Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: A 75 wyświetlacz -folia ochronna czy osłona???

poker3
    Guest

Domyślnie A 75 wyświetlacz -folia ochronna czy osłona???

A 75 - sam aparat jest bardzo w porządku ale martwi mnie odsłonięty wyświetlacz LCD. Aparat mam od niedawna i jeszcze nie usunęłam fabrycznej folii z LCD. Jednak wygląda ona okropnie, a do tego trochę zasłania wizjer optyczny. Poza tym nie wiem, czy może tam pozostac na zawsze? A może szkodzi LCD?
    Zaczęłam szukać i znalazłam dwie opcje:
    1. Folie specjalnie na wyświetlacz - bezklejowe dopasowane do rozmiaru LCD ( 6 sztuk 25PLN - Allegro)
    2. Specjalna osłonę z klapką, która jednocześnie pełni funkcje osłony przeciwsłonecznej w bardzo słoneczny dzień (62+ koszty wysyłki).(foto-tip.pl)

Czy ktoś z Was ma jakies doświadczenia z w/w wynalazkami? Jeśłi tak, to prosze o radę.
    A może w ogóle jeszcze inna opcja numer trzy...?

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Problem byl szeroko poruszany na forum. Prosze poszukac.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

poker3
    Guest

Domyślnie

Forum przeszukane ale o osłonie przeciwsłonecznej LCD ani słowa... Może źle szukam albo to nowość???

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

bylo o folii, ze calkiem nieprzydatna, bo lcd sie nie rysuje i odblaski nie sa takie straszne. czyli oslona tez malo przydatna raczej.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

kilazz
    Guest

Domyślnie

A 75 - sam aparat jest bardzo w porządku ale martwi mnie odsłonięty wyświetlacz LCD
    Jak to wyswietlacz LCD nie jest niczym osloniety?? Wyswietlacz LCD jest osloniety szybka. A nieusuwanie fabrycznej folii przez 3 miesiace zostawie bez komentarza.

poker3
    Guest

Domyślnie

przez 3 miesiace
    A kto mówi, że przez 3 miesiące. Aparat mam niecałe 3 .... tygodnie

Ptok
    Guest

Domyślnie

Witaj!

Mam a60-tkę...

Kupiłem folię (tą bezklejową) założyłem i po miesiącu użytkowania zdjąłem.
    Powód?

Folia jest miękka i się bardzo łatwo rysuje...Po jakimś miesiącu nie mogłem na to patrzeć...

Obecnie nie osłaniam niczym wyświetlacza. Staram się o niego dbać, ostrożnie wkładam i wyjmuję aparat z pokrowca, bo to jedyny moment (IMO), w którym wyświetlacz narażony jest na zarysowania.

Kolejna rzecz, jestem okularnikiem i mam odruch ostrożnego traktowania optyki, z użyciem odpowiednich do tego materiałów... :wink:

Pozdrawiam!

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

dokładnie tak jak ty kupiłem tą folię bezklejową i również powrócilem do folii klejowej sprzedawanej w arkuszach ale nie wulkanizującej się, nie ma żadnego kleju jak się ściąga i nie jest taka miękka , gorąco polecam

Uprawnienia umieszczania postów