeżdża tył motoru - jest rozmyty bardziej niz przód. lekarstwem może być skrócenie czasu ekspozycji lub też zmiana miejsca z którego robisz zdjęcia - może uda się tak ustawić aby więcej niż jeden zawodnik poruszali sie pod zerowym kątem do osi obiektywu.
    300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arci1981 Zobacz posta
    Jestem początkującym fotografem i być może jest to kwestia ustawień.
    Dokładnie.
    Poczytaj nt. głębi ostrości oraz zależności pomiędzy ustawieniami przysłony i czasu naświetlania.
    Potem na temat priorytetu czasu naświetlania (Tv) i przysłony (Av) oraz wpływu wartości ISO na wszystkie te elementy.
    A potem ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz... ;-)
    Cytat Zamieszczone przez arci1981 Zobacz posta
    Jeżeli jest to kwestia za słabego sprzętu to też proszę o podpowiedź co musiałbym zmienić.
    Na razie popracuj nad umiejętnościami - choć zmiany sprzętu nikt Ci nie może zabronić

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

Takie servo to o kant zada rozbić. Kombinacja to: trzymasz spust migawy i wciskasz na "krzyżu" lewy przycisk (lewy od środkowego "set"). Wyzwoli to migawkę, ale niezawsze działa, bo musi zostać poprawnie złapana ostrość. Zresztą to "servo" w 300D jest wolne jak żółw w stos. np. do 350tki

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów