Zobacz pełną wersję : Pentax K10D
Michu (Pentax)
12-09-2006, 20:25
Co prawda oficjalna premiera dopiero w czwartek, 14.09, ale steves-digicams puścił trochę farby:
http://www.steves-digicams.com/pr/pentax_09132006_k10d_pr.html?AType=0
Przy tej cenie, sądzę, że to całkiem ciekawa propozycja. To, co najbardziej nasze środowisko intrygowało, to pogłoski o nowym przetworniku obrazu. Szczegóły tutaj:
http://www.nucoretech.com/nu3/10_company/corp_backgrounder.html#products
Pozdrowienia...
CzłowiekZ
12-09-2006, 20:58
Trochę pozamiata na rynku :-D
no,no kto by się spodziewał ,że Pentax włączy się do rywalizacji i to w tak dobrym stylu =)
BARDZO mi to na rękę.....=)))))
Widac dużo przełączników , pokręteł i przycisków...to dobry znak =)))
Nie wspominając o funkacjach bo tych jest całe multum...i ta cena , to zbyt piękne aby mogło być prawdziwe...niech ktos mnie uszczypnie ;)
Warto też dodać ,że lustrzanki Pentaxa najlepiej współpracują ze szkłami M42 - dla nikona to moze być nóz w plecy...zresztą nietylko ;-)
Kolekcjoner
12-09-2006, 22:45
Żeby jeszcze ten link chciał działać to by było cudnie;) :p.
czy mozecie napisac w skrócie co takiego super jest w tym pentaxie?
(wielkie excuse me za wysługiwanie się ale nie chce mi sie czytac tylu stron hehe :):):) )
Kolekcjoner
12-09-2006, 23:22
No wyczytałem z pdf-a. Na papierze ciekawie to wygląda. Się mocna konurencyja robi. Matryca pewnie ta sama co w sony i nikonie. Myślę że szczególnie mocny konkurent dla D80.
CzłowiekZ
13-09-2006, 07:04
Matryca inna. W skrócie to A100 i D80 są troche w tyle. To jest sprzęt klasy D200 tyle, że sugerowana cena to 899$
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Michu (Pentax)
13-09-2006, 08:35
- 10MPxl (z możliwością zapisu RAW jako DNG)
- Nowy, 22 bitowy procesor obrazu
- SR: stabilizacja matrycy (przy K100D działa do 3-3,5 działki)
- Wizjer 95%, powiększenie x0,96
- 11 polowy AF z 9 czujnikami krzyżowymi
- 3 klatki/s, do 12 RAW w serii i zapełniania karty przy JPG
- Całkowicie magnezowa obudowa
- Uszczelnione body (72 uszczelki) - podobnie jak dedykowany grip
- Nowy tryb priorytetu czułości
Plus standardowo:
- Kompatybilność ze wszystkimi szkłami na bagnet Pentaksa
- Z M42 priorytet czasu, potwierdzenie ostrości
Cena ok. 900$ za samo body.
http://obrazoburca.nbox.pl/~underley/K10D/
No, to na photokinie się będzie działo. Nasza 400D troszkę chyba blado wypadnie przy nowym Pentaxie, szczególnie, że cenowo są podobne.
No, to na photokinie się będzie działo. Nasza 400D troszkę chyba blado wypadnie przy nowym Pentaxie, szczególnie, że cenowo są podobne.
nie no... mow za siebie... ja sie do tego plastikowego badziewia nie poczuwam :roll:
ale to w sumie swietne wiadomosci dla uzytkownikow Canona. moze wreszcie cos sie ruszy w tej firmie, i nowe modele o bedzie cos wiecej niz odgrzewane kotlety z drobnymi poprawkami
EDIT: ten Pentax rzadzi. 95% FOV, .95x celownik :D do tego uszczelki, wygladajaca fajnie matryca, anti-shake... i to za te pieniadze
Il fuoco
13-09-2006, 10:25
dlaczego ten news nie pokazał się dwa dni temu ;( teraz będę musiał sprzedać i obiektyw i canona...
chciałem kupować k100d ale kupiłem szkło do mojego trabanta... ehhh...
co za pech...
albo inaczej.
czy ktoś wie czy istnieją przejściówki z canon ef na pentaksa?
na 90 % są więc poszukaj na ebajce.com
proszę:
http://cgi.ebay.com/Pentax-K-PK-Lens-to-Canon-EOS-Camera-Mount-Adapter-New_W0QQitemZ230028586390QQihZ013QQcategoryZ30059Q QrdZ1QQcmdZViewItem
Nowy Pentax zapowiada sie ciekawie
popmart: ilfuocowi chyba chodzilo o przejsciowke w druga strone
no i do pentaxa juz jest dostepne rybie oko :) 10-17mm
mnie np brakuje rybiego w canonie (x1.6)
popmart: ilfuocowi chyba chodzilo o przejsciowke w druga strone
hmm dla mnie oczywistym jest fakt niemożliwości takowej ..;)
hmm dla mnie oczywistym jest fakt niemożliwości takowej ..;)
niemozliwosci to niekoniecznie (mozna zawsze dodac kilka mm wyciagu). ale sensownoscito juz na pewno
http://obrazoburca.nbox.pl/~underley/K10D/ tutaj mozna oblookac to cacuszko...:-P
Pzdr
Spinner
niemozliwosci to niekoniecznie (mozna zawsze dodac kilka mm wyciagu). ale sensownoscito juz na pewno
eeee trzeba by wpuszczać głębiej obiektyw EF w body pentaxa i rozwiercić średnice bagnetu w Pentaxie .... chyba nie bardzo ....
towersivy
13-09-2006, 12:13
Wszystko ładnie pieknie, puszka wyglada super za cene....hmm powiedziałbym smieszna 400D moze chwoc sie w piasek jesli chodzi o sama puszke, tyle ze w Pentaxie jest 1 problem dostepnosc optyki w naszym kraju jest marna a ceny sa wysokie.
Optyki na bagnet "K" sa miliony egzemplarzy na swiecie... Jest ona produkowana przez wiele firm od ponad cwierc wieku ....;-)
Tak wiec to obiegowy bzdet a nie prawda... Nie wspomne o tym, ze mozesz uzywac cudnych manualnych stalek SMC o porazajacej jakosc za czesto psie pieniadze...
Zreszta ten temat szkiel poruszaja najczesciej Ci co to maja w zestawie z 2 zoomy i plastikowa 50-tke dla okrasy...;-)
Bez obrazy - nic personalnie...;-)
Pzdr
Spinner
towersivy
13-09-2006, 12:25
Zgadza sie ale to w wiekszosci stare dziadki, ja mowie o nowej optyce.
Rynek wtorny tych szkieł w PL praktycznie nie istenieje.
Pzdr.
Il fuoco
13-09-2006, 12:28
eeee trzeba by wpuszczać głębiej obiektyw EF w body pentaxa i rozwiercić średnice bagnetu w Pentaxie .... chyba nie bardzo ....
no nie bardzo:)
eh ja głupi:D
Te stare dziadki powalaja do dzis.... malo tego - jeszcze starsze Takumary sa rozchwytywane na Allegro i Ebay przez wlasnie np Canonierow.... Pewnie dlatego, ze sa gorsze od EF??;-) Bez obrazy ale mialem kilka rzeczy w reku Canona i oprocz "bialych szkielek" reszta to raczej slabiaki...
Pzdr
Spinner
DoMiNiQuE
13-09-2006, 12:34
Te stare dziadki powalaja do dzis.... malo tego - jeszcze starsze Takumary sa rozchwytywane na Allegro i Ebay przez wlasnie np Canonierow.... Pewnie dlatego, ze sa gorsze od EF??;-) Bez obrazy ale mialem kilka rzeczy w reku Canona i oprocz "bialych szkielek" reszta to raczej slabiaki...
Pzdr
Spinner
Gorzej jak ktos zapragnie szkielko z szybkim AF USM. Ma pentax takowe w swojej ofercie? Bo wiesz, nie wszyscy foca pomniki i landszafty ;)
Sprzęt wygląda bardzo ciekawie ale plastyka zdjęć z Canona i niskie szumy przy wysokim ISO są dla mnie najważniejszym czynnikiem który trzyma mnie przy tej marce. Najważniejsze ze wszystko idzie w kierunku w którym konkurencja spowoduje wyjście z marazmu u konstruktorów Canona.
Przyznaje, ze uklady AF to nie domena Pentaksa do tej pory ale szczesciem nie szybkosc AFu jest dla wszystkich taka wazna... no i Pentax wlasnie wprowadza do DSLR nowe, uszczelnione szkla z USM i wymienia cala linie "bialych"...
AF AF-em ale o jakosci (porownaniu) powlok przeciwodblaskowych to co powiesz??;-)
Pzdr
Spinner
Tak wiec to obiegowy bzdet a nie prawda... Nie wspomne o tym, ze mozesz uzywac cudnych manualnych stalek SMC o porazajacej jakosc za czesto psie pieniadze...
Coś mi się zdaję że już wkrótce nie będą za psie...
...plastyka zdjęć z Canona...
Mozesz to rozwinac:?: :mrgreen:
Pzdr
Spinner
W sumie fajny - w jednej puszce anti-shake, czyszczenie matrycy, auto-iso, uszczelnienia. Jakby mi ktos sprezentowal, to bym sie naprawde ucieszyl :) Po prostu kolejny, fajny, maly aparacik na rozwijajacym sie rynku lustrzanek. Bynajmniej nie rewolucja :mrgreen:
w takiej cenie to prawdziwa rewolucja =)
Nie chcialbym byc zlym prorokiem ale ci którzy sie pospieszyli i kupili eosa 30d mogą tego bardzo żałować =)
DoMiNiQuE
13-09-2006, 13:38
którzy sie pospieszyli i kupili eosa 30d mogą tego bardzo żałować =)
Yy a niby czego maja zalowac?
Michu (Pentax)
13-09-2006, 13:38
O tym, czy to będzie rewolucja moim zdaniem zadecyduje jakość obrazu z owego 22 bitowego przetwornika. Jeżeli uda się zredukować poprzez to szum i poprawić dynamikę obrazu, to z całą pewnością będzie korpus ten zasługiwał na miano rewolucyjnego.
Oczywiście, jeżeli jest to tylko chwyt marketingowy, to wówczas zgadzam sięz Muflonem.
Dominik a co takiego ma 30d czego nie ma nikon D80 lub pentax - choć to narazie tylko papierowy zwyciezca...nie bralbym go jeszcze powaznie pod uwagę...
Nie widze w canonie 30d takiej funkcji której nie mialby nikon d80...i z której zrobiłby użytek amator =) A nie zapominajmy ze 30d kosztuje 1500 drożej....
DoMiNiQuE
13-09-2006, 14:23
Nie widze w canonie 30d takiej funkcji której nie mialby nikon d80...i z której zrobiłby użytek amator =) A nie zapominajmy ze 30d kosztuje 1500 drożej....
dla amatora to canon przewidzial 400D ;)
Ty caly czas patrzysz z perspektywy czlowieka kupujacego pierwsza w zyciu lustrzanke i to w dodatku niezwiazanego z zadnym systemem (przyzwyczajenia/preferencje/szkla/akcesoria/koledzy z canonani ;) ).
Jak ktos focil cale zycie canonem to kupi 30D a nie jakiegos tam pentaksa do ktorego jest raptem 16 obiektywow z af na allegro ;)
Bo oczywiście aparat musi mieć głównie dużo ciekawych funkcji, to jakie zdjęcia robi jest absolutnie nieistotne...
Kolekcjoner
13-09-2006, 15:13
Alien a Ty w ogóle miałeś w rękach 30D, używałeś tego sprzętu. Bo wyrażasz na jego temat dość skrajne jak dla mnie opinie.
Niedzwiedz
13-09-2006, 15:52
co to jest plastyka zdjec z canona ?
nie widzi mi sie 3 kl/s moglo by byc 5 kl/s i 20 raw w bufor , nie ma drabinki na malym lcd to super rzecz dla mnie ,
jezeli bedzie mial dobra dynamike i male szumy to przyznam szczerze to bedzie hit......
pomyslcie jak odpowie na to Canon przeciez to lider i takim chce pozostac !!!
O rewolucjach wycięte tu: http://canon-board.info/showthread.php?p=219786#post219786
Kolekcjoner
13-09-2006, 18:57
O rewolucjach wycięte tu: http://canon-board.info/showthread.php?p=219786#post219786
Suupeeeer.
W tym Pentaxie to jedyne co tak na prawdę wygląda ciekawie to jak już napisał Michu te 22 bit ale czy to akurat miałoby coś poprawić w zakresie szumów wątpię. Może dynamikę tu zgoda. Jedno jest pewne wygeneruje gigantyczne Raw-y i tu się narzuca pytanie czy te 12 Raw w serii to będzie przy tych 22 bit-ach?
Suupeeeer.
W tym Pentaxie to jedyne co tak na prawdę wygląda ciekawie to jak już napisał Michu te 22 bit ale czy to akurat miałoby coś poprawić w zakresie szumów wątpię. Może dynamikę tu zgoda. Jedno jest pewne wygeneruje gigantyczne Raw-y i tu się narzuca pytanie czy te 12 Raw w serii to będzie przy tych 22 bit-ach?
ale tam nie jest napisane, ze matryca ma 22-bit. tylko, ze procesor obrazu jest 22-bitowy. moze sie myle, ale to nie sa rownowazne fakty
Tomasz Golinski
13-09-2006, 19:09
Aa, hheh, To ja robiąc w rawach mam lepiej. Mój procesor jest 64-bitowy :D
Aa, hheh, To ja robiąc w rawach mam lepiej. Mój procesor jest 64-bitowy :D
Tomek, nie obraz sie, ale mam wrazenie, ze z BP-511 to by Ci ten proc nie wyciagnal dlugo :) inna kwestia, ze z odprowadzaniem ciepla w klasycznych rozmiarow korpusie (hehe... oczywiscie nie mam tu ma mysli toy-cameras) bylby lekki problem :roll:
Kolekcjoner
13-09-2006, 19:50
ale tam nie jest napisane, ze matryca ma 22-bit. tylko, ze procesor obrazu jest 22-bitowy. moze sie myle, ale to nie sa rownowazne fakty
No o tóż to bo raw-y są opisane w pdf-ie jako 12 bitowe dla tego się zastanawiam co by to miało dawać. Z tego co mi wiadomo to DIGIC II i III są 32 bitowe więc te 22 bit to by była żadna nowość. Z pdf-a wynika, że przetwornik A/D jest 22 bitowy ale jak rawy są 12 - bit to i tak jest 12 i koniec.
In order to meet the performance requirement in handling 10 megapixel data, PENTAX also incorporated a new high performance 22 bit A/D converter to quickly transfer images with accurate color tones and richer gradation from the CCD to the imaging engine.
Tomasz to miał chyba na myśli swój procesor ale w kompie?? Jak myślę.....?
Tomasz Golinski
13-09-2006, 19:53
Najwidoczniej dane z matrycy są 22-bitowo przekształcane do 12-bitowych w rawie. Na stronie z opisem matrycy coś tam było o jakichś korektach.
A co do 32-bitowości Digica, to zupełnie inna kwestia. Nawet proc. 8-bitowy może obrabiać dane 22-bitowe. Ta moja uwaga o 64-bitach to żart.
dla amatora to canon przewidzial 400D
Ty caly czas patrzysz z perspektywy czlowieka kupujacego pierwsza w zyciu lustrzanke i to w dodatku niezwiazanego z zadnym systemem (przyzwyczajenia/preferencje/szkla/akcesoria/koledzy z canonani ).
Jak ktos focil cale zycie canonem to kupi 30D a nie jakiegos tam pentaksa do ktorego jest raptem 16 obiektywow z af na allegro
masz w 100% racje , ale po co przeplacać jak mozna kupić np. takiego nikona d80 z lepsza wbudowana lampa blyskowa,lepsza jakoscia zdjec,lepszym wizjerem i lepszym AF...
Moim zdaniem Ci ktorzy kupili 30d przeplacili i zdania nie zmienie =)
No chyba ze ktos juz ma pokazna liczbe obiektywów z systemu canona , wtedy jakgdyby jest zmuszony do przepłaty...polityka canona jest sprytna ale i bezwzgledna nie ma sie co czarować =)
No chyba ze ktos juz ma pokazna liczbe obiektywów z systemu canona , wtedy jakgdyby jest zmuszony do przepłaty...polityka canona jest sprytna ale i bezwzgledna nie ma sie co czarować =)
Bo jak ktoś ma pokaźną liczbę obiektywów Nikona to już jest zupełnie coś innego... Zamierzasz napisać kiedyś coś z sensem ?
Kolekcjoner
13-09-2006, 21:47
masz w 100% racje , ale po co przeplacać jak mozna kupić np. takiego nikona d80 z lepsza wbudowana lampa blyskowa,lepsza jakoscia zdjec,lepszym wizjerem i lepszym AF...
Moim zdaniem Ci ktorzy kupili 30d przeplacili i zdania nie zmienie =)
Wiesz z tego co napisałeś to tylko to ostatnie zdanie jest prawdziwe.
Ta lepszość to widzę bardzo umowna sprawa:mrgreen:.
K10D jest już na dpreview - http://www.dpreview.com/articles/pentaxk10d/.
Marcoone
14-09-2006, 07:46
O kurcze to 400 D już nie jest najlepszym na świecie wyborem dla amatora :shock:
O kurcze to 400 D już nie jest najlepszym na świecie wyborem dla amatora :shock:
Nie zapominajmy wypowiedzi skośnookiego dyrektora Canona, który powiedział, że co czwarty aparat dSLR - klasa entry - sprzedawany w grudniu 2006 to będzie 400D (Yes, we can do it :smile: ) Teraz, po wyjściu E-400 i tym nowym Pentaku wiadomo, że zamierzają to osiągnąć ostro zbijając cenę w dół.
Jest konkurencja, jest fajnie :mrgreen:
Mimo iż mam na zbyciu nówke sztuke 350D nie używaną od ho ho ho (92 zdjęcia przebiegu) to wszystkim kupującym swoją pierwszą lustrzankę doradzam Pentaxa. Dali czadu. Kropka! ;-)
Bardzo fajna puszka dlamnie focącego raczej na manualnych stałkach jest kilka rewelacyjnych rozwiązań (TAv i potwierdzenie ostrości na wszystkim nawet na denku od słoika ;) ). Podadto uszczelnienia , wizjer (prawdopodobnie rewelacyjny skoro konstrukcja z definicji zakłada obsługę manuali)
Ta puszka dała mi do myślenia , choć nie zamierzam jej na razie kupować ....
Jest info na Fotopolis: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4845&p=0 8) :lol:
Pzdr
Spinner
chce tego Pentaksa 8) alez piekny kawal maszynki
Niema co jesli ten pentax bedzie taki jak go malują to ceny spadna:D ,a dla tych co "męczą" manualne szkła to napewno będzie niezła propozycja !!!:)
No i jak blado wyglada przy nim Moj trabant !!!
hehe... trzeba by do watku "Dowcipy o fotografii" dodac porownanie trabanta 400D a Pentaksa...
Wygląda nieźle, tylko dobrze by było zobaczyć jakie zdjęcia robi...
Ale fakt, to jest pierwszy chyba korpus nad którym mógłbym powaznie pomyśleć...
Mój znajomy z pracy ma od dawien dawna analoga pentaxowego i całą szklarnię do niego. Strasznie zachorował na ten model. Zresztą wcale mu się nie dziwię, bo funkcjonalnie to on jest sporo powyżej 30D (ja najbardziej tych uszczelnień zazdroszczę). I tylko boleje nad tym, że puszka ma być dostępna w USA dopiero w listopadzie a u nas, to w ogóle nie wiadomo kiedy.
Ponadto polityka cenowa Pentaxa jest taka, że jak coś kosztuje w Stanach 899 USD to w Europie 899 EUR. Z kolei sprowadzanie zza oceanu jest ryzykowne ze względu na gwarancję. Jak znam życie, to ten mój kolega będzie jednym z pierwszych użytkowników K10D w Polsce. Podzielę się z Wami jego wrażeniami. Póki co mam już go trochę dosyć, bo codziennie mi opowiada , jaki będzie miał zajefajny sprzęt ;)
Wcale sie nie dzwie Twojemu znajomemu - też bym piał z zachwytu =)
Myśle ze do świąt trafi na polskie półki sklepowe a cena będzie w granicy Nikona D80....tak jak podali na fotopolis...
Oczywiście przez internet będzie można kupić dużo wcześniej i to z pewnych zródeł...dlatego Ci bardziej niecierpliwi już w pazdzierniku/listopadzie będa mogli za około 3,200 kupić naprawde fajny sprzecior - warto było czekać :)
Jak to dobrze ze wstrzymalem sie z zakupem nowego body... teraz wypada tylko poczekac na sample.
Wiecie Co jak sobie poczytałem i będą ładne fotki z tego pentaxa to:
By by CANON ..... jedynie będzie mi żal mojego Carl zeiss Planar 50 1,4 ...
Tomasz Golinski
14-09-2006, 12:55
Czemu, przecież m42 dobrze z pentaxem działają?
Wiecie Co jak sobie poczytałem i będą ładne fotki z tego pentaxa to:
By by CANON ..... jedynie będzie mi żal mojego Carl zeiss Planar 50 1,4 ...
Dokładnie! Znudziło mi się czakanie na oficjalne wypuszczenie szkieł o których wiem od roku!
Ciekawe jak Pentax 85/1.4 ma się do 85L.
Czemu, przecież m42 dobrze z pentaxem działają?
Planar to szkło do Contaxa ....
FA*85/1,4 to jeden z najcudowniejszych obiektywow portretowych na rynku...:smile: Zawsze mozna zamiast niego kupic jeszcze Limiteda 77/1,8 - warto poczytac:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=711
Co do 50/1,4 moze przytocze np to:
Mike Johnston - I have owned or used the Carl Zeiss Contax 50/1.4, the AF-Nikkor 50/1.4, the Canon EF 50/1.4, the Leica R 50/1.4 (the old one with the 55mm filter thread), a Yashica 50/1.4, The Leica M 50/1.4, and the Voigtlaender Nokton 50/1.5. For all-around image quality in real pictures, the Pentax 50/1.4 is my favorite of them all. The FA 50/1.7 (which I have used) is a very good lens. But the FA 50/1.4 is a great lens.
:mrgreen:
Pzdr
Spinner
FA*85/1,4 to jeden z najcudowniejszych obiektywow portretowych na rynku...:smile: Zawsze mozna zamiast niego kupic jeszcze Limiteda 77/1,8 - warto poczytac:
Dzięki, znasz może jakieś pl-forum dla Pętaków. Najlepiej ze zdjęciami :mrgreen:
Ciekawe jak się teraz czują użytkownicy canona 30d ze swoją pewnie całkiem sporą kolekcją szkiełek...mówiać szczerze nie chciałbym być w ich skórze...
To samo się tyczy nikosiów d200 :D
Ciekawe jak się teraz czują użytkownicy canona 30d ze swoją pewnie całkiem sporą kolekcją szkiełek...mówiać szczerze nie chciałbym być w ich skórze...
To samo się tyczy nikosiów d200 :DJasne, czy ty serio uważasz, że jak gdzieś się pojawi jakaś nowinka to wszyscy walą drzwiami i oknami i od ręki zmieniają system?
:shock:
To samo się tyczy nikosiów d200 :D
Ja się czuję świetnie :) Systemu na razie zmieniać nie mam zamiaru. Przyszłościowo przejdę na FF. To że Pentax zrobił niezły sprzęt nie oznacza, że 30D przestał się nagle nadawać do fotografowania. Za kilka (kilkanaście) miesięcy będzie lepszy sprzęt od tego pentaxa w niższej cenie i co z tego?
Nie no mi chodzi tylko o to ,że przeplaciliscie chłopaki i to ostro....
O ile mozna bylo sie kłocic w sprawie nikona d80 tak pentax nie pozostawia złudzeń....=)
Mimo wszystko - najwaznijesze aby sie cieszyc z tego co sie ma! :)
http://manufactura.home.pl/p-pl/portal.php klub uzytkownikow
http://manufactura.home.pl/p-pl/ forum
http://manufactura.home.pl/pentax/ galeria
Pzdr
Spinner
Kolekcjoner
14-09-2006, 14:38
Ja znam kilku którzy się czują świetnie i nie zamieniliby 30D na tego pentaxa za żadne pieniądze. Tak może myśleć ktoś kto jeszcze nie wybrał sobie systemu nie nabrał przyzwyczajeń nie nakupił szkieł. Po za tym 30-tka i system w którym funkconuje ma kilka ficzerów, które mogą decydować że znajdą sie tacy dziwni ludzie którzy jednak ją wybiorą a nie pentaxa.
Co do pentaxa to dwie rzeczy mi się w nim bardzo podobają.
1. Tryb Sv - może być czasami przydatny - uruchamiany z pokrętła.
2. Grip. Wreszcie ktoś pomyślał, że można jedną baterię zostawić w body a drugą dać wzdłuż. Przez to zapewne nie będzie takiej porażki - jeśli chodzi o trzymanie za ten grip - jak w D80, 30D, 10D itd. - dla mnie te gripy są bardzo nie wygodne.
towersivy
14-09-2006, 16:29
Nom grip do tego Pentaxa wyglada na bardzo ergonomiczny, cały sprzecik sie taki wydaje, kawał fajnej puszki.....ale przesada jest twierdzenie ze ktos przepłacił kupujac 30D lub D200 pod pentaka nie podepniesz pewnych eLek lub nikkorow a w manuale nie kazdemu chce sie bawic np mi :wink: a szkiełka AF do pentaxa to w naszym kraju droga sprawa......nie twierdze ze szkła do N i C sa tanie ale istnieje cos takiego jak rynek wtorny ktory w wypadku C i N jest bardzo duzy nawet w PL.
Pzdr.
Hmm... z tego co pamietam szacowana ilosc szkiel Pentaxa na rynku wtornym to okolo 25 milionow sztuk...
Hmm... z tego co pamietam szacowana ilosc szkiel Pentaxa na rynku wtornym to okolo 25 milionow sztuk...
trzeba by odliczyc M42.
a poza tym zajrzec na Allegro i popatrzyc co z tych oszacowac w Polsce wynika
Kolekcjoner
14-09-2006, 23:19
Tak tyle że weź pod uwagę, że jest taka garstka dziwaków, która chce AF i do tego żeby jeszcze był szybki, a tu delikatnie mówiąc Pentax celerem nie jest.
Ja mam AF w palcach i wizjerze ;), K10D to dla mnie wymarzone body, szczegolnie za takie pieniadze. Mam nadzieje ze nowy system odszumiania, nowy procesor obrazu i 22 bitowy przetwornik dadza rade. Matryca z tego co pisza i widac tez nie jest do konca ta matryca z D80, D200 czy Alphy, moze to wogole nie jest matryca Sony...
W kazdym badz razie czekam siedzac jak na szpilkach na oficjalne sample...
Bardzo mi się ten K10D podoba. Jak kupowałem DSLR to miałem zamówionego *ist DS, ale dystrybucja :-) mi nawaliła i wylądowałem z 350D. Specjalnie nie żałowałem, ale gdy ten K10D wyjdzie i jakośc zdjeć będzie zbliżona do tego co mam obecnie w 20d to nie wiem czy się nie przesiądę....
dl niektórych aparat bez ultasztybkiego AF NIE DZIAŁA i oni powinni trzymać się Canona.....
Znaczy ze z trzema powyzszymi kolegami z forum wkrotce sie pozegnamy na rzecz klubu Pentaxa? :(
Kolekcjoner
15-09-2006, 14:11
E....... mnie chyba nie masz na myśli ja tam czerwony będę :mrgreen: już nie długo:razz:.
Znaczy ze z trzema powyzszymi kolegami z forum wkrotce sie pozegnamy naa rzecz klubu Pentaxa? :(
Jezeli fotki beda OK, to napewno kupie ten aparat. A co do Canona to moze zostanie jako drugie body, kto wie...
Znaczy ze z trzema powyzszymi kolegami z forum wkrotce sie pozegnamy naa rzecz klubu Pentaxa? :(
no nie ... przyzwczaiłem się , poza tym na pentaxa prędko nie zmienie z przyczyn $ jeszcze pewnie z rok ......
dl niektórych aparat bez ultasztybkiego AF NIE DZIAŁA i oni powinni trzymać się Canona.....
Wkrotce beda uszczelniane z silnikiem ultradzwiekowym 16-50/2,8 i 50-135/2,8 (czyli stabilizowane "odpowiedniki" 24-75/2,8 i 75-200/2,8) :razz:
W planach na 2007 rok sa nastepne:
- D-FA 60-250/4 ED IF SSM
- D-FA* 200/2.8 ED IF SSM
- D-FA* 300/4 ED IF SSM
Mi sie natomiast marzy komplecik Limitedow jak juz pisalem:
:mrgreen:
Pzdr
Spinner
Kolekcjoner
15-09-2006, 18:44
Wiesz wkrótce to może być wiele rzeczy. Ja nie neguję wartośći tego pentaxa jako aparatu ale dla mnie np. ten system ma zbyt wiele słabości żeby w niego wchodzić. I podejrzewam że zapowiedzi co to oni nie wypuszczą niewiele tu zmienią.
Heh - spox, ciekawy jestem czego uzywasz i czego Ci brakuje...;-)
Pzdr
Spinner
Wiesz wkrótce to może być wiele rzeczy. Ja nie neguję wartośći tego pentaxa jako aparatu ale dla mnie np. ten system ma zbyt wiele słabości żeby w niego wchodzić. I podejrzewam że zapowiedzi co to oni nie wypuszczą niewiele tu zmienią.
akurat z obiektywami to zaden problem. te szkla dla Pentaksa zrobi Tokina, wiec na rynku sie po prostu pojawia :)
jakas taka nowa swiecka tradycja... Tamron robi sloiki dla Sonolty, Tokina dla Pentaksa, ... :)
tylko z tym "ultradzwiekowym" mialbym pewne watpliwosci, ale kto wie...
Kolekcjoner
15-09-2006, 20:00
Heh - spox, ciekawy jestem czego uzywasz i czego Ci brakuje...;-)
Pzdr
Spinner
Wiesz niektórzy tak mają że dla nich robienie zdjęć to nie tylko rozrywka ale też i sposób na zarabianie pieniędzy (fuj... :-x jak ja nie lubię tego słowa:mrgreen:). I wtedy sposób widzenia sprzętu bardzo się zmienia.
jakas taka nowa swiecka tradycja... Tamron robi sloiki dla Sonolty, (...)
Z tego co mi wiadomo to Sony ma spore udziały w Tamronie:D.
Wiesz niektórzy tak mają że dla nich robienie zdjęć to nie tylko rozrywka ale też i sposób na zarabianie pieniędzy (fuj... :-x jak ja nie lubię tego słowa:mrgreen:). I wtedy sposób widzenia sprzętu bardzo się zmienia.
No tak to rozumiem, trzeba bylo tak od razu... rozumiem i wspolczuje zatem...:mrgreen:
Co do Tokiny, jak pisal juz kumpel:
Pentax nawiazal wspolprace z Tokina, ktora ogranicza sie jedynie do wspolnego opracowywania formul optycznych nowych obiektywow. Cala reszta - szklo, powloki, mechanika, elektronika - sa indywidualne i produkowane w roznych fabrykach (Pentax pod potrzeby nowej linii szkiel z napedami ultrasonic obecnie konczy powiekszanie o 75% swojej fabryki w Wietnamie). No i miedzy innymi dlatego 16-50 i 50-135 w wersji Tokinowskiej beda bez ultrasonic-a.
Pzdr
Spinner
Kolekcjoner
16-09-2006, 12:09
(...)Z tego co mi wiadomo to Sony ma spore udziały w Tamronie:D.
Tutaj sprostowanie z mojej strony:). Tamron jak większość spółek japońskich ma bardzo rozproszone udziały. Głównie należące do instytucji finansowych.
Sony ma tylko 11% procent udziałów.
Z tym że Tamron robi optykę dla Sony to dla Sony dobrze biorąc pod uwagę jakiej jakości obiektywy T ostatnio wypuszcza.
C do pentaxa i jego współpracy z Tokiną. Ta Tokina to trochę ostatnio przysiadła. Niby teraz mają dać jakieś nowości ale tylko pod DX-a. Zobaczymy. Dawniej byli bardziej prężni tak jak i pentax zresztą.
Spinner nie masz mi czego współczuć:D. Po prostu mam inne preferencje jeśli chodzi o wybór sprzętu;) :smile:.
Na dpreview pojawiły sie pierwsze zdjęcia z tego Pentaxa...nikt nie był zachwycony...czy przez ten ponad miesiac do momentu zanim aparat trafi na półki sklepów coś sie może jeszcze zmienić?
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1036&thread=20043287&page=1
Druga sprawa to szybkosc fps...tez nie zrobiła wrazenia bo tylko 2,4 fps
Znajac zycie bardzo małe jest prawdopodobienstwo ze cos ulegnie zmianie...a wtedy czar pentaxa moze prysnąć....mam nadzieje ze tak nie bedzie =(
Kolekcjoner
17-09-2006, 01:10
Ale to chyba są jakieś zdjęcia z egzemplarza próbnego, bo to tragedia zupełna :(.
Jakby takie coś wypuścili to to by był ostatni ich korpus :(.
A te 2,4 kl/sek to Aske'y też tłumaczy tym, że miał egzemplarz przedprodukcyjny.
Pozostaje tylko czekać aż się sprawa wyjaśni, bo póki co to marnie to wygląda.
KuchateK
17-09-2006, 02:21
Canon wyprodukowal 30mln EF'ow... Co w tym istotnego? Ze nie liczac waskiej grupy TS'ow EF'y maja AF. Krecenie pierscieniem moze i fajne, ale zwykle nie ma na to czasu...
Na papierze fajny. Bardzo dobrze. Nie kupie go, to fakt, ale wiem ze Canon dostal kopniaka i nie pozostanie dluzny :) Z przyjemnoscia poczekam do wiosny :mrgreen:
Po D200 czy tym pentaxie wypadalo by, aby nastepca 5D na wiosne mial 45 punktow AF i uszczelki :D
A czy ktoś z forumowiczów orientuje sie czy Pentax dodaje do swoich lustrzanek cyfrowych oprogramowanie do obróbki plików raw? Tak jak np. Canon....
