Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pentax K10D

Strony : 1 [2] 3

Kolekcjoner
27-10-2006, 19:26
(...) Samsung GX10 to to samo co Pentax K10D tylko że dodano programy tematyczne!
Jak dla mnie to nie jest aż tak źle ale... - Czyli będzie jeszcze lepiej z szumami :)

Bardzo możliwe że to samo ale gdzieś czytałem że nie jest pewne czy w samsungu jest ten 22-bitowy przetwornik. Także nie wiadomo czy te fotki z Pentaxa będą identyczne.

Trudno wyrokować cokolwiek na podstawie softu 0.2 - o tym już pisałem. Gdzieś na naszym forum (nie chce mi się szukać) był link do wypowiedzi osób, które miały styczność z wysokim ISO softu v. 1.0. ISO 1600 nie jest tak gładkie jak w Nikonie D80 (ale też i nie takie jak w Alfie) ze względu na ochronę szczegółów. Za to widać różnicę w dynamice obrazu, którą uzyskano dzięki owemu 22bitowemu przetwornikowi. Jako przykład posłużyło zdjęcie modelki - największe różnice dotyczyły skóry.
Zaczekajmy do oficjalnych testów.

Link (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1036&message=20633667&changemode=1) do dpreview. Zapewne o to chodziło:).

Bushi
28-10-2006, 18:57
Czy będzie w Samsungu ten 22-bitowy przetwornik przestało mnie juz interesować ponieważ ma on kosztować o kilka dolków więcej od Pentax'a więc mój wybór będzie raczej oczywisty i Samsung pójdzie w zapomnienie :)

Tak a propos - byłem ostatnio w sklepie dla idiotów i porównywałem wizualnie kitowe obiektywy 18-55 Samsunga Kreuznach w GX-1L i w Pentaxie K110D - Pentax sprawia wrażenie jakiegoś takiego króchego - jakby zabawka a pierścień od ostrości działał strasznie delikatnie - lekkie dotknięcie go sprawiało, że pierścień "chodił" w palcach sprawiając, że ręczne ustawianie ostrości było nieco utrudnione. Obiektyw Samsunga sprawił o wiele lepsze wrażenie - na zewnątrz też z MZ lepszych materiałów i wszystko jakoś "lepiej" chodziło. Ale biorę na poprawkę to, że obiektywem w tym aparacie tak jak ja bawiło się już tysiace osób i może ktoś sobie nieco mocniej pokręcił i coś szlak trafił w środku! Nie wiem!?!

Jedno co mnie przeraziło w Samsungu to AF - w porównaniu do Pentaxa K110D to można powiedzieć że ten AF po prostu nie działał - wziełem Samsunga do ręki, naciskam spust i nic... pytam się gościa dlaczego on nie ostrzy a on mówi że może manual włączony - sprawdzam i widzę że nie. Ponownie naciskam spust i po jakichś 2 sekundach AF złapał ostrość!! Szybciej bym ręcznie ustawił - strasznie to chodziło! Ale raczej do K110D też nie ma co porównywać bo ten samsung to kopia Ist'a pentaxa więc model niżej - ale moim zdaniem AF w tym Samsungu to totalna porażka bo pentax w tym samym miejscu ustawiał błyskawicznie!!

Bardzo możliwe że to samo ale gdzieś czytałem że nie jest pewne czy w samsungu jest ten 22-bitowy przetwornik. Także nie wiadomo czy te fotki z Pentaxa będą identyczne.

Z niemieckiego prymusem nigdy nie byłem ale w akapicie Scharf und schnell – und das in jeder Hinsicht! napisali że jest ten 22 bitowy przetwornik - http://www.samsung-cameras.de/press/press_news_view.asp?ynews_uid=49

Kolekcjoner
29-10-2006, 00:52
(...)Z niemieckiego prymusem nigdy nie byłem ale w akapicie Scharf und schnell – und das in jeder Hinsicht! napisali że jest ten 22 bitowy przetwornik - http://www.samsung-cameras.de/press/press_news_view.asp?ynews_uid=49

No ja też niestety "niśt fersztejen" :mrgreen: ale jak niemiec pisze, że jest to pewnie jest. Z tego by wynikało, że jakość fot będzie bardzo podobna. Sample z Samsunga już gdzieś sie pojawiały.
Swoją drogą to Pentax sie strasznie grzebie. Szajsung już niedługo będzie w sklepach, a oni jeszcze czekają na niewiadomo co. Chyba że to są jakieś umowy. Jednak dla mnie to trochę dziwna sytuacja.

Michu (Pentax)
29-10-2006, 10:48
Kolekcjoner - zgadza się, dzięki za linka.
Bushi - odnośnie AF. Problemem może być również zasilanie - na akumulatorach jest zauważalna różnica. Co ciekawe, przy Kasetce (K100D) dotyczy to również działania SR - z akumulatorami można wycisnąć spokojnie 3 działki.
Samsungi owe mają tragiczny AF, to fakt. W końcu to kopie DSa i DLa a w nich w trochę gorszych warunkach oświetleniowych automatyczne ostrzenie związane jest z poważnymi urazami psychicznymi.
Pentax się trochę grzebie. No fakt. Podobno - jak już pisałem - jest to po części związane z faktem, że nie spodziewano się aż takiego zainteresowania. Pierwsza partia (13.000 sztuk) jest już od dawna wirtualnie sprzedana. Cóż - w końcu Pentax to bardziej mała firma rodzinna niż wielki koncern ;)

Macio
29-10-2006, 11:14

Zupełnie na marginesie, rozmawiałem ostatnio ze znajomym elektronikiem. Twierdzi on, że przetwornik A/D przy CCD zczyta jedynie dodatkowe szumy matrycy a nie kolejne informacje. Facet trochę na się na tym co robi więc może ma ciut racji. Ciekaw jestem co by było, gdyby Canon zapakował do CMOS`a ten przetwornik. Strasznie sie Pentax grzebie z tą puszką, tak strasznei że aż zamówiłem 30D bo potrzebowałem puszki ;) Zobaczymy czy będę bardzo żałował, choć system Canona leży mi o niebo bardziej niż Pentaxa no i mam do niego dużo większą dostępność ( sklepy/ znajomi posiadający go)

Bushi
29-10-2006, 11:55
No z tego co wyczytałem to Pentax ma wyjśc do sprzedaży 30 listopada w japonii czyli w Polsce pierwsze modele pojawią się pewnie jakiś tydzień lub dwa później!

Strasznie sie Pentax grzebie z tą puszką, tak strasznei że aż zamówiłem 30D bo potrzebowałem puszki Zobaczymy czy będę bardzo żałował, choć system Canona leży mi o niebo bardziej niż Pentaxa no i mam do niego dużo większą dostępność ( sklepy/ znajomi posiadający go)

No właśnie mnie również owa dostępnośc optyki wstrzymuje od pentax'a ale chce poczekać i obejżeć chociaż tego samsunga bo to prawie to samo, niż kupić 400D(bo taki miałem zamiar) i potem żałować.
W sumie do 400D i tak miałem zamiar kupić kilka stałek na M42 więc czy canon czy pentax to raczej nie będzie grało pod tym względem roli.
Po za tym Pentax'y o wiele lepiej podobno współpracują z M42 no i cały czas zagadkowe rzekome potwierdzenie ostrości w pentaxie?!?
Na razie jeszcze nie wszedłem w żaden system bo to będzie mój pierwszy DSLr ale co bardziej mnie przekonuje do Pentax'a to:
- raczej profi uszczelnienie dzięki któremu nie trzeba się martwić o krople deszczu na puszce
- anty-shake działający nawet na M42 i starych manualnych pentaxowskich - kiedyś się mozę przydać
- nowy jeszcze nie zbadany przetwornik - raczej bajer czy rewolucja - zobaczymy jak wpłynie na jakośc zdjęć
- i o wiele lepsza ergonomia i funkcjonalność - dwa pokręktła, programy typu hyper program, szybkie przejście do RAW'a a nie grzebanie po menu, szybkie przełączanie między pomiarami ekspozycji i trybami pomiaru ostrości - mozę to małe szczegóły ale w codziennej obsłudze napewno usprawnią działanie
- wspomnę jeszcze o niebo lepszym kicie w standardzie który bije na łeb canonowskiego 17-55
- większy i jaśniejszy wizjer
- cena... :)

Najbardziej a propos przetwornika zastanawia mnie nadal jak będzie rozwiązane przetwarzanie z tych 22 bitów do 12 na raw?!? Może japońce znów nas czymś zaskoczą i wymyślą soft który będzie zapisywał do 22 bitowego raw'a :)

EDIT
Ale widać Panowie, że na forum nikona - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9835 takie samo poruszenie - nie jeden wspominał tam o chęci zmiany systemu więc mozna powiedzieć o małej rewolucji :)

Kolejne sample - tym razem z K10D - http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1036&message=20503865

Michu (Pentax)
29-10-2006, 13:31
Bushi - szkła M42 mają potwierdzenie ostrości i możesz używać ich w trybie manualnym jak i priorytetu przysłony.
Dostępność szkieł/akcesoriów do Canona jest rewelacyjna i to nie podlega dyskusji. Jeśli chodzi o Pentaksa - to napiszę raz jeszcze - kłopoty w przeciagu ostatnich miesięcy wynikały prawdopodobnie ze względu na powiększenie fabryk produkującej szkła o 70%. Związane jest to z nowymi - jak dla Pentaksa - szkłami z SDM (napęd ultradzwiękowy), które zastąpić mają całą linię starszych modeli.
Na 22bitowego RAWa bym nie liczył. Jaki program to otworzy?
Zdjęcia z linku, który podałeś mają soft v.0,2 więc nienależy brać tego pod uwagę.

Bushi
29-10-2006, 14:02
Bushi - szkła M42 mają potwierdzenie ostrości i możesz używać ich w trybie manualnym jak i priorytetu przysłony.
Rozmawiałem na ten temat z gościem z ray's foto (www.raysfoto.pl) i powiedział niby, że w pentaxie niemożliwe jest zastosowanie potwierdzenia ostrości ale miał raczej na myśli przeniesienie elektroniki poprzez reduktor z m42/pentax tak jak to ma miejsce w tych reduktorach do canona z allegro ponieważ podobny reduktor mi pokazał. Ale jest jeszcze kwestia matówki - w canonie wymienna i można dendalion wrzucić ale w pentaxie już kicha - matówka niewymienna a więc samo potwierdzenie musi być realizowane poprzez orginalną matówkę.
No ale suma sumarum - skoro działa to rewelacja - kolejny + :)

Na 22bitowego RAWa bym nie liczył. Jaki program to otworzy?
Oczywiście żartowałem z tym RAW'em no ale jakoś muszą to skurczybyki rozwiązać bo w przeziwnym wypadku jaki sens miałoby zakładanie takiego przetwornika

Zdjęcia z linku, który podałeś mają soft v.0,2 więc nienależy brać tego pod uwagę.
Wiem że to firmware 0.2 ale raczej będzie już tylko lepiej :)

Michu (Pentax)
29-10-2006, 14:31
Czekaj - bo nie łapie - to chodzi o potwierdzenie ostrości czy przeniesienie AF? Wywód jest bowiem cokolwiek dla mnie za bardzo skomplikowany, podczas, gdy procedura prosta (mam DLa i Jupitera 9): po ustawieniu ostrości pucha pika i zapala się w wizjerze zielone, magiczne światełko.
Pytasz o sens przetwornika. Też się nad tym zastanawiałem. Ponieważ zaś zawiłe arkana technologiczno/elektroniczne są mi obmierzłe, wymyśliłem własną teorię "na chłopski rozum". Po prostu: masz wybrać 12 jabłek z kosza. W jednym koszu jest tych jabłek 12, w drugim 22. O ile z pierwszego koszyka musisz wziąć wszystkie jabłka, o tyle z drugiego możesz wybierać, odrzucając te robaczywe, zepsute czy niedojrzałe. Dlatego mam nadzieję, że obraz może być lepszy z owego przetwornika. Oczywiście cudów się nie spodziewam, ale cieszyć będzie każda poprawa jakości obrazu.

muflon
29-10-2006, 14:40
Pytasz o sens przetwornika. Też się nad tym zastanawiałem. Ponieważ zaś zawiłe arkana technologiczno/elektroniczne są mi obmierzłe, wymyśliłem własną teorię "na chłopski rozum". Po prostu: masz wybrać 12 jabłek z kosza. W jednym koszu jest tych jabłek 12, w drugim 22. O ile z pierwszego koszyka musisz wziąć wszystkie jabłka, o tyle z drugiego możesz wybierać, odrzucając te robaczywe, zepsute czy niedojrzałe.
Biorąc pod uwagę poziom szumów na "-nastych" bitach, to ja proponuję inne porównanie ;-) Nie kosz, ale rządek, 12 (dokładniej: 14, ale to w sumie szczegół) jabłek ułożonych od najładniejszego, do najbardziej robaczywego. A potem, dokładamy do tych 12, kolejne 10 od strony tych "brzydkich". Ma się rozumieć zachowując relację... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Bushi
29-10-2006, 14:56
Czekaj - bo nie łapie - to chodzi o potwierdzenie ostrości czy przeniesienie AF? Wywód jest bowiem cokolwiek dla mnie za bardzo skomplikowany, podczas, gdy procedura prosta (mam DLa i Jupitera 9): po ustawieniu ostrości pucha pika i zapala się w wizjerze zielone, magiczne światełko.

Tak oto chodzi że pucha ma pikać. Ale piszę o tym że w przypadku canona są dwie możliowości ponieważ można zastosować coś takiego - http://www.allegro.pl/item137536331_eos_m42_z_potw_ostr_przesylka_gratis _sample_.html - czyli reduktor o którym pisałem ale ze stykami(dandelion) przenoszącymi informację do aparatu o złapanej ostrości.
A drugie rozwiązanie to wymienna matówka - o której z kolei czytałem bodajże gdzieś na tym forum?!? W przypadku pentax'a wiem tyle że matówka niewymienna ale to nic skoro działa z orginalną bo pucha pika :)

Nop kwestia wyboru tych dobrych bitów do fotki to już czyste oprogramowanie i pewnie chipy, które na podobnej zasadzie jak w przypadku kompresji w jpg brane będą pod uwagę podobne barwy i mniej zaszumione elementy obrazu - ale w tym przypadku to my tutaj na forum możemy sobie tylko gdybać - na efekt finalny poczekamy!

alien
29-10-2006, 16:17
Panowie moze nie cytujcie giertycha - z tymi jablkami to zenada...michu brak słów :D

Michu (Pentax)
29-10-2006, 22:36
Alien - ale o co chodzi z Giertychem? Sorry, ale polityka jest mi dalece obca.
Muflon - to się już niedługo okaże.

KuchateK
30-10-2006, 07:09
W Canonach (XXD/XXXD) oficjalnie matowki tez sa niewymienne, wiec sie nie kieruj wiedza sprzedawcow w tym temacie.

Michu (Pentax)
06-11-2006, 14:02
W Stanach odbyły się targi PhotoPlusExpo 2006, na których nasz korespondent (;)) miał możliwość zapoznania się z K10D. Zapraszam do lektury:
http://manufactura.home.pl/p-pl/viewtopic.php?t=1730&sid=e8864c693674d52e6c3e554e3b9a5d09

Więcej o samych targach tutaj:
http://manufactura.home.pl/p-pl/viewtopic.php?t=1729&sid=e8864c693674d52e6c3e554e3b9a5d09

Kolaj
06-11-2006, 14:09
linki nie działają

gietrzy
06-11-2006, 14:46
linki nie działają
ptth://manufactura.home.pl/p-pl/viewtopic.php?p=20247&sid=737cdc71cbcf47751d5ecda2261a1303#20247
ptth://manufactura.home.pl/p-pl/viewtopic.php?p=20251&sid=737cdc71cbcf47751d5ecda2261a1303#20251

McKane
06-11-2006, 15:01
ptth://manufactura.home.pl/p-pl/viewtopic.php?p=20247&sid=737cdc71cbcf47751d5ecda2261a1303#20247
ptth://manufactura.home.pl/p-pl/viewtopic.php?p=20251&sid=737cdc71cbcf47751d5ecda2261a1303#20251

Tez nie dziala ;)

gietrzy
06-11-2006, 15:15
Tez nie dziala ;)

manufactura home pl -> forum -> Korpusy Pentak -> Jest dobrze, czyli Kwadrans z Kadyszką

manufactura home pl -> forum -> Gdzie (Plenery, Spotkania, Galerie, Zaproszenia) -> PhotoPlusExpo 2006 - długa relacja, nie do końca obiektywna

Michu (Pentax)
06-11-2006, 16:05
Działają już chyba pierwotnie umieszczone.

AdrianP
06-11-2006, 18:47
Takie szkło mi pasi ;)

Skorzystałem również z najnowszej oferty Pentaksowskiej kuchni i spróbowałem świeżutkiego, limitowanego naleśnika DA 70/2.4. Dwa razy lewe oko, z wbudowaną błyskotką (inaczej nie szło), ISO 400, wołane w Lightroomie z domyślnym wyostrzaniem. Odległość ok 2-3 metry, cropy 100%

F=2.4

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://dojarek.com/ppe/oko_2.4.jpg)
F=4.0

źródło (http://dojarek.com/ppe/oko_4.0.jpg)

Michu (Pentax)
06-11-2006, 19:30
Jeszcze w kwestii szumów przy wysokim ISO:
http://nedbunnell.blogspot.com/2006/11/k10d-photos-of-mom.html
co prawda wciąż firmware 0,32, ale już i tak lepiej niż przy v.0,2.

Andee
07-11-2006, 09:29
Ale jest jeszcze kwestia matówki - w canonie wymienna i można dendalion wrzucić ale w pentaxie już kicha - matówka niewymienna a więc samo potwierdzenie musi być realizowane poprzez orginalną matówkę.
No ale suma sumarum - skoro działa to rewelacja - kolejny + :)

Kazdy Pentax posiada wymienna matowke, jezeli jest lustrzanka...

AdrianP
24-11-2006, 18:33
Na Pbase pojawiły się pierwsze sample z K10D, w tym ta ISO 1600, jak dla mnie bomba, jest dużo lepiej niż u Najkon i kaleSONY
http://www.pbase.com/geforcemx/image/70542994/original

Cała galeria jest tu:
http://www.pbase.com/geforcemx/k10d_sample

Andee
24-11-2006, 22:02
Zeby bylo smiesznie na Allegro jest do kupienia K10D z obiektywem 16-45/4 bodajze...

To chyba jakas "zaginiona" wersja testowa, nie zgrywa fotek na flash...

Voith
24-11-2006, 23:25
rewolucja :D ciekawe co Canon na to - może dla zachęty, obniży ceny szkieł :)

Kolekcjoner
25-11-2006, 00:21
rewolucja :D ciekawe co Canon na to - może dla zachęty, obniży ceny szkieł :)

Jak to co - zrobili promocję 30D:).

Voith
25-11-2006, 01:04
Jak to co - zrobili promocję 30D:).
Doda gratis gruszkę do czyszczenia matrycy żeby nie być gorszym :D

muflon
04-12-2006, 21:00
Ja uprzejmie donoszę, że jest K100D na dpreview ;-) Lecę oglądać 1Ds-killera :mrgreen:

Kolekcjoner
05-12-2006, 00:45
(....)Lecę oglądać 1Ds-killera :mrgreen:

Chyba jeszcze trzeba będzie poczekać na następny model :D.

Michu (Pentax)
06-12-2006, 18:14
Muflon - to był test Kasetki.
Pierwszy, jakiś zgrabniejkszy, opis Kadyszki znajdziesz tutaj:
http://www.ephotozine.com/equipment/tests/testdetail.cfm?test_id=492

muflon
06-12-2006, 18:34
Wow... to chyba już drugi aparat z natywnym DNG! Kudos :) Szkoda że Canon/Nikon mogą sobie ciągle pozwolić na olewanie takich features... Ale gdzie ta super-hiper matryca? ;-) Szumy tak na oko jedną działkę za 20D a redukcja - "Nikon-style" ;-) ("zbluruj go Joe" ;-))

Kolekcjoner
06-12-2006, 20:31
(...) Ale gdzie ta super-hiper matryca? ;-)

Przeca to ta sama matryca Sony co w innych 6-ścio megówkach także tu zadnych cudów nie należy sie spodziewać.

muflon
06-12-2006, 20:38
Oj, moment, bo się pogubiłem... a to nie te osławione przetworniki 22bit?

