Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: korzystanie z czytnika cf

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zabrze

Question korzystanie z czytnika cf

Witam!

Od jakiegos, czasu jestem w posiadaniu czytnika kart all in 1, jak do tej pory nie zastanawialem sie nad kwestia czy karte cf wkladac do podpietego czytnika do kompa, czy najpierw wkladac karte a potem podpinac czytnik do usb. Osobiscie mam czytnik wpiety caly czas a karte wkladam kiedy jest potrzeba zgrania fotek. Instrukcja 300d wyraznie okresla ze wkladanie i wyjmowanie kart odbywa sie przy wylaczonym aparacie... Oczywiscie pomijam kwestie wyjmowania kart z czytnika w momencie wykonywania odczytu lub zapisu na karte. Jak sie ustosunkowac do tej kwesti
    Generalnie wydaje mi sie to bez sensu odpinanie i podpinanie czytnika do usb celem zaladowania karty. Jak sprawa wyglada w przypadku czytnika kart cf wbudowanego w drukarke badz tez w laptopie gdzie raczej nie ma mozliwosci odpiecia samego czytnika na moment wlozenia karty....
    Moze jest to banalna kwestia ale jakos mnie tak naszlo zeby sie spytac innych canonowcow....

Pozdrawiam
    KM

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

300d samo się wyłącza, jak otworzysz drzwiczki karty.

Ja zazwyczaj podpinam czytnik już z kartą, ale to chyba bez znaczenia. Kiedyś była tu dyskusja i chyba stanęło na tym, że to obojętne.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar Sibil
    Miasto
    Poznań / Suchy Las

Domyślnie

Ja mam na stałe podpięty czytnik do kompa. I tyle
    20d I T17-50mm f2,8 I C50mm f1,8 I C70-200mm f2,8 L I VS 600R I 679B I
    Yessphoto, obiektywnie

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K.Muszkiet
    Od jakiegos, czasu jestem w posiadaniu czytnika kart all in 1, jak do tej pory nie zastanawialem sie nad kwestia czy karte cf wkladac do podpietego czytnika do kompa, czy najpierw wkladac karte a potem podpinac czytnik do usb.
    Wszystko jedno. Tak to jest pomyślane, są styki różnej długości, aby działało jak trzeba. Przed wyjęciem dobrze jest zrobić "Eject" w systemie operacyjnym, mamy pewność że wszystkie ewentualne zapisy na kartę się zakończą.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dokładnie, wyjmujesz poprzez opcję EJECT (w polskim winie WYSUŃ) a wkłądasz do podpiętego czytnika. nic sie nie stanie. jak wyjmiesz bez tych opcji to możesz stracić część zapisywanych w momencie wyjmowania danych

Uprawnienia umieszczania postów