PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkość wyświetlania zdjęcia w 350D.

ErnestPierwszy
19-07-2006, 10:40
Czy szybkość przeglądania zdjęcia tzn, powiększanie, przesuwanie itd. na wbudowanym ekranie 350D zależy od prędkości karty CF?

Kolega pokazał mi Minoltę D5D, w której obraz na ekranie przesuwałem błyskawicznie. Powiększanie, przesuwanie było natychmiastowe. W Minolcie pracowała superszybka karta Sandisk Ultra cośtam (jakaś najszybsza).

W moim 350D, opóźnienie między wciśnięciem przycisku a ruchem obrazu na ekranie, jest znaczne. Używam "normalnej" karty Kingston Elite Pro 2GB.

Przy okazji dodam, że z kolei Minolta miała wyczuwalne opóźnienie w robieniu zdjęć. Mój 350D robił zdjęcia natychmiast a Minolta ułamek sekundy myślała. Było to dosyć irytujące, coś jak wypasiony kompakt:(

piast9
19-07-2006, 10:43
Zależy. Podgląd RAW jest natychmiast, bo thumbnail w RAW jest mały i słabej jakości.

Podgląd JPG jest AFAIR (dawno JPG nie robiłem) wolniejszy i powinien silniej zależeć od szybkości karty - tu do podglądnięcia trzeba z niej przeczytać więcej danych niż przy RAW-ach.

Baal
19-07-2006, 10:44
Karta ma wpływ na szybkość zapisu i odczytu zdjeć. Masz to napisane na każdy opakowaniu od karty.

gietrzy
19-07-2006, 10:49
Używam "normalnej" karty Kingston Elite Pro 2GB.
Mam i tą i tą i niestety elite pro jest wolniejsza ale i tańsza! Jej prędkość nie powala ale też nie przeszkadza, szczególnie w 350D gdzie masz tylko 3 kl/s.

Karta ma wpływ na szybkość zapisu i odczytu zdjeć. Masz to napisane na każdy opakowaniu od karty.
Amen.

ErnestPierwszy
19-07-2006, 11:03

Racja, ale myślałem, że podgląd zdjęcia idzie po wczytaniu prewki z pamięci podręcznej korpusu. Nie wiedziałem, że prewka jest cały czas zczytywana z karty, że każde powiększenie i przesunięcie prewki zczytuje dane z karty... Aż zerknę czy miga lampka CF gdy podglądam fotkę.

Alzail
19-07-2006, 11:26
btw:

mam taka sytuacje,

gdy robie zdjecia na karcie kingstona elite pro to zdjecie moge powiekszac itp po okolo 2 sek (nie wiem czy jpg czy raw nie wazne)

gdy uzywam nowo zakupionej SanDisk Ultra II zdjecie moge powiekszac po 5.5 sek :O !!

obie po 1 GB

reklamowac?

dodam ze sprawdzalem na innej Ultra II i tam wychodzilo szybciej niz w kingsotnie i to znacznie.

pozdrawiam

gietrzy
19-07-2006, 11:29
gdy robie zdjecia na karcie kingstona elite pro to zdjecie moge powiekszac itp po okolo 2 sek (nie wiem czy jpg czy raw nie wazne)

gdy uzywam nowo zakupionej SanDisk Ultra II zdjecie moge powiekszac po 5.5 sek :O !!

obie po 1 GB

reklamowac?
Raczej tak. Może wcisneli ci podróbkę.

ErnestPierwszy
19-07-2006, 13:19
Zerknij tu:
http://www.pbase.com/troshik/fake_sandisk_ultra_ii_compact_flash
http://members.shaw.ca/fakesandisk/
http://martybugs.net/articles/fakesandisk.cgi
http://gwdesigns.smugmug.com/gallery/1495921/1/71682554

Alzail
19-07-2006, 14:09
ja mam 1GB a tu wszedzie psiza o IIGB, moze po prostu trefny egzemplarz?

uhh chyba jednak mam podrobe i co teraz? jeszcze porownam zdjecia ale z gwaracji tak wynika... jak zdjecie potwierdza to to zamieszcze tu nick sprzedawcy z allegro ze to oszust.

ok ale co teraz? rzadac zwrotu ?

ErnestPierwszy
19-07-2006, 22:56
Ale gość z allegro może nie wiedzieć co sprzedaje. Kupił taniej i cieszy się, że robi dobry interes. Ty pewnie też kupiłeś, bo było taniej.

Kolega ma 2 szt. sandiska. oryginał i chyba podróbkę. Robi zdjęcia i już.

Choć ty powinieneś jednak reklamować kartę, bo jest duuużo za wolna.

dgi
20-07-2006, 09:40
Zależy. Podgląd RAW jest natychmiast, bo thumbnail w RAW jest mały i słabej jakości.

No nie do końca. Podgląd w 350D dla RAW to właśnie ten sam JPEG robiony bez RAW, tak więc nie jest on wcale taki mały i jest bardzo dobrej jakości jak na JPEGa. :)

PS
Jeśli wybierzesz tryb RAW bez "+JPEG" to wtedy nie będziesz mógł obejrzeć swojej twórczości na LCD w aparacie.

Swoją drogą szkoda, że w trybie RAW+JPEG plik, który w sumie służy do podglądu jest tak wielki. :neutral:

LemonR
20-07-2006, 10:07
PS
Jeśli wybierzesz tryb RAW bez "+JPEG" to wtedy nie będziesz mógł obejrzeć swojej twórczości na LCD w aparacie.

Nieprawda podgląd jest również w aparacie w trybie RAW (bez jpg). Ale z czego to nie wiem w zasadzie to wszystko jedno.
Ja w zasadzie tylko tegom trybu używam bez względu na rodzaj i przeznaczenie zdjęć.
LemonR

piast9
20-07-2006, 10:10
Podgląd w 350D dla RAW to właśnie ten sam JPEG robiony bez RAW, tak więc nie jest on wcale taki mały i jest bardzo dobrej jakości jak na JPEGa. :)
JPEG w RAW jest 2x mniejszy i badziewnie skompresowany.

:?:

gregor40
20-07-2006, 14:56
PS

Bzdura. Bedziesz mogl.

Alzail
20-07-2006, 22:00
bzdura bzdurą ale co ze mną ? :P chyba po prostu zareklamuje że jest za wolna i tyle.

David
24-07-2006, 16:00
Ja mam podobny problem z SanDiskiem II 2 GB. Kasowanie całej karty zapełnionej 255 plikami RAW trwa chyba z 5 min. Dokładnie nie sprawdzałem, ale mniej więcej +- 1 min. Mam też SanDiska 1 GB ale zwykłego (nie ultra II) i kasuje całą kartę w kilka sek. Robiłem też test zapisu serii rawów. Na SanDisk ultra II 2 GB proces zapisu trwa 33 sek!!! Na SanDisk 1 GB zajmuje to 13 sek. A ten ultra II powinien być przecież trochę szybszy, a już na pewno nie wolnijszy. Ja swoją kartę też odsyłam do sprzedawcy z allegro, podejrzewam, że jest zepsuta, albo jest to jakaś podróbka.