Kolekcjoner
06-12-2006, 20:47
Oj, moment, bo się pogubiłem... a to nie te osławione przetworniki 22bit?

Nie to dopiero w 10D :). Zresztą szumi dość zwyczajnie. Z tym że mniej bluruje niż nikon D50.
Co innego jednak zwróciło mą uwagę - skuteczność antiszejka w stosunku do alfy. Tu jest wyraźny postęp, bo na podstawie tego testu to w alfie jest cieniutko :cry:.

Andee
12-12-2006, 12:06
No Panowie moj K10D juz jedzie...

Oficjalnie mozecie juz drzec ze mnie pasy :D

DoMiNiQuE
12-12-2006, 12:08
No Panowie moj K10D juz jedzie...

Oficjalnie mozecie juz drzec ze mnie pasy :D
Zdrajca ;)

irma
12-12-2006, 16:50
Andee, czekamy na OBIEKTYWNE :) wrażenia.

Andee
12-12-2006, 23:07
Napewno przyjdzie czas na takowe, chociaz nie jestem pewien czy spotkaja sie tu z milym odbiorem... ;)

Kolekcjoner
12-12-2006, 23:34
Napewno przyjdzie czas na takowe, chociaz nie jestem pewien czy spotkaja sie tu z milym odbiorem... ;)

Nie bardzo rozumiem czego Ty się spodziewasz. Zresztą co takiego można napisać o tym aparacie co tak zbulwersuje opinię ;):). Większość rzeczy już dawno o nim wiadomo. Czekamy po prostu na Twoje refleksje o nim i tyle.

Wiem! Nie nie obawiaj się, że nagle wszyscy wyrzucą swoje aparaty i szkła do kubła i pobiegną do sklepu kupować K10D. Co nie zmienia faktu że nieprzekonani lub niezadowoleni (wcale tu takich niemało) nie mogą go nie wziąć pod uwagę :mrgreen:.

irma
13-12-2006, 00:09
Kolekcjoner , Andee spodziewa sie, że przesympatyczne i wyrozumiałe grono forumowiczów Canoniarzy z uwagą przeczyta garść ciekawych refleksji z posługiwania się szacownym systemem Pentaxa w postaci nowego, przełomowego dla P, dslra. Sam jestem ciekaw jak np. chodzi AF, jak z WB przy 22 bitach itp.. Nie ma zbyt wielu użytkowników KaDyszki stad mało info z pierwszej ręki. Ja czekam z niecierpliwością. Czyż ten dział nie nazywa się "inne systemy"? Dlaczego spodziewać się niemiłych odbiorów?

irma
13-12-2006, 00:11
Miało być " sprzęt fotograficzny (inny)" :)

Kolekcjoner
13-12-2006, 01:24
(...)Dlaczego spodziewać się niemiłych odbiorów?

No właśnie o tym samym myślę :). Kolega jakoś tak kryguje się odrobinkę, a my tu paznokcie już obgryzamy ;):) ze zniecierpliwienia :).

Vitez
13-12-2006, 10:00

A dlaczego nie? Obiektywne porownanie konkurencji to zawsze dobre doswiadczenie.
Jedyny problem to moze byc zazdrosc - ja bym chcial zeby Canon wypuscil cos takiego, bo dla samej puszki systemu nie bede zmienial ;)

irma
13-12-2006, 10:34
Puszka puszką, ale szkła też mają zacne. Na dodatek będą w końcu z własnym napędem :)

Wats0n
13-12-2006, 11:15
W zeszlym tygodniu macałem *st, puszka miła w odbiorze, pomysłowo zaplanowana, no i wizjer jaki... System ma potencjał jak cholera. No i chyba nauczyli się go wykorzystywac, co widac po k10d.

Kolaj
13-12-2006, 11:25
Do kolegi z pracy właśnie przyszła paczuszka. Pierwsze wrażenia z macania:

1. Wykonanie bardzo solidne. Właściwie trudno na szybko się do czegoś przyczepić.
2. Ergonomia - 2 pokrętła umieszczone są o wiele wygodniej niż w moim 20D. Chociaż to oczywiście rzecz subiektywna. Cała puszka jest troszkę mniejsza i zauważalnie lżejsza.
3. Wizjer - chyba minimalnie większy i jaśniejszy niż w 20D
4. Stabilizacja - działa bardzo fajnie. z obiektywem 50 przy czasie 1/20 wychodzą bez problemu nieporuszone fotki. Po zapięciu obiektywu manualnego, puszka pyta o ogniskową, żeby sobie odpowiednio dobrać pracę stabilizatora.
5. Aparat gorzej niż 20D radzi sobie z doborem właściwego balansu bieli przy trudnym oświetleniu (jarzeniówki)

To tak po kilkuminutowym obmacywaniu. Pewnie jeszcze coś napiszę.

Kolaj
13-12-2006, 11:51
I jedna fotka z dziesiątki. Robiona "z ręki".

źródło (http://img204.imageshack.us/my.php?image=pentaxze3.jpg)

AdrianP
13-12-2006, 14:28
A powiedz coś jeszcze o:
-szybkości i celności AF
-efektach z 22bit przetwornika

Kolaj
13-12-2006, 14:51
AF jest szybki. Łapie ostrość od razu, czyli obiektyw nie jeździ w tę i z powrotem żeby złapać ostrość. Po prostu "bzzzt" i już. Nie wiem, jak będzie się sprawował przy słabym oświetleniu. Nie bawiłem się aż tak dokładnie. Moim zdaniem AF jest także precyzyjny, choć nie pstrykaliśmy tablic testowych ;)

Powyższe spostrzeżenia tyczą się obiektywu napędzanego śrubokrętem z body. Prawdopodobnie przy zastosowaniu nowych szkieł z wbudowanym silnikiem będzie nie gorzej, ale to już tylko przypuszczenia.

Co do 22 bitów przetwornika to nie mogę w tej chwili nic powiedzieć. To wymagałoby dłuższego pobawienia się, a takiej szansy jeszcze nie miałem. Kumpel cały czas maca swoją nową zabawkę, więc jak będzie miał jakieś spostrzeżenia, to nie omieszkam ich zacytować na forum.

Andee
13-12-2006, 23:05
O pracy AF odemnie sie raczej nie dowiecie (przynajmniej narazie), ja pracuje ze szklami manualnymi. Sprzet powinien dotrzec do mnie przed swietami, niestety z doswiadczenia wiem ze roznie z tym bywa...

Oczywiscie planuje zakup jednego, jasnego szkla AF o "standardowych" ogniskowych, dla Pentaxa to odcinek pomiedzy 16 a 50 milimetrem. Mozliwe tez ze bedzie to szklo innego producenta ale na jego wybor mam naprawde duzo czasu.

Z checia podziele sie natomiast innymi wrazeniami...

Kupilem komplet z gripem wiec zapewne po kilku tygodniach bede troszke mogl napisac o ergonomii takiego zestawu, zaletach i wadach pracy z nim. Do tej pory uzytkowalem taki zestaw Canona (body+grip), wiec bede mogl skrobnac jakies porownanie. Z forum napewno sie nie rozstane, uzywam kilka systemow w tym 5 (roznych) analogowych. Canona A1 posiadam i nie zamierzam sprzedawac.

Kolekcjoner
14-12-2006, 00:31
(...)

Kupilem komplet z gripem wiec zapewne po kilku tygodniach bede troszke mogl napisac o ergonomii takiego zestawu, zaletach i wadach pracy z nim. Do tej pory uzytkowalem taki zestaw Canona (body+grip), wiec bede mogl skrobnac jakies porownanie. Z forum napewno sie nie rozstane, uzywam kilka systemow w tym 5 (roznych) analogowych. Canona A1 posiadam i nie zamierzam sprzedawac.

Z tego wynika :(, że możliwe :?:, że będę mógł szybciej podzielić sie wrażeniami, bo mój dobry znajomy kupuje K10D i mam z nim już umówione kilkudniowe testowanie :mrgreen:. Czekam i czekam..... miał już kupić w sklepie "nie dla idiotów" ale nie zdążył... :rolleyes: :).
A tak "by the way" jakiej puszki canona używałeś? :)

Andee
14-12-2006, 08:45
Z cyfrowych najpierw 350d potem 20d

CoNic
14-12-2006, 11:55
I jedna fotka z dziesiątki. Robiona "z ręki".

źródło (http://img204.imageshack.us/my.php?image=pentaxze3.jpg)

A poprosiłeś Pitera o pozwolenie na opublikowanie tego zdjęcia? :mrgreen: :twisted:

AdrianP
15-12-2006, 21:54
Jest test na DPreview
http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk10d/

Kubaman
15-12-2006, 22:09
jak dla mnie to wygląda to bardzo słabo, słabiutko

McKane
15-12-2006, 22:13
No coz lektura testu pokazuje jasno jak bardzo jakosc na papierze moze roznic sie od jakosci w rzeczywistosci.
Jpg z tego apartu to koszmar dobrze ze raw w miare daje rade. Ostrosc zdjec pozostawia wiele do zyczenia. Nie dosc tego rozpietosc tonalna zdjec jest dziwnie mala co w rezultacie daje jeszcze gorszy material wyjsciowy.
Za to guzikologia, budowa, dostepne opcje, IS itd robia wrazenie. No i ta cena ... 500$ mniej od najlepiej wypadajacego 30D.

AdrianP
15-12-2006, 22:22
Ja zawsze robię w RAW, więc słaby JPEG nie ma dla mnie znaczenia. Ale dla amatora (w końcu cena jak za entry level) może to dyskfalifikować ten aparat. No i soft D80 lepiej "usuwa" szumy. K10D słabo sobie radzi i w tym segmencie.
Dobrze że mamy canony, bo one i bez odszumiania słabo szumią :D

MMM
15-12-2006, 22:35
"TAv (Shutter speed and Aperture priority) mode allows you to set the shutter speed and aperture manually and the camera will automatically select the correct sensitivity."

Ja chcę coś takiego w moim 30D!!!!!!

Andee
15-12-2006, 22:42
jak dla mnie to wygląda to bardzo słabo, słabiutko

Okulista pomoze :), nie przepraszam juz nic nie pomoze...

muflon
15-12-2006, 22:47
Kurcze.. czytając review w co najmniej 2-3 miejscach pomyślałem sobie "o kur**, ale fajne, ja też tak chcę!!!" :) Po czym doszedłem do strony #14... i czar prysł :( Mniejsza o szumy, tu akurat jest nieźle (choć Nikon-style), ale jakość w szczegółach... IMHO tu różnica K10D <-> 30D jest prawie taka jak 30D <-> 5D :)

"Matryca 22-bit".. chłe chłe chłe :lol: Szkoda... mam nadzieję, że to tylko źle zrobiony review (wiadomo w końcu kto musi zawsze być najlepszy w ich testach :mrgreen:)

AdrianP
15-12-2006, 22:47
"TAv (Shutter speed and Aperture priority) mode allows you to set the shutter speed and aperture manually and the camera will automatically select the correct sensitivity."

Cóż, ja w 20D chciałbym mieć tryby które mógłbym sam zaprogramować np A, B i C

Andee
15-12-2006, 22:54
Kurcze.. czytając review w co najmniej 2-3 miejscach pomyślałem sobie "o kur**, ale fajne, ja też tak chcę!!!" :) Po czym doszedłem do strony #14... i czar prysł :( Mniejsza o szumy, tu akurat jest nieźle (choć Nikon-style), ale jakość w szczegółach... IMHO tu różnica K10D <-> 30D jest prawie taka jak 30D <-> 5D :)

"Matryca 22-bit".. chłe chłe chłe :lol: Szkoda... mam nadzieję, że to tylko źle zrobiony review (wiadomo w końcu kto musi zawsze być najlepszy w ich testach :mrgreen:)

Mylisz pojecia :)... jaka znow 22 bitowa matryca? Kolejny firmware zapewne bedzie prawidlowo obslugiwac 22 przetwornik DA. Pazwiom uwidim...

MMM
15-12-2006, 22:55
Brak AutoISO to wyjątkowo jaskrawy przykład bezczelnego pozycjonowania. Przecież to powinna być pierwsza opcja odkąd pojawił się wogóle aparat cyfrowy.

AdrianP
15-12-2006, 22:57
Brak AutoISO to wyjątkowo jaskrawy przykład bezczelnego pozycjonowania. Przecież to powinna być pierwsza opcja odkąd pojawił się wogóle aparat cyfrowy.

Chciałbym mieć także do wyboru w jakim zakresie działać będzie to autoISO

MMM
15-12-2006, 22:58
Chciałbym mieć także do wyboru w jakim zakresie działać będzie to autoIso
W K10D można ustawić górny próg ISO dla trybu TAv.

KuchateK
15-12-2006, 23:01

A ja nie... Dla mnie ten tryb jest "niewygodny". Lepiej by bylo, aby ustawiajac w Av(Tv) autoiso aparat zmienial je tak, aby czas(przyslona) nie spadl ponizej "ilus tam".

Tak samo z wykorzystaniem lampy w Av powinno sie dac czas "przyblokowac od dolu" aby nie spadl ponizej pewnej wartosci. Do tego dodatkowo autoiso i w zasadzie wiecej trybow nie potrzebuje :)

Skoro aparat na zielonym potrafi kontrolowac trzy parametry a w P dwa nie widze problemu z implementacja.

Oczywiscie takie ATv tez moga dorzucic... Lepsze to jak tryby tematyczne zajmujace pol kolka.

AdrianP
15-12-2006, 23:02
Tak sobie myślę kiedy w końcu zrobią lustrzankę, dzięki której mielibyśmy całkowicie pełną kontrolę nad zdjęciem. Żadnych bajerów ani rewelacji, tylko praktyczne i przydatne funkcje. Ale takie rzeczy to chyba tylko w erze...

muflon
15-12-2006, 23:03
A ja już dawno te marzenia nawet sprecyzowałem i nie pierwszy raz o nich przypominam ;-)
http://groups.google.com/group/pl.rec.foto.cyfrowa/msg/f761e4257faf2402

Mnie się od dawna marzy co innego: oprócz standardowych Av, Tv, P, możliwość "programowania" aparatu, w jakimś prostym, syntetycznym języku. Coś w rodzaju:

"ja ci ustawię czas, ty reguluj przysłonę i ISO. Dopóki się da utrzymać f/4 wzwyż, to reguluj przysłonę, zostawiając ISO100. Jeśli zacznie być ciemno, zostaw f/4 i zwiększaj ISO - ale tylko do 1000. Jeśli dojdziesz do ISO1000 i nadal będzie za ciemno, no to niech już będzie, otwórz obiektyw ile się da. A jak nadal będzie za ciemno - no to wszystko na max, niech będzie moja strata :) ale czas zwiększaj jako ostatni. Aha, jeśli zobaczysz, że kręcę tylnym kółkiem, to wtedy próbuj otwierać trochę bardziej przysłonę (zacznij od f/2.8 i ISO200), bo będę chciał robić portrety wykonawców"

I kilka takich własnoręcznie wymyślonych presetów, na różne okazje. Połączonych z innymi parametrami, typu tryb AF, drive, MLU... Oczywiście przykład powyżej jest nieco przesadzony, ale obrazuje mniej więcej o co chodzi.

I to wszystko nie jako "nieprzewidywalny automat ułatwiający życie pseudofotografom nie wychowanym na manualu i kliszy", ale właśnie jako własnoręczne, możliwe do przeprowadzenia na spokojnie, dopasowanie aparatu do własnych potrzeb. Nowy Nikon ma już zdaje się namiastkę czegoś takiego (pamięć ustawień).

MMM
15-12-2006, 23:05
Lepiej by bylo, aby ustawiajac w Av autoiso aparat zmienial je tak, aby czas nie spadl ponizej "ilus tam".
Tyle że ja bym używał trybu TAv w taki sposób że od razu ustawiałbym czas na najdłuższy jaki jest mi potrzebny np. do utrzymania z ręki albo zatrzymania ruchu więc nie widzę wogóle żadnej niewygody.

KuchateK
15-12-2006, 23:06
O wlasnie... Wywalic to kolko i zrobic jak w D200/jedynkach. Do tego pamiec ustawien jak w nikonie... Hmmm... Gdyby on jeszcze mial FF to bym sie chyba przesiadl :twisted:

MMM
15-12-2006, 23:07
O wlasnie... Wywalic to kolko i zrobic jak w D200/jedynkach. Do tego pamiec ustawien jak w nikonie... Hmmm... Gdyby on jeszcze mial FF to bym sie chyba przesiadl :twisted:
I jeszcze opcja z bagnetem EF ;)

KuchateK
15-12-2006, 23:10
Muflonowy sposob tez jest swietny. Choc mimo wszystko z mojej praktyki az tak skomplikowanych konfiguracji malo komu potrzeba, a "pojedyncze" warunki tego typu mozna zaimplementowac paroma prostymi funkcjami w menu bez implementowania tam jakiegos jezyka skryptowego.

I jeszcze opcja z bagnetem EF ;)
Plus czerwone logo :mrgreen:

Hmm... Nie ma jakiegos adresu gdzie takie sugestie mozna wyslac?

MMM
15-12-2006, 23:20
Hmm... Nie ma jakiegos adresu gdzie takie sugestie mozna wyslac?
Właśnie to forum jest od takich rzeczy. My tu sobie pogadamy, damy upust swoim marzeniom (i frustracjom) a Canon i tak ma nas głeboko w d***e :mrgreen:

irma
15-12-2006, 23:25
... i wypuści nowy model.... zliftowany 30D

muflon
15-12-2006, 23:27
Muflonowy sposob tez jest swietny. Choc mimo wszystko z mojej praktyki az tak skomplikowanych konfiguracji malo komu potrzeba, a "pojedyncze" warunki tego typu mozna zaimplementowac paroma prostymi funkcjami w menu bez implementowania tam jakiegos jezyka skryptowego.
Tak, ale zawsze to będą "pojedyncze warunki", takie jakie przewidział dział... nie, nie designu, ale marketingu :mrgreen: producenta. A mi się marzy pełne szaleństwo...

A póki co, opanowałem 1D tak, że potrafię poniżej sekundy zmienić na raz: ISO, Av<->Tv i korekcję ekspozycji :)

KuchateK
15-12-2006, 23:32
Właśnie to forum jest od takich rzeczy. My tu sobie pogadamy, damy upust swoim marzeniom (i frustracjom) a Canon i tak ma nas głeboko w d***e :mrgreen:
No ale zdaje sie Canon tego nie czyta....

Tak, ale zawsze to będą "pojedyncze warunki", takie jakie przewidział dział... nie, nie designu, ale marketingu :mrgreen: producenta. A mi się marzy pełne szaleństwo...

A póki co, opanowałem 1D tak, że potrafię poniżej sekundy zmienić na raz: ISO, Av<->Tv i korekcję ekspozycji :)
Wiesz... Ale mi tak naprawde do szczescia nie trzeba wiecej jak przyblokowanie czasu w Av z lampa aby nie spadal ponizej 1/60. A z autoiso to juz wogole raj. Z tymi dwoma rzeczami po wprowadzeniu ustawien moge spokojnie zalac przyciski klejem (poza migawka i podgladowym oczywiscie ;)) i zrobic puszke (prawie) wodoszczelna :mrgreen:

irma
15-12-2006, 23:32
A póki co, opanowałem 1D tak, że potrafię poniżej sekundy zmienić na raz: ISO, Av<->Tv i korekcję ekspozycji

no to proponuję by w przyszłych modelach Canon umieszczał kółko z napisem Muflon i wtedy niepotrzebne jakieś TAv, Av itp. itd. ;)

Kubaman
15-12-2006, 23:41
Andee, czyżbyś został adwokatem Pentaxa? :-P

Dla mnie to porażka - miał być ósmy cud świata, poważny gracz, cudo techniki zmieniające obraz rynku, a to coś to takie D40 w lepszej obudowie ;)
Szumy, ilość rejestrowanych detali, WB, jakość JPEG, rozpiętość tonalna matrycy - niestety wygląda jak gówien..o opakowane w sympatyczną puszkę.

muflon
16-12-2006, 01:23
Szumy, ilość rejestrowanych detali, WB, jakość JPEG, rozpiętość tonalna matrycy - niestety wygląda jak gówien..o opakowane w sympatyczną puszkę.
Hmm... w sumie... przejrzałem review jeszcze raz i w zasadzie w RAW nie jest źle, powiedzmy że niedużo gorzej niż 30D. Szkoda że nie ma porównania detali przy różnych ISO i jakichś ustawieniach "best" ACRa. A biorąc pod uwagę całą resztę... aj aj aj, ależ to jest cudo :roll:

Kubaman
16-12-2006, 09:40
pomijam szumy - choć akurat dla mnie mają one niezwykle istotne znaczenie - zerknijcie tutaj (http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk10d/page15.asp) na porównanie rozpiętości tonalnych. Bardziej przypomina kompakt niż puszke dla entuzjastów fotografii. No chyba, że ktoś chce robić B&W na mocnym kontraście ;) Ogólnie dla mnie - rozczarowanie, choć oczywiście dobrze że jest. Ale mogło (i miało) być dużo lepiej. Co to za konkurencja co jest tak mocno w tyle?

muflon
16-12-2006, 09:56
Ej no kurde nie przesadzasz aby? ;-) To wszystko co piszesz pasowałoby może do, nie wiem, Nikona D70 :-D ale tutaj trąci trochę onanizmem... Tak, to nie jest aparat do robienia JPEGów, w zasadzie powinien być tylko tryb RAW-only :) I to chyba jedyna wada jaką znalazłem w teście.

Andee
16-12-2006, 12:17
Andee, czyżbyś został adwokatem Pentaxa? :-P
[...]

Wyobraz sobie ze nie :-P , ja poprostu nie jestem zaslepiony ;)

Kubaman
16-12-2006, 12:19
ej muflon, daleko mi do onanizmu, onanizm będzie jak się pojawi ciekawy Canon ;)

czytam wykres i opis - dla jpeg mamy o co najmniej 2/3EV mniejszą rozpiętość tonalną w cieniach pomiędzy 30D a K10, i drugie tyle w światłach. "Usable range" jest o ponad 1EV gorsze niż w 30D. Standartowe ustawienia ACR dają bardzo podobne wyniki. Wyśrubowane na maksa wyniki RAW w ACR dają efekt zbliżony do jpeg z 30D. A do tego rzeba mieć: 1) ACR, ogromną wiedzę i umiejętności obsługi softu, 3) zdjęcie, które można tak ostro potraktować (szumy tu bardzo przeszkodzą, i choćby dlatego się liczą).

W takim razie nie mówmy o taniej doskonałej puszce, tylko o bardzo średnim sprzęcie, z którego można ewentualnie i z trudem wycisnąć średni rynkowy poziom (30D w końcu to jest matryca z 2004 :!: ). Pisałem - rozczarowanie, żałuję, że nic sie nie zmieni dla Canona.

Wyobraz sobie ze nie , ja poprostu nie jestem zaslepiony
taaa, wiesz co każdy wariat mówi? "Ja jestem normalny, to oni są szaleni" ;) :)

McKane
16-12-2006, 12:49
Kubaman szumy nie sa wcale takie zle bym powiedzial. Na 1 rzut oka wygladaja nieco gorzej niz konkurencja ale trzeba tez zwrocic uwage na ilosc detali ktora jest IMO wieksza niz na d80 np. Wole jednak obrabiac sobie w Neat Imagu czy podobnym na kompie niźli mialby to robic za mnie aparat.
Co do rozpietosci tonalnej to roznica niby niewielka ale qrcze nie w tym kierunku powinny isc aparaty. One maja sie zblizac do klisz a nie od nich oddalac jak to ma miejsce w przypadku tego Pentaxa.

czytam wykres i opis - dla jpeg mamy o co najmniej 2/3EV mniejszą rozpiętość tonalną w cieniach pomiędzy 30D a K10, i drugie tyle w światłach. "Usable range" jest o ponad 1EV gorsze niż w 30D. Standartowe ustawienia ACR dają bardzo podobne wyniki. Wyśrubowane na maksa wyniki RAW w ACR dają efekt zbliżony do jpeg z 30D. A do tego rzeba mieć: 1) ACR, ogromną wiedzę i umiejętności obsługi softu, 3) zdjęcie, które można tak ostro potraktować (szumy tu bardzo przeszkodzą, i choćby dlatego się liczą).

W takim razie nie mówmy o taniej doskonałej puszce, tylko o bardzo średnim sprzęcie, z którego można ewentualnie i z trudem wycisnąć średni rynkowy poziom (30D w końcu to jest matryca z 2004 :!: ). Pisałem - rozczarowanie, żałuję, że nic sie nie zmieni dla Canona.

No tak ale zapominasz chyba o tych skromnych 500$ roznicy :) Ja tez bym chcial puszke za 900$ klasy 30D ale wiesz od chcenia do mienia jest jednak kawal drogi ;)

Kubaman
16-12-2006, 13:15
przy takim podejściu OK, tylko nazywajmy rzeczy po imieniu. K10 jest (tak to wychodzi z tego opisu) przede wszystkim tani, następnie ma fajną obudowę, a reszta jest bardzo przeciętna, coby nie rzec poniżej średniej. A tak BTW, ile teraz stoją 20D (nówki) jeśli się trafią? I ciekawe po ile będą chodzić 30D tak w maju 2007 ?

AdrianP
16-12-2006, 14:45
Ciągle nie rozumiem po jaką cholerę jest tam ten 22bit przetwornik, skoro niewiele albo nic nie daje :- /

Kolekcjoner
16-12-2006, 17:29
Ciągle nie rozumiem po jaką cholerę jest tam ten 22bit przetwornik, skoro niewiele albo nic nie daje :- /

A po to żeby ładnie wyglądał w folderze reklamowym. To bardzo istotna cecha :).
Co do szumów to też bym nie wyolbrzymiał. Szczerze mówiąc wolę więcej szumu z K10D czy z Alfy niż mydło z D80. Po za tym testy szumów na jpg-ach to moim zdaniem lekka porażka. Widziałem jak wygląda raw bez obróbki z D80 przy iso 1600 to dopiero jest wypas jeśli chodzi o szumy. A tak to porównujemy soft aparatu - dla mnie bezużyteczne.

Michu (Pentax)
16-12-2006, 20:44
Cóż, nie da się ukryć, że test ów wprowadził pewien dysonans na każdym chyba forum Pentaksa. O ile wynik jakości zdjęć w JPG jest jeszcze do strawienia, o tyle kompletnie rozczarowywuje dynamika. Pentax nigdy nie słynął z marketingu i dlatego podając informację o owym przetworniku użytkownicy wszelcy (włącznie ze mną) mieli nadzieję na zwiększenie owego zakresu. Niestety, otrzymaliśmy coś wręcz przeciwnego.
Rodzi się pytanie why?
Pliki JPG. Naturalnie poruszeni tym testem, nasi userzy przeprowadzili własne porównanie JPG z puszki i przekonwertowanego z RAWa. I tak dużej różnicy w jakości obrazu nie stwierdzono. Oczywiście pojawiły się głosy, że pewnie nieprawidłowo ustawiono ostrość, że egzemplarz wadliwy etc, etc. Nie wiem. Raczej ufałem testom Dpreview i nie mam podstaw, by nie czynić tego nadal.
Dynamika. To boli i trudno znaleźć wytłumaczenie. Wiadomo tylko (jeszcze przed ogłoszeniem tego testu), że w Pentaksie ostro pracują nad nowym softem. Miało dojść bezprzewodowe sterowanie wbudowaną lampą oraz być może zwiększenie ISO do 3200. Czy coś jeszcze? Może. Może, kufa, w końcu zechcą włączyć ów pieprzony przetwornik. Jakby nie patrzeć, ciśnienie rynku na pojawienie się tego modelu było kolosalne. Wersje softu 0.2 i 0.3 były tragiczne. Może więc jednak tu leży problem? Ale to już moje gdybanie.
Szumy. Osobiście uważam, że nie jest źle. Zważywszy na fakt, że prawdopodobnie to jest ta sama matryca, co w D80, to jednak obraz z niej przy ISO 1600 daje o wiele więcej szczegółów niż obraz z Nikona. Chociaż oczywiście szum jest większy. Ale dla mnie wysokie ISO jakoś nigdy ważnej roli nie odgrywało. A nie da się ukryć, że ISO 100 jest rewelacyjne.
Czy coś jeszcze? Hmmm... Poczekajmy na inne testy, Jeżeli potwierdzą spostrzeżenia Phila, to chyba rzeczywiście jedynym dużym plusem Kadyszki będzie cena.

KuchateK
17-12-2006, 04:28
Liczac ze robia ten test rozpietosci z jpg to nijak nie pokazuje mozliwosci puszki i matrycy. Patrzac na to jakie ten Pentax tworzy jotpegi...

Jak pokrecic w Canonie tez da sie zmniejszyc osiagane wartosci w tym tescie.

akustyk
17-12-2006, 10:36
ale tak serio...ta puszka kosztuje bez mala tyle co 400D, taniej niz Sonolta czy D80. zdejmijmy klapki z oczu i powiedzmy sobie szczerze, ze ficzerami i designem Pentax wgniotl tu konkurencje w ziemie. a ze nie bije na glowe znacznie drozszego 30D...? oh puhlease...

irma
17-12-2006, 11:16
Powinien wbić w ziemię trzydziestkę, chociażby z tego powodu, że świat idzie do przodu i sprzęt tanieje. Pamiętacie ile kosztował 10D? Dzisiaj 350D wbija go w ziemię, a ile kosztuje?

Kolekcjoner
17-12-2006, 11:17
ale tak serio...ta puszka kosztuje bez mala tyle co 400D, (...)

A dasz jakieś namiary, bo mam znajomego który szuka i póki co to znalazł ale dużo drożej.

I jeszcze jedno matryca 30-tki ma już swoje lata i konkurencja powinna już dawno ją wymieść z rynku, a tak canon może dalej dawać bez obawy odgrzewane kotlety.

irma
17-12-2006, 11:17
No moze z tym 350D trochę przesadziłem( zaraz obrażą się posiadacze 10D) :)

akustyk
17-12-2006, 11:46
A dasz jakieś namiary, bo mam znajomego który szuka i póki co to znalazł ale dużo drożej.

po nominalnych cenach jest 100$ roznicy. przy czym oznacza to i ustatkowanie dostaw K10D i zakup w normalnym swiecie. chocby w Niemczech. polski dystrubutor poki co robi wszystko by Pentax sie nie sprzedawal :(

I jeszcze jedno matryca 30-tki ma już swoje lata i konkurencja powinna już dawno ją wymieść z rynku, a tak canon może dalej dawać bez obawy odgrzewane kotlety.
dokladnie to samo chcialem powiedziec. Canon poki co z powodzeniem odcina kupony od dobrego CMOS-a. bo design body i ficzery fotograficzne stanely w miejscu jakis czas temu i nie widac, zeby Canon do tego ruszal d... szkoda, bo po zmianie z filmu na matryce troche sie pojawilo nowych zagadnien, ktorych poprawa ulatwila by fotografom zycie

irma - wlasnie mialem Cie pojechac, ze chyba 10D w rece nie miales, ze bluznisz :) ale skoro sam do tego doszles 8-)

Kolekcjoner
17-12-2006, 12:04
po nominalnych cenach jest 100$ roznicy. przy czym oznacza to i ustatkowanie dostaw K10D i zakup w normalnym swiecie. chocby w Niemczech. polski dystrubutor poki co robi wszystko by Pentax sie nie sprzedawal :(

To trochę na papierze tak jest, bo jak próbował szukać to jednak 400D (mówimy o samym body) wychodził dużo taniej niż K10D. Z tym że to takie teoretyzowanie, bo on ma sporo szkieł pentaxowych. Po prostu dowiadywał się o 400-stkę dla kolegi. Chcą kupić razem z rabatem :).

irma - wlasnie mialem Cie pojechac, ze chyba 10D w rece nie miales, ze bluznisz :) ale skoro sam do tego doszles 8-)

No chyba kolega nie miał, bo różnica jest ogromna. Jedyne co rzeczywiście daje przewagę 350-tce to szybkość działania (ale bynajmniej nie bufor w raw-ach) i ETTL II.

akustyk
17-12-2006, 12:30
To trochę na papierze tak jest, bo jak próbował szukać to jednak 400D (mówimy o samym body) wychodził dużo taniej niż K10D. Z tym że to takie teoretyzowanie, bo on ma sporo szkieł pentaxowych. Po prostu dowiadywał się o 400-stkę dla kolegi. Chcą kupić razem z rabatem :).

Pentax, przynajmniej w tym kraju, jest ogolnie "papierowy". sa korpusy i szkla, owszem. w folderach w internecie i cennikach sklepow. a jak przychodzi co do czego to na polce w Media pare korpusow w cenie wyraznie przekraczajacej rozsadek. i na tym sie konczy :( no dobra, jest jeszcze sporo analogowych korpusow na Allegro, i jakas epsilonowa reprezentacja sprzedawcow w dzialce obiektywow AF.

w takich Niemczech to juz duzo lepiej wyglada.

No chyba kolega nie miał, bo różnica jest ogromna. Jedyne co rzeczywiście daje przewagę 350-tce to szybkość działania (ale bynajmniej nie bufor w raw-ach) i ETTL II.
i wiecej uzytecznych czulosci. to akurat sa niemale roznice w praktyce. ale akurat dla mnie osobiscie nie rownowaza konstrukcji rodem ze sklepu zabawkowego. pomijam roznie dzialajace (raczej gorzej niz lepiej) sensory AF, ktore w 10D akurat sa dokladne i nie odwalaja lipy :( nie zebym pstrykal duzo w najszerszych katach na pelnej dziurze ;)

Kubaman
17-12-2006, 12:55
ja mam dziwne odczucia co do Twojej opinii akustyk. Choć wiem jaką fotografią się parasz i jakie zdanie prezentujesz, nie mogę sobie odpuścić rozwinięcia tematu i pewnego skrajnego porównania. Czy gdyby Pentax zrobił aparat z matrycą np. 4Mpx, zaszumioną, z badziewnym jpegiem, z mniejszą dajmy na to jeszcze o 1EV rozpieością tonalną, ALE w super metalowym, uszczelnionym opakowaniu, wyważonym i fajnie leżącym w łapie, do tego z wszystkimi potrzebnymi guzikami, bezpośrednim dostępem do 80% menu spod programowalnych guzików, auto iso, etc. itd. to wolałbyś taki sprzęt od powiedzmy 30D lub jego potencjalnego następcy - przy założeniu że Canon nic z puszką i guzikologi nie zrobi, ale da jeszcze lepszą i wypasioną matrycę :roll:

Dla mnie w aparacie generalnie najważniejsza jest jakość zdjęć w maksymalnie szerokiej gamie opcji, zakresów i zastosowań - w końcu to sprzęt za grubą kasę. Mówienie, że ISO 100 wygląda ładnie jest - sorry - niepoważne, niezależnie czy to mówi amator czy profi. Jeśli mówicie, że ocena jpeg jest bez sensu bo liczą się RAWy, to powiem tak: większość standartowych użytkowników na świecie robi w jpeg. Tylko maniacy fotograficzni jadący do Afryki i przywożący 10 000 zdjęć robią je w RAW. Lub jeśli już robią, to dla tego jednego cudownego zdjęcia do wyciągnięcia maksa. A to oznacza, że 9999 zdjęć pójdzie na automatycznej konwersji, która jak już pisałem, według tego testu daje wyniki w zasadzie identyczne jak jpeg. Muflon swoje zdjęcia lotnicze zaczął robić w RAW stosunkowo niedawno, a wiemy że do standartowych użytkowników nie należy raczej.

Dlatego, gdyby K10 miał w sobie to coś, a do tego całą otoczkę "user friendly" to bym się zachwycił i z nadzieją czekał na silną odpowiedź Canona - aparat bliski ideału dla kogoś takiego jak ja. Niestety, przyjdzie jeszcze długo poczekać IMHO.

McKane
17-12-2006, 14:08
ja mam dziwne odczucia co do Twojej opinii akustyk. Choć wiem jaką fotografią się parasz i jakie zdanie prezentujesz, nie mogę sobie odpuścić rozwinięcia tematu i pewnego skrajnego porównania. Czy gdyby Pentax zrobił aparat z matrycą np. 4Mpx, zaszumioną, z badziewnym jpegiem, z mniejszą dajmy na to jeszcze o 1EV rozpieością tonalną, ALE w super metalowym, uszczelnionym opakowaniu, wyważonym i fajnie leżącym w łapie, do tego z wszystkimi potrzebnymi guzikami, bezpośrednim dostępem do 80% menu spod programowalnych guzików, auto iso, etc. itd. to wolałbyś taki sprzęt od powiedzmy 30D lub jego potencjalnego następcy - przy założeniu że Canon nic z puszką i guzikologi nie zrobi, ale da jeszcze lepszą i wypasioną matrycę :roll:

Dla mnie w aparacie generalnie najważniejsza jest jakość zdjęć w maksymalnie szerokiej gamie opcji, zakresów i zastosowań - w końcu to sprzęt za grubą kasę. Mówienie, że ISO 100 wygląda ładnie jest - sorry - niepoważne, niezależnie czy to mówi amator czy profi. Jeśli mówicie, że ocena jpeg jest bez sensu bo liczą się RAWy, to powiem tak: większość standartowych użytkowników na świecie robi w jpeg. Tylko maniacy fotograficzni jadący do Afryki i przywożący 10 000 zdjęć robią je w RAW. Lub jeśli już robią, to dla tego jednego cudownego zdjęcia do wyciągnięcia maksa. A to oznacza, że 9999 zdjęć pójdzie na automatycznej konwersji, która jak już pisałem, według tego testu daje wyniki w zasadzie identyczne jak jpeg. Muflon swoje zdjęcia lotnicze zaczął robić w RAW stosunkowo niedawno, a wiemy że do standartowych użytkowników nie należy raczej.

Dlatego, gdyby K10 miał w sobie to coś, a do tego całą otoczkę "user friendly" to bym się zachwycił i z nadzieją czekał na silną odpowiedź Canona - aparat bliski ideału dla kogoś takiego jak ja. Niestety, przyjdzie jeszcze długo poczekać IMHO.

Splaszczasz problem nieco. To ze iles tam osob robi zdjecia w jpg interesuje mnie (i przypuszczam ze akustyka podobnie) tyle samo co ilosc osob na kilometr korzystajacych z przycisku direct print. Jesli zakladasz ze w aparacie liczy sie jakosc zdjec automatycznie oznacza to rezygnacje z jpg'a (i tym samym tropem poszedl pewnie muflon).
Jesli juz szczesliwie jestesmy przy raw to roznica szczegolnie w ostrosci jest wyrazna w stosunku do jpg (nie zwieksza sie natomiast za bardzo rozpietosc tonalna co jest stosunkowo dziwne). Nie jest to szczyt marzen ale z drugiej strony nie jest tez zle (szczegolnie jesli rozpatrzymy to pod katem ceny). Nie jest to napewno prezentowana przez Ciebie wizja zaszumionych 4 mpix zdjec o mocno zanizonej rozpietosci tonalnej. Wrecz przeciwnie ... zdjecia maja niskie szumy i jakosciowo (mowie o raw) odbiegaja tak naprawde niewiele od reszty stawki.

Teraz czas na te ficzersy ktore wyraznie deprecjonujesz przytaczajac jednoczesnie te mniej wazne. To nie sa drobiazgi wbrew pozorom i pisanie ze maja niewielki wplyw na koncowe zdjecie jest chyba jednak nieuprawnione. Czemu piszesz tylko o auto-iso, uszczelnieniach i guzikologii jesli najwiekszy wplyw na zdjecia ma wbudowana stabilizacja obrazu za ktora w canonie placi sie majatek a tutaj mozna ja stosowac z manualnymi szklami i w makro. Po cholere komukolwiek super matryca w canonie skoro w wielu sytuacjach produkuje ona poruszone zdjecie bo (stosujac twoje uogolnienia) wiekszosci uzytkownikow canona nie stac na IS ?

Kubaman
17-12-2006, 14:50
Odpowiem krótko:
- ani ja ani ty nie zmusimy Canona do zmiany polityki odnośnie nowych puszek. Jak się okazuje na nieszczęście nawet Pentax nie zmusi bo wypuścił IMHO słaby produkt. Tyle odnośnie jpg i automatycznie obrabianego RAWa.
- nie deprecjonuję ficzersów, tylko stawiam je niżej od jakości obrazu
- choć chciałbym mieć IS w puszce, to jestem raczej ostrożny - mogłem kupić kompakta ( z dobrym ISO 100 :lol: ), a jednak jakość liczy się bardziej. Sony też ma IS, a jakoś chwilowo emocje ucichły - ciekawe czemu :rolleyes: Na podparcie tej tezy podam przykład 5D - ficzerowo, ten aparat to jawna kpina z kupującego, kosztuje niesamowitą kupę kasy jak na parametry. Ale sprzedaje się doskonale, nie ma do tej pory konkurencji i stał się sprzętem całej rzeszy profi ze względu na jakość obrazu.

Moją opinię wyrażam z żalem - liczyłem, że Pentax zamiesza i zmusi Canona do bardziej zdecydowanych kroków. Wszak jeśli komuś pasuje K10 to niech go sobie kupi - ja czekam na Canona i dlatego narzekam.

akustyk
17-12-2006, 15:13
ja mam dziwne odczucia co do Twojej opinii akustyk. Choć wiem jaką fotografią się parasz i jakie zdanie prezentujesz, nie mogę sobie odpuścić rozwinięcia tematu i pewnego skrajnego porównania. Czy gdyby Pentax zrobił aparat z matrycą np. 4Mpx,
(...)
iso, etc. itd. to wolałbyś taki sprzęt od powiedzmy 30D lub jego potencjalnego następcy
- przy założeniu że Canon nic z puszką i guzikologi nie zrobi, ale da jeszcze lepszą i wypasioną matrycę :roll:

odpowiedz: nie. bo nie traktuje aparatu tylko jednostronnie. i te spostrzezenia co do matrycy K10D tez mnie od tego aparatu, jak najbardziej, zniechecaja.
ale to nie jest aparat dla mnie. to konstrukcja w segmencie sub-1000$, tym samym co 400D, Sonolta czy D80. co nie jest moja grupa docelowa. smiem twierdzic, ze w grupie docelowej tego aparatu (w normalnym, czytaj lepiej zarabiajacym swiecie) uzytkownicy wala ta rozpietosc tonalna czy szumy, ktore z naszego punktu widzenia sa moczi

z tym ze to porownanie akurat jest kula w plot. porownujac osiagi matrycy Pentaka do tego co ma Sonolta czy D80 to K10D wypada ta kapke gorzej przy obecnym uzyciu procesora. natomiast ma wiele innych zalet i ciekawostek konstrukcyjnych, ktore stawiaja go przed ww. konstrukcjami. nie demonizowalbym uszczelek, ktore w polaczeniu z nieszczelnymi szklami sa pomyslem "z d...y", ale anti-shake, TAv to fajne, przydatne rzeczy. o zaj... celowniku Pentaksa nie wspominam

Dla mnie w aparacie generalnie najważniejsza jest jakość zdjęć w maksymalnie szerokiej gamie opcji,

ano wlasnie. wrocmy do docelowego odbiorcy tego body... w tej grupie odbiorcow kwestia szumow i rozpietosci generalnie dynda i powiewa...

zakresów i zastosowań - w końcu to sprzęt za grubą kasę. Mówienie, że ISO 100 wygląda ładnie jest - sorry - niepoważne, niezależnie czy to mówi amator czy profi. Jeśli mówicie, że ocena jpeg jest bez sensu bo liczą się RAWy, to powiem tak: (...)

zgadzam sie, i z perspektywy docelowego odbiorcy nedzne przetwarzanie procesora w K10D jest strzalem w plecy temu aparatowi i mocno zaweza grono jego docelowych odbiorcow. again: kiedy to bylo ostatnio, kiedy marketing Pentaksa funkcjonowal tak jak nalezy? ktokolwiek widzial, ktokolwiek slyszal? bo po mojemu, to marketing tej firmie od dawna nie ma 5 klepki

czyli krotko reasumujac: K10D to dosc nierowny aparat, przynajmniej w bezposrednim porownaniu z reszta rynku. taki nie wiadomo czy do semi-pro (uszczelki?) czy do amatora (JPEG). niemniej, jak na ta grupe cenowa zakres ficzerow i mozliwosci jest bardzo dobry, a i matryca zupelnie OK. jesli marketing Pentaksa tego projektu nie skopie (o co sie powaznie boje) to ten aparat ma szanse zrobic zmiany w rynku. czytaj: zmusic nabywcow aparatow do wiekszej selektywnosci. do wybrzydzania na gowniana ergonomie tanich DSLR Canona, do wymuszania pracy nad AS w korpusie, do wymagania duzych, jasnych celownikow, lepszego dopasowania korpusow do "cyfrowosci" itd. itp. czego wszystkim uzytkownikom Canona wypada tylko zyczyc. bo czekanie 15 lat na proste poprawki ergonomii (vide blagania uzytkownikow o rozwiazanie MLU) to nie jest normalnosc

piast9
17-12-2006, 15:41
A mi się marzy aparat zgłaszający się po włączeniu:
canon>_
;)

akustyk
17-12-2006, 15:46
A mi się marzy aparat zgłaszający się po włączeniu:
canon>_
;)
hehe... cos podobnego juz Czacha przerabial. na pierwszym plenerze z Minolta D7i, po ktorej wlaczeniu aparat zagral "przasna" melodyjke, kumple analogowcy sie zbiegli rechoczac: "pokaz no tego Windowsa" :)

Michu (Pentax)
17-12-2006, 18:03
Oczywiście trudno wyczuć, jak to dalej będzie. Osobiście jednak sądzę, że - jak już wspominałem - sporo może zmienić nowy soft. Przynajmniej patrząc na poprawę obrazu wraz ze zmianą oprogramowania na coraz wyższy numer. Pewnie, że wypuszczenie nie do końca dopracowanego aparatu, to nieporozumienie. Ale niezapominajmy, że Pentax to bardziej firma rodzinna i z pewnością daleko jej do kolosa, którym jest Canon a ciśnienie rynku było ogromne. Być może na początku nowego roku okaże się, że dotychczasowe wyniki testowe to jedynie przypadłość choroby wieku dziecięcego (przypadek chociażby D200 czy D7D).

Kubaman
17-12-2006, 19:26
Być może na początku nowego roku okaże się, że dotychczasowe wyniki testowe to jedynie przypadłość choroby wieku dziecięcego (przypadek chociażby D200 czy D7D).
Obyś miał rację. I oby to było przed lutym :)

kris75
17-12-2006, 19:34
[...]

no to czekam na wnioski :)

piast9
17-12-2006, 21:54
Wracając do baranów. Czytam sobie review (http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk10d/page12.asp) i przy teście stabilizacji wychodzi poprawa o około 1EV... :neutral: Ciekawe, jak w takim teście sprawiłby się jakiś stabilizowany obiektyw Canona czy Nikona.

Kubaman
17-12-2006, 21:58
najnowsze rzekomo o 3EV

Michu (Pentax)
17-12-2006, 23:00
Tak Kubaman, ale ciekawe jak wypadłby w teście Phila. K10 teoretycznie daje 4 działki. Użtkownicy spokojnie robią na 2EV, często bez problemu osiągając 3EV, zbliżając się do 4. Dlatego wszystkich wprawiły w niezły zonk wyniki na Dpreview stabilizacji już przy K100D.
Ale z drugiej strony, jak przeprowadzić obiektywnie test stabilizacji?

piast9
17-12-2006, 23:47
Jakąś maszynerią, aby zlikwidować wpływ czynnika ludzkiego.

Albo dawać do łapy aparat 20x do pstrynięcia, ale na ślepo, przy czym druga osoba losowo włącza i wyłącza IS/VR/SR.

Kolekcjoner
18-12-2006, 09:46
Tak Kubaman, ale ciekawe jak wypadłby w teście Phila. K10 teoretycznie daje 4 działki. Użtkownicy spokojnie robią na 2EV, często bez problemu osiągając 3EV, zbliżając się do 4. Dlatego wszystkich wprawiły w niezły zonk wyniki na Dpreview stabilizacji już przy K100D.

Wiesz tylko on musi zrobić test tak żeby wynik był powtarzalny. Bo ja rozumiem też że jakiemuś użytkownikowi udało się osiągnąć nawet 3 EV pytanie ile razy, w jakich warunkach, przy jakich ogniskowych itd. Phil ma nieco bardziej skomplikowaną sytuację on musi pokazać wiarygodnie (jeśli chce być dalej czytany :mrgreen:) ile razy dany wynik da się powtórzyć bez pudła.

akustyk
18-12-2006, 10:24
co wam powiem to wam powiem, ale dobrym sposobem na ubaw jest teraz forum dpreview.com i poczytanie reakcji fanatykow roznych firm na K10D. bez urazy dla normalnych uzytkownikow firmy Pentax, ale niektorzy pentaksiarze na dpreview bija w zapiekleniu nawet fanatycznych nikoniarzy - dotychczas slynacych z plynnosci w odwracaniu kota ogonem i psychoanalitycznym "wyparciu".

Kolekcjoner
18-12-2006, 10:45
co wam powiem to wam powiem, ale dobrym sposobem na ubaw jest teraz forum dpreview.com i poczytanie reakcji fanatykow roznych firm na K10D. bez urazy dla normalnych uzytkownikow firmy Pentax, ale niektorzy pentaksiarze na dpreview bija w zapiekleniu nawet fanatycznych nikoniarzy - dotychczas slynacych z plynnosci w odwracaniu kota ogonem i psychoanalitycznym "wyparciu".

Podaj jakiś link :).

akustyk
18-12-2006, 11:22
Podaj jakiś link :).
www.dpreview.com :)

po prawej jest lista popularnych watkow. najlepsze do ogladania bitew. fakt, ze czesto podjudzanych, ale w stopniu onanizmu przekraczajacych nawet to forum i czesto wyzszej ignorancji - wiec zabawa przednia. co de facto dotyczy bez mala kazdej premiery DSLR, nie tylko K10D

Kolekcjoner
18-12-2006, 11:32
www.dpreview.com :)

po prawej jest lista popularnych watkow. najlepsze do ogladania bitew. fakt, ze czesto podjudzanych, ale w stopniu onanizmu przekraczajacych nawet to forum i czesto wyzszej ignorancji - wiec zabawa przednia. co de facto dotyczy bez mala kazdej premiery DSLR, nie tylko K10D

Dzięki :). Zwykle szukam w podforum i tam jest tyle wątków, że strach się bać.
Zresztą poczytałem manufacturę i powiem, że tam też jest nieźle :mrgreen:. Nawet jak zwykle (przy okazji) 5D się dostało :).

akustyk
18-12-2006, 11:36
ten gosc jest niezly!
http://forums.dpreview.com/forums/postersprofile.asp?forum=1036&message=21305410

The K10D wasn't designed to get high marks in Phils laboratory, the K10D was designed to deliver JPEG's with rich colours and a smooth filmlike character with less digital artifacts than other makers. This lovely smoothness is called by Phil as "soft" and he doesn't like it, but this doesn't mean that the scientific truth is that the images are bad. Some likes a filmlike approach, some does not.

tak mi sie jakos skojarzylo...
"- Nie będzie żadnych udziwnień. My jesteśmy normalni.
No... yh... "

źródło (http://www.geocities.com/livmanfc/cnp4.jpg)

Kubaman
18-12-2006, 12:07
bez urazy dla normalnych uzytkownikow firmy Pentax, ale niektorzy pentaksiarze na dpreview bija w zapiekleniu nawet fanatycznych nikoniarzy - dotychczas slynacych z plynnosci w odwracaniu kota ogonem i psychoanalitycznym "wyparciu".
no bo poziom zacietrzewienia i fanatyzmyu jest często funkcją frustracji, zazdrości i rozczarowania. Ale np. Michu jest dobrym przykładem Pentaxiarza 8)

akustyk
18-12-2006, 12:27
no bo poziom zacietrzewienia i fanatyzmyu jest często funkcją frustracji, zazdrości i rozczarowania.
chyba frustracji glownie. jesli czekasz na aparat jak na 8-my cud swiata i sobie obiecujesz nie wiadomo co, a potem okazuje sie ze sprzet jest po prostu dobry (bo K10D moim zdaniem nadal jest fajnym aparatem), to trzebaby troche zdeprecjonowac konkurencje.

analogiczny przyklad byl z D200, w ktorym fanatycy pokazywali wyzszosc matrycy nad 5D :) albo, daleko nie szukajac, z reakcja na 30D, ktory mial byc D200 killerem a okazal sie po prostu kosmetycznym z punktu widzenia przecietnego uzytkownika upgradem 20D. i tez bylo bicie piany i ponizanie alternatywnych konstrukcji (ze chociaz stara matryca i tak wymiata wszelka konkurencje na Sony :D ).

muflon
18-12-2006, 13:19
This lovely smoothness is called by Phil as "soft" and he doesn't like it, but this doesn't mean that the scientific truth is that the images are bad. Some likes a filmlike approach, some does not.
To mi przypomina niedawne wynurzenia o zdjęciach z 5D, kilka wątków obok :mrgreen:

Michu (Pentax)
18-12-2006, 13:32
Odnośnie stabilizacji. Też byłem bardzo ciekaw ile jest w tym prawdy a ile udawanych zachwytów. Poprosiłem o testy osobę, której ufam (aparat K100D) i wyszło jej, że przy zejściu o dwie działki, 80-90% zdjęć było udanych. K10 ma poprawiony SR i dodatkowo jest korpusem cięższym i większym, więc powinno to wyglądać lepiej. Z pewnością wiele zależy od "obsługiwacza" korpusu.

akustyk
18-12-2006, 13:43
K10 ma poprawiony SR i dodatkowo jest korpusem cięższym i większym, więc powinno to wyglądać lepiej. Z pewnością wiele zależy od "obsługiwacza" korpusu.
dokladnie. nawet wszelkie materialy reklamowe sp. Minolty mowily jawnie, ze AS w body to rozwiazanie "wspomagajace" stabilnosc reki i ze jego skutecznosc jest ograniczona tym, co wyrobiony fotograf moze osiagnac sztywna lapa. gdzie oczywiscie waga korpusu (najlepiej z gripem) plus rzeczy typu wywazenie body-obiektyw ma istotne znaczenie dla podatnosci ukladu na chybotanie.

wprawiony fotograf z duzym prawdopodobienstwem wyciagnie z reki czas 2 dzialki dluzszy niz "ustawa przewiduje". tyle, ze AS w body to prawdopodobienstwo zwieksza i na tym polega gwozdz programu. zwiekszona waga korpusu samemu AS moze i nie pomoze, ale w polaczeniu z ww. poprawa sztywnosci w lapie efekt bedzie lepszy niz AS w takim Dynaksie 5D o wadze "piorkowej" :) analogicznie, utrzymanie z lapy przedluzonego czasu jest znacznie latwiejsze w 20D + grip + flesz, niz np. w golym trabancie :)

przebieg watroby i ilosc krwi w promilach tez ma swoje znaczenie :)

Kolekcjoner
19-12-2006, 01:58
Ale na dpreview rzeczywiście krucjata na miarę Wojen Krzyżowych. Nieprawdopodobne jakie emocje potrafi wywołać jeden test.

Najlepszy jest post Phila (biedak się tłumaczy) :lol: :

You all bemoan me for not reviewing the camera (or Pentax cameras in general), then when I do and am overall very happy with it (it's Highly Recommended) you can do nothing but criticize. I put several hundred hours of work into the review, repeated many of the tests numerous times to ensure repeatability and yet some with rose colored spectacles can do nothing but try to prove that the one or two areas which could do with improvement are nothing more than an indication of my bias or worse that I FALSIFIED my results... Please tell me HOW I did that.

Well I'm sorry because it seems I wasted my time.

muflon
19-12-2006, 10:09
Biedny Phil :) Zwłaszcza, że konkluzja i ostateczny wynik są praktycznie identyczne co w przypadku takiego np. D80, a jakoś nie przypominam sobie zastępów nikoniarzy krzyżujących dpreview ;-)

Kolekcjoner
19-12-2006, 14:02
Biedny Phil :) Zwłaszcza, że konkluzja i ostateczny wynik są praktycznie identyczne co w przypadku takiego np. D80, a jakoś nie przypominam sobie zastępów nikoniarzy krzyżujących dpreview ;-)

Tak tylko, że to miał być "killer" ;):). Jest to wszystko dla mnie o tyle dziwne, że mamy już sporo użytkowników tego aparatu, pojawiło się sporo sampli w sieci i nic nie wskazywało na to że będzie to jakiś dziesiąty ;) cud świata. Ot poprostu kolejna niezła puszka. Ale jak to samo napisali na dpreview to rozpętało się istne piekło.

Przydałby się jakiś socjolog i to jeszcze z zacięciem psycholga :p.

bzdur
23-12-2006, 12:41
..ostatnie doniesienia z frontu:
na zielonej wyspie 30D na dzis dzien kosztuje 1049 Eur (przy uwglednieniu 150 Eur cash backu producenta) - stawiajac go tymsamym na dokladnie tej samej polce cenowej co K10.

Biorac zatem poprawke na konkurencyjnosc ceny - czy znajdzie sie jakis argument podwazajacy czy tez w watliwosc poddajacy zasadnosc wyboru D30 nad k10?

Vitez
23-12-2006, 18:31
Biorac zatem poprawke na konkurencyjnosc ceny - czy znajdzie sie jakis argument podwazajacy czy tez w watliwosc poddajacy zasadnosc wyboru D30 nad k10?

Ozywiscie... ja bym bral K10 a nie staruszka D30 :p .

W sensie - jestes pewien ze chciales napisac D30 a nie 30D? Bo to dwa rozne modele cyfrowych lustrzanek Canona... I napisanie D30 zamiast 30D to czysty masochizm, szczegolnie w swoim pierwszym poscie :twisted: .

cezner
30-12-2006, 23:37
Moze nie koniecznie do poczytania ale do pooglądania zdjęć z kopii K10D czyli małe review GX-10:
http://www.ssdslr.com/bbs/zboard.php?id=buser&page=1&sn1=&divpage=1&sn=off&ss=on&sc=on&select_arrange=headnum&desc=asc&no=598

Asus
31-12-2006, 11:39
Prezentowane zdjęcia są rzeczywiście robią. Na pbase już nie wygląda tak ładnie. http://www.pbase.com/cameras/pentax/k10d
Można znaleźć szereg zdjęć wyraźnie nieostrych. Jest to przypadek? Czy też może opisywana jakby powszechna przypadłość związana z ostrzeniem w tych aparatach? Zdaje się że duże FF/BF jest tu nagminne. Co o tym sądzicie?

bzdur
31-12-2006, 16:17
halluu?

ponownie zgnebic trapiacym mnie pytaniem chcialem..

czy wszystkie, popelnione na forum powyzej
komentarze-obserwacje-przemyslenia nalezy rozumiec jako..
..Bier Canona 30d - sprawdzone, niezawodne dzialo z gwarancja ostrosci?!

czy jednak nalezy sie dac poniesc gadzetow pokuszeniom antywstrzasow, antykurzow, anty anty..pentaxa?

pomozcie prosze w wyboru slusznego dokonaniu - poprawke biorac na fakt iz sa juz oba do zdobycia w tej samej cenie

danke

Kolekcjoner
31-12-2006, 23:56
(...)pomozcie prosze w wyboru slusznego dokonaniu - poprawke biorac na fakt iz sa juz oba do zdobycia w tej samej cenie

danke

Ale przecież wybierając lustro wybierasz też system. Po za tym są jeszcze inne systemy. Takie stawianie sprawy albo-albo nie ma sensu IMO.

