Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Komputer dla fotografa 2024

Strony : [1] 2 3

solti
21-10-2024, 08:14
Procesor to na razie starusienki i7 3770K ale następca jest już w drodze.
Procesor nie ma większego wpływu ma czasy przetwarzania zdań z użyciem AI w PS.

Przemek_PC
21-10-2024, 08:23
Wiem ale ma ogromny rzekłbym kluczowy wpływ na ilość fps w Microsoft Flight Simulator 2020 i dlatego właśnie zmiana płyty głównej, procesora, pamięci oraz karty graficznej a to że szybciej zdjęcia się odszumiają to taki mały bonus.

solti
21-10-2024, 08:45
Wiem ale ma ogromny rzekłbym kluczowy wpływ na ilość fps w Microsoft Flight Simulator 2020 i dlatego właśnie zmiana płyty głównej, procesora, pamięci oraz karty graficznej a to że szybciej zdjęcia się odszumiają to taki mały bonus.
Jasne, poza tym poprawia komfort pracy w wielu innych zastosowaniach.
Ja po prostu czasami zapominam, że niektórzy grają na komputerze:mrgreen:;)

Bangi
21-10-2024, 23:01
Zmieniłem w moim komputerze kartę grafiki z GTX 1070 na RTX 3070 i czas odszumiania 24mpx RAW skrócił się z ponad 30s do 8s. Procesor to na razie starusienki i7 3770K ale następca jest już w drodze.

A na jaki sprzęt zmieniasz? Ja też już zaczynam mentalnie szykować się na zmianę i7 8700 na coś nowego. Chyba uderzę w 12 generacje.

Przemek_PC
22-10-2024, 05:20
Zastanawiałem się nad i5 12600K albo i7 12700K ale wybrałem Ryzen 7 5700X3D. Generalnie i7 3770K mimo wieku daje radę a po wymianie karty graficznej nareszcie jest wykorzystywany na 100% w symulatorach wyścigów samochodowych i lotniczych. Symulatory wyścigowe ogarnia z przyzwoitym fps na poziomie 60 i wiecej ale problem mam z Microsoft Flight Simulator 2020 gdzie progiem płynności jest 20 fps i o ile na EPLL mam 25fps to na EPWA czy EPKK fps spada do 16. MSFS jest tytułem, który mocno zyskuje na technologii AMD 3D V-Cache stąd wybór tego właśnie procesora. Oczywiście jest Ryzen 7 7800x3D ale jest dwukrotnie droższy, wymaga droższej płyty AM5 i dwukrotnie droższej pamięci DDR5. Jeśli chodzi o Intela to płyty na Z790 są o połowę droższe od AM4 i również wymagają DDR5. W aplikacjach Intel byłby szybszy od AMD ale tak na prawdę większej szybkości w aplikacjach nie potrzebuję stąd wybór AMD.

solti
22-10-2024, 08:14
Ja też już zaczynam mentalnie szykować się na zmianę i7 8700 na coś nowego. Chyba uderzę w 12 generacje.
Zamiast i7 12 gen lepiej pomyśleć o i5 13/14 gen. Będzie taniej, wydajniej i chłodniej. i5 tych generacji mają kapitalny potencjał undervoltingu i dzięki temu są naprawdę chłodne i ciche, nawet na chłodzeniu powietrznym (sam mam takie i w codziennej pracy, kiedy nie obciążam mocno kompa, głównie działa w trybie pasywnym).
Za to w i7, bądź i9, tych generacji, bez chłodzenia wodnego nie warto się bawić, bo to już istne piekarniki. A jeśli ktoś nie renderuje masy video, to cokolwiek ponad i5 będzie już przerostem formy nad treścią. O AMD oczywiście też warto pomyśleć i nie ma co ich lekceważyć.

Przemek_PC
22-10-2024, 08:27
Odnośnie undervoltingu to zrobiłem go dla RTX 3070 i grając w Le Mans Ultimate temperatura spadła z 67 do 56 a co istotniejsze moc pobierana przez kartę spadła za 160W na 100W. Przejechałem wyścig 40 minut bez najmniejszego problemu ze strony karty graficznej. 5700x3d również z tego co czytam potencjał undervoltingu posiada.

Bangi
22-10-2024, 11:27
Ja zrobiłem parę lat temu delid mojej i7 8700 i temperatury spadły o 20 stopni :)
Niestety od pewno czasu coś wariuje i zaczął wywalać reset, ograniczyłem zegary do 4 MHz i przestało wywalać. Coś z poborem mocy się chyba porobiło ale nie mogę dojść gdzie jest problem. Zasilacz jest dobry i ma aż nadto zapas mocy, ale tak czy siak wypada mi już go wymienić i przy okazji kupić nowe dyski, bo niektóre dobijają już do 10 lat (klasyczne talerzowe).

A jaka Waszym zdaniem jest optymalna konfiguracja pod LR i PS? Pytam bo wg mnie mało sensownych informacji jest na temat - załóżmy przy założeniu procesora w cenie ok. 1000 PLN.

gnd
22-10-2024, 11:39
Nie wiem jaka jest optymalna ale Ryzen 5900x I rtx 4070 Tu.suoer daje radę. Mam tylko 32 GB ramu i możliwe że to mało bo bywa zajęty pod korek.

Shadow
22-10-2024, 12:26
Jak kogoś interesuje to mam do sprzedania RTX 3060Ti.

@Bangi (https://www.canon-board.info/member.php?u=34794) Dobra karta to podstawa. Co do procesora to ja mam Intela i5-12400F i już powoli trzeba by wymienić na 13 generacje ale ja to głównie pod gry robię. Obróbka zdjęć przy grach to pikuś. Dysk sobie koniecznie zmień na SSD to dopiero zobaczysz różnicę w pracy aplikacji i tego jak Windows błyskawicznie startuje no i ta cisza.
@gnd (https://www.canon-board.info/member.php?u=48533) 32GB RAM w zupełności wystarcza to nie wiem co Ty tam robisz jakieś hurtowe odszumianie setek zdjęć czy jak?

mirror
22-10-2024, 12:52
ja ostatnio robiłem upgrade bo nie chciałem zawisnąć na końcu wsparcia do W10 :mrgreen: - upgrade trochę po krakowsku - miałem 64GB dobrego ramu w DDR4 to został, grafika została, 2 ssd zostały jeden sata drugi nvme, talerzowy 8TB został, obudowa została jest fajna i mała - cooler master CUBE 500 - do tego kupiłem msi tomahawk z790 i i712700KF bo akurat była duża promocja - no i zmieniłem zasilacz bo obawiałem się że się nie wyrobi, a miał już swoje lata - sprzęt jest niewielki wygląda zupełnie ok, cichy - 4 wiatraki 140(jeden z nich ma 120 :) a nie 140) w obudowie na niskich obrotach i piąty na procesorze też 140, wiatraki na karcie włączają się dopiero jak zaczynam coś konkretnego robić.

do obróbki zdjęć 32GB by mi wystarczyło na styk ale by wystarczyło, przy obróbce zdjęć to nawet wiatraki nie przyspieszają
do video to nie mam pojęcia ile ramu bierze (sprawdzę kiedyś) ale jak zaczynam obrabiać video 4K z R5 to słychać że sprzęt zaczyna pracować - znaczy wiatraki się zaczynają kręcić
zrobiłem oczywiście undervolting bo i7 12700KF ma spory potencjał w tym zakresie

gdyby nie wydumane wymagania sprzętowe W11 to nie robiłbym upgrajdu jeszcze przez parę lat bo sprzęt był wystarczający miałem i7 chyba? 6 generacji - panowie dyskutują o ekologii, a ludzie robią niepotrzebne ugrajdy elektroniki i to jest rzeczywisty problem - brak wsparcia nowych systemów dla straszych telefonów czy wydumane wymagania W11 (wiem można to obejść ale mi się nie chce) najfajniej jest jak widzisz że twój i7 nie jest wspierany, a wspierane są i3 starszych niż twoja generacji - rozumiem dlaczego ale to absurd :mrgeen: jakoś walczącym ekologom to nie przeszkadza - dlaczego?

solti
22-10-2024, 13:21
gdyby nie wydumane wymagania sprzętowe W11 to nie robiłbym upgrajdu jeszcze przez parę lat
To akurat żaden problem i bez problemu można je obejść. Mam działające Win 11 na naprawdę zabytkowych sprzętach (procki 4 generacji Intela) i śmiga chyba nawet lepiej niż 10.

gnd
22-10-2024, 13:45
Jak kogoś interesuje to mam do sprzedania RTX 3060Ti.

@Bangi (https://www.canon-board.info/member.php?u=34794) Dobra karta to podstawa. Co do procesora to ja mam Intela i5-12400F i już powoli trzeba by wymienić na 13 generacje ale ja to głównie pod gry robię. Obróbka zdjęć przy grach to pikuś. Dysk sobie koniecznie zmień na SSD to dopiero zobaczysz różnicę w pracy aplikacji i tego jak Windows błyskawicznie startuje no i ta cisza.
@gnd (https://www.canon-board.info/member.php?u=48533) 32GB RAM w zupełności wystarcza to nie wiem co Ty tam robisz jakieś hurtowe odszumianie setek zdjęć czy jak?Adobe nie jest królem optymalizacji. Może memory leak.

Najnowsza wersja classic 14.0.1 nie wkleja mi ustawień skołowanych z innego zdjęcia. Pogląd w bibliotece smsie zmienia ale w devwlop nie. Szlag mnie trafia z Adobe. Żeby to chociaż tanie było.

pawel.guraj
22-10-2024, 13:46
Adobe nie jest królem optymalizacji. Może memory leak.

Najnowsza wersja classic 14.0.1 nie wkleja mi ustawień skołowanych z innego zdjęcia. Pogląd w bibliotece smsie zmienia ale w devwlop nie. Szlag mnie trafia z Adobe. Żeby to chociaż tanie było.

O, a u mnie 14-tka generalnie dostała bardzo pozytywnego kopa - szczególnie w module biblioteki oraz w szybkości uruchamiania.
No tylko, że ja jestem anty-PC, więc to inna bajka trochę.

p,paw

Bangi
22-10-2024, 14:48

Kartę graficzną zmieniłem w ubiegłym roku z GTX 1050 Ti na RTX 4060 i tutaj nie widzę potrzeby zmiany, muszę zmienić procek, płytę główną, RAM i nowy dysk na archiwum (bo pod system zostanie ten SSD który mam).
Na ten moment mam taką koncepcję:
Intel Core i5-14600KF
Asus PRIME H610M-A WIFI (ewentualnie jakaś "lepsza")
RAM GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC)
WD Blue 2TB 3.5" SATA III (WD20EZBX)
+ ewentualnie jakieś chłodzenie (aktualnie mam Frotis 5). Budę mam starą to wodnego chyba nie kupie (ewentualnie takie na 2 wiatraki), choć to też do przemyślenia. U mnie niestety komp schowany pod biurkiem więc buda nie ma wielkiego znaczenia pod kątem estetyki.

solti
22-10-2024, 18:20
Do tego procka dobre chłodzenie powietrzne w zupełności wystarczy. Ale nie idź tu na skróty i kup coś np. od Noctua, itp. No i dysk 2TB ma magazyn zdecydowanie SSD. To da Ci gigantycznego kopa!

Bangi
22-10-2024, 18:28
Do tego procka dobre chłodzenie powietrzne w zupełności wystarczy. Ale nie idź tu na skróty i kup coś np. od Noctua, itp. No i dysk 2TB ma magazyn zdecydowanie SSD. To da Ci gigantycznego kopa!

Nie ufam jeszcze na tyle SSD jako magazynowi.
Generalnie system mam na SSD i obróbkę robię na drugim SSD, ale archiwa trzymam na klasycznych dyskach.
Wiem, że dobre chłodzenie to podstawa, przekonałem się przy okazji i7 8700, który grzał się niemiłosiernie. Chodź jak pisałem delid dopiero poczynił cuda.
Zastanawiam się tylko czy mieć cieśnienie na DDR5, bo patrząc na testy DDR4 vs. DDR5 w grach, to przyrost wydajności w tym kontekście wydaje się minimalny, a koszt niewspółmierny do tego wzrostu.

Shadow
22-10-2024, 18:40
O dyskach talerzowych już zapomnij. Koniecznie SSD. Obudowa też powinna mieć dobre chłodzenie i wentylatory bo bez tego procek będzie się przegrzewał.

Bangi
22-10-2024, 19:12
O dyskach talerzowych już zapomnij. Koniecznie SSD. Obudowa też powinna mieć dobre chłodzenie i wentylatory bo bez tego procek będzie się przegrzewał.

No ale piszesz to w kontekście wydajności tylko czy również trwałości przechowania danych?
Ja się zatrzymałem z widzą, że SSD jest super do systemu i pracy bieżącej, ale archiwum to jednak robić na talerzu.

Widzę, że są różne SSD, różne ceny, jakieś różne kości - w takim razie jaki wybrać na magazyn danych, załóżmy, żeby na nim dane tak do 10 lat wytrzymały?

solti
22-10-2024, 20:20
Przede wszystkim nigdy, na dłużej, nie trzymamy danych w jednym egzemplarzu. Ja mam u siebie 512 GB na system i programy + 2 TB ma zdjęcia i dokumenty. Obydwa SSD Samsung 980 pro. Do tego backup dokumentów ma zewnętrznym dysku HDD. W momencie, kiedy kasuję dane z SSD, to pojawia się backup backupu na drugim HDD. Oczywiście, przez lata, tych HDD pojawiło się sporo... HDD też nie jest niezawodne i można stracić dane. Ja już kiedyś straciłem 2TB danych na zewnętrznym HDD WD. Na całe szczęście nie było tam zdjęć!!! Ale nigdy więcej archiwum ma pojedynczym HDD. A przepaść w wydajności magazynu bieżących danych, między SSD i HDD, jest porażająca. Szybkość buforowania miniatur RAW z folderu kilkudziesięciu GB zdjęć na SSD to kosmos przy HDD. Ale to tylko przykład. Nigdy więcej HDD do pracy z większą ilością zdjęć. Ich miejsce to jedynie backup.
Co do ramu, to podobno chyba największą różnicę odczuje się w grach i może renderingu. Pytanie tylko, jaka jest teraz różnica w cenie, między DDR 4 i 5 i czy "gra warta jest świeczki". Ja kupowałem sprzęt równo rok temu, zbudowałem konfig oparty o i5 13600KF (prawie to samo, co 14600KF) i wstawiłem platformę opartą na DDR 4. Początkowo 2x16 GB, do którego jakoś na wiosnę dorzuciłem drugie tyle (razem mam 4x16 GB). Tyle tylko, że to było rok temu i ja praktycznie nie gram. Nie patrzyłem ostatnio w ceny i nie wiem, ile i czy można zaoszczędzić na takim zabiegu. Na pewno DDR 5 jest bardziej perspektywiczny i można go będzie hipotetycznie użyć kiedyś przy upgradzie platformy. Mając DDR 4 wiem, że jeśli będę chciał kiedykolwiek zmienić procka, będzie się to wiązać ze zmianą nie tylko płyty, ale i ramu.

mirror
22-10-2024, 21:16
Co do ramu, to podobno chyba największą różnicę odczuje się w grach i może renderingu. Pytanie tylko, jaka jest teraz różnica w cenie, między DDR 4 i 5 i czy "gra warta jest świeczki". Ja kupowałem sprzęt równo rok temu, zbudowałem konfig oparty o i5 13600KF (prawie to samo, co 14600KF) i wstawiłem platformę opartą na DDR 4. Początkowo 2x16 GB, do którego jakoś na wiosnę dorzuciłem drugie tyle (razem mam 4x16 GB). Tyle tylko, że to było rok temu i ja praktycznie nie gram. Nie patrzyłem ostatnio w ceny i nie wiem, ile i czy można zaoszczędzić na takim zabiegu. Na pewno DDR 5 jest bardziej perspektywiczny i można go będzie hipotetycznie użyć kiedyś przy upgradzie platformy. Mając DDR 4 wiem, że jeśli będę chciał kiedykolwiek zmienić procka, będzie się to wiązać ze zmianą nie tylko płyty, ale i ramu.

Gdybym robił komputer od zera to pewnie zdecydowałbym się na ddr5, można się spodziewać 5% różnicy wydajności komputera pomiędzy ddr4 a ddr5 (albo mniej) - to i mało i dużo zależy kto patrzy. Ja po prostu miałem 64GB ddr4 w starym sprzęcie i nie widziałem sensu ekonomicznego w wymianie na ddr5.

Jak będziesz chciał zmienić procka to kupisz i9 14900KF i nie musisz zmieniać ani płyty ani ramu, może w międzyczasie intel rozwiąże swoje problemy z tymi procesorami (ponoć już rozwiązał) ustawisz kaloryfery na minimum i będziesz miał ogrzewanie gratis.

przy 2TB dysku stawiałbym na ssd i zewnętrzny backup na hdd (przy 4TB również), przy większych pojemnościach może to być cenowo mniej ciekawe - ja zdecydowałem się na 2TB kingston KC3000 oraz 8TB Ironwolf pro i zewnętrzny backup (mam jeszcze samsunga 860EVO na którym mam windows10) - dyski hdd też padają, ja również kiedyś straciłem 2TB hdd ale miałem backup więc tyko pomarzekałem na żywotność - każda technologia ma swoje problemy i wspaniałe (inaczej) ulepszenia CMR i SMR w dyskach tradycyjnych czy SLC, MLC, TLC i QLC na ssd.

Bangi
22-10-2024, 21:36
Z backup-em "na zewnątrz" to oczywiste, ale przyznam szczerze, że nie robię tego mocno na bieżąco - wiem, słabo, mego słabo, mea culpa.

Co do ceny RAM-tu to DDR4 (32 GB, dwa moduły) można kupić w jednym sklepie za ok. 280PLN a DDR5 (32 GB, dwa moduły) zaczynają się od 415 PLN (porównuję tego samego producenta). Kwoty może nie powalają, ale jednak procentowo nie jest to IMHO przyrost adekwatny.

NorthPole
22-10-2024, 23:53
Wszyscy piszecie o PC-tach. Ja też od zawsze używałem Windowsów, ale powoli zaczynam się zastanawiać, czy nie przeskoczyć na Maca. Jasne, cena... Ale w Windowsach denerwuje mnie konieczność ciągłej kontroli profili kolorystycznych -- czasem się nie załadują, a czasem po prostu ładuje się profil domyślny i jest słabo. Dotychczas, dla wygody i z oszczędności, miałem jeden komputer do pracy i do hobby, czyli fotografii. Teraz trochę zmienił się styl mojej pracy, więc mogę rozdzielić te aktywności. Widzę, że nowe Macki nieźle radzą sobie z LR i DxO, z których korzystam. Co sądzicie o Mac Studio? Trochę mnie kusi.

mirror
23-10-2024, 08:43
Wszyscy piszecie o PC-tach. Ja też od zawsze używałem Windowsów, ale powoli zaczynam się zastanawiać, czy nie przeskoczyć na Maca. Jasne, cena... Ale w Windowsach denerwuje mnie konieczność ciągłej kontroli profili kolorystycznych -- czasem się nie załadują, a czasem po prostu ładuje się profil domyślny i jest słabo. Dotychczas, dla wygody i z oszczędności, miałem jeden komputer do pracy i do hobby, czyli fotografii. Teraz trochę zmienił się styl mojej pracy, więc mogę rozdzielić te aktywności. Widzę, że nowe Macki nieźle radzą sobie z LR i DxO, z których korzystam. Co sądzicie o Mac Studio? Trochę mnie kusi.

Mac to kompletnie inna filozofia zamkniętego systemu jak ktoś chce zmieniać swoje przywyczajenia i widzi tą zieloną trawę na polu sąsiada to nie widzę problemu, jeśli chodzi o zarządzanie kolorem to ponoć w windows 11 nastąpiły rewolucyjne zmiany w podejściu do tematu zarządzanie kolorem - zarządzanie przechodzi z aplikacji na system operacyjny - to powinna być korzystna zmiana - ktoś? coś? jakieś doświadczenia poza tym że photoshop czy inne programy adobe nadal działają dobrze? bo to sprawdziłem. Temat zarządzania kolorem nawet w programach systemowych był dziwny np. wyszły windows 10 defautowy program do przeglądania zdjęć nie radził sobie z zarządzaniem kolorem (fakt znany opisywany przez internety), można było doinstalować program z windows 7 który z zarządzaniem sobie radził bez problemu, po jakimś chyba długim czasie i kilkunastu upgrejdach defaultowy nagle programik z windows 10 zaczął działać dobrze - może zrządzanie na poziomie systemu spowoduje że temat stanie sie bardziej priorytetowy.

cauchy
23-10-2024, 09:47

miałem te same rozkminy rok temu, w marcu kupiłem Macbooka Air 15. Tu masz moje punkty, a w skrócie - to jest duża egzotyka jeśli całe życie robiłeś w Win. To są wszystko dobre sprzęty, ale musisz sporo czasu poświęcić na dostosowanie systemu pod siebie i przyzwyczajenie:
https://www.canon-board.info/threads/120066-Laptop-foto-video/page5?p=1461227&viewfull=1#post1461227

Robert Dy
23-10-2024, 11:30
Ja na razie bazuję na i5 11600K + RTX 4060 + RAM 32GB, 2x M.2 Samsung 980 Pro + magazyn, backup na HDD, monitor 4K 27" i wystarcza do rawów z R-ki z zapasem.
Dzisiaj bym wybrał: płyta do 1000-zł: Asus PROART B760 + i5 14gen + DDR5 i czekam aż stanieją dobre monitory: 4K 32".

pawel.guraj
23-10-2024, 11:36
Mac to kompletnie inna filozofia zamkniętego systemu jak ktoś chce zmieniać swoje przywyczajenia i widzi tą zieloną trawę na polu sąsiada to nie widzę problemu, jeśli chodzi o zarządzanie kolorem to ponoć w windows 11 nastąpiły rewolucyjne zmiany w podejściu do tematu zarządzanie kolorem - zarządzanie przechodzi z aplikacji na system operacyjny - to powinna być korzystna zmiana - ktoś? coś? jakieś doświadczenia poza tym że photoshop czy inne programy adobe nadal działają dobrze? bo to sprawdziłem. Temat zarządzania kolorem nawet w programach systemowych był dziwny np. wyszły windows 10 defautowy program do przeglądania zdjęć nie radził sobie z zarządzaniem kolorem (fakt znany opisywany przez internety), można było doinstalować program z windows 7 który z zarządzaniem sobie radził bez problemu, po jakimś chyba długim czasie i kilkunastu upgrejdach defaultowy nagle programik z windows 10 zaczął działać dobrze - może zrządzanie na poziomie systemu spowoduje że temat stanie sie bardziej priorytetowy.

W Windowsie 11 z zarządzaniem koloru jest w dalszym ciągu fatalnie. O ile rzeczywiście aplikacje "systemowe" działają w miarę spójnie, to aplikacje firm trzecich to w dalszym ciągu wolna amerykanka - w dalszym ciągu praca w archaicznym sRGB jest najbardziej "ustandaryzowaną" opcją.

Ja (pewnie już to pisałem) na ekosystem jabłkowy przeniosłem się jakieś 12 lat tamu i absolutnie nigdy nie wrócę do środowiska Windowsowego.
Pomijam już sprawę właśnie dostosowania całego ekosystemu do wymagań fotografów (choć muszę powiedzieć, że adopcja HDR w Apple idzie wolniej niż się spodziewałem - ale i tak lepiej niż w Windowsie, gdzie w zasadzie nie dzieje się w tym kierunku zupełnie nic).

Dla mnie ekosystem apple to zero problemów ze sterownikami, błędami, zastanawianiem się jaki HW będzie lepszy. Wszystko jest zoptymalizowane pod platformę konkretnego hardware, a od czasu kiedy szczęśliwie Apple rozstał się z Intelem i przeszedł na architekturę ARM to ogólnie pod względem wydajaności, zgodności platform zrobiła się absolutna bajka.
Oczywiście największe zalety systemu widać jeżeli ma się kilka urządzeń - dziś poziom integracji pomiędzy tymi platformami jest nieosiągalny w najmiejszym stopni dla ekosystemów PC/Android itp.

Oczywiście jeżeli ktoś kieruje się kryterium "100% ceny" to nie ma co sobie głowy zawracać.

p,paw

Robert Dy
23-10-2024, 14:30
Dla mnie najważniejsze jest: wystarczająca wydajność, łatwy upgrade, dobry monitor, cisza. Do tego peryferia mx Logitech. Jakość i komfort pracy jaki mam to: 1/4 ceny Apple.
Doceniam zalety ekosystemu Apple, zwłaszcza jak się na tym jeszcze dobrze zarabia. Sam zastanawiałem się nad Mac Studio + monitor 32” z obrotowym stojakiem Pro Stand, ale pomimo sympatii do producenta spasowałem.

mirror
23-10-2024, 15:18
W Windowsie 11 z zarządzaniem koloru jest w dalszym ciągu fatalnie. O ile rzeczywiście aplikacje "systemowe" działają w miarę spójnie, to aplikacje firm trzecich to w dalszym ciągu wolna amerykanka - w dalszym ciągu praca w archaicznym sRGB jest najbardziej "ustandaryzowaną" opcją.

Ja (pewnie już to pisałem) na ekosystem jabłkowy przeniosłem się jakieś 12 lat tamu i absolutnie nigdy nie wrócę do środowiska Windowsowego.
Pomijam już sprawę właśnie dostosowania całego ekosystemu do wymagań fotografów (choć muszę powiedzieć, że adopcja HDR w Apple idzie wolniej niż się spodziewałem - ale i tak lepiej niż w Windowsie, gdzie w zasadzie nie dzieje się w tym kierunku zupełnie nic).

Dla mnie ekosystem apple to zero problemów ze sterownikami, błędami, zastanawianiem się jaki HW będzie lepszy. Wszystko jest zoptymalizowane pod platformę konkretnego hardware, a od czasu kiedy szczęśliwie Apple rozstał się z Intelem i przeszedł na architekturę ARM to ogólnie pod względem wydajaności, zgodności platform zrobiła się absolutna bajka.
Oczywiście największe zalety systemu widać jeżeli ma się kilka urządzeń - dziś poziom integracji pomiędzy tymi platformami jest nieosiągalny w najmiejszym stopni dla ekosystemów PC/Android itp.

Oczywiście jeżeli ktoś kieruje się kryterium "100% ceny" to nie ma co sobie głowy zawracać.

p,paw

nie demonizowałbym zarządzania kolorem aż tak bardzo owszem jest pole do zaorania i moim zdaniem idzie to w dobrym kieruku tzn. system operacyjny zarządza kolorem, napisałbym raczej że aplikacje poważne radzą sobie z zarządzaniem kolorem, popierdułki nie radzą sobie, aplikacje systemowe różnie - tak jak pisałem przeglądarka do zdjęć w windows 10 nie radziła sobie na początku musiałem zmienić default na aplikację z windows 7 która działała bez problemu. od lat mam monitor z szerokim gamutem i realnie rzecz biorąc raz był problem pomiędzy strownikiem eizo a jakąś aktualizacją systemu windows 7, a że jakaś aplikacja nie ma pojęcia o zarządzaniu kolorem - no cóż za duża wolność - apple po prostu nie wpuściłoby czegoś takiego w infrastrukturę likwidując aplikację i problem tym prostym ruchem.

nie demonizowałbym problemów ze sterownikami, błędami itp. problemami, windows jako system otwarty musi się borykać z kompatybilnością znacznie większej ilości urządzeń niż system Apple - wystarczy mieć minimalny instynkt samozachowawczy i nie kupować komponentów z kryterium 100% ceny i kłopoty w cudowny sposób nie pojawią się.

apple tworzy jednolite środowisko więc nie ma dziwoty ze poziom integracji jest ogromy - dla niektórych nawet zbyt duży ;)

cauchy
23-10-2024, 15:19
a poziom dezintegracji z wszystkim innym ogromny :mrgreen:

Shadow
23-10-2024, 16:14
Ja jestem starym graczem to mnie Apple w zasadzie nie interesuje. Ilość gier która na to wychodzi to jest ułamek procenta tego co jest na Windows tworzone.

pawel.guraj
23-10-2024, 16:19
Ja jestem starym graczem to mnie Apple w zasadzie nie interesuje. Ilość gier która na to wychodzi to jest ułamek procenta tego co jest na Windows tworzone.

Ja od dawna wychodzę z założenia, że od gier to ja mam konsole :)

Ale rzeczywiście prawda jest taka że jabłko to nie sprzęt dla amatora. Ja jednak dużej części mojego ekosystemu używam do pracy - gdzie choćby bezpieczeństwo ma znacznie większe znaczenie.

Tak na marginesie to z tą ceną też bym nie demonizował. Kiedyś (jak mnie Apple na maksa wkurzył mega nieudanymi ostatnimi modelami MBP na Intelu) postanowiłem sobie zobaczyć za ile bym kupił PC-towego laptopa o wydajności i możliwościach (przede wszystkim display) MBP to mi wyszło, że to wcale nie jest przepaść. Oczywiście nie ma co porównywać z komputerem stacjonarnym, ale to dla mnie nie jest żadna opcja.

P,paw

jan pawlak
23-10-2024, 17:02
Każdy ma prawo np. uprawiać hobby tak jak chce, jak uważa że potrzebuje, jak sprawia mu frajdę, jak ...

Ludzie "składają się" z emocji i rozumu.
Twój problem w warstwie rozumu to odpowiedź na pytania :
1.
Jak będziesz prezentował swoje prace, co będzie widać (zakres kolorów) na wydrukach lub w necie na monitorach u oglądających Twoje zdjęcia
2.
Jak Ty lub ludzie starsi niż około 20 lat widzą kolory, ich zakres i relacje

jp

solti
23-10-2024, 18:08
Ktoś tu nieźle demonizuje problemy ze sterownikami Windowsów. Ostatni raz mialem takie chyba w początkach Windowsa 7. Obecnie nie widzę żadnych problemów kompatybilności, czy stabilności Windowsa. Ale faktem jest, że nawet jak buduję składaka, to nie używam żadnych dziwnych komponentów.
Co do zarządzania kolorem, top po kupnie nowego kompa ustawiam je raz i system później działa bezbłędnie. Fakt, że za Windowsa XP, czy 7 były z tym problemy, ale chyba nie mówimy o historii. A monitora HDR nie mam, więc o tym się nie wypowiem.

Shadow
23-10-2024, 20:29
pawel.guraj Miałem PS5 ale sprzedałem. 2 lata po premierze musiałem w starsze produkcje grać bo żadnych exclusivów nie wydawali to podziękowałem. A teraz jak coś wyjdzie to się okazuje że albo od razu albo za kilka miesięcy już jest wersja na PC to co to za ekskluzywność.

Bangi
23-10-2024, 22:32
Ktoś tu nieźle demonizuje problemy ze sterownikami Windowsów. Ostatni raz mialem takie chyba w początkach Windowsa 7. Obecnie nie widzę żadnych problemów kompatybilności, czy stabilności Windowsa. Ale faktem jest, że nawet jak buduję składaka, to nie używam żadnych dziwnych komponentów.
Co do zarządzania kolorem, top po kupnie nowego kompa ustawiam je raz i system później działa bezbłędnie. Fakt, że za Windowsa XP, czy 7 były z tym problemy, ale chyba nie mówimy o historii. A monitora HDR nie mam, więc o tym się nie wypowiem.

Mam takie same zdanie w tym temacie. Złożyłem kilka kompów w swoim życiu - jako amator dla siebie, rodziny, kilku znajomym - i zero jakichkolwiek problemów z czymkolwiek.

cybulski
24-10-2024, 07:34
Od roku z fotami przeszedłem na mini M2, ten tani 16/256 plus Studio Display. Teraz tylko czekam aż wyjdzie Studio M4 Max. Juz nie chce żadnego Windowsa do obróbki zdjęć. Do pracy na biurku mam zwykłego all in one lenovo na i7. Wszystkie foty obrabiam na Mini, rawy ciągnę z synology 1520 i działa to naprawdę sprawnie. O wiele lepiej niż na moim poprzednim kompie z grafiką, który jednak po 5 latach przestał być ok a teraz najtańszy mini bije go na głowę albo na kilka głów. Więc w pecety z win już nie pójdę. Do zdjęć będzie tylko Mac.

pawel.guraj
24-10-2024, 08:17
Mam takie same zdanie w tym temacie. Złożyłem kilka kompów w swoim życiu - jako amator dla siebie, rodziny, kilku znajomym - i zero jakichkolwiek problemów z czymkolwiek.

A tak zupełnie z ciekawości (bo zupełnie nie mam doświadczenia - mam z rzadka używaną wirtualkę Win11Arm) - jak często trzeba dziś Windę przeinstalowywać/instalować od zera żeby wszystko działało? Coś się zmieniło na lepsze - w sensie, czy 4-letnia Winda śmiga tak jak nówka?

p,paw

solti
24-10-2024, 08:48
A tak zupełnie z ciekawości (bo zupełnie nie mam doświadczenia - mam z rzadka używaną wirtualkę Win11Arm) - jak często trzeba dziś Windę przeinstalowywać/instalować od zera żeby wszystko działało? Coś się zmieniło na lepsze - w sensie, czy 4-letnia Winda śmiga tak jak nówka?

p,paw
Nigdy?:lol:
A tak poważnie, jeśli użytkownik jest świadomy tego, co robi, i nie instaluje i odinstalowuje bez przerwy jakichś śmieci, to nie przypominam sobie, kiedy ostatnio miałem potrzebę reinstalki. Od czasów Windowsa 7 chyba nigdy. Na pewno nigdy od czasów Windowsa 10. Kompy działają po 6-8, czasem więcej lat i z systemem nic się nie dzieje.
Ale faktem jest, że przy wcześniejszych wersjach reinstalki to był standard!

Leon007
24-10-2024, 10:40

p,paw

Ostatnio to robiłem z XP.

A teraz do Ciebie pytanie: ile razy dodałbyś pamięci, zmienił procka lub kartę graficzną, zainstalował nowszy system w maku, GDYBYŚ MÓGŁ?

pawel.guraj
24-10-2024, 10:42
Ostatnio to robiłem z XP.

A teraz do Ciebie pytanie: ile razy dodałbyś pamięci, zmienił procka lub kartę graficzną, zainstalował nowszy system w maku, GDYBYŚ MÓGŁ?

Mam 3-letniego MBP M1 i nie jak na razie nie zrobiłbym tego ani razu.
Ostatnio nawet sobie pomyślałem że może czas na jakąś M3 lub coś - i nawet mój fanbojski umysł nie był w stanie wymyślić powodu, dla którego miałbym to zrobić.

Jeżeli chodzi o rozbudowywalność Apple to też mit. Oczywiście laptopów rozbudować się nie da - ale przecież każdego Mini, Studio czy tam MBP Pro da się spokojnie rozbudować przy pomocy komponentów "rynkowych".

Jeżeli chodzi o system to na tym Macu to już 3-ci (Apple wydaje nowe systemy co rok) - oczywiście upgrade a nie reinstall. Od czasu kiedy MacOS przeszedł na APFS gdzie upgrade systemu odbywa się na zasadzie snapshotów partycji read-only (cały system jest read-only) nowa wersja systemu instaluje się jakieś 20min i w zasadzie jest procesem takim samym jak upgrade IOSa - czyli po prostu po reboocie masz nowy system. macOS jak każdy Unix (bo to w końcu w dalszym ciągu jest klon unix'a) - wszystkie dane użytkownika i zainstalowanych programów są odsperaowane od Corowego systemu. Odinstalowanie aplikacji odbywa się po prostu przez skasowanie katalogu, w którym są itp (żadnych bibliotek w jakiś tam system32 itp...)

p,paw

Leon007
24-10-2024, 10:58
System to rzeczywiście kwestia aktualizacji. Ale próg kupienia nowego kompa to, jak czytam, 16 tysięcy. A próg zrobienia 32 GB z 16 GB to jakiś tysiąc.
Sam się zastanawiałem nad przejściem na maka kilka lat temu, nawet poważnie studiowałem plusy dodatnie i ujemne, ale ze względu na to wszystko, co zostało wyżej powiedziane windzie - zrezygnowałem.
Winda stała się całkiem dobra od wersji Win2000.

--- Kolejny post ---

Mam jakiegoś iPada, podarowanego i fakt to tablet, a nie komputer. Do zajrzenia w internet i puszczania spotifaja jest ok, ale poza tym nie widzę przewagi nad tabletami innych systemów.

pawel.guraj
24-10-2024, 11:02
Mam jakiegoś iPada, podarowanego i fakt to tablet, a nie komputer. Do zajrzenia w internet i puszczania spotifaja jest ok, ale poza tym nie widzę przewagi nad tabletami innych systemów.

Tak jak pisałem, dopiero w całym ekosystemie pokazuje "pazury". Poczynając od takich rzecz jak zaczynanie pisania maila na kompie i kończenie pisania na iPadzie (dzieje się to tak po prostu - nic nie trzeba robić), poprzez wspólny system haseł, udostępniania zawartości, wyświetlania ekranów (ja swojego iPada często używam jako fajnego podręcznego monitora do jakiś tam narzędzi) i wiele.

Ja bym żadnego Androida nie użył z bardzo prostego powodu - security (jestem człowiekiem od bezpieczeństwa, wiem co mowię). Oczywiście mega mi się nie podoba to co wymogła EU na Apple - czyli możliwość instalowania apek z niezweryfikowanych źródeł. Z punktu widzenia bezpieczeństwa to jak więszkość działań EU - wylanie dziecka z kąpielą.

p,paw

Leon007
24-10-2024, 11:05
Oboje moich dzieci jest programistami: jedno używa maka, a drugie windy. Gdy zapytałem o linuksa, to oboje go znieważyli. ;)

--- Kolejny post ---

Co do androida, to się absolutnie zgadzam, boleję nad tym, że inne systemy mobilne się nie przebiły. Mówiłem pod kątem szarego użytkownika.

pawel.guraj
24-10-2024, 11:31
Oboje moich dzieci jest programistami: jedno używa maka, a drugie windy. Gdy zapytałem o linuksa, to oboje go znieważyli. ;)

A bo Mac z linuxem rzeczywiście nie na żadnego związku ;-)
Mam podobne zdanie w tym temacie :)

Jądro MacOS'a (ale także IOS'a, IpadOS, TVOs' itp) zbudowane jest na bazie MACH'a - systemu, który o wiele lat wyprzedził swoją innowacyjnością cały rynek.
Przejście MAC'a na ARM spowodowało, że obecnie cała platforma Apple, wszystkie urządzenia oparte są na takiej samej architekturze sprzętowej i programowej.

p,paw

mirror
24-10-2024, 11:33

p,paw

nigdy - system po prostu działa :)

Bangi
24-10-2024, 11:37

p,paw

Mniej więcej od 15 lat tego nie robiłem.
U mnie jakoś od Windows 7 przestałem bawić się takie zabawy. No i dużą zmianą na plus było w pewnym momencie przeskoczenie na dysk SSD pod system.

pawel.guraj
24-10-2024, 11:40
Mniej więcej od 15 lat tego nie robiłem.
U mnie jakoś od Windows 7 przestałem bawić się takie zabawy. No i dużą zmianą na plus było w pewnym momencie przeskoczenie na dysk SSD pod system.

Matko boska, masz od 15 lat tego samego kompa?

p,paw

mirror
24-10-2024, 11:44
Ja bym żadnego Androida nie użył z bardzo prostego powodu - security (jestem człowiekiem od bezpieczeństwa, wiem co mowię). Oczywiście mega mi się nie podoba to co wymogła EU na Apple - czyli możliwość instalowania apek z niezweryfikowanych źródeł. Z punktu widzenia bezpieczeństwa to jak więszkość działań EU - wylanie dziecka z kąpielą.

p,paw

te działania UE to może być reakcja na wdrażanie standardów w produkty Apple np. HTML5 - to co robią to już nawet śmieszne nie jest, dodatkowo dochodzi jeszcze kulawa polityka informacyjna :) co nie działa. ogólnie to nie jest wielką sztuką osiągnąć jakiś poziom bezpieczeństwa w tak zamknietym i powoli wrażającym (lub nie wdrażającym) standardy systemie

pawel.guraj
24-10-2024, 11:46
te działania UE to może być reakcja na wdrażanie standardów w produkty Apple np. HTML5 - to co robią to już nawet smieszne nie jest, dodatkowo dochodzi jeszcze kulawa polityka informacyjna :) co nie działa. ogólnie to nie jest wielką sztuką osiągnąć jakiś poziom bezpieczeństwa w tak zamknietym i powoli wrażającym (lub nie wdrażającym) standardy systemie

Nie, to jest reakcja wyłącznie na to, że a umieszczenie apek w sklepie Apple, trzeba płacić. Od płatności w Apkach apple też pobiera marżę i to się EU nie podobało. Bo jak wiadomo w komunie prywatnej firmie nie wolno robić co się chce :)

p,paw

mirror
24-10-2024, 12:03
Nie, to jest reakcja wyłącznie na to, że a umieszczenie apek w sklepie Apple, trzeba płacić. Od płatności w Apkach apple też pobiera marżę i to się EU nie podobało. Bo jak wiadomo w komunie prywatnej firmie nie wolno robić co się chce :)

p,paw

ja zasadniczo popieram działania UE mające na celu wymuszenie standardów zarówno hardwarowych jak i softwarowych - moim zdaniem UE mogłaby robić znacznie więcej ;) a jeśli chodzi o płatności i optymalizację podatkową to jeszcze więcej niż znacznie - ktoś musi wymuszać stosowanie standardów (nie ma czegoś takiego jak samokontrolujący lub samoograniczający się kapitalizm) bo będzie jak z kodowaniem polskich znaków kilkanaście standardów, a bezsilne państwo nie jest w stanie (lub nie chce) wymusić stosowania normy, co można zrobić jednym ukazem ministra np. finansów że systemy niezdogne z polską normą nie mogą być stosowane w administracji lub finansowane przez administrację.

Leon007
24-10-2024, 12:23
(...) bo będzie jak z kodowaniem polskich znaków kilkanaście standardów, a bezsilne państwo nie jest w stanie (lub nie chce) wymusić stosowania normy, co można zrobić jednym ukazem ministra np. finansów że systemy niezdogne z polską normą nie mogą być stosowane w administracji lub finansowane przez administrację.
Oooo! Po co? Ilu urzędasów straciłoby pracę polegającą na przystosowywaniu.
Widziałeś kiedyś biurokratę, który sam z siebie ogranicza biurokrację? Dla mnie wskaźnikiem zmiany mentalności biurokraty będzie koniec zmiany czasu letni-zimowy. Prawie 100% ludzi chce z tym skończyć, ale bruksela cały czas ma jakiś ważny powód, żeby tego nie zrobić. A to jest przedsięwzięcie, w którym nic nie trzeba robić, wystarczy opublikować komunikat "od dzisiaj nic nie robimy". Ile biurek by opustoszało, bezrobocie wśród urzędasów przebiłoby "psychologiczną barierę".
Najpierw piekło musi zamarznąć i niebo zapłonąć.

Bangi
24-10-2024, 13:57
Matko boska, masz od 15 lat tego samego kompa?

p,paw

Nie łap mnie za słówka...
Na przestrzeni mniej więcej 15 lat przeszedłem 2 większe modernizacje i one oczywiście wymusiły instalowanie systemu od nowa + 2 mniejsze, które nie wiązały się z reinstalacją systemu, ale nie było potrzeby reinastalacji z powodów zamulania, awarii, itp.

pawel.guraj
24-10-2024, 14:01
Nie łap mnie za słówka...
Na przestrzeni mniej więcej 15 lat przeszedłem 2 większe modernizacje i one oczywiście wymusiły instalowanie systemu od nowa + 2 mniejsze, które nie wiązały się z reinstalacją systemu, ale nie było potrzeby reinastalacji z powodów zamulania, awarii, itp.

Absolutnie nie miałem zamiaru "łapać za słówka". Raczej byłem ciekawy czy to jest case non-stop modernizacji od 15 lat czy jednak była po drodze wymiana.

Ja na początku kariery z MBP też miałem zwyczaj instalowania od zera każdej nowej wersji MacOS'a - przyzwyczajenie z Windowsa. Potem mi skutecznie przeszło, szczególnie po tym - jak pisałem - Apple wprowadziło mechanizm w którym "rdzeń" systemu jest read-only, a więc nienaruszalny a w trakcie upgrade po prostu jest wymieniany na nowy.

p,paw

Bangi
24-10-2024, 15:36
U mnie modernizacja to raczej była z przyczyn związanych z grami niż innymi potrzebami. Natomiast obecnie myślę o upgrade ze względu na to, że procek mam już jednak dość wiekowy - choć pewnie spokojnie by jeszcze pociągnął parę lat, to jednak mam ochotę przeskoczyć o 6 generacji do przodu.

Dodam, że ja jeszcze czasami lubię odpalić jakieś gierki.

cohontes
24-10-2024, 16:32
W sumie jakbym miał polecić komukolwiek cokolwiek szczególnie dla content creator to bez zastanowienia cokolwiek co wypuściło teraz Apple z ARM. Sam śmigam na M2 Air. No i w sumie najlepsze z czegokolwiek kiedykolwiek mi się korzystało. Stacjonarnie mam RTX Super 4070ti i 5700x3D, w pracy dosyć mocnego Della. Ale i tak jak mam obrobić zdjęcia czy edytować film to kończę na Macu.

Komputer to chyba tylko do dwóch gier lol i MSFS :lol: bo jak mam grać w cokolwiek innego to wolę odpalić po prostu PS5.

mirror
24-10-2024, 17:47
Oooo! Po co? Ilu urzędasów straciłoby pracę polegającą na przystosowywaniu.
Widziałeś kiedyś biurokratę, który sam z siebie ogranicza biurokrację? Dla mnie wskaźnikiem zmiany mentalności biurokraty będzie koniec zmiany czasu letni-zimowy. Prawie 100% ludzi chce z tym skończyć, ale bruksela cały czas ma jakiś ważny powód, żeby tego nie zrobić. A to jest przedsięwzięcie, w którym nic nie trzeba robić, wystarczy opublikować komunikat "od dzisiaj nic nie robimy". Ile biurek by opustoszało, bezrobocie wśród urzędasów przebiłoby "psychologiczną barierę".
Najpierw piekło musi zamarznąć i niebo zapłonąć.

też się zastanawiam co jest powodem blokady (tak długiej) zakończenia zmiany czasu, jak na zmianie czasu się zarabia? ma ktoś jakies pomysły bo jak niewiadomo o co chodzi to ...

dan_jo
24-10-2024, 18:01
Od roku z fotami przeszedłem na mini M2, ten tani 16/256 plus Studio Display.

Jak oceniasz ten monitor, masz ze zwykłym ekranem czy nano?

cybulski
24-10-2024, 22:14
Jak oceniasz ten monitor, masz ze zwykłym ekranem czy nano?

Zwykły. Wg mnie jest super do Maca.

NorthPole
25-10-2024, 00:39
Wszystkie foty obrabiam na Mini, rawy ciągnę z synology 1520 i działa to naprawdę sprawnie.
A jak ciągniesz rawy -- po kablu czy wifi? I jeszcze zapytam, jaki masz rozmiar dysku?

cybulski
25-10-2024, 05:13
A jak ciągniesz rawy -- po kablu czy wifi? I jeszcze zapytam, jaki masz rozmiar dysku?

Po kablu. A drugie pytanie to o wielkość dysków w NASie Synology czy w Macu Mini?

cauchy
25-10-2024, 05:47
Ten monitor bylby prze gdyby byl 32”

cybulski
25-10-2024, 05:58
Mam podstawowego Maca Mini M2 16/256 oraz taki dock do niego gdzie mogą mieścić się dwa dodatkowe dyski SSD i NVME (https://allegro.pl/oferta/hub-stacja-dokujaca-mc25pro-max-z-usb-c-m-2-nvme-ssd-do-mac-mini-m1-m2-hdmi-12835299117). Na ten moment mam dodatkowy jakiś zwykły SSD 512. Tego dysku używam tylko do składowania plików roboczych fotoszopa a jeśli korzystam z DXO to rawy i eksporty są bezpośrednio na NASa po kablu (na ten moment to 1Gb/s).
Obecny MINI jest przejściowy, chciałem sprawdzić jak to się sprawdza w pracy z NASem bo Windows, DXO słabo sobie radziły. Na MINI jest bdb.

W przypadku gdy przejdę na Mac Studio (czekam na M4 MAX), to tam jest gniazdo sieciowe 10Gb/s. Switche w domu mam już przygotowane na to, kable które kiedyś kładłem w domu podczas remontu to ekranowane ftp kat 6.

W NASie Synology mam aktualnie 5 dysków w raidzie 6 (dokładnie shr2) każdy po 4TB co daje mniej więcej 10,9 TB przestrzeni. Na chwilę obecną mam jeszcze wolnego około 2,6 TB.
Raid w NASie jest z keszem, złożonym z dwóch NVME.

18593

--- Kolejny post ---

Ten monitor bylby prze gdyby byl 32”

Apple ma taki 6K Pro XDR, to chyba kolejny poziom dla zawodowców :) jako amator nie mam aż takich wymagań :mrgreen:
https://www.apple.com/pl/pro-display-xdr/

cybulski
25-10-2024, 06:31
Co mogę jeszcze dodać, to myślę że największym wyzwaniem, przy dużym archiwum zdjeć (rawów) jest to aby archiwum z wielu lat ( u mnie od 2004) było po pierwsze dostępne od ręki (na kilku urządzeniach 24/7) bez pitolenia się, po drugie aby było w miarę bezpieczne (to kolejna sprawa którą mogę opisać gdy ktoś będzie zainteresowany) no i aby transfer był na przyzwoitym poziomie (Maci mają to dobrze zrobione po sieci RJ45 lub po thunderboldzie 40Gb/s).
Bo dla mnie nie jest w ogóle problemem wydajność Maca którego mam obecnie ani to że ma mały dysk, z którego w zasadzie nie korzystam, a służy tylko do zainstalowania programów do edycji foto (u mnie to przede wszystkim DXO, PS, FastRaWViewer) Od M1/M2 Maci to (dla mnie) game changer :)

Zresztą zanim zdecydowałem się przejść w 2023 na Maca do fotografii, to po prostu skorzystałem z doświadczeń tego kolegi https://thomasvoland.com/blog/ Bo uważam, że mimo sporej wiedzy IT którą posiadam, są po prostu praktycy w dziedzinie fotografii i "rozwiązań" dla fotografujących, z których po prostu mogę skorzystać bez teoretyzowania czy też doktoryzowania się długimi godzinami. A na to szkoda mi było czasu, na te własne rozkminki aby metodą prób i błędów osiągnąć przyzwoitą konfigurację :) Dodam że zarządzanie barwą to atut. Bez pitolenia się z tym jak to jest w windows i kalibracjami i doktoryzowaniem się, teoriami różnych guru, na co nie miałem po prostu nigdy ochoty. Wolałem rozwiązanie pewne od praktyka, który pracuje z fotografią na codzień.

https://thomasvoland.com/blog/mac-vs-pc-w-fotografii-i-retuszu/
https://thomasvoland.com/blog/komputery-do-retuszu-lista/

Bangi
25-10-2024, 10:37
A ja zainspirowany trochę tym wątkiem, zainstalowałem sterowniki "studio" (nVidia) i ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu np. aplikowanie filtrów Nik Collection czy odszumianie w PS nabrały turbo prędkości.
cybulski - ten Mac z 16 GB RAM bez problemu ogarnia LR/PS?

cybulski
25-10-2024, 10:45
A ja zainspirowany trochę tym wątkiem, zainstalowałem sterowniki "studio" (nVidia) i ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu np. aplikowanie filtrów Nik Collection czy odszumianie w PS nabrały turbo prędkości.

Bez najmniejszego problemu. PS to też sprawnie śmiga na tym all in on. Ale LR dopiero na Mini tak jak należy, bo dotąd mnie po prostu wqurwiał.jednak LR prawie w ogóle nie używam. U mnie przy dxo/PS nie ma dla niego racji bytu po prostu.

pawel.guraj
25-10-2024, 10:53

Trzeba pamiętać, że ogólnie w MacOS (i aplikacje) jest znacznie mniej pamięciożerny niż Windows, więc pamięć też trzeba trochę inaczej liczyć.
Ja w sowim MBP mam 32GB i nigdy nie potrzebowałem więcej (mam nawet wyłączonego SWAP'a - co w Windowsie jest chyba nierabialne)

p,paw

cybulski
25-10-2024, 10:56
Chyba po prostu aplikacje na procesory M zostały w większości, nie wszystkie, zoptymalizowane pod te ARMy bo zachowują się jakby ktoś im kule od nogi odczepił.

Ale są też takie knoty jak DPP Canona czy X Raw Studio Fuji gdzie nieważne czy Windows czy Mac, ta sama bieda. One powylatywały z komputerów u mnie bardzo szybko. Szkoda miejsca i czasu na takie "oprogramowanie".

pawel.guraj
25-10-2024, 11:01
Chyba po prostu aplikacje na procesory M zostały w większości, nie wszystkie, zoptymalizowane pod te ARMy bo zachowują się jakby ktoś im kule od nogi odczepił.

Bo ARM to architektura RISC, wielokrotnie wydajniejsza od archaicznej architektury x86. Niestety Intel dawno temu przechodząc na architekruę 32-bitową zdecydował się utrzymać zgodność z 286 itp - do dziś odbija się to na wydajności i przede wszystkim energochłonności tej platformy.

Mój MPB potrafi na baterii pracować 3 dni. Na pełnej wydajności LR na baterii ciągnie dobre 4-5 godzin, kiedy na Intelu starczało na jakieś 40 minut.

p,paw

cauchy
25-10-2024, 16:03
Intel sie jeszcze ogarnie, tak jak ogarnal sie z procesorami.

Bangi
25-10-2024, 16:51
cybulski pawel.guraj - dzięki za wyjaśnienie odnośnie wydajności.

NorthPole
25-10-2024, 22:08
Mam podstawowego Maca Mini M2 16/256 oraz taki dock do niego gdzie mogą mieścić się dwa dodatkowe dyski SSD i NVME (https://allegro.pl/oferta/hub-stacja-dokujaca-mc25pro-max-z-usb-c-m-2-nvme-ssd-do-mac-mini-m1-m2-hdmi-12835299117). Na ten moment mam dodatkowy jakiś zwykły SSD 512. Tego dysku używam tylko do składowania plików roboczych fotoszopa a jeśli korzystam z DXO to rawy i eksporty są bezpośrednio na NASa po kablu (na ten moment to 1Gb/s).
Obecny MINI jest przejściowy, chciałem sprawdzić jak to się sprawdza w pracy z NASem bo Windows, DXO słabo sobie radziły. Na MINI jest bdb.

Wielkie dzięki za informacje na temat Twojej konfiguracji i wrażeń z użytkowania. Ja również składuje pliki na Synology (DS920+), ale nie mogę się łączyć po kablu (tylko WiFi), dlatego planuję dopłacić do większego dysku (1TB) w Macu na bieżące prace.
Pisałeś, że czekasz na Mac Studio M4. Też bym wolał nowszą wersję, ale nie wiem, czy wytrzymam z zakupem do przyszłego roku :lol:

cybulski
26-10-2024, 06:19
Wielkie dzięki za informacje na temat Twojej konfiguracji i wrażeń z użytkowania. Ja również składuje pliki na Synology (DS920+), ale nie mogę się łączyć po kablu (tylko WiFi), dlatego planuję dopłacić do większego dysku (1TB) w Macu na bieżące prace.
Pisałeś, że czekasz na Mac Studio M4. Też bym wolał nowszą wersję, ale nie wiem, czy wytrzymam z zakupem do przyszłego roku :lol:

Ten dock który zalinkowakem też jest rozwiązaniem. W środku mozba włożyć np 2TB nvme i sprawa załatwiona. Dziala to bardzo dobrze.

cybulski
26-10-2024, 06:52
Natywny jednak 1TB jest szybszy niż ten 512, tak mówią testy.

Rok temu miałem brać Studio M2 MAX ale już były rumorsy że wypuszczą Studio M3 MAX. Widać coś się opóźnia i planują Studio wydać dopiero na M4, MAX i Ultra. Testy pokazują że M4 MAX ma być bardziej mocarny niż M2 Ultra.

Przemek_PC
26-10-2024, 08:44
Odnośnie wykorzystania komputera do gier to właśnie jestem po zmianie platformy opartej na i7 3770K podkręconym do 4.2GHz z 32GB RAM DDR3 na platformę opartą na Ryzen 7 5700X3D z 32GB RAM DDR4. Karta graficzna RTX 3070, generująca obraz dla trzech monitorów FHD. Przyrost fps w grach wyścigowych (Assetto Corsa Competizione, Le Mans Ultimate) to około 2.5 raza przy czym mówimy o wzroście z jeszcze grywalnych 40-45fps w przypadku i7 do bardzo komfortowych 110-120fps przy lepszych ustawieniach grafiki w przypadku Ryzena (monitory maja maksymalne odświeżanie 165Hz). Wzrost fps w przypadku Microsoft Flight Simulator jest nieco mniejszy ale w tym przypadku to jest różnica grać albo nie grać gdyż w przypadku i7 fps spadał poniżej krytycznego 20fps do 16-17fps dla prostej Cessny 152 i poniżej 14fps dla skomplikowanego Boeinga 747. Obecnie dla Cessny 152 mam 35fps a dla 747 około 25fps. Ogólnie jestem bardzo zadowolony ze zmiany platformy aczkolwiek po 10 latach rozwoju technologicznego oczekiwałbym większego niż 2.5 raza wzrostu wydajności.
Dlaczego Ryzen 7 5700X3D? Według testów w sieci te 100MB 3D cache robi robotę w przypadku MSFS2020 stąd wybór tego właśnie procesora.

solti
26-10-2024, 09:14
Wydaje mi się, że wąskim gardłem jest karta graficzna.

Przemek_PC
26-10-2024, 09:49
W przypadku MSFS obecnie mam równowagę między CPU a GPU przy czym GPU wykonuje dodatkową pracę gdyż używam DLSS. Wąskim gardłem jest sama aplikacja, która słabo wykorzystuje dostępne zasoby. Podobno w MSFS 2024 ma się to zmienić. Premiera 29 listopada.
W przypadku Le Mans Ultimate może być tak jak piszesz bo użycie GPU jest na poziomie 96%.

jan pawlak
26-10-2024, 10:39
Zdjęcia ze smartfona można "wywoływać"/obrabiać w LR albo na Androidzie w smartfonie albo np. na PC w LR w Windows, LR jest "taki sam" z trochę innym interfejsem, wyniki obróbki praktycznie takie same.

Są dwa sposoby sensownego używania Androida do obróbki zdjęć, albo podłącza się smartfon (HDMI/USB) do monitora (bez PC) albo uruchamia w PC (Windows) program Samsung Dex.

W S24U można robić/ustawić zdjęcia w rozdzielczości matrycy [Mpix] 12, 24, 50 200 co prowadzi do tego że pliki RAW mogą osiągać rozmiar około 180 MB.
Przy dużych plikach w Androidzie w LR wszystko idzie gładko i szybko a w Windows w LR opornie i bywa że się zacina. Nawet w Adobe PS 2024 idzie opornie ale bez zacięć.

Komputer do obróbki zdjęć dla fotografujacego smartfonem to smartfon + dobry monitor

jp

tomfoot
26-10-2024, 10:53
Widzę, że można zamieszczać w tym wątku wpisy na różne tematy. To ja może w tej konwencji dodam od siebie, że thermomix ma od kilku lat wbudowany monitor. Nie trzeba do niego smartfona.

Leon007
26-10-2024, 13:40
Widzę, że można zamieszczać w tym wątku wpisy na różne tematy. To ja może w tej konwencji dodam od siebie, że thermomix ma od kilku lat wbudowany monitor. Nie trzeba do niego smartfona.

A przepis na zagotowanie wody i na jajecznicę sam pociągnie z netu, czy jednak przez smartfona?

mirror
26-10-2024, 19:08

szeroki gamut czy srgb i czy da się to kalibrować i1 display pro?

Bangi
26-10-2024, 19:59
Zdjęcia ze smartfona można "wywoływać"/obrabiać w LR albo na Androidzie w smartfonie albo np. na PC w LR w Windows, LR jest "taki sam" z trochę innym interfejsem, wyniki obróbki praktycznie takie same.

Są dwa sposoby sensownego używania Androida do obróbki zdjęć, albo podłącza się smartfon (HDMI/USB) do monitora (bez PC) albo uruchamia w PC (Windows) program Samsung Dex.

W S24U można robić/ustawić zdjęcia w rozdzielczości matrycy [Mpix] 12, 24, 50 200 co prowadzi do tego że pliki RAW mogą osiągać rozmiar około 180 MB.
Przy dużych plikach w Androidzie w LR wszystko idzie gładko i szybko a w Windows w LR opornie i bywa że się zacina. Nawet w Adobe PS 2024 idzie opornie ale bez zacięć.

Komputer do obróbki zdjęć dla fotografujacego smartfonem to smartfon + dobry monitor

jp

Nie podpinam mojego Pixela 6 Pro do monitora, a bez problemu robię proste korekty w Lr i to nawet nie na RAW-ach... Na media społecznościowe w zupełności wystarczy.

tomfoot
26-10-2024, 21:52
A przepis na zagotowanie wody i na jajecznicę sam pociągnie z netu, czy jednak przez smartfona?

Sam ciągnie do aplikacji posiadanej. Tyle, że dostęp do aplikacji zainstalowanej do wbudowanego monitora uzyskać można tylko po wcześniejszym zainstalowaniu tejże aplikacji niewiadomopoco w telefonie. Musieli wybitni inżynierowie to wszystko opracować. Tacy co latami zajmowali się opracowywaniem różnorakich procedur. No i zapewne AI im pomagała oraz przepisy unii europejskiej.

mkamelg
27-10-2024, 14:35

Zanim Ciebie skusi, to sprawdź sobie w Internecie czy obecnie używany przez Ciebie monitor będzie pracował poprawnie z Macami z procesorami Apple Mx. Mój nie pracował i kupując w 2021 roku Maca mini z procesorem Apple M1 musiałem kupić sobie również nowy monitor co bardzo mnie zasmuciło, bo z piątki z groszami do wydania zrobiła się ponad ósemka z groszami do wydania. Także musisz brać pod uwagę również to, że być może będziesz musiał wydać pieniądze na nowy monitor. Nowy, ale jaki? Moim zdaniem prawdopodobnie każdy posiadający porty Thunderbolt 3 lub USB-C.

NEC ma chyba cały czas jakieś problemy:

https://update.sharpnecdisplays.us/spectraview/nec_spectraview_readme_macos_v1_1_44_en.html

EIZO dosyć dobrze ogarnął temat:

https://www.eizoglobal.com/support/compatibility/pc/mac/apple-m1/index.html

https://www.eizoglobal.com/support/compatibility/pc/mac/apple-m1/M1M2M3_compatibility_EN.pdf

BenQ chyba najlepiej ogarnął temat:

https://www.benq.eu/pl-pl/knowledge-center/knowledge/how-do-i-connect-my-mac-m1-to-benq-monitor.html

https://www.benq.eu/pl-pl/monitor/monitors-for-macbook.html

Asus którego monitorów używam od kilkunastu lat bardzo dobrze ogarnął temat:

https://www.asus.com/pl/displays-desktops/monitors/proart/filter?SubSeries=Photography,Filmmaking-Video-Editing&Spec=476,477,478,474,475

Na tej liście szczególną uwagę należy zwrócić na model, którego jeszcze nie ma w sprzedaży, a mianowicie na Asus ProArt Display PA27JCV. To chyba pierwszy w historii Asusa monitor o rozdzielczości 5K (5120 x 2880), czyli takiej samej jaka jest w Apple Studio Display. Recenzję pisaną tego modelu monitora można znaleźć tutaj https://www.parkablogs.com/content/review-asus-proart-pa27jcv-5k-display albo w wersji wizualnej na YouTube https://www.youtube.com/watch?v=4cR8OoWE3Us (autor obydwu recenzji jest ten sam).

Ja osobiście aktualnie używam modelu Asus ProArt Display PA27AC i nie jestem z niego w pełni zadowolony, bo ma pokrycie przestrzeni barw 100% sRGB ale tylko 8-bitowe, więc bida z nędzą przez kraj pędzą. Wcześniej miałem model ASUS ProArt PA279Q z pokryciem przestrzeni barw 99% Adobe RGB niepełne 10-bitowe (8 bitów + FRC) i to było to, no ale co z tego jak zachowywał się nieprzewidywalnie pod moim Mac mini z procesorem Apple M1. Chętnie przesiadłbym się na Apple Studio Display, ale nie miałbym gdzie podłączyć do niego konsoli PS5, więc temat sam się uciął.

Z DxO PhotoLab trzeba uważać. Bodajże od wersji 6 domyślnie pracuje w jakiejś roboczej przestrzeni barw DxO Wide Gamut (jakiś miks Adobe RGB z DCI-P3, prawdopodobnie pod kątem używania go z monitorami od Apple?).

https://www.dxo.com/news/white-paper-wide-gamut/

„Since then, technology has evolved and monitors have improved. With Display P3 monitors used in recent Apple computers, their native red is “redder” than the “reddest red” that DxO PhotoLab 5 could produce. In order to simulate pure AdobeRGB red on such a monitor, the color management system must dilute it slightly and make it less intense by adding a small amount of blue. The much wider working color space of DxO PhotoLab 6 — which comprises both AdobeRGB and Display P3 — solves this and can produce pure, native color on such a display.”

Można zmienić roboczą przestrzeń barw na Classic (Legacy), gdzie program będzie pracował w przestrzeni barw Adobe RGB. Czyli kupując nowy monitor, lepiej żeby to był monitor szerokogamutowy z jak najszerszym pokryciem przestrzeni barw Adobe RGB lub DCI-P3.

Tak, użytkuję DxO PhotoLab bodajże od wersji 5 i tak, nie wszystko mi się w nim podoba.

NorthPole
27-10-2024, 14:41
Dzięki za to zestawienie. Mój monitor ma już swoje lata, więc liczę się z tym, że będę musiał go wymienić. Jeśli zdecyduję się na Maca, to prawdopodobnie wybiorę Apple Studio Display. Ale na razie czekam na impuls. cybulski dał mi do myślenia i nie wiem czy nie zaczekam na Maca Studio z M4.

cybulski
28-10-2024, 05:19
Dzięki za to zestawienie. Mój monitor ma już swoje lata, więc liczę się z tym, że będę musiał go wymienić. Jeśli zdecyduję się na Maca, to prawdopodobnie wybiorę Apple Studio Display. Ale na razie czekam na impuls. cybulski dał mi do myślenia i nie wiem czy nie zaczekam na Maca Studio z M4.

Ja wziąłem dlatego właśnie najpierw taniego Mini aby się przekonać w praktyce czy system Apple jest dla mnie. Co prawda mam starego mac booka pro od dość dawna, więc już jakieś obeznanie z tym systemem miałem. Do pracy poza zdjęciami mam Windowsa na biurku.

cybulski
28-10-2024, 07:22
Z DxO PhotoLab trzeba uważać. Bodajże od wersji 6 domyślnie pracuje w jakiejś roboczej przestrzeni barw DxO Wide Gamut (jakiś miks Adobe RGB z DCI-P3, prawdopodobnie pod kątem używania go z monitorami od Apple?).

https://www.dxo.com/news/white-paper-wide-gamut/

„Since then, technology has evolved and monitors have improved. With Display P3 monitors used in recent Apple computers, their native red is “redder” than the “reddest red” that DxO PhotoLab 5 could produce. In order to simulate pure AdobeRGB red on such a monitor, the color management system must dilute it slightly and make it less intense by adding a small amount of blue. The much wider working color space of DxO PhotoLab 6 — which comprises both AdobeRGB and Display P3 — solves this and can produce pure, native color on such a display.”

Można zmienić roboczą przestrzeń barw na Classic (Legacy), gdzie program będzie pracował w przestrzeni barw Adobe RGB. Czyli kupując nowy monitor, lepiej żeby to był monitor szerokogamutowy z jak najszerszym pokryciem przestrzeni barw Adobe RGB lub DCI-P3.

Tak, użytkuję DxO PhotoLab bodajże od wersji 5 i tak, nie wszystko mi się w nim podoba.

Ciężko mi powiedzieć czy z DXO WideGamut trzeba uważać. Wcześniej czy później monitory będą szersze niż sRGB. Na urządzeniach Appla P3 staje się standardem. Sam się przekonałem u siebie jaka jest różnica w tych najbardziej nasyconych kolorach, stąd odkąd się pojawił używam wyłącznie WideGamut w DXO i mogę potwierdzić że tak właśnie jest jak na obrazku poniżej z tym sRGB, brakuje pełnego spektrum po prostu w nasyconych jaskrawych.

18652

--- Kolejny post ---

W pewnym momencie trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy ma sens pogoń za coraz nowszymi body i szkłami, podczas gdy narzędzia do edycji mamy takie które ograniczają to co widzimy.
Stąd słuchając mądrzejszych ode mnie wybrałem sprzęt Apple z monitorem Appla.

Nie chciało mi się doktoryzować jak uzyskać prawidłowe AdobeRGB na windows, że trzeba odpowiedni monitor z Display Port bo tylko tam jest kolor 10bitowy, że trzeba to i tamto i milion różnych rzeczy.
Po prostu wolałem wyjąć z pudełka sprzęt Appla podłączyć, ustawić w systemie Apple Display P3-600 nits i mieć jakiś standard (DCI-P3) bez żadnego doktoryzowania się i spędzania godzin na kalibracji czy też doborze właściwego sprzętu. Szkoda mi po prostu było na to czasu, energii i wysłuchiwania różnych guru jak to poprawnie trzeba skalibrować i kalibrować co jakiś czas :) Robię zdjęcia i nie potrzebuję ładować sobie do głowy wiedzy niepotrzebnej ale też chcę mieć u siebie właściwie wyświetlane zdjęcia.
I tak, mało mnie interesuje, czy oglądający ma taki czy inny monitor i co widzi :) to w sumie jego problem ale już nie mój :D

Zacytuję, trochę przekornie, hasło przewodnie Szymona Brodziaka - "jesteś tym co widzisz"

cybulski
30-10-2024, 11:04
https://www.facebook.com/share/c3NLbPmCMeTdQzZP/

18673

18674

Bangi
30-10-2024, 12:01
A jak jest z dokładaniem RAM-u do takiego Mac-a? Da się to zrobić samemu i względnie tanio? Dobrze kojarzę, że się nie da?

cauchy
30-10-2024, 12:04
********y
win10 kończy wsparcie w przyszłym roku, a powiem szczerze że po tych nowościach zastanawiam się czy nie zmienić swojej szafy na to pudełko
czemu dali speak out na przodzie a nie na tył? :roll: anyway, mogę połączyć głśniki przez bt

cybulski
30-10-2024, 12:11
Monitor studio display ma głosniki. Powiem szczerze że nigdy nie użyłem wewnętrznego głośnika z Mini, albo słuchawki albo z monitora.

Ceny dali bardzo dobre w tych entry level modelach. W sumie ten najtańszy spoko jest do zdjęć jeśli ktoś, jak ja, nie ma kosmicznych wymagań nie wiadomo po co :D

pawel.guraj
30-10-2024, 12:11
A jak jest z dokładaniem RAM-u do takiego Mac-a? Da się to zrobić samemu i względnie tanio? Dobrze kojarzę, że się nie da?

Wydaje mi się, że w ARM'owych Mini nie ma możliwości rozbudowy (pamięć jest wlutowana w płytę).
Jak chcesz rozbudowywać to albo Studio albo Pro.

Rzeczywiście przy tych cenach zrobiła się to bardzo atrakcyjna opcja.

p,paw

cauchy
30-10-2024, 12:16
Na pewno nie bede korzystal z glosników z monitora, muzyka stnowi ważny element mojego życia i chcę mieć swoj zestaw 2.1 [emoji4]
Czy mojego Asusa proart da sie pozenic z takim maczkiem?

pawel.guraj
30-10-2024, 12:22
Na pewno nie bede korzystal z glosników z monitora, muzyka stnowi ważny element mojego życia i chcę mieć swoj zestaw 2.1 [emoji4]
Czy mojego Asusa proart da sie pozenic z takim maczkiem?

Myślę, że bez problemu. Zapewne nawet HDR na tym pójdzie.
M-kowa implementacja HDMI na jedynie problemy ze starszymi urządzeniam a w szczególności z różnymi archaicznymi rzutnikami...

p,paw

MstrG
30-10-2024, 12:25
https://www.facebook.com/share/c3NLbPmCMeTdQzZP/

Ja wstępnie wczoraj zamówiłem, aby zobaczyć czy obrabianie zdjęć z Z9 będzie na podobnym poziomie jak na obecnym X670E Aorus Master + 7900x3d + 64GB/6000MHz/CL30 + 4070 Super FE.
Bardziej zastanawiam się, czy nie będę żałować ewentualnej przesiadki w niedalekiej przyszłości przy coraz bardziej rozbudowywanych funkcjach AI.

Jak najlepiej podłączyć zewnętrzny dysk, tak aby na nim obrabiać zdjęcia?
Spokojnie podłączę do tego mini Logitech MX Keys i MX Master 3?

cybulski
30-10-2024, 16:06
Ja korzystam z zewnętrznych na synology przez sieć po kablu. Ale każdy dysk da się podłączyć po usbc lub lepiej też mieć docka dodatkowego na dyski ssd czy nvme. Linkowakem kilka postów wcześniej jakiego ja używam.

cybulski
30-10-2024, 16:42
Widać, że Apple poszedł chyba po rozum do głowy bo wersja entry 16/256 jest tańsza niż poprzednia na M2 16/256 którą kupowałem. Wiadomo że to bardzo dobry ruch aby złapać nowych użytkowników.

--- Kolejny post ---

Ja wstępnie wczoraj zamówiłem, aby zobaczyć czy obrabianie zdjęć z Z9 będzie na podobnym poziomie jak na obecnym X670E Aorus Master + 7900x3d + 64GB/6000MHz/CL30 + 4070 Super FE.
Bardziej zastanawiam się, czy nie będę żałować ewentualnej przesiadki w niedalekiej przyszłości przy coraz bardziej rozbudowywanych funkcjach AI.

Jak najlepiej podłączyć zewnętrzny dysk, tak aby na nim obrabiać zdjęcia?
Spokojnie podłączę do tego mini Logitech MX Keys i MX Master 3?

Którą wersję zamówiłeś?

Bangi
30-10-2024, 16:50
Widzę że nowego Mac-a można wyrwać już za 2499 PLN i chłopaki piszą, że nikt niczego nie weryfikuje
https://www.pepper.pl/share-deal-from-app/916510

cauchy
30-10-2024, 17:13
idealna cena żeby zacząć pracę na applu
ja będę celował jednak w M4 Pro, i nie wiem nawet czy wytrzymam do przyszłego roku, mam już iphona (od 12 lat), mam macbooka od pół roku, to byłby naturalny krok

cybulski
30-10-2024, 17:43
Jeśli celujesz w Pro to bym się nawet nie zastanawiał chwili.

MstrG
30-10-2024, 23:58
Którą wersję zamówiłeś?

Zamówiłem 16/256. Na razie na próbę. Jak mi się spodoba to będę się rozglądać za czymś lepszym. W tej cenie głupio by było nie spróbować, a jeszcze mogę przecież zrezygnować.
Komputer składałem z myślą, że będę w wolnych chwilach grać. Jest cichutki, bo chlodzenie to NZXT Kraken Elite 360, wszystko zamknięte w odbudowie NZXT H9 Elite, Rzeczywistość pokazała, że głównie pracuję na programach od Adobe, a jak już gram to na PS5.

cybulski
31-10-2024, 07:02
Dodatkową zaletą u mnie to fakt że miejsce w biurku gdzie kiedyś stała ta duża obudowa pc teraz mam na plecak foto i inne małe torby a na mini stoi monitor. No i jest cicho w końcu :) Wydajność u Ciebie to ciężko zapewne będzie pobić podstawową wersją, raczej tego bym nie oczekiwał, ale jestem ciekaw jak to będzie wyglądać w praktyce na programach Adobe porównanie

--- Kolejny post ---

Ja jeszcze wykorzystuję Maca do zarządzania playlistami w Apple Music. Muzyka (jazz) jest dla mnie tak samo ważna jak fotografia. Korzystam też z TuneMyMysic do synchronizacji playlist na Tidala i Spotify. I w końcu mogę tworzyć sobie playlisty w jednym miejscu wygodnie na macu gdzie potem mam to samo na telefonie, streamerze i do samochodu.

--- Kolejny post ---

A odkąd podpiąłem do mini monitor Apple Studio Display to już wiedziałem, że nie ma odwrotu do pc :D Za dużo plusów przy minimalnym wysiłku konfiguracji. Zarządzanie barwą po prostu jest wprost z pudełka i w to nie muszę wnikać jakoś wcale.

cauchy
31-10-2024, 09:23
ja mam jeszcze playlisty na Winampie, v2.95, z 2003r

Leon007
31-10-2024, 10:00
W winampie najlepszą zabawą było szukanie odjazdowych skórek.

cauchy
31-10-2024, 10:33
Tak :) od 20lat używam jednego, nazywa sie bodajże ampdeck, taki czarnopomaranczowy

Maczek pewnie nie umie w fajne skórki [emoji12]

Levon
31-10-2024, 11:25
Chyba najb. kompletny przewodnik o wyborze komputera do fotografii był u Thomasa swego czasu (poniżej linki). Obiecał, że przygotuje też wersję o PC, ale może czekał na 15. generację procków Intela. W skrócie sprowadza się to do tego, że do podstawowych rzeczy dobry jest Mac, do bardziej zaawansowanych rzeczy, odszumiania i pracy z AI lepszy PC z dobrym dedykowanym GPU. Te nowe sprzęty od Apple z CPU na architekturze ARM są fajnie zrobione, bo wydajność nie spada na pracy na baterii i są bezgłośne.

– https://thomasvoland.com/blog/mac-vs-pc-w-fotografii-i-retuszu/
– https://thomasvoland.com/blog/komputery-do-retuszu-lista/

cauchy
31-10-2024, 12:26
dzięki wielkie za te artykuły
no właśnie.. mój Rtx 3060ti jest wciąż świetną kartą odszumianie R5 zajmuje 25sek, dopiero M3 Max może z nim konkurować

popatrzyłem też na cenową konfigurację Maca Mini M4 Pro, i to jest dokładnie taka sama kwota jak podstawowy Mac Studio, który będzie znacznie wydajniejszy (GPU)
więc to są rzeczy do rozważenia, ja jednak sporo siedzę w odszumianiu AI i zależy mi na wydajnosci.

