PDA

Zobacz pełną wersję : korzystanie z czytnika cf

K.Muszkiet
18-07-2006, 20:50
Witam!

Od jakiegos, czasu jestem w posiadaniu czytnika kart all in 1, jak do tej pory nie zastanawialem sie nad kwestia czy karte cf wkladac do podpietego czytnika do kompa, czy najpierw wkladac karte a potem podpinac czytnik do usb. Osobiscie mam czytnik wpiety caly czas a karte wkladam kiedy jest potrzeba zgrania fotek. Instrukcja 300d wyraznie okresla ze wkladanie i wyjmowanie kart odbywa sie przy wylaczonym aparacie... Oczywiscie pomijam kwestie wyjmowania kart z czytnika w momencie wykonywania odczytu lub zapisu na karte. Jak sie ustosunkowac do tej kwesti :confused:
Generalnie wydaje mi sie to bez sensu odpinanie i podpinanie czytnika do usb celem zaladowania karty. Jak sprawa wyglada w przypadku czytnika kart cf wbudowanego w drukarke badz tez w laptopie gdzie raczej nie ma mozliwosci odpiecia samego czytnika na moment wlozenia karty....
Moze jest to banalna kwestia ale jakos mnie tak naszlo zeby sie spytac innych canonowcow....

Pozdrawiam
KM

Tomasz Golinski
18-07-2006, 20:51
300d samo się wyłącza, jak otworzysz drzwiczki karty.

Ja zazwyczaj podpinam czytnik już z kartą, ale to chyba bez znaczenia. Kiedyś była tu dyskusja i chyba stanęło na tym, że to obojętne.

Sibil
18-07-2006, 21:04
Ja mam na stałe podpięty czytnik do kompa. I tyle

piast9
18-07-2006, 21:07
Od jakiegos, czasu jestem w posiadaniu czytnika kart all in 1, jak do tej pory nie zastanawialem sie nad kwestia czy karte cf wkladac do podpietego czytnika do kompa, czy najpierw wkladac karte a potem podpinac czytnik do usb.
Wszystko jedno. Tak to jest pomyślane, są styki różnej długości, aby działało jak trzeba. Przed wyjęciem dobrze jest zrobić "Eject" w systemie operacyjnym, mamy pewność że wszystkie ewentualne zapisy na kartę się zakończą.

mkwiek
18-07-2006, 22:07
dokładnie, wyjmujesz poprzez opcję EJECT (w polskim winie WYSUŃ) a wkłądasz do podpiętego czytnika. nic sie nie stanie. jak wyjmiesz bez tych opcji to możesz stracić część zapisywanych w momencie wyjmowania danych