Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Statyw - na co zwrócić uwagę

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Statyw - na co zwrócić uwagę

Jestem na etapie zakupu statywu, i prosze o radę na co mam zwrócić uwagę, mam 180 cm wzrostu więc jaka wysokość będzie najlepsza? czy brać jakiś duży zapas udzwigu do mojego zestawu (sprzedawcy podają od 3 kg do nawet 20 kg) pewnie udzwig związany jest tez ze stabilnością (czy nie?) i co jeszcze? poradźcie proszę..
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

W statywie "glownym" najwazniejsza jest stabilnosc, a ta niestety nie idzie w parze z mala waga.
    Ja na przyszlosc polecam Ci ten co w moim podpisie ale cena to 700pln i waga nie na spacery po gorach. Za to radosc i wygoda z pracy... murowana

Domyślnie

A ja (jezeli musisz liczyc wydatki) niesmiertelnie polece Sherpe 600R - jestem nieco wyzszy od Ciebie i statyw swietnie mi sluzy (brak bolu plecow), jest stabilny (a mam nieco ciezszy sprzet od Ciebie) i naprawde dobrze wykonany.
    I co najwazniejsze - jego waga nie powala i pozwala go uzywac*.

Oczywiscie, jezeli nie chadzasz na kompromisy, to albo manfrotka, albo Gitzo (z naciskiem na to drugie)

*tzn. nie masz ciaglego narzekania - w gory nie, bo ciezki, na spacer nie, bo niewygodne itd itd.

EDIT: Zapomnialem dopisac na co zwracac uwage:
    1) max wysokosc statywu - dla mnie wazne
    2) ilosc sekcji - im wiecej, tym statyw mniej stabilny
    3) waga - im ciezszy, tym stabilniejszy (sprzet nie wyladuje mordka w ziemie), ale tez trzeba wybierac - tu wezme, a tam bede o skaly podpieral
    4) cena
    to tyle z najwazniejszych.
    Ostatnio edytowane przez rysiaczek ; 13-08-2006 o 11:00
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Bywalec
    Miasto
    Żary

Domyślnie

O statywach wiele tu napisano, przejrzyj archiwum z pewnością coś wybierzesz. Są tam opisy statywów dla wysokich, niskich, stabilne i nie stabilne, ciężkie, lekkie i jakie tylko sobie wymarzysz.
    Nie sądzę by od ostatniej dyskusji na ten temat wiele się zmieniło.

Początki nałogu
    Miasto
    Metropolia Trzebinia :D

Domyślnie

Ja tez jestem na kupnie statywu. Ja zwracam uwage na to żeby statyw był mocny wytrzymały i dobrze zrobiony. Statyw musi byc wysoki sam w sobie bo jak kupisz statyw za 90zł na allegro z super wielkościa 190Cm to wierz mi,,, statyw będzie niestabilny

Ja chyba kupie albo VELBON DF-60 albo VELBON CX-686.

Tylko nie wiem czy lepej nie kupić uzywkę za ok 250zł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zakk Wylde
    Ja tez jestem na kupnie statywu. Ja zwracam uwage na to żeby statyw był mocny wytrzymały i dobrze zrobiony. Statyw musi byc wysoki sam w sobie bo jak kupisz statyw za 90zł na allegro z super wielkościa 190Cm to wierz mi,,, statyw będzie niestabilny

Ja chyba kupie albo VELBON DF-60 albo VELBON CX-686.

Tylko nie wiem czy lepej nie kupić uzywkę za ok 250zł
    Porownaj sobie te modele chocby wlasnie do Sherpy - tak apropos wykonania i stablinosci
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zakk Wylde
    Ja chyba kupie albo VELBON DF-60 albo VELBON CX-686.Tylko nie wiem czy lepej nie kupić uzywkę za ok 250zł
    Jestem na tym samym etapie i po przymierzeniu aparatu to z Velbona to IMHO tylko Sherpa 600R a reszta to nie bardzo sie nadaje douzytku zwlaszcza z cięższym (lustrzanka a nie kompakt) sprzętem
    Pozdr
    Artur

P.S. i jeszcze link do opisu ww. statywu który znalazłem w sieci
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uprawnienia umieszczania postów