Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kiedy wyjdzie następca 30D??

Strony : 1 [2]

Arek Piekarz
06-08-2007, 17:15
bo tego podglądu który jest zaraz po zrobieniu zdjęcia nie da się powiększyć :shock:
W 1-dynkach da się.

Zakładając że rozwiązanie z wielkim kółkiem jest genialne, to dlaczego w trybie M, duże kółko obsługuje przysłonę, a małe czas, zamiast odwrotnie jakby wskazywała logika i praktyka (częściej się zmienia przysłonę)
W 1-dynkach można to zamienić. Tak, wiem, że to zupełnie inna klasa sprzętu i sądzę, że takie możliwości powinny być dostępne w dwucyfrowych korpusach ;-)

mkwiek
06-08-2007, 17:19
Hm... rzeczy o których pisałem nie mogą być dla nikogo wygodne. Owszem można się przyzwyczaić, że nie jest normalnie, ale obiektywnie jest to złe rozwiązanie. Choćby dlatego, że rzeczy o których pisałem są fakultatywne tzn. ich poprawienie nie oznacza zmiany dla osób które uważają z jakichś powodów, że w ten sposób się powinno obsługiwać aparat, jednak dla osób które wymagają czegoś normalnego zmiana przyniesie korzyść.
Jak już jesteśmy przy konkretach to idźmy dalej. Zakładając że rozwiązanie z wielkim kółkiem jest genialne, to dlaczego w trybie M, duże kółko obsługuje przysłonę, a małe czas, zamiast odwrotnie jakby wskazywała logika i praktyka (częściej się zmienia przysłonę)
złej baletnicy..... hehe
czepiasz się szczegółów, naprawdę.
jak na razie nie przyczepiłeś się do ani jednej istotnej rzeczy. chyba, że istotne rzeczy są dla Ciebie nie istotne.
bawiłeś się nikonami? one mają idealną ergonomię dla Ciebie??
w nikonach wygodnie się powiększa obrazki, koryguje ekspozycję (palec można połamać)???
to idąc Twoim rozumowaniem mógłbym się przyczepić do już wspomnianego nikona że obiektywy mocuje się w drugą stronę, kurde jakie to niewygodne no nie? może to dla mnie zmienią co?? za dużo w moich przykładach jest nikona :)

Canon EOS System
06-08-2007, 20:48
Czytam, czytam i głupoty!

Stabilizacji obiektywu z tą w korpusie się nie połączy. Stabilizacja w obiektywie jest dużo lepsza. Niektóre obiektywy serii L canona nie mają jej bo musiałyby być dużo większe, stabilizacja zajmuje dużo miejsca. Żadna stabilizacja nie zastąpi jasnego obiektywu i statywu, a przynajmniej monopodu. Jeżeli chcesz robić zdjęcia na koncertach to bierzesz Canona, bo: ma najmniejsze szumy od matrycy i możesz podbić ISO i mieć efekty jak z niższym ISO u innych producentów... i już po stabilizacji, wychodzi na to samo. Najlepsza stabilizacja nie zamrozi ruchu, potrzebne jest wysokie ISO i krótki czas naświetlania, chyba, że to jakiś nudny koncert... Nic nie przebije EF 70-200/2.8 IS USM, ani EF 300/2.8 IS, o 200/1.8 nie wspominając, ale ten jest strasznie drogi i dlatego już nie produkowany.

Ergonomia EOS'a 30D jest bardzo dobra i nie ma się czego przyczepić. Idealna waga, nie za ciężki, nie za lekki i dobrze leży w ręce. Rzeczywiście kółka w trybie manualnym powinny być odwrócone bo jest to strasznie upierdliwe. Stabilizacja w korpusie - byłoby miło, ale bez niej i tak jest lepiej niż u innych. Stabilizacja w obiektywach - bezkonkurencyjna.

+Stabilizację w obiektywach można wykorzystywać na analogowych EOS'ach, a niektórzy wymagają fotografowania na filmie.

Można narzekać tylko na: wizjer, zamianę funkcji kółek do nastaw (w macro szczególnie męczące!). Jeżeli ktoś chce więcej to niech płaci więcej - inaczej się nie da. Gdyby aparat za 4000 zł miał to samo co aparat za 16000zł to jak by to wyglądało? Musi być jakaś różnica. Canon robi aparaty, żeby zarobić. Ci którzy płacą więcej muszą mieć powód. Brak AF na live preview w EOS 1D Mark III z drugiej strony jest żałosny... a jeszcze z innej - zamiast live preview w EOSie 40D wolałbym większy i jaśniejszy wizjer (kto wie... może będzie)

Najwięcej narzekają ci, którzy nigdy nie używali sprzętu/nie zrobili nim chociaż kilku dobrych zdjęć - obwiniacie nie to co trzeba.

Kolekcjoner
06-08-2007, 21:08
(...) o 200/1.8 nie wspominając, ale ten jest strasznie drogi i dlatego już nie produkowany.
(...)

W kwestii formalnej - ten obiektyw nigdy nie miał IS-a. Nie jest produkowany dlatego że nie spełniał norm ekologicznych. Cena tu nie miała nic do rzeczy. Zresztą relatywnie nie był taki drogi w stosunku do tego co prezentował.

I tu jeszcze bardziej uszczegółowione dane ;) dotyczące nowej 40-tki:

2 fps modes selectable between 6.5 fps and 3 fps
RAW of 12 MB (3888x2592) and sRAW of 7 MB (1936x1288 )
24 Custom Functions(C-Fn) and 3 record modes for user settings (C1,C2 & C3)
LCD Screen 3" with 230.000 pixels and 7 luminosity adjustments
Shutter speed from 1/8000 to 30 seg (1/3 and 1/2 increments)
flash synchronization at 1/250 sec.
ISO Information on view finder
ISO 100 to 1600 in 1/3 increments. Expandable to ISO 3200
View finder of aprox. 95%
New Wireless Transmitter WFT-E3
New grip BG-E2N
New Lens kit Canon 18-55 f3,5-5,6 IS.

snowboarder
06-08-2007, 22:40
2 fps modes selectable between 6.5 fps and 3 fps
RAW of 12 MB (3888x2592) and sRAW of 7 MB (1936x1288 )

skad to znalazles?
12MP i 6.5fps? Jesli to prawda, to AF musi byc poprawiony, bo stary chyba
by nie utrzymal sledzenia przy 6.5fps...
Jesli to z kolei prawda, to 40D moze byc duzo lepszym aparatem, niz
myslalem....

oops, sorry, ty nie napisales 12MP, tylko 12MB Raw...

Kolekcjoner
06-08-2007, 23:06
Jeśli to wielkość standardowego raw-a to by oznaczało, że będą 14-bitowe :).

Canon EOS System
06-08-2007, 23:11
W kwestii formalnej - ten obiektyw nigdy nie miał IS-a. Nie jest produkowany dlatego że nie spełniał norm ekologicznych. Cena tu nie miała nic do rzeczy. Zresztą relatywnie nie był taki drogi w stosunku do tego co prezentował.

A gdzie napisałem, że ma IS? Bo coś nie widzę :)

Może rzeczywiście powód był inny... nie jestem pewien. Za taką cenę ja wolałbym 70-200/2.8 IS USM (jest 2 razy tańszy, jak nie więcej). Tani w każdym razie nie był. Nie na tyle, żeby sporo zaoszczędzić i kupić którąś z wersji 200mm ze światłem f/2.8 i IS, zmienno- czy stałoogniskowy. Niby różnica 2 stopni to sporo, ale głębia ostrości byłaby strasznie płytka.

PrzemeS
06-08-2007, 23:34
Jeśli to wielkość standardowego raw-a to by oznaczało, że będą 14-bitowe

Albo 12 milionów pikselków ;). Bo mniej więcej tak by wychodziło.

Canon EOS System
06-08-2007, 23:45
Czy 12 milionów pikseli na taką matrycę to trochę nie za dużo...?

remol71
06-08-2007, 23:51
Czy 12 milionów pikseli na taką matrycę to trochę nie za dużo...?

A skąd wiadomo ile to jest "za dużo"??

PrzemeS
07-08-2007, 00:02
Zaczynam zakochiwac sie w stalkach

Nie wiem, ale po Marku III można twierdzić, że w 40d nie będzie więcej niz 10.

Chyba, że priorytetem dla canona było osiągnąć te 10 klapnięć na sekundę, a przy większej rozdzielczości nie mogli tyle osiągnąć.

Canon EOS System
07-08-2007, 00:23
Martwię się szumami...

Kolekcjoner
07-08-2007, 00:49
A gdzie napisałem, że ma IS? Bo coś nie widzę :)
Z poprzedniej treści posta tak wynikało po przeedytowaniu już nie :).

Może rzeczywiście powód był inny... nie jestem pewien. Za taką cenę ja wolałbym 70-200/2.8 IS USM (jest 2 razy tańszy, jak nie więcej). Tani w każdym razie nie był. Nie na tyle, żeby sporo zaoszczędzić i kupić którąś z wersji 200mm ze światłem f/2.8 i IS, zmienno- czy stałoogniskowy. Niby różnica 2 stopni to sporo, ale głębia ostrości byłaby strasznie płytka.

Ja bym wolał 200/1.8 :). To nie był obiektyw dla oszczędnych. Nie z myślą o nich był projektowany. Do dzisiaj jest jednak wielu maniaków, którzy tę najostrzejszą stałkę (i to od pełnej dziury) chce kupić.

Co do tych 12 MB to się trochę zamieszania narobiło, bo ktoś pomylił MB z MP i powstała plotka że ma być 12 Mpixeli. Raczej chyba chodzi o 12 Mbajtowe Raw-y.

Chyba, że priorytetem dla canona było osiągnąć te 10 klapnięć na sekundę, a przy większej rozdzielczości nie mogli tyle osiągnąć.

Chyba chodziło i o szybkość i o szumy. Po za tym po kiego czorta w reporterskiej puszce tyle tych megapixeli :roll:.

KuchateK
07-08-2007, 02:12
Wracajac do kita... Jesli bedzie IS w kicie to pewnie tez jakis normalny USM. Jesli cena bedzie utrzymana w rozsadnych granicach to moze nie byc takie zle. Za ~kitowa cene moze sobie lezec w torbie albo w domu do uzycia czasami. Lepsze to jak wysoka precyzja wiertarek obecnych kitow.

A co ma nie byc? 30D i 1DmkIIN mialo 8 a wypuscili czterysetke z dycha. Rozdzielczosc to nie jest to dla czego sie kupuje 1D3.

Pewnie mogli. Ale po co dawac za duzo? Raz, ze zostawic sobie mozna na przyszlosc, dwa ze gazeciarzom i innym fotografujacym na zycie bardzo wzrosna ilosci danych do przerzucenia. Canon z pewnoscia dobrze z nimi skonsultowal ilosc mpix jaka oczekuja.

kro
07-08-2007, 11:09
złej baletnicy..... hehe
czepiasz się szczegółów, naprawdę.
jak na razie nie przyczepiłeś się do ani jednej istotnej rzeczy. chyba, że istotne rzeczy są dla Ciebie nie istotne.
bawiłeś się nikonami? one mają idealną ergonomię dla Ciebie??
w nikonach wygodnie się powiększa obrazki, koryguje ekspozycję (palec można połamać)???
to idąc Twoim rozumowaniem mógłbym się przyczepić do już wspomnianego nikona że obiektywy mocuje się w drugą stronę, kurde jakie to niewygodne no nie? może to dla mnie zmienią co?? za dużo w moich przykładach jest nikona :)

Ergonomia nikona to inna bajka. Jak dla mnie niedoścignionym wzorem ergonomii jest Minolta D7D, choć i tu można by jeszcze sporo zapożyczyć z Pentaxa K10.
Nie wypowiadam się na temat ergonomii w znaczeniu rozmieszczenia przycisków, wielkości gripa itp. To jest rzecz mocno indywidualna, ktoś kto ma większe, czy mniejsze ręce inaczej oceni to samo.
Pisząc o ergonomii mam na myśli jedynie sprawy które da się załatwić na drodze elektronicznej. Oczywiście, że rzeczy o których pisałem w żaden sposób nie przeszkadzają w robieniu zdjęć, ale są zwykłymi upierdliwościami, całkowicie nie zrozumiałymi, za które Canona trzeba piętnować a nie chwalić. Brak funkcji Auto ISO jest niestety rzeczą która w niektórych sytuacjach przeszkadza przy robieniu zdjęć, a w tej kwestii Canon niestety jest za przysłowiowymi murzynami i wygląda na to że jeszcze długo będzie. Jakoś nie wierzę by 40D był pod tym względem lepszy od 1D Mark III.
Piszę o tym bo sprawy te mnie bulwersują, nie dlatego, że są niezwykle istotne, ale dlatego, że jest ich wiele, a ich rozwiązanie to tylko drobna poprawka w oprogramowaniu. Dlatego jest to takie wkurzające.

Odnośnie Auto ISO - ktoś napisał chyba w wątku o 1D Mk III, że wchodzi do koscioła ustawia ISO 800 i o ISO zapomina. To jest niestety konsekwencja braku AUTO ISO w Canonie, bo nawet w kościele zdarzają się chwile światłą gdzie wystarczyłoby ISO 100-200, a jakby nie patrzeć jednak w niższych ISO jakość zdjęć jest lepsza.

MMM
07-08-2007, 11:52
Odnośnie Auto ISO - ktoś napisał chyba w wątku o 1D Mk III, że wchodzi do koscioła ustawia ISO 800 i o ISO zapomina. To jest niestety konsekwencja braku AUTO ISO w Canonie, bo nawet w kościele zdarzają się chwile światłą gdzie wystarczyłoby ISO 100-200, a jakby nie patrzeć jednak w niższych ISO jakość zdjęć jest lepsza.
To ja pisałem o znajomym który robi śluby 30D. Dla niego ISO800 daje absolutnie zadowalającą jakość na odbitkach 20x30cm więc skoro tak to nie zaprząta sobie tym głowy. Inaczej sytuacja wygląda kiedy nie można dopalić lampą i używa się np. ISO1600 bo jest ciemno. Wtedy zamiast kręcenia ISO przy każdym zdjęciu byłoby fajnie gdyby aparat w miarę możliwości sam ustawiał 1250, 1000 i niżej.
To zresztą jest bardzo duży plus dla D80 w porównaniu z 400D w którym wogóle nie można ustawić ISO z krokiem 1/3EV. Co z tego że ISO1600 w 400D jest lepsze skoro D80 umożliwia zrobienie zdjęcia w np. ISO1000 i zrobi to automatycznie jeśli tylko światło na to pozwala a wtedy porównanie szumów juz tak bardzo na plus 400D nie wychodzi.

Arek Piekarz
07-08-2007, 12:09
To ja pisałem o znajomym który robi śluby 30D. Dla niego ISO800 daje absolutnie zadowalającą jakość na odbitkach 20x30cm więc skoro tak to nie zaprząta sobie tym głowy. Inaczej sytuacja wygląda kiedy nie można dopalić lampą i używa się np. ISO1600 bo jest ciemno. Wtedy zamiast kręcenia ISO przy każdym zdjęciu byłoby fajnie gdyby aparat w miarę możliwości sam ustawiał 1250, 1000 i niżej.
To zresztą jest bardzo duży plus dla D80 w porównaniu z 400D w którym wogóle nie można ustawić ISO z krokiem 1/3EV. Co z tego że ISO1600 w 400D jest lepsze skoro D80 umożliwia zrobienie zdjęcia w np. ISO1000 i zrobi to automatycznie jeśli tylko światło na to pozwala a wtedy porównanie szumów juz tak bardzo na plus 400D nie wychodzi.
Czemu najpierw piszesz o znajomym z 30D, a potem przechodzisz do 400D i porównujesz go do D80? Przecież te aparaty nie konkurują ze sobą. A w 30D, który jest w tym samym segmencie, co D80, jest możliwość ustawiania ISO co 1/3.

Arek Piekarz
07-08-2007, 13:28
pozatym gdyby były nie było by do tego czasu dywagacji ile pikseli matryca itd.
Nie, ponieważ jak na razie dostaliśmy tylko prawdopodobne, nieoficjalne specyfikacje. Sam jestem zdania, że 40D nie będzie miał więcej jak 10 MP, ale to nie oznacza, że nie można dyskutować. Poza tym, w przeciągu kilku dni pojawiły się dwie specyfikacje z paroma wykluczającymi się punktami (np. (nie)obecność uszczelnień).

BTW z tym postem stałem się oficjalnie Uzależniony ;-)

Bogdan Kurys
07-08-2007, 13:53
No i powoli zbliża sie ten dzień, rację mieli Ci co od początku twierdzili że Canon konsekwentnie będzie trzymał się harmonogramu wdrażania nowości, czyli zgodnie z oczekiwaniami następca 30D 3cia dekada sierpnia 2007. I po co były te wszystkie spekulacje? :).
Przyszedł czas na pozbycie się wysłużonej 20stki.
Jeszcze parę dni...

Pozdrawiam

Antolll
07-08-2007, 14:14
A jeśli 40d pojawi sie, powiedzmy, 18 sierpnia, to od kiedy bedzie go można w Polsce realnie kupic?

Kolekcjoner
07-08-2007, 14:41
Pojawi się ok. 20-tego. Prawdopodobnie 21 będzie oficjalny komunikat. Myślę że we wrześniu będzie dostępny.

Kubaman
07-08-2007, 17:56
trochę posprzątałem,
bardzo proszę nie rozwijać dalej tematyki ergonomii bez związku z tematem wątku. Wydzielić tego się sensownie raczej nie da, a kasować 20 postów nie chcę.

EDIT:
Panowie, no nie po to czyszczę, żebyście mi odpisywali OT :?

Bahrd
07-08-2007, 18:20
Pojawi się ok. 20-tego. Prawdopodobnie 21 będzie oficjalny komunikat. Myślę że we wrześniu będzie dostępny.

Czy masz podobne informacje o [faktycznej] dostępności MkIII? Wiem, że to trochę dziwne czekać na jeden (40D) albo drugi (MkIII), ale taki już urok mojego problemu ;)

PS
Jeśli 30D potrafi robić takie (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1019&thread=24278879) zdjęcia, to co musi potrafić 40D, żeby go chcieć?

Kolekcjoner
07-08-2007, 18:21
Tutaj jeszcze dla "spragnionych" :mrgreen: link do zdjęć i rozważań na temat prawdopodobnych parametrów 40-tki na stronie Boba Atkinsa:
http://www.bobatkins.com/photography/digital/canon_eos_40D.html

Jeśli 30D potrafi robić takie (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1019&thread=24278879) zdjęcia, to co musi potrafić 40D, żeby go chcieć?

PS
Czy masz podobne informacje o [faktycznej] dostępności MkIII? Wiem, że to trochę dziwne czekać na jeden (40D) albo drugi (MkIII), ale taki już urok mojego problemu ;)

Nie, sam próbuję załatwić "marka" mojemu znajomemmu i póki co bez rezultatu :(.

Przecież wiadomym jest, że po wyjściu 40D jakość zdjęć z 30D koszmarnie się pogorszy :lol:.

mkwiek
07-08-2007, 19:07
A w 30D, który jest w tym samym segmencie, co D80, jest możliwość ustawiania ISO co 1/3.
według mnie to nie jest ten sam segment

Arek Piekarz
07-08-2007, 23:02
według mnie to nie jest ten sam segment
D40x ~ 400D
D80 ~ 30D
D200 - brak bezpośredniej konkurencji
5D - brak konkurencji
D2Hs ~ 1D Mark II (N)
D2Xs ~ 1Ds Mark II (chociaż tutaj też Canon nie ma przeciwnika z pełną klatką)

czornyj
07-08-2007, 23:22
Widzę, że nie rozumiesz satanicznej taktyki tych producentów:

D40x - brak
brak - 400D
D80 - brak
brak - 30D
D200 - brak
brak - 5D
D2Hs - brak
brak - 1D Mark II (N)
D2Xs - brak
brak - 1Ds Mark II

Bahrd
07-08-2007, 23:22
Tutaj jeszcze dla "spragnionych" :mrgreen: link do zdjęć i rozważań na temat prawdopodobnych parametrów 40-tki na stronie Boba Atkinsa:
http://www.bobatkins.com/photography/digital/canon_eos_40D.html

A tutaj dla wróżących naukowo z fusów (za dpreview (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1019&thread=24259279&page=3)): http://www.google.com/trends?q=canon+10d%2C+canon+20d%2C+canon+30d%2C+ca non+40d%2C+canon+5d&ctab=0&geo=all&date=all&sort=2

Ciekawe, że "nasi" są bardziej zainteresowani niż np. Azjaci...

