Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon EOS 300 i przejściówka na M42

ryjoslaw
20-09-2006, 00:07
Witam wszystkich fotoamatorów i profesjonalistów!!!

Jestem poczatkującym w tej dziedzinie i mam kilka pytań:
1. Czy warto kupic przejściówke na obiektywy z mocowaniem M42? Podobno są problemy z ostrością? Jak to wygląda w praktyce?

2. Czy warto kupic soczewki macro (czy one naprawde zdają egzamin) i czy robiąc zdjęcia z nimi będe miał rozmazane tło? Przypominam że jestem poczatkujący w tej dziedzinie i nie jestem bardzo wymagający, ale chciałbym wiedzieć czy takie wyjście daje możliwość fotografowania makro tak aby poczatkujący widział jakies efekty?

3. Czy i do jakich celów przyda mi sie obiektyw 50mm/f1,8. Wiem że im mniejsza wartość przysłony tym lepiej, ale do jakich celów ogniskowa 50mm sie nadaje najlepiej?

Z GÓRY DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI!!!!

snow
20-09-2006, 00:11
Jestem poczatkującym w tej dziedzinie i mam kilka pytań:
1. Czy warto kupic przejściówke na obiektywy z mocowaniem M42? Podobno są problemy z ostrością? Jak to wygląda w praktyce?

Ostrość ustawiasz ręcznie więc jedyne problemy to mogą być spowodowane złym ustawieniem matówki, błedami przy ostrzeniu bo "na oko"

2. Czy warto kupic soczewki macro (czy one naprawde zdają egzamin) i czy robiąc zdjęcia z nimi będe miał rozmazane tło? Przypominam że jestem poczatkujący w tej dziedzinie i nie jestem bardzo wymagający, ale chciałbym wiedzieć czy takie wyjście daje możliwość fotografowania makro tak aby poczatkujący widział jakies efekty?

IMHO nie warto, lepiej obiektyw Macro, albo m42+mieszek/pierścienie

3. Czy i do jakich celów przyda mi sie obiektyw 50mm/f1,8. Wiem że im mniejsza wartość przysłony tym lepiej, ale do jakich celów ogniskowa 50mm sie nadaje najlepiej?

Do portretów naprzykład.

piast9
20-09-2006, 00:22
Warto. Ustawienie ręczne ostrości faktycznie nie jest łatwe, dobrze mieć matówkę z klinem optycznym od Andee z forum lub przejściówkę z potwierdzeniem ostrości, również ktoś z forum tym handluje, znajdziesz w "sprzedam".

2. Czy warto kupic soczewki macro (czy one naprawde zdają egzamin) i czy robiąc zdjęcia z nimi będe miał rozmazane tło?
Moim zdaniem lepiej helios z pierścieniem odwrotnego mocowania albo przejściówka m42, mieszek i jakiś obiektyw m42.

A tło będziesz miał rozmazane, aż za bardzo. Wydaje mi się, że zaliczasz przesiadkę z kompakta cyfrowego na lustrzanję. Jeszcze nie zauwazyłeś radylanej zmiany głębi ostrości i plastyki zdjęcia?

Zalezy w jakim aparacie. W pełnej klatce to standard, w cropowym aparacie to ju z bardziej portret.

Silent Planet
20-09-2006, 00:30
Canon EOS 300 i przejściówka na M42...
To chyba trzeci taki wątek w przeciągu tygodnia.
Ludzie... wystarczy poszukać - góra 5 minut, zapewniam!