Asus
01-01-2007, 09:06
B]Kolekcjoner:[/B]
... a przecież wybierając system wybieram też i serwis oraz niezawodność sprzętu. Podobno sprzęt nie jest ważny, to fotograf robi zdjęcie. Tak się tu głosi. Jestem zdania, że w tej zabawie i sprzęt jest baaaardzo ważny. Jego niezawodność, precyzja działania, to może zapewnić przede wszystkim zadowolenie z robienia zdjęć oraz może pozwolić na szybkie podnoszenie swoich umiejętności. Śmiem twierdzić, że dla większości wybór systemu nie jest najważniejszym kryterium. Optymalna cena, jakość oraz skuteczność serwisowania w razie kłopotów jest chyba najważniejsza.
Użeranie się z ostrzeniem, balansem bieli , który działa w nieprzewidywalny sposób oraz tzw. serwisem "autoryzowanym" może zniechęcić nie jednego i zakończyć zabawę w fotografowanie raz na zawsze.

Kolekcjoner
01-01-2007, 20:52
B]Kolekcjoner:[/B]
... a przecież wybierając system wybieram też i serwis oraz niezawodność sprzętu. Podobno sprzęt nie jest ważny, to fotograf robi zdjęcie. Tak się tu głosi. Jestem zdania, że w tej zabawie i sprzęt jest baaaardzo ważny. Jego niezawodność, precyzja działania, to może zapewnić przede wszystkim zadowolenie z robienia zdjęć oraz może pozwolić na szybkie podnoszenie swoich umiejętności. Śmiem twierdzić, że dla większości wybór systemu nie jest najważniejszym kryterium. Optymalna cena, jakość oraz skuteczność serwisowania w razie kłopotów jest chyba najważniejsza.
Użeranie się z ostrzeniem, balansem bieli , który działa w nieprzewidywalny sposób oraz tzw. serwisem "autoryzowanym" może zniechęcić nie jednego i zakończyć zabawę w fotografowanie raz na zawsze.

Nie wiem do końca jak się to ma lub nie do tego co napisałem :mrgreen: ale wybór puszki to właśnie wybór tego serwisu, cen osprzętu, itd. Po prostu przy wyborze systemu można/należy brać różne czynniki pod uwagę, a nie tylko to czy dana puszka za taką cenę jest lepsza lub gorsza od innej w podobnej cenie. I o tym piszę właśnie :). Z zastrzeżeniem że jest to mój prywatny pogląd na tę sprawę i moje kryterium wyboru. Dlatego ja wybrałem taki, a nie inny system, a nie puszkę, bo tej aktualnie nawet swojej nie posiadam. Czekam grzecznie do wiosny :mrgreen:.

Michu (Pentax)
11-01-2007, 09:27
Test Kadyszki na megapixel:
http://www.megapixel.net/reviews/pentax-k10d/k10d-gen.php
Co ciekawe. Radek "Radio Erewań" Przybył przetestował Kadyszkę na okoliczność dynamiki (wykresy gdzieś się walają po naszym forum - dla zainteresowanym mogę się poświęcić i spróbować je odszukać). Wg jego pomiarów jest z nią trochę lepiej niż w D80.
Ot, ciekawostka...

Kolekcjoner
12-01-2007, 15:17
Test Kadyszki na megapixel:
http://www.megapixel.net/reviews/pentax-k10d/k10d-gen.php
Co ciekawe. Radek "Radio Erewań" Przybył przetestował Kadyszkę na okoliczność dynamiki (wykresy gdzieś się walają po naszym forum - dla zainteresowanym mogę się poświęcić i spróbować je odszukać). Wg jego pomiarów jest z nią trochę lepiej niż w D80.
Ot, ciekawostka...

Ogłądnąłem ten test - jak dla mnie jego układ i forma jest dość mało przejrzysta. Jednak co by nie mówić testy na dpreview pod tym względem są trudne do pobicia - niezależnie co sądzić o ich wynikach.
A to że dynamika podobna to w sumie nic dziwnego (dziwne raczej czemu Askey'owi tak marnie wyszło) przecież to ta sama matryca.
Swoją droga to temat K10D jakoś umarł. Po testach na dpreview nawet na forum pentaxa coś o nim mało słychać.

Michu (Pentax)
13-01-2007, 16:44
Na naszym forum raczej pisze się o nim sporo. Zważywszy na fakt coraz atrakcyjnieszych cen (3499PLN) a przede wszystkim oceny jakości zdjęć coraz to nowych użytkowników.
Niewątpliwie test Askeya skutecznie przydusił zapał, który towarzyszył tej puszce. Cokolwiek by nie mówić, Phil jest sporym autorytetem w sieci. Pojawiające się jednak kolejne testy, porównania, świadczą o tym, że jednak nie zawsze nie omylnym. Kolejne porównanie (wiem, nudny jestem):
http://anandtech.com/digitalcameras/showdoc.aspx?i=2896&p=1

Przy okazji: 22bitowy przetwornik. Nie pamiętam, czy o tym wspominałem. Wymienienie go wśród nowości podgrzało atmosferę. Wóczas narodził sięów mit (któremu sam uległem), że oferować ma większą dynamikę, brak szumów, etc. W rzeczywistości, od początku napisane w specyfikacji było, że odpowiada on przede wszystkim za lepsze/gładsze przejścia tonalne, oferując w ten sposób poprawę obrazu.
Może więc za jakiś czas, gdy trochębarziej upowszechni się ta puszka, udałoby się doprowadzić do spotkania posiadaczy Kadyszki, 30D i 5D, celem porównania? Myślę, że nie tylko ja ciekaw jestem tego typu sampli.

Kolekcjoner
13-01-2007, 20:28
Na naszym forum raczej pisze się o nim sporo. Zważywszy na fakt coraz atrakcyjnieszych cen (3499PLN) a przede wszystkim oceny jakości zdjęć coraz to nowych użytkowników.
[....]
Może więc za jakiś czas, gdy trochębarziej upowszechni się ta puszka, udałoby się doprowadzić do spotkania posiadaczy Kadyszki, 30D i 5D, celem porównania? Myślę, że nie tylko ja ciekaw jestem tego typu sampli.

Ja ciągle mam nadzieję, że mój znajomy wreszcie kupi (kupi na pewno tylko kiedy? :-x) i wtedy mam obiecane że biorę na kilka dni do prób :D.
Co do ceny to z tą atrakcyjnością bym nie przesadzał. Biorąc pod uwagę braki systemu Pentaxa i jego stosunkowo małą popularność (+fatalny marketing) to nie jest to nadzwyczajna oferta.
Z tym przetwornikiem to rzeczywiście dużo szumu informacyjnego powstało, a jest dokładnie jak piszesz.

Michu (Pentax)
13-01-2007, 20:42
Twój znajomy zagląda na nasze forum? Może owa oferta (z dwuletnią gwarancją) go przekona?

Kolekcjoner
13-01-2007, 20:59
Twój znajomy zagląda na nasze forum? Może owa oferta (z dwuletnią gwarancją) go przekona?

Zagląda. W każdym razie pracuję;) :mrgreen: nad nim i mam nadzieję że wkrótce wreszcie kupi. Już mu nawet oferowałem, że mu pomogę w tym zakupie :D. Problem w tym że go nie pili. Ma czym focić :).

Michu (Pentax)
14-01-2007, 00:07
Szkoda, że nie jest z W-wy. Jutro (niedziela 14.01) na giełdzie będzie spotkanko m.in z kilkoma sztukami K10 z możliwością zakupu.

Kolekcjoner
14-01-2007, 00:31
Szkoda, że nie jest z W-wy. Jutro (niedziela 14.01) na giełdzie będzie spotkanko m.in z kilkoma sztukami K10 z możliwością zakupu.

A to wielka szkoda. Niestety 400 kilosów to jednak trochę dużawo :D.
Napisz mi jutro jaka cena to może go namówię :).

Teo
14-01-2007, 01:29
K10D zawitał do Media, więc miałem okazję się nim pobawić.... Dla mnie bomba :) Zwłaszcza, że cyknąłem nim ostre zdjęcie z ręki na czasie 1/4 sek....zatem SR nawet działa i się sprawdza ;) ;) Tylko kit do bani, ale na te nowe szkiełka trzeba poczekać do marca chyba.... A, i poziom szumu na 1600 ISO zaskakująco niski ;) Rozwalił mnie też pomysł Sensitvity Priority (czas, przysłona dobierany do zadanego ISO) oraz Time, Aperture Priority (ISO dobierane do zadanego czasu i przysłony) - chciałbym to mieć w swoim Canoniku :) :) Poza tym AF diabelnie szybki !!

Andee
15-01-2007, 11:19
Mam K10D od ponad tygodnia. Na tym etapie moge powiedziec ze jestem bardzo zadowolony z zakupu. Na szersze refleksje przyjdzie czas kiedy zakupie jakies szklo, lub szkla systemowe. Caly czas sie zastanawiam czy nie poczekac z zakupami do premiery szkiel USM w marcu.

Poza tym jestem zadowolony ze wspolpracy aparatu ze szklami manualnymi M42. Porownujac zdjecia zrobione tymi samymi obiektywami Zeissa przy uzyciu Canonow 350d i 20d do zdjec zrobionych K10D, mowie wprost ze zdjecia z K10D sa ostrzejsze i posiadaja zywsze, bardziej naturalne kolory.

Kolekcjoner
25-01-2007, 14:41
Jest nowy firmware - link poniżej. Dołożyli sporo funkcji :). Żeby canon tak chciał czasem coś zmienić np.: dodatkowe funkcje dla "direct print" :D.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5364

schabu
08-02-2007, 22:42
jakbym wiedzial ze pentax wpusci za jakis czas FF i gdyby ofensywa cwanona w najblizszych miesiacach nie pokazala nic ciekawego to zmienilbym system. zwlaszcza ze pozbylem sie terez prawie wszsytkiego poza stara 300D i 33 a co jak co ale stabilizacja i uszczelki na pewno mi sie bardzo przydadza.

Kolekcjoner
09-02-2007, 02:18
jakbym wiedzial ze pentax wpusci za jakis czas FF i gdyby ofensywa cwanona w najblizszych miesiacach nie pokazala nic ciekawego to zmienilbym system. zwlaszcza ze pozbylem sie terez prawie wszsytkiego poza stara 300D i 33 a co jak co ale stabilizacja i uszczelki na pewno mi sie bardzo przydadza.

Gdyby Babcia miała wąsy to by była dziadkiem. Zresztą życie pokazuje, że nawet i to nie wystarczy :mrgreen:. Póki co to Pentax musi się pozbierać finansowo i pokazać obiecany średni format i body profesjonalne. Zobaczymy jak to będzie wyglądało pod przewodem nowego właściciela. Na FF-a to bym tu szybko nie liczył.

schabu
09-02-2007, 02:45
FF to przez najblizsze lata nie beda mieli. ale jak masz swiadomosc ze firma jest przyszlosciowa, ze wprowadza profesjonalne body i kiedys tam FF, ze pojawiaja sie szkla, korpusy, akcesoria, ze po prostu nie obudzisz sie z reka w nockiku ktorego dnia to wiesz ze nie na darmo posiwecasz czas temu systemowi:)

Kolekcjoner
09-02-2007, 03:08
FF to przez najblizsze lata nie beda mieli. ale jak masz swiadomosc ze firma jest przyszlosciowa, ze wprowadza profesjonalne body i kiedys tam FF, ze pojawiaja sie szkla, korpusy, akcesoria, ze po prostu nie obudzisz sie z reka w nockiku ktorego dnia to wiesz ze nie na darmo posiwecasz czas temu systemowi:)

No i właśnie na to pytanie trzeba sobie odpowiedzieć. Jest ta przyszłość czy nie? :)

schabu
09-02-2007, 03:53
ja uznam ze jest, jak canon na PMA milo mnie nie zaskoczy:)

Kolekcjoner
09-02-2007, 04:09

Ale co jest, bo się trochę zgubiłem?

schabu
09-02-2007, 04:13
chyba photokina hehe-sam juz sie pogubilem:)

Kolekcjoner
09-02-2007, 04:45
Tu jeszcze ciekawy wątek :mrgreen:. http://forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?t=5226 Bidak chyba sprzeda Ds-a :lol:.

gwozdzt
09-02-2007, 08:41

Ale co jest, bo się trochę zgubiłem?

chyba photokina hehe-sam juz sie pogubilem:)
A wsio rawno jak sie tam te targi nazywają :-) nawet nie staram się zapamiętać ;-)
Istotne, że jedne są wiosną, a drugie jesienią i w tych porach mozna spodzewać się nowości :-)

Michu (Pentax)
09-02-2007, 10:46
Nie sądzę, by Pentax był w najbliższym czasie zainteresowany FF. Pokazuje to chociażby roadmap nowych szkieł. Przyszłość korpusów raczej wydaje się już ustalona: APS-C. Większa matryca to już raczej wspomniany 645D.
Niestety, wg wstępnym ustaleń, nie będzie na tym PMA premiery tego korpusu (wrrrr....), bowiem cała para poszła na DSLRy. Ma się za to pokazać jeszcze jeden (dwa?) korpus małoobrazkowy. Trwają spekulacje, czy będzie to puszka entrylevel z obsługą SDM czy też coś wyżej niż Kadyszka. Jedno wydaje się pewne: Pozostanie nazwa Pentax (nie będzie luster Hoya-Pentax).

schabu
09-02-2007, 11:25
oby to byl wyzszy model bo wtedy bedzie to oznaczalo ze Pentax chce robic cos wiecej niz entry level. chociaz sama K10 trudno nazwac entry level. to taki troche biedniejszy D200;)

Andee
09-02-2007, 12:05
Dlaczego biedniejszy i dlaczego d200? :)

akustyk
09-02-2007, 12:22
Ma się za to pokazać jeszcze jeden (dwa?) korpus małoobrazkowy.

a bedzie to cos wiecej niz takie mikro-upgrade'y jak swego czasu miedzy istDS a istDS2, wzglednie istDL a istDL2 (gdzie i tak wszystkie cztery nie roznily sie jakos wybitnie od siebie)? bo tam to Pentax naprodukowal od groma nazw, przy roznicach w korpusach jeszcze mniejszych niz ma to w zwyczaju nawet Canon

stawialbym na K100 i K110 z wpakowanymi matrycami 10Mpix, a ficzerowo to samo z dokladnoscia do niewartych grzechu zmian w folderach

Michu (Pentax)
09-02-2007, 13:02
Akustyk - być może masz rację (choćwolałbym, by tak nie było), ale prócz owej matrycy to jednak przede wszystkim sądzę, że dodadzą styki pod SDM. Zresztą ludzi u nas bardziej interesuje to, po ile będą owe nowe słoiki: DA* 16-50/2.8 ED AL [IF], DA* 50-135/2.8 ED [IF], DA* 60-250/4 ED [IF]

akustyk
09-02-2007, 13:15
Akustyk - być może masz rację (choćwolałbym, by tak nie było), ale prócz owej matrycy to jednak przede wszystkim sądzę, że dodadzą styki pod SDM. Zresztą ludzi u nas bardziej interesuje to, po ile będą owe nowe słoiki: DA* 16-50/2.8 ED AL [IF], DA* 50-135/2.8 ED [IF], DA* 60-250/4 ED [IF]

SDM to ten pentaksowy AF z silnikiem w szkle?

wydaje mi sie, ze tutaj Pentax nic nie ma do stracenia i raczej musi dac te styki w kazdym nowym body, zamiast bawic sie w kastrowanie mozliwosci. doraznie, w interesie firmy jest chyba bardziej zachecanie do lepszych obiektywow niz lepszych korpusow jak to np. zrobil Nikon. zwlaszcza, ze K10D jest w takiej cenie, ze jak ktos chce to sobie kupi.

na moje oko to Pentax jest jedna z tych nielicznych firm, ktore ficzery raczej rozdaja niz ograniczaja, wiec stawiam na SDM w K100-2 i K110-2, czy jak to sie bedzie nazywac :)

jedno pytanie, bo moze przeoczylem: czy byla jakas wzmianka o kitowym sloiku z SDM-em? moge sie mylic, ale rzucenie takiego cheapo-demo byloby swietnym posunieciem marketingowym ze strony Pentaksa.

MacGyver
09-02-2007, 13:34
SDM to ten pentaksowy AF z silnikiem w szkle?

SDM - Supersonic Direct Moto, odpowiednik canonowskiego USM-a.
A swoją drogą to do czego to doszlo żeby pentaksiaże onanizowali się autofocusem, przecież po to kupuje się Pentaxa żeby używać tych wszystkich fantastycznych manualnych szkielek serii K i M ;-)

akustyk
09-02-2007, 13:39
A swoją drogą to do czego to doszlo żeby pentaksiaże onanizowali się autofocusem, przecież po to kupuje się Pentaxa żeby używać tych wszystkich fantastycznych manualnych szkielek serii K i M ;-)
wydaje mi sie, ze rozbudowa o szybki AF to jest oczywisty krok po wprowadzeniu SR-a. razem dostajesz kombo do focenia w najpodlejszych warunkach zdjeciowych. w srodku niestety tylko matryca Sony, ale przy tych nowych 10Mpix od ISO 800 mozna pracowac. a z SR-em na 2-3 dzialki to jest potezna swoboda fotografowania w slabszym swietle

MacGyver
09-02-2007, 13:46
wydaje mi sie, ze rozbudowa o szybki AF to jest oczywisty krok po wprowadzeniu SR-a.
Oczywiście z tym to żart był, AF był jak dotad najwiekszą bolączką Pentaksów. Osobiście często przeczłączam na ręczne ostrzenie, bo moje wiertarki doprowadzają czasem do rozpaczy. Niemniej możliwość stosowania szkiełek sprzed 30 lat, z zachoweaniem potwierdzenia ostrości (w trybie AF, ustawionym na korpusie, działa to nawet tak że nie pstrykniesz zdjęcia jak ci aparat nie potwierdzi zlapania tejże ostrości) uważam za największa zaletę systemu Pentax. No ale ja używam tylko kliszaka i póki co nie spieszno mi do cyfry tego producenta, choć przedmiotowe K10D kusi nieco :)

Michu (Pentax)
09-02-2007, 14:05
Na ten czas nie ma wzmianki o kicie z SDM. Zgadzam się całkowicie z Tobą, że byłby to świetny krok. Ale najpierw musiałaby powstać pucha entry ze stykami pod to. Zresztą nie ma się co zastanawiać i gdybać - zobaczymy już za kilkanaście dni.
Opcja z puszką pozycjonowaną ponad K10 jest dość ciekawa. Zastanawialiśmy się, czym puszka owa powinna kusić, by wydać na nią więcej kasy. Zapewne najkrótszy czas 1/8000, czas synchro 1/250, gnizadko synchro, 5-6 fps, wyższe ISO i... wymienna przez serwis matryca nowszą.

Kolekcjoner
09-02-2007, 16:43
Nie sądzę, by Pentax był w najbliższym czasie zainteresowany FF. Pokazuje to chociażby roadmap nowych szkieł. Przyszłość korpusów raczej wydaje się już ustalona: APS-C. Większa matryca to już raczej wspomniany 645D.

Też mi sie tak wydaje że jak mają średni format w ofercie to na grzyba im potrzebny FF. Co do zmiany nazwy to też sądzę że póki co korpusy będą się nazywać Pentax. Pytanie czy Hoya nie zdecyduje się z czasem na sprzedaż działu foto razem lub bez nazwy.

Na ten czas nie ma wzmianki o kicie z SDM. Zgadzam się całkowicie z Tobą, że byłby to świetny krok. Ale najpierw musiałaby powstać pucha entry ze stykami pod to. Zresztą nie ma się co zastanawiać i gdybać - zobaczymy już za kilkanaście dni.
Opcja z puszką pozycjonowaną ponad K10 jest dość ciekawa. Zastanawialiśmy się, czym puszka owa powinna kusić, by wydać na nią więcej kasy. Zapewne najkrótszy czas 1/8000, czas synchro 1/250, gnizadko synchro, 5-6 fps, wyższe ISO i... wymienna przez serwis matryca nowszą.

Te nowe szkiełka to na pewno wielki plus dla systemu. Pytanie ile będą kosztować? Co do puszki pozycjonowanej wyżej od K10D to bym się nie spodziewał. Choćby dlatego że znów żeby mieć te 5 kl/s potrzeba nowej matrycy czyli praktycznie cały korpus od nowości. A to jednak mnóstwo wydatków.

schabu
16-02-2007, 13:26
no ale juz tylko w ta strone moga pojsc - niezej nie za bardzo:D

ciekawe ile te nowe szkielka maja kosztowac. bo jak ten szeroki ma byc w cenie 16-35 to jakos nie za bardzo mi sie to widzi...

McKane
16-02-2007, 15:57
ciekawe ile te nowe szkielka maja kosztowac. bo jak ten szeroki ma byc w cenie 16-35 to jakos nie za bardzo mi sie to widzi...

Eee no co Ty ... przeciez to 16-50 do Pentaxa to Tokina jest a jej cena dla Canona miala oscylowac na poczatku w granicach 2800 zl (info wzialem z innego watku cb) wiec tu pewnie bedzie podobnie.

schabu
18-02-2007, 19:04
no tak ale to szklo ma byc uszczelniane i miec ichnego USMa

Michu (Pentax)
22-02-2007, 11:26
Są już znane ceny szkiełek:
http://www.popphoto.com/p...new-lenses.html
czyli:
Pentax-DA* 16mm-50mm F2.8 - $899.95
Pentax-DA* 50mm-135mm F2.8 - $999.95
plus zapowiedzi:
smc Pentax-DA* 200mm f2.8 ED IF SDM
smc Pentax-DA* 300mm f4 ED IF SDM
smc Pentax-DA* 60-250mm f4 ED IF SDM
smc Pentax-DA 35mm f2.8 Macro Limited
w okolicach czwartego kwartału.
Cóż - myślę, że cen możecie nam pozazdrościć...

MacGyver
22-02-2007, 13:45
Cóż - myślę, że cen możecie nam pozazdrościć...
900$ za szkło wyłącznie do cropa.... yyy, bida raczej :mrgreen:
A poza tym do Canona też pewnie będą, tyle że pod nazwą Tokina ;-)

Michu (Pentax)
22-02-2007, 14:18
No owszem, ale bez uszczelnień i silnika.

akustyk
22-02-2007, 14:29
No owszem, ale bez uszczelnień i silnika.

no z tym silnikiem to chyba przesadziles. "jakis" w Canonie na pewno bedzie, bo nie da sie inaczej :)

co do uszczelek - jesli bedzie klasyczna obudowa Tokiny, to na docelowa polke odbiorcow szkielko spokojnie ujdzie :) deszczyk przetrzyma, w sniegu nie padnie, a jak zajdzie potrzeba to sie sledzie wbije od namiotu, albo gwozdzik na antyrame w sciane :mrgreen:

Michu (Pentax)
22-02-2007, 14:55
Wiem, wiem - zawsze podziwiałem obudowy AT-X Tokiny. Ale nie wiedziałem, że produkują szkła z silnikami do Canona czy Nikona. Poza tym największą wadą Tokiny 50-135 (przynajmniej wg Optyczne.pl) są bliki. Z SMC Pentaksa prawdopodobnie zostanie to wyeliminowane. Co ciekawe. Mimo iż Tokina i Pentax wspólnie opracowywali formułę optyczną, to Tokina ma 1 elementSD, natomiast Pentax 3 szkła ED.
I jeszcze jedno - szkła te, prócz napędu SDM, będą obsługiwane przez śrubokręt z puszek nie mających styków PZ.

adamek
22-02-2007, 16:55
mi siępodoba to 60-250.
tylko szkoda że światło 4.
:(

piast9
23-02-2007, 21:26
Pentax-DA* 50mm-135mm F2.8 - $999.95

Przekładając to na Tokinę: 50-135 kosztuje obecnie 2450. 16-50 zapowiada się zatem nieco tańszy, koło 2100-2200. Jeśli okaże się dobry optycznie to może być ciekawa propozycja...

oddech
25-02-2007, 01:20
Czytałem, czytałem i czytałem... aż się tym zmęczyłem.
Jutro kupię K10D i wszystko się wyjaśni.
No chyba, że przez noc mi przejdzie.

Mac
25-02-2007, 03:09
Czytałem, czytałem i czytałem... aż się tym zmęczyłem.
Jutro kupię K10D i wszystko się wyjaśni.
No chyba, że przez noc mi przejdzie.

Oddech, uffff a już się bałem, że popełnisz N D200, wiesz Pentax to historia lustrzanki ale mam nadzieję, że kiedy się prześpisz to kupisz poczciwe 30D albo fantazja podpowie Tobie 5D, czego Tobie i sobie życzę.

Kolekcjoner
25-02-2007, 07:58
Oddech, uffff a już się bałem, że popełnisz N D200, wiesz Pentax to historia lustrzanki (...)

A Nikon nie ? :D.

oddech
25-02-2007, 10:06
Oddech, uffff a już się bałem, że popełnisz N D200, wiesz Pentax to historia lustrzanki ale mam nadzieję, że kiedy się prześpisz to kupisz poczciwe 30D albo fantazja podpowie Tobie 5D, czego Tobie i sobie życzę.

Logika nakazuje zakup 5D, ale nie jest to takie proste z powodów czysto finansowych.
Nie zamierzam wychodzić z systemu Canon. Dlatego mimo, że mam już kupca na moje 350D, ciągle go używam i kocham ponad wszystko. Chętnie wymienię ten aparat, na 30D albo ostatecznie na 400D (mam grip i aku, to mnie trzyma przy tym wyborze).
Pentaxa chcę dla właściwości jakie ma po podczepieniu do niego manualnych szkiełek.

Nikon D200 bardzo mnie pociąga. Zastanawiam się cały czas, czy nie przesiąść się na tę puszkę i tak już pozostać, zapominając o Canonie. Tylko wewnętrznie czuję jakiś wstręt do samego siebie, bo przecież to Nikon! :)

I tak właśnie stoję dzisiaj przed wyborem:
Pentax K10D - jeśli kupię to i tak zostanę w systemie Canon
Nikon D200 - jeśli kupię już nie będę Canonierem
Canon 30D - ciągle nie jestem przekonany do tej puszki... chyba czekam do sierpnia.

I jeszcze jedno. Nie wiem dlaczego tak się uparłem na zakupy :)

Paprochwbody
25-02-2007, 10:53
Zobacz zdjęcia z piątki de a później wybór stanie się prosty. Dozbieraj pieniądze.
Koniec OT.

Kubaman
25-02-2007, 11:20
oddech, a czy jesteś aż na takim głodzie aby podejmować decyzję w tym momencie? Ja bym poczekał na 40D bo będzie do września na 120%

EDIT: zastanów się odnośnie D200 jakie szkła chciałbyś kupić aby go wykorzystać. Będziesz musiał zbudować od zera system, a dobre szkła Nikona są naprawdę bardzo drogie.

oddech
25-02-2007, 11:33
oddech, a czy jesteś aż na takim głodzie aby podejmować decyzję w tym momencie? Ja bym poczekał na 40D bo będzie do września na 120%

EDIT: zastanów się odnośnie D200 jakie szkła chciałbyś kupić aby go wykorzystać. Będziesz musiał zbudować od zera system, a dobre szkła Nikona są naprawdę bardzo drogie.

I właśnie dlatego na 90% kupię Pentaxa. Bardzo czekam na 40D. 30D totalnie do mnie nie przemawia.
A 5D z całym szacunem, marzę o tym sprzęcie, ale cena jest nie do przeskoczenia. Przynajmniej w tym roku.

A D200 traktuję jak zamiennik 5D (choć to nie jest FF). Póki co, nie kupuję niczego. Dopiero jadę na dogłębne oglądanie.

Viracocha
25-02-2007, 11:36
oddech, nie zmieniaj systemu !!! Ja, po krótkim "skoku w bok" (Olek E-300), wróciłem do Canona (30D), Olka przekazując żonie. Taka to ze mnie szuja - z własnej żony zrobiłem Olympusowca ;)

Mac
25-02-2007, 11:54
Oddech jeśli kupisz to będzie fajnie pomacam Twój sprzęt ale tym zakupem oddalasz się od 5D.

oddech
25-02-2007, 17:49
Biorąc pod uwagę wszystkie pros i cons:
Nie kupię 30D. Wolę się bujać z 350D i marzyć o następcy 30D.
Nie kupię 5D ponieważ nie potrzebuję takiego cuda, a poza tym to już zobowiązuje.
Póki co nic nie kupię. Jednak ciągle najwyżej w klasyfikacji stoi Pentax K10D, ewentualnie jego tańszy bliźniak Samsung GX10 (tego drugiego nawet nie można zobaczyć na żywo).

Kolekcjoner
25-02-2007, 18:07
(...) Jednak ciągle najwyżej w klasyfikacji stoi Pentax K10D, ewentualnie jego tańszy bliźniak Samsung GX10 (tego drugiego nawet nie można zobaczyć na żywo).

No i właśnie to mnie dziwi. Nastawienie Samsunga do rynku DSLR jest troszkę dziwne.

Mac
25-02-2007, 18:25
Biorąc pod uwagę wszystkie pros i cons:
Nie kupię 30D. Wolę się bujać z 350D i marzyć o następcy 30D.
Nie kupię 5D ponieważ nie potrzebuję takiego cuda, a poza tym to już zobowiązuje.
Póki co nic nie kupię. Jednak ciągle najwyżej w klasyfikacji stoi Pentax K10D, ewentualnie jego tańszy bliźniak Samsung GX10 (tego drugiego nawet nie można zobaczyć na żywo).

W sumie decyzja bardzo logiczna, pomęczysz 350D do września i przeskoczysz na 40D (hipotetyczne) a wcześniej zwydatkuj środki na dobre szkła, przydadzą się do nowej puszki.
Pentax/Samsung myślę, że nieco potanieją w ajbliższym czasie ale nie będzie to jakaś spektakularna obniżka ceny.

ynse
25-02-2007, 20:13

Tiaaa... Jakby od Canona były tańsze... Bez fetyszyzowania proszę. Dobre szkła w każdym systemie są drogie. Tak na dobrą sprawę to akurat w tym momencie wybór D200 jest tańszy, ze względu na dużą ilość szkieł DX (które są dobre i tańsze niż ich odpowiedniki na pełną klatkę i lepsze niż odpowiedniki u Canona). Canon nie rozwija jakoś wyjątkowo serii szkieł pod cropa.

Edit: swoją drogą ja mam nadzieję zmienić system na Pentaxa. Po ostatnich zapowiedziach w końcu brak dobrych AF szkieł u Pentaxa nie będzie przeszkodą.

Kubaman
25-02-2007, 20:42
Nie wiem, czy zauważyłeś, że oddech ma już Canona i jakiś tam system pod niego. To nieco zmienia sytuację, nieprawdaż? A wchodzenie w D200 z pośrednimi szkłami nie będzie miało wielkiego sensu, szkła trzeba będzie kupić dobre. Nigdzie nie napisałem, że Canon jest tańszy (choć czasem jest).

oddech
26-02-2007, 09:00
Spokojnie Panowie.
Nikon dla mnie, to jednak Nikon. Niby nic nie mam przeciwko jego szkłom, czy puszkom, jednak poraża mnie marka. To taka Canonowska ortodoksja.

Jeśli chodzi o resztę, to do Canona mam sigmę 55-200 (nic nadzwyczajnego) i pożyczonego tamrona 28-70 (super szkiełko jak na swoją cenę). Nie wspomną o kicie. Do tego grip, aku i jakies detale.

Jednak tematem jest Pentax K10D. Wertowałem internet we wszystkie strony. Trudno znaleźć złą wypowiedź na temat tego aparatu. Jednyny minus, to nieostre zdjęcia w jpg. Wszyscy polecają robić to w rawach (co i w Canonie robię już od dawna).
Zastanawiam się nad tym pudełkiem i myślę, że fajnie by było podczepiać pod nie manuale. Jeśli zaś chodzi o samsunga, to wolę dopłacić te 10% za nazwę Pentax. I tu rodzi się pytanie, która puszka Canona cieszy się takim zaufaniem wśród użytkoników innych systemów.
Nikoniarze, Canonierzy i M42 wypowiadają się w samych superlatywach o tym modelu. Nie słyszałem i nie czytałem takich wypowiezi na temat Canona, Nikona, czy może Olympusa. Miałem to w rękach, bawiłem się tym i ciągle się zastanawiam nad sprzęcikiem.
Na dzisiaj wiem, że wart jest swojej ceny i znacznie przewyższa modele D80 i 30D, a także myślę, że mógłby powalczyć z D200. Do FF z 5D raczej bałbym się go porównać.

gwozdzt
26-02-2007, 09:23
Przeceniasz te 5D.
To nie zadne cudo, tylko bardzo prosty i surowy aparat o świetnej jakości produkowanych obrazów.
IMHO do niczego on też nie zobowiązuje - normalny, nieułomny aparat (w przeciwieństwie do całej reszty crop ułomnych).

Na dzisiaj wiem, że (K10D) wart jest swojej ceny ...a także myślę, że mógłby powalczyć z D200. Do FF z 5D raczej bałbym się go porównać.
Powiem tak: na jednej szali połóż K10D oraz D200, a na drugiej 5D.
Pentax do spółki z Nikonem mają wszystko oprócz dobrej matrycy, Canon nie ma nic z wyjątkiem dobrej matrycy.

Andee
26-02-2007, 11:02
Przeceniasz te 5D.
To nie zadne cudo, tylko bardzo prosty i surowy aparat o świetnej jakości produkowanych obrazów.
IMHO do niczego on też nie zobowiązuje - normalny, nieułomny aparat (w przeciwieństwie do całej reszty crop ułomnych).

Powiem tak: na jednej szali połóż K10D oraz D200, a na drugiej 5D.
Pentax do spółki z Nikonem mają wszystko oprócz dobrej matrycy, Canon nie ma nic z wyjątkiem dobrej matrycy.

Po czesci zgadzam sie z gwodziem, dlatego 2 miesiace temu wybralem K10D.

P.S. Ostatnio temu aparatowi przybyl nowy niespodziewany "fejczer"... Otoz jeden z pracownikow Pentax Korea puscil farbe i do sieci wyciekla kombinacja klawiszy otwierajaca menu serwisowe... W menu tym znajduja sie takie cuda jak dla przykladu sprzetowa kalibracja body pod konkretny obiektyw (samemu mozna rozwiazac problem BF/FF jezeli wystepuje). Zgrywanie na karte romow aparatu oraz obiektywu to w tej chwili sprawa banalna. Osobiscie oczekuje modyfikacji oprogramowania aparatu w stylu "Wasiaware", mozliwe ze juz niedlugo aparat bedzie posiadal opcje zapisu predefiniowanych ustawien dla kazdego obiektywu, itp. itd.

oddech
26-02-2007, 11:22
Po czesci zgadzam sie z gwodziem, dlatego 2 miesiace temu wybralem K10D.

P.S. Ostatnio temu aparatowi przybyl nowy niespodziewany "fejczer"... Otoz jeden z pracownikow Pentax Korea puscil farbe i do sieci wyciekla kombinacja klawiszy otwierajaca menu serwisowe... W menu tym znajduja sie takie cuda jak dla przykladu sprzetowa kalibracja body pod konkretny obiektyw (samemu mozna rozwiazac problem BF/FF jezeli wystepuje). Zgrywanie na karte romow aparatu oraz obiektywu to w tej chwili sprawa banalna. Osobiscie oczekuje modyfikacji oprogramowania aparatu w stylu "Wasiaware", mozliwe ze juz niedlugo aparat bedzie posiadal opcje zapisu predefiniowanych ustawien dla kazdego obiektywu, itp. itd.

Brzmi ciekawie. Ciągle się zastanawiam nad tym modelem. Ciężka sprawa.

gwozdzt
26-02-2007, 11:28
Brzmi ciekawie. Ciągle się zastanawiam nad tym modelem. Ciężka sprawa.
i szkiełko takie fajne mają: 16-45/4
Na dziś jedyny standard zoom dający po cropie eqv. 24mm

oddech
26-02-2007, 11:47
i szkiełko takie fajne mają: 16-45/4
Na dziś jedyny standard zoom dający po cropie eqv. 24mm

A tak obiektywnie, jakią puszkę Canona zaoferowałbyś człowiekowi, który może wydać na to max 6000 zł, a jest zmęczony 350D?

I dlaczego wybór Pentaxa K10D, lub Nikona D200 jest niewłaściwy?

Pytam poważnie, ponieważ ja nie znalazłem alternatywy Canona dla tych 2 modeli. Nie licząc matrycy, która jest w Canonie rewelacyjna.

czornyj
26-02-2007, 11:55
Bawiłem się tą nową puchencją Pentaczka i uważam, że jest rewelacyjna. Świetnie leży w łapie, jest solidna, trochę mała - ale po dokupieniu gripa powinna być OK. Wizjer niczego sobie, monitor słusznych rozmiarów. Układ AF trochę za gęsty. Urzekła mnie doskonała współpraca z manualami. Antiszejk w puszce to może nie jest to, co IS albo VR w szkle, ale też coś tam daje. Ja bym brał - Nikon droższy, profi szkła do niego też tanie nie są. Chyba, że poprzestaniesz na 18-70 i 70-300VR. Wiadomo - Pentax to nie jest to ideał, ale ideały kosztują...

gwozdzt
26-02-2007, 12:00
A tak obiektywnie, jakią puszkę Canona zaoferowałbyś człowiekowi, który może wydać na to max 6000 zł, a jest zmęczony 350D?
Sam jestem trochę zmęczony 300D, ale mając na uwadze swoje zakorzenienie w systemie Canona, moje stanowisko wygląda tak:
http://canon-board.info/showpost.php?p=284957&postcount=1821

Poklikaj też w linki pojawiające się w następnych oknach - zobaczysz jak wiele ludzi też tak mysli :-)

Kto powiedzial, że jest niewłaściwy? Jako amatorowi bardzo mi się podobają K10D + DA 16-45/4 AL oraz D80 + AF-S 18-70/3,5-4,5 DX
No ale siedzię od lat w Canonie, cierpliwy jestem, poczekam na swój aparat. W odpowiednim czasie sprzedam (lub dam małżonce) Trabanta z Sigmą, a pozostała posiadana szklarnia mi wystarczała na kliszach to i dalej musi wystarczyć. Zreszta słoik 24-85 niedawno przestrzeliłem przy pomocy piątki D i może być, a o resztę się nie obawiam :-)

Pytam poważnie, ponieważ ja nie znalazłem alternatywy Canona dla tych 2 modeli.
Bo jej nie ma. Alternatywy dla tych szkieł Pentaxa i Nikona co je powyzej wynieniłem też nie ma.

oddech
26-02-2007, 12:05
Bawiłem się tą nową puchencją Pentaczka i uważam, że jest rewelacyjna. Świetnie leży w łapie, jest solidna, trochę mała - ale po dokupieniu gripa powinna być OK. Wizjer niczego sobie, monitor słusznych rozmiarów. Układ AF trochę za gęsty. Urzekła mnie doskonała współpraca z manualami. Antiszejk w puszce to może nie jest to, co IS albo VR w szkle, ale też coś tam daje. Ja bym brał - Nikon droższy, profi szkła do niego też tanie nie są. Chyba, że poprzestaniesz na 18-70 i 70-300VR. Wiadomo - Pentax to nie jest to ideał, ale ideały kosztują...

