Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Szybkość wyświetlania zdjęcia w 350D.

Mieszany widok

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Szybkość wyświetlania zdjęcia w 350D.

Czy szybkość przeglądania zdjęcia tzn, powiększanie, przesuwanie itd. na wbudowanym ekranie 350D zależy od prędkości karty CF?

Kolega pokazał mi Minoltę D5D, w której obraz na ekranie przesuwałem błyskawicznie. Powiększanie, przesuwanie było natychmiastowe. W Minolcie pracowała superszybka karta Sandisk Ultra cośtam (jakaś najszybsza).

W moim 350D, opóźnienie między wciśnięciem przycisku a ruchem obrazu na ekranie, jest znaczne. Używam "normalnej" karty Kingston Elite Pro 2GB.

Przy okazji dodam, że z kolei Minolta miała wyczuwalne opóźnienie w robieniu zdjęć. Mój 350D robił zdjęcia natychmiast a Minolta ułamek sekundy myślała. Było to dosyć irytujące, coś jak wypasiony kompakt

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zależy. Podgląd RAW jest natychmiast, bo thumbnail w RAW jest mały i słabej jakości.

Podgląd JPG jest AFAIR (dawno JPG nie robiłem) wolniejszy i powinien silniej zależeć od szybkości karty - tu do podglądnięcia trzeba z niej przeczytać więcej danych niż przy RAW-ach.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Zależy. Podgląd RAW jest natychmiast, bo thumbnail w RAW jest mały i słabej jakości.
    No nie do końca. Podgląd w 350D dla RAW to właśnie ten sam JPEG robiony bez RAW, tak więc nie jest on wcale taki mały i jest bardzo dobrej jakości jak na JPEGa.

PS
    Jeśli wybierzesz tryb RAW bez "+JPEG" to wtedy nie będziesz mógł obejrzeć swojej twórczości na LCD w aparacie.

Swoją drogą szkoda, że w trybie RAW+JPEG plik, który w sumie służy do podglądu jest tak wielki. :neutral:
    350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
    http://photo.dario-g.com

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dgi
    PS
    Jeśli wybierzesz tryb RAW bez "+JPEG" to wtedy nie będziesz mógł obejrzeć swojej twórczości na LCD w aparacie.
    Nieprawda podgląd jest również w aparacie w trybie RAW (bez jpg). Ale z czego to nie wiem w zasadzie to wszystko jedno.
    Ja w zasadzie tylko tegom trybu używam bez względu na rodzaj i przeznaczenie zdjęć.
    LemonR

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Podgląd w 350D dla RAW to właśnie ten sam JPEG robiony bez RAW, tak więc nie jest on wcale taki mały i jest bardzo dobrej jakości jak na JPEGa.
    JPEG w RAW jest 2x mniejszy i badziewnie skompresowany.

650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał

Domyślnie

PS
    Bzdura. Bedziesz mogl.

Bywalec

Domyślnie

Karta ma wpływ na szybkość zapisu i odczytu zdjeć. Masz to napisane na każdy opakowaniu od karty.
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy
    Używam "normalnej" karty Kingston Elite Pro 2GB.
    Mam i tą i tą i niestety elite pro jest wolniejsza ale i tańsza! Jej prędkość nie powala ale też nie przeszkadza, szczególnie w 350D gdzie masz tylko 3 kl/s.

Cytat Zamieszczone przez Baal
    Karta ma wpływ na szybkość zapisu i odczytu zdjeć. Masz to napisane na każdy opakowaniu od karty.
    Amen.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 19-07-2006 o 10:52
    the silence is deafening

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baal
    Racja, ale myślałem, że podgląd zdjęcia idzie po wczytaniu prewki z pamięci podręcznej korpusu. Nie wiedziałem, że prewka jest cały czas zczytywana z karty, że każde powiększenie i przesunięcie prewki zczytuje dane z karty... Aż zerknę czy miga lampka CF gdy podglądam fotkę.

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

btw:

mam taka sytuacje,

gdy robie zdjecia na karcie kingstona elite pro to zdjecie moge powiekszac itp po okolo 2 sek (nie wiem czy jpg czy raw nie wazne)

gdy uzywam nowo zakupionej SanDisk Ultra II zdjecie moge powiekszac po 5.5 sek :O !!

obie po 1 GB

reklamowac?

dodam ze sprawdzalem na innej Ultra II i tam wychodzilo szybciej niz w kingsotnie i to znacznie.

pozdrawiam
    350D

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów