Zobacz pełną wersję : Co sądzicie o Canonie EF 35-350L.
Witam.
Przegladałem ostatnio Allegro i natknąłem się na taki obiektyw : http://www.allegro.pl/item119920194__canon_ef_35_350_f_3_5_5_6_l_usm.htm l
Powiedzcie co o nim myślicie i czy warto za te pieniądze pakować się w troszkę zużytą Lkę.
stdanielo
09-08-2006, 10:39
Obejrzałem zdjęcia i demon ostrości to to nie jest, podpięty 10D nie bardzo się popisał mz. Za tą kase chyba lepiej poszukać czegoś innego.
caravaggio
09-08-2006, 11:01
Jedyny godny uwagi "duzy" zoom Canona to 28-300L - wielu reporterow go uzywa ze wzgledu na przyzwoita jakosc optyki i rewelacyjny zakres, umozliwiajacy operowanie jednym szklem w 99% przypadkow. Tyle, ze cena tez jest godna uwagi...
Avadra_K
09-08-2006, 11:24
Jedyny godny uwagi "duzy" zoom Canona to 28-300L - wielu reporterow go uzywa ze wzgledu na przyzwoita jakosc optyki i rewelacyjny zakres, umozliwiajacy operowanie jednym szklem w 99% przypadkow. Tyle, ze cena tez jest godna uwagi...
Zdecydowanie, przez jakiś czas miałem się przyjemność bawić tym szkłem i teraz przymierzam się do tego szkła, ale z uwagi na cenę na razie na przymierzaniu się kończy.:mrgreen: a szkoda, bo faktycznie szkło godne uwagi i polecenia :rolleyes:
ja tylko chciałem powiedzieć, że reporterzy reutersa dalej używają tego szkła. :)
A ja uważam, że to ciekawe szkiełko, po podpięciu do 350/20/30 może dać fajne efekty.
Jedyny jego minus może być taki - żę to szkło jest zajechane przez reportera.
mocno zajechane. :/
Zdecydowanie, przez jakiś czas miałem się przyjemność bawić tym szkłem i teraz przymierzam się do tego szkła, ale z uwagi na cenę na razie na przymierzaniu się kończy.:mrgreen: a szkoda, bo faktycznie szkło godne uwagi i polecenia :rolleyes:
Nie warto. Jeśli chodzi o cenę, to ten obiektyw w odróżnieniu od innych eLek cały czas tanieje, co prawda nie jakoś bardzo gwałtownie, ale zauważalnie. Jeszcze jakiś czas temu kosztował prawie 10k.
A obiektyw jest ciężki, nieporęczny, nie powala jakością. Jedyne sensowne dla niego zastosowanie to tam gdzie można mieć tylko jedno body i nie można zmieniać obiektywów. W każdym innym zastosowaniu - lepiej miec dwa body z porządnymi elkami.
Avadra_K
09-08-2006, 14:03
Nie warto. Jeśli chodzi o cenę, to ten obiektyw w odróżnieniu od innych eLek cały czas tanieje, co prawda nie jakoś bardzo gwałtownie, ale zauważalnie. Jeszcze jakiś czas temu kosztował prawie 10k.
A obiektyw jest ciężki, nieporęczny, nie powala jakością. Jedyne sensowne dla niego zastosowanie to tam gdzie można mieć tylko jedno body i nie można zmieniać obiektywów. W każdym innym zastosowaniu - lepiej miec dwa body z porządnymi elkami.
JAsne, tyle tylko, że porównaj proszę koszty zakupu drugirgo body i szkła, dajmy na to 28-105 i 70-200 (tak żeby "pole rażenia" się zgadzało:mrgreen: Wychodzi znacznie więcej niż za samo szkło 28-200. Ponadto, nie jestem do końca przekaonany co do wagi i poręczności w wypadku porównania zestawów:rolleyes:
JAsne, tyle tylko, że porównaj proszę koszty zakupu drugirgo body i szkła, dajmy na to 28-105 i 70-200 (tak żeby "pole rażenia" się zgadzało:mrgreen: Wychodzi znacznie więcej niż za samo szkło 28-200. Ponadto, nie jestem do końca przekaonany co do wagi i poręczności w wypadku porównania zestawów:rolleyes:
Zależy, które 70-200 L bierzesz pod uwagę. Jak dla mnie to w ogóle śmieszne jest porównywanie 70-200 IS z 28-300, to w ogóle nie ta liga jeśli chodzi o jakość i światło, podobne to maja tylko wagę i rozmiary.
Nawet najtańsze 70-200/4 daje lepsze efekty (i jest jaśniejsze) niż 28-300 w tym zakresie.
Zaryzykowałbym stwierdzenie, że optycznie lepszy w swoim zakresie jest od tego nawet Tamron 28-75/2.8 (a juz na pewno jaśniejszy).
Krótko mówiąc - są lepsze i tańsze alternatywy dla 28-300. Niestety nie jest to idealny obiektyw do wszystkiego, który mógłby w rozsądny sposób zastąpić inne eLki.
Vresviik
09-08-2006, 18:41
Witam.
Przegladałem ostatnio Allegro i natknąłem się na taki obiektyw : http://www.allegro.pl/item119920194__canon_ef_35_350_f_3_5_5_6_l_usm.htm l
Powiedzcie co o nim myślicie i czy warto za te pieniądze pakować się w troszkę zużytą Lkę.
Gość napisał że wierniu mu służyła hehe.... tylko bardzo krótko zapomniał dodać.w czerwcu potrzebowałem takiego czegoś i dokładnie ten sam obiektyw(charakterystyczny ze względu na to otarcie) sprzedawał człowiek z Krakowa, oglądnąłem zrobiłek kilka rawów i podziękowałem.Widać zakupił i teraz szybko sprzedaje
towersivy
09-08-2006, 19:26
Gość napisał że wierniu mu służyła hehe.... tylko bardzo krótko zapomniał dodać.w czerwcu potrzebowałem takiego czegoś i dokładnie ten sam obiektyw(charakterystyczny ze względu na to otarcie) sprzedawał człowiek z Krakowa, oglądnąłem zrobiłek kilka rawów i podziękowałem.Widać zakupił i teraz szybko sprzedaje
Zgadza sie......
Hehe faktycznie Sherlocku :)
Oba z filtrem UV. I tym samym wytarciem na korpusie.
stara aukcja:
http://www.allegro.pl/item111046909_rewelacyjny_canon_35_350_l_profesjon alny.html
nowa aukcja:
http://www.allegro.pl/item119920194__canon_ef_35_350_f_3_5_5_6_l_usm.htm l
Widzę, iż nie tylko ja spostrzegłem ,że ktoś ten złom próbuje opchnąc dalej. Już wcześniej zwróciłem uwagę na ten obiektyw. Mocno zajechany, powycierany i obity. A ponadto jest jeszcze coś o czym 'nowy' właściciel nie wspomina, a co było wspomniane na poprzedniej aukcji - filtr jest wkręcony na stałe, ponieważ poprzedni użytkownik wkręcił go tak mocno ,że nie można go wykręcic. Moim zdaniem nie warto zawracac sobie glowy tym szmelcem.
fotomania
10-08-2006, 03:10
Jezeli kryterium oceny sprzetu ma polegac na zacietym filtrze to polecam szybka wizyte u lekarza . Wykrecenie tego filtra za pomoca sciagacza to jakies 30 sec .
Jacek
Jezeli kryterium oceny sprzetu ma polegac na zacietym filtrze to polecam szybka wizyte u lekarza .
Wybiorcze czytanie 10/10 Jacku.
A czemu nic nie napisales o "Mocno zajechany, powycierany i obity." bo o wkreconym filtrze bylo wspomniane tylko jako 'ponadto' a glowne kryterium oceny stanu obiektywu polegalo na tym, co ty pominales :p .
A ponadto jest jeszcze coś o czym 'nowy' właściciel nie wspomina, a co było wspomniane na poprzedniej aukcji - filtr jest wkręcony na stałe, ponieważ poprzedni użytkownik wkręcił go tak mocno ,że nie można go wykręcic.
:lol: :lol: Znamy, znamy ;-) Na szczęście serwis to usuwa w minutę.
Il fuoco
10-08-2006, 09:32
mój znajomy pewnie by przyspawał jakiś pręt do filtra :lol: i z buta w ten pręt.napewno by puściło:D
robi tak z korbowodem w zajechanych rowerach ktore naprawia :lol: :):)
KuchateK
10-08-2006, 17:33
mój znajomy pewnie by przyspawał jakiś pręt do filtra :lol: i z buta w ten pręt.napewno by puściło:D
Jak pret jest odpowiednio dlugi nie trzeba buta ;)
Tez tak robilem z rowerami, ale z filtrem na elce bym sie nie odwazyl... A nalezalo by wogole zaczac od tego, ze ramki najczesciej nie sa stalowe (a np. mosiezne) i przyspawanie do tego preta to juz wiekszy problem jak w rowerze :D
He, to jak obiektyw ma zarysowaną obudowę to już zdjęci się robić nie da?:):):)
Chyba kiedyś podeśle wam zdjęcie jednego z moich szkiełek. Albo lepiej nie, bo jak zobaczycie to każecie mi na popielniczkę albo wazon przerobić. Oj lubię nieraz poczytać to forum:) oj lubię:)
Vresviik
11-08-2006, 20:11
He, to jak obiektyw ma zarysowaną obudowę to już zdjęci się robić nie da?:):):)
Oj lubię nieraz poczytać to forum:) oj lubię:)
kolejne wybiórcze czytanie hehe czytasz i widzisz to co chcesz widziec a nie to co napisane
stdanielo
11-08-2006, 21:05
Po co się tak męczyć, nie prościej stłuc? ;)
kolejne wybiórcze czytanie hehe czytasz i widzisz to co chcesz widziec a nie to co napisane
eee tam, tak mi się napisało tylko:) ale uważam, że Twoje informacje są bardzo cenne dla ludzi, którzy chcieli kupić to wybitne szkło:) a jak obiektyw jest do **** to piękna obudowa nie pomoże...