PDA

Zobacz pełną wersję : 350D + błędna ekspozycja

Tomasz Urbanowicz
11-09-2006, 14:13
Witam

Od jakiegoś czasu zaczynam martwić się o stan swojego aparatu. Czasem zdjęcia z niego wychodzą b. ciemne - jakby było ustawione -1,5EV. Zastanawiam się co może być powodem.
Dodam, że "ciemność" tych zdjęć występuje częściej przy szerokim kącie. Na przedwczorajszym ślubie przeszedłem horror - robiąc na AV bez lampy czasem wychodziły totalnie ciemne - musiałem ratować się trybem M, ale było to o tyle niewygodne, że natężenie światła w całym kościele nie było równomierne. Dopowiem, że znam system strefowy i wiem w jakich sytuacjach aparat powinien ściemnić/rozjaśnić zdjęcie. Wydaje mi się, że coś nie tak jest z układem pomiaru światła - może macie jakiś pomysł jak to sprawdzić, gdzie przeczyścić coś? Styki zarówno na body jak i obiektywie czyste. Układ pomiaru światła w aparacie był skalibrowany w serwisie Canona.

EDYCJA:
Zaczynam wątpić, czy w obecnych aparatach cyfrowych jest system pomiaru światła oparty na wzorcu 13-18% odbicia światła. Może układ pomiarowy jest tak skalibrowany, żeby nie prześwietlić zdjęcia w każdych warunkach?

Ramirez
11-09-2006, 15:08
A jaki miałeś tryb pomiatu światła?

TomaszQ
11-09-2006, 15:25
Masz oryginalną matówkę, czy zmieniałeś?

Tomasz Urbanowicz
11-09-2006, 15:30
A co ma matówka do układu pomiaru światła? (matówka oryginalna)

Tryby pomiaru światła sprawdzałem wszystkie.

OT:
Czy TomaszQ to ten sam, co miał zatargi swego czasu z Atamanką? :)

Vitez
11-09-2006, 15:56
A co ma matówka do układu pomiaru światła? (matówka oryginalna)

Swiatlomierz jest za matowka. Jesli to bylby problem z np matowka od Andeego to podobno pomiar matrycowy rozwiazywal sprawe u niego:
http://canon-board.info/showpost.php?p=147299&postcount=186

Tomasz Urbanowicz
11-09-2006, 16:44
O, to nie wiedziałem...

Ustawiam czarną kartkę na białym tle aby zajmowała ona 50% kadru. Poszczególne pomiary światła powinny trochę się różnić, prawda?
U mnie wygląda, że wszędzie jest tak samo :|

Krzychu
11-09-2006, 18:39
O, to nie wiedziałem...

Ustawiam czarną kartkę na białym tle aby zajmowała ona 50% kadru. Poszczególne pomiary światła powinny trochę się różnić, prawda?
U mnie wygląda, że wszędzie jest tak samo :|

CW od skupionego - nie. Z matrycowego i tak dostajesz nie wiadomo co, więc cholera ją wie...

Tomsarz
12-09-2006, 09:23
A czy to nie jest tak, że pomiar ekspozycji jest "powiązany z aktywnym punktem AF"? (Taki zwrot jest w danych technicznych aparatu).
Ja to powiązanie rozumię w ten sposób, że aparat ustalając ekspozycję bierze pod uwagę jasność obiektu na który złapał ostrość (zakłada, że tam właśnie jest główny motyw zdjęcia) i on musi być prawidłowo naświetlony. Jest to punkt wyjściowy do ustalenia ogólnej jasności sceny i dobrania odpowiednich parametrów.
Sprawdziłem doświadczalnie że podczas fotografowania z lampą błyskową (380EX a potem 430 EX) jasność zdjęcia zależy od tego na co był skierowany aktywny punkt AF podczas wtyzwalania migawki. Jak był na ciemny element to lampa bardziej doświetla zdjęcie, a jak na jasny to zdjęcia wychodzą niedoświetlone. Może ta sama zasada dotyczy się zdjęć w świetle zastanym.

Nie wiem w ogóle czy prawidłowo rozumuję, jeśli nie to prszę o sprostowanie.

Krzychu
12-09-2006, 09:54
Tak naprawdę wszelkie dywagacje na temat pomiaru matrycowego mają średni sens - jeżeli tam siedzi jakiś algorytm który w jakiś sposób uśrednia ekspozycję i ilus tam pół tej matrycy to tak naprawde nie wiadomo czego od niego się spodziewać... Szkoda czasu na zawracanie sobie nim głowy...

Tomasz Urbanowicz
12-09-2006, 09:58
Być może, ale jak rozumieć pomiar skupiony który podobnie się zachowuje?