PDA

Zobacz pełną wersję : zachody słonca - problemy

fotoolek
29-07-2006, 23:32
Mam zwykła analogowa lustrzanke canona 3000v z 28-90, chce zrobic dobre zdjecia zachodu słońca kto podpowie jak?

I jeszcze jeden problem kupiłem osłone przeciwsłoneczną nakręciłem na objektyw i przy nastawach 28 do 30 mm wchodzi mi w kadr co zrobić POMOCY

Klosiu
29-07-2006, 23:44
co masz na mysli mowiac "dobre zdjecia zachodu słońca" ? z czym masz problemy ?

ad 2 :jest to zjawisko winietowania - jak bys kupil oslone dedykowana problemu by nie bylo.
Co zrobic ? najlepiej sprzedac i kupic wlasciwa

fotoolek
30-07-2006, 00:03
co masz na mysli mowiac "dobre zdjecia zachodu słońca" ? z czym masz problemy ?

ad 2 :jest to zjawisko winietowania - jak bys kupil oslone dedykowana problemu by nie bylo.
Co zrobic ? najlepiej sprzedac i kupic wlasciwa

Dzieki za odpowiedz, wiesz nie wiem jestem poczatkujacy i pierwszy raz bede robil takie zdjecia, podpowiez jakie czasy i co powinienem wiedziec

AdrianP
30-07-2006, 16:24
Zrób serię zdjęć 1/2000 1/1000 1/500 1/250 1/125

Potem ocenisz które najlepiej wyszło najlepiej, nie można powiedzieć który czas będzie najlepszy bo za każdym razem gęstość/ umiejscowienie chmur, przejrzystość atmosfery lub zamglenie jest inne więc czas który w jednej sytuacji będzie idealny w innej beznadziejny.

Tomasz1972
30-07-2006, 16:37
Przy analogu focąc zachody słońca , parametry ekspozycji nastawiałem według ilości światła , które dociera do ziemi . Tzn pomiaru ekspozycji dokonywałem na wschodzie zapamiętywałem , obracałem się i fociłem zachód pamiętając by przy pomiarze i foceniu w kadrze była taka sama ilość ziemi i nieba .

fotoolek
30-07-2006, 22:33
Dziekuje wszystkim za wskazowki i prosze o wjecej, a czym zrobie lepsze zdjecie kompaktem cyfrowym czy analogową lustrzanką canona
Pozdrawiam wszystkich

WaldekA
01-08-2006, 09:54
Ja swoje robię tak. Pomiar światła na chmury lub niebo w pobliżu słońca, a potem korekta EV -2/3 lub -1. i wychodzą takie jak w mojej galerii np. to http://waldeka.neostrada.pl/slides/zachod1.html

M@riusz
01-08-2006, 10:57
Mam zwykła analogowa lustrzanke canona 3000v z 28-90, chce zrobic dobre zdjecia zachodu słońca kto podpowie jak?
Nie ma "złotego środka" ;-) .
Nikt nie jest w stanie podać Ci konkretnych "najlepszych" warunków ekspozycji. Powód jest prosty - fotografujesz na filmie. Tu sporo zależy od czułości filmu, producenta (na pewno zauważyłeś, że u różnych producentów jest różna dominanta barwna) i jescze paru innych elementów...
Przede wszystkim musisz pamiętać, że ilośc światła wpadającego przez obiektyw jest bardzo duża (mimo, że to zachód). W związku z tym powinien to być film o relatywnie niskiej czułości (np. ISO 100).
Czas naświetlania będzie na pewno krótki (oczywiście wszystko zależy od warunków zastanych - chmury, ilość światła, itp.). Mam nadzieję, że zależności pomiędzy czasem naświetlania a wartościami przysłony znasz - mogą być bardzo pomocne.
Poza tym, zawsze jest łatwiej wykonać fotkę sprzętem który znasz i który "wyczułeś" (znajomość aparatu i szkiełka jest tu bardzo istotna, choć tu wchodzimy już na niwę bardziej "intuicyjną":wink: ).
Jeżeli to Twoje początki to spróbuj zrobić tak, jak radzi AdrianP - serię zdjęć w różnym czasie. Jeżeli znasz aparat i szkło - spróbuj tak, jak pisze WaldekA.
Pamiętaj też, że nie są to łatwe warunku fotografowania. Oko ludzkie odbiera zachód jako mniejszą ilość światła - a "oko" aparatu widzi to zupełnie inaczej.

M@riusz

FOTOGRAF
01-08-2006, 12:27
ja jak robilem zachod slonca analogiem to przyslone ustawilem f 22, a czas 1/1000

adamek
01-08-2006, 12:46
f22 to zły pomysł.
W większości przypadków obiektywy fatalnie działają na tej przysłonie.
dla większości obiektywów optimum to 8 - 11.
a już na pewno nic powyzej 16.

app3
01-08-2006, 23:20
I jeszcze jeden problem kupiłem osłone przeciwsłoneczną nakręciłem na objektyw i przy nastawach 28 do 30 mm wchodzi mi w kadr co zrobić POMOCY

Jeśli jesteś uzdolniony manualnie - możesz wyciąć z niej t.z. "tulipana",
to powinno rozwiązać problem.

JSK
03-08-2006, 07:20
f22 to zły pomysł.
W większości przypadków obiektywy fatalnie działają na tej przysłonie.
dla większości obiektywów optimum to 8 - 11.
a już na pewno nic powyzej 16.

Nie fatalnie tylko nieco gorzej. Nie wiemy o jaki obiektyw chodzi, więc nie generalizuj. Po co by zatem producenci dali możliwość przymykania do wartości 45 (czasem i więcej).
Przy fotografowaniu zachodów korzystam dodatkowo z filtru szarego -2EV lub z polara.

Vitez
03-08-2006, 08:13
Po co by zatem producenci dali możliwość przymykania do wartości 45 (czasem i więcej).

Bo kawalek kadru poza GO jest sporo mniej ostry niz nieostrosc wynikajaca z dyfrakcji.

Klosiu
03-08-2006, 09:29
Nie fatalnie tylko nieco gorzej. Nie wiemy o jaki obiektyw chodzi, więc nie generalizuj. Po co by zatem producenci dali możliwość przymykania do wartości 45 (czasem i więcej).
Przy fotografowaniu zachodów korzystam dodatkowo z filtru szarego -2EV lub z polara.

i chcesz powiedziec ze Polar przy zachodach Ci dziala ?
jakies nowe prawa fizyki ? :)

Fan nr 1
09-08-2006, 17:41
i chcesz powiedziec ze Polar przy zachodach Ci dziala ?
jakies nowe prawa fizyki ? :)

Chyba chodzi o to że polar (nawet jak nie blokuje spolaryzowanego światła) działa jak filtr szary.

kami74
10-08-2006, 08:23
f/11-16, Av, korekta ok -1,5 - 2 EV, pomiar skupiony na tym takim ładnym pomaranczowym niebie co to zawsze wystepuje przy zachodach. I już. Przynajmniej ja to tak pstrykam i wychodzi tak jak przedostaniej fotce w mojej galerii mniej więcej. pozdrawiam