PS
Tutaj 40D vs 1D MkIII - http://www.google.com/trends?q=canon+1D+Mark+III%2C+canon+40d&ctab=0&geo=all&date=all&sort=0 - niech Canon to przejrzy, bo widać, że u nas parcie na Marka szczytuje! ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Widzę, że nie rozumiesz satanicznej taktyki tych producentów:

D40x - brak
brak - 400D
D80 - brak
brak - 30D
D200 - brak
brak - 5D
D2Hs - brak
brak - 1D Mark II (N)
D2Xs - brak
brak - 1Ds Mark II

LOL!
Z obiektywami też tak potrafiłbyś? ;)

Matsil
07-08-2007, 23:31

W poniedziałek byłem na Żytniej i przy okazji kalibracji 70-200 z ciekawości zapytałem o Marka III i 40D. Miła pani powiedziała, że canon odłożył prezentację Marka o jakiś czas a o 40D to już wogóle nic nie wiadomo. Skąd więc macie takie dokładne daty? Te dane są z maja.

czornyj
07-08-2007, 23:37
Z obiektywami też tak potrafiłbyś? ;)

Z obiektywami jest podobnie, choć w dużo bardziej skomplikowany sposób. Z obydwu systemów można by do kupy złożyć jeden bardzo fajny...

Nikon na 99% to samo - D300 i D3, prezentacja w tym miesiącu, dostępność jesień. Chyba będzie na forach wesoło :D

Kolekcjoner
08-08-2007, 02:36
(....)Skąd więc macie takie dokładne daty? Te dane są z maja.

Moja szklana kula na ogół się nie myli :lol:.

To pozycjonowanie o którym wspomniał Czornyj to majstersztyk księgowych i marketingowców obu tych firm. Ciekawe jak w to wplecie się Sony :confused:?

Ktoś pytał o cenę i dostępność.

Jest pytanie jest odpowiedź
https://canon-board.info/imgimported/2006/12/naughty-1.gif
źródło (http://klubkm.pl/forum/images/smilies/naughty.gif):

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.northlight-images.co.uk/camera_images/canon/40D_1a/40d_bby_sku.jpg)

arra
08-08-2007, 12:14
Aaa.. to może zaczniemy obstawiać w jakiej cenie będzie dostępny i ile po premierze zacznie spadać cena? Ewentualnie czy warto się przesiadać na 40D z 30D ;)

1. 4000 PLN (o ile bedzie mial to wszystko o czym pisza, lacznie z kitem jakies 4500). Na wiecej raczej Canon nie ma co liczyc przy obecnych cenach konkurencji (Nikon).
2. 30D->40D zawsze warto, bo warto miec nowy lepszy sprzet (gwarancja). Natomiast z ekonomicznego punktu widzenia, to absolutnie nie warto (za 1500 PLN mozna sobie kupic jakies fajne szkielko)

Kubaman
08-08-2007, 15:29
panowie, ja i bez was mam sporo roboty. proszę..

Jeśli to co podał Kolekcjoner odnośnie ceny to prawda, to chyba jakieś nieporozumienie. Chyba, że z jakimś sensownym szkłem w kicie

LepP
08-08-2007, 15:41
Jeśli to co podał Kolekcjoner odnośnie ceny to prawda, to chyba jakieś nieporozumienie. Chyba, że z jakimś sensownym szkłem w kicie

wg mnie ma to sens przy obecnym kursie dolara to trochę ponad 4tys, może to być cena z kitem albo bez. Ja rok temu dałem 5tys za 30d, więc to wcale nie taka dziwna cena. Jednak wydaje mi się, że to jakas bzdura, ta fotka jakaś dziwna jest, osobno opis osobno cena i ten dekiel jeszcze.

lempl
08-08-2007, 16:08
Sadzac po wadze to to raczej jest kit. Tylko trudno powiedziec czy do aparatu wciskaja kit czy nam:mrgreen:
Moze ktos sie podejmie zgadniecia srednicy dekielka i okreslenia co autor zdjecia chcial nam przekazac:mrgreen:

Kubaman
08-08-2007, 16:28
Lep, cena w Polsce to osobna sprawa, tu jest strefa wpływów Euro.
W USA 30D kosztował bodajże 1299$ za body, od jego premiery pojawiło się na rynku masę propozycji konkurencji. Nikon D80, Sonolta, Pentax K10D.
40D - ze względu na wspaniałą pracę matrycy istniejącej od czasów 20D - jest de facto spóźnioną propozycją i musi mieć zarówno ficzery jak i atrakcyjną cenę. Dla mnie 1200$ za body to sensowna granica.

BTW, w tej chwili Nikon D200, aparat marketingowo wykreowany niby nieco ponad 30D w Polsce kosztuje ca 4800PLN. 40D musi być sporo tańsze.

Kraszan
08-08-2007, 16:59
A skąd przeświadczenie że ta etykietka na 1600$ tyczy się wogóle 40D? Ta etykietka coś zakrywa i chyba tylko dltego została użyta... Poza tym nie mogę się oprzeć wrażeniu że to zdjęcie monitora, a na komputerze, to ja sobie zaraz wypiszę fakturę na Marka 1DsIII albo EOSa 50D. A dekielek to już chyba zupełnie dla ozdoby... Myslę, że te przecieki są ściśle kontrolowane przez marketingowców z Canona.. Nawet mogą pokusić się wyciek zawyżoenj ceny, żeby później wszyscy byli mile zaskoczeni... Jak na razie nie przekonała mnie żadna plotka - nawet to zdjęcie faktury/listu przewowozowego...

Bahrd
08-08-2007, 17:38
Jak na razie nie przekonała mnie żadna plotka - nawet to zdjęcie faktury/listu przewowozowego...

Dla Ciebie, "Tomaszu", prosto z dpreview:

Re: Original 40D invoice pic here... NEW
Maciej Solarek - 6 hours ago

I've entered UPC code number from this invoice on http://www.upcdatabase.com/itemform.asp
And this is the result:

Item Record
UPC-A
EAN/UCC-13
Description Canon EOS 40D D-SLR W
Size/Weight 3.74 LB
Manufacturer CANON INC/TOKYO VIDEO DIVISION (0013803) more items
Issuer Country United States
Last Modified Tue, 07 Aug 2007 21:12:04 UTC
Pending Updates 1

Please check it:
http://www.upcdatabase.com/item.asp?upc=013803086607

Is it next fake? Are information on this www site believable?

--
Maciej

mjastrzebski
08-08-2007, 17:46
Dla Ciebie, "Tomaszu", prosto z dpreview:

Re: Original 40D invoice pic here... NEW
Maciej Solarek - 6 hours ago

Hehehe, zobacz sobie co stoi napisane na glownej:
http://www.upcdatabase.com/

"Welcome to the Internet UPC Database! This free service is run as a hobby of mine."

Sam mozesz sobie tam wstawic dowolny kod z dowolnym opisem :P

Marcin

Bahrd
08-08-2007, 17:48
Hehehe, zobacz sobie co stoi napisane na glownej:
http://www.upcdatabase.com/

"Welcome to the Internet UPC Database! This free service is run as a hobby of mine."

Sam mozesz sobie tam wstawic dowolny kod z dowolnym opisem :P

Marcin

Ale numer... :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

Ghent
08-08-2007, 18:11
A mnie bardziej interesuję co jeszcze pokaża oprucz 40d.

Nowa wersja 430ex ?
Jakas szeroka dobra stałka ?
A moze wkoncu zooma z 2.8 i IS pod pełna i cropa ?

Ja tam osobiscie czekam na jakieś fajne szkła. 30d mi starczy no chyba ze faktycznie beda 14bitowe rawy bo w 40 widzę bedzie bardzo miła dla uzytkownika autoISO i te C1,C2,C3 wygoda przede wszystkim :)

mkwiek
08-08-2007, 18:25
i te C1,C2,C3 wygoda przede wszystkim :)
a powiedzcie mi co można zaprogramować w tych trybach? wszystko? ustawienia pomiaru? czas? przesłonę? ISO?

MMM
08-08-2007, 19:22
w 40 widzę bedzie bardzo miła dla uzytkownika autoISO i te C1,C2,C3 wygoda przede wszystkim :)
A masz jakieś oficjalne informacje że to właśnie w 40D będzie, czy tylko opierasz się na tych kilku zdjęciach niewiadomego pochodzenia, które równie dobrze mogą być totalną bzdurą?

Bahrd
08-08-2007, 19:30
A masz jakieś oficjalne informacje że to właśnie w 40D będzie, czy tylko opierasz się na tych kilku zdjęciach niewiadomego pochodzenia, które równie dobrze mogą być totalną bzdurą?

Nie chcąc podgrzewać atmosfery (efekt cieplarniany!), niniejszym zobowiązuję się, że do momentu premiery następcy 30D będę tylko przeglądał wątek ;)

MMM
08-08-2007, 20:12
Mam nadzieję że mój ostatni post nie został odebrany jako niemiły ale jak już zaczęły się pojawiać pytania w stylu "co można zaprogramować w tych trybach" (C1,C2,C3) albo twierdzenie że będzie AutoISO (tylko na podstawie kształtu na wyświetlaczu LCD czegoś co może wyglądać jak 'A') to chciałem trochę ostudzić zapały niektórych...
Jest możliwe że te zdjęcia to kontrolowany przeciek, jednak póki Canon tego nie potwierdzi to może być to tylko bajka taka sama jak Bonkowe 3D swojego czasu.

marekb
08-08-2007, 20:25
a powiedzcie mi co można zaprogramować w tych trybach? wszystko? ustawienia pomiaru? czas? przesłonę? ISO?
ja w piątce z tego korzystam przy wyjsciu z kościoła kiedy zaraz po wyjsciu rzucająryżem, kwiatami lub bilonem: ustawiam serie, tv, iso ewent. korektę expo - można wszystko jak sobie życzysz również CFn

mkwiek
08-08-2007, 21:13
ja w piątce z tego korzystam przy wyjsciu z kościoła kiedy zaraz po wyjsciu rzucająryżem, kwiatami lub bilonem: ustawiam serie, tv, iso ewent. korektę expo - można wszystko jak sobie życzysz również CFn
no takie coś faktycznie by się przydało :)

KMV10
08-08-2007, 22:01
W takiej hybrydzie jak Pro1 te C1,C2 były dość wygodne bo w zasadzie zapamiętywały wszystkie aktualne ustawienia. Włącznie z ogniskową - co akurat w dSLR odpada ;)

MMM
08-08-2007, 22:07
W takiej hybrydzie jak Pro1 te C1,C2 były dość wygodne bo w zasadzie zapamiętywały wszystkie aktualne ustawienia. Włącznie z ogniskową - co akurat w dSLR odpada ;)
To nawet było w starych Powershotach np. A95. Teraz nareszcie ponownie ten profi ficzer trafi do mas ;-)

Kolekcjoner
08-08-2007, 23:52
Jeśli to wszystko co jest w specyfikacjach jest prawdą - a nie da się ukryć, że kilka rzeczy mi się bardzo podoba. Jeśli jeszcze do tego dołożą nowy lub poprawiony AF i kit z IS-em to ta cena jest nie tylko prawdopodobna ale śmiem twierdzić, że początkowo będzie trudno kupić tę puszkę. Po prostu dawno nie było sytuacji żeby w tym segmencie Canon dał tyle rzeczy na raz. Oczywiście wielu będzie wciąż narzekać, że czemu to nie mkIII tylko 40D i to tak drogi ale tym nie należy się przejmować. To nie obniży wartości tego body. Zresztą samo body będzie pewnie tańsze.

MMM
09-08-2007, 08:53
Jeśli jeszcze do tego dołożą nowy lub poprawiony AF....

I tutaj jest pies pogrzebany. To jest jedyna rzecz z tych wszystkich przypuszczalnych nowości która ma realny wpływ na jakość fotografowania. Z lepszym AF 40D spokojnie kasuje D200. Niestety na lepszy AF już teraz ja bym raczej nie liczył.

mjastrzebski
09-08-2007, 09:11
Swoja droga policzyliscie przyciski na tym zdjeciu/faku 40D co to krazy??
Albo mi sie wydaje, albo toto ma 2 przyciski wiecej z tylu korpusu, z czego jeden sie kryje (??) obok blokady ekspozycji (*) tak troche w cieniu.
Czyzby programowalny przycisk?? Albo chociaz podnoszenie lustra wytargane z menu.

A AF jak wlaza nawet taki jak jest w 5D to i tak bedzie ustepowal temu z D200, wiec tu bym sie rewolucji nie spodziewal. Canon jest dosyc konsekwentny w badziewiatosci AF'a < 1D*.

Marcin

MMM
09-08-2007, 09:16
Albo mi sie wydaje, albo toto ma 2 przyciski wiecej z tylu korpusu, z czego jeden sie kryje (??) obok blokady ekspozycji (*) tak troche w cieniu.
W tym miejscu to pewnie jest 'AF-ON' czyli ustawianie ostrości. W 30D to można ustawić pod gwiazdkę w C.Fn-04

A AF jak wlaza nawet taki jak jest w 5D to i tak bedzie ustepowal temu z D200
"Nawet"? A co takiego wspaniałego ma AF w 5D? niewidoczne punkty wspomagające servo? Tu jest potrzebne coś nowego, czyli 4 dodatkowe krzyżowe punkty z możliwością grupowania.

gwozdzt
09-08-2007, 09:23
Czyzby programowalny przycisk?? Albo chociaz podnoszenie lustra wytargane z menu.
MLU oczywiscie przydałoby się wytargać z menu ale IMHO nie warto do tego robić dodatkowego przycisku. Wystarczyłoby to po prostu wrzucić pod "drive mode".

Kubaman
09-08-2007, 09:28
Po prostu dawno nie było sytuacji żeby w tym segmencie Canon dał tyle rzeczy na raz.
Canon nie, ale konkurencja robi to od dłuższego czasu.

mjastrzebski
09-08-2007, 09:35
W tym miejscu to pewnie jest 'AF-ON' czyli ustawianie ostrości. W 30D to można ustawić pod gwiazdkę w C.Fn-04

Moze i AF-ON, to by bylo logiczne.
Ale pod wyswietlaczem jest jescze przycisk z takim "sloneczkiem", co zacz??

"Nawet"? A co takiego wspaniałego ma AF w 5D? niewidoczne punkty wspomagające servo? Tu jest potrzebne coś nowego, czyli 4 dodatkowe krzyżowe punkty z możliwością grupowania.

Wspanialego nie ma nic. Ale marketingowcy sie podniecaja i tak.

Wiesc gminna niesie, ze AF z 30D nawet gdy sie ograniczysz do srodkowego krzyzowego sporo ustepuje w precyzji temu od Nikona zwlaszcza w servo. Wiec rozwiazanie nie tkwi w dodatkowych krzyzowych, bo dodatkowe tez beda kulec. Rozwiazwnie tkwi w ogolnym poprawieniu skutecznosci/precyzji czujnikow, lub samym algorytmie servo. A w to, ze Canon to skutecznie poprawi poprostu nie wierze. Wiec stawiam, ze jesli juz to "szarpna" sie na uklad a'la AF z 5D z tymi dodatkowymi punktami i chwile na tym "ulepszeniu" pojada.
Generlanie nie liczlbym na cuda z AF.

A na podstawie zdjec czy schematu matowki, widac, ze uklad punktow jest taki sam, wiec grupowac to tam nie bedzie czego niestety :-(.

Wszystko to tylko jednak czcze spekulacje, niebawem sie wyjasni wszystko.

Marcin

czornyj
09-08-2007, 09:36
W Chasseur d'images napisali, że do nowego D300 ma ponoć trafić AF MultiCAM2000 z D2 (11 w tym 9 krzyżowych, funkcjonują bez wspomagania praktycznie nawet w ciemności). Jeśli się to potwierdzi (bo byłoby to dość zaskakujące i ogólnie jestem sceptyczny) to jestem pewien, że Canon chcąc-niechcąc również da coś bardziej zaawansowanego do 40D.

mjastrzebski
09-08-2007, 09:45
W Chasseur d'images napisali, że do nowego D300 ma ponoć trafić AF MultiCAM2000 z D2. Jeśli się to potwierdzi (bo byłoby to dość zaskakujące i ogólnie jestem sceptyczny) to jestem pewien, że Canon chcąc-niechcąc również da coś bardziej zaawansowanego do 40D.

Nawet jesli by tak zrobili, to Canon sie tym nie przejmie pewnie.

Nikon ma mniej zroznicowany AF miedzy swoimi puszkami w kwestii sprawnosci czy dokladnosci. Rozni sie bardzie iloscia punktow, mozliowoscia grupowania etc. Ale jak juz masz jakis pubkt w D80 to on ostrzy i juz.
Canon nigdy sie tym specjalnie nie przejmowal i do wszystkiego < 1D wkladal mniejszy lub wiekszy badziew (ze wzledu na dokladnosc i skutecznosc).

Tez bym wolal, zeby 400D mialo tylko 3 czy 5 punktow AF, za to dzialajacych sensownie. Ale jest jak jest.

Marcin

feiran
09-08-2007, 09:48
W Chasseur d'images napisali, że do nowego D300 ma ponoć trafić AF MultiCAM2000 z D2 (11 w tym 9 krzyżowych, funkcjonują bez wspomagania praktycznie nawet w ciemności). Jeśli się to potwierdzi (bo byłoby to dość zaskakujące i ogólnie jestem sceptyczny) to jestem pewien, że Canon chcąc-niechcąc również da coś bardziej zaawansowanego do 40D.

A kiedy można liczyć na tego następcę D200 ???

MMM
09-08-2007, 09:58
Ale pod wyswietlaczem jest jescze przycisk z takim "sloneczkiem", co zacz??
Picture style.

Zagadką to jest dodatkowy przycisk po lewej stronie wizjera.

mjastrzebski
09-08-2007, 10:33
Picture style.

No faktycznie, taka ma ten wynalazek ikonke. Ale moglby byc programowalny, nie kazdy uzywa picture style (RAW).

Zagadką to jest dodatkowy przycisk po lewej stronie wizjera.

No jak to co. Menu i Direct Print :-)

Pod wyswietlaczem masz tylko (brak przycisku menu)
- play
- trash
- info
- jump
- i ten nowy picture style

Z tego wnioske, ze najprawdopodobniej mamy tu:
- nowy przycisk picture style
- nowy przycisk AF-ON

Pytanie jak to bedzie konfigurowalne etc.

Marcin

JAH-EL
09-08-2007, 10:43
Canon has already suffered one leak with its as-yet-announced Canon EOS-40D digital SLR when the model appeared on an association PictBridge certification list, but now American retailer Best Buy has also stuck the boot in.
An insider at the company has leaked info about the camera's stocking code that reveals the DSLR will hit shelves in the States on September 2nd.
Specs-wise we're looking at a 10.2-megapixel sensor, a 2.5-inch LCD display, an ISO range from 100 to 3200 and the 40D gets the more recent DIGIC III imaging processor as well as a dust removal system, true spot metering, and a five frames per second burst rate.
The price Best Buy is showing for this new offering is $1,599, which is expected to be the official RRP, but no info provided about a lens included in the price.
Pocket-lint.co.uk will be attending Canon's Autumn collection press event on the 20th August - so fingers crossed for an official announcement then

źródło: http://uk.news.yahoo.com/pocketli/20070809/ttc-retailer-leak-confirms-canon-eos-40d-57dbc65.html

arra
09-08-2007, 13:14
1600$, hehehhe, kto to kupi?. Chyba ze to cena z 17-85.

Arek Piekarz
09-08-2007, 13:25
Na DPReview (http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=24289246) ktoś napisał, że to cena z 28-135 IS - tylko po co sprzedawać cropa z tym szkłem? Poza tym, gdzieś w plotkach na Photography-on-the.net (http://photography-on-the.net/forum/forumdisplay.php?f=83) wyczytałem, że Best Buy, wbrew nazwie, ma zwykle wyższe ceny niż konkurencja. Więc można mieć nadzieję, że 40D będzie kosztował mniej ;-)

Kolekcjoner
09-08-2007, 13:41

Jeśli prawdą są specyfikacje które od pewnego czasu krążą po necie to myślę że wielu się znajdzie. Jeśli będzie to tylko kosmetyka czyli 10Mpx + wycieraczka + niewielkie zmiany w sofcie (a są i takie przypuszczenia) to może być rzeczywiście problem.

pazurek
09-08-2007, 13:41
Na DPReview (http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=24289246) ktoś napisał, że to cena z 28-135 IS - tylko po co sprzedawać cropa z tym szkłem?

OMG! OMG!! To znaczy ze 40D bedzie fullframe!!!!!!!!!!!1 :shock::shock::shock:

(zarcik)

Bogdan Kurys
09-08-2007, 14:02
Na DPReview (http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=24289246) ktoś napisał, że to cena z 28-135 IS - tylko po co sprzedawać cropa z tym szkłem? ;-)

Być może ktoś po prostu przeliczył 17-85IS na kropa i wyszło mu 28-135IS? :lol:

arra
09-08-2007, 14:09
OMG! OMG!! To znaczy ze 40D bedzie fullframe!!!!!!!!!!!1 :shock::shock::shock:

(zarcik)

A sensor bedzie od Sony.

(zarcik)

Arek Piekarz
09-08-2007, 14:45
Być może ktoś po prostu przeliczył 17-85IS na kropa i wyszło mu 28-135IS? :lol:
O kurcze, o tym nie pomyślałem! ;-) To by wiele tłumaczyło, chociaż po dokładnym przemnożeniu ogniskowych wychodzi 27-136 IS ;-)

grzanka
09-08-2007, 15:08
A sensor bedzie od Sony.

(zarcik)

od sonego bedzie w nikonie 8)

arra
09-08-2007, 15:17
od sonego bedzie w nikonie 8)

O ile Sony nie powie: Teraz Alfa bedzie numer 2.

Arek Piekarz
09-08-2007, 15:37
Co przez to rozumiesz? Sony na pewno wypuści kolejną lustrzankę i na pewno nie odetnie Nikonowi dostaw matryc. Po pierwsze podpisali kilkuletnią umowę, po drugie trzepią na tym niezłe pieniądze ;-) (nie mam żadnych dowodów na to, ale nie wyobrażam sobie, żeby mogło być inaczej)

mattnick
09-08-2007, 15:41
ale co by nie powiedzieć byłby niezły numer gdyby ją zerwali :)

Bogdan Kurys
09-08-2007, 15:47
odkąd Canon zapowiedział tą konferencję prasową na 20 sierpnia, to czas jakby wolniej leci :) Mogliby już coś zdradzić, jakiś oficjalny przeciek albo coś :).
Tak czy siak czas mojej 20stki dobiega końca, przyjdzie się rozstać.

grzanka
09-08-2007, 18:20

heee ?? albo nie rozumie albo zastosowales jakis potworny skrot myslowy.

KuchateK
10-08-2007, 04:07
Best Buy ma ceny z kosmosu. Lepiej je pominac milczeniem. Kilkadziesiat procent wiecej na dslr'ach jak u konkurencji to u nich norma ;) Liczac 1600 z Best Buy to normalnie bedzie w granicach 1200-1300.

arra
10-08-2007, 06:09
Co przez to rozumiesz? Sony na pewno wypuści kolejną lustrzankę i na pewno nie odetnie Nikonowi dostaw matryc. Po pierwsze podpisali kilkuletnią umowę, po drugie trzepią na tym niezłe pieniądze ;-) (nie mam żadnych dowodów na to, ale nie wyobrażam sobie, żeby mogło być inaczej)

Kurcze, kontynuowalem dalej zart o matrycach :)

A tak serio to jezeli Sony faktycznie chce byc numer 2 lub nawet 1 (sic!), to nie wyobrazam sobie, aby osiagneli to wspomagajac Nikona swoimi matrycami, a juz na pewno nie w atrakcyjnej cenie. Oczywiscie pewnie sa podpisane jakies zobowiazania dwustronne, pewnie w matrycach Sony jest X patentow Nikona, wiec wiadomo, ze nie jest prosto i latwo nagle powiedziec NIE, ale bez tego Sony moze conajwyzej napsuc krwi Pentaxowi i Olkowi, bo Nikona nie dogoni raczej NIGDY.

MacGyver
10-08-2007, 10:39
Coś czuje że najdalej 10 min po zakończeniu tej mitycznej, zapowiedzianej konferencji któryś z modów, z nieprawdopodobną wręcz uciechą i przemożnym uczuciem ulgi, zamknie ten wątek ;-)

Paprochwbody
10-08-2007, 15:16
Bo już się nie mogę doczekać:mrgreen:
Znam już parametry 40D, opatrzyły mi się:)
Może na zasadzie snobizmu nowy model będzie miał po kolei odejmowane ficzery (maksymalna prostota narzędzia to prawdziwe wyzwanie dla inteligentnego człowieka), tu jedynka to będzie "Ami-1D", względnie Druh-1Ds lub też nowa nazwa "AntiOne" dla focących znudzonych tyloma funkcjami z wbudowaną stałką, 1 czasem i B, przesłoną dziurką w blaszce i ... matrycą super hiper z czułością 100 za 25 kpln.
8)

Vitez
10-08-2007, 22:32
Coś czuje że najdalej 10 min po zakończeniu tej mitycznej, zapowiedzianej konferencji któryś z modów, z nieprawdopodobną wręcz uciechą i przemożnym uczuciem ulgi, zamknie ten wątek ;-)

Ano jak gdybanie sie skonczy to nie bedzie sensu dalej gdybac. Ale nauczony doswiadczeniem od razu otworze watki:

W dziale dSLR:

- Canon 40D
- 40D czy 30D
- 40D czy 20D
- 40D czy 400D
- 40D czy 350D
- 40D czy 300D

W dziale Testy Sprzetu:

- Canon 40D (do uzupelnienia pozniej)

W dziale sprzet fotograficzny inny:

- 40D czy cos z inych systemow

No i oczywiscie nie zapomne o otwarciu najwazniejszego watku, w Pralni:

- dlaczego Vitez smial zamknac watek o nastepcy 30D

Oczywiscie: ;)

Btw ale beda jaja jak to bedzie np 50D a nie 40D (nawiazujac do tradycji EOS 50)

Bahrd
10-08-2007, 23:04
Ano jak gdybanie sie skonczy to nie bedzie sensu dalej gdybac. Ale nauczony doswiadczeniem od razu otworze watki

A czy już ktoś nie sugerował: "Jaki obiektyw do 40D?" ;)

Btw ale beda jaja jak to bedzie np 50D a nie 40D (nawiazujac do tradycji EOS 50)

No właśnie, bo na szpiegowskich zdjęciach numeru nie pokazują... No i dla normalnych ludzi będzie oczywiste, że 40D to to samo, co D40, a skoro tak, to D40x na pewno lepszy i na pewno tańszy (a matryca "taka sama 10MP" przecież, nie?) ;)

mort_subite
11-08-2007, 13:36
W dziale dSLR:

- Canon 40D
- 40D czy 30D
- 40D czy 20D
- 40D czy 400D
- 40D czy 350D
- 40D czy 300D

Zapomniałeś o jeszcze jednym:
"Kupić 40D czy lepiej odłożyć na 5D"
:lol:
I - jak to wskazał Bahrd - może się pojawić trochę pytań o różnice między D40(x) a 40D ;)

Kolekcjoner
12-08-2007, 17:45
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.dsmcomunicacion.net/blog/wp-content/uploads/2007/08/14bits.jpg)

http://www.dsmcomunicacion.net/blog/?p=153
Ciekawie by było jakby rzeczywiście dali 14 bit-owe Raw-y. Pozostałe specyfikacje podobne jak w poprzednich linkach. Blog gościa jest o tyle ciekawy, że miał dobre info i o 400D i mkIII.

MMM
12-08-2007, 18:13
http://www.dsmcomunicacion.net/blog/?p=153

"Nuevo kit con el objetivo Canon 18-55 f3,5-5,6 IS"
Raczej bzdura, jest przecież 17-85 IS. No chyba że to będzie coś tak strasznej jakości jak zwykły kit, cena powiedzmy z 500zł i ma pełnić rolę argumentu że stabilizacja w body nie jest potrzebna bo przecież jest tani obiektyw z IS. Eh...

Kolekcjoner
12-08-2007, 18:22
Raczej bzdura, jest przecież 17-85 IS. No chyba że to będzie coś tak strasznej jakości jak zwykły kit, cena powiedzmy z 500zł i ma pełnić rolę argumentu że stabilizacja w body nie jest potrzebna bo przecież jest tani obiektyw z IS. Eh...

Czyżbyś miał jakieś przecieki :mrgreen:. To że jest podobne szkło to nic. U canona sporo się pokrywa.

jotes25
12-08-2007, 18:27
Kit z IS-em? To dopiero będzie zwieńczenie marketingowej paranoi :shock: :lol: :shock:

MacGyver
12-08-2007, 18:30
Kit z IS-em? To dopiero będzie zwieńczenie marketingowej paranoi :shock: :lol: :shock:
No ba, też bym wolał jakieś sensowne 17-70 USM (coś powiedzmy o jakości 28-105/3.5-4.5 USM)... ale pojawienie się takiego szkła w ofercie Canona uważam za delikatnie mówiąc nierealne :-)

Vitez
12-08-2007, 22:17
Konferencja w Polsce 20 sierpnia o godz 16:00 . Z Japonii wiadomosci wyciekna najwczesniej (strefa czasowa) ale zostana zaprezentowane oficjalnie i na stronie w USA.
Dla porownania konferencja z udzialem 1DMkIII, 580EX II, 16-35 2.8 L II odbywala sie 22 lutego o godz 15:00 w PL a info na stronie www.usa.canon.com pojawilo sie ok 5:30 rano czasu PL:
http://canon-board.info/showpost.php?p=285312&postcount=1882

Tak wiec milego tygodnia cierpliwosci zycze :)

arra
13-08-2007, 12:55
Ciekawie by było jakby rzeczywiście dali 14 bit-owe Raw-y.

Ja w Soniaczu tez mam 14-bitowe RAWy i nie czuje jakosc z tego powodu specjalnej podniety ;)

paweleverest
13-08-2007, 13:53

A własnie czy sa może jakieś przecieki o innych szkłach które mogły by byc zaprezentowane teraz w sierpniu - w kita z IS raczej nie wierze bo było by to troche nielogiczne podrażać obiektyw który ze względów marketingowych powinien iśc po kosztach.

jotes25
13-08-2007, 16:45
Rynek lustrzanek cyfrowych strasznie się ostatnio spauperyzował.
Przychodzi klient i pyta sprzedawcę, który pokazuje mu lustrzankę Canona:

"A czy ma ona stabilizację?"

Na dzień dzisiejszy sprzedawca odpowie zwykle:

"Nie, ale mamy lustrzanki Sony, Pentax i Olympus ze stabilizacją".

I dlatego nie ma się co dziwić, że marketing Canona chce też mieć na pudełku kita napis "stabilizacja". Choć oczywiście ważniejsze będzie to w przypadku zestawów 400D niż 40D.

Arek Piekarz
14-08-2007, 19:28
http://www.kenrockwell.com/canon/40d.htm

Ken Rockwell mówił, jak chciałby, żeby wyglądał nowy 40D. Co ciekawe, prawie wszystko się zgadza z ostatnimi wyciekami o specyfikacji. Czyżby Canon radził się jego w tych sprawach? A może to prorok? :D W każdym razie jestem pewien, że napisał to zanim nastąpiły wycieki.

MMM
14-08-2007, 19:46
http://www.kenrockwell.com/canon/40d.htm

Ken Rockwell mówił, jak chciałby, żeby wyglądał nowy 40D. Co ciekawe, prawie wszystko się zgadza z ostatnimi wyciekami o specyfikacji. Czyżby Canon radził się jego w tych sprawach? A może to prorok? :D W każdym razie jestem pewien, że napisał to zanim nastąpiły wycieki.
Równie dobrze autor fake z wyrenderowanymi zdjęciami 40D mógł się sugerować jego tekstem.

Arek Piekarz
14-08-2007, 20:03
Równie dobrze autor fake z wyrenderowanymi zdjęciami 40D mógł się sugerować jego tekstem.
Też o tym pomyślałem, ale tu już tworzylibyśmy większą teorię spiskową :-P

Bahrd
14-08-2007, 20:46

To (http://www.upcdatabase.com/item.asp?upc=0013803086706) też od Rockwella, ale trochę nie na temat... (Zakładając, że to nie podpucha - czy już nikt nie pamięta, co to jest tajemnica korespondencji?)

Melonpl
14-08-2007, 21:31
EOS 7D ;) no to ..sie zacznie ....

Arek Piekarz
14-08-2007, 21:45
EOS 7D ;) no to ..sie zacznie ....
Na stronie www.upcdatabase.com (http://www.upcdatabase.com) każdy moze dodawać wpisy, więc tak naprawdę to nic nie znaczy. Jest już tam 70D (http://www.upcdatabase.com/item.asp?upc=0082966214202) oraz 320D (http://www.upcdatabase.com/item.asp?upc=0082967214201) :-P

Melonpl
14-08-2007, 21:49
tak naprawde...to firmie przydziela sie pewien zakres kodów kreskowych i firma sama sobie "decyduje" ...

dwele
20-08-2007, 09:11
http://www.dpreview.com/news/0708/07082010canoneos40d.asp

Mamy tutaj podaną specyfikację nowego Canon'a! Podobno to już tak na serio:)

rolaj
20-08-2007, 09:29
http://www.dpreview.com/news/0708/07082010canoneos40d.asp

Mamy tutaj podaną specyfikację nowego Canon'a! Podobno to już tak na serio:)
Serio. Dziś była oficjalna premiera. I jeszcze Marek IIIs i 3 nowe obiektywy.

Kubaman
20-08-2007, 09:39
no ładnie. I widać, że Kolekcjoner miał dobre wiadomości - respekcik :)
Kit ze stabilizacją to marketingowy frankenstein, ale założę sie, że zadziała :D

EDIT: może to przeoczyłem, ale stoi wyraźnie:
ALL NINE AF POINTS CROSS TYPE :shock: :cool:

rolaj
20-08-2007, 09:53
EDIT: może to przeoczyłem, ale stoi wyraźnie:
ALL NINE AF POINTS CROSS TYPE :shock: :cool:
Rzeczywiście, tak stoi. Ciekawe konkluzje w pozycji "what's new".

Vitez
20-08-2007, 12:18
No i wyszedl nastepca 30D wiec tradycyjnie zamykam. Reklamacje zamknietego watku prosze zglaszac w Pralni ;) .