Zobacz pełną wersję : solidnosc obiektywow canona
pytalski
14-08-2006, 19:44
Czesc. Jestem poczatkujacy, zielony totalnie. Pierwszy raz mam lustrzanke wiec pewnie pytanie wyda sie smieszne, ale dla mnie nie jest, jakby cos to prosze bez nerwow;)
Kupilem ostatnio obiektyw canon 70-200 L f.4
Jak to jest z solidnoscia tych elek (poza tym ze nie zasysaja zadnych badziew do srodka)?
Przedtem uzywalem tylko tokine 12-24 ktora jest jak dla mnie bardzo solidna, nic w niej nie lata itd.
teraz uzywam canona, ale czuje jakies lekkie luzy na pierscieniach (tych pokretlach od manuala i zmiany ostrosci) podkreslam ze nie sa bardzo duze ale nie wiem czy tak powinno byc.
w srodku tez cos lata , wydaje dziwny dzwiek (''jakby'' szkielko bylo poluzowane). Co to tam wogole lata i czy powinno latac, bo z pewnoscia nie sa to soczewki (tak mysle)?
prosze o opinie bo nie mialem nigdy stycznosci z innymi obiektywami a jak cos to zawsze moge wymienic obiektyw (choc to dla mnie problem).
Czy te obiektywy tak maja??
hmm
ja mam inna białą elżbiete ale nic tam nie lata
napewno szkła są szklane a opakowanie metalowe :)
latać nic tam niepowinno, a szkło nowe ?
oprócz uszczelnień, których to szkło niema to jednak jest ono IMO dobrze zbudowane
cytat z fotozone:
"The Canon EF 70-200mm f/4 USM L is a very harmonic package combining exceptional build quality with an excellent and very even optical performance throughout the range."
pozdrawiam
Te 'dźwięki' to zakładam, że praca IS jest. Jak to słychać? Takie: śśśświiist? :-D
Te 'dźwięki' to zakładam, że praca IS jest. Jak to słychać? Takie: śśśświiist? :-D
Taaak, IS w 70-200/f4...
Taaak, IS w 70-200/f4...
W końcu ktoś zajarzył :lol:
Ja miałem to szkło jednakże pancerność przetestowałem na innym, czyli 70-200 IS f/2.8. W czerwcu b.r., na wycieczce, na pokładzie statku to szkło plus 5d przez moją niezręczność (delikatnie ujmując) walnęło z wysokości 120 cm na drewniany pokład i przeturlało się kilka razy po tym podłożu. Po podsumowaniu strat (w wielki pocie), ku mojemu zdumieniu okazało się, że tylko straciłem filtr Hoya SHMC - był potłuczony a zestaw działa jak dawniej. Przy tym upadku obiektyw przyjął większość energii z uderzenia i działa dalej. To zdarzenie dało mi najwięcej emocji na tej wycieczce.
Wg mnie wytrzymałość powyżej testowanego szkła i tego ze światłem f/4.0 jest podobna.
Powyższy obiektyw ze światłem 2.8 także ma luzy na pierścieniach (od poczatku).
Chyba to normalne mój 70-200 2.8 IS również posiada delikatny luz na pierścieniu ostrości, podobnie w 300 4 IS. Najwidoczniej to norma.
--
Marnow
pytalski
15-08-2006, 18:06
hmm
ja mam inna białą elżbiete ale nic tam nie lata
napewno szkła są szklane a opakowanie metalowe :)
latać nic tam niepowinno, a szkło nowe ?
oprócz uszczelnień, których to szkło niema to jednak jest ono IMO dobrze zbudowane
cytat z fotozone:
"The Canon EF 70-200mm f/4 USM L is a very harmonic package combining exceptional build quality with an excellent and very even optical performance throughout the range."
pozdrawiam
czesc, dzieki za odpowiedz. Szklo oddaje do sklepu, wogole nie jestem z niego zadowolony. Pozdrawiam
ja natomiast dodam ze moj stopien zadowolenia z 70-200 f/4 wzrosl radykalnie, wczesniej tez bylem z niego zadowolony, zwlaszcza ze zdjec wykonywanych na zewnatrz, widac w mojej stopce na airliners.net - natomiast po zakupieniu dzis lampy C 430EX rezultaty we wnetrzach sa tak samo dobre jak na dworze przy dobrym swietle dziennym, dodam tylko odnosnie tematu ze u mnie tez jest lekki luzik na pierscieniu zoom'a ale nic nie lata i swistu nic nie wydaje poza kondensartorkami w lampie
czesc, dzieki za odpowiedz. Szklo oddaje do sklepu, wogole nie jestem z niego zadowolony. Pozdrawiam
Na forum bylo juz o tym kiedys.
Wnioski:
- luzy, to normalna rzecz i jesli nie wynosza wiecej niz 0,5 cm ;-) , to nie ma sie czym przejmowac. Szczegolnie ten model tak ma.
- co do zasysania badziewi do srodka, to musze Cie rozczarowac, gdyz tylko 70-200 z IS'em jest uszczelniany.
Luz okay, a moze mi ktos wyjasnic skad moglo sie wziac trzeszczenie przy obracaniu pierscienia ostrosci w momencie gdy obiektyw jest przechylony przodem w dol? Slychac jakies jakby tarcie, jakby jakis piasek, albo cos o siebie trze, cholera wie... Ostrzy zyletka, jest szybko, pierscien kreci sie normalnie, ale ten dzwiek mnie zabija...