Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : karta SD z modulem WiFi

akustyk
20-08-2006, 02:21
czyli cos o rzekomej gorszosci SD wzgledem CF
http://www.eye.fi/index.htm

1GB pamieci i wbudowana sieciowka 54mbps.

cena? nie wiem, ale chyba mniej niz 999$ za transmiter bezprzewodowy Canona :evil:

adamek
20-08-2006, 04:08
Q: Which card formats will Eye-Fi support?
A: Our first product is in the SD form factor. Unlike some existing SD wireless cards which stick out of SD slots, the Eye-Fi product will be no larger than a standard SD memory card. A Compact Flash version will follow after our SD product. Support for other formats is TBA

Peri Noid
20-08-2006, 08:39
1GB pamieci i wbudowana sieciowka 54mbps.
Karty tego typu na CF były już co najmniej rok temu. Na przykład takie (http://www.palmtops.com.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=52_6_25&products_id=231&zenid=32dd208fd22db294bb4c02699d0f63f2) (może mało pamięci, ale pomysł nie jest nowy).

cena? nie wiem, ale chyba mniej niz 999$ za transmiter bezprzewodowy Canona :evil:
Problem w tym, że do obsługi WiFi potrzebne jest złącze w standardzie SD-IO (czy jak to się pisze). Bez tego nie wykorzystasz WiFi. A chyba się niewiele pomylę jeśli stwierdzę, że żaden aparat tego nie obsługuje (to jest do palmtopów).

akustyk
20-08-2006, 11:02
Problem w tym, że do obsługi WiFi potrzebne jest złącze w standardzie SD-IO (czy jak to się pisze). Bez tego nie wykorzystasz WiFi. A chyba się niewiele pomylę jeśli stwierdzę, że żaden aparat tego nie obsługuje (to jest do palmtopów).
jesli tak, to zadna rewelacja. takie karty WiFi na zwykle SD do palmtopow robil juz dawno temu bodajze SanDisk (a moze 3Com?).

ale ta wzmianka o portowaniu do CF wydaje sie swiatelkiem w tunelu. CF juz nie ma takich cudow-wiankow, ktore daja dodatkowy interfejs komunikacji. i moglo by to w zwyklym aparacie dawac transfer WiFi. nie mowie tu o czyms konfigurowalnym z aparatu. po prostu wkladasz karte, odpawalsz laptopa w aucie i idziesz na pole foty cykac. na otwartym powietrzu daje to troche zasiegu...

Michal-Czuba
20-08-2006, 13:47
Pozostaje jeszcze kwestia miniaturyzacji, bo jak wiemy niedomknięta klapka od CF'ów nie pozwoli nam włączyć aparatu :). Ale myślę, że i to dało by się przeskoczyć. Produkt byłby naprawdę świetny - chętnie korzystał bym z czegoś takiego w domu lub w plenerze. A 1dynki w tym celu jakoś kupował nie będę ;)

Cyborg
20-08-2006, 14:09
Pozostaje jeszcze kwestia miniaturyzacji, bo jak wiemy niedomknięta klapka od CF'ów nie pozwoli nam włączyć aparatu :). Ale myślę, że i to dało by się przeskoczyć.
W CFie mieści się bez problemu.
Pytanie tylko jak to działa z wnętrza aparatu. Jak wiadomo DSLRy są dobrze ekranowane...

Michal-Czuba
20-08-2006, 14:11
Hmm ... mi to wygląda jakby miało taką "dupke" :

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.palmtops.com.pl/images/medium/sandisk/SANDISK-SDWCFB-128-485_MED.jpg)

więc nie wiem czy tak się mieści?

Ale jakby nie było technologia jest - myślę, że reszta to tylko kwestia softu?

akustyk
20-08-2006, 14:17

Ale jakby nie było technologia jest - myślę, że reszta to tylko kwestia softu?

nie no... kwestia domkniecia to pewnie rzecz jakiegos glupiego czujnika, ktory pewnie mozna guma do zucia zakleic jak potrzeba :)

damy rade :)

Michal-Czuba
20-08-2006, 14:30
Hmm nie ma ktoś dostępu do takiego urządzonka, żeby sprawdzić czy nie dało by się tego uruchomić? Muszę pogadać ze znajomym, miał do jakiegoś starego pocket PC jakąś kartę wifi na CF... nie spalę nic próbując?

edit: tak mnie zainspirowaliście, że już wiem gdzie jest czujnik otwarcia klapki CF ... (sorry za jakosc foto, to z komorki ;) ) aparat widziany od strony klapki (300d):

źródło (http://img157.imageshack.us/img157/5118/fotka06gg2.jpg)

w tym zaznaczonym miejscu akurat idealnie wpasowywała mi się końcówka długopisu i aparat się uruchamiał ;). Myślę, że jak zobaczycie jak wygląda bolec na klapce, który wchodzi w to miejsce będzie jasne jak to działa.

Cyborg
20-08-2006, 15:37
Hmm ... mi to wygląda jakby miało taką "dupke" :

źródło (http://www.palmtops.com.pl/images/medium/sandisk/SANDISK-SDWCFB-128-485_MED.jpg)

Tę "dupkę" zrobili chyba właśnie po to, żeby antena wystawała poza ekranowany czytnik. :(

Michal-Czuba
20-08-2006, 16:05
Hmm no to wiemy już jak oszukać czujnik zamknięcia klapki, pytanie teraz czy da się to urządzenie wykorzystać jako nadajnik ...

Peri Noid
20-08-2006, 18:02
Dałoby się - pod warunkiem, że znalazłbyś metodę na załadowanie do aparatu sterownika do WiFi oraz zmuszenie jego procesora do sterowania kartą. Do tego musiałby obsługiwać protokół TCP/IP, współpracę z PC-tem i całą masę innych rzeczy. A - jak łatwo się tego domyśleć - to jest niewykonalne. Z tych samych powodów nie da się do tego wykorzystać dowolnej innej karty, bez względu na to czy jest na SD czy na CF. No, chyba, że zawierałaby autonomiczny procesor do komunikacji i byłaby "programowalna" - w sensie połączenia z konkretnym komputerem itp. Jest to wykonalne, ale - póki co - chyba nikt tego nie robi.

Łatwo się teraz domyśleć, dlaczego ta przystawka Canona (którą bardzo chciałbym mieć, ale to raczej z powodów hobbystycznych) tyle kosztuje - na dobrą sprawę zawiera mały komputer. Może i o ograniczonych możliwościach (bez grafiki, ograniczona pamięć, niepotrzebna duża moc przetwarzania, itp), ale o małym poborze mocy i robiący to co do niego należy.

Jac
20-08-2006, 18:07
jak juz rozwiazecie problem Wi-Fi w aparacie to pozniej sprobujcie wgrac soft od 30D do 20D :mrgreen:

Michal-Czuba
20-08-2006, 19:07
Hmm nie wygląda to zbyt optymistycznie - myślałem właśnie, że to urządzonko jest programowalne i może spełniać prostą funkcje "podaj dalej do określonego odbiornika" ... tak czy inaczej będę się trzymał wersji, że to sprawa softu i ktoś mądry (jakiś Wasia) dałby sobie z tym radę :).

jak juz rozwiazecie problem Wi-Fi w aparacie to pozniej sprobujcie wgrac soft od 30D do 20D :mrgreen:
ten powiększający wyświetlacz? ;).

Jak dla mnie nie musi być Wi-Fi, widziałem i takie karty Bluetooth ... byle by działało. Chociaż to już wolniejsze rozwiązanie, ale o ile ktoś nie tłucze "seriami, seriami" (pozdro muflon ;) ) - było by.

akustyk
20-08-2006, 20:30
Dałoby się - pod warunkiem, że znalazłbyś metodę na załadowanie do aparatu sterownika do WiFi oraz zmuszenie jego procesora do sterowania kartą. Do tego musiałby obsługiwać protokół TCP/IP, współpracę z PC-tem i całą masę innych rzeczy. A - jak łatwo się tego domyśleć - to jest niewykonalne. Z tych samych powodów nie da się do tego wykorzystać dowolnej innej karty, bez względu na to czy jest na SD czy na CF.

zaraz, zaraz... umknal mi moment, w ktorym caly ten procesor musial byc koniecznie akurat w aparacie. a dlaczego niby nie w tej karcie CF/SD???
byc moze wymagaloby to dodatkowego zasilania (bateryjka w CF / wbudowany akumulator Lion), ale technicznie nie widze wiekszych przeszkod. w CF jest znacznie wiecej miejsca niz np. na karcie chipowej, a na chipkach da sie niezle cuda-wianki robic

No, chyba, że zawierałaby autonomiczny procesor do komunikacji i byłaby "programowalna" - w sensie połączenia z konkretnym komputerem itp. Jest to wykonalne, ale - póki co - chyba nikt tego nie robi.

o... wlasnie :)

Cyborg
20-08-2006, 21:12
Dałoby się - pod warunkiem, że znalazłbyś metodę na załadowanie do aparatu sterownika do WiFi oraz zmuszenie jego procesora do sterowania kartą. Do tego musiałby obsługiwać protokół TCP/IP, współpracę z PC-tem i całą masę innych rzeczy. A - jak łatwo się tego domyśleć - to jest niewykonalne. Z tych samych powodów nie da się do tego wykorzystać dowolnej innej karty, bez względu na to czy jest na SD czy na CF. No, chyba, że zawierałaby autonomiczny procesor do komunikacji i byłaby "programowalna" - w sensie połączenia z konkretnym komputerem itp. Jest to wykonalne, ale - póki co - chyba nikt tego nie robi.
No przecież takie funkcje ma właśnie spełniać prezentowana na wstępie karta...
Inaczej nie miało by żadnego sensu. Ale puki co ta karta jest tylko na papierze.
Karty CF mają standardowo wbudowany w siebie kontroler. Wystarczy go rozbudować o serwer FTP. Ustawienia? Można przez serwer WWW jak w ruterach.
Akustyk wspominał o baterii, ale przecież karta jest zasilana z aparatu.

Peri Noid
20-08-2006, 21:18
Poczekajmy aż zrobią taką kartę. Zobaczymy ile będzie kosztować. Może do tej pory Canon obniży cenę swojego modułu ;-)

akustyk
20-08-2006, 21:21
Poczekajmy aż zrobią taką kartę. Zobaczymy ile będzie kosztować. Może do tej pory Canon obniży cenę swojego modułu ;-)
eee...

nie wiem co paliles, ze taka mysl Ci do glowy przyszla, ale uprzejmie prosze podziel sie :) ja tez bym chcial pomarzyc o tanszym 5D :roll: a bez zielska mi to za grzyba nie wychodzi, patrzac na zwyczaj lojenia grubej forsy za byle bzdure przez Canona :mrgreen:

no offence ;)

Peri Noid
21-08-2006, 11:20
nie wiem co paliles, ze taka mysl Ci do glowy przyszla, ale uprzejmie prosze podziel sie :) ja tez bym chcial pomarzyc o tanszym 5D :roll: a bez zielska mi to za grzyba nie wychodzi, patrzac na zwyczaj lojenia grubej forsy za byle bzdure przez Canona :mrgreen:

no offence ;)
Palić to ja mogę co najwyżej stare notatki :D Nie martw się, nie obrażam się. Natomiast oczywiste wydaje się być, że w przypadku pojawienia się konkurencji firma powinna zareagować adekwatnie do zagrożenia. Zauważ, że gdyby ktoś zdecydował się na wydanie takiej karty CF ze zintegrowaną pamięcią (powiedzmy 1GB, wystarczyłoby), do tego mini-komputerkiem do obsługi również wbudowanego interfejsu WiFi (powiedzmy zarządzanego przez WWW, jak to zasugerował Cyborg), to kto chciałby kupować wielką (w porównaniu) przystawkę Canona? Nawet jakby to nowe urządzonko kosztowało 500$, czyli połowę ceny Canona. A przecież to jest realizowalne przy obecnej technologii i to za mniejsze pieniądze (obstawiałbym max. 250$). Musiałaby to zrobić firma, która by liczyła na sprzedaż dużej ilości po rozsądnej cenie, a nie małej po koszmarnej. Mniejsze i lżejsze (bez porównania), porównywalnie funkcjonalne. Tyle, że bez napisu "Canon". Ale myślę, że to by nie miało wielkiego znaczenia. Zwłaszcza, że pasowałoby nie tylko do Canonów, ale dowolnego aparatu z CF-ami.

akustyk
21-08-2006, 11:59
Palić to ja mogę co najwyżej stare notatki :D

Klubowe, panie kapitanie. ale jakby co to Hans ma Marlborasy :)

Musiałaby to zrobić firma, która by liczyła na sprzedaż dużej ilości po rozsądnej cenie, a nie małej po koszmarnej. Mniejsze i lżejsze (bez porównania), porównywalnie funkcjonalne. Tyle, że bez napisu "Canon". Ale myślę, że to by nie miało wielkiego znaczenia. Zwłaszcza, że pasowałoby nie tylko do Canonów, ale dowolnego aparatu z CF-ami.
no wlasnie o to mam obawy. w przypadku osprzetu do Canona to, poza optyka i fleszami, chyba jedyny produkt sprzedany masowo przez firme trzecia to wezyk spustowy Adidt. nedznej jakosci, ale "az" polowe tanszy.
wezyki Canona cenowo o tyle spadly, ze sprzedawcy doszli do nizszych cen, zeby cos tam powalczyc z chinska konkurencja.

taki transmiter WiFi o tyle nie daje wielkich nadziei, ze to towar jednak dosc niszowy - nawet zapakowany w CF. na masowa sprzedaz trudno tu liczyc, a tym samym chyba i na niskie ceny...

emisiaczek
21-08-2006, 12:21
Robia juz jakies adaptery CF dla SD? Oczywiscie tak zeby to dzialalo z Canonem

slawek2b
21-08-2006, 12:38
w watku futurystycznym pomyslalo mi sie czy aby pomyslem na przyszlosc foto cyfrowego nie jest metoda jaka stosuja do zdjec astronomicznych robionych przez radioteleskopy? tam tylko odbieraja sygnal wprawdzie, a tu zrodlem fal bylby zaimplantowany do body radar w rodzaju policyjnej suszarki /umownie rzecz ujmujac/ ktory daje rysunek kadru - per analogia do formatu RAW, a obiektyw rejestruje barwy. Procesor sklada to do kupy i mamy super ostry obraz bez znieksztalcen optycznych... pomarzyc mozna? ok, wracam na ziemie

Peri Noid
21-08-2006, 13:37
taki transmiter WiFi o tyle nie daje wielkich nadziei, ze to towar jednak dosc niszowy - nawet zapakowany w CF. na masowa sprzedaz trudno tu liczyc, a tym samym chyba i na niskie ceny...
A ja mam zastosowanie (właśnie wymyśliłem). Obecnie drukarki (zwłaszcza te do zdjęć, ale nie tylko te) są wyposażone w gniazda CF/SD i inne jeszcze. Wyobraź sobie kartę, na którą - dzięki takiemu "rozszerzeniu" o WiFi - można przepchnąć fotki (wystarczy że po protokole FTP albo przez interfejs WWW). W takim momencie możesz sobie taką kartę włożyć w dowolną taką drukarkę i masz możliwość transmisji danych bez kabli. I drukarka nie musi obsługiwać nic oprócz tego co już umie, czyli odczytu danych z karty. Po prostu transmitujesz dane na kartę a potem je drukujesz z karty. Wada - trzeba podejść do drukarki i na niej odpalić drukowanie (chyba, że się ma np. takiego Canona obsługiwanego pilotem). Jakby się ciut postarać to może dałoby się na tej zasadzie zrobić printserwer do dowolnej drukarki. Poza tym zamiast drukarki może być i inne urządzenie (tak, wiem, że palmtopy mają teraz już wbudowane wszystko co się rusza). Poza tym jest jeszcze kwestia ceny - im niższa tym więcej ludzi by to kupiło.

akustyk
21-08-2006, 13:50
Jakby się ciut postarać to może dałoby się na tej zasadzie zrobić printserwer do dowolnej drukarki. Poza tym zamiast drukarki może być i inne urządzenie (tak, wiem, że palmtopy mają teraz już wbudowane wszystko co się rusza). Poza tym jest jeszcze kwestia ceny - im niższa tym więcej ludzi by to kupiło.
tego, mowiac szczerze, tez nie widze :) dodanie do drukarki lacza WiFi to kwestia paru zlotych, i jesli rynek zdecyduje, ze cos takiego jest potrzebne to raczej sie przyjmie w takiej postaci. na pewno nie w drukarkach domowych, ale w segmencie biurowek jest duza szansa.

ale juz np. databank wifi to by bylo cos :) na mocnym akku Lion mogloby spokojnie chodzic, a miejsca w srodku bynajmniej nie brakuje na cala chipologie :) jakby po stronie aparatu (karty CF-Wifi) dodac rozsadne sterowanie przesylem danych (zeby mozna bylo wlaczyc/wylaczyc synchronizacje z bankiem) to byloby super...

Michal-Czuba
21-08-2006, 14:21
Myślę, że teraz o tym marzymy, a za lat ... 4, może 5 (kot mi oślinił szklaną kulę, więc nie widzę dokładnie ;P) to będzie codzienność :). I dobrze. To się nazywa postęp ;).

Peri Noid
21-08-2006, 15:00
Myślę, że teraz o tym marzymy, a za lat ... 4, może 5 (kot mi oślinił szklaną kulę, więc nie widzę dokładnie ;P) to będzie codzienność :). I dobrze. To się nazywa postęp ;).
Może wtedy Canon obniży cenę na swój moduł WiFi :mrgreen:

Ted
21-08-2006, 19:32
To ja podam ciekawy przykład: mam drukarkę termosublimacyjna Samsunga SPP-2040. Ma ono złącze usb na moduł bluetooth - i wystarczy tam wpiąć zwykły bluetooth na usb i można sobie drukować bezprzewodowo, sprawdzone z Nokią 6280 ;)

Peri Noid
22-08-2006, 00:38
To ja podam ciekawy przykład: mam drukarkę termosublimacyjna Samsunga SPP-2040. Ma ono złącze usb na moduł bluetooth - i wystarczy tam wpiąć zwykły bluetooth na usb i można sobie drukować bezprzewodowo, sprawdzone z Nokią 6280 ;)
Rzecz w tym, że 99% (zabezpieczam się ;-) ) dongli BT wykorzystuje ten sam protokół do komunikacji. Dzięki temu nie ma potrzeby używania różnych sterowników - wystarczy jeden. Taki też został zaimplementowany w twojej drukarce i dlatego to działa.

Z kartami WiFi jest ten problem, że co chip to inny sterownik potrzebny. Niestety. Gdyby w tym temacie doszło do standaryzacji to by była inna historia. Ale nie jest.

dgi
22-08-2006, 09:20
Jak widać z tym Wifi w kartach może być problem, ale może by tak od drugiej strony? :)

Tzn poprzez USB. Przecież jest EOS Capture. Gdyby znalazł się ktoś kto wyprodukowałby urządzonko (działające na podobnej zasadzie) podłączane pod port USB, które ściągało by zdjęcie na jakiś DataBank/czytnik/inne urządzenie posiadające Wifi/itp.

Urządzenia elektroniczne są ciągle miniaturyzowane to i możliwe, że cały modulik wraz z wtyczką miniUSB nie odstawał by zbytnio od aparatu. :)

Peri Noid
22-08-2006, 09:31
Tzn poprzez USB. Przecież jest EOS Capture. Gdyby znalazł się ktoś kto wyprodukowałby urządzonko (działające na podobnej zasadzie) podłączane pod port USB, które ściągało by zdjęcie na jakiś DataBank/czytnik/inne urządzenie posiadające Wifi/itp.
Coś w tym jest - wystarczyłoby wyposażyć databank w interfejs WiFi i mały serwerek FTP/HTTP. Przy dzisiejszej technologii to trywialna sprawa. Tylko teraz trzeba by znaleźć jakąś firmę, która mogłaby to zrobić i skutecznie lobbować na rzecz takiego projektu ;-) Są chętni? :D
Inna sprawa, że karta na CF byłaby schowana w aparacie, żadnych kabli, nic się nie plącze i nie gubi - większa wygoda, a technicznie realizowalne. Może czas przyniesie jakieś modele tego typu.

C80
23-03-2012, 13:46
Po 5 latach odgrzeję tego kotleta.

Sprawa wygąda tak, że znalazłem ofertę karty SD 8 GB z WiFi oraz adapter kart SD->CF. To moze być całkiem fajne rozwiązanie dla kogoś kto zajmuje się fotoreporterką i chciałby mieć zdjęcia na kompie od razu po zrobieniu zdjęcia, bez zabaw w transmitery, kable czy czytniki.

Bawił się ktoś takim zestawem?

Merde
23-03-2012, 13:54

Całkiem niedawno tego samego kotleta odgrzano w tym wątku (http://www.canon-board.info/showthread.php?p=1052547).

Kolaj
23-03-2012, 13:56

Sprawa wygąda tak, że znalazłem ofertę karty SD 8 GB z WiFi oraz adapter kart SD->CF. To moze być całkiem fajne rozwiązanie dla kogoś kto zajmuje się fotoreporterką i chciałby mieć zdjęcia na kompie od razu po zrobieniu zdjęcia, bez zabaw w transmitery, kable czy czytniki.

Bawił się ktoś takim zestawem?Coś tam na forum znajdziesz:

http://www.google.pl/search?num=100&q=eye-fi++-%C5%9Blub+site%3Awww.canon-board.info&tbs=&tbo=1