Po D200 czy tym pentaxie wypadalo by, aby nastepca 5D na wiosne mial 45 punktow AF i uszczelki :D
IS wbudowane, odkurzacz i na przebitkę AF do F8.0.
Ja już zamawiam :)
A czy ktoś z forumowiczów orientuje sie czy Pentax dodaje do swoich lustrzanek cyfrowych oprogramowanie do obróbki plików raw? Tak jak np. Canon....
Wiesz... po tobie bym sie nie spodziewal tak niedokladnego czytania dpreview :p
"PENTAX PHOTO Laboratory 3 RAW data processing software and PENTAX PHOTO Browser 3 browser software, included on the accompanying CD-ROM"
http://www.dpreview.com/news/0609/06091305pentaxk10dpreviewed.asp
Kolekcjoner
17-09-2006, 15:10
(...)Na papierze fajny. Bardzo dobrze. Nie kupie go, to fakt, ale wiem ze Canon dostal kopniaka i nie pozostanie dluzny :) Z przyjemnoscia poczekam do wiosny :mrgreen:
Nie chce mi się czekać aż do wiosny:evil:. Dla mnie lepiej żeby następca 5D był następcą 5D, a nie skrzyżowaniem 1D z D200:mrgreen:.
Co do pentaxa to swoją drogą w tym Pentax Canada polecą głowy za wypuszczenie takiego "bąka":mrgreen:.
Tak tyle że weź pod uwagę, że jest taka garstka dziwaków, która chce AF i do tego żeby jeszcze był szybki, a tu delikatnie mówiąc Pentax celerem nie jest.
A tak wogole to szkla manualne "K" to musza byc fatalne cholernie, co:?:
http://www.cottysnaps.com/snaps/mods/eoskmount.html
Pzdr
Spinner
Dominik a co takiego ma 30d czego nie ma nikon D80 lub pentax
generalnie jakieś poł roku przewagi na rynku
Il fuoco
17-09-2006, 18:39
nie bijcie mnie za to ale widziałem na żywo odbitki 30x40cm
z:
nikona d70 - masakra.
canona 1dmk2n z podpiętymi elkami - ładne.nawet bardzo.
pentaxa ist ds z podpiętym 77mm limited...
to szkło zabija wszystko inne co jest albo co widziałem...
mam gdzieś zdjęcie z tego obiektywu wykonane pentaxem.
miałem go pożyczonego bo znajomy jest userem pentaxa i byłem ciekaw jak to wogóle robi zdjęcia.
jak znajdę to wkleję.tak czy inaczej - dopóki nie zobaczyłem fotki z "głupiego" 6mp ist ds z podpiętym szkłem limited, dopóty myślałem że "nasza firma" robi mistrzostwo...
W koncu ktos obiektywny - brawo...:D
Pzdr
Spinner
komu potrzeba wiecej niz 2,4fps??
ja mam 5kl/s i wogole nie uzywam.
jesli chodzi o szkla AF z Ultra motorem to wiem ze pentax stworzy szybko pare cudek a na dodatek uszczelnianych
do tego niezależnych producentow szkilel AF bez super motora i pentax robi sie bardzo ciekawy
testowany model to wersja przedprodukcyjna
jak zycie pokazuje jeszcze sie wiele moze zmienic do wersji finalnej i firmware i software
Il fuoco, a kto robił te zdjęcia? I czy w ogóle można je było porównywać?
Pytam tylko dlatego, że ja akurat widzę duży problem z porównywaniem różnych szkieł, w różnych systemach przy różnych tematach.
I tak dla samej zasady: 8Mpx z 20D daje mi możliwość zrobienia odbitki około 25x38 cm przy standartowej rozdzielczości 240dpi. Jeśli ten pentax miał 6mpx, to nie ma bola i aby zrobić dobrej jakości odbitkę (rekomendowane jest 300dpi) musisz upsamplować. Jak chcesz porównywać jakość szkieł zakładając, że 1D w zasadzie starcza na taki wydruk?
Być może to szkło Pentaksa jest świetne, nie wiem, ale rozmowa powinna być merytoryczna.
P.S>
komu potrzeba wiecej niz 2,4fps??mnie
KuchateK
17-09-2006, 19:47
Nie chce mi się czekać aż do wiosny:evil:. Dla mnie lepiej żeby następca 5D był następcą 5D, a nie skrzyżowaniem 1D z D200:mrgreen:.
Nie zgadzam sie. 3D powinno byc wlasnie tym, czym bylo 3 w analogu. Takim mniejszym pro. Dla tych ktorzy chca FF i solidnosci za sporo mniej jak 7000$.
Do wiosny juz blisko.
Kolekcjoner
17-09-2006, 20:08
A tak wogole to szkla manualne "K" to musza byc fatalne cholernie, co:?: (...)
A gdzie ja coś takiego napisałem:shock:? Piszę o AF-ie, a nie o szkłach manualnych.
komu potrzeba wiecej niz 2,4fps??
ja mam 5kl/s i wogole nie uzywam.(...)
No ale to, że nie używasz to nie zmienia faktu, że jest potrzebne i to czasami bardzo i czasami nawet 5kl/s to mało:).
Po za tym domyślam się, że Aske'y-owi jak to pisał to chodziło o to że jest mniej niż w specyfikacji (3kl/s), a nie że w ogóle jest tylko 3 kl/s.
Nie zgadzam sie. 3D powinno byc wlasnie tym, czym bylo 3 w analogu. Takim mniejszym pro. Dla tych ktorzy chca FF i solidnosci za sporo mniej jak 7000$.
A możesz się nie zgadzać:wink: :D. Ja piszę to co mnie by pasowało:), a canon pewnie i tak zrobi swoje:) i obawiam się, że jak canon wypuści takie wypasione 3D to będzie kosztowało sporo więcej niż 5D, min. dlatego tego nie chcę. A biorąc pod uwagę, że w tym segmencie nie mają literalnie żadnej konkurencji to mogą dawać ceny jakie im się podoba, a ludzie i tak kupią.
A mi się coś wydaje że canon będzie twierdził że 5D to jest aparat innej klasy bo jako jedyny jest FF i utrzyma cene oraz niewiele w nim zmieni. Przecież przeskok z aktualnego 5D do odpowiednik 3 analogowej to były skok którym canon by obdzielił 3-4 kolejne generacje aparatów.
No ale to, że nie używasz to nie zmienia faktu, że jest potrzebne i to czasami bardzo i czasami mało.
równie dobrze to samo moge napisac o stabilizacji i powłoce antykurzowej ;)
Że nie wspomne o uszczelnieniach....zdecydowanie lepiej miec bardziej pojemny bufor niż wiecej klatek na sekunde...no chyba ze ktos sie bawi w fotoreporterke...a ilu z nas sie bawi? ;-)
Moim zdaniem Pentax to murowany hit...
Kolekcjoner
17-09-2006, 22:19
równie dobrze to samo moge napisac o stabilizacji i powłoce antykurzowej ;)
Że nie wspomne o uszczelnieniach....zdecydowanie lepiej miec bardziej pojemny bufor niż wiecej klatek na sekunde...no chyba ze ktos sie bawi w fotoreporterke...a ilu z nas sie bawi? ;-)
Moim zdaniem Pentax to murowany hit...
Już poprawiłem - mogło to być nie dokońca jasne;). Chodziło mi o to, że jak kolega nie używa 5kl/s to nie oznacza to że jest to niepotrzebne. Po za tym zadał pytanie komu to potrzebne. O tóż są tacy którym jest to potrzebne i tyle:). A to czy lepiej większy bufor czy więcej klatek to dyskusja akademicka najlepiej jedno i drugie:).
Z fanfarami na temat pentaxa dobrze jest wstrzymać się do momentu jak się pokażą jakieś wiarygodne sample. Na papierze wygląda bardzo fajnie.
KuchateK
17-09-2006, 22:41
obawiam się, że jak canon wypuści takie wypasione 3D to będzie kosztowało sporo więcej niż 5D, min. dlatego tego nie chcę.
Skad te obawy? Widziales aby Canon zastepujac stary model nowym dal wyzsza cene jak na stary? Skoro mozna miec wypasiony za te same pieniadze to czemu nie? Teraz akurat by pasowalo zostawic stary sensor a poprawic puszke...
A biorąc pod uwagę, że w tym segmencie nie mają literalnie żadnej konkurencji to mogą dawać ceny jakie im się podoba, a ludzie i tak kupią.
Konkurencji moze i nie maja, ale cen z tego powodu tak calkiem dowolnie nie moga sobie narzucac.
Przecież przeskok z aktualnego 5D do odpowiednik 3 analogowej to były skok którym canon by obdzielił 3-4 kolejne generacje aparatów.
Fakt, normalnie mogl by obdzielic. Ale klientela Canona bardzo naciska o 3D od dawna... Poza tym konkurencja cisnie. Popatrz na pentaxa. Ci to mogli by i 5 generacji obdzielic a wystawili wszystko na raz :D
Kolekcjoner
17-09-2006, 22:47
Obyś miał rację Kuchatku ale boję się, że scenariusz może być taki jak napisał czeczot.
Pentax jeśli rzeczywiście potwierdzi, że jest taki dobry nie tylko w zapowiedziach powinien dać impuls do obniżek cen i w tym jest pewna nadzieja ale już jeśli chodzi o FF-a to tutaj wielkich zmian się nie spodziewam niestety.
Skad te obawy? Widziales aby Canon zastepujac stary model nowym dal wyzsza cene jak na stary? Skoro mozna miec wypasiony za te same pieniadze to czemu nie? Teraz akurat by pasowalo zostawic stary sensor a poprawic puszke...
Konkurencji moze i nie maja, ale cen z tego powodu tak calkiem dowolnie nie moga sobie narzucac.
Fakt, normalnie mogl by obdzielic. Ale klientela Canona bardzo naciska o 3D od dawna... Poza tym konkurencja cisnie. Popatrz na pentaxa. Ci to mogli by i 5 generacji obdzielic a wystawili wszystko na raz :D
A jak tak JAKAS firma pokaze wkrotce cos np. hipotetycznie :razz: cos z matryca o powierzchni wiekszej z 2 razy od FF i np. 2 razy wieksza iloscia pikseli w podobnej lub tylko ciut wyzszej cenie od profi DSLR Canona czy Nikona? To by bylo ciekawe co:?: :mrgreen:
Pzdr
Spinner
KuchateK
17-09-2006, 23:08
Tak... Na tego pentaxa tez czekamy :D 1dsmkII dostal by niezlego kopniaka aby staniec ze 2k$.
Kolekcjoner
17-09-2006, 23:30
Tak... Na tego pentaxa tez czekamy :D
Tiaaa i będzie do niego 5 szkieł z AF-em na krzyż za 5000$ jedno i użyteczne iso max. 400 już widzę jak się w Canonie szykują do obniżek:mrgreen: :mrgreen:.
KuchateK
18-09-2006, 00:56
W studiu nie potrzeba AF'a ani wysokiego iso. 1ds to raczej pucha studyjna jak na wojne, wiec wejscie taniego sredniego formatu moze tu troche namieszac.
Kolekcjoner
18-09-2006, 01:06
W studiu nie potrzeba AF'a ani wysokiego iso. 1ds to raczej pucha studyjna jak na wojne, wiec wejscie taniego sredniego formatu moze tu troche namieszac.
Może i namiesza ale cudów bym się nie spodziewał. Canon to system i profi którzy używają w studio Ds-ów raczej się nie przesiądą. Dla tych co startują to może ale to raczej będzie konkurencja dla średniego formatu, a nie FF-a.
Inaczej :).
Zaletą Ds-a jest to że można dokupić 1D lub 5D i mieć wszystko w jednym systemie szkieł. Jak ktoś potrzebuje jakości to i tak kupi średni format i tu Pentax jak najbardziej może mieć sesns:) ale może mieć to małe przełożenie na cenę Ds-a. No chyba, że wg. kalendarza będzie nowy model:).
Il fuoco
18-09-2006, 08:43
Il fuoco, a kto robił te zdjęcia? I czy w ogóle można je było porównywać?
był robione przez trzech znajomych fotografów którzy byli w Serbii i Czarnogórze i robili z tej wyprawy wystawę.odbitki były 30x40.
portrety,architektura,krajobraz - w sumie wszystko tam było.
no tylko wiadomo że w kwestii iso canon wymiótł...
ale reszta to naprawdę wolałbym pentaxa.nie wiem jakim cudem ale te zdjęcia z pentaxa+77mm limited były ostrzejsze i było widać więcej detali niż np. z 1dmk2n+85 1.8
DoMiNiQuE
18-09-2006, 08:46
nie wiem jakim cudem ale te zdjęcia z pentaxa+77mm limited były ostrzejsze i było widać więcej detali niż np. z 1dmk2n+85 1.8
No bez jaj. 85/1.8 to nie byle jaki sloik. Moze rozne fotografowane sceny sprawili takie wrazenie.
Il fuoco
18-09-2006, 08:48
No bez jaj. 85/1.8 to nie byle jaki sloik. Moze rozne fotografowane sceny sprawili takie wrazenie.
to było zdjęcie starej kobiety siedzącej przed swoim domem...
jak Boga kocham...
tamto szkło zabija.
to jest specjalna wersja pentaxa.wolny jak skurczybyk ale jak już zrobi zdjęcie to klękajcie narody...
dekielek ma wyłożony bodajże atłasem :]
looknij np. tutaj
http://www.pbase.com/image/48285921
pewnie ze nasze canonowskie też zabija...ja nie przeczę.
ale ja widziałem w konkretnej sytuacji,na przykładzie konkretnego zdjęcia, że pentax zrobił dokładniejszą fotę.
No prosze - ma chlop oko:razz: Brawo:razz:
Kto ciekawy tego szkla 77mm i innych niech poczyta (chyba juz wszyscy widzieli ale co tam):
Pzdr
Spinner
DoMiNiQuE
18-09-2006, 09:49
Kto ciekawy tego szkla 77mm i innych niech poczyta (chyba juz wszyscy widzieli ale co tam):
<trol mode>
Pusty tekst, z ktorego wynika, za autorowi tekstu to szkielko bardzo sie podoba. Rownie dobrze mogl napisac o 85/1.2L i wtedy by sie wszysci zachwycali :) Przegladalem foty na pbase zarowno 77/1.8 jak i 85/1.8 i obok kiepskich fotek sa perelki w obu przypadkach. Uwazam, ze te szkla generuja bardzo zblizone do siebie obrazy pod wzgledem ostrosci jak i plastyki. Po prostu nie widze tej super hiper przewagi szkla pentaxa nad 85/1.8 od C o ktorej jest mowa. Moze slepy jestem ...nie wykluczam ;)
</troll mode>
Edit:
Spinner, jak po raz pierwszy przeczytalem Twoja stropke to myslalem, ze wystapil blad w bazie danych i mi jakies krzaki na ekranie wyswietlilo :mrgreen:
Owszem - to prywatne odczucia pewnego faceta ale jakos bardziej mi sie chce wierzyc w jego "smak i wyrobienie" niz Twoje wiec pozwol, ze dalej bede uwazal 77LTD za przedmiot porzadania...;-P
Oki, pozostaje zostawic Wasze forum w przekonaniu, ze wszystko co Canona lepsze jest... No coz - ostrzegano mnie, sprobowalem i daje sobie tym samym spokoj... ;-P
Pzdr
Spinner
DoMiNiQuE
18-09-2006, 09:58
Owszem - to prywatne odczucia pewnego faceta ale jakos bardziej mi sie chce wierzyc w jego "smak i wyrobienie" niz Twoje wiec pozwol, ze dalej bede uwazal 77LTD za przedmiot porzadania...;-P
Oki, pozostaje zostawic Wasze forum w przekonaniu, ze wszystko co Canona lepsze jest... No coz - ostrzegano mnie, sprobowalem i daje sobie tym samym spokoj... ;-P
Pzdr
Spinner
HiHi, nie chcialem Cie tak od razu do nas zniechecac ;)
Kazdy ma prawo do posiadania wlasnego zdania i ja oczywiscie szanuje to.
Chcialbym zobaczyc ta mega ********osc na przykladzie a nie czytac jakis tekst, z ktorego sie nic nie dowiedzialem ;)
Marcoone
18-09-2006, 10:45
Pzdr
Spinner
Nie ma się co obrażać - każdy swoje chwali i mało kogo stać na bezwzgledny obiektywizm.
Swoją drogą z Twoich postów wynika, że to Pentax jest najlepszy :smile:
- Nowy tryb priorytetu czułości
[/url]
Ja w zasadzie nie kapuje jak dziala priorytet czulośc a dokladnie czym sie różni od progamu P. ktoś pomoże??
podejrzewam ze ustawia sie iso max a w lepszym swietle on czylos sam mniejsza daje. prawie to samo mozna zrobic za pomoca softu w 20d zeby multicont zmienialo sie w trybie P czułość czyli zadna zmiana bo kwiestia jednego przycisku
No będąc na forum Canona moźna się tego spodziewać*..... IMHO
Trudno oczekiwać od Canonierów którzy latami kompletowali graty aby było inaczej .
Właściwie to nie rozumiem sensu "przekonywania" kaźdy i tak sam zdecyduje .....
DoMiNiQuE
18-09-2006, 10:52
Właściwie to nie rozumiem sensu "przekonywania" kaźdy i tak sam zdecyduje .....
