Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Tiffen (filtry)

Bywalec Awatar pyciu
    Miasto
    Pawłówek

Domyślnie Tiffen (filtry)

Wiem, że już było (np. http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5697), ale jednak nie padły konkretne argumenty.

Co sądzicie o filtrach firmy <b>Tiffen</b>?
    Planuje dość szybki zakup polarka a w Toruniu niestety bida z filtrami i poza Tiffenami (299 pln, fi72) jest tylko Hama w MediaMarkt (169 pln).
    Sprzedawca twierdzi, że to najlepsze filtry na świecie - dzięki czemu jeszcze bardziej mu nie ufam
    Inna alternatywa to allegro i Hoya HMC (podobna cena)- ale to raczej ostateczność.

Ktoś z Was ma/używa - chwali sobie/narzeka ?
    Canon 30D | EF-S 18-55/3.5-5.6 | EF 70-210/3.5-4.5 | EF 50/1.8 | EF 100/2.8 | EF 24-105/4.0 IS | Metz 54-MZ4
    album-foto.pl | plfoto

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Tiffen to drogi, sredniej jakosci produkt. sprzedawce chyba urzekl napis "Made in USA" i krazaca opinia, ze to jest cos warte.

za cene podstawowego Tiffena kupisz Hoye albo Marumi z powlokami antyodblaskowymi. po mojemu nie ma o czym mowic nawet...
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    Tiffen to drogi, sredniej jakosci produkt. sprzedawce chyba urzekl napis "Made in USA" i krazaca opinia, ze to jest cos warte.

za cene podstawowego Tiffena kupisz Hoye albo Marumi z powlokami antyodblaskowymi. po mojemu nie ma o czym mowic nawet...
    Średniej jakości? (O ile dobrze kojarzę markę) Zapytaj się dowolnego operatora kamery pracującego przy filmach w USA co sądzi o tej marce Firma jest znana z filtrów efektownych wykorzystywanych przy filmach ale jeśli chodzi o fotografie i polar …. Ja bym brał hoya, bardziej znana i sprawdzona marka

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot
    Średniej jakości? (O ile dobrze kojarzę markę) Zapytaj się dowolnego operatora kamery pracującego przy filmach w USA co sądzi o tej marce
    no ale mowa byla o filtrach fotograficznych, a tutaj Tiffen jest srednio-emocjonujacy. rzadko ktore filtry robi w ogole powlekane, a ceny w Europie sa kompletnie nieadekwatne do jakosci.

ze w kinematografii sa wykorzystywane to wiem. ale na ile popularnosc w USA jest jednak wynikiem ich jakosci, a na ile faktu, ze to rodzima marka - nie wiem.
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    no ale mowa byla o filtrach fotograficznych, a tutaj Tiffen jest srednio-emocjonujacy. rzadko ktore filtry robi w ogole powlekane, a ceny w Europie sa kompletnie nieadekwatne do jakosci.

ze w kinematografii sa wykorzystywane to wiem. ale na ile popularnosc w USA jest jednak wynikiem ich jakosci, a na ile faktu, ze to rodzima marka - nie wiem.
    Ale używają ich nie tylko operatorzy z/w USA.

Wracając do tematu kup w necie hoya i problem z głowy. Marka znana i przetestowana. Ja tam nie rozumiem ostatniego zachwytu nad marumi. Filtry są u nas dostępne od kilku ładnych lat a ostatnio jakoś zrobiły się popularne

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pyciu
    Sprzedawca twierdzi, że to najlepsze filtry na świecie
    A znasz sprzedawcę, który nie będzie chwalił swojego towaru :wink:
    Z moich doświadczeń wynika, że najgorsze nie są - ale...
    Tak jak piszą Czeczot i Akustyk - gdybym miał kupić, wybrałbym filtr Hoya.

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Bywalec Awatar pyciu
    Miasto
    Pawłówek

Domyślnie

Dzięki Panowie.
    Odpuszczam sobie Tiffena - potwierdziliście to co kiedyś obiło mi się o uszy.

pzdr.
    Canon 30D | EF-S 18-55/3.5-5.6 | EF 70-210/3.5-4.5 | EF 50/1.8 | EF 100/2.8 | EF 24-105/4.0 IS | Metz 54-MZ4
    album-foto.pl | plfoto

Początki nałogu
    Miasto
    Metropolia Trzebinia :D

Domyślnie

Ja mam z tej firmy filtr UV i jakoś zyje bo używam go na codzień:P

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zakk Wylde
    Ja mam z tej firmy filtr UV i jakoś zyje
    Używanie filtra UV nie powoduje zejścia śmiertelnego fotografa... :wink:
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Domyślnie

A może trochę ktoś wrzuci o filtrze heliopan uv sh-pmc

Uprawnienia umieszczania postów