Zobacz pełną wersję : Lampa cullmann - proszę o radę
Mam na oku takiego culmanna do swojej 350 d. Szukam kogoś, kto miał do czynienia z taką lampą. Cena w stosunku do 380 ex - blisko połowę mniej. Od 420 ex w górę, nie ma co porównywać.
Jest na CB ktoś, kto stosował tę lampę. Będę zobowiązany za opinie.
Mam na oku takiego culmanna do swojej 350 d. ....
Jakiego?
A zanim odpowiesz, to weź pod uwagę, że aby działała automatyka błysku, lampa do 350D musi obsługiwać E-TTL lub posiadać własną automatykę tyrystorową.
Wszystkie starsze lampy dedykowane do analogowych EOSów i pracujące tylko w zwykłym TTL do cyfrówki się nie nadają.
chodzo o model 340 AF - ma ETTL-a, to już sprawdzałem. Interesuje mnie jak sprawdza się w prakryce, może ma ktoś zdjęcia do porównać, lub chociaż opinię prak$tyczną, porównawczą, jak działa wspomaganie AF, jaka jest siła błysku itp
Peri Noid
18-07-2006, 00:17
chodzo o model 340 AF
Konkretnie 34 AF-C (dedykowana do Canona).
jak działa wspomaganie AF
Lampa wyświetla czerwone prążki, dzięki czemu można ustawić ostrość na jednolitą płaszczyznę, na której nie ma żadnych wzorów mogących posłużyć AF za punkt odniesienia. A czerwone światło nie jest tak agresywne jak białe (chociaż słabsze od głównego palnika lampy).
jaka jest siła błysku
Liczba przewodnia lampy to 34, jak się można domyśleć. Dość skutecznie jest w stanie doświetlić scenę przez trochę ponad pół hali mającej 40m szerokości (testowane). Tylko trzeba najpierw opanować zwierzę o nazwie E-TTL, bo lampa nie ma opcji wyłączenia automatyki (nie licząc opcji z zakryciem styków automatyki na stopce lampy kawałkiem papierka).
To tyle odpowiedzi na twoje pytania, chociaż mogę zostać uznanego za nieobiektywnego ;-)
Czy jesteście pewni, że ta lampa obsługuje E-TTL?
http://canon-board.info/showthread.php?t=3420
Peri Noid
18-07-2006, 07:59
Czy jesteście pewni, że ta lampa obsługuje E-TTL?
http://canon-board.info/showthread.php?t=3420
Według dokumentacji (http://www.cullmann-foto.de/en/products/flashes/digital/34_AF_DIGITAL.htm) i moich doświadczeń - obsługuje.
Według dokumentacji (http://www.cullmann-foto.de/en/products/flashes/digital/34_AF_DIGITAL.htm) i....
A czytałes wątek, który podlinkowałem?
Zwróć uwagę na ten post:
http://canon-board.info/showpost.php?p=122246&postcount=10
a szczególnie na słowa: "the CULLMANN flash 34AF/C does not
work together with the digital camera CANON EOS 300D."
Skoro nie współpracuje z 300D to oczywistym jest, że z 350d też nie będzie.
moich doświadczeń - obsługuje.
Cóż, z tym stwierdzeniem trudno dyskutować. Tamten wątek jest sprzed pół roku. Być może coś się od tamtego czasu zmieniło?
Peri Noid
18-07-2006, 10:59
A czytałes wątek, który podlinkowałem?
Zwróć uwagę na ten post:
http://canon-board.info/showpost.php?p=122246&postcount=10
a szczególnie na słowa: "the CULLMANN flash 34AF/C does not work together with the digital camera CANON EOS 300D."
Skoro nie współpracuje z 300D to oczywistym jest, że z 350d też nie będzie.
Owszem, czytałem. I zwróciłem na to uwagę. Ale rozważyłem też taką opcję, że ktoś czegoś nie dopowiedział/nie zrozumiał (możliwe, że po stronie producenta), ponieważ te lampy są sprzedawane jako dedykowane do Canona z napisem na pudełku i w papierach "Fur Canon E-TTL", do tego mają oznaczenie "DIGITAL", więc nie chce mi się wierzyć, żeby pomimo tego nie współpracowały z 300D. Obstawiam, że osoba odpisująca na list forumowicza pomyliła 300-kę z 300D i stąd ten efekt. Albo jest też wersja 34 AF-C bez dodatkowego oznaczenia "DIGITAL", to by wszystko tłumaczyło (zauważ, że w odpowiedzi od producenta to oznaczenie się nie pojawia).
Cóż, z tym stwierdzeniem trudno dyskutować. Tamten wątek jest sprzed pół roku. Być może coś się od tamtego czasu zmieniło?
Ależ nie. Można dyskutować. Ja tą lampę mam od grudnia, więc trochę dłużej niż temat na forum. Nie mogło się więc nic zmienić od tamtej pory, przynajmniej nie z moją lampą :-)
...do tego mają oznaczenie "DIGITAL",...
Wiesz co - odnosze wrażenie, że istnieją dwa rodzaje tych lamp, a mianowicie:
1) 34AF/C
2) 34AF/C DIGITAL
To by chyba wszystko wyjaśniało.
...Obstawiam, że osoba odpisująca na list forumowicza pomyliła 300-kę z 300D i stąd ten efekt.
Nie spotkałem jeszcze lampy która działałaby w E-TTL, a nie działała w TTL.
Taki przypadek wydaje mi się zatem bardzo mało prawdopodobny.
Zresztą analogowa 300 obsługuje również E-TTL, więc powyższe przypuszczenie nic nie zmienia.
Peri Noid
18-07-2006, 11:13
Wiesz co - odnosze wrażenie, że istnieją dwa rodzaje tych lamp, a mianowicie:
1) 34AF/C
2) 34AF/C DIGITAL
To by chyba wszystko wyjaśniało.
No to jest nas dwóch - popatrz wyżej w mój post ;-)
No to jest nas dwóch - popatrz wyżej w mój post ;-)
Cholera, zwykle czytam posty do konca. Tym razem, jak widać mi się nie udało :lol:
zdecydowałem się na zakup, mam nadzieję, że spełni moje oczekiwania
zdecydowałem się na zakup, mam nadzieję, że spełni moje oczekiwania
Czekamy na opinie, moga się przydać następnym zainteresowanym.
Zamierzam, zamierzam. Sam od dawna szukałem jakiś postów na temat takich lamp. I nic... Przesyłka dotrze pewnie w czwartek, więc pod koniec tygodnia dam znać. BTW ma ktoś instrukcję do tej lampy
Lampa już u mnie. 34 -AF C Digital w pełni współpracuje z 350 d. Ładnie doświetla w dzień. Moja ma dodatkowo dyfuzor, który rzeczywiście ładne rozprasza światło. ETTL działa, wspomagania AF doskonałe. Uważam, że warto. Dzisiaj w po ciemku chcę jeszcze sprawdzić jak radzi sobie z doświetlaniem na odległość.
Więc nocne zdjęcia nieco gorzej. Pracuję nad tym, ale nie jest to łatwe. Wspomaganie AF po ciemku to niestety bardzo słaba strona cullmanna. Mam nadzieję, że praktyka będzie pomocna w przyszłości.
Peri Noid
26-07-2006, 22:24
Więc nocne zdjęcia nieco gorzej. Pracuję nad tym, ale nie jest to łatwe. Wspomaganie AF po ciemku to niestety bardzo słaba strona cullmanna. Mam nadzieję, że praktyka będzie pomocna w przyszłości.
Jakiej jasności są te twoje obiektywy? Ja w pełnej ciemności nie robiłem zdjęć z tą lampą na większą odległość, tylko na kilka metrów - i sprawowała się idealnie (imprezka na jesieni). Na większą odległość (>10m) nie próbowałem. Tylko ja to robiłem z Tamronem 28-75/2.8, więc jasnym. I to na f/2.8.
kit 18-55 i zoo 70-300 sigmy. Niedoświetlone momentami miałem na kicie. Jeszcze ją wyczajam.