PDA

Zobacz pełną wersję : A 75 wyświetlacz -folia ochronna czy osłona???

poker3
06-12-2004, 18:13
A 75 - sam aparat jest bardzo w porządku ale martwi mnie odsłonięty wyświetlacz LCD. Aparat mam od niedawna i jeszcze nie usunęłam fabrycznej folii z LCD. Jednak wygląda ona okropnie, a do tego trochę zasłania wizjer optyczny. Poza tym nie wiem, czy może tam pozostac na zawsze? A może szkodzi LCD?
Zaczęłam szukać i znalazłam dwie opcje:
1. Folie specjalnie na wyświetlacz - bezklejowe dopasowane do rozmiaru LCD ( 6 sztuk 25PLN - Allegro)
2. Specjalna osłonę z klapką, która jednocześnie pełni funkcje osłony przeciwsłonecznej w bardzo słoneczny dzień (62+ koszty wysyłki).(foto-tip.pl)

Czy ktoś z Was ma jakies doświadczenia z w/w wynalazkami? Jeśłi tak, to prosze o radę.
A może w ogóle jeszcze inna opcja numer trzy...?

Pszczola
06-12-2004, 19:08
Problem byl szeroko poruszany na forum. Prosze poszukac.

poker3
06-12-2004, 20:31
Forum przeszukane ale o osłonie przeciwsłonecznej LCD ani słowa... Może źle szukam albo to nowość???

Tomasz Golinski
06-12-2004, 21:15
bylo o folii, ze calkiem nieprzydatna, bo lcd sie nie rysuje i odblaski nie sa takie straszne. czyli oslona tez malo przydatna raczej.

kilazz
08-12-2004, 12:34
A 75 - sam aparat jest bardzo w porządku ale martwi mnie odsłonięty wyświetlacz LCD

Jak to wyswietlacz LCD nie jest niczym osloniety?? Wyswietlacz LCD jest osloniety szybka. A nieusuwanie fabrycznej folii przez 3 miesiace zostawie bez komentarza.

poker3
09-12-2004, 13:09
przez 3 miesiace

A kto mówi, że przez 3 miesiące. Aparat mam niecałe 3 .... tygodnie :)

Ptok
17-12-2004, 12:12
Witaj!

Mam a60-tkę...

Kupiłem folię (tą bezklejową) założyłem i po miesiącu użytkowania zdjąłem.
Powód?

Folia jest miękka i się bardzo łatwo rysuje...Po jakimś miesiącu nie mogłem na to patrzeć...

Obecnie nie osłaniam niczym wyświetlacza. Staram się o niego dbać, ostrożnie wkładam i wyjmuję aparat z pokrowca, bo to jedyny moment (IMO), w którym wyświetlacz narażony jest na zarysowania.

Kolejna rzecz, jestem okularnikiem i mam odruch ostrożnego traktowania optyki, z użyciem odpowiednich do tego materiałów... :wink:

Pozdrawiam!

satriani
21-12-2004, 20:37
dokładnie tak jak ty kupiłem tą folię bezklejową i również powrócilem do folii klejowej sprzedawanej w arkuszach ale nie wulkanizującej się, nie ma żadnego kleju jak się ściąga i nie jest taka miękka , gorąco polecam