Bardzo rozsądna opinia. Bawiłem się Pentaksem i Nikonem. Canona znam. Szczerze mówiąc C mnie mocno rozczarował podejściem do masy. N walczy o każdego klienta. P nie ma własnego oddziału w Polsce, a tylko marnego dystrybutora. Popatrzmy na to obiektywnie. Gdyby C wrzucił do jednej puszki tyle ficzerów co P, to cena wyniosłaby tyle co 1D albo przynajmniej 5D. Poza tym ta dowolność doboru obiektywów manualnych u P. Jedno co mnie trzyma przy C, to brać z którą się zbratałem, przywiązanie do marki i dostępność akcesoriów "w razie jakby co".
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Sam jestem trochę zmęczony 300D, ale mając na uwadze swoje zakorzenienie w systemie Canona, moje stanowisko wygląda tak:
http://canon-board.info/showpost.php?p=284957&postcount=1821

Poklikaj też w linki pojawiające się w następnych oknach - zobaczysz jak wiele ludzi też tak mysli :-)

Kto powiedzial, że jest niewłaściwy? Jako amatorowi bardzo mi się podobają K10D + DA 16-45/4 AL oraz D80 + AF-S 18-70/3,5-4,5 DX
No ale siedzię od lat w Canonie, cierpliwy jestem, poczekam na swój aparat. W odpowiednim czasie sprzedam (lub dam małżonce) Trabanta z Sigmą, a pozostała posiadana szklarnia mi wystarczała na kliszach to i dalej musi wystarczyć. Zreszta słoik 24-85 niedawno przestrzeliłem przy pomocy piątki D i może być, a o resztę się nie obawiam :-)

Bo jej nie ma. Alternatywy dla tych szkieł Pentaxa i Nikona co je powyzej wynieniłem też nie ma.

bardzo rozsądna postawa.
tylko ja nie mam szklarni do C.
Jestem niemalże w punkcie wyjścia.

Kolekcjoner
26-02-2007, 19:40

Pytam poważnie, ponieważ ja nie znalazłem alternatywy Canona dla tych 2 modeli. Nie licząc matrycy, która jest w Canonie rewelacyjna.

Alternatywa jak najbardziej jest nazywa się 30D :). Nie jest prawdą że tu jakoś odstaje mocno zwłaszcza wziąwszy pod uwagę jakość obrazu ale nie tylko. Co do wyboru N i Pentaxa. K10D mi się bardzo podoba (co nie raz podkreślałem) natomiast najmniej go znam i trudno mi coś o nim pisać. Na papierze wygląda obiecująco.
Co do D200 wydaje mi się że z tych trzech wypada najlepiej zwłaszcza jeśli chodzi o pancerność i konfigurowalność (jest najbardziej wielozadaniowy). Natomiast moim największym zarzutem pod jego adresem jest rozmieszczenie kółek sterowania (brak czegoś tak fantastycznego jak w 30-tce z tyłu ) i bardzo dla mnie nie wygodny tylny wybierak (nie wiem jak to nazwać). Jojstic w canonie jest IMO dużo bardziej wygodny. Dlatego uważam że powinieneś sam podziałać troszkę tymi puszkami żeby móc stwierdzić co dla Ciebie jest najbardziej odpowiednie.
Ważniejszą rzeczą są szkła i dlatego tu warto się popatrzeć na to co możesz w tej chwili kupić. Wedle mojej oceny tu nikon i pentax dają zbliżone możliwości - w opozycji do C. I trzeba też popatrzeć na przyszłość i tutaj już nikon zdecydowanie daje więcej (że o C nie wspomnę).
Gdybym ja miał wybierać z tych trzech i nie planował przesiadki na coś z najwyższej półki to zdecydowanie bym wybrał D200.
Po za tym jeśli Canon do 40D wsadzi coś choćby trochę zbliżonego do tego co jest w 1D MkIII to jednak bym poczekał :).

Kubaman
26-02-2007, 20:05
tak a propos tematu K10D, czy moglibyście mi opisać te słynne obiektywy Pentaxa, stare i nowe dla których ludzie zmieniają systemy? Nie znam tej marki zupełnie, poza oczywiście jakimiś tam testami w necie. A gdyby dało się jeszcze napisać ile to kosztuje i jak się porównuje do szkieł Canona, to bym był jeszcze szczęśliwszy :)

akustyk
26-02-2007, 20:20
tak a propos tematu K10D, czy moglibyście mi opisać te słynne obiektywy Pentaxa, stare i nowe dla których ludzie zmieniają systemy?
Nie znam tej marki zupełnie, poza oczywiście jakimiś tam testami w necie. A gdyby dało się jeszcze napisać ile to kosztuje i jak się porównuje do szkieł Canona, to bym był jeszcze szczęśliwszy :)
te magiczne lensy to najprosciej chyba porownywac do Yeti. kazdy widzial na zdjeciach. i chodza sluchy, ze nawet 2 osoby widzialy na zywo :D

nie no, zarty na bok. szkiel na przestrzeni lat jest narobione multum. sa tu m.in. tak ciekawe modele jak seria pancake (szkla o dlugosci jakiegos 1~2cm, jesli mnie pamiec nie myli), wyhuchane i wypieszczone szkla limited (o ogniskowych typu 43 czy 77 - niech mnie lepsi poprawiaja. to te Yeti!), czy wreszie zoom 43-47mm (jesli mnie pamiec nie myli).
poza tym sa jeszcze, oczywiscie, szkla zwykle - stalki, zoomy, waskie, szerokie, normalne, ... w wielu odmianach i wersjach

nie znam www z zestawieniem tych modeli, ale moze grzebiac na Ebayu cos sie znajdzie. bo na Allegro Pentax istnieje symbolicznie

ganeralnie, Pentax przez dlugie lata byl firma nie wpisujaca sie w, ze tak powiem: mainstream. oni realizowali swoje wizje artystyczne, robiac sprzet z pasja, ale praktycznie bez pomyslunku na temat jego sprzedazy - w jeszcze wiekszym stopniu niz Minolta kladac swietne nierzadko produkty nedznym marketingiem. poniekad sami zrobili z siebie firme niszowa na rynku. poki byla klisza to nie byl problem ale przy cyfrze niestety to juz tak dalej nie bedzie dzialac... stad polaczenie sil z Samsungiem i wieksza walka o rynek.

Michu (Pentax)
26-02-2007, 20:45
Co prawda dawałem już te linki, ale specjalnie dla Ciebie Kuba uczynię to po raz kolejny - po prostu lubię być nudny:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=711
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=1259
Do tego dodam jedynie, że K10 ma największy wizjer wśród puszek APS-C, praktycznie rzec biorąc niewiele mniejszy od 5D:

https://canon-board.info/imgimported/2007/02/d06a6d9c5ac2a9d1m-2.gif
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=d06a6d9c5ac2a9d1)
(K10 ma wizjer z ISTa DS, przy czym ma nową, jaśniejszą matówkę) więc ostrzenie ręczne jest całkiem przyjemne. Szkła zaś manualne można wyrwać za niewielką kasę. Poza kilkoma obiektywami szerokokątnymi, jakość odwzorowania starych słoików jest znakomita również na cyfrze. Jak wiadomo, Pentax z każdym obiektywem (na bagnet lub przez dowolną przejściówkę) daje potwierdzenie ostrości oraz mierzy światło. Działa też stabilizacja matrycy.

akustyk
26-02-2007, 21:03
ja bym sie z tymi cyferkami przy wizjerach nie rozpedzal. zwlaszcza, ze wyliczenia sa czysto teoretyczna.

moja Fujika AX-1 (cov. 0.92, mag. 0.98x - http://www.pentax-manuals.com/fujica/fujica.htm) wedlug tych wyliczen ma 702.33, wiec tak 1Ds jak i pozostale konstrukcje zjada na sniadanie, z przyslowiowym palcem w d...

sek w tym, ze w praktyce jej celownik jest mniej-wiecej 2x wiekszy niz 10D (z obliczen teoretycznych powinien byc 3x wiekszy). a zeby skomplikowac sprawe, matowka jest bez porownania ciemniejsza. natomiast porownywany z Fujika Olympus OM-1 (o teoretycznie mniejszym celowniku) wgniata w fotel zaje... jasnym obrazem. nie umiem powiedziec czy faktycznie jest wiele mniejszy obraz, ale na pewno duzo wyrazniejszy

reasumujac: nie przecze ze celowniki Pentaksa sa super (nie mialem do czynienia), ale takie czysto cyferkowe tabelki traktowalbym z mocnym przymruzeniem oka i nie wyciagal na ich podstawie pochopnych wnioskow. w cyferkowej teorii to canonowski 50/1.8 jest hiper-lensem. a w zyciowej praktyce to po prostu plastikowy badziew z syfiastym bokehem :)

Michu (Pentax)
26-02-2007, 22:16
Osobiście do wszelkich wyliczeń matematycznych mam wrodzony uraz z dzieciństwa, więc również podchodzę do tego sceptycznie. Pytanie tylko (o czym wspominałeś) ile w tym wszystkim rzeczywistej wielkości a ile wrażenia spowodowanego jaśniejszą matówką. Ale ja się na tym nie znam. Zresztą tabelka była podana jedynie jako element poglądowy. Post tyczył szklarni.

jatzzek
26-02-2007, 22:32
Trudno jest zmierzyc na oko rozmiar matowki ale mozna na oko ocenic jak wygodnie z dana matowka i wizjerem sie pracuje, jak duzo sie widzi, jak uklad wizjer + matowka pomaga a nie przeszkadza w komponowaniu dobrego kadru. Mam porownanie z Nikona D80, mojego Canona 20D i trzymanego pare razy na kilka minut Pentaxa K10D. Ten ostatni po prostu miazdzy dwa poprzednie. Efekt "na oko" widziany w wizjerze jest rewelacyjny. Bardzo jasny i kontrastowy obraz... czy duzo wiekszy niz Canona 20D? ... ja stawiam, ze tak... w kazdym razie wrazenie jest takie, ze chce sie powiedziec zdecydowanie wiekszy.

Moim zdaniem K10D do "niespiesznej" fotografii to idealny korpus. Wspaniala sprawa: manualne szkla "za grosze" (ale o swietnej jakosci optycznej), ze stabilizacja i do tego z potwierdzaniem ostrosci i pelna obsluga pomiaru swiatla. Kadyszka do reporterki raczej sie nie nadaje, ale glownie ze wzgledu na slaby wybor szkiel do tego celu przeznaczonych (czyli nie jest to cecha korpusu ale systemu) i troche ze wzgledu na jakosc obrazu na wysokich ISO. Sa takie dzialki gdzie potrzeba wysokiej jakosci obrazu i duzych ISO i do tego jasnych szkiel z szybkim i cichym AF (chyba nie musze mowic o jaka dzialke chodzi)... i tutaj wybor staje sie prosty -> Canon, bo Kadyszka tu sie nie sprawdzi.

Kubaman
26-02-2007, 22:52
Michu, dzięki za linki 8-)
Tak szczerze powiedziawszy, to jakoś mam wątpliwości. Porzucam oczywiście całą "miłość" do Canona ;) i staram się to zrozumieć. Jednak to co widzę to:
- opinie gości, którzy są nieco starsi, mają swoje przyzwyczajenia i słodkie wspomnienia, a już na pewno denerwuje ich to , że C czy N dostarczają produkty masowe, podczas gdy oni zaczynali w elitarnej ekipie. To mi karze być nieco sceptycznym :)
- poza gadaniem nie widzę zdjęć, ani.. cen.
- widzę, że te wszystkie szkła są bądź szerokimi bądź portretowymi stałkami. A co z tele, z supertele? a co z zoomami? Wiem, że to inna klasa, no a fotografia ma być również praktyczna IMHO.
- co z szybkością AF? Niby jakość optyczna najważniejsza, "czucie", wykonanie itd, ale co z czasem i dokładnością reakcji? Dla mnie to co poczytałem o Pentaxach, to głównie portrety i reportaż na stałkach. A może się mylę :roll:

Michu (Pentax)
26-02-2007, 23:18
Kuba - osobiście uważam, że każdy system jest specyficzny (stąd brak zrozumienia dla wojen systemowych). Pentax (poza korpusem LX z 1980r.) nigdy nie oferował zawodowego body dla 35mm. Profi w Pentaksie to średni format. Zapewne stąd po macoszemu traktowano zarówno AF jak i zoomy czy osprzęt bardziej specjalistyczny - choć jak każdy system, jest raczej kompletny. Mnie osobiście totalnie irytuje brak zooma kończącego się na 400mm czy brak taniej portretówki. Pentax nie jest (był) dużą firmą. To raczej firma produkująca sprzęt dla pasjonatów. Być może zawirowania związane z przejściem na cyfrę zmieniły trochę ten punkt widzenia - zapowiedziano zdobycie 25% rynku DSLR. Nie mam pojęcia jak to się zakończy, wszakże to samo zapowiedziało Sony, czy Olek. Fakt, że Pentax zmierza chyba w dość dobrym kierunku: na razie widać agresywną politykę cenową produktów, zapowiedzi (i realizacje) roadmapu szkieł, czy też w końcu wsadzenie do puszki AFu, który naprawdę działa (k100/K10). Jak będzie dalej? Cholera wie. Na początku przyszłego roku pojawią się dwie nowe puszki. Jedna to z pewnością odmłodzony korpus entrylevel a druga? Być może uszczelnione szkła z silnikami nie powstały tylko dla K10.
Odnośnie zdjęć. Chyba Kolekcjoner jakiś czas temu zapodał link do forum Fotopolis, na którym wypowiadał się Canonier, który zobaczył zdjęcia z K10. Wiesz - ideałem byłoby, aby Oddech jednak kupił tę Kadyszkę i mając punkt odniesienia - nie będąc jednocześnie talibem systemowym - rzetelnie, z samplami, opisał swoje wrażenia. Dlatego apeluję: namawiajcie go na ten zakup ;)

tomalxx
26-02-2007, 23:35
(...)

Co prawda nie do mnie było pytanie, ale jeżeli traktujesz cropa jako format docelowy, to używane 20D + EFS 17-55/2.8 IS.

Andee
27-02-2007, 00:05
Co prawda nie do mnie było pytanie, ale jeżeli traktujesz cropa jako format docelowy, to używane 20D + EFS 17-55/2.8 IS.

:roll: :shock:

Badzmy powazni, 20D przy K10D to jak 400D przy 30D...

czornyj
27-02-2007, 00:28
K10D ma ewidentnie słabszy OLPF niż konkurencyjne produkty, stąd spory mikrokontrast - ale i chętnie występująca mora. Wyraźnie też widać, że o jpg dobrej jakości należy zapomnieć - żyletę uzyskuje się tylko z RAW.

Co do porównania z 30D - zależy jak na sprawę patrzeć. Korpus Pentaxa jest bardzo ciekawy i przemyślany, ale w zastosowaniach reportażowych z dużą dozą prawdopodobieństwa dostanie od 30-tki zdrowo po d....

oddech
27-02-2007, 00:29
:roll: :shock:

Badzmy powazni, 20D przy K10D to jak 400D przy 30D...

I tu się zgodzę.

Ale podsumowując temat.
Wrzuciłem 4K w Laptopa i czekam na 40D :) Canon 4Ever :) No chyba że bedzie jakiejś wyjątkowej Matki Boskiej Pieniężnej, to kupię K10D dla czystej zabawy :)

gietrzy
27-02-2007, 00:40
Ale podsumowując temat.
Wrzuciłem 4K w Laptopa i czekam na 40D :) Canon 4Ever :) to kupię K10D dla czystej zabawy :)

Kocham canon-board :)

McKane
27-02-2007, 01:33
Ja proponuje zamknac te watek w cholere ;)

Jest drazniacy, mocno subiektywny i co go kur-za-pial otwieram to okazuje sie ze ten k10d to aparat moich marzen ... naprawde Panowie z ta gadka o wizjerze to przesadziliscie (nie wspomne o mozliwosci regulacji AF w body).

Albo moze piszcie ... jak znajde posta o tym ze mozna podpinac do K10 obiektywy canona to nastepnego dnia ide do sklepu :)

Pozdrawiam

Kubaman
27-02-2007, 09:09
Michu, dzięki za info. A jak się mają ceny dobrych szkieł w porównaniu do C?
Bo producentów niezależnych to chyba do Pentaxa się nie podepnie?

Pytam, bo wiadomo, że Leica czy Zeiss mają świetne szkła, tylko że chodzą po 3k USD.

oddech
27-02-2007, 09:24
Michu, dzięki za info. A jak się mają ceny dobrych szkieł w porównaniu do C?
Bo producentów niezależnych to chyba do Pentaxa się nie podepnie?

Pytam, bo wiadomo, że Leica czy Zeiss mają świetne szkła, tylko że chodzą po 3k USD.

Tokina, Tamron, Sigma, Pentax - te szkła na spokojnie działają z K10D.

MacGyver
27-02-2007, 09:35
Fotoexpert ma dość bogatą ofertę szkieł Pentaxa (http://www.fotoexpert.pl/katalog.php?act=category_producer&id=9&sub_id=5&limit=15&ord=cena_desc&list=long).
Jeśli chodzi o niezależnych producentów to zarówno Sigma (http://foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=obiektywy&podgrupa=sigma&sortowanie=cena) jak i Tamron (http://foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=obiektywy&podgrupa=Tamron&sortowanie=cena) oferują do Pentaxa mniej-więcej to samo co do Canona, Nikona i Minolty.
A co do samych aparatów marki Pentax, cóż, rzeczywiście za głęboką wewnętrzną potrzebą ich posiadania kryje się pewien snobizm ;-)

Kubaman
27-02-2007, 09:56
Fotoexpert ma dość bogatą ofertę szkieł Pentaxa (http://www.fotoexpert.pl/katalog.php?act=category_producer&id=9&sub_id=5&limit=15&ord=cena_desc&list=long)
czyli jednak drogo

MacGyver
27-02-2007, 10:15
czyli jednak drogo
W Polsce na pewno. Pentax, do niedawna, był u nas systemem właściwie niszowym, użytkownicy dzielili się, w zdecydowanej większości, na tych używających starszego, porządnego sprzętu, kupowanego poza Polską (lub z drugiej ręki) i całkowitych amatorów, pstrykających lustrzankami niezbyt udanej serii MZ-XX, z kitowymi szkłami (ewentualnie z super-zoomammi lub z też z tanimi tele). Zmiana dystrybutora na Polskę i wprowadzenie przez Pentaxa lustrzanek cyfrowych zmieniło ten stan rzeczy, ale trochę potrwa zanim szkła będzie można kupić tanio, w każdym TIP-ie.

oddech
27-02-2007, 10:58
Rodzi się pytanie. Który z producentów szkieł ma tanie szkła profi? A przynajmniej tanie szkła z których spokojnie można być zadowolonym.
Jako przykład podam takie modele z których ja jestem zadowolony i polece każdemu z zamkniętymi oczami: C 17-40 4L, C 70-200 4L/2.8L, C 85 1.8

gwozdzt
27-02-2007, 11:07
Jako przykład podam takie modele z których ja jestem zadowolony i polece każdemu z zamkniętymi oczami: C 17-40 4L, C 70-200 4L/2.8L, C 85 1.8
"tylko ja nie mam szklarni do C.". :confused:
http://canon-board.info/showpost.php?p=287420&postcount=446&highlight=tylko+ja+nie+mam+szklarni

Michu (Pentax)
27-02-2007, 11:09
Fotoexpret ma po pierwsze ofertę już nie aktualną, po drugie, szkła osiągalne w kosmicznych cenach. Na chwile obecną rzeczywiście występują poważne problemy ze zdobyciem szkieł Pentaksa. Lepszą ofertę ma Pstryk czy Aster-foto. Z producentów niezależnych - tak jak pisał Oddech czy McGyver - Sigma ma kompletną ofertę (nie licząc szkieł z USM - jak na razie), Tokina jedynie starsze szkła (nowe obiektywy opracowywane wspólnie z Pentaksem nie mają swojego odpowiednika AT-X), Tamron również nowe szkła niechętnie wypuszcza pod bagnet K - część osób na naszym forum wietrzy w tym teorię spiskową dziejów: Sony mając udziały w Tamronie nie wypuszcza szkieł pod Pentaksa, tak jak Tokina nie wypuszcza pod bagnet A Minolty. Choć o ile Tamrona 28-75 można ostać, a 17-50 nie ma, o tyle ostatnio pojawiły się głosy, że prawdopodobnie jednak to szkło również pojawi sięz mocowaniem K. Zapewne jest to związane z sukcesem K10.
Brak szkieł Pentaksa na rynku, to prawdopodobnie stan chwilowy. Ponad rok temu, przed zapowiedzią K10 czy K100, gdy wszyscy już stawiali krzyżyk na tej marce, do nas dotarły wieści, że Pentax powiększa swoje fabryki obiektywów o ok. 70%. Obecna posucha na rynku, jest więc prawdopodobnie związana z przestawieniem produkcji i wypuszczeniem nowych szkieł z SDMem (USM). Jak widać na rozkładzie jazdy:
http://www.digital.pentax.co.jp/en/lens/roadmap.pdf
Pentax sukcesywnie realizuje obietnice nowych szkieł. Mam nadzieję, że zwiększona produkcja zaowocuje normalną dystrybucją w tym kraju.

piast9
27-02-2007, 11:31
foto-raj (http://www.foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=obiektywy&podgrupa=pentax&sortowanie=cena) ma w ofercie szkła pentaxa. Tylko trochę biednie tam z wyborem. Nic porządnego długiego nie ma na przykład. No i oczywiście oferta firm trzecich z bagnetem pentaxowym.
Edit
Wszedłem na stronę pentaxa... To nie w foto-raj jest bieda tylko Pentax takich szkieł nie ma. Te stałki co ostanio na dpreview pokazali że będą, to jedyne przyzwoite dłuższe szkła AF Pentaxa. Długich nadal nie ma. Pentax może faktycznie jest fajną puszką, ale co z tego skoro w szklarni braki?

MacGyver
27-02-2007, 11:42
foto-raj (http://www.foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=obiektywy&podgrupa=pentax&sortowanie=cena) ma w ofercie szkła pentaxa. Tylko trochę biednie tam z wyborem...
Oni zaczęli handlować Pentaxem zaledwie kilka miesięcy temu, zdaje się że dopiero po wejściu na rynek K10D.

oddech
27-02-2007, 15:22
"tylko ja nie mam szklarni do C.". :confused:
http://canon-board.info/showpost.php?p=287420&postcount=446&highlight=tylko+ja+nie+mam+szklarni

Ale co Cię dziwi?
17-40 miałem często pożyczane z redakcji i nawet od Mac'a
70-200 redakcja
85 redakcja.

Mnie jeszcze nie stac na takie sprzęty. Chwilowo przynajmniej :)

Tym szkłom ufam i dlatego je polecam :)

gwozdzt
27-02-2007, 15:31
Ale co Cię dziwi?
17-40 miałem często pożyczane z redakcji i nawet od Mac'a
70-200 redakcja
85 redakcja.

Ano nie mam zawodowo do czynienia z fotografią, wiec zdziwiło mnie takie: "nie posiadam, a jestem zadowolony" :-)
Teraz już wszystko jasne :-)

oddech
27-02-2007, 15:52
Ano nie mam zawodowo do czynienia z fotografią, wiec zdziwiło mnie takie: "nie posiadam, a jestem zadowolony" :-)
Teraz już wszystko jasne :-)

Zawodowo to mocno powiedziane :) Czasem trafia mi się jakaś robotka za która dają mi pieniądze. Jakieś okładki, jakieś produkty, jakieś wyjazdy... takie tam :)

warewolf
27-02-2007, 16:11
A co się stało z forum pentaxa? Bo od paru dni mi nie działa... :(

Michu (Pentax)
27-02-2007, 17:02
Przyszedł gajowy i wygonił wszystkich z lasu.
Forum na razie jest mało aktywne, ale pod wieczór (27.02) powinno ruszyć pełną parą. Tymczasem możena je niestety tylko przeglądać:
http://manufactura.home.pl/p-pl/portal.php

Kolekcjoner
27-02-2007, 17:17
Przyszedł gajowy i wygonił wszystkich z lasu.
Forum na razie jest mało aktywne, ale pod wieczór (27.02) powinno ruszyć pełną parą. Tymczasem możena je niestety tylko przeglądać:
http://manufactura.home.pl/p-pl/portal.php

No właśnie przeglądam sobie je na śniadanko :lol: wątek o nowościach i widzę niezłą awanturę. To raczej u Was rzadkość. Raczej dotąd panowała tam bardzo luźna atmosfera.

Michu (Pentax)
27-02-2007, 18:43
Awanturę? Hmmm... Może dlatego ktoś zgasił tam światło...
Nie, żadnej zagęszczonej atmosfery. Być może osoba z zewnątrz nie do końca rozróżniająca poszczególnych dyskutantów (przeto nie znająca ich specyficznego poczucia humoru) może odnieść takie wrażenie. Zresztą w maju jest największy w roku spęd pentaksiarzy, więc co najwyżej wówczas ktoś komuś wsadzi grabki w plecy i wszystko będzie OKO. Z tym Twoim śniadankiem to trochę jak w tej ludowej przypowieści:
wstaje rano po imprezie
włączam telewizor
patrze
a tu teleexpress

Kolekcjoner
27-02-2007, 20:22
Nie, żadnej zagęszczonej atmosfery. Być może osoba z zewnątrz nie do końca rozróżniająca poszczególnych dyskutantów (przeto nie znająca ich specyficznego poczucia humoru) może odnieść takie wrażenie. Zresztą w maju jest największy w roku spęd pentaksiarzy, więc co najwyżej wówczas ktoś komuś wsadzi grabki w plecy i wszystko będzie OKO. Z tym Twoim śniadankiem to trochę jak w tej ludowej przypowieści:
wstaje rano po imprezie
włączam telewizor
patrze
a tu teleexpress

No cóż czasami pracuję do późna :mrgreen: znaczy do rana :D.
Napisałem to bo czytuję czasami to forum i dotąd na nic takiego nie natrafiłem. Po prostu mnie to dosyć mocno zszokowało. I bynajmniej nie chodziło o "specyficzny humor", bo "wyrazy" jakie poleciały :lol: nie świadczyły o tym że komuś było do śmiechu.
Być może zaczynacie płacić cenę za zwiększającą się popularność K10D i pentaxa.

Tak BTW mój znajomy jedzie do Szwajcarii na targi. Gdzie można znaleźć namiary na jakieś sklepy w Genewie i okolicach gdzie by mógł kupić K10D? Wiem że chyba to już było podawane ale za nic nie mogłem znaleźć.

dojarek
27-02-2007, 21:08
Napisałem to bo czytuję czasami to forum i dotąd na nic takiego nie natrafiłem. Po prostu mnie to dosyć mocno zszokowało. Mógłbyś podać linka do tego wątku?

Michu (Pentax)
27-02-2007, 21:34
Tutaj masz link do takiego Szwajcarskiego Skąpca:
http://www.toppreise.ch/index.php?a=100904&SID=4de6779196d2999538ab14b684ae7d66
W Polsce najtaniej to ok. 3.5K. Tam chyba jakieś 2.8K. Tylko nie wiem, czy z ich podatkiem. No i należałoby przeanalizować temat gwarancji.

muflon
27-02-2007, 21:56
Tak BTW mój znajomy jedzie do Szwajcarii na targi. Gdzie można znaleźć namiary na jakieś sklepy w Genewie i okolicach gdzie by mógł kupić K10D? Wiem że chyba to już było podawane ale za nic nie mogłem znaleźć.
W Genewie ciężko o tani "fizyczny" sklep. Ja znam jeden fajny w Lozannie (godzina pociągiem, zaraz przy stacji). Choć w sumie....
http://www.1000ordi.ch/21230 - to jest w Genewie, tyle że pewnie trzeba by z pewnym zapasem sprzęt zamówić (w tej chwili "<1 tydzień").

BTW, targi samochodowe? :-D

Kolekcjoner
27-02-2007, 22:21
Mógłbyś podać linka do tego wątku?

A po co koledzy się trochę "popsztykali" ale już po wszystkim także nie ma co robić sensacji :).

Tutaj masz link do takiego Szwajcarskiego Skąpca:
http://www.toppreise.ch/index.php?a=100904&SID=4de6779196d2999538ab14b684ae7d66
W Polsce najtaniej to ok. 3.5K. Tam chyba jakieś 2.8K. Tylko nie wiem, czy z ich podatkiem. No i należałoby przeanalizować temat gwarancji.

No wiem, że z tą gwarancją to są problemy. Było to zresztą gdzieś omawiane na Waszym forum.

W Genewie ciężko o tani "fizyczny" sklep. Ja znam jeden fajny w Lozannie (godzina pociągiem, zaraz przy stacji). Choć w sumie....
http://www.1000ordi.ch/21230 - to jest w Genewie, tyle że pewnie trzeba by z pewnym zapasem sprzęt zamówić (w tej chwili "<1 tydzień").

BTW, targi samochodowe? :-D

Tak :D. Może chcesz żeby Cię kolega odemnie osobiście pozdrowił :lol:?
Dzięki za te kontakty :). Przekażę.

schabu
01-03-2007, 19:53
Nie, żadnej zagęszczonej atmosfery. Być może osoba z zewnątrz nie do końca rozróżniająca poszczególnych dyskutantów (przeto nie znająca ich specyficznego poczucia humoru) może odnieść takie wrażenie. [/I]

jakby nie patrzec to o mnie chodzi:D
potem Michu cos odpisze na tym forum, bo czasu ostatnio nie ma a kilka slow komentarza sie nalezy:)

EDIT:
no to na stronie pentaxa juz oficjalnie pojawily sie dwa nowe szkielka wraz z cena, chociaz w sprzedazy jeszcze ich nie znalazlem.
http://www.pentaximaging.com/products/product_details/camera_lens--smc_DA_*_16-50mm_F2.8_ED.2F.AL_%28IF%29_SDM/reqID--9590291/subsection--Digital_35mm_zoom
http://www.pentaximaging.com/products/product_details/camera_lens--smc_DA_*_50-135mm_F2.8_ED_%28IF%29_SDM/reqID--9590350/subsection--Digital_35mm_zoom

Michu (Pentax)
25-04-2007, 08:22
Pojawił sięwreszcie i polski test Kadyszki:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5801&p=0
Przy okazji.
Test na Imaging-resource:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/K10D/K10DA.HTM
Zachęcam zwłaszcza do zajrzenia na stronę Exposure/Imatest Results. Jak widać z dynamiką K10 nie do końca jest tak, jak podaje Askey.
Mam nadzieję, że w jakiś sposób przyczyni się to zakończenia obiegowych opinii zaczerpniętych na podstawie tylko jednego źródła informacji.

popmart
25-04-2007, 08:37
1. Testy na fotopolis sa imo tragiczne .. smarowane i lukrowane ... szczególnie produktów Sony ...

2. Myslałem o zakupie K10D bo mam właściwie same szkła manuane m42 CZJ i inne ale jednak zdecydowałem się jednak na 30D i na szczęście ... mam pod reką K100D wiem to co innego ale poza oczywistymi zaletami wizjer, ekran , obudowa (samo body kładzie na łopatki np 400D i D50/40) to montaż obiektywów m42 na wpuszczanym pierścieniu to jawny koszmar ... do zmiany manuala M42 na inny np kit to mordęga i nieporozumienie i niszczy całą zabawę z M42 ... pomimo tego że K10D potwierdza ostrość bardzo się cieszę ze go nie wybrałem na rzecz 30D ....

3. Obiektywy dedykowane ... totalna porażka w wyborze i rynku wtórnym praktycznie brak podaży nawet starszych szkiełek a te co są głównie 50mm dochodzą już bez problemu do poziomu 400pln z ładne sztuki ... gdzie ten "manualny" zysk to ja nie wiem ... aby nie byc gołosłownym na ebay także oferta jest b. mizerna ....

4 dopiszę ...ceny nowych szkieł... 16-55 2,8 brat bliźniak nowej Tokiny i prawdopodonie przez tokinę robiony ... "under 900 $" to 2 x drożej niz spodziewana cena za bliźniaczą Tokinę .... a oczywiście Tokina nie przewiduje tego modelu z bagneten pentaxa ... czy to nie jest robienie w trąbe, najpierw skuśmy klienta dobrym body a potem oskubmy na szkłach ... poprawcie mnie jesli sie mylę ...

schabu
25-04-2007, 10:23
ale te dwa szkła różnią się od siebie silniczkiem i uszczelnieniami.

Kubaman
25-04-2007, 10:48
ale te dwa szkła różnią się od siebie silniczkiem
czyżby Tonkina miała możliwość zrobienia dobrych silniczków :roll:

schabu
25-04-2007, 10:52
możliwości widocznie są:
http://www.pentaximaging.com/products/product_details/camera_lens--smc_DA_*_16-50mm_F2.8_ED.2F.AL_%28IF%29_SDM/reqID--9590291/subsection--Digital_35mm_zoom

MacGyver
25-04-2007, 11:14
2. Myslałem o zakupie K10D bo mam właściwie same szkła manuane m42 CZJ i inne ale jednak zdecydowałem się jednak na 30D i na szczęście ... mam pod reką K100D wiem to co innego ale poza oczywistymi zaletami wizjer, ekran , obudowa (samo body kładzie na łopatki np 400D i D50/40) to montaż obiektywów m42 na wpuszczanym pierścieniu to jawny koszmar ... do zmiany manuala M42 na inny np kit to mordęga i nieporozumienie i niszczy całą zabawę z M42 ...
Niestety to prawda, jak założysz pierścień to trzeba lecieć cały czas na M42 bo wyciąganie go w plenerze na mrozie to zabawa dla masochistów

3. Obiektywy dedykowane ... totalna porażka w wyborze i rynku wtórnym praktycznie brak podaży nawet starszych szkiełek a te co są głównie 50mm dochodzą już bez problemu do poziomu 400pln z ładne sztuki ... gdzie ten "manualny" zysk to ja nie wiem ... aby nie byc gołosłownym na ebay także oferta jest b. mizerna ....
A to już nieprawda. Manualnych szkiełek jest stosunkowo dużo, trzeba tylko na nie zapolować. Przyzwoitą optycznie SMC M50/2.0 można kupić za stówkę, SMC M50/1.4 za dwie i pół stówki, SMC M28/2.8 to wydatek rzędu 120 -150 zł, SMC M135/3,5 to jakieś 200-240 zł itd. Rynek wtórny szkieł nie kończy się na allego i ebayu.

4 dopiszę ...ceny nowych szkieł... 16-55 2,8 brat bliźniak nowej Tokiny i prawdopodonie przez tokinę robiony ... "under 900 $" to 2 x drożej niz spodziewana cena za bliźniaczą Tokinę .... a oczywiście Tokina nie przewiduje tego modelu z bagneten pentaxa ... czy to nie jest robienie w trąbe, najpierw skuśmy klienta dobrym body a potem oskubmy na szkłach ... poprawcie mnie jesli sie mylę ...
16-45/4 można kupić za jakieś 1600 zł, a to ponoć świetne szkło.

popmart
25-04-2007, 11:36
Niestety to prawda, jak założysz pierścień to trzeba lecieć cały czas na M42 bo wyciąganie go w plenerze na mrozie to zabawa dla masochistów

A to już nieprawda. Manualnych szkiełek jest stosunkowo dużo, trzeba tylko na nie zapolować. Przyzwoitą optycznie SMC M50/2.0 można kupić za stówkę, SMC M50/1.4 za dwie i pół stówki, SMC M28/2.8 to wydatek rzędu 120 -150 zł, SMC M135/3,5 to jakieś 200-240 zł itd. Rynek wtórny szkieł nie kończy się na allego i ebayu.

16-45/4 można kupić za jakieś 1600 zł, a to ponoć świetne szkło.

pokaż mi gdzie jest ich dużo bo ja jakoś poza nielicznymi 50 nie widuje za bardzo (chyba że vivitary, cosuiny i inne taki oryginalnych szkiełek raczej niema .... a popyt jest kolosalny pewnie z powodu K10D, chyba dawmno nie zagladałes na allegro o pentaxa 50 1,4 spokojnie lata juz w okolicach 400-500)

jakos sledzę szkła pentaxa od dłuzszego czasu i imo jest źle pod tym wzgledem ... 50 2,0 a co to za osiagnięcie ... 50 1,7 i 1,4 są o okolicach 350-500 pln a innych nie bardzo widać ... proponuje zerknąć na ebay gdzie innych sysemów jest masa a pentax jak na allegro kilka ... moze

MacGyver
25-04-2007, 15:16
pokaż mi gdzie jest ich dużo bo ja jakoś poza nielicznymi 50 nie widuje za bardzo (chyba że vivitary, cosuiny i inne taki oryginalnych szkiełek raczej niema ....
Wrocławska giełda foto, dla przykładu.

.... a popyt jest kolosalny pewnie z powodu K10D, chyba dawmno nie zagladałes na allegro o pentaxa 50 1,4 spokojnie lata juz w okolicach 400-500)
Wiem że na allegro ceny 50/1.4 są wysokie, za wysokie.

jakos sledzę szkła pentaxa od dłuzszego czasu i imo jest źle pod tym wzgledem ... 50 2,0 a co to za osiagnięcie
A używałeś tego szkła? Skąd wiesz że jest złe? Poza tym czego wymagać od szkła za 100 zł.

... 50 1,7 i 1,4 są o okolicach 350-500 pln a innych nie bardzo widać I znów allegro. Poszukaj ogłoszeń na forum Pentaxa, popytaj w komisach foto, na giełdach, na 100% znajdziesz taniej

... proponuje zerknąć na ebay gdzie innych systemów jest masa a pentax jak na allegro kilka ... moze
Jest mało bo:
1. Od pojawienia się K10D schodzą jak świeże bułeczki.
2. Topowych manualnych szkieł Pentaxa mało kto się nie pozbywa, z uwagi na 100% współpracy ze wszystkimi body AF (poza krótką serią "kastratów" MZ50. MZ60, MZ30)
3. Pentax nie Canon, system dużo mniej popularny (a już na pewno w Polsce), na rzadsze szkiełka trzeba po prostu zapolować, ale po 2-3 miesiącach szukania zawsze znajdziesz co chcesz i to w ludzkiej cenie.

arra
25-04-2007, 18:04
na rzadsze szkiełka trzeba po prostu zapolować, ale po 2-3 miesiącach szukania zawsze znajdziesz co chcesz i to w ludzkiej cenie.

Ja tam wole polowac na ciekawe fotki tu i teraz niz czekac w nieskonczonosc na jakies wymeczone czasem szkielka ;)

MacGyver
25-04-2007, 18:12
Ja tam wole polowac na ciekawe fotki tu i teraz niz czekac w nieskonczonosc na jakies wymeczone czasem szkielka ;)
Wiesz, kolekcjonowanie trudno dostępnego sprzętu to też jakieś hobby, do którego ja się otwarcie przyznaję ;-)

panczo
09-05-2007, 06:43
Na optyczne.pl jest test Samsunga GX-10

http://optyczne.pl/40.1-Test_aparatu-Samsung_GX-10_Wstęp.html

MARANTZ
31-05-2007, 00:31
A teraz dali test K10D i odnoszą się też do tego Samsunga
http://optyczne.pl/43.1-Test_aparatu-Pentax_K10D.html

panczo
31-05-2007, 18:30
Jestem trochę zdziwiony, że pentax jest odrobineczkę gorszy niż samsung. Myślałem, że będzie dokładnie odwrotnie.

P.S. wiedzialem, że w komentarzach do testu głos zabiorą fanatycy marki. Tak samo było w przypadku 400d i d50 oraz d80. Tylko opinie o samsungu są normalne ;)

MARANTZ
31-05-2007, 22:13
Jak na optycznych zaprosili do testu to od razu im napisałem, że się będzie ostro działo. A na fotopolis wywalili mi post z linkiem do tego testu. Oj nie lubią się, nie lubią. Polskie piekiełko normalnie. Do tego fanatyków od razu się naleciało na kopy.

Michu (Pentax)
01-06-2007, 09:06
Niektóe komentarze rzeczywiście dość stronnicze. Co ciekawe, owe fanatyczne wypowiedzi nie należą do osób z naszego forum.
I tak na prawdę, to zaledwie trzy żałosne posty na początku komentarzy "ustawiły" całe nastawienie. Cóż rzec mogę, trochę mi wstyd za tych "niezłomnych obrońców czci i wiary".
Nie mam pojęcia, o co im chodziło, bowiem moim zdaniem test jest obiektywny i raczej nie ma się do czego przyczepić.

MacGyver
01-06-2007, 09:09
...
Nie mam pojęcia, o co im chodziło, bowiem moim zdaniem test jest obiektywny i raczej nie ma się do czego przyczepić.
No cóż, dla niektórych Pentax to nie system tylko ideologia :-(