PDA

Zobacz pełną wersję : Tiffen (filtry)

pyciu
31-07-2006, 20:20
Wiem, że już było (np. http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5697), ale jednak nie padły konkretne argumenty.

Co sądzicie o filtrach firmy <b>Tiffen</b>?
Planuje dość szybki zakup polarka a w Toruniu niestety bida z filtrami i poza Tiffenami (299 pln, fi72) jest tylko Hama w MediaMarkt (169 pln).
Sprzedawca twierdzi, że to najlepsze filtry na świecie - dzięki czemu jeszcze bardziej mu nie ufam ;)
Inna alternatywa to allegro i Hoya HMC (podobna cena)- ale to raczej ostateczność.

Ktoś z Was ma/używa - chwali sobie/narzeka ?

akustyk
31-07-2006, 21:47
Tiffen to drogi, sredniej jakosci produkt. sprzedawce chyba urzekl napis "Made in USA" i krazaca opinia, ze to jest cos warte.

za cene podstawowego Tiffena kupisz Hoye albo Marumi z powlokami antyodblaskowymi. po mojemu nie ma o czym mowic nawet...

czeczot
31-07-2006, 22:15
Tiffen to drogi, sredniej jakosci produkt. sprzedawce chyba urzekl napis "Made in USA" i krazaca opinia, ze to jest cos warte.

za cene podstawowego Tiffena kupisz Hoye albo Marumi z powlokami antyodblaskowymi. po mojemu nie ma o czym mowic nawet...

Średniej jakości? (O ile dobrze kojarzę markę) Zapytaj się dowolnego operatora kamery pracującego przy filmach w USA co sądzi o tej marce :) Firma jest znana z filtrów efektownych wykorzystywanych przy filmach ale jeśli chodzi o fotografie i polar …. Ja bym brał hoya, bardziej znana i sprawdzona marka

akustyk
31-07-2006, 22:19
Średniej jakości? (O ile dobrze kojarzę markę) Zapytaj się dowolnego operatora kamery pracującego przy filmach w USA co sądzi o tej marce :)
no ale mowa byla o filtrach fotograficznych, a tutaj Tiffen jest srednio-emocjonujacy. rzadko ktore filtry robi w ogole powlekane, a ceny w Europie sa kompletnie nieadekwatne do jakosci.

ze w kinematografii sa wykorzystywane to wiem. ale na ile popularnosc w USA jest jednak wynikiem ich jakosci, a na ile faktu, ze to rodzima marka - nie wiem.

czeczot
31-07-2006, 22:28
no ale mowa byla o filtrach fotograficznych, a tutaj Tiffen jest srednio-emocjonujacy. rzadko ktore filtry robi w ogole powlekane, a ceny w Europie sa kompletnie nieadekwatne do jakosci.

ze w kinematografii sa wykorzystywane to wiem. ale na ile popularnosc w USA jest jednak wynikiem ich jakosci, a na ile faktu, ze to rodzima marka - nie wiem.

Ale używają ich nie tylko operatorzy z/w USA.

Wracając do tematu kup w necie hoya i problem z głowy. Marka znana i przetestowana. Ja tam nie rozumiem ostatniego zachwytu nad marumi. Filtry są u nas dostępne od kilku ładnych lat a ostatnio jakoś zrobiły się popularne

M@riusz
01-08-2006, 08:24
Sprzedawca twierdzi, że to najlepsze filtry na świecie
A znasz sprzedawcę, który nie będzie chwalił swojego towaru :?: :wink:
Z moich doświadczeń wynika, że najgorsze nie są - ale...
Tak jak piszą Czeczot i Akustyk - gdybym miał kupić, wybrałbym filtr Hoya.

M@riusz

pyciu
01-08-2006, 10:35
Dzięki Panowie.
Odpuszczam sobie Tiffena - potwierdziliście to co kiedyś obiło mi się o uszy.

pzdr.

Zakk Wylde
03-08-2006, 19:39
Ja mam z tej firmy filtr UV i jakoś zyje bo używam go na codzień:P

M@riusz
04-08-2006, 00:11
Ja mam z tej firmy filtr UV i jakoś zyje
Używanie filtra UV nie powoduje zejścia śmiertelnego fotografa... :wink:

januszek
19-08-2006, 17:43
A może trochę ktoś wrzuci o filtrze heliopan uv sh-pmc