No wlasnie. Widzialem sample z 77mm i uwazam ze faktycznie jest super. Niektore foty naprawde powalaja. Tylko to zapewnienie spinera 'to szklo jest zarabiste bo tak' jakos mnie nie przekonalo ;)
Ok koniec ...nie ma sensu dalej tego ciagnac. Przepraszam, nie chcialem. Jako pokute wyloguje sie z forum na gwie godziny :mrgreen:
To jest absurdalne.
Czytając ten wątek nie znalazłem ani jednego dowodu na to, co jest lepsze.
Dyskusja dyskusją, ale widzę tu kilkuosobową grupę mającą na celu "dokuczenie" Canonowi za wszelką cenę. Tak jakby to miało jakiekolwiek znaczenie :lol:
Dobrze, że pojawił się kolejny przyzwoity aparat, cieszę się, że ceny spadną i będą lepsze puszki. Tylko co ma pirenik do wiatraka - ten Pentax to model amatorski, entry level i pozostanie konkurencją w pewnym ograniczonym zakresie rynku. To czego naprawdę potrzeba to bardzo silny profesjonalny aparat, którego będzie można widzieć w przewadze na olimpiadzie, mistrzostwach świata u reporterów. To aparat do którego istnieje już teraz pełna gama doskonałych i nowoczesnych szkieł, sprawdzonych i z rozwiniętym rynkiem drugiego obiegu. Bez fajerwerków czynionych kosztem realnych potrzeb.
Komu potrzebne są uszczelnione body, jesli nie może ich wykorzystać? A uszczelnianie standartowego zooma, to sorry ale jest pokazówka - niech zrobią 400, 500, 600mm i uszczelnią. Dlaczego zakres ISO jest ograniczony? Dlaczego nie ma możliwości robienia zdjęć w serii szybciej? itd, itp - bo to jest aparat dla amatora, dla kogoś kto dzisiaj ma EOSa 300v z datownikiem i robi 5 rolek filmu rocznie. Teraz będzie robił 15 rolek (na karcie). Prawdziwy przełom dla ludzi zainteresowanych fotografią więcej niż trochę musi nadejść wraz z innym modelem, adresowanym do innego odbiorcy. Inaczej nic się nie zmieni poza podziałem rynku, który akurat mnie obchodzi tyle co nic, bo nie mam akcji Canona.
Dla mnie rewolucja bedzie
canon 3d z FF z 2999 zl
17-40/2,8L IS za 1699,
35/1,4L za 1899zl
50/1,2L za 1999
70-200/2,8L IS (czarny) za 1999zl,
85/1,2L za 2499zl,
135/1,8L IS za 2199zl
100/2,8L IS macro za 999zl,
speedlight 680 za 699,
400/2,8L IS za 4999zl
Wszystko usm
A najlepiej jeszcze nizej
itd...
kto by sie tedy zastanawial na N P Sony, inne no chyba ze u nich ceny jeszcze nizsze..
trampek a na jaki rynek kalkulujesz ceny ? bo wiesz jak chcesz zarabiac max 800zl brutto miesiecznie to zacznij produkcje takich szkiel po takich cenach :mrgreen:
trampek a na jaki rynek kalkulujesz ceny ? bo wiesz jak chcesz zarabiac max 800zl brutto miesiecznie to zacznij produkcje takich szkiel po takich cenach :mrgreen:
dzisiaj ! ! ! no moze jutro 1$=3zł
co do zarobkow srednia jak dzis
Kolekcjoner
18-09-2006, 15:11
Kubaman napiasałeś dokładnie to co ja myślę na ten temat. Dzięki:):):D.
Pzdr
Spinner
Ja mam wrażenie Spinner że najpierw trollujesz trochę, później próbujesz udowodnić że Pentax najlepszy jest i basta, a w końcu masz pretensje, że jednak entuzjastów tej firmy na tym forum trochę trudno znaleźć (choć jak się okazało nie do końca) :). Sam jak czytam forum pentaxa to Canon i użytkownicy jest tam obsmarowywany na różne sposoby bezustannie i jakoś nikt z was nie próbuje się silić na obiektywizm.
Ja bardzo cenię Pentaxa za to co robił i robi. Dobrze że stanowi konkurencję coraz mocniejszą ale jak napisał Kubaman tylko w segmencie amatorskim. Ten system ma póki co zbyt duże braki żeby go można było brać pod uwagę do pracy zawodowej. Co oczywiście nie oznacza, że to się nie zmieni w przyszłości. Ale wprowadzenie jednego czy dwóch nawet bardzo rewolucyjnych modeli body tego nie zmieni. Canon nie stał się obok Nikona firmą dla profesjonalistów z dnia na dzień:). Na to trzeba wiele czasu.
To jest absurdalne.
Czytając ten wątek nie znalazłem ani jednego dowodu na to, co jest lepsze.
Dyskusja dyskusją, ale widzę tu kilkuosobową grupę mającą na celu "dokuczenie" Canonowi za wszelką cenę. Tak jakby to miało jakiekolwiek znaczenie :lol:
To albo slabo szukales albo specjalnie stajesz tak mocno po drugiej stronie barykady ;) Pokaz mi Canona ze stabilizacja matrycy do ktorego mozesz podczepic bezproblemowo i bez utraty jakosci starsze szkla manualne z tej samej stajni (mowie o FD), czyszczeniem matrycy, uszczelnieniami, zaawansowana guzikologią, stosunkowo jasną matowką - i do tego za 900$ (pomijam jakies tam 22 bit i inne rzeczy ktorych nie da sie zweryfikowac na dzien dzisiejszy przy braku zdjec). Przy zalozeniu ze fotografie beda na poziomie Nikona d80 to bedzie to najlepszy aparat w entry level a tak naprawde ciezko bedzie znalezc dla niego konkurencje i z wyzszej polki.
Dobrze, że pojawił się kolejny przyzwoity aparat, cieszę się, że ceny spadną i będą lepsze puszki. Tylko co ma pirenik do wiatraka - ten Pentax to model amatorski, entry level i pozostanie konkurencją w pewnym ograniczonym zakresie rynku. To czego naprawdę potrzeba to bardzo silny profesjonalny aparat, którego będzie można widzieć w przewadze na olimpiadzie, mistrzostwach świata u reporterów. To aparat do którego istnieje już teraz pełna gama doskonałych i nowoczesnych szkieł, sprawdzonych i z rozwiniętym rynkiem drugiego obiegu. Bez fajerwerków czynionych kosztem realnych potrzeb.
No tak tylko ze reporterzy na olimpiadach to niewielki wycinek fotograficznej rzeczywistosci. Jak mozna oceniac jakikolwiek aparat przez taki pryzmat.
Komu potrzebne są uszczelnione body, jesli nie może ich wykorzystać? A uszczelnianie standartowego zooma, to sorry ale jest pokazówka - niech zrobią 400, 500, 600mm i uszczelnią. Dlaczego zakres ISO jest ograniczony? Dlaczego nie ma możliwości robienia zdjęć w serii szybciej? itd, itp - bo to jest aparat dla amatora, dla kogoś kto dzisiaj ma EOSa 300v z datownikiem i robi 5 rolek filmu rocznie. Teraz będzie robił 15 rolek (na karcie). Prawdziwy przełom dla ludzi zainteresowanych fotografią więcej niż trochę musi nadejść wraz z innym modelem, adresowanym do innego odbiorcy. Inaczej nic się nie zmieni poza podziałem rynku, który akurat mnie obchodzi tyle co nic, bo nie mam akcji Canona.
No sorry ale po co komu takie obiektywy ? :) Uzywa ich tak niewielki procent fotograficznego swiata ze az szkoda o tym gadac i dla tak wyspecjalizowanych potrzeb jest Canon i jego system.
To jest typowy aparat dla zaawansowanego amatora nie potrzebujacego blyskawicznego AF i nikt nigdy nie mowil inaczej. Stawianie go na jednym miejscu z 1d i 600L to nieporozumienie (pokaz mi zreszta jednego chociazby uzytkownika tego forum ktory posiada takie szklo). Za to w zakresie nie tele to moze byc bardzo dobre rozwiazanie dla ludzi zainteresowanych fotografia wiecej niz trochę. Dostaną bowiem bardzo fajną zaawansowaną puszkę za smieszne nieukrywajmy pieniądze ze stosunkowo tanimi szkłami o calkiem przyzwoitej jakosci i stabilizacja(i niektorymi o naprawde swietnej jakosci) rozwijajacymi sie w bardzo ciekawym kierunku. Canon natomiast jest strasznie drogi i to w naszym kraju i w naszych realiach stawia go na dalszych miejscach na dzien dzisiejszy. Oczywiscie w skali swiatowej to bez znaczenia bo w USA czy Japonii rozchodzi sie jak swieze buleczki.
Z jednym sie zgodze - dla profesjonalistow tak naprawde premiera tego Pentaxa nie zmienia nic.
Kolekcjoner
18-09-2006, 15:38
McKane ja tu nie chcę występować w roli niczyjego adwokata ale mam wrażenie że piszecie o dwóch zupełnie różnych sprawach. Kubaman o systemie jako całości (i kwestii czy jeden aparat coś tu zmieni), a Ty o aparacie - skądinąd bardzo słusznie :).
Ja myślę że nikt z nas przy zdrowych zmysłach nie próbuje zdeprecjonować K10D zanim jeszcze w ogóle ten aparat pokazał co potrafi. Jedynie niektórzy przestrzegają przed twierdzeniem jakoby miał przewrócić rynek i zmienić układ sił jak to niektórzy próbują sugerować w tym wątku :).
Kolekcjoner - hmm.. troluje:?: Nie pisalem,ze jest Pentax najlepszym systemem na swiecie - moje posty na tym forum maja za zadanie pokazac tym, ktorzy nie wiedza, ze oprocz ich firmy sa takze inne, robiace ciekawe rzeczy... Ciekawe, ze jest to odbierane jako atak:lol:
Moim celem bylo zainteresowanie Was ta marka, ciekawy bylem czy wielu z Was obiektywnie przyzna, ze zapowiada sie ciekawy aparacik... Kilku z Was faktycznie to zauwazylo, podobnie jak zalety systemu Pentax - chwala Wam za to:p
Pzdr
Spinner
Z jednym sie zgodze - dla profesjonalistow tak naprawde premiera tego Pentaxa nie zmienia nic.
Owszem. Zgadzam sie - podobnie jak z reszta Twojego bardzo wywazonego i przemyslanego postu... :-D
Pzdr
Spinner
P.S. Az mi sie nie chce wierzyc - Ty tez Canonier?;-)
No ok - zartowalem...;-)
Calkiem fajny aparat, ale ja dalej twierdze, ze Pentax padnie :-)
Calkiem fajny aparat, ale ja dalej twierdze, ze Pentax padnie :-)
To żeś zajechał z grubej rury :) Taki gigant jak samsung padnie? Najpierw to padnie Canon bo to najmniejsza i "najbiedniejsza" firma z obecnie produkujących lustrzanki :)
Kolekcjoner
18-09-2006, 16:30
(...)Najpierw to padnie Canon bo to najmniejsza i "najbiedniejsza" firma z obecnie produkujących lustrzanki :)
W takim razie to ja Was przelicytuje;) i powiem, że najpierw padnie Microsoft:) :lol:.
Fotos, a skąd taka głęboka refleksja u Ciebie:)?
KuchateK
18-09-2006, 16:38
To czego naprawdę potrzeba to bardzo silny profesjonalny aparat, którego będzie można widzieć w przewadze na olimpiadzie, mistrzostwach świata u reporterów. To aparat do którego istnieje już teraz pełna gama doskonałych i nowoczesnych szkieł, sprawdzonych i z rozwiniętym rynkiem drugiego obiegu. Bez fajerwerków czynionych kosztem realnych potrzeb.
Nie zgadzam sie z Toba. To wlasnie takie entry level ma szanse wywrzec wieksza presje na Canona jak jakis mega super hiper puszka dla pro. Wiekszosc pro i tak go nie kupi, bo majac 5 elek w tym 2 super tele sie nie kalkuluje. A amatorzy nie maja za bardzo kasy na puszki powyzej 3000$ nawet w usa. Im sie jeszcze bardziej nie kalkuluje, bo sprzet sie nie zwroci.
Komu potrzebne są uszczelnione body, jesli nie może ich wykorzystać?
Zastosowan na uszczelki mogl bym tu wymieniac cale mnostwo. Zaczynajac od przyslowiowego kotleta czy focenia dzieci. Fakt, ze profi maja na wykorzystanie ich wieksze szanse, ale amatora tez deszcz moze zlapac.
A uszczelnianie standartowego zooma, to sorry ale jest pokazówka - niech zrobią 400, 500, 600mm i uszczelnią.
Po co? Kupisz? Ilu z tych na olimpiadzie sprzeda swoje elki zeby kupic jakiegos pentaxa?
To strata kasy. Opracowanie takiego szkla to znacznie wiekszy koszt jak uszczelnienie kita. Zysk i ewentualny zwrot inwestycji znacznie mniej prawdopodobny. Na 10 czy 20 takich pentaxow z kitem sprzedali by moze 1/10 takiego super tele. Patrzac na dominacje Canona nierealne.
Prawdziwy przełom dla ludzi zainteresowanych fotografią więcej niż trochę musi nadejść wraz z innym modelem, adresowanym do innego odbiorcy. Inaczej nic się nie zmieni poza podziałem rynku, który akurat mnie obchodzi tyle co nic, bo nie mam akcji Canona.
Imho to prawdziwym przelomem jest bardziej ten pentax jak nowy super duper pro nikon czy sony FF. Teraz pasuje, aby wszystkie puszki od samego dolu mialy uszczelki i dlugo wyczekiwane auto iso.
Canon czyscidelkiem do matrycy chwalil sie jeszcze przed 20D. I co? 30D dwa lata pozniej nadal go nie ma... Pokazala sie konkurencja na dole i nagle w 400D pokazala sie nie tylko sprzataczka ale i nowa matryca. Uszczelki? Co z tego ze d2x je ma z kupa przyciskow i sterowaniem lampami. Przeciez to pro, amatorzy nie potrzebuja uszczelek czy sterowania lampami. A pro juz od dawna maja st-e2... A z dolu? To wlasnie dol napedza wiekszosc zysku i z tej strony moze byc znacznie wieksza presja... Tanio mozna zrobic cos fajnego, a ze duzo ludzi to kupi to i zwrot kasy bardzo realny...
Canon czyscidelkiem do matrycy chwalil sie jeszcze przed 20D. I co? 30D dwa lata pozniej nadal go nie ma... Pokazala sie konkurencja na dole i nagle w 400D pokazala sie nie tylko sprzataczka ale i nowa matryca. Uszczelki? Co z tego ze d2x je ma z kupa przyciskow i sterowaniem lampami. Przeciez to pro, amatorzy nie potrzebuja uszczelek czy sterowania lampami. A pro juz od dawna maja st-e2... A z dolu? To wlasnie dol napedza wiekszosc zysku i z tej strony moze byc znacznie wieksza presja... Tanio mozna zrobic cos fajnego, a ze duzo ludzi to kupi to i zwrot kasy bardzo realny...
Heh - juz nie wiem co pisac aby nie byc posadzonym o trollowanie... Kuchatek zacnie pisze... Ciekawe jak dlugo gigant rynku czyli Canon:-) ciagnalby z Was kase odgrzewanymi kotletami gdyby nie naciski "z dolu" wlasnie... Owszem, sprzet profi zacny ale kurka nie dam sobie powiedziec, ze wala co jakis czas popeline albo kupe szumu kolo shitu zwyklego... I nagle inni dali "no to co coz - stracmy te 2 dolce ale tez damy uszczeleczki, niech juz nie placza..."...
A uszczelnianie kita to pokazowka:?: A coz to za brednie:?: :!: :twisted: Zoomik odpowiadajacy 24-75/2,8 w malym obrazku uszczelniony i w dodatku z "waszym IS i ultrasoniciem" toz to przeca miodzik... Masz taki u siebie:?: :mrgreen: Mozna spokojnie na reportazyk leciec i deszcz "wali Cie w cyc" jak to mowi moj kolega;-) Nie wspomne o porecznym, malym odpowiedniku 75-200/2,8 z tymi fjuczerami (50-135/2,8 )... Mniam...:mrgreen:
Dobra, dobra - bo mnie zaraz do killfilesow dodadza tutaj - zamykam jape...:oops: :lol:
Pzdr
Spinner
Kolekcjoner
18-09-2006, 16:57
(...) A z dolu? To wlasnie dol napedza wiekszosc zysku i z tej strony moze byc znacznie wieksza presja... Tanio mozna zrobic cos fajnego, a ze duzo ludzi to kupi to i zwrot kasy bardzo realny...
Kłopot tylko w tym że na dole to liczy się marketing i wciskanie kitu, a nie uszczelki. Jak przeglądam net to na, któtą stronę bym nie wszedł reklama Rebel XTi/400D jak byk :).
Spinner Ja Cię rozumiem tylko że jeszcze żeby polecieć to kupić musi być spełnione wiele warunków nie tylko to że to ma być i tu jest problem.
KuchateK
18-09-2006, 17:02
Canon uprawia perfidny marketing czasami, nie da sie ukryc. Ale dzieki pentaxowi czy nawet sonolcie marketing Canona dostal kopniaka dzieki ktoremu my mamy i bedziemy miec lepiej.
