Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Canon EOS 300 i przejściówka na M42

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie Canon EOS 300 i przejściówka na M42

Witam wszystkich fotoamatorów i profesjonalistów!!!

Jestem poczatkującym w tej dziedzinie i mam kilka pytań:
    1. Czy warto kupic przejściówke na obiektywy z mocowaniem M42? Podobno są problemy z ostrością? Jak to wygląda w praktyce?

2. Czy warto kupic soczewki macro (czy one naprawde zdają egzamin) i czy robiąc zdjęcia z nimi będe miał rozmazane tło? Przypominam że jestem poczatkujący w tej dziedzinie i nie jestem bardzo wymagający, ale chciałbym wiedzieć czy takie wyjście daje możliwość fotografowania makro tak aby poczatkujący widział jakies efekty?

3. Czy i do jakich celów przyda mi sie obiektyw 50mm/f1,8. Wiem że im mniejsza wartość przysłony tym lepiej, ale do jakich celów ogniskowa 50mm sie nadaje najlepiej?

Z GÓRY DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI!!!!

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryjoslaw Zobacz posta
    Jestem poczatkującym w tej dziedzinie i mam kilka pytań:
    1. Czy warto kupic przejściówke na obiektywy z mocowaniem M42? Podobno są problemy z ostrością? Jak to wygląda w praktyce?
    Ostrość ustawiasz ręcznie więc jedyne problemy to mogą być spowodowane złym ustawieniem matówki, błedami przy ostrzeniu bo "na oko"

2. Czy warto kupic soczewki macro (czy one naprawde zdają egzamin) i czy robiąc zdjęcia z nimi będe miał rozmazane tło? Przypominam że jestem poczatkujący w tej dziedzinie i nie jestem bardzo wymagający, ale chciałbym wiedzieć czy takie wyjście daje możliwość fotografowania makro tak aby poczatkujący widział jakies efekty?
    IMHO nie warto, lepiej obiektyw Macro, albo m42+mieszek/pierścienie

3. Czy i do jakich celów przyda mi sie obiektyw 50mm/f1,8. Wiem że im mniejsza wartość przysłony tym lepiej, ale do jakich celów ogniskowa 50mm sie nadaje najlepiej?
    Do portretów naprzykład.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Warto. Ustawienie ręczne ostrości faktycznie nie jest łatwe, dobrze mieć matówkę z klinem optycznym od Andee z forum lub przejściówkę z potwierdzeniem ostrości, również ktoś z forum tym handluje, znajdziesz w "sprzedam".

2. Czy warto kupic soczewki macro (czy one naprawde zdają egzamin) i czy robiąc zdjęcia z nimi będe miał rozmazane tło?
    Moim zdaniem lepiej helios z pierścieniem odwrotnego mocowania albo przejściówka m42, mieszek i jakiś obiektyw m42.

A tło będziesz miał rozmazane, aż za bardzo. Wydaje mi się, że zaliczasz przesiadkę z kompakta cyfrowego na lustrzanję. Jeszcze nie zauwazyłeś radylanej zmiany głębi ostrości i plastyki zdjęcia?

Zalezy w jakim aparacie. W pełnej klatce to standard, w cropowym aparacie to ju z bardziej portret.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryjoslaw
    Canon EOS 300 i przejściówka na M42...
    To chyba trzeci taki wątek w przeciągu tygodnia.
    Ludzie... wystarczy poszukać - góra 5 minut, zapewniam!
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Uprawnienia umieszczania postów