Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Praca w PS na 2ch monitorach pod WinXp.

Il fuoco
21-08-2006, 16:44
nie znalazłem w wyszukiwarce więc zakładam nowy wątek.
chciałbym mieć możliwość pracy na dwóch monitorach.
na zasadzie na jednym fullscreen zdjęcia a na drugim całe menu, pasek startowy i wszystko to co na 1 monitorze siedzi.
jaką kartę potrzebuję do tego mieć?
praktycznie w nic nie gram czyli nawet jakiś stary matrox byłby ok.
w sumie całego windowsa mógłbym tak obsługiwać.

czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z taką konfiguracją?
proszę o porady albo jakieś linki do tutoriali albo poprostu o tłumaczenie "co i jak"
z góry dzięki.

piast9
21-08-2006, 16:55
Karta graficzna z tzw. DualHead. Low-endowe karty dwumonitorowe niestety często mają (chyba softwarowo) zablokowaną funkcjonalność przy pracy dwumonitorowej - a to okienka na fullscreen nie da się rozciągnąć na oba monitory, a to akceleracji sprzętowej pewnych rzeczy (overlay do telewizora czy filmów, sprzętowa konwersja yuy-rgb) nie ma itp itd.

Stary matrox spokojnie da radę.

Z kart nowych - nie śledzę ostatnio sprzętu więc dokładnie nie powiem, ale zwykle dotąd było tak, że z jednego procesora graficznego wychodzi szereg kart - full super i poprzycinane. Te full super obsługują ładnie 2 monitory, te poprzycinane nie. Tak przynajmniej było u ATI. BTW, mnie to denerwuje, bo te full super zwykle mają wiatraczki a ja lubię ciszę.

Il fuoco
21-08-2006, 17:16
a czy mógłby ktoś sprawdzić czy to co mam mogłoby być?
mam teraz

Gainward Geforce 3Ti 200 Jumbo VIVO,DVI+RGB

dosyć stara karta ale wymiata.no i dałem za nia 1500zeta jak kupowałem ją 3 lata temu.może coś by się udało.nawet chyba ma dalej gwarancję;)

Tomasz Golinski
21-08-2006, 17:19
A nie lepiej dwie karty? Na drugi monitor jakiś złom na PCI, który pociągnie te palety bez problemu.

DoMiNiQuE
21-08-2006, 17:31
A nie lepiej dwie karty? Na drugi monitor jakiś złom na PCI, który pociągnie te palety bez problemu.
Czy to sprzetowo jaki sofwerowo (win xp) jest w ogole mozliwe? Nowe NF4 pociagnie dwie grafiki na PCIE a jak z reszta?

piast9
21-08-2006, 17:31
Też tak myślałem, niestety zakup matroxa na PCI nie rozwiązał problemów z brakiem pewnych spraw przy pracy na 2 monitorach.

dosyć stara karta ale wymiata.no i dałem za nia 1500zeta
A ma dwie dziurki na monitory - to na 99% będzie śmigać aż miło. Możliwe, że coś będziesz musiał doinstalować. Na Geforach się nie znam, ATI ma dodatkowo kawałek softu m.in. do uprzyjemnienia pracy dwumonitorowej (Hydravision).

Tomasz Golinski
21-08-2006, 17:48
Czy to sprzetowo jaki sofwerowo (win xp) jest w ogole mozliwe? Nowe NF4 pociagnie dwie grafiki na PCIE a jak z reszta?
Sprzętowo (problem to tylko drugi slot, więc pisałem o grafie na pci) i softowo ok (win od chyba 95 to ciągnie).

Też tak myślałem, niestety zakup matroxa na PCI nie rozwiązał problemów z brakiem pewnych spraw przy pracy na 2 monitorach.

No zgoda, akceleracji itp bajerów nie ma, ale da się pracowac.

Il fuoco
21-08-2006, 18:14
czyli co?
da radę pociągnąć mój gainwardzik?

ags
21-08-2006, 18:46
Powinien uciągnąć, przecież 2x2d to nie jest jakiś straszny problem. W detonatorach zaznacz 'rozciągnij' czy jakoś tak - dwa monitory mam w pracy, więc teraz Ci nie powiem, bo zastałem dziś zamknięte drzwi :>

BigTom
21-08-2006, 19:15
Jakiś czas temu korzystałem z dwóch mitsubishi 19” podpiętych do (i tu nie jestem do konca pewien) Matroxa 550. W Windows Xp bez problemów można korzystać z dwóch monitorów. (bardzo wygodne w momencie kiedy używasz PS czy inny soft Adobe). Teraz mam GForce 6600 dualhead, ale z braku funduszy z jednym monitorem. Jak tylko będziesz miał możliwość to polecam 2 miotory a najlepiej na jednaj karcie dualhead’owej. Nie siedzę w sprzęcie ale myślę, że teraz większość kart ma dwa wyjścia. Z dwoma kartami bym nie kombinował, bo jak znam życie to będziesz miał więcej problemów.

Nemeo
21-08-2006, 19:39
czyli co?
da radę pociągnąć mój gainwardzik?

W Gainward 7800 GT da się na 100% coś takiego zrobić, bo w firmie gdzie go kupowałem, facet akurat go testował i "leciał" na dwóch monitorkach.

piast9
21-08-2006, 20:19
No zgoda, akceleracji itp bajerów nie ma, ale da się pracowac.
Kłopot w tym że akceleracji nie ma również na tym wyświetlaczu, który akcelerację posiada gdy wyłącze matroxa.

Nawet gdy wyraźnie mówię DirectX-owi, że mój program ma pracować na tym wyświetlaczu, czy gdy odpalę DScalera do oglądnięcia TV bądź gdy spróbuję właczyć tryb portretowy na tym wyświetlaczu (LCD z pivotem).

Dobre dwumonitorowe karty graficzne mają gdzieś to ile monitorów jest włączonych i (niemal?) wszystko działa zawsze. Miałem stare dobre ATI 7500 na którym to działało, ale trochę pograć sobie czasem lubię... :-|

popmart
21-08-2006, 20:28

kolega to jest chyba anty XP na Maxa Maxa nawet wątpi w rozwiązania sprzed 10 lat (tak dla zasady bo przecie winda nie ma prawa być funkcjonalna)..... każda nowoczesna karta z dwoma wyjściami (DVI + DSUB) ciągnie sprzętowo a od 6600 w górę to nawet jakieś extra bajery z akceleracją mają .....a matroxy RIP parhelia (czy jakoś tak nawet do 16 niezależnych ekranów sic!) zresztą w Mac`ach siedzą z reguły prostrze kart ATI z obecnie dostępnych .....

nie wspominam o ATI w krtórych jest to normą od dawna w XP....

Vitez
21-08-2006, 20:31
A ma dwie dziurki na monitory - to na 99% będzie śmigać aż miło. Możliwe, że coś będziesz musiał doinstalować. Na Geforach się nie znam, ATI ma dodatkowo kawałek softu m.in. do uprzyjemnienia pracy dwumonitorowej (Hydravision).

Moj Geforce6800 nie wymaga zadnego dodatkowego softu - ot sterowniki poprawnie zainstalowane i we wlasciwosciach zaznaczyc DualView, ustawic sobie metoda drag&drop ktory monitor gdzie sie znajduje, ktory jest 1 a ktory 2 i smiga.
Full screen w PS + narzedzia na monitorze obok to cholernie wygodne rozwiazanie 8)

DoMiNiQuE
21-08-2006, 20:38
kolega to jest chyba anty XP na Maxa Maxa nawet wątpi w rozwiązania sprzed 10 lat (tak dla zasady bo przecie winda nie ma prawa być funkcjonalna)
kolega albo nie potrafi czytac ze zrozumieniem albo w sumie sam nie wiem co ;)
Mi chodzilo o rozwiazanie 2 x karta graficzna + 2 x monitor (kazdy na innej karcie) jakie zaproponowal Tomasz. Nigdy nie mialem z czyms takim do czynienia wiec zapytalem z ciekawosci. Co do kart dual-head to owszem wiem, ze sa takowe. uzywalem :)

popmart
21-08-2006, 20:41
OOO soz rzeczywiście rozwiązanie z 2 kartami także z win 95 jak wspomina T.Goliński ... 2 karty PCI , karta AGP + PCI lub PCIX i PCI ..... ;) .... nie jestem pewien na 100% ale może być także więcej niż 2 karty...

