PDA

Zobacz pełną wersję : Podłączenie dwóch lamp do jednego aparatu, czy to możliwe ?

mckwak88
05-08-2006, 15:51
Witam.

Mam wielką prośbę do znawców tematu.

Mój problem wygląda tak:
Kupiłem niedawno 3 starej daty lampy błyskowe. Mam do nich też wszystkie potrzebne kable. Moje pytanie brzmi: czy można podłączyć do aparatu co najmniej dwie lampy tak, aby obie błyskały w tym samym momencie bez użycia fotoceli :confused:
Próbowałem już podłączać je "ręcznie" na różne sposoby i nic z tego nie wyszło. Dodatkowo, gdy były podłączone równolegle, dioda gotowości do błysku nie paliła się w ani jednej lampie, a gdy je rozłączyłem, było wszystko w porządku. Podłączenie szeregowe też nie działa.
Czy jakiś uczynny człowiek mógłby mi wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje i ewentualnie co można z tym zrobić :?: ;)

Z góry dzięki 8)

Andrzej

szymwal
05-08-2006, 19:41
Witam,
Na początek sprawdż czy palaryzacja napięcia na wtyku synchronizacyjnym jest jednakowa./przeważnie na zwenętrznym styku jest minus, na szpilce plus/

piast9
05-08-2006, 20:34
Czy jakiś uczynny człowiek mógłby mi wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje i ewentualnie co można z tym zrobić :?: ;)
Lampy mają stopke podłączoną gdzieś w układ wyzwalania. Zwarcie styków wyzwala błysk. Łącząc lampy równolegle powodujesz nieprzewidziane przez producentów zmiany warunków pracy elektroniki w lampach. Dobrze, że żadna się nie uszkodziła, tam na stopce może być wysokie napięcie.

Jako rozwiązanie proponuję wykonanie wyzwalaczy optotriakowych, takich jakie się robi do podłączania starych, wysokonapięciowych lamp do 300D, w liczbie sztuk takiej, ile masz lamp, a połacz razem pierwotne strony tych wyzwalaczy. Można też zrobić n-krotny wywzwalacz z ledami z optotriaków połaczonymi w szereg. Moze być wygodniejsze w użyciu.

mckwak88
05-08-2006, 23:37
Jako rozwiązanie proponuję wykonanie wyzwalaczy optotriakowych, takich jakie się robi do podłączania starych, wysokonapięciowych lamp do 300D, w liczbie sztuk takiej, ile masz lamp, a połacz razem pierwotne strony tych wyzwalaczy. Można też zrobić n-krotny wywzwalacz z ledami z optotriaków połaczonymi w szereg. Moze być wygodniejsze w użyciu.

Witam
Mam wielką prośbę. Czy mógłbyś powiedzieć mi, jak taki wyzwalacz wykonać ręcznie (o ile to wogóle możliwe) i jakie części trzeba do niego zdobyć ? Jeśli można, to prosiłbym o jakiś schemat.
Muszę przyznać, że na elektronice znam się dosyć mało, jeśli nie bardzo mało :oops:
Aczkolwiek kiedyś-tam coś-tam już rozbierałem :mrgreen:

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Widzę, że znasz się na rzeczy :D

Pozdrawiam

Andrzej

piast9
06-08-2006, 01:24
Czy mógłbyś powiedzieć mi, jak taki wyzwalacz wykonać ręcznie (o ile to wogóle możliwe) i jakie części trzeba do niego zdobyć ?
Pewnie że możliwe. Myślę, że takie coś by zadziałało (patrz załącznik). Bateryjka np. jakaś litowa 3V (CR2032 np) w stosownym uchwycie. Same optotriaki powinny moim zdaniem wystarczyć do wyzwolenia lamp. Jeśli będą się psuć to trzeba dać za nimi po triaku, jak tutaj (http://www.carlmcmillan.com/Optoisolated_Adapter.htm)
Zmontować to na kawałku płytki uniwersalnej i gotowe.

szymwal
06-08-2006, 10:18
Kiedyś coś takiego sobie zaprojektowałem,
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://canon-board.info/attachment.php?attachmentid=1596&stc=1&d=1154852341)
Więcej;http://ws.ps.pl/szymwal/

piast9
06-08-2006, 12:09
O, fajne. Nie ma bateryjki, zawsze mniej kłopotliwe. I na pierwszy rzut oka na schemat - powinno działać :)

szymwal
06-08-2006, 12:41
To działa pod warunkiem, że wszystkie lampy mają na goracym styku synchro dodatnie napięcie. W innym przypadku potrzebna jest modyfikacja.

shaqi
06-08-2006, 13:27
na forum jest taki dzial jak obiektywy i lampy
jest funkcja szukaj

i taki flash guru jak kuchatek kiedys juz wszystko napisal

http://canon-board.info/showthread.php?t=2488

mckwak88
06-08-2006, 16:03
Dziękuję bardzo za schematy.
Postaram się jakoś to wykorzystać :)

KuchateK
06-08-2006, 19:25
Wszystkie normalne lampy maja na goracym styku plus, trafic wyjatek jest dosyc trudno. Wszystkie nienormalne dosyc latwo przerobic zmieniajac miejscami dwa przewody ;)

damianwis
07-08-2006, 15:43
witam chciałbym kupić lampę do a1. czy może ktoś mi polecić i podać symbol jakiejś

damianwis
07-08-2006, 15:46
kupiłem niedawno ten aparat i niestety brak było lampy, a robie często fotki na weselach i bez lampy ani rusz. nigdy canona nie miałem w swoich zbiorach i kupiłem go bo kumpel mi polecił jako jedna z lepszych choc starych lusztrzanek

mckwak88
08-08-2006, 11:18
Damianwis:
Powiem Ci tak: na lampach się nie znam, ale mam taką starą książeczkę Canona, w kórej jest napisane co następuje:
Speedlite 188A/166A/011A
These three automatic flash units are great companions for Canon "A" series cameras.

Jeśli chcesz, mogę udostępnić cały opis :)
A z tego, co się orientuję, do Canona A-1 podłączysz wszystko, co się rusza i ma gorącą stopkę, bądź kabelek synchro. Tylko wtedy musisz parametry ekspozycji ustawiać ręcznie ...

Pozdrawiam i mam nadzieję, że choć trochę pomogłem :)

Andrzej