PDA

Zobacz pełną wersję : fuszera s3 is

poison
07-07-2006, 21:01
kupilem aparat za 1700 plnów - pomyslalem canon, solidna firma i co.....

cos lata w srodku, nie wiem co ale wkurza mnie. chyba nie mam podstaw do korzystania z gwarancji skoro dziala :(

odrazu zakupilem tulejke i filtr ochronny TAMA. tulejka ma ********e luzy. lata jak jew po pustym sklepie. myslalem ze to wina tulejki wiec poszedlem do sklepu po kinga. king tez lata. ilekroc lapie za obiektyw chcac zrobic zdjecie bierze mnie cholera.

... a moglem miec fuji 9500.

czy ktos kupic moze orginalna tulejke ktora nie latala ??

mattnick
07-07-2006, 21:16
w środku to może lata to co mówi aparatowi czy jest w pionie czy w poziomie...a nie było tulejek innej firmy ?? może warto było sprawdzić jak będzie się sprawować ze sprzętem

FOTOGRAF
07-07-2006, 21:31
w s1 is , s2 is, s3 is w kazdym z tych modeli tulejka lata! mogles kupic s2 is, s3 is to wieksze szumy, wiecej mpx, czarny kolor i wiekszy lcd.

poison
07-07-2006, 21:33
w środku to może lata to co mówi aparatowi czy jest w pionie czy w poziomie...a nie było tulejek innej firmy ?? może warto było sprawdzić jak będzie się sprawować ze sprzętem

slyszalem ze firma eltec.pl sprzedaje tulejki firmy selco i siedza jak złoto. pojade osobiscie w poniedzialek do nich i sprawdze czy beda graly. o lataniu powoli zaczynam zapominac :) zreszta nie zdarza mi sie trzasac aparatem :)

poison
07-07-2006, 21:35
w s1 is , s2 is, s3 is w kazdym z tych modeli tulejka lata! mogles kupic s2 is, s3 is to wieksze szumy, wiecej mpx, czarny kolor i wiekszy lcd.

s2 jest srebrny :) jakos nie przepadam za tym kolorem. moze i przeplacilem 500 za s3 ale skoro piotrus z dpreview.com daje mu highly recommended to cos to znaczy :)

FOTOGRAF
07-07-2006, 21:44
tez osobiscie nie przepadam za srebnym... :roll:

PawelX
07-07-2006, 23:09
Ja też kupiłem taki zestaw. Tulejka trochę lata ale co z tego? Niech sobie lata. Lepiej pomyśl o lepszym filtrze w miejsce "Tamy".
Co do szumów to przeglądając dpreview doszedłem do wniosku że S3 ma wbrew teorii nieco mniejsze szumy niż S2, może coś w sofcie poprawili.

RJanusz
08-07-2006, 02:43
s2 jest srebrny :) jakos nie przepadam za tym kolorem. moze i przeplacilem 500 za s3 ale skoro piotrus z dpreview.com daje mu highly recommended to cos to znaczy :)

S2 tez mial/ma highly recommended :-). szary? fakt. nie przepadam, ale sie przyzwyczailem.
i mam tuleje od eltec.pl. tez ma luz. ja zyje z tym luzem od roku i nie jest on na tyle dokuczliwy, zeby bic piane. jest... zauwazalny :-).

eska
08-07-2006, 15:54
Hej,

ja troche z innej beczki. Nie mam instrukcji do S3 a chcialbym sie dowiedziec do czego sluzy guzik umieszczony po lewej stronie obiektywu (patrzac od przodu)?

Richie
08-07-2006, 16:18
Zależy z której strony patrzysz.Zdjęcie ''a'' przedstawia przycisk służacy do zdejmowania osłonki mocowania tuleji ochronnej natomiast przycisk ''b'' służy do włączania funkcji macro.Jeśli przycisniesz go dłużej to uruchomisz funkcję Super Macro z ostrzeniem od 0cm :shock:

eska
08-07-2006, 17:42
Chodziło o przycisk A.
Dzieki za odpowiedz.

Kubak82
09-07-2006, 11:05

i tez byc narzekal.. s9500 ma tendencje do rozmywania szczegolow po bokach.. pod tym wzgledem s5500/5600 jest znacznie lepszy.. sam kiedys myslalem o s9500 jako backup ale odpuscilem sobie :???:

to tak by nie bylo Ci zal, ze kupiles s3 :smile: .. nie ma aparatow idealnych :-(

sebastek
11-07-2006, 10:45

cos lata w srodku, nie wiem co ale wkurza mnie. chyba nie mam podstaw do korzystania z gwarancji skoro dziala :(

odrazu zakupilem tulejke i filtr ochronny TAMA. tulejka ma ********e luzy. lata jak jew po pustym sklepie. myslalem ze to wina tulejki wiec poszedlem do sklepu po kinga. king tez lata. ilekroc lapie za obiektyw chcac zrobic zdjecie bierze mnie cholera.

Nie ma co sie denerwować. Mnie w S1 też latała - ale teraz ani drgnie. Wystarczy na tych wypustkach tulejki nakleić malutkie paski cienkiej papierowej taśmy klejącej (taka żółtawa do malowania). Z zewnątrz nic nie widać, nic się nie telepie, chwyt pewny :)

satriani
11-07-2006, 20:38
tez osobiscie nie przepadam za srebnym... :roll:

rozumiem że to ma cholerny wpływ na wykonywane zdjęcia ?
A wracając do tematu, odradzam ci jakiekolwiek filtry ochronne w kompakcie z tulejką. Przy pierwszym lepszym zdjęciu pod mniejsze lub większe slońce dostaniesz flary od środka i nawet 12 powłok ci nie pomoże ;) cpl ok ale uv już sam kiedyś przerabiałem i momje doświadczenia są negatywne, pozdr

Vitez
12-07-2006, 00:29
rozumiem że to ma cholerny wpływ na wykonywane zdjęcia ?

Ma to wplyw na twoj image i dobre samopoczucie.
A dobre samopoczucie to bardzo wazny element udanego zdjecia ;)

poison
12-07-2006, 00:29
Nie ma co sie denerwować. Mnie w S1 też latała - ale teraz ani drgnie. Wystarczy na tych wypustkach tulejki nakleić malutkie paski cienkiej papierowej taśmy klejącej (taka żółtawa do malowania). Z zewnątrz nic nie widać, nic się nie telepie, chwyt pewny :)

panie majster..... to dziala :) siedzi i nie drgnie
akurat mialem tasme do odcinania i jest git :)

maciejza
12-07-2006, 08:43
Przy pierwszym lepszym zdjęciu pod mniejsze lub większe slońce dostaniesz flary od środka i nawet 12 powłok ci nie pomoże ;) cpl ok ale uv już sam kiedyś przerabiałem i momje doświadczenia są negatywne, pozdr

flary tez mialem ... zniknęły po przemalowaniu tulejki od srodka na czarno, oraz zamianie srebrnego filtra na czarny UV. Tuleje mam od selco i siedzi pierunsko dobrze.

Wisnia
22-07-2006, 16:44
slyszalem ze firma eltec.pl sprzedaje tulejki firmy selco i siedza jak złoto. pojade osobiscie w poniedzialek do nich i sprawdze czy beda graly. o lataniu powoli zaczynam zapominac :) zreszta nie zdarza mi sie trzasac aparatem :)

tulejki selco niestety nie siedza jak zloto przynajmniej na S1 :(
moja tez lata i powiedziano mi w sewisie Canona ze oryginalna tez moglaby latac choc jest mniejsze prawdopodbienstwo ale wieksza roznica w cenie ;)

DeltaFOX
25-07-2006, 22:29
NIe wiem w czym problem, wystarycz włożyć kawałek cienkiego popieru pod gwint i trzyma się jak obiektyw w lustrzance. Ja to zrobiłem pierwszego dnia i bez kłopotu.

sebik
31-07-2006, 13:49

Tulejka 52mm do S2 od www.eltec.pl nie lata nic a nic.
Siedzi perfekcyjnie, bez luzów.

Yacek
31-07-2006, 23:01
S3 to nie jest fuszera, nie bez powodu otrzymał tytuł "best in class" na dpreview. Szumy są mniejsze niż w S2, lepiej lapie ostrość w ciemniejszych pomieszczeniach.

apropo
02-08-2006, 16:18
ja tam jestem zadowolona z mojego s3 :grin: ale to pewnie dlatego,ze dopiero zaczynam sie bawic w te klocki:wink:

sebastek
08-08-2006, 20:20

co do tego latania w środku - podejrzewam że jest to czujnik położenia - stąd aparat wie w jakiej pozycji go trzymasz (pion/poziom) :)
A jeszcze co do tulejek - też kupiłem tulejke Tama i siedzi jak złoto! Ani drgnie! Taka czarna z napisem S3 :) Bardzo jestem zadowolony :)

Yacek
14-08-2006, 18:57
Tą tulejkę masz 52 czy 58mm ? Nie winietuje ?

Wisnia
14-08-2006, 19:01
Tą tulejkę masz 52 czy 58mm ? Nie winietuje ?

52 nie winietuje to tym bardziej 58 nie powinna

Yacek
20-08-2006, 00:10
Sprawdzał ktoś czy tuleja 58mm nie zasłania nieco błysku lampy ?

poison
20-08-2006, 23:39
Sprawdzał ktoś czy tuleja 58mm nie zasłania nieco błysku lampy ?

nawet 52 przy makro zaslania calkiem sporo

Hellfire
27-08-2006, 16:36
Bawiłem sie przed chwilą S3 is i stwierdzam, że to całkiem fajny aparat. Fajnie było by mieć stale wyświetlany histogram i linie złotego podziału w wizjerze :) Ale mimo wszystko do mojego biednego trabanta nie ma startu...

sali128
28-08-2006, 11:53
S3 is to naprawdę fajny aparat. Moim zdanem chyba najleprzy w klasie "zawansowane kompakty".Bawiłem się nim trchę i spodobał mi się...Jeśli miałbym kupować zamiast mojej nowej 350D kompakta,to z pewnością byłby S3 Is. Ale nie rozumiem o co choodzi z tym macro od 0cm??:-|

DeltaFOX
28-08-2006, 15:52
Ta macro od 0cm, to przesada, żeby obiektyw łapał ostrość to tak przynajmniej od 2cm.

FOTOGRAF
28-08-2006, 16:01
Moim zdanem chyba najleprzy w klasie "zawansowane kompakty".
rowniez pawilem sie nim, ale nie nazwalbym go najlepszym zawansowanym kompaktem. baiwlem sie r-1 i ten wlasnie aparat bym nazwal najlepszym...

Hellfire
28-08-2006, 19:56
Moim zdaniem nie ma co porównywać R1 do S3 bo to jakby inne aparaty. R1 to kompakt, który próbuje udawać lustrzanke (z wszystkimi wadami kompakta i lustrzanki), a S3 jest poprostu naprawde niezłym kompaktem i nie udaje czegoś czym nie jest.

jotes25
28-08-2006, 22:03
R1 to kompakt, który próbuje udawać lustrzanke (z wszystkimi wadami kompakta i lustrzanki), a S3 jest poprostu naprawde niezłym kompaktem i nie udaje czegoś czym nie jest.
A może z wszystkimi ZALETAMI kompakta i lustrzanki???

Vitez
29-08-2006, 09:04
A może z wszystkimi ZALETAMI kompakta i lustrzanki???

Zaleta lustrzanki sa np wymienne obiektywy (wada w sumie tez ;) ). Czy na pewno R1 ma wiec WSZYSTKIE zalety? :p

jotes25
29-08-2006, 09:39
No własnie. Co dla jednego jest zaletą, dla innego może być wadą. Dlatego nie dyskwalifikowałbym tego aparatu. A wręcz przeciwnie. Może nie ma samych zalet, ale na pewno byłby to pierwszy aparat, który kupiłbym, gdyby nie lustrzanki. Najpoważniejszą wadą wydaje się ... cena, ale być może jest ona uzasadniona jakością obiektywu.

Czacha
29-08-2006, 10:08
Rozmowa odbiega nieco od tematu, ale jesli chodzi o klase kompaktow to nie ma nic lepszego na rynku od Sony R1. I szczerze mowiac, jesli ktos ma kupic 350D i nie ma zamiaru zmieniac kita na cos lepszego, ani rozbudowywac systemu (a duzo jest takich osob) to zdecydowanie polecam mu R1 - jakosc zdjec jest o niebo lepsza niz z Canona z podstawowym obiektywem.

Simon
29-08-2006, 10:31

Ludzie!
Mialem S2 i kupilem orginalna tulejke CANONA i zadnych luzow nie miala!
Wkurza mnie takie glupie gadanie, ze sa luzy, jak macie jakies denne tuleje :/
Kupcie orginal i nie bedzie problemow i lamentow na forum - tyle mam do powiedzenia...

Grisha0
20-09-2006, 15:31
Co do opcji makro 0 cm...
prawda tyle ze to nie makro
a supermakro ;]

a zdjecia robi ładnie... tylko przy tym 0 trzeba uważać... bo można sobie kuku w soczewkę zrobić :]

jedyna wada S3 to jezeli jest mało światła to robi ziarenka

Lukalago
08-08-2007, 08:59
S3 ma fatalnie duże aberacje, praktycznie na każdym zdjęciu.
Potworne szumy już widać przy ISO200. Jestem średnio zadowolony z tego sprzetu, spodziewalem sie czegoś lepszego. Wczesniej uzywalem Olympusa C-4000 Zoom i zdjęcia były o niebo lepsze. Cale szczeście S3 ma mnóstwo innych zalet lecz nie wpływają one na jakość końcową...zdjęcia :?

Hladon
16-08-2007, 10:43
Dzięki takiemu Super Macro 0 cm to można zrobić fotkę paprochom na przedniej soczewce :)

Pozdrawiam:
Maciej H.

adam1004a
16-08-2007, 10:50
Rozmowa odbiega nieco od tematu, ale jesli chodzi o klase kompaktow to nie ma nic lepszego na rynku od Sony R1. I szczerze mowiac, jesli ktos ma kupic 350D i nie ma zamiaru zmieniac kita na cos lepszego, ani rozbudowywac systemu (a duzo jest takich osob) to zdecydowanie polecam mu R1 - jakosc zdjec jest o niebo lepsza niz z Canona z podstawowym obiektywem.

tak sie sklada ze bawilem sie r1 i to dosc dlugo.

szklo bardzo fajne, ale .... szybkosc fokusowania w kiepskich warunkach na -, dynamika matrycy moze przy iso 100 dogania 350d. sony ma duza tendencje do upalow. praca z lampa zewnetrzna sony - masakra. trzeba miec kropelki do oczu dla osoby fotografowanej.

co do jakosci niebo lepszej - to szum juz od iso 400

w sonaczu draznily mnie strasznie upaly. bez krecenia +/- ev nie dalo sie zrobic foty. no i ta powolnosc focusa

w klasie hybryd najlepszy, ale w porownaniu z lustrem wymiekka

stalowy_aniol
26-08-2007, 19:51
poison,mam takze S3 IS i to co ci w srodku "lata" to dzwięk czujnika położenia i jest zupełnie normalne...

vegas74
26-08-2007, 21:12
stalowy_aniol - czy przypomina to dźwięk - małej kuleczki (czegoś drobnego)?

stalowy_aniol
28-08-2007, 15:07
witaj vegas, juz sie podkleiłam z moja opinią do twojego posta na forum, wiec i tu pozwole sobie na wzmianke: w mojej canonierce tez cos brzdąka, a konkretnie czujnki połozenia, wiec nie masz raczej powodow do obaw, zwlaszcza, jezeli wszystko dziala. mojemu canonowi nawet jazda na motocyklu nie zaszkodziła, wiec mysle, ze tym bardziej ty nie masz sie czym przejmowac. pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha, zapomniałam, dzwiek faktycznie zblizony do tego co opisujesz, ja bym to nazwała chrobotaniem:)