DoMiNiQuE
21-08-2006, 20:48
OOO soz rzeczywiście rozwiązanie z 2 kartami także z win 95 jak wspomina T.Goliński ... 2 karty PCI , karta AGP + PCI lub PCIX i PCI ..... ;) .... nie jestem pewien na 100% ale może być także więcej niż 2 karty...
o to mi wlasnie chodzilo. dziekuje ;)

trampek
21-08-2006, 20:54
nie wiem jak z PS ale ja na gf 4 (nie pamietam calej nazwy na lcd na colinie gralem a na tv film ktos ogladal... karta nowa kosztowala 150 zl to mysle ze twoja to wiecej potrafi
.....

mam nadzieje ze wypowiedzialem sie na temat....:lol:

Silent Planet
21-08-2006, 21:39
Ale mącicie.
Dowolna karta, która ma dwa wyjścia RGB lub RGB+DVI będzie bez niczego w XP pracować dwumonitorowo.

szop
21-08-2006, 21:45
Witka wszystkim. Przeczytalem sobie watek i mysle, ze zaszlo male nieporozumienie. Ktos szuka pracy na 2 monitorach z dwoma kartami?
Jesli dobrze zrozumialem, odpowiadam: moga wspolpracowac ze soba 2 karty graficzne, ale tylko zaleznie. Nie ma technicznej mozliwosci, aby jedna karta zasilala jeden monitor, a druga drugi i nie byly ze soba polaczone. Jesli sa dwie karty to znaczy, ze pozwalaja na to rozwiazania sprzetowe typu SLI czy crossFire (dawniej byla karta plus akcelerator GFX), ale zawsze praca bedzie polaczona moca przerobowa dwoch prockow graficznych.
Do obrobki grafiki polecalbym karty wyspecjalizowane w grafice 2D - sa diabelsko drogie, najlepiej matrox.

DoMiNiQuE
21-08-2006, 21:48
Czyli co? Jednak mialem racje, ze z tym rozwiazaniem 2 kraty po jednaj na monitor nie zadziala? ;)

Il fuoco
21-08-2006, 22:02
Powinien uciągnąć, przecież 2x2d to nie jest jakiś straszny problem. W detonatorach zaznacz 'rozciągnij' czy jakoś tak - dwa monitory mam w pracy, więc teraz Ci nie powiem, bo zastałem dziś zamknięte drzwi :>
tyle że mnie nie chodzi o rozciągnięcie (chyba że się mylę) bo w to się bawiłem tylko jak zrobić
żeby były 2 pulpity w tym jeden pusty np. na film który leci tle a na drugim np. firefox i cała reszta...
wiem że tak się da tylko nie wiem jak...

Il fuoco
21-08-2006, 22:05
Moj Geforce6800 nie wymaga zadnego dodatkowego softu - ot sterowniki poprawnie zainstalowane i we wlasciwosciach zaznaczyc DualView, ustawic sobie metoda drag&drop ktory monitor gdzie sie znajduje, ktory jest 1 a ktory 2 i smiga.
Full screen w PS + narzedzia na monitorze obok to cholernie wygodne rozwiazanie 8)

dokładnie o to mi chodzi.
zaraz muszę oblookać temat...

piast9
21-08-2006, 22:06
moga wspolpracowac ze soba 2 karty graficzne, ale tylko zaleznie. Nie ma technicznej mozliwosci, aby jedna karta zasilala jeden monitor, a druga drugi i nie byly ze soba polaczone.
Ciekawe, taki zestaw miałem na biurku. ATI 9550 w AGP + Matrox jakiś stary nie pamiętam w PCI. Winda martwi się o to, aby podzielić desktop na 2 częsci. A jak włączyłem 2 monitory w ATi to i na 3 części. Tyle, że jak pisałem, takie rozwiązanie ma niekiedy swoje ograniczenia. Na pracę w PS chyba one nie wpływają.

trampek
21-08-2006, 22:13
w gf to jest gdzies w nview -> ekran -> dual view albo cos takiego i jak masz mozliwosc ustawiania wlasciwosci poszczegolnych okien prawoklikiem jeszcze na pasku zadan to tam wskazujesz na ktorym pulpicie chcesz zeby byl wyswietlany albo po prostu drag & drop na wybrany deskop

Tomasz Golinski
21-08-2006, 22:13
Nie ma technicznej mozliwosci, aby jedna karta zasilala jeden monitor, a druga drugi i nie byly ze soba polaczone. Jesli sa dwie karty to znaczy, ze pozwalaja na to rozwiazania sprzetowe typu SLI czy crossFire (dawniej byla karta plus akcelerator GFX), ale zawsze praca bedzie polaczona moca przerobowa dwoch prockow graficznych.

