Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: Praca w PS na 2ch monitorach pod WinXp.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie Praca w PS na 2ch monitorach pod WinXp.

nie znalazłem w wyszukiwarce więc zakładam nowy wątek.
    chciałbym mieć możliwość pracy na dwóch monitorach.
    na zasadzie na jednym fullscreen zdjęcia a na drugim całe menu, pasek startowy i wszystko to co na 1 monitorze siedzi.
    jaką kartę potrzebuję do tego mieć?
    praktycznie w nic nie gram czyli nawet jakiś stary matrox byłby ok.
    w sumie całego windowsa mógłbym tak obsługiwać.

czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z taką konfiguracją?
    proszę o porady albo jakieś linki do tutoriali albo poprostu o tłumaczenie "co i jak"
    z góry dzięki.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Karta graficzna z tzw. DualHead. Low-endowe karty dwumonitorowe niestety często mają (chyba softwarowo) zablokowaną funkcjonalność przy pracy dwumonitorowej - a to okienka na fullscreen nie da się rozciągnąć na oba monitory, a to akceleracji sprzętowej pewnych rzeczy (overlay do telewizora czy filmów, sprzętowa konwersja yuy-rgb) nie ma itp itd.

Stary matrox spokojnie da radę.

Z kart nowych - nie śledzę ostatnio sprzętu więc dokładnie nie powiem, ale zwykle dotąd było tak, że z jednego procesora graficznego wychodzi szereg kart - full super i poprzycinane. Te full super obsługują ładnie 2 monitory, te poprzycinane nie. Tak przynajmniej było u ATI. BTW, mnie to denerwuje, bo te full super zwykle mają wiatraczki a ja lubię ciszę.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

a czy mógłby ktoś sprawdzić czy to co mam mogłoby być?
    mam teraz

Gainward Geforce 3Ti 200 Jumbo VIVO,DVI+RGB

dosyć stara karta ale wymiata.no i dałem za nia 1500zeta jak kupowałem ją 3 lata temu.może coś by się udało.nawet chyba ma dalej gwarancję

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A nie lepiej dwie karty? Na drugi monitor jakiś złom na PCI, który pociągnie te palety bez problemu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    A nie lepiej dwie karty? Na drugi monitor jakiś złom na PCI, który pociągnie te palety bez problemu.
    Czy to sprzetowo jaki sofwerowo (win xp) jest w ogole mozliwe? Nowe NF4 pociagnie dwie grafiki na PCIE a jak z reszta?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Też tak myślałem, niestety zakup matroxa na PCI nie rozwiązał problemów z brakiem pewnych spraw przy pracy na 2 monitorach.

dosyć stara karta ale wymiata.no i dałem za nia 1500zeta
    A ma dwie dziurki na monitory - to na 99% będzie śmigać aż miło. Możliwe, że coś będziesz musiał doinstalować. Na Geforach się nie znam, ATI ma dodatkowo kawałek softu m.in. do uprzyjemnienia pracy dwumonitorowej (Hydravision).
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    Czy to sprzetowo jaki sofwerowo (win xp) jest w ogole mozliwe? Nowe NF4 pociagnie dwie grafiki na PCIE a jak z reszta?
    Sprzętowo (problem to tylko drugi slot, więc pisałem o grafie na pci) i softowo ok (win od chyba 95 to ciągnie).

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Też tak myślałem, niestety zakup matroxa na PCI nie rozwiązał problemów z brakiem pewnych spraw przy pracy na 2 monitorach.
    No zgoda, akceleracji itp bajerów nie ma, ale da się pracowac.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

czyli co?
    da radę pociągnąć mój gainwardzik?

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Powinien uciągnąć, przecież 2x2d to nie jest jakiś straszny problem. W detonatorach zaznacz 'rozciągnij' czy jakoś tak - dwa monitory mam w pracy, więc teraz Ci nie powiem, bo zastałem dziś zamknięte drzwi :>

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jakiś czas temu korzystałem z dwóch mitsubishi 19” podpiętych do (i tu nie jestem do konca pewien) Matroxa 550. W Windows Xp bez problemów można korzystać z dwóch monitorów. (bardzo wygodne w momencie kiedy używasz PS czy inny soft Adobe). Teraz mam GForce 6600 dualhead, ale z braku funduszy z jednym monitorem. Jak tylko będziesz miał możliwość to polecam 2 miotory a najlepiej na jednaj karcie dualhead’owej. Nie siedzę w sprzęcie ale myślę, że teraz większość kart ma dwa wyjścia. Z dwoma kartami bym nie kombinował, bo jak znam życie to będziesz miał więcej problemów.
    5D+BG-E4,350D+Grip, Canon 85 1,8 USM, Tamron SP AF 90 2.8 Macro1:1,Tamron 28-75 2,8, KIT, 50 1.8 Canon, 90-300 1:4,5-5.6 Canon,50 2 Industar,Zenitar 16,2,8 fisheye, Speedlite 420EX, mieszek , Minolta Dimage 7, Elfo 500 Quant,300 Analog+kt i inne popierdółki..

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów