Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : kupno używanego canona 300d ?

kauki
07-09-2006, 08:37
Witam,
jestem laikiem jezeli chodzi o fotografie i sprzet. Mam wielki dylemat, nie
mam za duzo kaski ale ciagle myslalem o cyfrowej lustrzance. Teraz znalazlem
uzywanego canona 300d na allegro za cene 1350 zl. Sprzedajacy twierdzi ze
uzywal go amatorsko i ma na nim zrobionych ok.9000 zdjec, ma do niego paragon
zakupu i gwarancje(ktora juz jest nie wazna), przed sprzedaza zapraszam go do
salonu foto aby sprawdzic stan apartu. Ciagle dreczy mnie mysli co bedzie
jezeli mi cos w nim nawali ? czy warto wchodzic w uzywana elektronike ?

z gory bardzo dziekuje za rady i opinie
pozdrawiam
kauki

gwozdzt
07-09-2006, 08:44
Witam,
jestem laikiem jezeli chodzi o fotografie i sprzet. Mam wielki dylemat, nie
mam za duzo kaski ale ciagle myslalem o cyfrowej lustrzance.
Na tym się nie kończą, lecz zaczynają wydatki!
Myślałeś tez o obiektywie/ach, lampie błyskowej,...

Teraz znalazlem uzywanego canona 300d na allegro za cene 1350 zl. Sprzedajacy twierdzi ze uzywal go amatorsko i ma na nim zrobionych ok.9000 zdjec, ma do niego paragon zakupu i gwarancje(ktora juz jest nie wazna), przed sprzedaza zapraszam go do salonu foto aby sprawdzic stan apartu.
W taki sposób to może bym się nawet zdecydował.

Ciagle dreczy mnie mysli co bedzie jezeli mi cos w nim nawali ?
koniec świata! ;-)

A serio - oddasz/wyślesz do serwisu.

czy warto wchodzic w uzywana elektronike ?
Jak ze wszystkim, można trafić dobrze i źle, loteria.

lukep
07-09-2006, 08:44
W!

Przy 9tysiacach klapniec i dobrym stanie aparatu - warto! Szczegolnie w dobrej cenie, a ta wydaje sie dobra.
Najlepiej zrobic kilka jakis kontrolnych fotek, pomacac aparat, zobaczyc jak dziala menu, odkrecic obiektyw i zerknac do srodka, takze na srubki.

Tyle

Powodzenia

kauki
07-09-2006, 08:50
Widze ze to forum to POTĘGA, chyba tu zostane :)
pozdrawiam i oczekuje kolejnych opinie i rad :)

senturion
07-09-2006, 08:58
ja też miałem taki dylemat czy kupić uzywany czy nowy, i zdecydowałem sie na nowy. A warto kupić ten aparat co naprawde robi super fotki i dobrze leży w dłoni, mimo iż ma zablokowane pare funkcji.

Poptytaj sprzedającego w jakich warunkach go używał, czy w wilgoć, deszcz, śnieg itp, czy dbał o niego i nosił w pokrowcu itp. jesli był zadbany to bierz, jesli masz wątpliwości to uzbieraj troche kasy i kup nowy za 1799 zł
http://www.allegro.pl/item123505762_canon_eos_300d_kit_nowy_poznan_zielo na_gora.html ja kupowałem u niego, ale ,musisz wysłac mu maila że chcesz kupić ze swoim adresem i wtedy Ci wysle poza allegro. lub u tego gościa http://www.allegro.pl/item124133867_canon_eos_300d_kit_wroclaw_szczecin. html

gwozdzt
07-09-2006, 09:15
A warto kupić ten aparat co naprawde robi super fotki i dobrze leży w dłoni, mimo iż ma zablokowane pare funkcji....
z których co poniektóre można odblokować :-)

jesli masz wątpliwości to uzbieraj troche kasy i kup nowy ...
Wiesz, mam poważne wątpliwości co do tych "nowych" 300D. Nie odnosze się bezpośrednio do wymienionych przez Ciebie sprzedawców, ale jestem w zasadzie przekonany, ze wszytkie te "nowe" 300D to są takie PRAWIE nowe, JAK nowe, powystawowe, refurbished, itd... Po prostu zbyt długo już ten model nie jest produkowany, a nawet pojawił się już następca następcy.
Z drugiej strony, jakkolwiek "nowe inaczej" by one nie były, to bezsprzeczną ich zaletą jest gwarancja (o ile jest ona naprawdę ważna), bo jakby na to nie patrzeć, 300D to model dość awaryjny (głównie bolec, ale migawka też niestety potrafi się przedwcześnie wyłożyć).

senturion
07-09-2006, 09:19
no ja kupiłem wersje Rebel, z gwarancja sklepu od którego kupiłem, towar idealnie zapakowany i zadnych rysek, kto wie może w USA jeszcze mieli zapasy :)
PS co do jesgo awaryjności to wydaje mi sie że ma ona związek z niewłaściwym uzytkowaniem rowniez w złych warunkach atmosferycznych.

gwozdzt
07-09-2006, 10:02
... co do jesgo awaryjności to wydaje mi sie że ma ona związek z niewłaściwym uzytkowaniem rowniez w złych warunkach atmosferycznych.
Masz na myśli mróz?
Cóż, nawet jedynki mają podawane w specyfikacji tylko dodatnie temperatury pracy, więc ten argument jakoś do mnie nie dociera :-) Zresztą serwisy też naprawiają na gwarancji ten nieszczesny bolec nie dochodząc (bo i jak?) czy robiłeś zdjęcia na mrozie.

MacGyver
07-09-2006, 12:33
Zdecydowanie polecam zapożyczenie się, zaprzestanie na jakiś czas picia piwa, rezygnację z drugiego śniadania i co tam jeszcze można innegro zrobić w celu pozyskania kasy i zakup nowego sprzętu, np z aukcji poleconych przez senturiona. 300D to jednak sprzęt amatorki i 9k fot to wcale nie tak mało, zwłaszcza dla mechanizmu lustra. A w salonie foto to raczej za wiele nie sprawdzisz, poza czystością matówki, lustra i matrycy oraz ilością martwych pikseli na tejże... przy czym to wszystko można sprawdzić samemu... no chyba że będzie to wyspecjalizowany serwis, ale takie to zdaje się tylko w Warszawie i Poznaniu są.

Lenik
07-09-2006, 12:41
Ja również jestem bardziej przekonany do kupowania nówek, bo zawsze i każdy sprzedawca opowiada jak to aparat mało zrobił zdjęć i oczywiście tylko w domu na obiadkach rodzinnych :lol:
Po drugie ceny używanych aparatów nie są dużo niższe niż nówek !!
No i gwozdzt dobrze napisał - trzeba uważać, żeby nie kupić "nówki" :)
Powodzenia

Paweł Brzozowski
07-09-2006, 14:30
ma na nim zrobionych ok.9000 zdjec

Kiedyś gdzieś wyczytałem, że 300D jest "obliczony" na około 50 000 klapnięć. Oczywiście zepsuć może się znacznie wcześniej, albo znacznie później... nie jest to przecież reguła że na 50 001 zdjęciu Ci padnie... :-)
Najbardziej wrażliwe pod tym względem jest mechanizm lustra i migawki - zreszta tak jak w innych dSLRach.

A tam w ogóle, to 300D jest (był - z perspektywy Canona) udanym modelem i jeśli interesujący Cię egzemplarz jest w dobrym stanie (jak Piszesz) to bym brał, a potem od razu zaczął składać na lepsze szkła... IMHO to lepiej niż żyłowanie się na lepszy model puszki a dokręcanie do niego najtańszych/najgorszych szkieł (KIT jest tu wyjątkiem).

No i jeśli w aparacie jeszcze nie ma, zainstaluj mu od razu wasiaware :-)

sali128
07-09-2006, 15:51
Jeśli chodzi o cyfrową lustrzanke-świetna sprawa.:mrgreen:
Jeśli chodzi 300D na początek-świetna sprawa.:mrgreen:
Jeśli chodzi o cene dslr- oj...wydatków będzie sporo....

Używany czy nowy-lepiej oczywiście nowy,ale dobry pomysł z tym sklepem foto...

kauki
08-09-2006, 11:01
Witam wszystkich serdecznie :)
wczoraj dokonalismy zakupu tego sprzetu:) 300d z przebiegime 8500 zdjec w komplecie z karta pamieci za 1400 zl. Po sprawdzeniu w serwisie naprawczym doszlo do transakcji. Mysle ze teraz zacznie sie nasza przygoda i mam nadzieje ze trafilem na dobry apartam, jak to sie mowi "pozyjemy zobaczymy"
Dziekuje bardzo wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiamy serdecznie.

kauki

senturion
08-09-2006, 11:07
to fajnie, niech Ci długo służy.
Daj znać za jakiś czas jak sie sprawuje.

kauki
08-09-2006, 11:08
To znowu Ja,
dostalismy do niego instrukcje obslugi ale jest ona w j. niemieckim. Moze ktos z Was jest w stanie poinformowac mnie gdzie moge zdobyc instrukcje w j. polskim lub anigielskim. Moze znajdzie sie jakas wersja elektroniczna ? pdf ? :)

pozdrawiam
kauki

gwozdzt
08-09-2006, 11:09
wczoraj dokonalismy zakupu....zacznie sie nasza przygoda ....pozdrawiamy serdecznie....
To Was tam jest więcej czy co??:shock:
Albo masz rozdwojenie jaźni ;-)

Mysle ze teraz i mam nadzieje ze trafilem na dobry apartam...
Szczerze Ci (Wam?) tego zyczymy :-)

Moze ktos z Was jest w stanie poinformowac mnie gdzie moge zdobyc instrukcje w j. polskim lub anigielskim
http://canon-board.info/showthread.php?t=3725

http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=DownloadDetailAct&fcategoryid=314&modelid=9430

kauki
08-09-2006, 12:24
Wielkie dzieki za linki,
pisze my poniewaz jest nas Trio(Zoneczka, Ja, i mala Ola w brzuszku:))
pozdrawiam
kauki

sali128
08-09-2006, 14:21
S-u-p-e-r!!!! Gratulacje zakupu!!!:mrgreen:

Pozdrawiam

Vitez
09-09-2006, 02:38
To Was tam jest więcej czy co??:shock:
Albo masz rozdwojenie jaźni ;-)
(...)
Szczerze Ci (Wam?) tego zyczymy :-)

A Was panie Tomku to ilu jest? ;)

marekb
09-09-2006, 07:56
Wielkie dzieki za linki,
pisze my poniewaz jest nas Trio(Zoneczka, Ja, i mala Ola w brzuszku:))
pozdrawiam
kauki
no my są w podobnej sytuacji:D pozdrowionka dla całego trio. A tera zacznie się : łóżeczko, szkiełko , kołyska, lampa, ubranka , filterek, becik, pamięci karta....:mrgreen: pamiętaj: dziecko najważniejsze, szkiełka potem- i jedno i drugie kosztuje:-D

kauki
09-09-2006, 08:28
Kruca bomba, widze ze tu naprawde sie cos dzieje :) to tak przy okazji czy mozecie mi polecic jakas dobra ksiazeczke do nauki fotografii ? widze ze trzeba bedzie cokolwiek poczytac.

pozdrawiam
kauki

Tomasz1972
09-09-2006, 08:37
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/405552

gwozdzt
09-09-2006, 12:00
A Was panie Tomku to ilu jest? ;)
nas jest dwóch:
ja i mój brzuch :mrgreen:

A serio to po prostu miałem na myśli: życzymy my, forumowicze :-)

to tak przy okazji czy mozecie mi polecic jakas dobra ksiazeczke do nauki fotografii ? widze ze trzeba bedzie cokolwiek poczytac.

http://canon-board.info/showpost.php?p=133898&postcount=19

senturion
09-09-2006, 12:22
a ja na początek polecam przestudiowanie instrukcji obsługi i zapopznanie sie w poszczególnymi funkcjami i potem wypróbowanie ich w plenerze. W ten sposób najlepiej poznasz na co stac aparat.

kauki
09-09-2006, 13:40
Dzieki

trymajta sie ramy