Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: EF 50 1.4 szarpie pierścieniem

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie EF 50 1.4 szarpie pierścieniem

Dostałem nowy egzemplarz ze sklepu i zauważyłem jakieś (chyba) dziwne zachowanie obiektywu. W trybie AF kiedy obiektyw próbuje wyostrzyć na coś co jest poza jego zakresem np. bliżej niż 45cm albo nie może ustawić ostrości nawet po dojechaniu do nieskończoności, czuję wyraźne szarpnięcie pierścienia tzn. trzymając ręką za pierścień czuję jak się przekręca.
    Wydaje mi się że poprzedni egzemplarz tak nie miał.
    Też coś takiego macie?

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

nie mam ale będę miał bo chcę kupić ef50/1.4.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    ...
    Nie martw sie - AF w tym szkle to jest jedna z wiekszych tandet.
    Najgorsze szklo jakie mam pod tym wzgledem.
    Jest jakis za delikatny do masy ruchomego czlonu.
    U mnie np. co jakis czas jak jest daleko do punktu ostrosci to nie dojezdza do niego , trzeba go troche recznie przyblizyc aby wyostrzyl sam.
    A mam go z 5 lat od nowosci i za bardzo go nie maltretowalem.
    Chyba czas cos tam przesmarowac.

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie re

No nie, po przeczytaniu tego wątku miałem zamiar kupić oba szkła.
    Po wielkich walkach i rozterkach wewnętrznych zacząć jednak właśnie od 50/1,4.
    Zwłaszcza, że można je już kupić za 1,2k lub 1,3k. Teraz już nie wiem.

Czy to standard w 50/1,4 czy macie po prostu (sorry) chłopaki pecha?

Pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
    Czy to standard w 50/1,4 czy macie po prostu (sorry) chłopaki pecha?

Pozdrawiam,
    Szklo jest raczej delikatne i wymaga troche ostroznosci.
    Kiedys mialem pozyczany egzemplarz (troche uzywany) - to w nim FTM nie dzialal. Takze cos w tym jest.

Mialem EF 50/1.8II, mialem szklo o budowie jak EF 50/1.8 mkI, i musze przyznac ze 50/1.4 wydaje sie najbardziej narazona na uszkodzenia.
    Czuc ze zebatki i silnik sa zbyt slabe dla dosc ciezkiego czlonu soczewek ktory musza poruszac. Oczywiscie luz i klekot jest w standardzie.

Domyślnie

... no to chyba jednak pozostane jedynie przy 85/1,8 - szkoda.
    Cieszylem sie na mysl o jasnosci i szybkosci 50/1,4 ver. 85/1,8.

dzieki i pozdrawiam
    z pozdrowieniami "69"

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam w tej chwili 3 egzemplarz z tego samego źródła (ABFOTO) i zaraz będę mieć czwarty bo już nie mogę z tym wytrzymać.

Pierwszy robił BF kiedy ustawiał ostrość od strony makro tzn. za daleko przesuwał i omijał cel.
    Drugi robił FF zawsze. Poszedłem na Żytnią i zaczęliśmy nim kręcić. Skończyła się regulacja w obiektywie a on dalej robił FF.
    Trzeci jak już pisałem wyżej lubi sobie szarpnąć pierścieniem i ma jakiś luz obiawiający się na zmianę FF/BF. Tylko ok. 1/3 zdjęc jest trafiona w punkt.

Wszystkie posiadane przeze mnie egzemplarze miały niezbyt dobrą precyzję. Bardzo często po wycelowaniu (nieruchomy aparat na statywie) obiektyw ustawia sobie na coś ostrość, po czym robi korektę na FF żeby natychmiast zrobić korektę na BF i zazwyczaj i tak jest źle. Wygląda na to że tam jest jakiś luz i silnik nie może wykonać bardzo małego i precyzyjnego kroku.

Zodiakalny Rak: Nawet się nie zastanawiaj tylko bierz 85/1.8. 50-tka jest ciut ostrzejsza i pozwala na trochę dłuższe czasy z ręki ale chyba trzeba mieć szczęście żeby trafić na egzemplarz z dobrym AF. Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś narzekał na 85-tke, to naprawdę dobry obiektyw.

Domyślnie

Ufff, no to przesądzone - właśnie u nich (ABFOTO) miałem kupić. No ale trudno się mówi. :-(

To, że kupię 85/1,8 to nie ma wątpliwości ale po przeglądzie ostatnio "narysowanych" portrecików w kontekście mm stwierdziłem, że częściej używam bliżej 50 niż 85 mm i chciałem zacząć od 50tki.

Dzięki i pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
    Ufff, no to przesądzone - właśnie u nich (ABFOTO) miałem kupić. No ale trudno się mówi. :-(
    Dzisiaj lub jutro spodziewają się nowej dostawy 50-tek. Ja jeszcze mam cierpliwość i będę walczył . Jakby ta nowa partia była jakaś lepsza to dam znać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Dzisiaj lub jutro spodziewają się nowej dostawy 50-tek. Ja jeszcze mam cierpliwość i będę walczył . Jakby ta nowa partia była jakaś lepsza to dam znać.
    Napisz koniecznie, ja chyba wybiorę się w Niedziele do Stodoły zobaczyć jak tam ceny 50tek i 85tek stoją - chyba, że już byłeś i "zlustrowałeś" temat. Mam zamiar kupić szkło pod koniec miesiąca ().

pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów