PDA

View Full Version : Statyw - na co zwrócić uwagę

tombas
13-08-2006, 09:08 AM
Jestem na etapie zakupu statywu, i prosze o radę na co mam zwrócić uwagę, mam 180 cm wzrostu więc jaka wysokość będzie najlepsza? czy brać jakiś duży zapas udzwigu do mojego zestawu (sprzedawcy podają od 3 kg do nawet 20 kg) pewnie udzwig związany jest tez ze stabilnością (czy nie?) i co jeszcze? poradźcie proszę..

Pikczer
13-08-2006, 09:29 AM
W statywie "glownym" najwazniejsza jest stabilnosc, a ta niestety nie idzie w parze z mala waga.
Ja na przyszlosc polecam Ci ten co w moim podpisie ale cena to 700pln i waga nie na spacery po gorach. Za to radosc i wygoda z pracy... murowana :p

rysiaczek
13-08-2006, 10:55 AM
A ja (jezeli musisz liczyc wydatki) niesmiertelnie polece Sherpe 600R - jestem nieco wyzszy od Ciebie i statyw swietnie mi sluzy (brak bolu plecow), jest stabilny (a mam nieco ciezszy sprzet od Ciebie) i naprawde dobrze wykonany.
I co najwazniejsze - jego waga nie powala i pozwala go uzywac*.

Oczywiscie, jezeli nie chadzasz na kompromisy, to albo manfrotka, albo Gitzo (z naciskiem na to drugie;))

*tzn. nie masz ciaglego narzekania - w gory nie, bo ciezki, na spacer nie, bo niewygodne itd itd.:)

EDIT: Zapomnialem dopisac na co zwracac uwage:
1) max wysokosc statywu - dla mnie wazne
2) ilosc sekcji - im wiecej, tym statyw mniej stabilny
3) waga - im ciezszy, tym stabilniejszy (sprzet nie wyladuje mordka w ziemie), ale tez trzeba wybierac - tu wezme, a tam bede o skaly podpieral;)
4) cena
to tyle z najwazniejszych.

Bigmar
13-08-2006, 11:01 AM
O statywach wiele tu napisano, przejrzyj archiwum z pewnością coś wybierzesz. Są tam opisy statywów dla wysokich, niskich, stabilne i nie stabilne, ciężkie, lekkie i jakie tylko sobie wymarzysz.
Nie sądzę by od ostatniej dyskusji na ten temat wiele się zmieniło.

Zakk Wylde
13-08-2006, 01:08 PM
Ja tez jestem na kupnie statywu. Ja zwracam uwage na to żeby statyw był mocny wytrzymały i dobrze zrobiony. Statyw musi byc wysoki sam w sobie bo jak kupisz statyw za 90zł na allegro z super wielkościa 190Cm to wierz mi,,, statyw będzie niestabilny ;)

Ja chyba kupie albo VELBON DF-60 albo VELBON CX-686.

Tylko nie wiem czy lepej nie kupić uzywkę za ok 250zł

rysiaczek
13-08-2006, 02:18 PM
Ja tez jestem na kupnie statywu. Ja zwracam uwage na to żeby statyw był mocny wytrzymały i dobrze zrobiony. Statyw musi byc wysoki sam w sobie bo jak kupisz statyw za 90zł na allegro z super wielkościa 190Cm to wierz mi,,, statyw będzie niestabilny ;)

Ja chyba kupie albo VELBON DF-60 albo VELBON CX-686.

Tylko nie wiem czy lepej nie kupić uzywkę za ok 250zł

Porownaj sobie te modele chocby wlasnie do Sherpy - tak apropos wykonania i stablinosci:)

arturs
13-08-2006, 03:15 PM
Ja chyba kupie albo VELBON DF-60 albo VELBON CX-686.Tylko nie wiem czy lepej nie kupić uzywkę za ok 250zł
Jestem na tym samym etapie i po przymierzeniu aparatu to z Velbona to IMHO tylko Sherpa 600R a reszta to nie bardzo sie nadaje douzytku zwlaszcza z cięższym (lustrzanka a nie kompakt) sprzętem
Pozdr
Artur

P.S. i jeszcze link (http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/47989-test-opis-velbon-sherpa-600r.htm) do opisu ww. statywu który znalazłem w sieci