Mowcie co chcecie, ale wlasnie tym na dole latwiej olac 300D z kitem i kupic pentaxa jak mnie czy innym majacym puszke, ze dwa szkla, lampe, komplet aku i CF'ow. Wlasnie to Canon odczuje najbardziej w postaci realnych strat. My i tak musimy kupic Canona ;) bo przesiadka co model na inny system to strata kasy...
Kłopot tylko w tym że na dole to liczy się marketing i wciskanie kitu, a nie uszczelki. Jak przeglądam net to na, któtą stronę bym nie wszedł reklama Rebel XTi/400D jak byk :).
Spinner Ja Cię rozumiem tylko że jeszcze żeby polecieć to kupić musi być spełnione wiele warunków nie tylko to że to ma być i tu jest problem.
Niestety - wszedobylskie reklamy Rebala XTi/400D to tragedia, podobnie jak brak reklam K100D czy K10D...:mrgreen: Zreszta nigdy nie ukrywalem, ze gdyby Pentax mial taki marketing od lat jak Canon to jego dzisiejsza pozycja bylaby diametralnie inna... No ale to juz niestety inna historia...:???:
Tak czy siak uwazam, ze najnowsze propozycje i zapowiedzi Pentaksa sa baaaardzo zacne i moga niejednego fotografujacego w naszym (i nie tylko) kraju zainteresowac - howgh :!: :twisted:
Pzdr
Spinner
Kolekcjoner
18-09-2006, 17:08
(...)Wlasnie to Canon odczuje najbardziej w postaci realnych strat. My i tak musimy kupic Canona ;) bo przesiadka co model na inny system to strata kasy...
Bardzo w to wątpię. Obecnie sytuacja na tym rynku jest taka, że można raczej tylko zyskać a nie stracić. Ja mam wrażenie że przeceniasz zdolność poznawczą i poszukiwawczą ludzi z entry level. Tu głównie działa opinia znajomych, reklama. Jak ostatnio proponowałem mojemu znajomemu Pentaxa to się bardzo zdziwił co to za firma? Canon możliwe że na samym dole się obija mozliwe, że kropla drąży skałę i coś się zmieni ale nie sądzę żeby radykalnie i żeby szybko. 400D ma być tani ma mieć kilka bajerów i zapraszać do wejścia w system i tak to działa. Nie ma się co oszukiwać ludzi podniecają długie białe L-ki. I tak to działa :). Mimo że większość i tak ich nie kupi:).
Widzisz Spinner Pentax w którymś momencie sobie odpuścił i teraz niestety zbiera owoce. W końcu przecież wiele lat temu byli na Top-ie:). Ale może Szajsung:) coś tu zmieni - pytanie czy będą chcieli, bo póki co biorą się do tego jak kot do jeża:).. Ja tam wcale nie uważam, że dominacja jednej firmy w danym segmencie jest dobra. Vide Microsoft :).
KuchateK
18-09-2006, 17:14
Canon z pewnoscia bije na glowe Pentaxa iloscia reklam, ale wbrew pozorom z ta reklama Pentaxa nie jest tak tragicznie... Widuje i jego reklamy dosyc czesto... Choc wszystko i tak przebija znany zolty kolor :D
Polska sie tu nie liczy. Licza sie takie kraje jak usa czy japonia. A zwlaszcza w tym drugim pentax moze bardzo duzo odebrac konkurentom i napewno tam sporo w reklame zainwestowal...
Natomiast do widokow z ulicy... W stosunku do ilosci kitow (nikona, canona, calej reszty) ilosc elek czy innych szkiel z systemu jest dosyc mala. Z tym wchodzeniem w system nie jest tak wcale dobrze...
W sumie szkoda czasu na rozpatrywanie przyszlosci Pentaxa :D Wystarczy poczekac i a przekonamy sie jaki wplyw wywrze ten model na konkurencje.
Kolekcjoner
18-09-2006, 17:19
Tak w Japonii rzeczywiście jest nieźle . Nawet ostatnio widziałem ranking w którym zajmują 4 miejsce z 14% udziałem w rynku (1.C 34%, 2. S24.5%, 3. N24%).
A to że nasz rynek się nie liczy to niestety smutna prawda. Nawet rynek eruopejski nie jest najważniejszy.
P.S. Az mi sie nie chce wierzyc - Ty tez Canonier?;-)
No ok - zartowalem...;-)
Jesli Canonier oznacza uzytkownika Canona to nim jestem ... jesli wielbiciela Canona to zdecydowanie nie.
300D kupilem 2 lata temu bo to bylo jedyne lustro na ktore mnie bylo stac i do tego mialo bardzo niski jak na tamte czasy poziom szumow. Sprzet wykorzystuje w pracy i tutaj niestety nie spelnia wymagan (ilez ja bym dal w robocie za uszczelnienia body i obiektywu, IS z kazdym szklem i jasniejsza matowke z ktorych sie nabija Kubaman). Co innego gdy zaczynam fotografowac dla siebie ... wtedy sprawuje sie duzo lepiej (albo co bardziej prawdopodobne wymagania spadaja). Gdybym mial dzisiaj wchodzic w dSLR na 100% nie kupilbym canona.
Pozdrawiam. Milo jak czasami pojawi sie swiezy podmuch innych systemow na forum.
Milo mi to slyszec - rowniez pozdrawiam, lubie tak rzeczowe okreslenie sprawy/wymagan/wyboru... ;-) BTW - skoro odswiezamy forum i jest o K10D to looknijcie:
http://www.penta-club.ru/forum/index.php?showtopic=17231&pid=184423&mode=threaded&show=&st=0&#entry184423 ciekawe czy to nie fake
Cholerka, jak ciezko sie czyta a przeciez kiedys to nie byl problem - latka widac nieublaganie mijaja...;-)
Pzdr
Spinner
Kolekcjoner
18-09-2006, 18:04
Milo mi to slyszec - rowniez pozdrawiam, lubie tak rzeczowe okreslenie sprawy/wymagan/wyboru... ;-) BTW - skoro odswiezamy forum i jest o K10D to looknijcie:
http://www.penta-club.ru/forum/index.php?showtopic=17231&pid=184423&mode=threaded&show=&st=0&#entry184423 ciekawe czy to nie fake
Cholerka, jak ciezko sie czyta a przeciez kiedys to nie byl problem - latka widac nieublaganie mijaja...;-)
Pzdr
Spinner
Podam Ci pomocną dłoń Canoniera :lol: tutaj (http://babelfish.altavista.com/babelfish/tr?lp=ru_en&url=http%3A%2F%2Fwww.penta-club.ru%2Fforum%2Findex.php%3Fshowtopic%3D17231%26 pid%3D184423%26mode%3Dthreaded%26show%3D%26st%3D0&intl=1) masz tłumaczenie:).
Zdjęcia są tak małe że trudno coś powiedzieć ogólnie wyglądają na normalne:).
Dzieki - chodzilo mi o bajer czytania cyrylica;-) Wersja softu 0.20 - daleka od seryjnej...
Pzdr
Spinner
Kolekcjoner
18-09-2006, 18:21
Dzieki - chodzilo mi o bajer czytania cyrylica;-) Wersja softu 0.20 - daleka od seryjnej...
Pzdr
Spinner
No dokładnie trzeba dalej czekać na coś sensownego. A tak w ogóle to egzemplarze produkcyjne gdzieś już są czy jeszcze nie:)?
Jedynie niektórzy przestrzegają przed twierdzeniem jakoby miał przewrócić rynek i zmienić układ sił jak to niektórzy próbują sugerować w tym wątku :).
bingo!
Kuchatek - napisałeś długo, a ja jestem leniwy ;)
Weźmy taki przykład: Kiedy Nikon wprowadzał swój model niższej półki musiał gonić Canona, bo ten był już lata świetlne przed nim. Problemy z matrycą, szumami, bagnetem itd. sprawiły, że do takiego modelu D70 wrzucił dużo więcej bajerów, niż by to zrobił w normalnej sytuacji. D80 jako kontunuacja musiał konsekwentnie rozwijać te dobre już parametry. OK, mamy Canona i Nikona, wchodzi Sony - i co? Bum: aby zdobyć rynek daje bajery i szmery, megapiksele zatykają czytniki amatorów, niedzielni pstrykacze kupują Alfę omamieni wizją 50 nowych szkieł od Zaissa (nie znając póki co zastosowań i ceny ;) ). Zachwycają się bajerami. Dobra, wchodzi Pentax i ..... dorzuca uszczelnienia i kolejne bajki o obiektywach z USM zalegających sklepowe półki już, już za parę tygodni, auto ISO itp.
Ile to może potrwać? Kto jeszcze został? Co tak naprawdę dobrego wnosi to dla nas poza ucieraniem się rynku i zbijaniem cen - teraz już tylko o dzisiątki dolców, a nie setki jak niedawno. Fotograficznie ciągle niewiele, nic się nie wywróci póki co.
Czekam na moment, kiedy to się skończy, entry level będzie naprawdę entry i dla amatora niedzielnego - prosty, lekki i tani. A semi pro będzie semi pro - bez Direct Printa, ale z ISO w wizjerze. Z wymiennymi matówkami i dużym wizjerem, bez bracketingu WB, ale z zapisem notatek głosowych. Z wygodnymi dużymi przyciskami, a nie tym badziewiem jak dzsiaj.
Na pewno dlsr przeżyły zmianę nie do odwrócenia w stosunku do analoga. I to częściowo dobrze. Ale mam nadzieję, że niedługo kupując droższy aparat będę wiedział jasno i czysto - dlaczego to robię. Dla AF na przykład. Marzę op EOSie 33, albo 3 w digitalu, i mam gdzieś to, czy Pentaks za miesiąc wypuści kolejną mega puszkę z załączonym gumowym pokrowcem do zdjęć w wannie, czym zdobędzie sobie kolejne 2% rynku i uznanie jego wiernych wyznawców.
Moim zdaniem całe to zamieszanie wokół dslrów dla amatorów jest z korzyscią dla nas wszystkich...od super profesjonalnych puszek po proste d50 nikona...mysle ze wszyscy na tym skorzystamy , dlatego nie przejmowałbym się tak tym wszystkim =)
Każdy ma prawo kupić co zechce i ewentualnie uczyć sie na własnych błedach..nie odberajmy nikomu tej przyjemnosci :)
błędnie wysnuwasz wniosek, że komukolwiek chcę odbierać przyjemność.
Chcę idąc do sklepu wiedzieć, że aby mieć ISO w wizjerze nie muszę zapłacić 8000USD za najlepszy aparat na rynku, tylko dlatego, że w entry level producenci w dzikim szale konkurencji umieścili już wszystko inne, co w tym profi być powinno. Bo ja to tak odczytuję: skoro amatroski aparat ma wszystko, to pół profesjonalny i profesjonalny muszą wygrać inaczej - na przykład dając banalny MLU pod przyciskiem lub dobrze działający AF. A ten Pentaks tylko potęguje ten absurdalny stan, sprawa zaczyna przypominać rynek telefonów komórkowych gdzie największy udział mają aparaty z milionem funkcji, ale ze słabą anteną.
KuchateK
18-09-2006, 19:54
Kuba, masz racje... Ale zauwaz jedno... Jak dolne polki beda miec uszczelki i wszystkie inne bajery to do (pol)pro nie pozostanie juz nic innego do dorzucenia jak wlasnie mlu pod guziczkiem czy iso w wizjerze... A znacznie szybciej sie doczekamy tego po atakach konkurencji uszczelkami z dolu niz z gory.
mjastrzebski
18-09-2006, 20:18
To albo slabo szukales albo specjalnie stajesz tak mocno po drugiej stronie barykady ;) Pokaz mi Canona ze stabilizacja matrycy do ktorego mozesz podczepic bezproblemowo i bez utraty jakosci starsze szkla manualne z tej samej stajni (mowie o FD), czyszczeniem matrycy, uszczelnieniami, zaawansowana guzikologią, stosunkowo jasną matowką - i do tego za 900$ (pomijam jakies tam 22 bit i inne rzeczy ktorych nie da sie zweryfikowac na dzien dzisiejszy przy braku zdjec). Przy zalozeniu ze fotografie beda na poziomie Nikona d80 to bedzie to najlepszy aparat w entry level a tak naprawde ciezko bedzie znalezc dla niego konkurencje i z wyzszej polki.
Entry Level powiadasz.
To pokaz mi uzyszkodnika aparatu entry level dowolnej firmy, ktory bedzie chcial sie bawic w stare manualne choc swietne szkla :-) Chwali sie Pentaksowi ze jest tak mocno kombatybiony do tylu, ale manualne stalki to taki sam margines jak krytykowane przez Ciebie nizeje stalki 500 czy 600mm. Typowy uzytkownik tego aparatu chce zooma 18-300.
Choc aparat wyglada fajnie :-)
Marcin
Kuba, masz racje... Ale zauwaz jedno... Jak dolne polki beda miec uszczelki i wszystkie inne bajery to do (pol)pro nie pozostanie juz nic innego do dorzucenia jak wlasnie mlu pod guziczkiem czy iso w wizjerze... A znacznie szybciej sie doczekamy tego po atakach konkurencji uszczelkami z dolu niz z gory.
Malo tego srednia polka bedzie musiala miec wiecej niz tylko mlu pod guzikiem. Uzytkownicy nie sa glupi trzeba ich zachecic czyms spektakularnym. A przy takim Pentaxie srednia polka to musi to byc juz cos wiecej niz facelifting. Ale co wiecej mozna dolozyc do czegos co ma juz wszystko ? Tylko cos przelomowego czego jeszcze nikt nie ma (oprocz Mpix ofkoz). I to wlasnie nakreca rynek semi-pro i pro.
Entry Level powiadasz.
To pokaz mi uzyszkodnika aparatu entry level dowolnej firmy, ktory bedzie chcial sie bawic w stare manualne choc swietne szkla :-) Chwali sie Pentaksowi ze jest tak mocno kombatybiony do tylu, ale manualne stalki to taki sam margines jak krytykowane przez Ciebie nizeje stalki 500 czy 600mm. Typowy uzytkownik tego aparatu chce zooma 18-300.
Choc aparat wyglada fajnie :-)
Marcin
Niewatpliwe masz racje ale entry level u Pentaxa nieco rozni sie od canonowskiego (przynajmniej ja mam takie wrazenie). Moze sie myle ale moim zdaniem to bardziej swiadomy wybor czesto oparty o wczesniejsze doswiadczenia z manualnymi obiektywami niz w przypadku innych firm gdzie nie ma mozliwosci uzytkowania systemu FD chociazby (technicznie oczywiscie jest ale jakosciowo to nie gra).
Ponadto zobacz jak wyglada sytuacja ze znanym nam dobrze entry level u Canona (mowie oczywiscie o warunkach polskich ... za granica wyglada nieco inaczej ale warunki tez nieco inne.). Looknij w stopki i zobacz ile osob do swoich 300D, 350D czy 10D zaklada szkla m42 (sam tak robilem kupujac jako entry level canona 300D). Jest ich duzo wiecej niz stalek 400-1200 mm ;) Moze dlatego że za malo tu profesjonalistow jak twierdzi Kubaman ale prawda jest taka ze o wiele czesciej siegamy po calkiem fajne szkla starsze niz to bywalo kiedys. Ceny m42 siegaja zenitu (nie mylic z zenithem)... niedlugo beda drozsze niz w czasach kiedy zostaly wyprodukowane ;)
Wez tez pod uwage ze mowimy o entry level w lustrzankach ... tutaj przypadkowosci jest mniej wsrod uzytkownikow ... uzyszkodznicy jak to napisales kupuja aparaty z 10 mpix i 10x zoomem ;)
Kuchatek, McKane - nie wiem jak wy, ale ja nie wierzę w takie zwyczajne cuda, przynajmniej dopóki to się nie ustabilizuje. Jeśli został tylko AF i guzik MLU, to właśnie one będą tym wyróżnikiem PRO. A szkoda, bo ja wolę dobry AF w standartowej cenie, a niech zawodowcy płacą za dobre uszczelnienie furę kasy.
Dlatego mówię: fajnie, że jest konkurencja, Pentax to super sprawa - ale nie rozwiąże to podstawowego problemu dslr - dojrzałości i realizacji przeznaczonych sobie celów. Zamiast wodotyrysków - konkrety. Zamiast pogoni za gadzetami - dobre, solidne i trwałe narzędzia pracy z kadrem. Zamiast walki o masy, walkę o zapaleńców i twórców - tego sobie i Wam życzę (i Pentaxowi). Wiem, takie rzeczy to tylko w Erze ...
Dlatego mówię: fajnie, że jest konkurencja, Pentax to super sprawa - ale nie rozwiąże to podstawowego problemu dslr - dojrzałości i realizacji przeznaczonych sobie celów. Zamiast wodotyrysków - konkrety. Zamiast pogoni za gadzetami - dobre, solidne i trwałe narzędzia pracy z kadrem. Zamiast walki o masy, walkę o zapaleńców i twórców - tego sobie i Wam życzę (i Pentaxowi). Wiem, takie rzeczy to tylko w Erze ...
Z drugiej strony jakby tak spojrzec nie jest zle ... 3-4 lata temu dslr to byla totalna kicha i jakby tego bylo malo wylacznie dla dzianych klientow (za 300D z kitem zaplacilem ponad 4 k - ledwo to finansowo przezylem). Dzisiaj bardzo dobry aparat (nie profi ale dla fotoamatora) mozna kupic za 2200 zl. Liczba szkiel wzrasta w duzym tempie ... niekoniecznie zawsze sa trafione ale generalnie wybor wzrasta i to w kazdym sektorze. Musi sie to jeszcze ustabilizowac tak jak mowisz i podzielic na nieco wiecej grup. Ja czekam tylko i wylaczenie na FF ponizej 4k moze byc i pentaxa ... wtedy zmieniam system ;)
Marcin Jagodziński
18-09-2006, 22:41
problemem canona jest to, że nie wypuścił ciągle 3000D czy jak by to nazwać. oczywiście nie zrobił tego z prostej przyczyny: lepiej sprzedawać drożej masówkę (350D/400D) niż taniej. ale powoli ta strategia staje się źródłem problemów, bo zaczynają się pokazywać aparaty rzeczywiście entry-level (tańsze), a z kolei inni producenci oferują aparaty w podobnej cenie lub niewiele droższe, za to zdecydowanie lepiej wyposażone. i linia trzycyfrowa jest trochę pomiędzy. moim zmieściłyby się tu dwie linie produktów: 3000D w cenie ok. 2000 PLN za korpus i 400D (ale trochę zmodyfikowana) w cenie ok. 3000-3500 za korpus. to dalej nie stanowi konkurencji dla droższego 30D.
inna dyskusja to kwestia potrzeb, mi np. AF od 350D wystarcza, a kilka razy czułbym się pewniej, gdyby był pogodoodporny.
Ja czekam tylko i wylaczenie na FF ponizej 4k moze byc i pentaxa ... wtedy zmieniam system
w takim razie do zobaczenia za dekade..moze dwie ;-)
w takim razie do zobaczenia za dekade..moze dwie ;-)
Eee tam ja mysle ze za dwa lata bede na takim pracowal i to bez koniecznosci wydawania 10k.
Z tego co donoszą mnie słuchy , jesli tylko Pentax zrealizuje w tym roku to co ma zrealizować(i nie mam na mysli tylko k10d) jest to całkiem realne....
Kolekcjoner
18-09-2006, 23:45
Z tego co donoszą mnie słuchy , jesli tylko Pentax zrealizuje w tym roku to co ma zrealizować(i nie mam na mysli tylko k10d) jest to całkiem realne....
Realne to to będzie wtedy jak się za matryce poważnie weźmie Samsung. Bo takie kupowanie u kogoś to sie moze źle skończyć. Zwłaszcza jak ten ktoś nie będzie miał ochoty dalej rozwijać tematu:).
Skądinąd ciekawe czyja matryca jest w Pentaxie?
No jak to czyja ... Sony pewnie ;) Tylko to mnie powstrzymuje od kupowania Pentaxa :D
Kolekcjoner
19-09-2006, 00:19
No jak to czyja ... Sony pewnie ;) Tylko to mnie powstrzymuje od kupowania Pentaxa :D
No właśnie. Jeżeli to prawda to to już będzie chyba trzeci DSL-r na rynku z tą samą matrycą:).
Pentax zrobil K10D i zdobedzie 50% rynku :wink:
Byla kiedy taka firma Minolta, zrobila fajne D5 i D7 i... zakonczyla dzialalnosc.
Canon w labie to ma juz nie tylko 40D, FF dla amatorow ale moze i w ogole jakas nowa generacje CMOSow. Jesli K10D jest "lepszy" a sprzedawany niewiele drozej od np. 400D, to znaczy ze na jednym aparacie Canon zarabia tyle co Pentax na 2-3 a moze na 5. A to oznacza, ze Canon ma wiecej pieniedzy na wszystko, lacznie z pudelkami. Samsung robi wszytko po trochu i przecietnie, jak na razie nic nie pokazal poza szumidlami na bazie ist DL. Jedyny nowy powazny gracz to Sony. Pentax to nisza, maja fantazje, ale trzeba miec jeszcze mozliwosci, a tu slabo, oj slabo. Dowod z Polski - w ilu sklepach w Wawie moge kupic 100D ? A 350D czy 430EX lezy na kazdym rogu :-)
I jeszcze jedno - zanim pierwszy 10D znajdzie sie na allegro, to pewno 40D beda lezaly na polkach.
Byla kiedy taka firma Minolta, zrobila fajne D5 i D7 i... zakonczyla dzialalnosc.
Canon w labie to ma juz nie tylko 40D, FF dla amatorow ale moze i w ogole jakas nowa generacje CMOSow. Jesli K10D jest "lepszy" a sprzedawany niewiele drozej od np. 400D, to znaczy ze na jednym aparacie Canon zarabia tyle co Pentax na 2-3 a moze na 5. A to oznacza, ze Canon ma wiecej pieniedzy na wszystko, lacznie z pudelkami. Samsung robi wszytko po trochu i przecietnie, jak na razie nic nie pokazal poza szumidlami na bazie ist DL. Jedyny nowy powazny gracz to Sony. Pentax to nisza, maja fantazje, ale trzeba miec jeszcze mozliwosci, a tu slabo, oj slabo. Dowod z Polski - w ilu sklepach w Wawie moge kupic 100D ? A 350D czy 430EX lezy na kazdym rogu :-)
I jeszcze jedno - zanim pierwszy 10D znajdzie sie na allegro, to pewno 40D beda lezaly na polkach.
Obys nie mial racji.
Pentax to nisza, maja fantazje, ale trzeba miec jeszcze mozliwosci, a tu slabo, oj slabo. Dowod z Polski - w ilu sklepach w Wawie moge kupic 100D ? A 350D czy 430EX lezy na kazdym rogu :-)
To jest wina polskiego dystrybutora niestety a nie swiadectwo slabej jakosci sprzetu - nie wszystko musi byc popularne jak swego czasu np. trabant:mrgreen: A cieszyc sie, ze firma tnie na nas i ma kase... no coz... mozna i tak:lol: Nie sztuka stac murem przy mocnych...:D
Pzdr
Spinner
Kolekcjoner
19-09-2006, 15:37
Wiesz Fotos Pytanie co będzie jeśli: Samsung zacznie robić swoje matryce, wesprą marketingowo Pentaxa - w tym są świetni, wesprze pentaxa co do sieci sprzedaży?
Nie wiem sam jestem sceptycznie nastawiony do tego czy tu się radykalnie coś zmieni. Natomiast wczoraj mnie naszła myśl (pod wpływem wywodów KuchatKa:mrgreen:), że w sumie to w najgorszej sytuacji może zostać Nikon. Bo jednak Pentax przy poparciu takiego giganta jak Samsung może sporo namieszać zabierając rynek właśnie Nikonowi (400D - to raczej inna półka), Sony wiadomo jeśli tylko będzie konsekwentne będą się liczyć. A nikon może mieć problem:).
KuchateK
19-09-2006, 16:10
A wlasnie :) Zapomnialem :D Tylko patrzec jak bedzie to k10D sprzedawane jako Samsung ;) Ci juz maja troche lepszy marketing i kase na to...
Moge OT ? Moge?
Wlasnie kupilem mikrofale Samsunga... zainteresowala mnie szczegolnie funkcja Steam Clean i sie jakos skojarzyla z sensor clean ;) .
Nie sztuka stac murem przy mocnych...:D
tu nie o taką sztukę chodzi..
Dowod z Polski - w ilu sklepach w Wawie moge kupic 100D ?
W każdym MediaMarkt, nie tylko w Warszawie.
szczerze? to wlasnie to mi sie nie podoba. w d... mam firme Canon i jej napasione brzuchy. ja chce miec za uczciwe pieniadze dobry sprzet. poki co w konkurencji miedzy go...nym plasitkowym 400D a K10D ten drugi jest lata swietlne do przodu. tak, wiem... matryca i onanizm pikselowy fanatykow Canona obronia nawet pudelko po mydle jesli w srodku jest CMOS ktory przy ISO 25600 nie szumi :roll:
K10D to desperacki wyskok naprzod Pentaksa. korpus, ktory jest fantastyczna propozycja na rynku na chwile obecna i z perspektywy amatora jest fenomenalnym rozwiazaniem - zapewne ku zgrozie czytajacych utrzymuje opinie, ze ww. amatorzy maja kompletnie w d... 137 czujnikow AF i 77fps :). i jesli w jakikolwiek sposob odbije sie to na reszcie branzy i wymusi wypuszczenie przez Canona czy Nikona trzymanych pod pierzynka uszczelek czy duzych celownikow to bardzo dobrze. a jeszcze lepiej, jesli Pentaksowi powiedzie sie ten debiut i wypusci tak wypasione K1D, ze konkurencja bedzie musiala semi-pro podrasowac. bo poki co 8,5k za 5D to skandal i grabiez, podobnie jak 6k za Nikona D200.
podobnie 4,500 za 30d....
Kolekcjoner
19-09-2006, 23:59
(...)K10D to desperacki wyskok naprzod Pentaksa. korpus, ktory jest fantastyczna propozycja na rynku na chwile obecna i z perspektywy amatora jest fenomenalnym rozwiazaniem - zapewne ku zgrozie czytajacych utrzymuje opinie, ze ww. amatorzy maja kompletnie w d... 137 czujnikow AF i 77fps :). i jesli w jakikolwiek sposob odbije sie to na reszcie branzy i wymusi wypuszczenie przez Canona czy Nikona trzymanych pod pierzynka uszczelek czy duzych celownikow to bardzo dobrze. a jeszcze lepiej, jesli Pentaksowi powiedzie sie ten debiut i wypusci tak wypasione K1D, ze konkurencja bedzie musiala semi-pro podrasowac. bo poki co 8,5k za 5D to skandal i grabiez, podobnie jak 6k za Nikona D200.
Coś mi się zdaje że nie długo stracimy kolejnego kolegę na CB, a szkoda by było :mrgreen:.
Coś mi się zdaje że nie długo stracimy kolejnego kolegę na CB, a szkoda by było :mrgreen:.
raczej nie grozi. bardzo dobrze mi sie foci tym co mam i poki co nie przymierzam sie do zmiany. bede sie nad jakas zastanawial, gdy bedzie to absolutnie niezbedne
co nie zmienia sytuacji, ze Pentax mi sie podoba i gdybym mial opcje za 2~3 lata kupic 3D z pelna klatka, solidnym uszczelnieniem i madrzejszym pomiarem swiatla* za 4000zl to zdecydowanie wole to od 5D za dzisiejsze 8500... ot, tyle madrosci
* - mam tu na mysli jakies "wspiecie sie na wyzyny koncepcji" i wymyslenie, ze moze w dobie cyfrowej wypadaloby zrobic pomiar ekspozycji "na swiatla" i umozliwienie fotografom korzystanie z niego. bo fotografia sie kapke zmienila od czasu filmu i mozna by sie wysilic i to zauwazyc zanim uzytkownicy explicite beda o to drzec morde przez 20 lat (tak sobie pije do MLU Canona).
a tak serio, to caly czas nie rozumiem, dlaczego technicznie niemozliwe mialo by byc zrobienie pomiaru wielopolowego i ekspozycja zaprogramowana np. na +2.5EV dla najjasniejszego ze zmierzonych pol. idealem to nie jest, ale przy odrobinie wprawy i pomyslunku byloby duzo rozsadniejsze w uzyciu niz spot i idiotyczne korekty o max +2EV, czyli generalnie pieprzenie kotka za pomoca mlotka :(
Kolekcjoner
20-09-2006, 02:24
Wiesz Akustyk mnie specjalnie nie podnieca ten Pentax. Owszem podoba mi się ale prawdę rzekłszy (ponieważ nie mam jeszcze na stałe żadnej puszki) najniżej co w ogóle bym brał pod uwagę to 30D. Póki co czekam na photokinę i zobaczę co Canon jeszcze pokaże jeśli nic:(. To może chwilowo kupię stareńkiego 1D. Zobaczymy. Póki co dla mnie problem polega na tym o czym pisałeś wyżej kompletny brak konkurencji w "górze" dslr:). Mam jeszcze taką opcję przebiedzę do PMA i wtedy coś nowego na pewno będzie. Może Sony bardziej ruszy sektor semi - pro:)?
Niestety moje wymagania co do puszki są spore i wiem ze za pół darmo "nie opendzluję". Muszę mieć czyste; co najmniej iso 1600 (nie jakąś mydlaną papkę jak w D80, że o D200 litościwie nie wspomnę), solidny magnezowy korpus, min. 5kl/s (lepiej by było gdyby było lepiej :)), ze 20 Raw w serii, szybki AF ze sprawną dobiegaczką. I dobrze by było gdyby grip był odłączany, niespecjalnie lubię kolubryny. Wiem tak to tylko w erze:). Pożiwiom uwidim - jak mawiają nasi bracia ze wschodu. Nie musi być FF, i nie musi mieć 150 milionów MPx.
A no i duuuuży wybór jasnych szkiełek z szybkim AF-em:).
Kolekcjoner - liczysz, ze "ktores kurde zdjecie musi mi wyjsc":?: :lol: To moze lepiej dobrej jakosci kamera i ew. sobie jakas "stopklatke" drukniesz potem:?: :mrgreen:
Akustyk - wiem, ze nie zawsze jest czas i mozliwosc ale moze dobry, precyzyjny swiatlomierz z "punktakiem" i tryb M sa lekiem na pomiar Canona:?: ;) Patrzac na Twoje fotki (ktore mnie powalaja) to sobie mysle, ze tak a w dodatku na statywie powinien stac cyfrowy MF u Ciebie... :mrgreen: Czego zycze:wink:
Pzdr
Spinner
wiem, ze nie zawsze jest czas i mozliwosc ale moze dobry, precyzyjny swiatlomierz z "punktakiem" i tryb M sa lekiem na pomiar Canona:?: ;)
docelowo myslalem nie tyle o leku, bo sam pomiar to ja i centralnym daje rade (9% to nie jest moze malo, ale mozna sobie poradzic), a w manualu to Canon jak kazde inne body
chodzilo mi o to, zeby producenci dojrzeli do tego, ze moze z okazji trwajacej juz n lat rewolucji cyfrowej, wypadaloby zrobic pomiar ekspozycji "au par" do mozliwosci i potrzeb technicznych. no bo skoro matryce naswietlamy "do prawej" to dlaczego, do jasnej ch*, producenci nie sa w stanie zrobic rozsadnego, programowalnego i mozliwie automatycznego pomiaru na swiatla. po prostu - z X czujnikow wybierac najjasniejszy i naswietlac na korekte podana przez uzytkownika lub po prostu na +2~2,5EV. matryca Canona miesci do okolo +3EV swiatel, wiec biorac poprawke na szerokosc takich punktow pomiarowych dawaloby to, w ogromnej liczbie przypadkow, zdjecia nie skaszanione niedoswietleniem, z ktorego nawet Chuck Norris cudow nie wycisnie z polobrotu :)
no dobra, Chuck moze dalby rade :)
Patrzac na Twoje fotki (ktore mnie powalaja) to sobie mysle, ze tak a w dodatku na statywie powinien stac cyfrowy MF u Ciebie... :mrgreen: Czego zycze:wink:
przesadzasz, ale dzieki mile! co do MF... moze i niezly pomysl... tylko kto to sfinansuje? :)
>>Wiesz Fotos Pytanie co będzie jeśli: Samsung zacznie >>robić swoje matryce, wesprą marketingowo Pentaxa - w >>tym są świetni, wesprze pentaxa co do sieci sprzedaży?
Samsung juz robi wlasne matryce, maja nawet CMOSa 5MPix.
Potrzeba im tego do telefonow, kamer itp. I to jest wlasnie to w czym Samsung jest dobry - w elementach. A aparat trzeba zlozyc do kupy. Watpie aby Samsung w najblizszym czasie przylozyl sie do foto - predzej wyprodukuja jakis kombajn TV+photo+kamera+DivX itd.
Moze to zwiekszy popyt na szkla Pentaxa, ale raczej to oferta dla kitowcow, skoncza na standardowym zoomie.
K10D nie ma jeszcze w sprzedazy, co potrafi pokaza testy. Zanim sprzedaz K10D sie rozwinie, to pewno poznamy nastepce 30D. Canon ma czym konkurowac, a z plastikiem 400D moze pewno zjechac ponizej 2000 zeta. Zwroccie uwage na kompakty - jest ich setki, a ludzie biora mimo wszystko A610, A700.
ist DS tez byl fajny, ale sukcesu nie odniosl. Niektorzy twierdza, ze przez nazwe :-)
Samsung jest dobry - w elementach. A aparat trzeba zlozyc do kupy. Watpie aby Samsung w najblizszym czasie przylozyl sie do foto -
jest jeszcze jeden czynnik tego rownania: Samsun = Korea, inni producenci = Japonia. a Koreanczycy, o ile wiem, sa dosc mocno za kupowaniem rodzimej produkcji, podobnie jak ich przemysl elektroniczny lubi mocno deptac po pietach Japonczykom...
ist DS tez byl fajny, ale sukcesu nie odniosl. Niektorzy twierdza, ze przez nazwe :-)
na wlasnym przypadku - przez ociezalosc Pentaksa. istDS mial wejsc do sprzedazy we wrzesniu 2004. bylem gotowy go kupic i nawet mialem przyklepane sciagniecie z USA...
mial wejsc, ale nie wszedl. zajelo mu to prawie do grudnia. w miedzyczasie ja nabylem sluzace do dzis 10D bo juz mialem dosc czekania...
Zwroccie uwage na kompakty - jest ich setki, a ludzie biora mimo wszystko A610, A700.
Wg. mojej osobistej obserwacji z tygodnia w Zakopanem ludzie kupują przeważnie Sony i Fujifilm, canony później.
Najwięcej turystów miało Sony (najczęściej widywałem DCS H5, pare razy R1 i F828), sporo Fuji (S5500/S5600) Canony raz na jakiś czas. I co mnie zezłościło to to że były dwa stoiska które robiły turystom zdjęcia z owczarkami podhalańskimi i obydwa były wyposażone w Nikon D70 :evil: widać ludzie nie znają się :twisted:
A jak sobie zwiedzałem wieliczkę, to tam pewien "fotograf" robił zdjęcia N D70 i lampą SB800. (w kaplicy św. Anny bodajże)
Jak zobaczyłem odbitkę to się załamałem. Nie będę wam opisywał, chcę spać w nocy...
>>Wg. mojej osobistej obserwacji z tygodnia w Zakopanem >>ludzie kupują przeważnie Sony i Fujifilm, canony później.
Z obserwacji to moze tak, ale ze statystyk sprzedazy nie :-)
Ja to w FJ zawsze widze jak ktos kupuje HP.
A co do Samsunga to fakt - w Korei jest to number 1.
Oni nawet wola KIA od TOYOTY :-)
Kolekcjoner
20-09-2006, 19:16
Kolekcjoner - liczysz, ze "ktores kurde zdjecie musi mi wyjsc":?: :lol: To moze lepiej dobrej jakosci kamera i ew. sobie jakas "stopklatke" drukniesz potem:?: :mrgreen:
Pzdr
Spinner
Wybacz ale nie rozumiem o czym piszesz. Bo jeśli masz na myśli to że zdjecia seryjne są niepotrzebne i służą jedynie do wybierabia najlepszej klatki to nie masz pojęcia o czym piszesz:twisted:.
Z obserwacji to moze tak, ale ze statystyk sprzedazy nie :-)
Ja to w FJ zawsze widze jak ktos kupuje HP.
A co do Samsunga to fakt - w Korei jest to number 1.
Oni nawet wola KIA od TOYOTY :-)
Wystarczy że Samsung nazwie tego pentaxa Samsung DS#$Xk&^:) i zacznie sprzedawać jako swój :). Myślę że poparcia takiego koncernu nie można lekceważyć. Ja tego w sumie też na początku nie brałem pod uwagę :).
Jasne, ze sa potrzebne... chcialem wiedziec po co Tobie konkretnie jest potrzebne ponad 5kl/sek... ;-)
Pzdr
Spinner
Kolekcjoner
20-09-2006, 20:01
Nie bardzo to na pytanie wygląda tylko na złośliwą docinkę.
Jasne, ze sa potrzebne... chcialem wiedziec po co Tobie konkretnie jest potrzebne ponad 5kl/sek... ;-)
Pzdr
Spinner
No to skoro uważasz że są potrzebne to nie rozumiem w jakim celu te szyderstwa.
Jest duże prawdopodobieństwo że Pentax wypuści także K1D, co on będzie miał, to nie wiem, ale myślę że jeśli jego cena będzie wynosiła 1000-1200$ to to dopiero byłby konkurent dla 30D/D200/być może Sony A10
Jest duże prawdopodobieństwo że Pentax wypuści także K1D, co on będzie miał, to nie wiem, ale myślę że jeśli jego cena będzie wynosiła 1000-1200$ to to dopiero byłby konkurent dla 30D/D200/być może Sony A10
Eee z taką nazwą? Nie żałujmy sobie, to będzie na pewno konkurencja do 1D :lol:
Eee z taką nazwą? Nie żałujmy sobie, to będzie na pewno konkurencja do 1D :lol:
MkI na pewno :mrgreen:
Samsung GX-10 - kopia K10D z drobnymi zmianami http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4884
Kolekcjoner
21-09-2006, 01:01
Samsung juz robi wlasne matryce, maja nawet CMOSa 5MPix.
Potrzeba im tego do telefonow, kamer itp. I to jest wlasnie to w czym Samsung jest dobry - w elementach. A aparat trzeba zlozyc do kupy. Watpie aby Samsung w najblizszym czasie przylozyl sie do foto - predzej wyprodukuja jakis kombajn TV+photo+kamera+DivX itd.
Moze to zwiekszy popyt na szkla Pentaxa, ale raczej to oferta dla kitowcow, skoncza na standardowym zoomie.(....)
No to właśnie chyba Samsung zaczyna się przykładać:).
Tu jeszcze cytat z Fotopolis: "w przyszłym roku będzie bardzo agresywnie rozszerzać linię specjalistycznych obiektywów profesjonalnych".
No, gdyby rzeczywiści ezłożyli porządną ofertę do kupy, to byłoby super... zawsze to jakiś wybór (obok nienajgorzej się zapowiadającej sonolty).
Kolekcjoner
21-09-2006, 01:26
A jeszcze do tego dokładają całkiem sporo nowych szkieł:
Nowe obiektywy Schneider-Kreuznach:
Wraz z GX-10 Samsung prezentuje pięć nowych obiektywów, które pozostają w pełni kompatybilne z modelami GX-1S i GX-1L i tym samym uzupełnia standardową dotychczas optykę D-Xenon 18-55mm F3.5-5.6 AL oraz D-Xenon 50-200mm F4-5.6 ED, jednocześnie zapowiadając iż: "w przyszłym roku będzie bardzo agresywnie rozszerzać linię specjalistycznych obiektywów profesjonalnych":
- Schneider-Kreuznach Fish eye 10-17mm F3.5-4.5 ED
- Schneider-Kreuznach D-Xenon 12-24mm F4.0 ED AL
- Schneider-Kreuznach D-Xenon 16-45mm F4.0 ED AL.
- Schneider-Kreuznach D-Xenogon 35mm F2.0 AL
- Schneider-Kreuznach D-Xenon 100mm F2.8 Makro
Wraz z premierą GX-10 - cyfrowej lustrzanki dla profesjonalistów, prezentowanej zaledwie 9 miesięcy po przedstawieniu popularnych modeli GX-1S oraz GX-1L, Samsung uzupełnia swą ofertę w najbardziej uznanej klasie sprzętu jaki stanową D-SLRy. Z wprowadzoną w sierpniu, ekskluzywną serią NV (NV10, NV7OPS, NV3) konsekwentnie wzmacnia swoją pozycję na rynku fotografii cyfrowej. Ponadto, Samsung zapowiada wyjście naprzeciw oczekiwaniom użytkowników, poprzez umocnienie całego systemu licznymi akcesoriami.
Tutaj jeszcze link (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4883) do artykułu na Fotopolis o tych nowych obiektywach.
- Schneider-Kreuznach Fish eye 10-17mm F3.5-4.5 ED
= Pentax 10-17, z inna obudowa, moze innym szklem soczewek. design w kazdym razie gotowy, wiec zadne halo
- Schneider-Kreuznach D-Xenon 12-24mm F4.0 ED AL
= Pentax 12-24
- Schneider-Kreuznach D-Xenon 16-45mm F4.0 ED AL.
- Schneider-Kreuznach D-Xenogon 35mm F2.0 AL
- Schneider-Kreuznach D-Xenon 100mm F2.8 Makro
guess what...
-> http://www.pentaxslr.com/lenses
to moze jednak nie robmy z Samsunga potegi w produkcji optycznej :)
rowniez wtedy, gdy te nowe szkla Tokiny-Pentaksa (16-50, 50-135, 60-250) pojawia sie rebrandowane w opakowanie Samsunga ;-)
co nie zmienia faktu, ze to fajnie wyglada, i nawet jesli dwie firmy atakuja z identyczna (z dokladnoscia do kolorow napisow na opakowaniu i symboli w nazwie) oferta to i tak dobrze, bo sie odbije na rynku.
Ja tam bym wolał pentaxa ciekawe jakie cenki finalne tych puszek....
Jak widac lustrzanki cyfrowe kazdy robic moze :-)
To teraz Pentaxiarze maja problem - chca jeden aparat a moga wybrac dwa :-)
Ciekawe kiedy pierwsza lustrzanke zrobi Benq...
Proponuje looknac:
http://www.pentax.co.jp/english/news/2006/200646.html
Ladne nie :?: :mrgreen:
Pzdr
Spinner
Ladne nie :?: :mrgreen:
Ładne. Będzie. Może :mrgreen: I pewnie z innym logo :lol:
Dla leniwych zalacznik - szkielka;-)
Pzdr
Spinner
i z rozniejszymi mocowaniami, w tym EOS :)
choc akurat Pentaksa podejrzewalbym o lepsze powloki MC niz robi "inne logo" :)
Heh - naprawde tutaj niektorzy to betony...:lol: Prorok jestes chyba... :shock: :D
Ciekawe czy ten dzial "inne systemy" sluzy tylko do wysmiewania innych systemow czy do rzetelnej informacji o nich:?: :) Zenada ten poziom Panowie, zenada... Co ciekawe na forum K czy M jest juz znacznie lepiej...:roll:
Pzdr
Spinner
ale akurat muflon ma racje. Tokina zapowiedziala te szkla na jesien 2006. a jesien 2006 to nie poczatek 2007 ;-)
Bo sa robione wspolnie... i Tokiny nie beda mialy kilku rzeczy...:-)
Pzdr
Spinner
Ej, moment, ja miałem na myśli ten przyszłościowy MF! Na tych wszystkich zależnościach kto-komu-robi-obiektywy-i-co-z-tego-ma się nie znam i mnie wcale nie interesują ;-)
Broncobilly
28-09-2006, 13:30
znajomy kupił sobie 100d i pilnie potrzebuje jakieś długie szkło do niego rozważ Sigmy 50-500 170-500 lub 135-400 - czy ktoś moze coś powiedziec na temat ich jakości optycznej ? a moze są jakieś inne szkła godne uwagi w cenie do 3 tys zł ?
a moze są jakieś inne szkła godne uwagi w cenie do 3 tys zł ?
Sigma 100-300 4 EX + ew. TC 1.4. Troche wykracza poza budzet ale chyba warto...
Broncobilly
28-09-2006, 15:01
zdjecia z 50-500 widziałem - na f.8-11 wygladaly bardzo przyzwoicie - chyba nawet lepiej niż z canonowskiego 100-400 :-( ten 100-300 chyba trochę za krótki a kolega zapewne w TC nie bedzie chciał już inwestować
skoro troche nie na temat juz jedziecie to powiem tylko ze mam na zbyciu extender sigma 2x APO 690zł
pozdr
M
zdjecia z 50-500 widziałem - na f.8-11 wygladaly bardzo przyzwoicie - chyba nawet lepiej niż z canonowskiego 100-400 :-( ten 100-300 chyba trochę za krótki a kolega zapewne w TC nie bedzie chciał już inwestować
No to 50-500. Co najmniej klase nizej od 100-300 ale TC nie trzeba dokupowac. A ze na f8-11 sa w porzadku to wiadomo 8) , w koncu to EX .
Kolekcjoner
29-09-2006, 09:34
No to 50-500. (...)
Fajne szkło ale na długim końcu takie sobie i mechanicznie w niektórych sytuacjach dosyć upierdliwe:. Po za tym autofokus dosyć ślamazarny jak na HSM.
Jeśli chodzi o k10D to najfajniejszą dla mnie informacją jest to, że współpracuje on z obiektywami na m42 ale mało tego......działa i to z potwierdzeniem ostrości czyli to czego normalnie nie ma żaden canon!! :) Chciałem kupić 400D ale wstrzymam się troche i popatrze na tego pentaxa bo naprawde zapowiada się bardzo ciekawie! A w sumie w listopdzie już wychodzi prawie to samo ale z oferty samsunga - jedynie logo się zmienia i dodali kilka programów temtycznych.
Jeśli chodzi o k10D to najfajniejszą dla mnie informacją jest to, że współpracuje on z obiektywami na m42 ale mało tego......działa i to z potwierdzeniem ostrości czyli to czego normalnie nie ma żaden canon!! :)
Słyszałeś kiedyś o dendalionach?
Ale jeśli ktoś chce przyoszczędzić na szkłach ładnych parę tysięcy to co to jest 200 zł na tą płytkę.
Michu (Pentax)
05-10-2006, 21:23
W końcu doczekaliśmy się oficjalnym sampli z Kadyszki:
http://www.pentax.co.uk/_uk/photo/products/index.php?cameras&gruppe=digital%20slr&produkt=19095&id=bilder
Szkoda że nie żadnych na wyższych ISO, na ISO 100 to nawet z Canona D2000 możnaby uzyskać dobrą jakość. Martwią mnie jedynie te przepalenia które nie świadczą dobrze o tym 22bitowym procesorze.
Macalem tego Pentaxa bedac na Photokinie. Nie zachwyca przy pierwszym kontakcie. Co wiecej - drobne rozczarowanie. Niby "D200 za $900" ale pierwsze wrazenie jest blizsze tym "$900" niz "D200". No wiem wiem.. chodzi przeciez o zdjecia, a nie o puszke.. niby ;)
Ergonomicznie jest strasznie "koslawy". Pokretla, przyciski.. jakby nie do konca przemysleli co gdzie ma byc. Zle lezal w dloni, uchwyt wydawal sie byc dosc plytki. Nie dopchalem sie do egzemplarza z gripem.. widzialem tez jednego za szybka. Wyglada... no tak.. wyglada.. ;)
Wizjer, praca AF - ciezko okreslic. Ciemnawo tam bylo, wszystko dzialalo sredni-na-jeza. Z cala pewnsocia jeszcze nie jeden raz bedzie okazja go "pomacac".. wtedy napisze cos wiecej.
Aha, nie wkladalem swojej karty do aparatu - nie bylo na to czasu. Czekam zatem na zdjecia..
PS. Kit w zestawie robi zdecydowanie lepsze wrazenie niz 18-55 Canona.. gorsze jednak niz 18-70Nikkora. Ale.. to tylko wrazenie - jak zdjecia robi.. nie wiem :)
Kolekcjoner
06-10-2006, 02:32
Te sample to takie lekko mydlane są. Po za tym niektóre strasznie ciemne.
Czacha. Do tego co piszesz dodam tylko że na forum Sonolty i Nikona goście którzy byli na photokinie mają bardzo podobne wrażenia co Ty odnośnie pierwszego kontaktu z K10D.
Uuuuuuuu..., porażka K10D przed rozpoczeciem sprzedazy ??? :-)))
Nie ma co sie oszukiwac, na papierze to mozna wszystko, a jak jest produkt i cena, to sa i zyski i koszty. I trzeba to "spasowac". Nikon ladnie sie nad D80 napracowal, ale rewolucja to nie jest. Trudno oczekiwac jej rowniez od Pentaxa. Stabilizacje obrazu to Canon ma w matrycy od dawna (ISO). Musza to tylko inaczej nazwac :-)
Michu (Pentax)
07-10-2006, 09:13
Kolekcjoner: mydlane? Strasznie ciemne? Wstrząsająco interesująca opinia.
Żeby nie było, że się czepiam - zmierzyłem w Szopie wartości liczbowe na skórze modelki - bez zastrzeżeń, strzelone dokładnie w punkt.
O ile przy krajobrazach trudno jest jednoznacznie stwierdzić, na czym jest ustawiona ostrość, o tyle przy portretach stwierdzenie, że są mydlane każe jednoznacznie zastanowić się nad Twoim obiektywizmem (lub jak pisze Gebi - monitorem).
Zdjęcia były strzelane na "0" ustawionej ostrości w aparacie.
I przy okazji - mógłbyś podać link do forum Nikona, gdzie są negatywne wypowiedzi nt. Kadyszki? Czy to też jest wytworem Twojej wyobraźni?
Może przydałoby się wymienić monitor? Albo jasność podkręcić? :-)
Kolekcjoner
07-10-2006, 13:46
Kolekcjoner: mydlane? Strasznie ciemne? Wstrząsająco interesująca opinia.
Żeby nie było, że się czepiam - zmierzyłem w Szopie wartości liczbowe na skórze modelki - bez zastrzeżeń, strzelone dokładnie w punkt.
O ile przy krajobrazach trudno jest jednoznacznie stwierdzić, na czym jest ustawiona ostrość, o tyle przy portretach stwierdzenie, że są mydlane każe jednoznacznie zastanowić się nad Twoim obiektywizmem (lub jak pisze Gebi - monitorem).
Zdjęcia były strzelane na "0" ustawionej ostrości w aparacie.
I przy okazji - mógłbyś podać link do forum Nikona, gdzie są negatywne wypowiedzi nt. Kadyszki? Czy to też jest wytworem Twojej wyobraźni?
Tak wiem mój obiektywizm byłby na pewno większy gdybym napisał, że są super;). Miałem na myśli zdjęcie np.: owiec - dla mnie za ciemne i lekko mydlane.
Skoro używasz tak napastliwej formy Twojej wypowiedzi to linków Ci nie podam, bo werdykt już wydałeś;):). Na forum sonolty i nikona było o tym w wątkach o pentax-sie K10D.
Zwróc uwage ,że owce to nie rzeczy..mają prawo być mydlane =)
ee tam, oficjalne fotki zawsze są do bani, sample z 400D były jak polane mlekiem, a na co dzień robi ostre zdjęcia. Zależne od obiektywu.
Michu (Pentax)
07-10-2006, 16:30
Kolekcjoner - z pewnością nie wydałem werdyktu, bowiem nie zwykłem nikogo oceniać. Rozumiem doskonale, że masz swoje zdanie, ale w formie zamieszczonego przez Ciebie postu brzmi to po prostu żałośnie. Żadnych konkretów. Wg mnie tak nie jest - podałem przykład dlaczego tak sądzę.
Z ciekawości przekartkowałem wątek na forum Nikona - niczego takiego nie znalazłem. Na forum Minolty owszem, ale to była opinia Pn, który ją uzasadnił.
Odnośnie obiektywizmu - zauważyłeś, że słowa nie napisałem o poście Czachy? Opisał negatywnie Kadyszkę, ale potrafił odczucia owe uzasadnić, bądź odnieść do konkretów.
Nie chcę się czepiać ani wywoływać sniesnasek, ale na naszym forum palant wypisujący podobne "opinie" zebrałby niezłe baty, bez względu na opisywany system. I nie traktuj ostatniego zdania osobiście - tyczy on po prosty sprzętowych talibów.
Kolekcjoner
07-10-2006, 18:47
(...)
Niestety przykro mi ale to nie jest poziom dyskusji, który mobilizuje mnie do jej dalszego prowadzenia.
Heh - jaaaasne:mrgreen:
Typowe to jest to, ze *******y piszesz a jak czlowiek zapytal Cie o konkrety i konkretne linki to rejterujesz...:mrgreen: :lol:
Doceniam niektore produkty Canona ale wlasnie przez takich ludzi Kolekcjoner jak Ty wstydzilbym sie chodzic z takim aparatem po miescie... :???: Szkoda - bo jako fan manuali chcialem kupic A-1 lub F-1 i z 3-4 szkielka... :lol:
Zenada...:oops: No innych forach ludzie potrafia o wiele bardziej rzeczowo rozmawiac i nie przejawiaja takiego zadufanego i agresywnego podejscia...:???:
Pzdr
Spinner
Michu (Pentax)
08-10-2006, 09:17
Masz rację Kolekcjoner - dalsza wymiana zdań nie ma sensu - do niczego nie prowadzi. Z mojej strony EOT.
Pozdrawiam...
Niestety przykro mi ale to nie jest poziom dyskusji, który mobilizuje mnie do jej dalszego prowadzenia.
Problem z tym ze chlopaki od Pentaxa maja racje. Trudno wprawdzie oceniac aparat po tych kilku zdjeciach, ale tak jednoznaczne werdykty jak Twoje i przywolywanie zrodel wymaga jakichś argumentow i cytacji.
Kolekcjoner
09-10-2006, 20:05
Problem z tym ze chlopaki od Pentaxa maja racje. Trudno wprawdzie oceniac aparat po tych kilku zdjeciach, ale tak jednoznaczne werdykty jak Twoje i przywolywanie zrodel wymaga jakichś argumentow i cytacji.
Nawet jeśli mają rację to forma, styl i agresja jaka towarzyszy tym wyznaniom jest dla mnie niedopuszczalna. Dziwi mnie zresztą zupełny brak reakcji na taki styl dyskusji. Po za tym wyraziłem swoją opinię dot. kilku zdjęć i nie rozumiem skąd taka furia. Zresztą ciekawe jest to że na forum Pentaxa jedna osoba też ma podobne spostrzeżenia jak moje (co do lekkiej mydłowatości niektórych fotek) i jakoś nikt nań nie napadł z takim impetem ale rozumiem, że stosowana jest tutaj inna miara. OK.
Po za tym gdzie w moich postach nt. temat widzisz jednoznaczne werdykty. Poczytaj proszę moje wcześniejsze wypowiedzi na temat tego Pentaxa. Pierwszy raz wyraziłem jakieś zastrzeżenia.
Czacha. Do tego co piszesz dodam tylko że na forum Sonolty i Nikona goście którzy byli na photokinie mają bardzo podobne wrażenia co Ty odnośnie pierwszego kontaktu z K10D.
To cytat tego za co zostałem nazwany: "palantem", "sprzętowym talibem", "moje wypowiedzi brzmią żałośnie", "mam się zastanowić nad swoim obiektywizmem", "piszę pierdoły" i że mam "zadufane i agresywne podejście". No wybacz ale to chyba lekka przesada. Lekka:evil: ?
Nazwanie palantem (wprawdzie nie wprost) fatycznie bylo nie na miejscu.
Co do reszty no to bez przesady ... nie sa to okreslenia obrazliwe chyba ze uwazasz talibow za gorszy sort ludzi.
Faktem natomiast jest to ze zdjecia nie sa strasznie ciemne. Mydlane ? Mysle ze jak na "kita" to jakosc jest ponad przecietna. Wez zrob takie zdjecie naszym 18-55 i zrob porownanie.
Kolekcjoner
09-10-2006, 23:05
Ja wiem wszystko jest względne. Więc skoro tak to ja mam prawo do moich wzglęnych i subiektywnych opinii. To że Ty uważasz że to normalne określenia w dyskusji to daruj.... dla mnie nie:-?. Ale może ja jestem innym pokoleniem i nie "czuję bluesa" współczesnych dysput.
Co do zdjęć to jeszcze raz je oglądnąłem. Co do mydłowatości nie wiem te portretowe są w porządku. Krajobrazowe dla mnie ... lekko mydlane. Co do jasności przyjmuję do wiadomości, że nie są ciemne (nie jestem Talibem ;):)) - u mnie są - ale się nie upieram.
Kolekcjoner mam prosbe - nie rob z siebie meczennika.
Jesli nie odpowiada ci poziom dyskusji to po co ja na sile przedluzasz, narzekajac tylko, a nic nowego nie wprowadzajac?
Z mydlane zrobilo sie lekko mydlane, ze zbyt ciemnych tez sie juz wycofujesz rakiem, no wiec zostaly jeszcze do przerobienia linki z rzekomych opinii na innych forach i sie okaze ze tyle szumu o nic.
A robienie duzo szumu o nic i stawianie sie w pozycji atakowanego, byle rozgrzac dyskusje to sie fachowo trollingiem (http://pl.wikipedia.org/wiki/Trolling#Zachowanie_trolla) nazywa :? .
Kolekcjoner
10-10-2006, 15:05
Kolekcjoner mam prosbe - nie rob z siebie meczennika.
Jesli nie odpowiada ci poziom dyskusji to po co ja na sile przedluzasz, narzekajac tylko, a nic nowego nie wprowadzajac?
Z mydlane zrobilo sie lekko mydlane, ze zbyt ciemnych tez sie juz wycofujesz rakiem, no wiec zostaly jeszcze do przerobienia linki z rzekomych opinii na innych forach i sie okaze ze tyle szumu o nic.
A robienie duzo szumu o nic i stawianie sie w pozycji atakowanego, byle rozgrzac dyskusje to sie fachowo trollingiem (http://pl.wikipedia.org/wiki/Trolling#Zachowanie_trolla) nazywa :? .
Wiesz Vitez jeżeli nawet moje stwierdzenia były na wyrost to można to powiedzieć w sposób normalny bez obelg. Czego zresztą przykładem jest forum Pentaxa. O czym już wspominałem zresztą. No ale skoro moderator uważa, że nazwanie kogoś z tego powodu, że ma inne zdanie w jakimś temacie "palantem", że innych stwierdzeń już nie zacytuję - to robienie szumu o nic i Trolling no to ręce opadają. Ok. W takim razie poddaję się i nie będę więcej trollował;).
Michu (Pentax)
10-10-2006, 15:37
Kolekcjoner - nie przypominam sobie, bym kiedykolwiek nazwał Cię palantem. Używając zaimków tyczących Twojej osoby zawsze pisałem je z wielkiej litery - co świadczy o tym, że Cię szanuję. Uwagi które odczytujesz rzekomo pod swym adresem są opisem jedynie pieniaczy, którzy występują na każdym forum - zarówno Pentaksa jak i Canona. Nie do końca rozumiem Twoje oburzenie. Nigdy nie chciałem Cię obrazić - przecież nie o to chodzi, by się inwektywami przerzucać. Łączy nas fotografia i nie powinny dzielić systemy.
I bardzo Cię proszę - na drugi raz nie wmawiaj mi rzeczy, których nie wypowiedziałem pod Twoim adresem.
Uważam, że czas zakończyć tę debatę, bowiem to nie jest "Sprawa dla reportera" i nic z niej nie wynika.
W temacie zaś sampli z Kadyszki.
Zgadzam się całkowicie, że należy poczekać do niezależnych testów z wysokim ISO. Zapewne dojdzie do konfrontacji z D80 i 350D - które w tym temacie sprawują się znakomicie. Jeżeli z K10 będą podobnej jakości, to z proponowaną ceną:
http://www.pstryk.com.pl/opis.php/5606
może być niezłą propozycją.
Przy okazji - widzieliście ten film?
http://www.youtube.com/watch?v=J4za9azUHz4&eurl=
Pentax zawsze słynął z beznadziejnego AF - tym razem chyba coś drgnęło (Samsung GX10 jest klonem Kadyszki).
Tylko proszę - nie traktujcie tego poważnie, by znów nie powstała jakaś ansa.
Michu (Pentax)
11-10-2006, 09:51
Wow...
Pojawiły się plotki na temat ceny 645D:
http://www.rangefindermag.com/magazine/Oct06/showpage.taf?page=BG69
1890 dolców nieźle zatrzęsłoby rynkiem MF.
slawi_3000
11-10-2006, 11:16
Jescze bardziej, że body cyfrówki MF kosztuje $90 drożej od analoga. Raczej z kręgu baśni. To Holga jest droższa :-D
Przy okazji - widzieliście ten film?
http://www.youtube.com/watch?v=J4za9azUHz4&eurl=
Tylko proszę - nie traktujcie tego poważnie, by znów nie powstała jakaś ansa.
Test ciekawy, niestety budzi pewien niepokój. Fałszywe światło wpadające przez niezakryty wizjer dramatycznie pogarsza kontrast AF. Wypróbujcie sami na własnym lustrze niezależnie od firmy.
Wow...
Czy ma on ten sam bagnet K co w K10D ?
Kolekcjoner
11-10-2006, 14:58
Kolekcjoner - nie przypominam sobie, bym kiedykolwiek nazwał Cię palantem. Używając zaimków tyczących Twojej osoby zawsze pisałem je z wielkiej litery - co świadczy o tym, że Cię szanuję. Uwagi które odczytujesz rzekomo pod swym adresem są opisem jedynie pieniaczy, którzy występują na każdym forum - zarówno Pentaksa jak i Canona. Nie do końca rozumiem Twoje oburzenie. Nigdy nie chciałem Cię obrazić - przecież nie o to chodzi, by się inwektywami przerzucać. Łączy nas fotografia i nie powinny dzielić systemy.
I bardzo Cię proszę - na drugi raz nie wmawiaj mi rzeczy, których nie wypowiedziałem pod Twoim adresem.
Uważam, że czas zakończyć tę debatę, bowiem to nie jest "Sprawa dla reportera" i nic z niej nie wynika.
W temacie zaś sampli z Kadyszki.
Skoro tak to jeżeli moje zachowanie było nazbyt emocjonalne to też proszę o wyrozumiałość. Masz świętą rację że ta wspólna pasja nas nie powinna dzielić.
Jak poczytasz moje posty to sam zobaczysz, że do pieniaczy nie należę, mało w tym wątku K10D nawet chwaliłem:). Jest w nim kilka rzeczy które mi się bardzo podobają. Co do sampli to rzeczywiście niedługo zmienię monitor :mrgreen:, bo na moim wyglądają co najmniej dziwnie i skoro większość twierdzi że są ok. to to przyjmuję:) jako fakt. I czekam na jakieś przy wyższym iso.
Kur.. darujcie sobie Panowie - to jest forum o fotografii czy może to fotum pt. "Obrzuć mnie błotem"?? - jak nie możecie się dogadać to sobie prywatne wiadomości wyślijcie albo na rignu spotkajcie! Nie po to tutaj wchodzę żeby wsród takich postów jak wasze doszukiwać się tych które dotyczą tych rzeczy, które mnie interesują!! Żenada dosłownie!
Wow...
Wow. Zatrzesloby nawet calym rynkiem swiatowym, gdyby sie okazalo prawda. Jakby tyle kosztowalo, to kto kupilby SLR-a?
KuchateK
11-10-2006, 18:54
To zdecydowanie jakas pomylka. Zwlaszcza biorac pod uwage, ze w watku obok (http://canon-board.info/showthread.php?p=230022) sam sensor FF z 5D wyceniono na ponad 300$. Ta puszka miala kosztowac w granicach 7k$, wiec nie wiem skad bajka o 2k.
Bardzo mnie cieszy wypowiedz kilku z Was - moze jednak z tymi Canonierami da sie jakos zyc... no - moze przesadzilem - koegzystowac na tym swiecie...:mrgreen:
Ok, a tak na serio - ciekawi mnie okrutnie cena 645D bo posiadam 645n - pozyjemy - zobaczymy - ale mysle, ze koszmarnie drogi to chyba nie bedzie chociaz 1900$ to bajkowo jednak brzmi...:razz:
Pzdr
Spinner
Michu (Pentax)
11-10-2006, 19:42
Kolekcjoner - szkoda, że nie ma emotikonek stukającymi się kuflami ;)
Pierwotna cena 645D miała oscylować wokół ceny Canona 1 Ds Mk II. Ta cena może być rzeczywiście pomyłką - ale pewnie na weryfikacje przyjdzie nam poczekać do PMA, gdzie w końcu ma się pojawić egzemplarz produkcyjny.
Jeżeli chodzi o matrycę, to prawdopodobnie będzie to jednak 18MPxl z późniejszą możliwością wymiany (w serwisie?) na większą.
Kolekcjoner
11-10-2006, 22:35
Kolekcjoner - szkoda, że nie ma emotikonek stukającymi się kuflami ;)
Pierwotna cena 645D miała oscylować wokół ceny Canona 1 Ds Mk II. Ta cena może być rzeczywiście pomyłką - ale pewnie na weryfikacje przyjdzie nam poczekać do PMA, gdzie w końcu ma się pojawić egzemplarz produkcyjny.
Jeżeli chodzi o matrycę, to prawdopodobnie będzie to jednak 18MPxl z późniejszą możliwością wymiany (w serwisie?) na większą.
No szkoda :):):).
Ale ta cena to tak jak pisał Kuchatek bardzo mało prawdopodobna. 5D by musiało wtedy kosztować 1000$. W sumie to by nieźle było :mrgreen:.
Oto link (http://pentaxlife.com/samsung-gx10-iso1600-samples) do sampli z Samsunga GX10 na 1600 - dla nie wtajemniczonych - Samsung GX10 to to samo co Pentax K10D tylko że dodano programy tematyczne!
Jak dla mnie to nie jest aż tak źle ale...
Don’t forget that this is preproduction firmware 0.20 - noise reduction could be changed dramatically in the version 1.0. - Czyli będzie jeszcze lepiej z szumami :)
Jedyne co mnie tak naprawdę wkurza w tym wszystkim to zapowiedzi ceny - niby 999$ z kitem ale w Polsce oczywiście zapowiedzi samego body są na 3760zł - http://www.agito.pl/product/34204?cid=1 czyli pewnie z kitem będzie jakieś 4000zł :( cholerne cła!!
Ale w sumie ceny porównywalne do innych krajów w europie i nie tylko - http://pentaxlife.com/pentax-k10d-prices
Oto link (http://pentaxlife.com/samsung-gx10-iso1600-samples) do sampli z Samsunga GX10 na 1600
Elektronika zrobiła swoje, brak szczegółów, 350D nawet z 17-85 daje więcej szczegółów.
Dzięki za link.
Buszu spokojnie....:) Nikon d80 na poczatku tez kosztowal 4000 za samo body...ale wraz z pojawieniem sie go w polsce cena bardzo szybko spadla do 2900-3200 :D Tak wiec cena pentaxa bedzie około 3600 z kitem ,a samo body okolo 3000 =)
Hmm... Spróbowałem potraktować Neatem ale całkowite usunięcie szumu wiąże się z totalnym rozmydleniem foty: neat.jpg (http://www.formalina.mage.pl/test/neat.jpg)
Chyba, że przedobrzyłem.
Nic to, czekamy na dalsze sample. Jestem okrutnie ciekaw co to będzie za pucha.
EDIT: Fuck, przegiąłem bez dwóch zdań, dopiero w przeglądarce to widzę :)
Michu (Pentax)
27-10-2006, 16:51
Trudno wyrokować cokolwiek na podstawie softu 0.2 - o tym już pisałem. Gdzieś na naszym forum (nie chce mi się szukać) był link do wypowiedzi osób, które miały styczność z wysokim ISO softu v. 1.0. ISO 1600 nie jest tak gładkie jak w Nikonie D80 (ale też i nie takie jak w Alfie) ze względu na ochronę szczegółów. Za to widać różnicę w dynamice obrazu, którą uzyskano dzięki owemu 22bitowemu przetwornikowi. Jako przykład posłużyło zdjęcie modelki - największe różnice dotyczyły skóry.
Zaczekajmy do oficjalnych testów.