Zobacz pełną wersję : [enkoder] - Wyścigi konne, pierwsze podejście, pierwsze próby
Jako, że od dawna zajmuję się fotografią zwierząt, głównie ptaków, to wczoraj postanowiłem podjąć próbę na wyścigach konnych.
Sami oceńcie, jak mi poszło ;)
R6 Mark II + EF 70-200mm f/2.8L USM
ISO 320; 1/6400s; 200mm f/2.8
19969
ISO 800; 1/6400s; 195mm f/4
19970
ISO 2500; 1/5000s; 200mm f/5.6
19971
ISO 3200; 1/5000s; 200mm f/5.6
19972
ISO 3200; 1/5000s; 200mm f/5.6
19973
ISO 4000; 1/5000s; 200mm f/5.6
19974
ISO 1600; 1/5000s; 200mm f/5.6
19975
ISO 2500; 1/5000s; 200mm f/5.6
19976
ISO 800; 1/8000s; 73mm f/6.3 -1.33EV
19977
ISO 800; 1/8000s; 73mm f/6.3 -1.33EV
19978
Troszkę przesadzone wyciąganie cieni? Wygląda jak HDR. Dwa pierwsze nieostre, czy też to duży crop był z daleka?
Jak na taki aparat - to nie ma rewelacji.
a mnie na pierwszy rzut oka brakuje dynamiki. w sensie za krotkie czasy. tlo stoi w miejscu i kon stoi w miejscu.
o to mi idzie:
https://www.canon-board.info/threads/118380-Bangi-Samoloty/page17?p=1471193&viewfull=1#post1471193
a mnie na pierwszy rzut oka brakuje dynamiki. w sensie za krotkie czasy. tlo stoi w miejscu i kon stoi w miejscu.
o to mi idzie:
https://www.canon-board.info/threads/118380-Bangi-Samoloty/page17?p=1471193&viewfull=1#post1471193
Właśnie, nie ma dynamiki, tło nie jest zamazane - należało podążać za koniem, lekko rozmazać tło
Dziękuję na konstruktywną krytykę.
Jak mówiłem, to moje pierwsze podejście w tego typu "imprezach".
Na pierwszych dwóch zdjęciach ostrość jest złapana na oku konia i mało kontrastu, pod słońce było robione, więc tak...
Co do dynamiki, faktycznie, mogłem użyć czasu 1/100, a nie 1/5000 i wtedy tło byłoby rozmazane.
Pierwsze koty za płoty, następnym razem będzie lepiej. Dziękuję ;)
Co do dynamiki, faktycznie, mogłem użyć czasu 1/100, a nie 1/5000 i wtedy tło byłoby rozmazane.
Wątpię, aby chodziło tylko o "rozmazanie tła" ?
To cały szereg zabiegów, aby fotografia galopującego konia z jeźdźcem, pokazywała ruch i jego intensywność.
Dochodzi do tego kompozycja, tło i inne działania użyte do osiągnięcia celu.
No i mnóstwo prób z różnymi ustawieniami.
Jak mówiłem, to moje pierwsze podejście, pierwsze próby...
Jakieś wskazówki na przyszłość?
Dla mnie kadry ogólnie OK, mnie najbardziej kłuje w oczy brak poziomu na niektórych, który nie wygląda na zamierzony.
nie jestem pewien czy 1/100, bo ten kon tez moze byc rozmazany. trza by pogadac z fotografami od sportow samochodowych, czy w ogole sportow - moze dawid gaszynski by cos wiecej rzekl. chociaz z drugiej strony na focie bangiego (ten samolot) stoi jak byk 1/25. ale widac, ze nie bedzie to latwe, wyostrzyc kunia i dac mu tlo. jak mam zawsze problemy z ruszajacymi sie zwirzokami. najlepsze sa nosorozce i slonie, bo w miare stabilne, hehe.
Dziękuję na konstruktywną krytykę.
cauchy,
(https://www.canon-board.info/threads/118571-cauchy-Islandia/page4?p=1469952&viewfull=1#post1469952)
patrz i ucz sie, a nie fochuj.
enkoder niby taki stary (sadzac po dacie rejestracji, awatarze i zapodanym wieku; bez urazy oczywiscie, bom sam nie mlodzik), a umi w przyjmowanie krytyki.
https://i.postimg.cc/RZSJ7JNZ/kasztan.gif
patrz i ucz sie, a nie fochuj.
enkoder niby taki stary (sadzac po dacie rejestracji, awatarze i zapodanym wieku; bez urazy oczywiscie, bom sam nie mlodzik), a umi w przyjmowanie krytyki.
Nie focham się nie focham, chciałem takiej krytyki właśnie.
Następnym razem będzie lepiej.
Pooglądałem zdjęcia innych fociarzy i wiem już mniej więcej co i jak ;)
--- Kolejny post ---
Dla mnie kadry ogólnie OK, mnie najbardziej kłuje w oczy brak poziomu na niektórych, który nie wygląda na zamierzony.
Mówisz o ostatnich dwóch zdjęciach? Nie kadrowałem i nie poziomowałem jeśli o to chodzi. Nie zwróciłem uwagi na to nawet.
Nie focham się nie focham
to nie do ciebie,
ty tu wystepujesz jako dobry przyklad
https://i.postimg.cc/RZSJ7JNZ/kasztan.gif
1 i 2 fajne, na reszcie obróbka zbyt mocno odciąga moją uwagę od tematu zdjęcia.
Jak mówiłem, to moje pierwsze podejście, pierwsze próby...
Jakieś wskazówki na przyszłość?
Ogólna zasada jest taka, że jeśli chcesz pokazać ruch i dynamikę w kadrze, to należy
zawczasu wycelować obiektyw w interesujący motyw i z do połowy wciśniętym spustem,aby uruchomić automatyki aparatu,
czekać na moment, gdy uznasz że czas na wykonanie zdjęcia.
Cały czas śledzimy cel w ruchu i w stosownym momencie, miękkim ruchem, bez szarpania , uruchamiamy migawkę.
Zapewne dobrze jest mieć włączone serwo w aparacie, aby motyw był " w ostrości" ?
Dobrze też jest mieć orientację w jakości i sile światła zawczasu.
Ja takie fotki robiłem w czasach młodości, jeszcze na filmach celuloidowych, zatem na efekty musiałem czekać do nocnych sesji z powiększalnikiem.
Błędów było sporo, ale fotek dobrych też.
Teraz jest łatwiej.
Wielkie dzięki. Pod koniec maja wybiorę się raz jeszcze i tym razem wezmę do siebie ww. uwagi.
Mówisz o ostatnich dwóch zdjęciach? Nie kadrowałem i nie poziomowałem jeśli o to chodzi. Nie zwróciłem uwagi na to nawet.
Na trzech ostatnich. Poziomowanie to takie trochę moje zboczenie wynikające z obróbki samolotów do galerii internetowej.
Ostatnie dwa są płaskie, za duża głębia ostrości, przysłona 3,2 to maksymalna jaką bym ustawił, a tu az 6,3. To też lepiej oddzieli tło.
Wielkie dzięki. Pod koniec maja wybiorę się raz jeszcze i tym razem wezmę do siebie ww. uwagi.
Tak sobie patrzę, czytam i myślę.
Za pomocą poziomego horyzontu, małej głębi ostrości i rozmazania nie uzyskasz (prawdopodobnie) satysfakcji. Spójrz na zdjęcia Dawida Gaszyńskiego. Tam wszystko jest ostre, ruch zamrożony, a mimo to czuć dynamikę wydarzenia sportowego. Myślę, że sedno jest w poznaniu specyfiki fotografowanej imprezy - w Twoim wypadku wyścigów, skoków czy ujeżdżania - fotografowanie właściwych momentów, w których widać ruch i wysiłek konia oraz jeźdźca lub koni i jeźdźców. Bohaterzy powinni być w jakimś kontekście pokazującym istotę takich zawodów.
Zdjęcia, które pokazałeś - bez urazy - to dobre technicznie obrazki do katalogu imprezy.
konie to jednak inny sport niż drużynowe/kontaktowe, tam dynamika i interakcje są nieodzowną jego częścią
uważam, że lepsze rozmycie poprawi efekt, ale do koni w galopie aż prosi się o poćwiczenie slow-shutter :) ja na pewno próbowałbym to wykorzystać
i myślę, że skoki przez przeszkody są bardziej widowiskowe (większa dynamika, skoki, rozbryzgany piach itp)
tak w ogóle, nie wiem ilu z was obserwowało sporty konne, jest to bardzo relaksujące :) pamiętam naście lat temu miałem projekt w biurowcu nad torem konnym Służewca, obserwowanie jak one sobie biegają mega uspokajało dymiący łeb :)