Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Podłączenie dwóch lamp do jednego aparatu, czy to możliwe ?

Unhappy Podłączenie dwóch lamp do jednego aparatu, czy to możliwe ?

Witam.

Mam wielką prośbę do znawców tematu.

Mój problem wygląda tak:
    Kupiłem niedawno 3 starej daty lampy błyskowe. Mam do nich też wszystkie potrzebne kable. Moje pytanie brzmi: czy można podłączyć do aparatu co najmniej dwie lampy tak, aby obie błyskały w tym samym momencie bez użycia fotoceli
    Próbowałem już podłączać je "ręcznie" na różne sposoby i nic z tego nie wyszło. Dodatkowo, gdy były podłączone równolegle, dioda gotowości do błysku nie paliła się w ani jednej lampie, a gdy je rozłączyłem, było wszystko w porządku. Podłączenie szeregowe też nie działa.
    Czy jakiś uczynny człowiek mógłby mi wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje i ewentualnie co można z tym zrobić

Z góry dzięki 8)

Andrzej

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Witam,
    Na początek sprawdż czy palaryzacja napięcia na wtyku synchronizacyjnym jest jednakowa./przeważnie na zwenętrznym styku jest minus, na szpilce plus/

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mckwak88
    Czy jakiś uczynny człowiek mógłby mi wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje i ewentualnie co można z tym zrobić
    Lampy mają stopke podłączoną gdzieś w układ wyzwalania. Zwarcie styków wyzwala błysk. Łącząc lampy równolegle powodujesz nieprzewidziane przez producentów zmiany warunków pracy elektroniki w lampach. Dobrze, że żadna się nie uszkodziła, tam na stopce może być wysokie napięcie.

Jako rozwiązanie proponuję wykonanie wyzwalaczy optotriakowych, takich jakie się robi do podłączania starych, wysokonapięciowych lamp do 300D, w liczbie sztuk takiej, ile masz lamp, a połacz razem pierwotne strony tych wyzwalaczy. Można też zrobić n-krotny wywzwalacz z ledami z optotriaków połaczonymi w szereg. Moze być wygodniejsze w użyciu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Jako rozwiązanie proponuję wykonanie wyzwalaczy optotriakowych, takich jakie się robi do podłączania starych, wysokonapięciowych lamp do 300D, w liczbie sztuk takiej, ile masz lamp, a połacz razem pierwotne strony tych wyzwalaczy. Można też zrobić n-krotny wywzwalacz z ledami z optotriaków połaczonymi w szereg. Moze być wygodniejsze w użyciu.
    Witam
    Mam wielką prośbę. Czy mógłbyś powiedzieć mi, jak taki wyzwalacz wykonać ręcznie (o ile to wogóle możliwe) i jakie części trzeba do niego zdobyć ? Jeśli można, to prosiłbym o jakiś schemat.
    Muszę przyznać, że na elektronice znam się dosyć mało, jeśli nie bardzo mało
    Aczkolwiek kiedyś-tam coś-tam już rozbierałem

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Widzę, że znasz się na rzeczy

Pozdrawiam

Andrzej

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mckwak88
    Czy mógłbyś powiedzieć mi, jak taki wyzwalacz wykonać ręcznie (o ile to wogóle możliwe) i jakie części trzeba do niego zdobyć ?
    Pewnie że możliwe. Myślę, że takie coś by zadziałało (patrz załącznik). Bateryjka np. jakaś litowa 3V (CR2032 np) w stosownym uchwycie. Same optotriaki powinny moim zdaniem wystarczyć do wyzwolenia lamp. Jeśli będą się psuć to trzeba dać za nimi po triaku, jak tutaj
    Zmontować to na kawałku płytki uniwersalnej i gotowe.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Kiedyś coś takiego sobie zaprojektowałem,Więcej;http://ws.ps.pl/szymwal/
    Ostatnio edytowane przez szymwal ; 22-10-2006 o 12:24

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

O, fajne. Nie ma bateryjki, zawsze mniej kłopotliwe. I na pierwszy rzut oka na schemat - powinno działać

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

To działa pod warunkiem, że wszystkie lampy mają na goracym styku synchro dodatnie napięcie. W innym przypadku potrzebna jest modyfikacja.

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

na forum jest taki dzial jak obiektywy i lampy
    jest funkcja szukaj

i taki flash guru jak kuchatek kiedys juz wszystko napisal

http://canon-board.info/showthread.php?t=2488
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Domyślnie

Dziękuję bardzo za schematy.
    Postaram się jakoś to wykorzystać

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów