PDA

Zobacz pełną wersję : Smartfon dla fotografa do obróbki zdjęć 2024

jan pawlak
08-11-2024, 11:40
Mam (i przez dziesiątki lat używałem) PC z windowsami, aktualnie W10, trochę licencyjnych (lub subskrypcja) programów no i.... przyzwyczajenie.

Mam smartfon i "duży" tablet (z dołączaną klawiaturą) który spełnia też funkcję drugiego smartTV.
Praktycznie głównie używam albo tablet albo smartfon (przy obróbce zdjęć często podpięty pod monitor).
Androidowy LR obrabia zdjęcie (w tym CR2, ARW, ...) tak jak windowsowy LR czy ACR (PS) a bywa że szybciej. Nie wspominając już o całym wsparciu AI w różnych programach adroidowych.
Wszystkie bankowe funkcje działaja idealnie. Na przykład wczoraj żona dostała na smartfona fakturę z kodem QR, na swoim wszedłem w apkę banku, wczytałem kod i zapłacone.
Dostęp i obsługa drukarki czy dysków (w tym podpiętych do rutera) przez wifi bez problemów

Gdy Windows 10 przestanie być wspierany to odepnę kompa PC i zyskam trochę miejsca pod biurkiem.
Problem z odzwyczajeniem ale nie widzę sensu brnąć dalej w PC

jp

jan pawlak
10-11-2024, 17:06
Podepnę się, jak taka konfiguracja na lapie sprawdzi się
z photoshopem,Lightroom, generalnie z obróbką.
Procesor:

Model procesora: Intel Core i7-9850H
Seria procesora: Intel Core i7
Liczba rdzeni procesora: 6
Taktowanie bazowe procesora: 2.6 GHz
Taktowanie maksymalne procesora: 4.6 GHz
Pamięć podręczna procesora: 12 MB
Karta graficzna:

Rodzaj karty graficznej: Grafika dedykowana
Model karty graficznej: NVIDIA Quadro RTX 5000
Pamięć karty graficznej: 16 GB

Typ dysku twardego: SSD
Interfejs dysku: M.2 PCIe
Pojemność dysku: 512 GB
Typ pamięci RAM: DDR4
Wielkość pamięci RAM: 32 GB
Maksymalna wielkość pamięci RAM: 128 GB
Liczba slotów RAM: 4

Nie bierzemy pod uwagę dysku, wielkość, i matrycy, praca na monitorze.
Dzięki za inforamcję.

Każdy może jak chce ale dla mnie cały ten watek kojarzy się z dyskusją 14 kwietnia 1912r członków orkiestry na Titanicu.

#165, LR w Androidzie na smartfonie (S23U, S24U,..) obrabia wszystkie pliki zdjęciowe (w tym Sony, Canon, ...) tak jak LR w Windows a bywa że szybciej (i można chyba lepiej dzięki dodatkowym specjalistycznym programom ze wsparciem AI które są dedykowane na różne sytuacje zdjęciowe i różne nasze indywidualne wymagania )

jp

Eberloth
10-11-2024, 17:35
Panu już podziękujemy...

Shadow
10-11-2024, 18:36
jan pawlak LR w Androidzie na smartfonie a LR na komputerze PC to mniej więcej taka różnica jak pomiędzy grą mobilną na komórkę a grą na PC-ta.

jan pawlak
10-11-2024, 21:02
Wątek jest generalnie o komputerze dla fotografa..... No co ja będę pisał, kultura tego wymaga :) aby trzymać się tematu :D

Cytat :
LR w Androidzie na smartfonie (S23U, S24U,..) obrabia wszystkie pliki zdjęciowe (w tym Sony, Canon, ...) tak jak LR w Windows a bywa że szybciej (i można chyba lepiej dzięki dodatkowym specjalistycznym programom ze wsparciem AI które są dedykowane na różne sytuacje zdjęciowe i różne nasze indywidualne wymagania )

LR jest oprogramowaniem realizowanym na procesorze w systemie operacyjnym Android, smartfon jest komputerem.
LR to oprogramowanie dla obróbki zdjęć, to oprogramowanie dla fotografa

No co ja będę pisał, ... kultura wymaga by rozumieć że świat się zmienia, że trzeba nadążać i trzeba rozumieć o czym się pisze.

jp

jan pawlak
15-11-2024, 05:37
Jak przejdziesz do fotografowania smartfonem to praktycznie zapomnisz co to jest odszumianie
Plik wynikowy powstaje tak by nie było szumu. Się sprawdza

jp

Przemek_PC
15-11-2024, 08:48
Niestety mój smartfon się nie sprawdza przy fotografii gdzie wymagana jest długa ogniskowa więc używam aparatu.

jan pawlak
15-11-2024, 10:51
Niestety mój smartfon się nie sprawdza przy fotografii gdzie wymagana jest długa ogniskowa więc używam aparatu.

To prawda....jak na razie.
Bardzo dobra jakość zdjęć w S23U to w zakresie ogniskowych 13mm - 230mm a w S24U 13mm - 115mm (bez względu na jasność/porę dnia)

jp

Eberloth
15-11-2024, 10:56
To prawda....jak na razie.
Bardzo dobra jakość zdjęć w S23U to w zakresie ogniskowych 13mm - 230mm a w S24U 13mm - 115mm (bez względu na jasność/porę dnia)

jp

Maj giw ap. Jak mawiał Jar Jar Binks.

cauchy
15-11-2024, 10:58
Jak przejdziesz do fotografowania smartfonem to praktycznie zapomnisz co to jest odszumianie
Plik wynikowy powstaje tak by nie było szumu. Się sprawdza

:mrgreen:

Jasiek - weź idź już z tymi radami, bo wszyscy je znają. Sam raz na rok zrobię coś smartfonem, nawet tu wrzucam na "Pokaż zdjęcie które lubisz", dla jaj chyba, ale gdzie Rzym, a gdzie okupowany Krym? Zluzuj już, bo tu smartfonowa sekta nie powstanie, a Ty guru nie zostaniesz. Siej bezcenne ziarna prawdy gdzie indziej.

jak małe dzieci :lol: czy serio musicie się pchać pod każdy post Jana?

jan pawlak
16-11-2024, 10:38
Mnie najbardziej rozwalił niezawodny JP. Ludzie co my wiemy.
Cykasz telefonem - zapomnij o szumie. Jakieś zoomy, po co? - masz telefon. Monitor? ale po co jak jest telewizor. KOMPUTER dla fotografa ? telefon się pod telewizor podłącza i jest cacy.
K***a jakie to proste.

Rozumiem Twoje frustracje, ale :
Cykasz telefonem-zapomnij o szumie ... taka jest prawda
Zoomy :... jeśli ma być jakość zdjęć to S23U do 230mm, jakość tylko "ekranu smartfonu" to do 2300mm
Telewizor... można ale też tablet czy podpięty monitor
Komputer... LR w Adroidzie w smartfonie obrabia tak samo zdjęcia jak LR w innych systemach

Tą odpowiedź piszę na klawiaturze BT podpiętej wraz z myszą do S24U który podpięty jest do monitora.
To w ramach odzwyczajania się od PC, staram się go jak najmniej używać

jp

tomfoot
16-11-2024, 11:07
Jak tak Jasiu napisał, to ja teraz dopiero wszystko jestem w stanie zrozumieć! Jan wie więcej i lepiej. Zupełnie jak nasz - za przeproszeniem - rząd i ministerstwo nauki. Oni też wiedzą więcej i lepiej. Dlatego pewnie zablokowali inwestycje w te całe komputery kwantowe i starają się rozłożyć nask. Po co inwestować w odchodzące do muzeum technologie? Połączy się ze sobą kilka samsungów do telewizora i efekt ten sam jak przy komputerach za 200 baniek i cyk! Są oszczędności? Są! Poza tym umówmy się - do fotografowania i obliczania ilości szparagów na polu naprawdę taki telefon wystarczy.

WinSho
16-11-2024, 11:13
Dla mnie też teraz jest wszystko jasne, że też człowiek taki głupi jest ale mądrego to i dobrze poczytać :mrgreen:

"Komputer... LR w Adroidzie w smartfonie obrabia tak samo zdjęcia jak LR w innych systemach"
Tym cytatem można zakończyć te wasze mało znaczące wypociny na temat komputera. Jan pozamiatał - wątek do zamknięcia :mrgreen:

Shadow
16-11-2024, 13:14
Czego Jasiu się nie nauczył tego Jan nie wie :lol:

Leon007
16-11-2024, 13:50
Wyobrażacie sobie takiego Krakena v.2 na 2880 smartfonach, oczywiście Samsung, liczy symulację czarnej dziury w centrum Drogi Mlecznej i nagle RCB wysyła esemesa, że w Gdańsku spadnie 3 cm śniegu?

jan pawlak
17-11-2024, 11:19
Dla mnie też teraz jest wszystko jasne, że też człowiek taki głupi jest ale mądrego to i dobrze poczytać :mrgreen:

"Komputer... LR w Adroidzie w smartfonie obrabia tak samo zdjęcia jak LR w innych systemach"
Tym cytatem można zakończyć te wasze mało znaczące wypociny na temat komputera. Jan pozamiatał - wątek do zamknięcia :mrgreen:

Po prostu sprawdź w swoim smartfonie, LR w Androidzie obrabia także jpg, RAW z Sony i Canona.
To nie jest trudne.
Dasz radę !

jp

WinSho
17-11-2024, 11:25
Po prostu sprawdź w swoim smartfonie, LR w Androidzie obrabia także jpg, RAW z Sony i Canona.
To nie jest trudne.
Dasz radę !

jp

Ależ ja to nie tylko sprawdziłem ale i wiem jak działa a działa marnie i co najwyżej mogę zrobić tak jedno zdjęcie a nie 1000 czy więcej. Zrozum, niektórzy robią więcej niż jedno zdjęcie :) Poza tym wysyłka RAWa na telefon to nie zawsze tak działa jak byśmy chcieli a i sam plik waży ok. 130 MB przy 61mpix więc jaki ma sens obróbka czegoś takiego na telefonie? Janie uświadom mnie proszę.

tomfoot
17-11-2024, 12:57
Ależ ja to nie tylko sprawdziłem ale i wiem jak działa a działa marnie i co najwyżej mogę zrobić tak jedno zdjęcie a nie 1000 czy więcej. Zrozum, niektórzy robią więcej niż jedno zdjęcie :) Poza tym wysyłka RAWa na telefon to nie zawsze tak działa jak byśmy chcieli a i sam plik waży ok. 130 MB przy 61mpix więc jaki ma sens obróbka czegoś takiego na telefonie? Janie uświadom mnie proszę.

Chyba nie jesteś wtajemniczony. Nic nie trzeba wysyłać na telefon. To telefon jest najlepszym aparatem fotograficznym ever. Przynajmniej w zakresie do 2300mm.

jan pawlak
17-11-2024, 13:52

Mogę się wypowiadać o S23U, S24U i S09 bo na tych obrabiam.

Można pliki wysyłać na smarfon na wiele sposobów.
Ale w opisywanej przez Ciebie sytuacji lepiej smarfon połączyć/przymapować z kompem czy dyskiem i bez przesyłania używać/obrabiać

W tych smartfonach robi się zdjęcia o rozdzielczości [Mpix] to 12, 24, 50, 200 i z tego bywją RAWy do 160 MB -20MB.
Ich "wywoływanie" i obróbka w tych smartfonach w LR to proces na prawdę szybki tak jak również plików RAW z Canona czy Sony

jp

tomfoot
17-11-2024, 14:49
:-)))) wiele rzeczy już tu czytałem, ale żeby podłączać telefon do komputera po to żeby na tymże telefonie obrabiać pliki, które są na komputerze, to chyba nawet najgłupsza AI nie wymyśli.

jan pawlak
17-11-2024, 15:05
Rawy S23U, S24U to do 160 MB-200 MB

W Samusungu jest funkcja DeX która umożliwia przymapować smarfon do działającego PC w ten sposób że masz do dyspozycji na raz oba systemy : PC i smarfona.
Mozna wtedy ten sam plik jednocześnie obrabiać w LR na PC i w LR na smartfonie.

Przy moim starawym kompie na smartfonie jest zdecydowanie szybciej i płynniej.

jp

--- Kolejny post ---

:-)))) wiele rzeczy już tu czytałem, ale żeby podłączać telefon do komputera po to żeby na tymże telefonie obrabiać pliki, które są na komputerze, to chyba nawet najgłupsza AI nie wymyśli.

Na przykład czytnik kart masz na wolnym albo starym nieaktualizowanym PC a chcesz szybko obrabiać zdjęcia prosto z karty czy z zapisu na dysku kompa.

Ale Twoje reakcjie na smartfonowy system to coś normalnego.
Cały rozwój we wszystkich dziedzinach, w całej naszej historii, polega na pojawianiu się nowych technologii które wypierają stare.
I zawsze producenci starych technologii jak i z nich "żyjący"/obsługujący jak i ci z nich korzystający protestują, obśmiewają itd.
Bo tracą pracę, bo muszą na nowo się uczyć, nowe kupować czy też tracą prestiż że mają, że umieją itd.
Gdy pojawiły się pierwsze maszyny w Anglii to powstała oficjalnie zarejestrowna partia której celem było niszczenie tych maszyn
W niczym nie jesteś oryginalny

jp

Bangi
17-11-2024, 18:03
Przeniosłem powyższe posty z wątku o komputerach

Shadow
17-11-2024, 18:40
jan pawlak ale zdajesz sobie sprawę że wiele technologii i pomysłów było nie trafionych? Weźmy taką taśmę cyfrową do magnetofonów. To miał być przełom. I co? Nie przyjęło się bo pojawił się CD-ROM. Albo taki tablet? Dziś nisza bo wyparł go smartfon. To samo pewnie spotka obróbkę zdjęć na komórkach. Żeby ocenić dobrze zmiany na pliku to raczej potrzebujemy czegoś dużego jak monitor a nie oglądać to na 6 calowym wypierdku.

jan pawlak
17-11-2024, 19:01
Przeniosłem powyższe posty z wątku o komputerach

To było sensowne posunięcie, ale mam obawy o aktywność merytoryczną w tym wątku
Chętnie bym się dowiedział o doświadczeniach innych uzywających smartfona do zdjęć i ich obróbki, podzielę się moimi.
Na merytoryczne pytania bedę odpowiadał o ile bedę znał odpowiedzi.

jp

Bangi
17-11-2024, 19:09
To było sensowne posunięcie, ale mam obawy o aktywność merytoryczną w tym wątku
Chętnie bym się dowiedział o doświadczeniach innych uzywających smartfona do zdjęć i ich obróbki, podzielę się moimi.
Na merytoryczne pytania bedę odpowiadał o ile bedę znał odpowiedzi.

jp

Jeśli chodzi o mnie to ja używam Lr mobile ale tylko i wyłącznie do prostej "obróbki" JPG na potrzeby Facebooka.
Nie wyobrażam sobie poważnej obróbki do poważnych rzeczy na smartfonie czy tablecie.

jan pawlak
17-11-2024, 19:11
jan pawlak ale zdajesz sobie sprawę że wiele technologii i pomysłów było nie trafionych? Weźmy taką taśmę cyfrową do magnetofonów. To miał być przełom. I co? Nie przyjęło się bo pojawił się CD-ROM. Albo taki tablet? Dziś nisza bo wyparł go smartfon. To samo pewnie spotka obróbkę zdjęć na komórkach. Żeby ocenić dobrze zmiany na pliku to raczej potrzebujemy czegoś dużego jak monitor a nie oglądać to na 6 calowym wypierdku.

Mam tablet który też jest smartfonem tyle że ma rozmiar A4.
Pełni w domu i na wyjazdach rolę drugiego smartTV, przeglądarki internetu, sms, poczta itd.
Wszystkie zdjęcia z S24U są "automatycznie" są przesyłane do tego tabletu. Na nim obrabiam w domu większość zdjęć.
Jak chcę lepiej/dokłaniej to albo tablet albo smartfon podłączma do monitora

jp

jan pawlak
17-11-2024, 23:58
Programy do obróbki zdjęć w smartonach fabrycznie instalowane u Samsunga

Wszystkie pliki zdjęciowe z pamięci wewnętrznej, kart czy przymapowania są automatyczne widoczne w Galeria gdzie mogą być oglądane, sortowane, kopiowane, udostępniane czy usuwane itd. Wykrywane są też duplikaty.
Stąd też pobierane są do 3 różnych programów obróbki zdjęć skąd po obróbce są zapisywane w swoich odrębnych katalogach i stąd mogą być przekopiowywane bądź udostępniane (sms, maile, dyski zewnętrzne, portale...)

1. LR (for Samsung)
Jest wydajnościowo dostosowywany do sprzętu konkretnego urządzenia. Mam dostęp do 4 różnych smartfon/tablet, w każdym jest najnowsza wesja LR ale każda ma inny "numer" choć funkcjonalnie są takie same i takie jak w Win 10

2. Edytor zdjęć
Okrojone możliwosci w stosunku do LR, prostszy interfejs ale ma kilka istotnych funkcji np. zmiana rozdzielczości zdjęcia

3. Galaxy Edhance-X
Zespół ponad 30 różnych narzędzi AI do edycji/wpływu w treść zdjęć a niektóre z nich mają suwaki którymi reguluje się wielkość tego wpływu na edytowany obraz.
Na wejsciu AI ocenia typ i zawartość zdjęcia i na tej podstawie uaktywnia wybrane/konieczne wg. AI narzędzia do edycji pozostawiając nieaktywnymi zbędne dla tego zdjęcia.
Jest też narzędzia Magia AI które robi "wszystko samo" .
Te narzędzia to np. zwiększ rozdzielczość, tryb portret, HDR, usuń cienie, napraw rozmycia, usuń odbicia, wyostrz, popraw oczy, pociągłość twarzy, wygładzanie twarzy, ....

Pouczającym jest porównanie wyników swojej obróbki w LR z wynikiem obróbki w Galaxcy Edhance-X lub zastosowania Magia AI

jp

--- Kolejny post ---

Jeśli chodzi o mnie to ja używam Lr mobile ale tylko i wyłącznie do prostej "obróbki" JPG na potrzeby Facebooka.
Nie wyobrażam sobie poważnej obróbki do poważnych rzeczy na smartfonie czy tablecie.

Do PC mam podpięte 2 monitory, w DeX mogę Androidowy LR mieć na jednym a Windowsowy LR na drugim. Te same funkcje, ciut inny interfejs ("przyciski" w innych miejscach ekranu) i te same wyniki z tych samych ustawień obróbki
Mam stary PC Win 10, obróbka tego samego pliku na obu LR to znacznie szybciej na Androidowym/smartfonowym (oba LR mam w najnowszych wersjach)

W S23U, S24U LR to ten sam LR co w Win10 na PC, te same funkcje i te same rezultaty

jp

robertskc7
18-11-2024, 09:46
to teraz żeby nie być gołosłownym pokaż jakieś przykłady swojej obróbki w setupie - LR w telefonie i telewizor. Najlepiej tez samsunga rawy i Sony Rawy. Tylko daj coś konkretnego z czynnikiem ludzkim najlepiej a nie dach sąsiada. No i oczywiście z zastosowaniem sztucznej inteligencji.

jan pawlak
18-11-2024, 10:32
to teraz żeby nie być gołosłownym pokaż jakieś przykłady swojej obróbki w setupie - LR w telefonie i telewizor. Najlepiej tez samsunga rawy i Sony Rawy. Tylko daj coś konkretnego z czynnikiem ludzkim najlepiej a nie dach sąsiada. No i oczywiście z zastosowaniem sztucznej inteligencji.

Obróbka to sprawa indywidualnych preferencji a LR ma dziesiątki (setki ?) różnych metod/sposobów ingerencji w wygląd zdjęcia.

Przecież możesz na swoim smartfonie zrobić oraz na swoim kompie zrobić i po prostu porównać.
LR jest dostępny na wszystkie smartfony.

Mogę plik RAW który mi przyślesz obrobić na LR w smartfonie i na LR w kompie na ustawieniach auto oraz Magia AI i te 3 pokazać.

jp

PS
Na telewizorze nie obrabiam jedynie sprawdzam te które chcę tam pokazać.
Ale warto rozważyć rozdzielczości [pix] "po szerokości":
- telewizor 4000
- monitor 2540
- ekran smartfonu 3140
- pliki zdjęciowe w S24U kolejno : 4000, 5712, 8160, 16320

jan pawlak
18-11-2024, 16:52
Plik ARW 43 MB z A7R3 1/60 s, ISO 4000

1.
Wgrałem do LR na PC i LR na S24U, na obu auto i na obu taki sam zapis jpg.
2.
Wgrałem na Edhance-X i Magia-X i zapis jpg mały plik
3.
Wgrałem na Edhance-X i użyłem wszystkie uaktywnione narzędzia w ich difaultowych ustawieniach
Po raz pierwszy zobaczyłem aktywne usuń szum
I zapis jpg mały plik

A
18890
B
18891
C
18892
D
18891

Można mieć zastrzeżenia do wyników "pracy" auto ale przecież nie poto zabieramy się do edycji by je stosować.

jp

Jacek_Z
18-11-2024, 17:04
Sugerujesz, że smartfon Samsunag nadaje się do profesjonalnej pracy. No to po kolei.
1. Kalibracja monitora graficznego. Nie widzę opcji podłaczenia kalibratora, soft Calibrite Profiler nie obsługuje androida.
2. Praca z ColorChecker - sytuacja identyczna.
3. Obróbka w PS. Praca na kolorze 16 bitowym, na wielu warstwach, plik PSD spokojnie może przekraczać 2 GB. Jak to działa?

jan pawlak
18-11-2024, 17:13
Sugerujesz, że smartfon Samsunag nadaje się do profesjonalnej pracy. No to po kolei.
1. Kalibracja monitora graficznego. Nie widzę opcji podłaczenia kalibratora, soft Calibrite Profiler nie obsługuje androida.
2. Praca z ColorChecker - sytuacja identyczna.
3. Obróbka w PS. Praca na kolorze 16 bitowym, na wielu warstwach, plik PSD spokojnie może przekraczać 2 GB. Jak to działa?

Zgoda, każdy może uprawiać hobby, zawód jak chce.

Ile w sieci używanych jest monitorów które mogą zarejestrować prawidlowo gamę kolorów, jak to wyglada na wydrukach.
Nie wiem ile masz lat, jak daleko od około 20, ale ilu ludzi widzi taką game kolorów i ich prawidłowe relacje.

jp

Karlbuk
18-11-2024, 17:21

Ile w sieci używanych jest monitorów które mogą zarejestrować prawidlowo gamę kolorów, jak to wyglada na wydrukach.
Nie wiem ile masz lat, jak daleko od około 20, ale ilu ludzi widzi taką game kolorów i ich prawidłowe relacje.

jp
Co ty bredzisz

Jacek_Z
18-11-2024, 17:26
Pisałem o profesjonalnej pracy, monitor graficzny z pełnym ADOBE RGB. To nie kwestia tego jak ja chce, ale jak trzeba, jakie są wymagania klienta, drukarni, agencji reklamowej.
Przykład. Firma X produkuje panele podłogowe. Dziesiątki odmian drewna, dla laika wiele z nich właściwie identyczne. Spróbuj to zrobić akceptowalnie dla klienta gdy w całym procesie nie stosujesz zarządzania barwą. I tak klient będzie się pruł gdy oglądać to będzie na biurowym monitorze. Ale można mu to pokazać na swoim sprzęcie i wyegzekwować zapłatę.

jan pawlak
18-11-2024, 17:35
Pisałem o profesjonalnej pracy, monitor graficzny z pełnym ADOBE RGB. To nie kwestia tego jak ja chce, ale jak trzeba, jakie są wymagania klienta, drukarni, agencji reklamowej.
Przykład. Firma X produkuje panele podłogowe. Dziesiątki odmian drewna, dla laika wiele z nich właściwie identyczne. Spróbuj to zrobić akceptowalnie dla klienta gdy w całym procesie nie stosujesz zarządzania barwą. I tak klient będzie się pruł gdy oglądać to będzie na biurowym monitorze. Ale można mu to pokazać na swoim sprzęcie i wyegzekwować zapłatę.

W pełni się z Tobą zgadzam, są zakresy profi wymagań które są trudno spełnialne dla klasycznej fotografi i nie są możliwe do spełnienia dla "smartfonowej".

jp

MstrG
18-11-2024, 17:50
Przyznam, że osobiście nie sprawdzałem wydajności swojego telefonu (Pixel 8 Pro ma procesor bazujący na exynosie, więc bez szaleństwa) z plikami z Z9, ale jestem w stanie wyobrazić sobie, że za kilka lat smartfon będzie tak wydajny jak powiedzmy mac mini. A może wszystko będziemy obrabiać już tylko w chmurze i posiadany hardware nie będzie już tak istotny.
Na ten moment nie wyobrażam sobie wrzucenia zdjęć z reportażu i obróbki z mocą obliczeniową telefonu.

jan pawlak
18-11-2024, 18:06
Przyznam, że osobiście nie sprawdzałem wydajności swojego telefonu (Pixel 8 Pro ma procesor bazujący na exynosie, więc bez szaleństwa) z plikami z Z9, ale jestem w stanie wyobrazić sobie, że za kilka lat smartfon będzie tak wydajny jak powiedzmy mac mini. A może wszystko będziemy obrabiać już tylko w chmurze i posiadany hardware nie będzie już tak istotny.
Na ten moment nie wyobrażam sobie wrzucenia zdjęć z reportażu i obróbki z mocą obliczeniową telefonu.

Mogę tylko o swoim kompie i S24U.

W kompie samo wczytnie LR trochę trwa, w S24U natychmiast.
Ale pewno w nowych kompach będzie szybciej.

W S23U, S24U wchodzenie w LR i wczytywanie np. z zewnętrzego SSD dużych plików (np. RAW 200MB), ich obróbka i zapisywanie na SSD jest bardzo, bardzo szybkie. Na nic się nie czeka.

Jeśli czas dla Ciebie jest krytyczny to pożycz gdzieś i sprawdź

jp

Bangi
18-11-2024, 23:49
Jak to Jan napisał

jp

w sumie na tym moglibyśmy zakończyć ten jakże pouczający wątek :mrgreen:

tomfoot
19-11-2024, 10:48
A to już widzieliście? Krąży w sieci w kilku różnych wersjach. Zdjęcie Saturna wykonane przy użyciu Samsung s23 Ultra w pochmurny dzień. Nie podaje się szczegółów dotyczących ogniskowej, ale prawdopodobnie to legendarne 2300 mmm, ani szczegółów ewentualnej obróbki - czy w LR na telewizorze 65 cali czy też na tablecie parowanym z tym megakomputerem. Ja obstawiam, że to prosto z puszki. NASA niebawem ma wydać komunikat o zakończeniu wszelkich programów związanych z eksploracją kosmosu przy pomocy przestarzałych teleskopów umieszczanych za grube miliardy USD w przestrzeni. Czekają jedynie na premierę s25 ultra oraz na rozwiązanie problemu systemowego pozwalającego na właściwą identyfikację numerów dzwoniących, pozwalającą w końcu właściwie automatycznie blokować numery od telemarketingu, a nie od cioci Zosi. W każdym razie podobno jakiś główny menażer z Korei czy Japonii (a to inna kultura, więc oni nie kłamią) ogłosił, że w ciągu najbliższych 24 miesięcy samsung sfotografuje obcą cywilizację w trakcie prac polowych na odległej planecie.

18898

Tu w nieco innej wersji i przynajmniej z zachowaniem rzetelnego opisu przez autora: "Saturn chowajacy sie za księżyc. Zdjęcie robone z ręki Iphonem Samsung Galaxy A43 dzisiaj z okolic Radomia, dokładnie wschodnich okolic."

18899

jan pawlak
19-11-2024, 11:42
Na tym portalu chyba nie będzie merytorycznej dyskusji, pytań... ten wątek sam umrze.

Zaczęło sie że zajrzałem do wątku o komputerze 2024 dla fotografa i odniosłem wrażenie że to dyskusja członków orkiestry na Tytanicu, dyskusja ludzi którzy wysiedli z pociagu rozwoju i zostali na peronie.
Oczywiście każdy może uprawiać hobby/zawód jak chce, jego czas i jego kasa ale warto być swiadomym stanu rozwoju, stanu aktualnych możliwości wyboru

Przy aktualnym stanie rozwoju Androida, oprogramowania typu LR, wspomagania AI oraz smartfonów obrabianie dowolnych zdjęć na smartfonie jest co najmniej tak samo skuteczne (wydajnościowo, jakościowo) jak na PC z Windowsem a bywa że jest więcej możliwości.

By to miało sens oczywiście trzeba coś przeorganizować. U mnie to dokupienie kable HDMI/USB by podłaczyć smartfon bezpośrednio do monitora, przekopiowanie wolnych dysków NAS na SSD, dokupienie czytnika kart na USB, huba USB, ..., tak by całkowicie zejść z PC.
No i psychicznie/emocjonalnie trzeba wykonać ten krok, trzeba zacząć, trzeba wejść świadomie w cały system i go naumieć, nabrać nowych nawyków.
Bywa że wykonanie tego kroku wejścia w caly system jest trudne.

Najtrudniejsze zostało.
Przekonać moją żonę które intensywanie korzysta ze smartfona i tabletu ale od zawsze sprawy bankowe na PC że na tym samym monitorze, na tym samym portalu banku ale przy trochę innym wejściu od tego portalu i na innej klawiaturze też jest ok

jp

PS
Niedaleko jakiś miesiąc temu zaczęto wbijać pale w ziemię
Dzisiaj stoi już piętrowa konstrukcja z częścią dachu z przywożonych elementów drewnianych.
Kierownik budowy poinformował że dom ma wszystkie dopuszczenia (wytrzmałość, ocieplenie, ...) zgodne już z unijnymi normami a dom będzie w stanie zamkniętym jeszcze w tym miesiącu

--- Kolejny post ---

A to już widzieliście? Krąży w sieci w kilku różnych wersjach. Zdjęcie Saturna wykonane przy użyciu Samsung s23 Ultra w pochmurny dzień. Nie podaje się szczegółów dotyczących ogniskowej, ale prawdopodobnie to legendarne 2300 mmm, ani szczegółów ewentualnej obróbki - czy w LR na telewizorze 65 cali czy też na tablecie parowanym z tym megakomputerem. Ja obstawiam, że to prosto z puszki. NASA niebawem ma wydać komunikat o zakończeniu wszelkich programów związanych z eksploracją kosmosu przy pomocy przestarzałych teleskopów umieszczanych za grube miliardy USD w przestrzeni. Czekają jedynie na premierę s25 ultra oraz na rozwiązanie problemu systemowego pozwalającego na właściwą identyfikację numerów dzwoniących, pozwalającą w końcu właściwie automatycznie blokować numery od telemarketingu, a nie od cioci Zosi. W każdym razie podobno jakiś główny menażer z Korei czy Japonii (a to inna kultura, więc oni nie kłamią) ogłosił, że w ciągu najbliższych 24 miesięcy samsung sfotografuje obcą cywilizację w trakcie prac polowych na odległej planecie.

18898

Tu w nieco innej wersji i przynajmniej z zachowaniem rzetelnego opisu przez autora: "Saturn chowajacy sie za księżyc. Zdjęcie robone z ręki Iphonem Samsung Galaxy A43 dzisiaj z okolic Radomia, dokładnie wschodnich okolic."

18899

To najprawdopodobniej ta technologia
https://r2.community.samsung.com/t5/CamCyclopedia/Lunar-Photography/ba-p/13149934

Bangi
19-11-2024, 11:43
Najtrudniejsze zostało.
Przekonać moją żonę które intensywanie korzysta ze smartfona i tabletu ale od zawsze sprawy bankowe na PC że na tym samym monitorze, na tym samym portalu banku ale przy trochę innym wejściu od tego portalu i na innej klawiaturze też jest ok

ale po co???

Skoro

(...)każdy może uprawiać hobby, zawód jak chce.
jp

Wiesz jak jest - dużo zależy od punktu widzenia i siedzenia.
W dzisiejszych czasach trudno ocenić kto wysiadł z pociągu a kto się topi w marketingowych ściekach... Czas pokaże, absolutnie nie podejmuję się rozstrzygać kto ma rację, ale przyznam, że jeśli smartfon/tablet miałby możliwości i wydajność 1:1 np. mojego obecnego PC, to wolałbym używać taki smartfon/tablet podłączany do monitora, ale myślę, że jednak wiele czasu minie zanim to nastąpi.

tomfoot
19-11-2024, 11:45
To najprawdopodobniej ta technologia
https://r2.community.samsung.com/t5/CamCyclopedia/Lunar-Photography/ba-p/13149934

Nie. To żadna technologia. Ktoś zwyczajnie sobie robi jaja, jeżeli nie zauważyłeś...

jan pawlak
19-11-2024, 11:56
ale po co???

Skoro

Wiesz jak jest - dużo zależy od punktu widzenia i siedzenia.
W dzisiejszych czasach trudno ocenić kto wysiadł z pociągu a kto się topi w marketingowych ściekach... Czas pokaże, absolutnie nie podejmuję się rozstrzygać kto ma rację, ale przyznam, że jeśli smartfon/tablet miałby możliwości i wydajność 1:1 np. mojego obecnego PC, to wolałbym używać taki smartfon/tablet podłączany do monitora, ale myślę, że jednak wiele czasu minie zanim to nastąpi.

Ano poto że mam stary PC z W10 który zaraz będzie bez wsparcia Microsoftu i bez możliwosci na W11.
Jest wolny, samo uruchomienie to czasami kilka długich minut a wszystko co na nim robię mogę zrobić na smartfonie czy tablecie. Szybciej i wygodniej bo np. na zewnątrz domu czy w łóżku.

żacznij od sprawdzenia jakie masz wejścia do monitora i kup kabel monitor-USB-C i po prostu połącz.

jp

--- Kolejny post ---

Nie. To żadna technologia. Ktoś zwyczajnie sobie robi jaja, jeżeli nie zauważyłeś...

To jest oficjalna strona Samsunga.
Ale jeśli uważasz że wiesz lepiej......

jp

tomfoot
19-11-2024, 12:03
To jest oficjalna strona Samsunga.
Ale jeśli uważasz że wiesz lepiej......

jp

Wstawiłem dwa zdjęcia krążące po sieci. Napisałem Tobie wyraźnie, że ktoś robi sobie jaja (jeden z autorów nawet dość wyraźnie to napisał). Teraz będziesz mi udowadniał, że się mylę, bo to autentyczne zdjęcia Saturna wykonane dzięki opisanej przez Ciebie "technologii"? :shock:

Bangi
19-11-2024, 12:13
żacznij od sprawdzenia jakie masz wejścia do monitora i kup kabel monitor-USB-C i po prostu połącz.
jp

Czytaj ze zrozumieniem... Nie zamiarzam aktualnie podłączać smartfona/tableta do monitora. bo nie mam w nim 1:1 tego co daje mi PC.

MstrG
19-11-2024, 12:27
Przy aktualnym stanie rozwoju Androida, oprogramowania typu LR, wspomagania AI oraz smartfonów obrabianie dowolnych zdjęć na smartfonie jest co najmniej tak samo skuteczne (wydajnościowo, jakościowo) jak na PC z Windowsem a bywa że jest więcej możliwości.

Ale ta technologia pruje do przodu. Ja już nie nadążam.

Śmiechy chichy. Myślisz, że teleskop Webba za ponad 10 mld dolków to o tak sobie tam fruwa? Ma mapę zrobioną właśnie za pomocą S23 Ultra.
Słyszałem, że jak jeszcze troszkę poprawią stabilizację to będzie film z wielkiego wybuchu. Netflix ma zrobić streama.

tomfoot
19-11-2024, 13:28
Śmiechy chichy. Myślisz, że teleskop Webba za ponad 10 mld dolków to o tak sobie tam fruwa? Ma mapę zrobioną właśnie za pomocą S23 Ultra.
Słyszałem, że jak jeszcze troszkę poprawią stabilizację to będzie film z wielkiego wybuchu. Netflix ma zrobić streama.

Przerażające w sumie jest to, że jak widać, są ludzie którzy kompletnie bezkrytycznie podchodzą zarówno do takich zupełnie fejkowych informacji, ale i do tego co im dział marketingu producenta napisze.

solti
19-11-2024, 13:38
mam stary PC z W10 który zaraz będzie bez wsparcia Microsoftu i bez możliwosci na W11.
Jest wolny, samo uruchomienie to czasami kilka długich minut a wszystko co na nim robię mogę zrobić na smartfonie czy tablecie.
I wreszcie doszliśmy do sedna! Trzeba było na wstępie napisać, że nie chce Ci się wymieniać komputera a twój stary jest już do niczego i uniknęlibyśmy kilku stron tego... No tego czegoś, co tutaj ma miejsce:mrgreen:
No i znowuż mogę się z Tobą zgodzić z czystym sumieniem! Dzisiejsze topowe smartfony faktycznie są na poziomie wydajności, na której podstawowe (podstawowe - to też słowo klucz!) komputery były jakieś 10 lat temu. Tyle tylko, że na czymś takim ciężko robić coś więcej, niż amatorską obróbkę. Pokaż mi jak radzisz sobie z pracą w smartfonie na pliku z wieloma warstwami;) Pokaż mi, jak Lightroom na androidzie wspaniale i szybciej od komputera radzi sobie z odszumianiem. I na tym dalszą dyskusję możemy zakończyć...
A no koniec jeszcze wbiję Ci tylko taką szpileczkę, że to g... prawda, że komp z W10 traci dalsze wsparcie Microsoftu. Wystarczy po prostu podnieść system do Windows 11 i wsparcie będzie zachowane. I tak, jest to w pełni legalne i tylko odrobinę bardziej skomplikowane niż na komputerach mających oficjalne wsparcie dla Win 11. Bardzo prawdopodobne, że po takim zabiegu stary komputer nawet trochę zyska na szybkości. Przećwiczone na wielu sprzętach bez oficjalnego wsparcia dla Win 11:!:
A twoje zachłyśnięcie AI w smartfonach. Nie wiem, czy wiesz, ale na PCty AI też już dotarła i zdążyła się już całkiem konkretnie zakorzenić. A jak masz dobrą kartę graficzną, to żaden smartfon nawet się nie umywa do jej możliwości.

Bangi
19-11-2024, 13:52
Przerażające w sumie jest to, że jak widać, są ludzie którzy kompletnie bezkrytycznie podchodzą zarówno do takich zupełnie fejkowych informacji, ale i do tego co im dział marketingu producenta napisze.

To jest szerszy problem..., choć może nie problem a zjawisko, które przede wszystkim dotyczy obecnego pokolenia - piszę to przez pryzmat rożnych interakcji z młodymi ludźmi czy chociażby moim synem (nastolatkiem), który bardzo wierzył swego czasu w marketing właśnie Samsunga.

Leon007
19-11-2024, 13:58
Ale ta technologia pruje do przodu. Ja już nie nadążam.
Już hodują małe mózgi na zlecenie producentów smartfonów:
https://dzienniknaukowy.pl/wyhodowane-w-laboratorium-organoidy-ludzkiego-mozgu-steruja-wirtualnym-motylem
W modelu S66v.6 będą w pełni rozwinięte i sprawne.

Kiedyś w krążące po sieci zdjęcie jeziora Louise (Lake Louise) wmontowałem szyję i głowę żyrafy i pokazałem - w formie żartu - osobie, która wierzy w potwora z Loch Ness i podobne. Oczywiście usłyszałem, że "jest dowód!". Gdy pokazałem, co zrobiłem, osoba owa oskarżyła mnie że specjalnie deprecjonuję oczywisty dowód.

--- Kolejny post ---

To jest szerszy problem..., choć może nie problem a zjawisko, które przede wszystkim dotyczy obecnego pokolenia - piszę to przez pryzmat rożnych interakcji z młodymi ludźmi czy chociażby moim synem (nastolatkiem), który bardzo wierzył swego czasu w marketing właśnie Samsunga.

To jest problem od momentu gdy homo jeszcze nie sapiens zaczął myśleć i manipulacji słabszymi w stadzie przez przywódców. Tak powstały wierzenia, religie, stronnictwa, partie itd.

cybulski
19-11-2024, 14:50
Na telefonie to może ciężko ale znam osoby pracujące na tabletach Apple w obróbce zdjęć. Nigdy nie wnikałem w temat ale chyba się da. To w sumie nic innego jak mały komputer.

tomfoot
19-11-2024, 15:03

Z tym, że Jasiu raczej nie należy do pokolenia Twojego syna, więc trudno to wytłumaczyć. Choć z drugiej strony może to wyjaśnienie popularności metody "na wnuczka".

Na telefonie to może ciężko ale znam osoby pracujące na tabletach Apple w obróbce zdjęć. Nigdy nie wnikałem w temat ale chyba się da. To w sumie nic innego jak mały komputer.

No właśnie nikt nie kwestionuje że "da się". To jednak daleka droga do stwierdzeń, że smartfon czy tablet (w sumie już niszowe urządzenie), posprzątał komputery, które nie będą z racji tego już używane do niczego, bo są słabsze, gorsze od smartfonów.

Leon007
19-11-2024, 15:04

No właśnie nikt nie kwestionuje że "da się". To jednak daleka droga do stwierdzeń, że smartfon czy tablet (w sumie już niszowe urządzenie), posprzątał komputery, które nie będą z racji tego już używane do niczego, bo są słabsze, gorsze od smartfonów.

No właśnie ja kwestionuję - poniżej. I chciałbym rzeczowej i precyzyjnej odpowiedzi od wirtuozów smartfona.

Poważnie mówiąc też się nad tym zastanawiałem i tu pytanie do stosujących tablet lub telefon: jakie operacje na zdjęciu wykonujecie? Jakieś kadrowanie czy globalne jasności, kontrasty, przebarwienia czy coś więcej?
Już dokładne kadrowanie palcem jest kłopotliwe, a co dopiero mówić o na przykład precyzyjnym maskowaniu lub montażu. Czasem jest problem żeby zrobić to wystarczająco dokładnie myszą lub piórkiem na tablecie graficznym; nie wyobrażam sobie użyć do tego palca.

Tu jest przykładowy wykaz funkcji programu do obróbki zdjęć - trzeba rozwinąć menu Features. Ile z tego robi apka na telefonie lub tablecie?
https://www.paintshoppro.com/en/products/paintshop-pro/standard/#compare

Mam tablety dwa: jeden na Windzie, a drugi to iPad. Ten drugi jest bardzo dobry - przecież to Apple :D. Bardzo dobry do oglądania netu, czytania poczty i programów z tabelkami i rubrykami wielkości palca. Przy precyzyjnej obróbce zdjęć można się tylko obsr.ć. Próbowałem.

jan pawlak
19-11-2024, 15:23
No właśnie ja kwestionuję - poniżej. I chciałbym rzeczowej i precyzyjnej odpowiedzi od wirtuozów smartfona.

Poważnie mówiąc też się nad tym zastanawiałem i tu pytanie do stosujących tablet lub telefon: jakie operacje na zdjęciu wykonujecie? Jakieś kadrowanie czy globalne jasności, kontrasty, przebarwienia czy coś więcej?
Już dokładne kadrowanie palcem jest kłopotliwe, a co dopiero mówić o na przykład precyzyjnym maskowaniu lub montażu. Czasem jest problem żeby zrobić to wystarczająco dokładnie myszą lub piórkiem na tablecie graficznym; nie wyobrażam sobie użyć do tego palca.

Tu jest przykładowy wykaz funkcji programu do obróbki zdjęć - trzeba rozwinąć menu Features. Ile z tego robi apka na telefonie lub tablecie?
https://www.paintshoppro.com/en/products/paintshop-pro/standard/#compare

Mam tablety dwa: jeden na Windzie, a drugi to iPad. Ten drugi jest bardzo dobry - przecież to Apple :D. Bardzo dobry do oglądania netu, czytania poczty i programów z tabelkami i rubrykami wielkości palca. Przy precyzyjnej obróbce zdjęć można się tylko obsr.ć. Próbowałem.

Wszystko co może najnowsza wersja LR (Androidowa, Windowsowa) można realizować na smartfonie.
Jeśli nie jeteś na bieżąco z LR to zajrzyj, zdziwisz się co można zarówno bez wspomagania AI jak i ze wspomaganiem AI.
A średnio co około 6 miesięcy LR jest aktualizowany i dodawane są nowe możliwości.

Smartfon można łatwo podpiąć pod monitor i pracować myszą (i klasyczną klawiaturą podpietą przez BT).
To nic trudnego.

Dawniej w sprzedaży laptopy i tablety z Windowsem były wielu różnych firm.
Teraz praktycznie zostały tylko te od Microsoftu

jp

tomfoot
19-11-2024, 15:28
Andridow i Windowsow to znani rosyjscy uczeni.

Leon007
19-11-2024, 15:31
Jeszcze niezwykle szanowany Dworcow. Ma ulicę w każdym polskim mieście.

Pawel92
19-11-2024, 16:41
Nie zapominajmy o Shodovie. Pełno jest klatek jego imienia.

Mamrot
20-11-2024, 00:55
Wgrałem do LR na PC i LR na S24U, na obu auto i na obu taki sam zapis jpg.
"Nas nie przekonają, że białe jest białe a czarne- czarne"

Obróbka na PC

18901

Obróbka na SU24

18902

18903

Przemek_PC
20-11-2024, 09:33
Specjalnie tak obrobiłeś żeby udowodnic swoją tezę czy lepiej nie potrafisz?

robertskc7
20-11-2024, 09:45
"Nas nie przekonają, że białe jest białe a czarne- czarne"

Obróbka na PC

18901

Obróbka na SU24

18902

18903

Na samsungu masz RODO gratis :D W sumie zaje**ta opcja jak ktoś sobie nie życzy jego wizerunku na zdjęciu.

Mamrot
20-11-2024, 11:01
Specjalnie tak obrobiłeś żeby udowodnic swoją tezę czy lepiej nie potrafisz?

To są wycinki ze zdjęć wstawione przez kolegę Jana.
Ja nie Antoni, nie jestem twórcą tez.
Sam sobie powiększ, a potem konstatuj.

Bangi
20-11-2024, 13:21
Mimo że posty Jana dla wielu mogą budzić kontrowersji to prośba by nie przekraczać pewnych granic dobrego wychowania i zasad współżycia społecznego.
Dyskutujmy ale nie obrażajmy.

jan pawlak
20-11-2024, 16:53
AI Enhance_X w S24U, LR w PC, LR w S24U (AI)

A7R3 ma 42 Mpix, pliki RAW są rzędu 43 MB, pliki jpg około 28 MB ale do celów zapisów na portalu ustawiłem zapis w kompie i S24U jako plik mały co daje rozmiar od 0,5 MB do 2,5 MB wyświetlanych zdjęć w tym wątku.

Zresetowałem ustawienie LR w S24U i kompie oraz wywołałem i wykonałem funkcję auto kolejno na 10 plikach RAW w S24U i 10 tych samych plikach w kompie.
W moim kompie trwało to 45 % dłużej niż w S24U, główne sładniki opóźnienia to odczyty plików RAW z pamięci wewnętrzej (i zapisy plików jpg do pamięci wewnętrznej)

A1
18905
A2
18906
A3
18907

B1
18908
B2
18909
B3
18910

C1
18911
C2
18912
C3
18913

jp

Jacek_Z
20-11-2024, 23:34
Ile ile starszy jest twój komputer od S24? Kup nowego Maca Mini za 1/3 cenę Samsunga.

Pawel92
21-11-2024, 00:45
Mac mini nie robi zdjęć.

jan pawlak
21-11-2024, 09:05
Ile ile starszy jest twój komputer od S24? Kup nowego Maca Mini za 1/3 cenę Samsunga.

Na pewno byłoby szybciej ale ja nie widzę :
- rozum : sensu
- emocje : potrzeby
kupna stacjonarnego PC mając smartfon który ponadto ma znacznie więcej funkcji/zastosowań (a praktycznie mamy go wszyscy)

Mobilny Linux, Android wypiera inne systemy z zastosowań osobistych, ta mobilność jest kluczem

Wolny komputer z W10 bez możliwości przejścia na W11 oraz zejście Microsoftu ze wspomagania W10 są u podstaw decyzji by teraz przejść całkowicie na system mobilny smartfon/tablet

Wszystko co robię na PC robię też na smartfonie/tablecie i to szybko i płynnie zarównio przy biurku jak i na kanapie czy poza domem
W zastosowaniach osobistych praktycznie wszystkie programy z PC mają odpowiedniki w Androidzie.
Ale .. nie zrezygnowałem z subskrybcji M 365 (30 zł/m) i dołączyłem do subskrybcji smartfon/tablet oraz nie zrezygnowałem z BT myszy i klawiatury no i stacjonarnego monitora które w szczególnych sytuacjach są dla mnie przydatne.

W osobistych zastosowaniach stacjonarne systemy PC zostały na peronie.
Ale ... każdy może uprawiać swoje hobby/zawód jak chce, jego czas i jego kasa

jp

cybulski
21-11-2024, 09:09
Janie, ten nowy Mac Mini M4 z tego co piszą jest bardzo OK. Kasa nieduża a pełnoprawny sprzęt z całkiem niezłą mocą na obróbkę zdjęć.
Na pewno jeszcze więcej zalet z niego jest gdy ma się do kompletu iPhona niż np Samsunga.

jan pawlak
21-11-2024, 09:23
Janie, ten nowy Mac Mini M4 z tego co piszą jest bardzo OK. Kasa nieduża a pełnoprawny sprzęt z całkiem niezłą mocą na obróbkę zdjęć.
Na pewno jeszcze więcej zalet z niego jest gdy ma się do kompletu iPhona niż np Samsunga.

Ok, zgadzam się z Tobą.
Ale ja nie widzę sensu ani nie mam potrzeby brnięcia dalej w system stacjonarny PC skoro mam system mobilny który "robi" to samo i znacznie więcej

jp

cybulski
21-11-2024, 09:28
Ok, zgadzam się z Tobą.
Ale ja nie widzę sensu ani nie mam potrzeby brnięcia dalej w system stacjonarny PC skoro mam system mobilny który "robi" to samo i znacznie więcej

jp

Nie powiedziałbym że to to samo co PC. Używam obu systemów Maca i PC i jednak komfort pracy na Mini jest zdecydowanie na plus, no i to małe ciche pudełeczko na biurku.
Dodają tam duzo z tej SI/AI zarówno w LR jak i w PS (w PS dużo więcej tego jest) więc to co było jeszcze rok temu dwa, teraz to dużo się zmieniło.

solti
21-11-2024, 10:05
komputer z W10 bez możliwości przejścia na W11
Nie ma komputerów z W10 bez możliwości przejścia na W11. Są tylko komputery, które zrobią to same, z automatu, i takie, którym trzeba w tym trochę pomóc.

jan pawlak
21-11-2024, 11:41
Nie powiedziałbym że to to samo co PC. Używam obu systemów Maca i PC i jednak komfort pracy na Mini jest zdecydowanie na plus, no i to małe ciche pudełeczko na biurku.
Dodają tam duzo z tej SI/AI zarówno w LR jak i w PS (w PS dużo więcej tego jest) więc to co było jeszcze rok temu dwa, teraz to dużo się zmieniło.

Ten Mac to też komputer personalny (PC)

Jeśli Mac zaspokaja Twoje porzeby i sprawia Ci frajdę to ok, fajnie
Używanie smartfona/tabletu zamiast PC to po prostu nowa możliwość

jp

Shadow
21-11-2024, 11:50
PC jest uniwersalny i możesz na nim robić wiele rzeczy a smartfon czy MiniMac to urządzenia do wąskiego zastosowania.

jan pawlak
21-11-2024, 12:18
PC jest uniwersalny i możesz na nim robić wiele rzeczy a smartfon czy MiniMac to urządzenia do wąskiego zastosowania.

Jeśli chcesz powiedzieć że są programy o konkretniej nazwie ktore są tylko np. na Windows i nie otwierwają się w innych systemach to ok, to prawda

Ale jeśli twierdzisz że z zakresu zastosowań osobistych:
PC jest uniwersalny i możesz na nim robić wiele rzeczy a smartfon czy MiniMac to urządzenia do wąskiego zastosowania
to zejdź z tego peronu.

jp

atsf
21-11-2024, 16:47
Na pewno byłoby szybciej ale ja nie widzę :
- rozum : sensu
- emocje : potrzeby
kupna stacjonarnego PC mając smartfon który ponadto ma znacznie więcej funkcji/zastosowań (a praktycznie mamy go wszyscy)

Mobilny Linux, Android wypiera inne systemy z zastosowań osobistych, ta mobilność jest kluczem

Wolny komputer z W10 bez możliwości przejścia na W11 oraz zejście Microsoftu ze wspomagania W10 są u podstaw decyzji by teraz przejść całkowicie na system mobilny smartfon/tablet

jp

Windows 11 też można postawić na sprzęcie niby nie spełniajacym specyfikacji technicznej. Wczoraj kupiłem dwie legalne licencje na WIN 10 Pro po zdemontowanych pecetach od oficjalnego partnera Microsoftu, i za każdą płaciłem 32 zł z groszami, a za podobną cenę można też kupić licencję na Win 11. Ostatnio MS zachęca do aktualizacji do Win 11 za free.

--- Kolejny post ---

Oglądam swoje zdjęcia na trzech różnych monitorach różniących się rozmiarami i rozdzielczością, i na każdym wygladają inaczej głównie pod kątem ostrości. Monitor w domu mam 27" 2560 x 1440 i ostro wyglądające na 100% zdjęcia już takie nie są na monitorze 24 " 1920 x 1080, ani na laptopie, gdy się też weźmie 100% widok, a więc nie wyobrażam sobie obróbki na takim pizdryku, jak smartfon bez popięcia go pod jakiś konkretny monitor, ale po wuj mi smartfon przy tym monitorze, jak mam PC, który wiele rzeczy więcej może?

Nawet taka głupia sprawa, jak szukanie czegoś na Aliexpress lepiej wychodzi na PC, niż na smartfonie. Kolega znalazł na smartfonie, na Ali, palnik na olej opałowy do pieca za 213 zł i się mnie pyta, czy nie znalazłbym mu tańszego, bo tam jest ponad 8 stów za przesyłkę. Szybko ustaliłem, że cena dotyczy elektronicznego sterownika, a sam palnik kosztuje prawie 3 tys. zł, ale na smartfonie nie można było do tego w ogóle dojść.

Leon007
21-11-2024, 19:29
Można na telefonie zagrać w Quake'a - Dimension of the Machine?

tomfoot
21-11-2024, 21:23

Przecież już udowodniono, że wszystko można. Niebawem księgowe i architekci, studenci i nauczyciele, lud pracujący wsi i miast ze szczególnym uwzględnieniem stolicy, etc. etc. będą wyrzucać swoje komputery i na peronie przesiadać się na smartfony. (Swoją drogą w tym wszystkim ciekawi mnie dlaczego zniknęła autostrada, a teraz pojawił się peron? I o co chodzi z tą orkiestrą z Titanica - czy ona grała na peronie, czy na Titanicu? Czy oni wsiedli w ogóle na ten statek? Muszę zapytać AI w samsungu).

Niemniej zgodzić się trzeba z Jasiem - do jego zastosowań (obróbka zdjęć własnych na wielokrotnie okazywanym poziomie oraz realizacja płatności za prąd, wodę i gaz w bankowości elektronicznej) smartfon jest aż nadto.

A i jeszcze jedno w kwestii peronu! Próbowaliście kiedyś przez smartfon kupić bilet na stronie PKP intercity? :mrgreen:

Albo zarządzać stroną firmową lub fanpage'm na facebooku? //depresja

robertskc7
21-11-2024, 21:36
Przecież już udowodniono, że wszystko można. Niebawem księgowe i architekci, studenci i nauczyciele, lud pracujący wsi i miast ze szczególnym uwzględnieniem stolicy, etc. etc. będą wyrzucać swoje komputery i na peronie przesiadać się na smartfony. (Swoją drogą w tym wszystkim ciekawi mnie dlaczego zniknęła autostrada, a teraz pojawił się peron? I o co chodzi z tą orkiestrą z Titanica - czy ona grała na peronie, czy na Titanicu? Czy oni wsiedli w ogóle na ten statek? Muszę zapytać AI w samsungu).

Niemniej zgodzić się trzeba z Jasiem - do jego zastosowań (obróbka zdjęć własnych na wielokrotnie okazywanym poziomie oraz realizacja płatności za prąd, wodę i gaz w bankowości elektronicznej) smartfon jest aż nadto.

A i jeszcze jedno w kwestii peronu! Próbowaliście kiedyś przez smartfon kupić bilet na stronie PKP intercity? :mrgreen:

Tytanic tak pędzi po tym peronie, że dziś współczesny fotograf to kobieta w wielu 20-30lat specjalizująca się we wszystkich dziedzinach fotografii, obrabiająca na kolanach na 13 calowym jabłuszku zdjęcia w pociągu lub tramwaju, a boomer to człowiek ze stacją roboczą i monitorem graficznym wkó***jacy się że strzelanie prosto w twarz lampą czy też artystycznie poruszone nieostre zdjęcie jest wyznacznikiem wręcz nieprawdopodobnego talentu tejże osoby. Kamerunów też za chwilę wypchną laski kręcące filmy ślubne iphonami ( bo po co wydawać kase na sprzęt i go targać ze sobą)
I jak absolutnie nie mam nic do dziewczyn, tylko stwierdzam fakt na podstawie zdjęć z kursów fotografii ślubnej, gdzie znalezienie kursanta płci męskiej wśród kursantów powoli zaczyna graniczyć z cudem.

jan pawlak
21-11-2024, 21:45

Akurat przed chwilą bilety na 2 osoby z Katowic do Warszawy i z powrotem, ze samrtfonu kupiłem i zapłaciłem Blikiem 190 zł.
I je mam tam na smartfonie zapisane w postaci 2 pdf.
Tak, na PKP intersity.

jp

Leon007
21-11-2024, 21:51
Akurat przed chwilą bilety na 2 osoby z Katowic do Warszawy i z powrotem, 190 zł ze samrtfonu kupiłem i mam je tam zapisane
Na PKP intersity.

jp

Ale robisz literówki na tym samrtfonie. Pewnie nie masz ze sobą klawiatury i myszy na blutacza i piszesz palcem.

jan pawlak
21-11-2024, 22:08

Gry to nie moja bajka, ale sprawdź
https://www.bing.com/videos/search?q=Quake%27a+-+Dimension+of+the+Machine+jest+na+Androidzie&qpvt=Quake%27a+-+Dimension+of+the+Machine+jest+na+Androidzie&FORM=VDRE

jp

--- Kolejny post ---

Ale robisz literówki na tym samrtfonie. Pewnie nie masz ze sobą klawiatury i myszy na blutacza i piszesz palcem.

Tak ..., oglądając TV

jp

tomfoot
21-11-2024, 22:12
Tak ..., oglądając TV

jp

TV też na smartfonie? Czy nadal na 65"4K?

Qgiel
21-11-2024, 22:23
Bardzo się koledzy angażujecie w ten wątek..........ale czy warto ;-))) ?
Właściwie jestem pewien, ze ów jan pawlak ma niezły ubaw czytając Wasze teksty.
Wsadzi kij w mrowisko i czeka na złość,irytację i wszelkie inne emocje , które go nakręcają.
Może też być, że sam jest zafascynowany smartfonowym zjawiskiem i jego osobiście to nakręca.
Tak się zdarza, nawet u całkiem dojrzałych osób.
Jednak czy warto wchodzić w takie dywagacje, skoro ma się do tego tematu swoje własne zdanie ?

jan pawlak
21-11-2024, 22:24
TV też na smartfonie? Czy nadal na 65"4K?

:lol:, no nie, na TV.
Ale zdarzyło mi się oglądać mecz na smartfonie jadąc (jako pasażer) autem

Ale coraz częściej zamiast na TV oglądam programy, filmy na tablecie.
Tylko denerwujące jest że "bardziej złozone" jest przełącznie kanałów, to wina przyzwyczajenia do pilota TV

jp

Leon007
21-11-2024, 23:03
Bardzo się koledzy angażujecie w ten wątek..........ale czy warto ;-))) ?
Właściwie jestem pewien, ze ów jan pawlak ma niezły ubaw czytając Wasze teksty.
Wsadzi kij w mrowisko i czeka na złość,irytację i wszelkie inne emocje , które go nakręcają.
Może też być, że sam jest zafascynowany smartfonowym zjawiskiem i jego osobiście to nakręca.
Tak się zdarza, nawet u całkiem dojrzałych osób.
Jednak czy warto wchodzić w takie dywagacje, skoro ma się do tego tematu swoje własne zdanie ?

Przesadzasz :). Mówię za siebie: mam ubaw. Jeśli Janek też to bardzo dobrze, bo czasem ostra satyra w jego kierunku jedzie ekspresem.

jan pawlak
22-11-2024, 04:59
Nie rozumiem postawy/zaskoczenia niektórych uczestników tego wątku.

By ograniczyć się do tego wątku, "z grubsza" :
1.
Były tylko aparaty analogowe a potem pojawiły się :
- cyfrowe
- lustrzanki
- bezlustra
No i wykształciła się funkcja fotografowania w smartfonach
2.
Były tylko komputery szafy a potem pojawiły się :
- ZX, Atari, Commodore
- PCty
- mobilne PC jako laptopy
No i wykształciła się funkcja PC w (mobilnych) smartfonach/tabletach

To po prostu rozwój technologii, tak jest we wszystkich obszarach.
Tak jedzie pociąg rozwoju.

jp

Eberloth
22-11-2024, 15:22

Pewnie niedługo we wszystko. Z jakąś przystawką bądź softem ją emulującym. Żeby nie było, zwolennikiem tego nie jestem. Kolejne subskrypcje itp. Wszystko ma swoje zady i walety. Czy się przyjmie, zadecyduje rynek.

https://antyweb.pl/windows-link-komputer-w-chmurze-microsoft

Qgiel
22-11-2024, 16:38
Czy się przyjmie, zadecyduje rynek.

Bardziej ci, od których zależy, w jaką stronę ma podążać ów rynek.
Ewolucja(rewolucja) jest nieunikniona, to wiadomo. A obawiam się, że ma nie tylko technologiczne podstawy.
Jeśli jednak zachowana zostanie kompatybilność wsteczna odpowiednio długo, to mam to gdzieś.
Blaszak pod stołem,monitor na stole, router i smartfon do życiowych spraw, to wszystko czego ja potrzebuję.
Jednak jestem nowoczesny.......zamiast telefon, napisałem smartfon......muszę to przemyśleć ;-).

jan pawlak
22-11-2024, 19:35
Bardziej ci, od których zależy, w jaką stronę ma podążać ów rynek.
Ewolucja(rewolucja) jest nieunikniona, to wiadomo. A obawiam się, że ma nie tylko technologiczne podstawy.
Jeśli jednak zachowana zostanie kompatybilność wsteczna odpowiednio długo, to mam to gdzieś.
Blaszak pod stołem,monitor na stole, router i smartfon do życiowych spraw, to wszystko czego ja potrzebuję.
Jednak jestem nowoczesny.......zamiast telefon, napisałem smartfon......muszę to przemyśleć ;-).

Teraz już klasyczne PCty (tak jak i klasyczne aparaty fotograficzne, obiektywy,...) nie mają przestrzeni rozwojowej.
Każdy powstający nowy tego typu produkt to poprawa "1%-5%" w zakresie gdzie większość użytkowników tak na prawdę w swoje codziennej pracy tego nie jest w stanie odczuć lub nie potrzebuje lub nie jest w stanie wykorzystać.

Firmy by istnieć muszą ciągle dużo sprzedawać i to w dodatku w walce konkurencyjnej
Muszą więc tworzyć nowego typu produkty z nową/nowymi funkcjami, które zainteresują klientów, dadzą im inne/nowe możliwości czy nowe zastosowania itd.

Dla komputerów teraz to jest mobilność a do tego idealnie nadają się smartfony/tablety, chmury itd.
Nadal w smartfonach/tabletach będzie intensywnie rozwijana funkcja fotografowania i funkcje obliczeniowe/komputerowe (procesory, pamięć, Android, specjalizowany soft)
Bierze w tym udział także Microsoft, Adobe, itd. tworząc (także) Anroidowe/smartfonowe wersje swoich programów stosowanych na klasycznych PCtach

jp

Bangi
22-11-2024, 19:44
Pewnie niedługo we wszystko. Z jakąś przystawką bądź softem ją emulującym. Żeby nie było, zwolennikiem tego nie jestem. Kolejne subskrypcje itp. Wszystko ma swoje zady i walety. Czy się przyjmie, zadecyduje rynek.

Czytałem o tym, ciekawa opcja, choć ja wolę mieć swoją budę pod biurkiem.

jan pawlak
23-11-2024, 08:02
Obróbka zdjęć w S24U

W programach do obróbki zdjęć :
- Samsunga : Edytor zdjęć, Galaxy Enhance-X (w Magia)
- Adobe : Lightroom, Photoshop Express
obróbka w ustawieniu auto zdjęcia z klasycznych aparatów daje bardzo zbliżone rezultaty.

Wykonywanie wszystkich zdjęć jpg w S24U to sztampa, trochę wyostrzone i upiększone (z "grubsza" podbijanie jasności i nasycena wybranych kolorów)

Natomiast obróbka (w ustawieniach auto) w programach Samsunga zdjęć jpg wykonych w S24U oprócz tego ża mają być poprawnie naświetlone to także wyraźnie zależy od typu i treści zdjęcia. W obróbce zdjęć RAW mam wrażenie że także to występuje ale znacznie mniej.

W obróbce w programach Adobe tego zjawiska nie zaobserwowałem

jp

Shadow
23-11-2024, 15:39
Smartfon to smartfon a PC to PC i tu nie ma żadnego znaku równości. Co dzieci teraz potrafią przez to ciągłe siedzenie na smartfonie i oglądanie głupawych filmików na TikToku. Nic. Kolega uczy informatyki to młodzież nie wie nawet jak dołączyć coś do maila nie mówiąc o jego wysłaniu. Pojęcie plików i katalogów to dla nich czarna magia. Do tego doprowadziła smartfonowa rewolucja. A później przyjdzie taki do korpo a tam bazy danych, obsługa sklepów online, prezentacje, wykresy i tabele przestawne. Nikogo nie będzie to interesowało że kciukiem szybciej pisze SMS-y niż boomer dwiema rękami.

jan pawlak
23-11-2024, 17:46
Smartfon to smartfon a PC to PC i tu nie ma żadnego znaku równości. Co dzieci teraz potrafią przez to ciągłe siedzenie na smartfonie i oglądanie głupawych filmików na TikToku. Nic. Kolega uczy informatyki to młodzież nie wie nawet jak dołączyć coś do maila nie mówiąc o jego wysłaniu. Pojęcie plików i katalogów to dla nich czarna magia. Do tego doprowadziła smartfonowa rewolucja. A później przyjdzie taki do korpo a tam bazy danych, obsługa sklepów online, prezentacje, wykresy i tabele przestawne. Nikogo nie będzie to interesowało że kciukiem szybciej pisze SMS-y niż boomer dwiema rękami.

Oczywiście masz prawo mieć swoje zdanie i uźywać do swojej pracy takie narzędzia jak chcesz.

Ale przyjmij do wiadomości że cały pakiet biurowy Microsoft 365 pracuje w Androidzie (smartfonie/tablecie) identycznie jak w PC Windows.
Na podpiętym monitorze do smartfonu lub ekranie tabletu wygląda identycznie i działa identycznie jak na Windowsie w PC i można w identyczny sposób pracować myszą i podpiętą klasyczną klawiaturą jak w PC jeśli chcesz.
W tym bazy danych, obsługa sklepów online, prezentacje, wykresy i tabele przestawne.

jp

PS
piszesz :
Smartfon to smartfon a PC to PC i tu nie ma żadnego znaku równości.
Tu się zgadzam.
Klasyczny PC to "stabilny/miejscowy" komputer osobisty z dostępem do internetu
A smartfon to telefon, aparat fotograficzny, GPS, mobilny dostęp do internetu, ..., oraz także mobilny komputer personalny (PC)

cauchy
23-11-2024, 19:09

dla mnie lepiej bo dzięki temu jeszcze przez kolejną dekadę będę miał pracę ;) średnia wieku specjalistów na zachodzie (kraje DACHAU) jest ok 50tki. I ja też planuję tylko do 50tki, potem emerytura. Jeszcze 10 lat.. już teraz nie chce mi się dłubać w SAPie. Ciągle to samo, od 18 lat. Może Cloud będzie fajniejszy, ale opór firm przed implementacją jest ogromny.

robertskc7
23-11-2024, 19:27
Najśmieszniejsze jest to że 10 lat temu taki RAw z 5dIII ważył dwa razy tyle co z dziś cRAW z r6... i jakoś nie potrzeba było komputera z najwyższej połki aby go obrabiać. Dziś odpalasz LR i światła u sąsiada gasną. Takiej to mocy obliczeniowej potrzebuje :)

cauchy
23-11-2024, 19:41
kiedyś w 3g odpalałeś internet w smartfonie, dziś bez conajmniej dwóch kresek LTE gucio zrobisz

Bangi
23-11-2024, 21:48
Może Cloud będzie fajniejszy, ale opór firm przed implementacją jest ogromny.

A dziwisz się?
Firmy boją się oddać w 100% swoje dane gdzieś tam... Wiadomo, są umowy, są gwarancje poufności, itd. ale jednak "oddajesz" dane na nie swój serwer.
Do tego dochodzą problemy regulacyjne związane z tym, że pewne firmy nie mogą danych tak oddać po prostu oddać do chmury - no chyba, że zrobią swoją.

Eberloth
23-11-2024, 21:55
A dziwisz się?
Firmy boją się oddać w 100% swoje dane gdzieś tam... Wiadomo, są umowy, są gwarancje poufności, itd. ale jednak "oddajesz" dane na nie swój serwer.
Do tego dochodzą problemy regulacyjne związane z tym, że pewne firmy nie mogą danych tak oddać po prostu oddać do chmury - no chyba, że zrobią swoją.

Naprawdę? Instytucje rządowe USA poszły w MS Azure. To Żabka ma się bać? :mrgreen: On-premises zdycha.

Leon007
23-11-2024, 22:30
A kto kontroluje MS Azure - rząd USA czy Żabka? Tylko nie mów, że MałyMiękki.

Jacek_Z
23-11-2024, 23:04
..Co dzieci teraz potrafią przez to ciągłe siedzenie na smartfonie i oglądanie głupawych filmików na TikToku. Nic. Kolega uczy informatyki to młodzież nie wie nawet jak dołączyć coś do maila nie mówiąc o jego wysłaniu. Pojęcie plików i katalogów to dla nich czarna magia. Do tego doprowadziła smartfonowa rewolucja. A później przyjdzie taki do korpo a tam bazy danych, obsługa sklepów online, prezentacje, wykresy i tabele przestawne. Nikogo nie będzie to interesowało że kciukiem szybciej pisze SMS-y niż boomer dwiema rękami.
Potwierdzam, tak jest. Nawet gorzej. Mówi się, że oni to dzieci cyfry. Ale to g.. prawda. Oni orientują się jak się używa kilku portali (FB, Tik tok itp), dobrze, że potrafią użyć google, ale odrabianie zadań domowych na smartfonie wychodzi ... śmiesznie. Kopiuj - wklej. Nic nie szkodzi, że ostatni wyraz bywa ucięty, no bo zaznaczanie większych fragmentów na smartfonie jest .. kłopotliwe. No i 3/4 klasy ma to samo zadanie, skopiowany fragment z pierwszego linku. Bo jak tu swobodnie odpalić kilka linków, skleić kilka zaznaczeń. Ciężko. Lenistwo. Żeby choć potrafili użyć .. AI do odrobienia zadania.
Poprawę zobaczymy gdy wszystko będzie się dało zrobić przy pomocy wydawania komend głosowych (w sumie już duzo tak się da, ale albo na to nie wpadli, albo mają za stare smartfony ;) ).
No i tak AI spowoduje, że nie będą wiedzieli nic, poza tym, jak użyć AI. To pokolenie wymrze gdy im sie internet odłączy :(
Świat idzie w te stronę. Wystarczy by wiedza, inteligencja była cechą nielicznych.

cauchy
23-11-2024, 23:21
AI kapituluje (jeszcze) na prostych zadaniach matematycznych.
Niedawno eksperci Apple dowiedli, że AI w obecnej postaci to tylko bardziej zaawansowane statystyczne narzędzia, a nie żadna inteligencja.

Ja akurat nie jestem takim fatalistą, mamy sporo uzdolnionej młodzieży, której się "chce". O nas też się mówiło, że stracone pokolenie, tylko gry i internet im w głowie. Ucz się ucz, najlepiej miej 6tki ze wszystkiego, idź na studia bo tylko to da ci pracę. I inne podobne brednie. Teraz jesteśmy w okolicach 40tki, w zarządach i na kierowniczych stanowiskach wielu firm, i jakoś świat dalej się kręci. To samo będzie za 20 lat. Jedyne co będzie innego to emerytury, ktorej ja gdy zobaczę pierwszą wypłatę to umrę ze śmiechu. Ale to już inna bajka.

Leon007
23-11-2024, 23:23
Ale Twój kolega i kolega Shadowa stoją jak pipy na peronie, a Tiktokowa młodzież zasuwa pociągiem.

Bangi
23-11-2024, 23:41
Naprawdę? Instytucje rządowe USA poszły w MS Azure. To Żabka ma się bać? :mrgreen: On-premises zdycha.

Nie możesz porównywać mentalności amerykańskiej do polskiej. Z racji uwarunkowań historycznych u nas jest zupełnie inne myślenie na pewne tematy niż i nich. Poza tym, jak pisałem dla niektórych firm dochodzą kwestie regulacyjne.

Qgiel
23-11-2024, 23:54
Jedyne co będzie innego to emerytury, ktorej ja gdy zobaczę pierwszą wypłatę to umrę ze śmiechu. Ale to już inna bajka.
To kwestia wysokości aktualnych zarobków, obowiązujących przepisów i długości opłacania składek.
Procent składany to potęga, o ile jest go na czym stosować.

Leon007
23-11-2024, 23:58
Tu nie chodzi o mentalność, ale o to, że amerykańskie firmy trzymają dane na amerykańskim serwerze, a co za tym idzie, mają odpowiednie gwarancje. Znam tylko jedno tzw. nowoczesne państwo, ktorego rząd był na tyle głupi, żeby kupić program wrażliwy z hostingiem za granicą, nawet jak jest to serwer na Bliskim Wschodzie. :D

cauchy
24-11-2024, 00:07
Qgiel, niestety to tylko teoria. Jak nie bedzie komu pracowac za 20lat na moja emeryture to te wyliczenia ile teraz mam „na swoim koncie emerytalnym” jakie co jakis czas dostaje z zusu moge wlozyc miedzy bajki. A nie bedzie komu bo jest kryzys demo, i nic nie zapowiada zmian. A ja akurat jestem z wyzu demo, co oznacza ze takich jak ja bedzie cala masa do wyplaty swiadczeń.

Dlatego ja na nic nie licze, sam sobie uzbieram kupke. Panstwo zas ma w tym nie przeszkadzac.

Eberloth
24-11-2024, 01:14
Nie możesz porównywać mentalności amerykańskiej do polskiej. Z racji uwarunkowań historycznych u nas jest zupełnie inne myślenie na pewne tematy niż i nich. Poza tym, jak pisałem dla niektórych firm dochodzą kwestie regulacyjne.

Ażury są już w PL i mają 3 DC. Regulacje dotyczą tylko przetrzymywania danych na terenie UE. Audyty, taki za przeproszeniem Deloitte tak mówią. Więc wystarczy wykluczyć UK i hulaj dusza...

cauchy
24-11-2024, 12:01
audyty to jest zawsze pain in the ass, i o tych wszystkich firmach z tzw wielkiej 4ki mam mocno ambiwalentne zdanie

WinSho
24-11-2024, 12:30
Właśnie planuję jakiś wypad grudniowy ale podobno bez Samsunga S25 Ultra nie ma co jechać więc chyba przełożę na styczeń po premierze :mrgreen:

Shadow
24-11-2024, 12:37
Ja zawsze myślałem że teraz dzieciaki to mają komputery w małym paluszku skoro informatykę mają od najmłodszych lat. A tu kolega mi wyjaśnił że nic bardziej mylnego. On jeszcze objął klasę po jakimś innym gościu co im na tych lekcjach tylko gry odpalał. To teraz jak on zaczął im tłumaczyć jak działa skrzynka pocztowa i prosty edytor tekstu to dzieciaki załamane. I jeszcze były bardzo zdziwione jak im powiedział że muszą mieć zeszyt do informatyki bo trzeba coś notować. Normalnie cyrk.

--- Kolejny post ---

Ale Twój kolega i kolega Shadowa stoją jak pipy na peronie, a Tiktokowa młodzież zasuwa pociągiem.

Tak w pociągu najwięcej zasuwają na TikToku :) Nikt ze sobą nie rozmawia w przedziale tylko nosy w smartfonach.

cauchy
24-11-2024, 12:40
Właśnie planuję jakiś wypad grudniowy ale podobno bez Samsunga S25 Ultra nie ma co jechać więc chyba przełożę na styczeń po premierze :mrgreen:

Amalfi jakie wrzuciłeś jest dla mnie dostatecznie dobre ;) aż zachciało mi się tam przenieść z Portugalii ;)

Bangi
24-11-2024, 14:27
Ażury są już w PL i mają 3 DC. Regulacje dotyczą tylko przetrzymywania danych na terenie UE. Audyty, taki za przeproszeniem Deloitte tak mówią. Więc wystarczy wykluczyć UK i hulaj dusza...

Niby tak, ale np. firmy ubezpieczeniowe, banki, które podlegają wzmożonemu nadzorowi KNF i pracują w rygorze tajemnicy ubezpieczeniowej / bankowej mają duże wątpliwości czy wszelkie dane mogą puścić w zewnętrzną chmurę.

jan pawlak
24-11-2024, 18:13
Obróbka zdjęć 2024 w systemie Android
(mobilnych) smartfonach czy tabletach czyli smartfonach o dużych ekranach

Aktualnie zdecydowana większość programów do zastosowań osobistych które są dostępne w PC na Windows są również dostępne w systemach/urządzeniach na Androidzie.
Najważniejsze do pracy biurowej takie jak Microsoftu 365 (Office) czy do obróbki zdjęć Adobe Lightroom lub Adobe Photoshop Express działają identycznie w obu systemach i wyglądają indentycznie na ekranach w obu systemach.

1. Tablet
U mnie teraz to około 50% czasu oglądania programów TV i praktycznie cały czas w internecie realizuję teraz na tablecie.
Cała praca którą kiedyś od wielu lat wykonywałem na PC Windows teraz wykonuję na tablecie.
I mogę ją wykonywać w dowolnym miejscu w domu, poza domem, na wyjazdach
Sporadycznie podłączam tablet pod monitor i pracuję na 2 ekranach przy obróbce wybranych zdjęć

2. Smartfon
To u mnie głównie telefon, aparat fotograficzny, GPS/mapy.
Sporadycznie na ekranie smartfonu bywa np. oglądanie meczu czy obróbka zdjęć np. w trakcie koncertu.
Po podłączeniu BT fizycznej klawiatury oraz myszy i do monitora tworzy się pełny odpowiednik PC Windows.
U mnie znacznie, znacznie szybszy i prostszy w obsłudze niż mój PC Win 10 ktory za kilka miesięcy straci wparcie

jp

PS
Odczuwałem potrzebę przenośnego TV ale to tablet z dużym ekranem i sim a więc duża kasa, zwlekałem/wahałem się z decyzją
Mistrzostwa piłkarskie a tu diagnoza 2 tygodnie w szpitalu a tam nie ma TV ani wifi.
Promocja 15% i za 1zł etui z klawiaturą, kupiłem Samsung Tab 9 Ultra 5G
Wieczorami na korytarzu emocje pacjentów z których część ze stojakami z kroplówką

zdebik
27-11-2024, 17:27
Pliki z R5 obrabiam na Nokii 3210. Idealnie sie do tego nadaje.

Leon007
27-11-2024, 19:46
Na 3210 dobrze się gra w węża.

Eberloth
27-11-2024, 20:00
Na 3210 dobrze się gra w węża.

A ma to chociaż sRGB?

Leon007
27-11-2024, 20:43
Bezbłędnie rozpoznaje prostokąty.

jan pawlak
27-11-2024, 21:37
A ma to chociaż sRGB?

Nie należę do kościoła wyznawców/teoretyków sRGB, jestem ateistą

Dla mnie ważne czy wyświetlany na ekranie oryginalny plik Xrite jest "ocznie" zgodny z oryginalną planszą Xrite.
Oryginalny plik można ściągnąć, oryginalną planszę można kupić.

S24U w wyświetlaniu w Galeria jest zgodność, w podłączonym monitorze NEC też
W Tab S9 musiałem trochę zmienić w ustawieniach wyświetlacza

jp

Mamrot
27-11-2024, 21:55
Dla mnie ważne czy wyświetlany na ekranie oryginalny plik Xrite jest "ocznie" zgodny z oryginalną planszą Xrite.

Zapomniałeś dodać, że do takiej oceny niezbędne jest źródło światła o ciągłości widmowej i odpowiedniej temperaturze barwowej.
Chromatyczność barw może będzie wystarczająca dla S24U, ale nie do profesjonalnej pracy.

To że dla Ciebie coś "ocznie" jest zgodne, niczego nie udowadnia.

jan pawlak
27-11-2024, 22:08
Zapomniałeś dodać, że do takiej oceny niezbędne jest źródło światła o ciągłości widmowej i odpowiedniej temperaturze barwowej.
Chromatyczność barw może będzie wystarczająca dla S24U, ale nie do profesjonalnej pracy.

To że dla Ciebie coś "ocznie" jest zgodne, niczego nie udowadnia.

Zrozum, mam to z tyłu.

Jestem amatorem, widzę kolory tak jak widzę
Chcę na swoim ekranie czy swoich wydrukach "wyświetlany świat" widzieć tak jak widzę "świat" w realu.

Reszta dla mnie nie ma znaczenia.

jp

PS
Gdzie zdecydowana większość ludzi może oglądać/widzieć skutki mszy profi sRGB ?

tomfoot
27-11-2024, 22:17
To po co Ci te tablice? Przecież one są inne od tego co widzisz.

jan pawlak
27-11-2024, 22:28
To po co Ci te tablice? Przecież one są inne od tego co widzisz.

Wejdź Google w Xrite, jest tego dużo, nie wiem na jakim poźiomie Cię zainteresuje.
Nie interesuje mnie profi kalibracja monitora, mam apkę do Lightrooma ale nie jest potrzebna.
Robię zdjęcie planszy w 2-3 sytuacjach zdjęciowych i porównuję/ogladam zdjęcie na ekranie i/z planszą w tych sytuacjach.

jp

tomfoot
28-11-2024, 07:30
Nadal nie rozumiem po co? Jeżeli napisałeś jak poniżej to wszystkie zdjęcia tablic czy porównania kolorów z wzornikami są bez sensu.

Jestem amatorem, widzę kolory tak jak widzę
Chcę na swoim ekranie czy swoich wydrukach "wyświetlany świat" widzieć tak jak widzę "świat" w realu.

Bangi
28-11-2024, 09:39
Nadal nie rozumiem po co? Jeżeli napisałeś jak poniżej to wszystkie zdjęcia tablic czy porównania kolorów z wzornikami są bez sensu.

Była już na to odpowiedź

jp

Ja myślę, że odpowiedź jest banalna - bo tak chce Jan :lol: i może na tym poprzestańmy, bo zaczynam odnosić wrażenie, że dyskusja zaczyna zataczać koło :roll:

tomfoot
28-11-2024, 11:01
Ok. Zatem decydujący w określaniu barw powinien być współczynnik zgodności ocznej (wzojp), a nie żadne testy czy tabliczki.
Wiem, że temat kręci się w koło (jak zawsze), ale w wolnych chwilach można świetnie poprawić sobie humor.

cauchy
28-11-2024, 13:35
Mi zależy na tym, żeby obrazki jakie produkuję w zwykłym eksporcie, i po obrobce w Ps, i po resizingu w innych appkach byly takie same kolorystycznie, wyswietlane na smarcie, na monitorze i w dwoch przegladarkach czyli safari i chrome.

W tym roku doszedlem z tym jako tako do ładu, choć appki pod win10 czyli irfanview i faststone napsuły mi troche nerwow. Np irfanviewera juz nie wykorzystuje do resizingu bo splaszcza kolory i nic nie moge z tym zrobic.

Odkad mam Macbooka jest tak jak pisze Cybul, wszystko na nim jest bardziej spójne. To samo na lapku, to samo na ajfonie. I chcialbym tez tak miec w kompie..

Leon007
28-11-2024, 14:37
Czyli w kręgu twoich urządzeń, gdy nie wychodzisz z domu, wszystko gra.
A co gdy publikujesz zdjęcia w necie lub drukujesz? Druk (ten ogólnie dostępny) ma najmniejszy gamut że wszystkich nośników.
Warto się napinać na nie wiadomo jakie przestrzenie, czy wystarczy sRGB?
Tu Janek ma rozsądne podejście. Wystarczy, że na wydruku i ekranie mi się podoba i jest prawie tak samo. Mam w d*p** rozróżnienie 255,0,0 od 254,1,2.

Coś jak audiovoodoo. Chłopcy porywają się na głośniczki 66,6 kHz, a normalny człowiek w wieku, dajmy na to 41 lat ;) , i tak ma dobrze, jeśli usłyszy 13 kHz.

cauchy
28-11-2024, 14:43
Gdy publikuje w necie tez wygladają ok.

Druk to zupelnie, zupelnie osobna kwestia, ale od 5lat nic nie drukuję, choć w 2025 pewnie sie to zmieni bo chcialbym cos powiesic na sciane czy nawet zrobic wieksza fototapete, jakąs panoramke Tatr w salonie czy cuś w ten deseń.

A sluch mam bdb jak na swoje lata [emoji1]

Ligo
28-11-2024, 20:10
Mistrzostwa piłkarskie a tu diagnoza 2 tygodnie w szpitalu a tam nie ma TV ani wifi.
Miałem kogoś ostatnio w szpitalu. Tam akurat TV to 10 zł za dobę, ale kto płaci, ten jest władcą pilota.;)
Natomiast wifi na tablecie to masz z własnego telefonu przez tethering. Nie widzę problemu.

jan pawlak
23-02-2025, 13:53
W S25 Ultra (nowszy sprzęt oraz system operacyjny i nakładka, znacznie rozszerzone/ulepszone zastosowania AI) w warstwie fotografowania pojawiło się wiele nowości z których dwie to wirtualna przesłona i edytor RAW dostępne tylko w Expert RAW

1. Wirtualna przesłona (sterowanie/kontrola GO)
Aktualnie (na początek ?) tylko dla "aparatu" głównego 200 Mpix, f/1.7, 23mm (można "powiększyć" do 69mm (w S24U do 230mm)) można ustawiać zmienną przesłonę od f/1.0 do f/16 gdzie nie ulegają zmianie parametry ekspozycji tylko ulega zmianie "wygląd" GO na wynikowym zdjęciu. Tworzony jest z jednoczesnych mikroekspozycji z wielu obiektywów (różne ogniskowe) dających w sumie informacje o rozkładzie przestrzennym fotografowanych obiektów.
Na ekranie smartfona, tabletu (A4) oraz "monitora" 4k 65 cali efekt wygląda prawidłowo/normalnie.

2. Edytor RAW
a.
Pliki jpg są obrabiane w pełnym zakresie tak jak w S24 Ultra z wieloma z dodatkowymi "wstawkami AI" (z możliwościami regulacji wielkości wpływu) wpływającymi na wygląd zdjęcia.
b.
Gdy obrabiamy plik RAW pojawia się info że to edytor RAW i można ustawić tylko wszystko co dotyczy "światła" i po naciśnięciu Gotowe tworzy się "tymczasowy" jpg i przechodzi się do pełnej obróbki 2a tego pliku
Można też wrócić do sytuacji przed Gotowe i coś zmienić.

jp

Eberloth
23-02-2025, 14:01
Wiosna. Wszystko się budzi do życia...

Karlbuk
23-02-2025, 16:03
Wylęga się, z ziemi wychodzi

Leon007
23-02-2025, 17:09
"Już wiosna idzie i każdy wie, całej przyrodzie..."

https://www.youtube.com/watch?v=YjMEMK9gx2I

Bangi
23-02-2025, 17:15
Na ekranie smartfona, tabletu (A4) oraz "monitora" 4k 65 cali efekt wygląda prawidłowo/normalnie.

Pokaż przykłady, chętnie zobaczę.

jan pawlak
23-02-2025, 22:07
S25 Ultra, przykład działanie witrualnej przesłony.

Pliki jpg prosto ze smartfonu z "aparatu" 200 Mpix, 23mm, F1.7.
Ustawienia defaultowe przy robieniu zdjęć oraz przy tworzeniu pliku jpg z wyłączonymi wszystkimi "wspomaganiami".

A. 23mm
F 16.0
19564
F 8.0
19565
F 1.0
19566

B. 69mm
F 16.0
19567
F 8.0
19568
F 1.0
19569

jp

tomfoot
24-02-2025, 15:06
Też mam takie. Co więcej nie potrzebowałem w ogóle obiektywu :twisted:

19571

to teraz bardzo popularny sport:

19572

w ogóle można taką scenę spotkać w wielu miejscach:

19573

szczególnie uwielbiają ten styl miłośnicy fotografowania jednej firmy:

19574

w każdym razie czego by nie mówić, psy szczekają a karawana idzie dalej.

19575

Sesje wykonane bezlusterkowym, bezmatrycowym, bezobiektywowym aparatem językowym dell. Żadne zwierzęta ani ludzie nie ucierpieli podczas sesji. Emisja dwutlenku węgla zgodna z zielonym ładem.

atsf
24-02-2025, 22:45
S25 Ultra, przykład działanie witrualnej przesłony.

Pliki jpg prosto ze smartfonu z "aparatu" 200 Mpix, 23mm, F1.7.
Ustawienia defaultowe przy robieniu zdjęć oraz przy tworzeniu pliku jpg z wyłączonymi wszystkimi "wspomaganiami".

A. 23mm
F 16.0
19564
F 8.0
19565
F 1.0
19566

B. 69mm
F 16.0
19567
F 8.0
19568
F 1.0
19569

jp

Trochę ostatnio nadgoniłem techniki obróbkowe, ale na to, żeby odszumić zdjęcie otwierając szerzej przysłonę, jakoś nie wpadłem :mrgreen: Tak, czy owak- imponujące :D

atsf
25-02-2025, 16:39
To wszystko się dzieje na mikroskopijnej matrycy, a jak tę technologię zaimplementują w pełnoprawnym aparacie fotograficznym, lub w software, to zmierzamy w kierunku, gdzie się nie da odróżnić, co zostało zrobione Cajsem, a co Srajsem. Nie tylko GO, ale też charakter bokeh sobie będzie można wybrać jak teraz profil symulacji błon filmowych.

Mamrot
25-02-2025, 17:03
.... lub w software, to zmierzamy w kierunku, gdzie się nie da odróżnić, co zostało zrobione Cajsem, a co Srajsem. Nie tylko GO, ale też charakter bokeh sobie będzie można wybrać jak teraz profil symulacji błon filmowych.

Jakoś nie śledzę nowinek, ale takie myki to ja mam w ACR od dość dawna a apkę "Fokus" czy funkcję portret w srajfonie od dawna.
W ACR mogę symulować nawet kształt czy charakter rozmycia.

ACR
19584

Srajfon 11pro z funkcją portret.
19585

jan pawlak
02-03-2025, 13:20
Obróbka zdjęć w S25 ultra, Edytor RAW

W S25 Ultra można obrabiać zdjęcia w nowych wersjach edytorów, Samsunga Zdjęcia dostępna tylko w S25U oraz w LightRoom for Samsung dostępne na wszystkich mobilnych Samsunga.

Nowością w Zdjęcia w S25 U jest edytor RAW (dwustopniowy system obróbki plików RAW)

Po wykonaniu (RAW, jpg) oba zdjęcia na ekranie wyglądaja tak samo.

Przy plikach jpg przy wejściu do Zdjęcia dostępnych jest 6 zestawów narzędzi w tym "światło" : auto, balans światła, jasność, ekspozycja, kontrast, podświetlanie, cienie, nasycenia, odcień, temperatura, ostrość, wyrazistość.

Przy plikach RAW są dwa stopnie :
a. pierwszy
Pojawia się histogram i tylko narzędzie "światło" : auto, ekspozycja, kontrast, podświetlenie, cienie, wibracje, nasycenie, temperatura, usuń szumy
b. drugi
To ten sam zestaw jak przy plikach jpg, z tym samym narzędziem "światło"

W stopniu pierwszym, przy tworzeniu plików jpg z pliku RAW są funkcje wibracja i usuń szumy których nie ma przy obróbce plików jpg.

Z moich (wstępnych) ustaleń wynika że takie same funkcje np. podświetlenia (zmieniamy w wykonanym pliku jpg i w pliku RAW z którego powstał plik jpg i wracamy do pliku jpg) w obu stopniach działają inaczej.

jp

atsf
02-03-2025, 13:47
Janek, po kiego wuja przepisujesz instrukcję obsługi, zamiast po prostu POKAZAĆ, co to wszystko daje?!

robertskc7
02-03-2025, 15:59
Janek, po kiego wuja przepisujesz instrukcję obsługi, zamiast po prostu POKAZAĆ, co to wszystko daje?!

Jemu się wydaje, że tu każdy ma samsunga i robi zdjęcia telefonem zamiast aparatem. Chyba tylko po to wałkuje w kółko swoje przemyślenia.

cauchy
02-03-2025, 18:51
Próbowalem RAWów z kilku kamerek tego typu - ajfony, gopro, dron (dng), osmo pocket 3 i jedynie z drona te foty nadają się do czegokolwiek, fajnie sie je obrabia, mają szczególy, kolory i dynamikę. Pozostale to kompletna strata przestrzeni magazynowej i czasu na obrobke tych akwareli [emoji38]

Pawel92
02-03-2025, 19:26
No coś w tym jest :D

jan pawlak
02-03-2025, 19:58

Instrukcji obsługi jeszcze nie ma

Jp

jan pawlak
02-03-2025, 21:23
Jemu się wydaje, że tu każdy ma samsunga i robi zdjęcia telefonem zamiast aparatem. Chyba tylko po to wałkuje w kółko swoje przemyślenia.
Czy mógłbyś uprzejmie starać się zrozumieć tytuł wątku nim w tym wątku coś napiszesz ?

jp

Bangi
03-03-2025, 00:00
Próbowalem RAWów z kilku kamerek tego typu - ajfony, gopro, dron (dng), osmo pocket 3 i jedynie z drona te foty nadają się do czegokolwiek, fajnie sie je obrabia, mają szczególy, kolory i dynamikę. Pozostale to kompletna strata przestrzeni magazynowej i czasu na obrobke tych akwareli [emoji38]

Dałbym serduszko, ale się nie da.

candar
03-03-2025, 19:50
Instrukcji obsługi jeszcze nie ma

Jp

ROTFL :mrgreen:

Pozostając w oparach absurdu tego wątku zapytam autora wątku:
A myślałeś już nad następcą obecnego swojego smartfona? jak również odpowiednim doposażeniu onego smartfona? 8-)

Mogę coś podpowiedzieć :)

19617

19618

https://www.facebook.com/reel/1266015664478003

Z nowości to wychodzi właśnie nowy Xiaomi 15 Ultra (https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/mobile/38470-xiaomi-15-ultra-troche-upgrade-troche-downgrade-ale-coraz-bardziej-przypomina-prawdziwy-aparat) za grosze praktycznie: 6.999 zł za wariant 1 TB :mrgreen: (cena mojego aparatu foto z matrycą pełnoklatkową)

19619
19620

--- Kolejny post ---

Dałbym serduszko, ale się nie da.

Dałbym i ja! Jak mawiał klasyk: pewne rzeczy się zmieniają, a inne wciąż pozostają takie same...

--- Kolejny post ---

Sesje wykonane bezlusterkowym, bezmatrycowym, bezobiektywowym aparatem językowym dell. Żadne zwierzęta ani ludzie nie ucierpieli podczas sesji. Emisja dwutlenku węgla zgodna z zielonym ładem.

Pikne one sesyje. Pozwolę sobie dopisać iż zapewne również powstały w zaciszu domowym w paputkach na nużętach podczas ich realizacji 8-)