Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: zachody słonca - problemy

fotoolek
    Guest

Domyślnie zachody słonca - problemy

Mam zwykła analogowa lustrzanke canona 3000v z 28-90, chce zrobic dobre zdjecia zachodu słońca kto podpowie jak?

I jeszcze jeden problem kupiłem osłone przeciwsłoneczną nakręciłem na objektyw i przy nastawach 28 do 30 mm wchodzi mi w kadr co zrobić POMOCY

Bywalec Awatar Klosiu
    Miasto
    Tarnów/Kraków

Domyślnie

co masz na mysli mowiac "dobre zdjecia zachodu słońca" ? z czym masz problemy ?

ad 2 :jest to zjawisko winietowania - jak bys kupil oslone dedykowana problemu by nie bylo.
    Co zrobic ? najlepiej sprzedac i kupic wlasciwa
    5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

fotoolek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Klosiu
    co masz na mysli mowiac "dobre zdjecia zachodu słońca" ? z czym masz problemy ?

ad 2 :jest to zjawisko winietowania - jak bys kupil oslone dedykowana problemu by nie bylo.
    Co zrobic ? najlepiej sprzedac i kupic wlasciwa
    Dzieki za odpowiedz, wiesz nie wiem jestem poczatkujacy i pierwszy raz bede robil takie zdjecia, podpowiez jakie czasy i co powinienem wiedziec

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Zrób serię zdjęć 1/2000 1/1000 1/500 1/250 1/125

Potem ocenisz które najlepiej wyszło najlepiej, nie można powiedzieć który czas będzie najlepszy bo za każdym razem gęstość/ umiejscowienie chmur, przejrzystość atmosfery lub zamglenie jest inne więc czas który w jednej sytuacji będzie idealny w innej beznadziejny.
    Ostatnio edytowane przez AdrianP ; 30-07-2006 o 16:35

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Przy analogu focąc zachody słońca , parametry ekspozycji nastawiałem według ilości światła , które dociera do ziemi . Tzn pomiaru ekspozycji dokonywałem na wschodzie zapamiętywałem , obracałem się i fociłem zachód pamiętając by przy pomiarze i foceniu w kadrze była taka sama ilość ziemi i nieba .

fotoolek
    Guest

Domyślnie zachody słonca

Dziekuje wszystkim za wskazowki i prosze o wjecej, a czym zrobie lepsze zdjecie kompaktem cyfrowym czy analogową lustrzanką canona
    Pozdrawiam wszystkich

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

Ja swoje robię tak. Pomiar światła na chmury lub niebo w pobliżu słońca, a potem korekta EV -2/3 lub -1. i wychodzą takie jak w mojej galerii np. to http://waldeka.neostrada.pl/slides/zachod1.html
    Kiedyś tu była stopka:-)

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoolek
    Mam zwykła analogowa lustrzanke canona 3000v z 28-90, chce zrobic dobre zdjecia zachodu słońca kto podpowie jak?
    Nie ma "złotego środka" ;-) .
    Nikt nie jest w stanie podać Ci konkretnych "najlepszych" warunków ekspozycji. Powód jest prosty - fotografujesz na filmie. Tu sporo zależy od czułości filmu, producenta (na pewno zauważyłeś, że u różnych producentów jest różna dominanta barwna) i jescze paru innych elementów...
    Przede wszystkim musisz pamiętać, że ilośc światła wpadającego przez obiektyw jest bardzo duża (mimo, że to zachód). W związku z tym powinien to być film o relatywnie niskiej czułości (np. ISO 100).
    Czas naświetlania będzie na pewno krótki (oczywiście wszystko zależy od warunków zastanych - chmury, ilość światła, itp.). Mam nadzieję, że zależności pomiędzy czasem naświetlania a wartościami przysłony znasz - mogą być bardzo pomocne.
    Poza tym, zawsze jest łatwiej wykonać fotkę sprzętem który znasz i który "wyczułeś" (znajomość aparatu i szkiełka jest tu bardzo istotna, choć tu wchodzimy już na niwę bardziej "intuicyjną":wink: ).
    Jeżeli to Twoje początki to spróbuj zrobić tak, jak radzi AdrianP - serię zdjęć w różnym czasie. Jeżeli znasz aparat i szkło - spróbuj tak, jak pisze WaldekA.
    Pamiętaj też, że nie są to łatwe warunku fotografowania. Oko ludzkie odbiera zachód jako mniejszą ilość światła - a "oko" aparatu widzi to zupełnie inaczej.

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

ja jak robilem zachod slonca analogiem to przyslone ustawilem f 22, a czas 1/1000
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

f22 to zły pomysł.
    W większości przypadków obiektywy fatalnie działają na tej przysłonie.
    dla większości obiektywów optimum to 8 - 11.
    a już na pewno nic powyzej 16.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów