Zobacz pełną wersję : EF 50 1.4 szarpie pierścieniem
Dostałem nowy egzemplarz ze sklepu i zauważyłem jakieś (chyba) dziwne zachowanie obiektywu. W trybie AF kiedy obiektyw próbuje wyostrzyć na coś co jest poza jego zakresem np. bliżej niż 45cm albo nie może ustawić ostrości nawet po dojechaniu do nieskończoności, czuję wyraźne szarpnięcie pierścienia tzn. trzymając ręką za pierścień czuję jak się przekręca.
Wydaje mi się że poprzedni egzemplarz tak nie miał.
Też coś takiego macie?
nie mam ale będę miał bo chcę kupić ef50/1.4.
...
Nie martw sie - AF w tym szkle to jest jedna z wiekszych tandet.
Najgorsze szklo jakie mam pod tym wzgledem.
Jest jakis za delikatny do masy ruchomego czlonu.
U mnie np. co jakis czas jak jest daleko do punktu ostrosci to nie dojezdza do niego , trzeba go troche recznie przyblizyc aby wyostrzyl sam.
A mam go z 5 lat od nowosci i za bardzo go nie maltretowalem.
Chyba czas cos tam przesmarowac.
Zodiakalny Rak
16-08-2006, 11:13
No nie, po przeczytaniu tego (http://canon-board.info/showthread.php?t=11854) wątku miałem zamiar kupić oba szkła.
Po wielkich walkach i rozterkach wewnętrznych zacząć jednak właśnie od 50/1,4.
Zwłaszcza, że można je już kupić za 1,2k (http://www.abfoto.pl/?d=produkt&id=59) lub 1,3k (http://www.allegro.pl/item119273757_canon_ef_50_f_1_4_usm_501_757_501_sl ask_w_wa.html). Teraz już nie wiem. :(
Czy to standard w 50/1,4 czy macie po prostu (sorry) chłopaki pecha?
Pozdrawiam,
Czy to standard w 50/1,4 czy macie po prostu (sorry) chłopaki pecha?
Pozdrawiam,
Szklo jest raczej delikatne i wymaga troche ostroznosci.
Kiedys mialem pozyczany egzemplarz (troche uzywany) - to w nim FTM nie dzialal. Takze cos w tym jest.
Mialem EF 50/1.8II, mialem szklo o budowie jak EF 50/1.8 mkI, i musze przyznac ze 50/1.4 wydaje sie najbardziej narazona na uszkodzenia.
Czuc ze zebatki i silnik sa zbyt slabe dla dosc ciezkiego czlonu soczewek ktory musza poruszac. Oczywiscie luz i klekot jest w standardzie.
Zodiakalny Rak
16-08-2006, 12:37
... no to chyba jednak pozostane jedynie przy 85/1,8 - szkoda.
Cieszylem sie na mysl o jasnosci i szybkosci 50/1,4 ver. 85/1,8.
dzieki i pozdrawiam
Mam w tej chwili 3 egzemplarz z tego samego źródła (ABFOTO) i zaraz będę mieć czwarty bo już nie mogę z tym wytrzymać.
Pierwszy robił BF kiedy ustawiał ostrość od strony makro tzn. za daleko przesuwał i omijał cel.
Drugi robił FF zawsze. Poszedłem na Żytnią i zaczęliśmy nim kręcić. Skończyła się regulacja w obiektywie a on dalej robił FF.
Trzeci jak już pisałem wyżej lubi sobie szarpnąć pierścieniem i ma jakiś luz obiawiający się na zmianę FF/BF. Tylko ok. 1/3 zdjęc jest trafiona w punkt.
Wszystkie posiadane przeze mnie egzemplarze miały niezbyt dobrą precyzję. Bardzo często po wycelowaniu (nieruchomy aparat na statywie) obiektyw ustawia sobie na coś ostrość, po czym robi korektę na FF żeby natychmiast zrobić korektę na BF i zazwyczaj i tak jest źle. Wygląda na to że tam jest jakiś luz i silnik nie może wykonać bardzo małego i precyzyjnego kroku.
Zodiakalny Rak: Nawet się nie zastanawiaj tylko bierz 85/1.8. 50-tka jest ciut ostrzejsza i pozwala na trochę dłuższe czasy z ręki ale chyba trzeba mieć szczęście żeby trafić na egzemplarz z dobrym AF. Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś narzekał na 85-tke, to naprawdę dobry obiektyw.
Zodiakalny Rak
16-08-2006, 13:05
Ufff, no to przesądzone - właśnie u nich (ABFOTO) miałem kupić. No ale trudno się mówi. :-(
To, że kupię 85/1,8 to nie ma wątpliwości ale po przeglądzie ostatnio "narysowanych" portrecików w kontekście mm stwierdziłem, że częściej używam bliżej 50 niż 85 mm i chciałem zacząć od 50tki.
Dzięki i pozdrawiam,
Ufff, no to przesądzone - właśnie u nich (ABFOTO) miałem kupić. No ale trudno się mówi. :-(
Dzisiaj lub jutro spodziewają się nowej dostawy 50-tek. Ja jeszcze mam cierpliwość i będę walczył :). Jakby ta nowa partia była jakaś lepsza to dam znać.
Zodiakalny Rak
16-08-2006, 13:18
Dzisiaj lub jutro spodziewają się nowej dostawy 50-tek. Ja jeszcze mam cierpliwość i będę walczył :). Jakby ta nowa partia była jakaś lepsza to dam znać.Napisz koniecznie, ja chyba wybiorę się w Niedziele do Stodoły zobaczyć jak tam ceny 50tek i 85tek stoją - chyba, że już byłeś i "zlustrowałeś" temat. Mam zamiar kupić szkło pod koniec miesiąca (:lol:).
pozdrawiam,
Napisz koniecznie, ja chyba wybiorę się w Niedziele do Stodoły zobaczyć jak tam ceny 50tek i 85tek stoją - chyba, że już byłeś i "zlustrowałeś" temat. Mam zamiar kupić szkło pod koniec miesiąca (:lol:).
Stoją wyżej niż w ABFOTO. 50-tki widziałem po ok 1400PLN.
Swoją 85/1.8 kupiłem też w ABFOTO bez sprawdzania i jestem bardzo zadowolony więc śmiało mozesz u nich kupić. Wygląda na że to Canon robi taką tandetę jak te 50-tki albo daje takie odrzuty na Eastern Europe (czyli gdzieś daleko w okolicach koła podbiegunowego gdzie żyją smoki) i to nie wina sklepu.
Zodiakalny Rak
16-08-2006, 13:31
Stoją wyżej niż w ABFOTO. 50-tki widziałem po ok 1400PLN.
Swoją 85/1.8 kupiłem też w ABFOTO bez sprawdzania i jestem bardzo zadowolony więc śmiało mozesz u nich kupić. Wygląda na że to Canon robi taką tandetę jak te 50-tki albo daje takie odrzuty na Eastern Europe (czyli gdzieś daleko w okolicach koła podbiegunowego gdzie żyją smoki) i to nie wina sklepu.Chyba nie bo jak większość sklepów i ABFOTO ma sprzęt z Niemiec a to nie takie Eastern i Smoki. ;-)
Sklepu nie winiłem, kupowałem już u nich, m.in. 430EX i bez jakichkolwiek problemów służy do dziś. Cena również była konkurencyjna.
Ale koniec EOT - będę czekał na ewentualne uaktualnienie info o 50/1,4.
Dzieki i pozdrawiam,
towersivy
16-08-2006, 13:58
No to jestem bardzo ciekaw swojej sztuki...zamowilem wczoraj :smile: pilnie potrzebuje jasny standard :smile:
Zodiakalny Rak
16-08-2006, 14:01
No to jestem bardzo ciekaw swojej sztuki...zamowilem wczoraj :smile: pilnie potrzebuje jasny standard :smile:... no i może się okazać, że zrobiłeś błąd sprzedając moją starą 50tkę 1,8. :mrgreen:
nie wypominając :wink: ,
... no i może się okazać, że zrobiłeś błąd sprzedając moją starą 50tkę 1,8. :mrgreen:
Na pewno nie, bo chyba jakosc zdjęc sie tu w koncu liczy.
Zodiakalny Rak
16-08-2006, 15:00
Na pewno nie, bo chyba jakosc sie tu w koncu liczy.WŁAŚNIE:
Nie martw sie - AF w tym szkle to jest jedna z wiekszych tandet.
Najgorsze szklo jakie mam pod tym wzgledem.
Jest jakis za delikatny do masy ruchomego czlonu.
U mnie np. co jakis czas jak jest daleko do punktu ostrosci to nie dojezdza do niego , trzeba go troche recznie przyblizyc aby wyostrzyl sam.
A mam go z 5 lat od nowosci i za bardzo go nie maltretowalem.
Chyba czas cos tam przesmarowac.
pozdrawiam,
WŁAŚNIE:...
Juz poprawilem - zjadlem wyraz -zdjec-
Zodiakalny Rak
16-08-2006, 15:06
Juz poprawilem - zjadlem wyraz -zdjec-oki, doki - trzeba więc mieć szczęście i trafić na dobra kopię szkła
pozdrawiam,
Zodiakalny Rak
17-08-2006, 09:39
Mam w tej chwili 3 egzemplarz z tego samego źródła (ABFOTO) i zaraz będę mieć czwarty bo już nie mogę z tym wytrzymać.
Pierwszy robił BF kiedy ustawiał ostrość od strony makro tzn. za daleko przesuwał i omijał cel.
Drugi robił FF zawsze. Poszedłem na Żytnią i zaczęliśmy nim kręcić. Skończyła się regulacja w obiektywie a on dalej robił FF.
Trzeci jak już pisałem wyżej lubi sobie szarpnąć pierścieniem i ma jakiś luz obiawiający się na zmianę FF/BF. Tylko ok. 1/3 zdjęc jest trafiona w punkt.
Wszystkie posiadane przeze mnie egzemplarze miały niezbyt dobrą precyzję. Bardzo często po wycelowaniu (nieruchomy aparat na statywie) obiektyw ustawia sobie na coś ostrość, po czym robi korektę na FF żeby natychmiast zrobić korektę na BF i zazwyczaj i tak jest źle. Wygląda na to że tam jest jakiś luz i silnik nie może wykonać bardzo małego i precyzyjnego kroku.
Zodiakalny Rak: Nawet się nie zastanawiaj tylko bierz 85/1.8. 50-tka jest ciut ostrzejsza i pozwala na trochę dłuższe czasy z ręki ale chyba trzeba mieć szczęście żeby trafić na egzemplarz z dobrym AF. Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś narzekał na 85-tke, to naprawdę dobry obiektyw.No i jak Twoje przygody z 50tką? Wybrałes jedną z tych 4?
BTW mógłbyś spisac ich numery - gdybym kupował miał bym mniej do testowania o te kiepskie egzemplarze u Ciebie
Pozdrawiam,
Zodiakalny Rak
18-08-2006, 12:36
No i jak Twoje przygody z 50tką? Wybrałes jedną z tych 4?
... mógłbyś spisać ich numery - gdybym kupował miał bym mniej do testowania o te kiepskie egzemplarze u Ciebie
Pozdrawiam,@ MMM - Ponawiam prośbę, wiem, że czekasz na poniedziałek ale czy masz jeszcze 4 wersje szkła czy je oddałeś?
dzięki i pozdrawiam,
towersivy
18-08-2006, 21:09
Zodiakalny Rak - nie zebym sie wpier* ale z tego co wywnioskowałem to kasy masz troszke na boku na nowy wydatek poniewaz planujesz 85 + 50 lub 50 + 100 Macro, jesli powaznie podchodzisz do portretowania to juz jestes bliziutko 135/2 L to szkiełko jest masakryczne! Ma je moj Tato i na cropie zakres troszke długawy i trzeba krzyczec do modelki ale jakos optyczna cudowna, przepiekny kontrast ma to szkiełko no i to co jest nieostre wyglada kapitalnie. Pod 5D to szkło to sama słodycz :smile: gdybym miał zyc tylko z jednym szkłem pod 5tka wybrałbym własnie to.
Pozdro.
Czy Ty gdzieś na złomowisku kupujesz te szkła?
Skoro na 3 sztuki wszystkie są wadliwe, to Ty chłopie szczęścia nie masz :roll: Radzę zapisz się do saperów, będziesz trafiał na same niewybuchy i długo w zdrowiu pożyjesz ;)
A tak poważnie. Moja 50/1.4 jest wzięta jak leci z półki. I nic z opisanych mankamentów nie zauważyłem. Ale ja mam szczęście.
Zodiakalny Rak
18-08-2006, 23:50
Zodiakalny Rak - nie zebym sie wpier* ale z tego co wywnioskowałem to kasy masz troszke na boku na nowy wydatek poniewaz planujesz 85 + 50 lub 50 + 100 Macro, jesli powaznie podchodzisz do portretowania to juz jestes bliziutko 135/2 L to szkiełko jest masakryczne! Ma je moj Tato i na cropie zakres troszke długawy i trzeba krzyczec do modelki ale jakos optyczna cudowna, przepiekny kontrast ma to szkiełko no i to co jest nieostre wyglada kapitalnie. Pod 5D to szkło to sama słodycz :smile: gdybym miał zyc tylko z jednym szkłem pod 5tka wybrałbym własnie to.
Pozdro.
Przeceniasz moją skarbonkę, aż takich pieniędzy nie mam. :-(
Nie poruszaliśmy tego tematu ale sam nie wiem czy kiedyś nie przesiądę się właśnie na FF - 5kę a może 1kę i wóczas ... ale to na razie gdybanie. Obecnie brak mi typowej portretówki. JSK mnie pocieszył więc zacznę zgodnie z planem chyba od 50tki.
pozdrawiam,