Mylisz się całkowicie. Spróbuj kiedyś ;)

crater
21-08-2006, 22:20
Od przynajmnej 2 lat korzystam z takiego systemu dwoch monitorow.Windows XP obsluguje do 16 monitorow jedoczesnie, wiec o to sie niemartw.CO do podlaczenia lepiej dwie karty jelsi niemasz jakis super wymagan.Ja mam na AGP zalozona RIVE TNT2 a na PCI jakies 2 mb badziewie.Ciagnie bez problemu.W tedy w systemie po wykryciu uaktywnia ci sie drugi monitor dla ktorego masz mozliwosc konfiguracji tak jak bys mial normalnie 1.Najproscie sprobuj sobie wsadic jakas badziewna karte ktora pozwoili ci wyciagnac jakas przyzwoita rozdielczosc i zobacz czy ci ten system pasuje.Nieprzepadam z XP ale musze przyznac ze naprawde dobrze rozwiazali ten system.jak cos to zapraszam na priv czy gg to moge wyjasnic wszystko.

ags
21-08-2006, 23:23
Il Fuoco, mówię Ci jak to się mniej więcej nazywa, "Rozciągnij ...." i jest to dokładnie to, co opisujesz.

Nemeo
22-08-2006, 09:50
Czy waszym zdaniem, da sie tak zrobić aby, jeden monitor chodził na rozdzielczości 1280 x 1024 /mój stary Flatron /, a drugi na 1600 x 1200 / nowy LCD / ?

Przepraszam, Il fuoco że się podłączyłem ze swoim pytaniem, ale nie chciałem zakładać nowego tematu.

popmart
22-08-2006, 09:55
Czy waszym zdaniem, da sie tak zrobić aby, jeden monitor chodził na rozdzielczości 1280 x 1024 /mój stary Flatron /, a drugi na 1600 x 1200 / nowy LCD / ?

Przepraszam, Il fuoco że się podłączyłem ze swoim pytaniem, ale nie chciałem zakładać nowego tematu.

raczej tylko z rozwiązaniem z 2 kartami .....choć do takich rozdielczości trudno będzie dobrać kartę PCI....

Nemeo
22-08-2006, 10:21
choć do takich rozdielczości trudno będzie dobrać kartę PCI....

Dzisiaj taka rozdzielczość to już żaden luksus, mój Gainward 7800 GT daje 1600 x 1200, tylko czy możliwe jest aby jedna karta pracowała w dwóch rozdzielczosciach równocześnie ?

popmart
22-08-2006, 10:29
po pierwsze PCI to zupełnie co innego niż PCIX (express) i chodziło mi o dołożenie 2 zupełnie oodzielnej grafiki .....na PCI właśnie (jakiejś starej) wtedy to napewno można robić w 2 rozdzielczościach .....

po drugie to nie jestem na 100% pewien ale nie ma możliwości pracy na jednym układzie z 2 różnymi rozdzielczościami (może w najnowszych konstrukcjach a takim jest GF7800 coś zmienili ale nie wydaje mi się ...)

Nemeo
22-08-2006, 10:33
po pierwsze PCI to zupełnie co innego niż PCIX (express) i chodziło mi o dołożenie 2 zupełnie oodzielnej grafiki .....na PCI właśnie (jakiejś starej) wtedy to napewno można robić w 2 rozdzielczościach .....

Masz rację, myślałem że mówisz o nowych PCI-Express, a ty miałeś na myśli stare PCI.:D

czornyj
22-08-2006, 10:34
W moim prastrym notebooku z grafiką GeForce 440 Go bez problemu można ustawiać inną rozdzielczość na każdym monitorze - ja np. swego czasu tak pracowałem z 1280x1024 na notebookowym LCD i 1600x1200 na podłączonym CRT-ku.

popmart
22-08-2006, 10:37
W moim prastrym notebooku z grafiką GeForce 440 Go bez problemu można ustawiać inną rozdzielczość na każdym monitorze - ja np. swego czasu tak pracowałem z 1280x1024 na notebookowym LCD i 1600x1200 na podłączonym CRT-ku.

i rozumiem że mogłeś pracować, na raz , niezależnie na obu ekranach ????

coś nie wydaje mi się ale może .... ostatnio wypadłem z rytmu ...

Nemeo
22-08-2006, 10:38

Możesz napisać jak się to ustawia ?

DoMiNiQuE
22-08-2006, 10:40
Panowie, moze ktos po prostu podlaczy drugi monitor zamiast gdybac. Az tyle grzebania chyba z tym nie ma? ;)

Nemeo
22-08-2006, 10:44
Panowie, moze ktos po prostu podlaczy drugi monitor zamiast gdybac. Az tyle grzebania chyba z tym nie ma? ;)

Samo podłączenie nic nie da, trzeba jeszcze wiedzieć gdzie i jak to ustawić.:-(

ags
22-08-2006, 10:58
Zaraz będą screeny :)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img237.imageshack.us/my.php?image=beznazwy1rn7.jpg)
źródło (http://img176.imageshack.us/my.php?image=beznazwy1zh7.jpg)
Wystarczy podpiąć drugi monitor, kliknąć drugi wyświetlacz w sterowniku, zaznaczyć "Powiększ... " (ew. "Rozciągnij...", zależy od sterowników) i gotowe :)

Nemeo
22-08-2006, 11:01
Wielkie dzieki.

Il fuoco
22-08-2006, 12:12

nie ma problemu:)
cieszę się że mogłem oszczędzić trochę Twego stukania w klawiaturę.

Routlaw
22-08-2006, 12:56
U mnie to wygląda nieco inaczej.. Ekran jest rozciągnięty na dwa monitory.. Jeden jest podłączony do gniazda monitorowego a drugi przez przejściówkę do gniazda LCD. Karta to GeForce Fx 550

źródło (http://img237.imageshack.us/img237/6518/ekranec9.jpg)

ags
22-08-2006, 13:14
Tego komputer na którym siedzę teraz nie potrafi - w domu mogę :) Ogolnie możliwości jest dużo.

iczek
22-08-2006, 13:26
Routlaw - fajnie to wyglda. Rozumiem, ze twoja karta nie jest wiec dualhead.../ skoro uzywasz przejsciowki?

Il fuoco
22-08-2006, 13:38
U mnie to wygląda nieco inaczej.. Ekran jest rozciągnięty na dwa monitory.. Jeden jest podłączony do gniazda monitorowego a drugi przez przejściówkę do gniazda LCD. Karta to GeForce Fx 550

źródło (http://img237.imageshack.us/img237/6518/ekranec9.jpg)

chodzi mi dokładnie o to]:->

Routlaw
22-08-2006, 13:42
dualhead.. hmm moja karta wygląda tak.. Czy ma "dwie głowy" razem z svideo ma trzy.. ale nie wiem czy o to chodzi..

źródło (http://img169.imageshack.us/img169/5240/kartakn6.jpg)

Il fuoco
22-08-2006, 14:05
nie to nie to.
ale ja też mam taką kartę i to będzie śmigało.
za trzy godziny będę miał switch z dvi na rgb:)

popmart
22-08-2006, 14:48
złącza DVi można łatwo zamienić na Dsub .... tak taka karta to dual Head ....

McKane
22-08-2006, 14:53
nie to nie to.
ale ja też mam taką kartę i to będzie śmigało.
za trzy godziny będę miał switch z dvi na rgb:)

Nie na RGB a na D-sub gwoli scislosci :)

Silent Planet
22-08-2006, 17:17
i rozumiem że mogłeś pracować, na raz , niezależnie na obu ekranach ????

Tak.
Mam komp z SP1 XP, karta to GF 5700 AGP, 1x RGB + 1x DVI.

Podłączyłem dla testu:
do DVI przez przejściówkę 17" w 1152x864,
do D-SUB stary 14" w 800x600.

I poprzez nView da się ustawić:
1. jeden monitor
2. dwa monitory w jednakowej rozdzielczości
a) pulpit rozciągnięty
b) dwa niezależne pulpity
3. dwa monitory w różnej rozdzielczości
a) pulpit rozciągnięty - monitor o mniejszej rozdziałce ma wirtualny pulpit o wymiarach większego
b) dwa niezależne pulpity

W opcji 2a i 2b pulpit drugiego monitora jest podrzędny - nie ma na nim paska start, traya, itp., i domyślnie aplikacje odpalają się na pierwszym.
Gdy odpalimy aplikację i z'drag&drop'ujemy ją na drugi pulpit - będzie uruchamiać się na drugim. Odpalona na drugim działa jak na pierwszym - minimalizacja, maksymalizacja odbywa się na drugim ekranie i do wymiarów drugiego ekranu.
Gry, aplikacje 3D, różnego rodzaju overlay'e jak i full-screen'owe działają na pierwszym tylko.

W ten sposób można oglądać jednocześnie film i czytać forum.

Próbowałem też uruchomić w XP dwie karty - jako drugą wsadzałem zarówno podłe S3 Trio jak i Voodoo3 na PCI - żadna nie zadziałała. Wyświetlała się w menedżerze z wykrzyknikiem.
Moja płyta to Gigabyte GA-K8NS na chipsecie nForce3 250.

Pozdrawiam.

Tomasz1972
22-08-2006, 17:55
Jakiś czas temu miałem podłączony do kompa TV , karta ATI RADEON 9500 ( oryginalne stery ) i dało się tak ustawić że na TV miałem narzędzia a na monitorze okno z fotką , jednak częstotliwość odświerzania była jedna ( 60Hz ) i pracować za bardzo się nie dało .

crater
22-08-2006, 18:08
Tak.
Próbowałem też uruchomić w XP dwie karty - jako drugą wsadzałem zarówno podłe S3 Trio jak i Voodoo3 na PCI - żadna nie zadziałała. Wyświetlała się w menedżerze z wykrzyknikiem.
Moja płyta to Gigabyte GA-K8NS na chipsecie nForce3 250.

To dla tego ze XP nie obsluguje tak starych chipsetow.Nasjtarsza z mozliwych w tym ukladzie karta jaka udalo mi sie zamontowac to Matrox Graphics Mystique PCI.

Moj zestaw dziala nastepujaco.W systemie XP znajduja sie dwie karty
NVidia Riva TNT2 model 64 pro (straszny staroc) z podlaczonym monitorem LCD 17" z rozdzialka 1280x1024 i odswiezaniu 75 Hz oraz druga wyzej wsponiana karta podlaczona do monitora (NoName) 15" dzialajaca na rozdzialce 1024x760 przy 60Hz.LCD 17" ustawiony mam jako Master (na nim sie odpala wszyskto i fullscreenuje) a na 15" mam pasek menu.

Kiedys dzialalem na 3 monitorach i projektorze ale projektor musialem oddac a jedna z kart mi padla i niechcialo mi sie kupowac nowej :P ale owiele usprawnia prace jesli w pracy potrzebujesz jednoczesnie widziec duza liczbe okien jednoczesnie.

Il fuoco
22-08-2006, 18:12
SilentPlanet które stery ściągnąłeś?na moich detonatorach v.80.cośtam nie widzi dwóch monitorów;)

Il fuoco
22-08-2006, 18:44
działa.
ściągnąlem stery w wersji 91.31
coś niesamowitego:)
już chyba zostane na dwóch monitorach.
poprostu rewelka.polecam każdemu.
dziękuję za pomoc.

Silent Planet
23-08-2006, 11:53
To dla tego ze XP nie obsluguje tak starych chipsetow.
Obsługuje.
Po wyjęciu karty AGP obie PCI'owe działały bez zastrzeżeń.

Najstarsza z mozliwych w tym ukladzie karta jaka udalo mi sie zamontowac to Matrox Graphics Mystique PCI.
Ta karta jest kilka lat starsza od Voodoo3.