Zobacz pełną wersję : Ładowarka aku - problemy
Morpheusz1
01-08-2006, 12:23
Witam...Posiadam łądowarkę akumulatorową MODEL MW1270 12/230 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=116750632
ostatnio pojawiły się problemy z ładowaniem baterii... w trakcie ładowania baterie są tak gorące,że ne można ich utrzymać w dłoni... zresztą ładowarka też jest przegrzana . niby pokazuje naładowanie baterii ale w trakcie użytkowania ich z lampą 550Ex po kilkudziesięciu błyskach odmawiają posłuszeństwa... akumulatorki GP 2300Ah, GP 2500Ah...może po 10 cyklach ładowania...
nie wiem..czy to problem ładowarki czy baterii..a może ładowarka uszkodziła te aku...??
Pozdrawiam
Zakk Wylde
01-08-2006, 12:29
Nie wiem czy czasem nie wolno Użuwac różnych wartości aku.....
Miałem taki sam problem i to była wina ładowarki.....
Morpheusz1
01-08-2006, 12:34
tzn. Akumulatorki mam w 2 kompletach po 4 szt. - nie mieszam wartości...
Tomasz1972
01-08-2006, 15:57
Szybkie ładowarki mają to do siebie , że niszczą aku i same się przegrzewają ( miałem tak z ładowarką duracell 1H +4x1800 ) . Proponuję naładować aku w innej ładowarce i sprawdzić czy trzymają prąd .
Po pierwsze to nie jest tzw. szybka ładowarka do tego typu ogniw. I tu może być problem - może mieć problemy z detekcją -dV przy tym tempie ładowania. Po za tym ta cena...
Jednym słowem kupiłeś straszny szajs.
Kub dobrą (najlepiej firmową) ładowarkę szybką. Musi być dedykowana do NiMH albo mieć przełącznik NICd/NiMH (inne są kryteria zakończenia ładowania, a ładowarka sama nie jest w stanie rozróżnić tych typów). Ale uwaga: taka adowarka będzie wielokrotnie droższa od tego wynalazku, który kupiłeś.
Możesz też kupić "zwykłą" ładowarke z prądem 200-250mA i spać spokojnie.
Jak ładować te ogniwa i do jakich temperatur mogą się rozgrzewać możesz przeczytać tutaj:
http://www.gpbatteries.com/pdf/GP250aahc_DS.PDF
Morpheusz1
07-08-2006, 16:40
Dzięki za odpowiedź i poradę...hm....więc co tu robić...?? Może ktoś poleci mi ładowarkę solidna...i przetestowaną...?? czekam na podpowiedzi...
Pozdrawiam
A moze zareklamuj i zobacz czy z druga bedzie to samo. Badz sprawdz ogniwa w jakiejs innej ladowarce ( o to chyba nie tak trudno). MinWa ma raczej dobre opinie, choc ja mam mieszane wrazenia. Sanyo, Energizer, Varta, Ansmann to inne sprawdzone firmy, mozesz zakupic druga - i tak warto jako "kolo zapasowe".