Zobacz pełną wersję : Photoblog czy galeria
Czesc forumowicze !
Ciekaw jestem waszej opinii o zjawisku fotoblogów, które stają się coraz popularniejszą formą prezentacji zdjęć w internecie.
Jak wy zapatrujcie się na zjawisko fotoblogów ? Wolicie tradycyjne galerie czy formę archiwizowanego po dacie fotobloga właśnie....Mnie osobiście podoba sie to że wchodząc na fotobloga zawze widze coś nowego, jedno kliknięcie i masz nowe zdjęcia ....
Galerie są niby bardziej 'pro' ale wcale nie jesto już regułą, bo jak widze dużo zawodowców zakłada swoje fotoblogi ...
Najlepiej miec jedno i drugie. Fotoblog do wrzucania zdjec "z ostatniej chwili", galerie do prezentowania swoich najlepszych prac.
Kolekcjoner
10-09-2006, 13:23
Też wydaje mi się że dobrze mieć jedno i drugie, bo fotoblogi nie do wszystkich przemawiają.
a znacie jakieś przykłady sprytnego połączenia jednego z drugim ?
bo ostatnio zaczynałem mysleć o samym fotoblogu, ale już sam nie wiem.
Sprytnego? Robisz w galerii podkategorie "BLOG" i wrzucasz do niej kolejne podkategorie z aktualna data w nazwie.
Tak ma np. Jac:
http://myphotosign.com/index.php?list=20
Niedzwiedz
11-09-2006, 12:57
ja po galerii jedna wole taka forme jaka przyjelem w moim pseldo fotobloku. tak mi najbardziej odpowiadala i jakos mi pasuje .
adres w stopce
Tez dlugo roztrzasalem problem - galeria i fotoblog, ale mysle ze mozna to w jakis sposob polaczyc. Mam cos w rodzaju sprawozdania dla rodziny i znajomych i co pare dni jak mam cos ciekawego do pokazania lub napisania to po prostu wrzucam na bloga. A jak sie kroi wieksza impreza lub wyjazd to wtedy wiecej fotek idzie do galerii, a link laduje na blogu. Calosc wyglada tak (http://www.dominez.net). Zapraszam.
Niedzwiedz
12-09-2006, 11:02
fajny ten twoj blok dominix :)
Hehe, samo zycie, ale czasami wlasnie to jest najciekawsze.
Pozdrawiam.
ja mam taką " hybrydę " fotobloga i galerii. Na głównej stronie mam bloga, gdzie pokazuję zdjęcia "świeże" i galerie gdzie mam swoje archiwum ...
Linka w stopce
pozdro
mor_feusz
10-10-2006, 12:13
ja mam taką " hybrydę " fotobloga i galerii.
Linka w stopce
Witam. Widzialem gdzies juz u kogos podobna (TAKA SAMA GALERIE/BLOG). Czy to jest jakis komercyjny produkt? Podoba mi sie ten numer z kalendarzem i te galerie. Jesli tak to mozesz podac nazwe?
Witam. Widzialem gdzies juz u kogos podobna (TAKA SAMA GALERIE/BLOG). Czy to jest jakis komercyjny produkt? Podoba mi sie ten numer z kalendarzem i te galerie. Jesli tak to mozesz podac nazwe?
generlanie pomysł blog + galerie jest bodaj Bartka Pogody :)
A moja stronka to dwa skrypty przerobione według mojego "widzi misie" przez znajomego. Skrypt galerii jest autorstwa adomasa (link u mnie w galeriach)
a skrypt blogowy to przeróbka jakiegoś darmowego patentu do robienia fotoblogów.
ja mam taką " hybrydę " fotobloga i galerii. Na głównej stronie mam bloga, gdzie pokazuję zdjęcia "świeże" i galerie gdzie mam swoje archiwum ...
Twoją stronkę widziałem już wcześniej i bardzo mi się spodobała - czysta, przejrzysta, prosta w formie (ale nie uboga), wszystko na swoim miejscu czyli coś, co chciałbym zrealizować u siebie.
Pierwsze pytanie jakie przyszło mi do głowy: z jakiego skryptu php koleś skorzystał? :-) No i się zmartwiłem, bo "szablon i skrypty, użyte do stworzenia bloga i galerii, są moją własnością, nie dzielę się nimi, nie pożyczam nie udostępniam ich." :cry:
Cóż... podziw i uznanie :-)
ano musiałem takie coś napisać, po tym jak kolejna osoba chciała zrobić sobie dokładnie taką samą stronkę ... Cóż chyba cymes tkwi w różnorodności :)
pzdr
mor_feusz
10-10-2006, 23:15
ano musiałem takie coś napisać, po tym jak kolejna osoba chciała zrobić sobie dokładnie taką samą stronkę ... Cóż chyba cymes tkwi w różnorodności :)
pzdr
Zmartwie cie. Jestes 2 osoba krora ma taki blog. Widzialem to wczesniej (tylko SKIN troche inna). Ale podoba mi sie (bardzo nie wiem dlaczego) ja tylko bym kolor zmienil (poniewaz czarny juz jest)
będe wdzięczny za linka :) z tym drugim takim samym
pozdrawiam
Fotoblog to super sprawa dla kogoś kto nie ma czasu na robienie własnej stronki. Ja korzystam z blogspota (tapirfoto.blogspot.com).
Można go do pewnego stopnia spersonalizować (kolory/linki itp.) a bardzo prosto wrzucić fotki z komentarzem.
Z zamiarem zrobienia stronki się już noszę dłuuugo... A blog - "usiadłem i zrobiłem".
mor_feusz
11-10-2006, 10:45
będe wdzięczny za linka :) z tym drugim takim samym
OK. Jak znajde ta galeria to dam znac.
A ja wszystko robie przy uzyciu googlowej Picasa'y. Uzywam jej jako standardowej przegladarki i softu do katalogowania i archiwizacji zdjec, a przy tym mam kilka bajerkow do szybkiego zrobienia galerii www no i oczywiscie robi bloga i wysyla na niego fotki. Bardzo wygodna rzecz. Fakt, ktory wszak mnie nie zraza, to brak indywidualnosci - moze sie trafic ze setki innych blogow wygladaja podobnie.
Pozdrawiam
Dominik
Temat troche starszy ale chciałem przedstawić moją produkcję :D
Stworzyłem połączenie photoblogu i galerii. Chętnie bym poznał Wasze zdanie, no i czy coś by można było zmienić na lepsze (nie chodzi o zdjęcia bo jeśli o to chodzi to jestem amator :D).
http://www.gutek.ge5.net
pozdrawiam
wyglada ladnie ale po wybraniu galeria menu po lewej nie dziala
FOTOGRAF
20-01-2007, 17:12
wyglada ladnie ale po wybraniu galeria menu po lewej nie dziala
mnie tam wszystko dziala
działa tylko był mały problem z klikaniem w miniaturki a nazwa działała (ale tak czy tak poprawione :) )
b. fajnie zrobione. no wlasnie - zrobione czy gotowy flashowy skrypt galerii to jest?
Zrobione od podstaw :D Zajmuje się tworzeniem stron więc sobie wyklikałem takie coś.
Jeśli by ktoś też chciał takiego bloga, to chętnie to można udoskonalić. Wszystko działa na panelu administracyjnym, łatwe w obsłudze :)
no to szacuneczek ;) ja tez robie troche webki ale nie znam az tak flasha i fotek tez dobrych nie robie .. :mrgreen:
kiedys prowadzilem bloga. trwalo to ok 4 lata. pozniej (calkiem niedawno) nastapila zmiana silnika na WordPress i dodanie kategorii foto 8-)
http://arkadiusz.name/schemat/
Fajne, tylko ja jestem zwolennikiem pisania po swojemu (a raczej psucia :) ). Popatrzeć jak inni mają i złożyć z kilku jeden. :D
Odkopie dinozaura.
Aktualnie korzystam z wordpress.com który generalnie jest świetny ale ma ograniczenie kolumny do 520mpix co niestety mocno dokucza.
Polećcie proszę portal blogowy który oferuje szablony pozwalające na wyświetlanie szerokich zdjęć przy jednoczesnym zachowaniu pełnej user-friendly'wości. Dzieki;)
jeśli wordpressa masz zainstalowanego u siebie na serwerze to może pozmieniać szablon.
Niedawno pomagałem przy zmianie szerokości do 700px dla zdjęć. Wystarczy w stylach pozmieniać.
Generalnie najbardziej pasowało by mi rozwiązanie (http://wordpress.com) w którym cała praca ogranicza się do założenia konta;). Kiedyś bawiłem się w php-nuke i inne systemy do instalacji na własnym serwerze ale do zwykłego publikowania zdjęć to przerost formy nad treścią.
Generalnie najbardziej pasowało by mi rozwiązanie (http://wordpress.com) w którym cała praca ogranicza się do założenia konta;). Kiedyś bawiłem się w php-nuke i inne systemy do instalacji na własnym serwerze ale do zwykłego publikowania zdjęć to przerost formy nad treścią.
jak dobrze zachmęcisz na na motywie Journalist v1.9 to masz nieograniczoną szerokość kolumny - ja wrzucam zdjęcia do 1000px
sprawdź: http://warszawiak.wordpress.com