MstrG
31-10-2024, 12:35
Dodatkową zaletą u mnie to fakt że miejsce w biurku gdzie kiedyś stała ta duża obudowa pc teraz mam na plecak foto i inne małe torby a na mini stoi monitor. No i jest cicho w końcu :) Wydajność u Ciebie to ciężko zapewne będzie pobić podstawową wersją, raczej tego bym nie oczekiwał, ale jestem ciekaw jak to będzie wyglądać w praktyce na programach Adobe porównanie

W benchmarku Thomasa na obecnym zestawie zszedłem do 8,1s, gdzie M2 Max ma 16,4s, M3 Max 15s, M2 Ultra (24/60) 14,2s.
Myślę, że wydajnościowo nie tylko podstawową wersją będzie ciężko to pobić ;) a to tylko 4070 super.
Składając obecny komputer brałem pod uwagę to, że AM5 jest stosunkowo nowe i spokojnie tu wsadzę 9950x czy 9950x3d którego jeszcze nie ma. Pewnie kolejna generacja też będzie na ten socket. Płyta to topowy model z rewelacyjnym zasilaniem, z 4 miejscami na NVMe (w tym dwa 5.0). Łatwo tez będzie przejść na kolejną generację RTX 5070 czy 5080.

Właśnie przy działaniach AI mam największe obawy. Może jeszcze się wstrzymam z tym maciem mini na pierwsze testy, aby się nie zrazić... Może warto będzie zacząć od M4 Pro. No nic, mam czas na podjęcie decyzji, bo to przecież dopiero był preorder.

cybulski
31-10-2024, 13:40
M4 MAX ma być podobno mocniejszy niż M2 Ultra. Właśnie dlatego celuję w M4 MAX.

cauchy
31-10-2024, 17:04
"Mac Studio z M4 Max i M4 Ultra – połowa 2025 r."
OK, poczekam ;)
ciekawi mnie też jak wypadnie Rtx 5060 ti

cybulski
06-11-2024, 03:47
https://ithardware.pl/aktualnosci/apple_m4_max_intel_core_ultra_9_285k_amd_ryzen_9_9 950x_benchmark-36318.html

cauchy
06-11-2024, 05:55
Fajnie ale nas bedzie bardziej interesowac czas renderu, exportu czy odszumiania ;)

cybulski
06-11-2024, 07:13
Też pewnie to wszystko będzie z czasem w testach.

MstrG
06-11-2024, 08:53
https://ithardware.pl/aktualnosci/apple_m4_max_intel_core_ultra_9_285k_amd_ryzen_9_9 950x_benchmark-36318.html

https://benchmarks.pugetsystems.com/benchmarks/?age=30&benchmark=Resolve+1.1.0&application=&specs=#results-table

cybulski
06-11-2024, 09:02
https://benchmarks.pugetsystems.com/benchmarks/?age=30&benchmark=Resolve+1.1.0&application=&specs=#results-table

Z drugiej strony to dla nas bardzo dobrze że pojawił się w końcu kolejny gracz stawiający czoło na szczycie stawki. Jakiś rok temu też rozważałem mocny konfig pc, pisałem o tym na nikoniarzach.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/316379-Dylemat-Mac-czy-PC
Jednak suma sumarum postanowiłem spróbować Maca i do dziś uważam to za dobrą decyzję. Zabawy w pecety już mi przeszły na dobre. Nie chce mi się już po prostu.

Bangi
06-11-2024, 10:19
Z drugiej strony to dla nas bardzo dobrze że pojawił się w końcu kolejny gracz stawiający czoło na szczycie stawki. Jakiś rok temu też rozważałem mocny konfig pc, pisałem o tym na nikoniarzach.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/316379-Dylemat-Mac-czy-PC
Jednak suma sumarum postanowiłem spróbować Maca i do dziś uważam to za dobrą decyzję. Zabawy w pecety już mi przeszły na dobre. Nie chce mi się już po prostu.

Gdybym nie bawił się czasami w gry, to pewnie też poszedłbym w Mac-a. Uprzedzając sugestie - konsole to nie moja bajka. Była konsola w domu, to w zasadzie leżała, dość szybko poszła do ludzi.

cauchy
06-11-2024, 14:59

dzięki
widzę, że Mac Mini jak celowałem na początku czyli M4 Pro z 48GB byłby na poziomie mojego aktualnego PCta z i7-12700kf, więc taki upgrade nie ma sensu
raczej poczekam na nowego Maca Studio z M4 Max, ale raczej skonczy się na upgradzie rtx do 5060

pawel.guraj
06-11-2024, 15:48
Mnie się właśnie pojawił kupiec na mojego MBP M1, tak więc pewnie będę zamawiał MBP M4 w jakiejś wypaśnej konfiguracji (bo tu też potaniało znacząco)
I ten matowy nano-ekran ;-)

p,paw

cauchy
06-11-2024, 15:51
MBP ma teraz mat?? :shock:

pawel.guraj
06-11-2024, 15:52
MBP ma teraz mat?? :shock:

Tak, od M4 jest opcja (za 750 PLN) na nano-coat znany z XDR Display.

p,paw

mystek
06-11-2024, 19:30
Serio non stop siedzicie na komputerach i obrabiacie zdjęcia? Ile zdjęć dziennie trzeba robić, żeby kupować komputer tylko do tego? (czy tam przede wszystkim do tego)? Obrabiałem ostatnio ponad 3000 zdjeć i nie miałem jakiś problemów zrobienia tego na PC. Pewnie jak ktoś poszedł w Apple np kupując telefon, to też cały ten system byłby spoko (zegarek, komputer itp), ale nie mając doczynienia z Apple i kupować stricte komputer pod obróbkę zdjęć? Dziwne :)

pawel.guraj
06-11-2024, 19:50
Serio non stop siedzicie na komputerach i obrabiacie zdjęcia? Ile zdjęć dziennie trzeba robić, żeby kupować komputer tylko do tego? (czy tam przede wszystkim do tego)? Obrabiałem ostatnio ponad 3000 zdjeć i nie miałem jakiś problemów zrobienia tego na PC. Pewnie jak ktoś poszedł w Apple np kupując telefon, to też cały ten system byłby spoko (zegarek, komputer itp), ale nie mając doczynienia z Apple i kupować stricte komputer pod obróbkę zdjęć? Dziwne :)

Nie to to chyba nie tak. Nie postrzegam tego wątku jako dedykowanego komputerom które mają służyć tylko do obróbki zdjęć.
Ja swojego MBP przede wszystkim używam do pracy. Jest w zasadzie moim podstawowym narzędziem pracy. Gdybym nie zajmował się fotografią, to pewnie mógłbym się zastanowić nad jakąś nieco uboższą wersją.
Nigdy w życiu nie kupił bym komputera tylko po to żeby obrabiać zdjęcia (o ile nie zajmował bym się tym zawodowo).

p,paw

cauchy
06-11-2024, 19:50
nie tylko po to
za rok Win kończy wsparcie dla Win10, a mi z Win11 nie po drodze, jest równie upierdliwy co nauka MacOSa, a jednak wszystko na maczku jest stabilniejsze
perspektywa redukcji miejsca z 40x50x20 do pudełka 10x20x20 i przesiadka na tylko USB-C jest również kusząca (ze zdumieniem kupując prawie 3 lata temu szafę dowiedziałem się, że prawie żadna obudowa nie ma portów usbc)

robertskc7
06-11-2024, 21:26
nie tylko po to
za rok Win kończy wsparcie dla Win10, a mi z Win11 nie po drodze, jest równie upierdliwy co nauka MacOSa, a jednak wszystko na maczku jest stabilniejsze
perspektywa redukcji miejsca z 40x50x20 do pudełka 10x20x20 i przesiadka na tylko USB-C jest również kusząca (ze zdumieniem kupując prawie 3 lata temu szafę dowiedziałem się, że prawie żadna obudowa nie ma portów usbc)

Kurde mam win 10 z intel i5 na zwykłym dysku talerzowym. Nie mogę mieć 11, bo mam zbyt stary komp. Żona ma świeżaka na I7 nowych dyskach itp itd Win 11 i kurde różnica w tym co robimy jest tak nie duża... no nic mam nadzieję, że pociągnie jeszcze 2-3 lata bez updatów bo porównując specki naszych kompów to jej powinien fruwać i zmywać naczynia. Różnica oczywiście jest w wydajności, ale spodziewałem się przepaści, a nie zmiany z 1.9 na 2.0.

Całe szczęście mam sąsiada co ogarnia polisingówki i inne "starocia" bo bez kitu dziś pakować się Wina przy szybkościach i cenach MACa, to trochę głupota.

Leon007
06-11-2024, 22:23
Tak naprawdę to na czym polega brak tego wsparcia? Według MS zainstalowana na dzisiaj wersja Win10 jest ostateczna, wsparcie polega na aktualizowaniu bazy wirusów. Jeśli Win10 chodzi dobrze, to wystarczy wyłączyć Windows Defendera i zainstalować jakiegoś darmowego antywirusa. Avasta, Bitdefendera czy coś w tym stylu.
Nie dajmy się zwariować.

mystek
06-11-2024, 22:38
No właśnie mnie chodzi o to co Leon pisze, czyli "nie dajmy się zwariować". Jak dużo szybszy jest Mac od Windowsa, żeby kupować specjalnie komputer z tego powodu? Czy to jest przesiadka z silnika 1.6 100KM na silnik 1.8 120KM, czy to jest przesiadka z 1.6 100KM na 2.0T 200KM? Czy zaoszczędzone 5-10 sekund na odszumianiu zdjęcia jest warte kilku tysięcy złotych? Ja to bardziej patrzę na to w ten sposób, taki bardziej chłopski.

cauchy
06-11-2024, 22:45
niech będzie, na XPku jeszcze ludzie pracują ;)
mi już się trochę MS opaczył, wygląda jak upgrade Win95, a nie jak OS z 3ciej dekady XXIw.
tak tylko przypominam, że za 5 lat T800 cofnie się do 84r żeby szukać Sary Connor, a z Win10 raczej mu się to nie uda ;)

Leon007
06-11-2024, 22:49
Mystku , kwestia podniesienia wydajności słabo wiąże się z wersją Windy. Chcesz mieć szybciej, wyżej, dalej to dopakowujesz procka albo grafikę.
Ale jak ktoś jest zadowolony z aktualnej konfiguracji sprzętu, to kupowanie nowego kompa, tylko po to, żeby zainstalować system jest słabo uzasadnione. Według mnie oczywiście. O zabezpieczeniu już napisałem. Przeglądanie bezpieczne netu - browser trzeciej firmy z własnymi algorytmami (Firefox?). Stan sprzętu - ja mam program narzędziowy Intela, który regularnie testuje procka, dyski, kartę graficzną itd.
Jeszcze w zeszłym roku miałem w domu kompa na Win7 tak zrobionego i żyję!

cauchy
06-11-2024, 22:51
dla mnie jeszcze inny powód jest taki, że mając ajfona i maczka, miałbym kompletny ekosystem

Leon007
06-11-2024, 22:52
niech będzie, na XPku jeszcze ludzie pracują ;)
mi już się trochę MS opaczył, wygląda jak upgrade Win95, a nie jak OS z 3ciej dekady XXIw.
tak tylko przypominam, że za 5 lat T800 cofnie się do 84r żeby szukać Sary Connor, a z Win10 raczej mu się to nie uda ;)

No i Twoje motywacje są trochę innego rodzaju. Ktoś woli żółte zamiast zielonego, to sobie przemalowuje. Nic w tym złego ani nagannego.

cybulski
06-11-2024, 22:53
nie tylko po to

Nie wszystko na Macu jest stabilniejsze. Stabilność Maca i to że Win się niestabilnie zachowuje to taki urban legend. Są plusy i minusy każdego z tych systemów. Znam też linuxa (przerabiałem slackware, oscentos, ostał się debian na serwerach, a prywatnie tez mint na staroci bo win7 nie dal już rady ) więc to nie jest tak że jakies systemy nie mają wad, mają. Maci też mają plusy i minusy. I są programy które na Macu po prostu się wywalają. Jak na każdym systemie jeśli są słabo napisane. System Mac to klon jakiś linuxa i tyle.

cauchy
06-11-2024, 23:02
z linuxem miałem ostatni raz styczność w maju 2007 gdy pisałem mgr
miałem na osobnej partycji Fedorę i uruchamiałem na zmianę z WinXP w zależności od potrzeb
tam wszystko chodziło jak chciało, aż raz ukatrupiło mi partycję windowsową łącznie z moją pracą tuż przed oddaniem do recenzji, na szczęści miałem kopię na zewn. dysku, tylko starszą wersję
z ulgą pozbyłem się tego systemu i nigdy więcej do niego nie wróciłem

mystek
06-11-2024, 23:04
#Leon - nie no, hardware to wiem, że podstawa. Co do bezpieczeństwa, to szczerze powiedziawszy nie korzystam z żadnego antywirusa od przynajmniej 10 lat i nigdy nie miałem problemu z jakimiś trojanami, czy coś w ten deseń. Umiem w internet :P.

#Cybulski - ot co, też jakoś nigdy nie miałem problemu z stabilnością Windowsa. A szczerze mówiąc 11 już jest całkiem spoko, nie ma jakiś przedziwnych błędów (nie mam takich wcale bym rzekł), na 10 coś tam się zdarzyło, ale to mogło być spowodowane też hardwarem (blue screen zdaje się jakiś miałem)

#Cauchy - no i sytuację, gdzie mam iPhone'a i jakiegoś iPada rozumiem, żeby sobie dokoptować Maca. Ma to sens.

Leon007
06-11-2024, 23:21
Może Ci się tak wydawać. Windows ma defoltowo włączonego Windows Defendera, który właśnie jest programem antywirusowym. Niektórzy mówią, że ch.j.wym, ale ja nigdy nie korzystałem z innego, dopóki było wsparcie i też nie miałem problemów, a nawet raz coś wykrył.

--- Kolejny post ---

z linuxem miałem ostatni raz styczność w maju 2007 gdy pisałem mgr
miałem na osobnej partycji Fedorę i uruchamiałem na zmianę z WinXP w zależności od potrzeb
tam wszystko chodziło jak chciało, aż raz ukatrupiło mi partycję windowsową łącznie z moją pracą tuż przed oddaniem do recenzji, na szczęści miałem kopię na zewn. dysku, tylko starszą wersję
z ulgą pozbyłem się tego systemu i nigdy więcej do niego nie wróciłem

A Mac, jak kolega wyżej napisał, to malowany linux. Nie boisz się? :twisted:

robertskc7
06-11-2024, 23:25
U mnie na Win 7 wszystko było git przez wiele lat. Do momentu kiedy Apki do PS zaczęły krzyczeć, że tylko z Win 10! No i przymuliło... ale pod cRaw w R6 da się żyć.

Bangi
06-11-2024, 23:45
Kurde, mam aktualnie Win 11 i zero jakichkolwiek problemów. Jest tu upgrade z Win 10, kry był kupiony w 2019 r.

solti
06-11-2024, 23:56
za rok Win kończy wsparcie dla Win10, a mi z Win11 nie po drodze, jest równie upierdliwy co nauka MacOSa
Że co proszę? A czym on się różni w obsłudze (poza innym menu start) od Win 10? Tak naprawdę w obsłudze to takie Win 10 po liftingu. Oczywiście są różnice, jeśli pokopać głęboko w zaawansowanych funkcjach, ale dla przeciętnego użytkownika to bez znaczenia. Obydwa są bardzo stabilne i z tym nie ma żadnych problemów.

Tak naprawdę to na czym polega brak tego wsparcia? Według MS zainstalowana na dzisiaj wersja Win10 jest ostateczna, wsparcie polega na aktualizowaniu bazy wirusów. Jeśli Win10 chodzi dobrze, to wystarczy wyłączyć Windows Defendera i zainstalować jakiegoś darmowego antywirusa. Avasta, Bitdefendera czy coś w tym stylu.
Nie dajmy się zwariować.
Barak wsparcia dla Win 10 to przede wszystkim brak aktualizacji bezpieczeństwa. Kwestia aktualizacji bazy wirusów jest tutaj zupełnie pomijalna, bo i tak mało kto korzysta tylko z wbudowanego antywira. W dzisiejszych czasach nawet najlepszy antywirus (a już na pewno nie darmowy!) niewiele pomoże, jeśli system będzie dziurawy. Korzystanie z systemu bez wsparcia to proszenie się o kłopoty, to jakby samemu prosić się o włamanie na niego. No chyba, że ktoś chce korzystać z kompa tylko offline, to nie ma to żadnego znaczenia. Ale wtedy to i XP styknie;)

pawel.guraj
07-11-2024, 00:05
A Mac, jak kolega wyżej napisał, to malowany linux. Nie boisz się? :twisted:

Tylko nie linux! MAC to nie klon, a w zasadzie UNIX. Mieszanka BSD po stronie systemu i jądro Mach'a.
Na dodatek duży kawełek tego systemu jest OpenSource - Apple regularnie publikuje kod źródłowy.
Oczywiście położone na tym środowisko graficzne to już zamknięty produkt Apple.

p,paw

Leon007
07-11-2024, 00:55
Wiem. Ale na podstawie wcześniejszej wypowiedzi chciałem postraszyć Cauchy'a.
;)

zdebik
07-11-2024, 00:59
Sam musiałem cos kupić i w tamtym roku zakupiłem Srtix'a G18. 14gen intela ;( rtx4070 i 32GB ramu. Dysk był 1GB ale następnego dnia dorzuciłem kolejne 4GB. Używam tylko do tetheringu z 5D4.

cybulski
07-11-2024, 08:02
Trzeba zdawać sobie sprawę że pewne rzeczy są fajniejsze na Windows a niektóre na Macu. Obecnie jest tak że od wypuszczenia procesorów M, Maci zbliżają się do najbardziej pradozernych konfiguracji na pc z wydajnością lecz są oszczędne w poborze energii. To duża zaleta. Małe pudełko może dawać taki sam komfort pracy przy zdjęciach jak rozbudowany konfig na pc. Wybór czy pc czy Mac zależy od indywidualnych preferencji myślę bo do zdjęć to już te różnice wydajności nie mają aż takiego znaczenia myślę. Trzeba samemu sprawdzić co bardziej odpowiada. Pisanie o Macu, bez znajomości tego systemu, myślę mija się z celem :)

--- Kolejny post ---

Na dzień dzisiejszy Apple obniżyło lekko ceny tych Mini M4 i mam nadzieję że to jakaś polityka Apple a nie tylko chwilowy wyskok.

--- Kolejny post ---

Linux, osMac, BSD to są jakieś pochodne Unixa. Linuxowe, jeśli można tak powiedzieć, klony po prostu lepiej nadają się na systemy serwerowe gdzie musi to po prostu działać bez awaryjnie. Obecnie duża większość NASow, serwerów w datacentrach, to linuxy. Nie wyobrażam sobie posiadać serwerów storagowych czy produkcyjnych na innym systemie niż Linux. I to się nie zmieniło od 25 lat w mojej praktyce :)

--- Kolejny post ---

Dla mnie serwery Windowsa nadają się co najwyżej na tzw pulpit zdalny (RDP) i nic poza tym, sorry guys :D a pecet z win tylko dla użytkownika końcowego jako desktop. Poza tym są po prostu lepsze specjalizowane rozwiązania /systemy gdzie indziej.

--- Kolejny post ---

Fedora, jak też oscentos, to są darmowe klony RedHata, komercyjnego linuxa. OsCentos pracował u mnie chyba z 10lat, zanim przestał być dalej rozwijany.

--- Kolejny post ---

Jeśli weźmiemy do ręki NASy takie jak Qnap czy Synology to tam pracuje jakiś Linux. Po prostu jest to wygodniejsze i bardziej stabilne rozwiązanie do takich systemów storagowych, z narzędziami z interfejsem graficznym przeglądarkowym. Ten system się po prostu lepiej sprawdza. FreeNas (teraz to chyba TrueNAS się nazywa) natomiast oparty jest z tego co pamiętam na freeBSD. Tak czy inaczej to wszystko jedna rodzina. OSMaca też.

Przemek_PC
07-11-2024, 13:15
Przypomniałeś mi fajne czasy kiedy trzeba było myśleć żeby zrobić coś z niczego. Stare komputery z wykorzystaniem Linuxa zamieniałem w routery, wykorzystywane do usługi SDI (ktoś to pamieta?) a później do Neostrady zanim pojawily sie routery ADSL, stawiałem na Linuxie na starych komputerach serwery WWW, FTP i pocztowe. Fajnie powspominać.

atsf
07-11-2024, 14:42
Komputer do obróbki zdjęć do mały wuj w porównaniu do problemu, z którym mi się idzie zmierzyć.

Mianowicie bank odciął mnie od bankowości internetowej, bo im się odpodobały wszystkie moje przeglądarki internetowe, które mam poinstalowane na windzie 8.1.

Aby więc martwe cielę machnęło ogonem muszę co najmniej apgrejdować system do windy 10, co mi się z dwóch powodów nie uśmiecha: raz, że system lada moment straci wsparcie, więc się znowu przeglądarki mogą komuś odpodobać, a dwa, że kompa muszę odpalać dwa razy (normalnie i natychmiast "Uruchom ponownie"), żeby poszedł jak w książce pisze. Informatycy wybałuszją gały i nie wiedzą, o co kaman :mrgreen: Strucel ma już 8 lat, więc chyba cokolwiek nowszego będzie lepsze, szybsze, i żywotniejsze bez oddawania nerki.

Zastanawaiam się nad taką konfiguracją podstawową opartą na zintegrowanej grafice, w którą chyba- w razie czego- da się wsadzić normalną kartę graficzną:

https://allegro.pl/oferta/vist-ryzen-7-5700g-32gb-rx-vega8-ssd-1tb-m-2-wifi-win11-15218720715

Co o tym sądzicie?

Bangi
07-11-2024, 15:26
Komputer do obróbki zdjęć do mały wuj w porównaniu do problemu, z którym mi się idzie zmierzyć.

Mianowicie bank odciął mnie od bankowości internetowej, bo im się odpodobały wszystkie moje przeglądarki internetowe, które mam poinstalowane na windzie 8.1.

Aby więc martwe cielę machnęło ogonem muszę co najmniej apgrejdować system do windy 10, co mi się z dwóch powodów nie uśmiecha: raz, że system lada moment straci wsparcie, więc się znowu przeglądarki mogą komuś odpodobać, a dwa, że kompa muszę odpalać dwa razy (normalnie i natychmiast "Uruchom ponownie"), żeby poszedł jak w książce pisze. Informatycy wybałuszją gały i nie wiedzą, o co kaman :mrgreen: Strucel ma już 8 lat, więc chyba cokolwiek nowszego będzie lepsze, szybsze, i żywotniejsze bez oddawania nerki.

Zastanawaiam się nad taką konfiguracją podstawową opartą na zintegrowanej grafice, w którą chyba- w razie czego- da się wsadzić normalną kartę graficzną:

https://allegro.pl/oferta/vist-ryzen-7-5700g-32gb-rx-vega8-ssd-1tb-m-2-wifi-win11-15218720715

Co o tym sądzicie?

Nie baw się w gotowce. Złóż sobie https://techlipton.pl/2024/polecane-zestawy-komputerowe-listopad-2024/

Ewentualnie na potrzeby banku kup sobie "chrombooka"

atsf
07-11-2024, 15:57
Nie baw się w gotowce. Złóż sobie https://techlipton.pl/2024/polecane-zestawy-komputerowe-listopad-2024/

Ewentualnie na potrzeby banku kup sobie "chrombooka"

Zawsze tak robiłem, że zamawiałem kompy wg własnej specyfikacji, ale trochę mi się odechciało. Oprócz cen samych podzespołów trzeba też uwzględnić koszt systemu operacyjnego, a w ww. podanym przykładzie jest już zainstalowany Win 11 Pro, 32 GB RAM DDR4, dysk SSD M.2 1 TB, oraz zasilacz 550W, więc sprawa rozbija sie wyłącznie o procesor i grafikę. AMD Ryzen 5700G to cienizna w porównaniu do topowych procesorów, ale one są topowe dla giercmanów napierajacych w gry 3D, a mi chodzi o obróbkę zdjęć w 2D.

Przemek_PC
07-11-2024, 16:14
5700G cienizna? Nie przesadzaj. Ten SSD to jakiś noname więc kopia danych obowiązkowa.

Bangi
07-11-2024, 16:33
Zawsze tak robiłem, że zamawiałem kompy wg własnej specyfikacji, ale trochę mi się odechciało. Oprócz cen samych podzespołów trzeba też uwzględnić koszt systemu operacyjnego, a w ww. podanym przykładzie jest już zainstalowany Win 11 Pro, 32 GB RAM DDR4, dysk SSD M.2 1 TB, oraz zasilacz 550W, więc sprawa rozbija sie wyłącznie o procesor i grafikę. AMD Ryzen 5700G to cienizna w porównaniu do topowych procesorów, ale one są topowe dla giercmanów napierajacych w gry 3D, a mi chodzi o obróbkę zdjęć w 2D.

Nie neguje Twojego toku rozumowania. Ja bym jednak przemyślał jakiś bardziej "markowy" zasilacz i bardziej markowy dysk SSD. RAM tez jest naname, bo "zdjęcie poglądowe". Karta sieciowa to tez będzie jakiś dramat.
Generalnie ta oferta to jakaś ściema jak dla mnie, bo w "normalnym" sklepie, sam procek, płyta, RAM i SSD to koszt prawie 1500 PLN... a gdzie zasilacz, obudowa, inne koszty, no i gdzie jest cena "oryginalnego" Win 11???
Pytanie oczywiście trochę retoryczne, no ale jeśli wg ceneo można kupić Windowsa 11 już od kilkunastu złotych...

Przemek_PC
07-11-2024, 16:57
RAM bym się nie czepiał bo kiedyś wszystkie pamięci były noname a komputery pracują na nich do dziś. Podobnie z zasilaczem, który był kiedyś częścią obudowy.

mystek
07-11-2024, 17:25
W lutym kupiłem używany komputer za 3900zl. Używany 6 miesięcy: Ryzen5700X,GPU 7800XT 16GB Sapphire, 32GB Ram CL16 3200mhz, dysk 2TB nvme2 Lexar, chłodzenie Silver monkey zdaje się wodne 2x120mm, obudowa Zalman Z1 Plus, zasilacz Gigabyte 750W Gold. Gość go kupił pół roku wcześniej za coś około 6000zl jako nowego. Takich okazji trzeba szukać :). Naturalnie to w moim przypadku komputer na jakieś 10 lat.

cybulski
07-11-2024, 18:05
Do normalnego banku to wystarczy apka na telefonie.

cauchy
07-11-2024, 18:16
nie śledzę postów atsfa na bieżąco, ale z tego co pamiętam to ma chyba jeszcze telefon z symbianem albo nawet i nie :mrgreen:

Bangi
07-11-2024, 20:31
Do normalnego banku to wystarczy apka na telefonie.

Nie wiem co to znaczy dla Ciebie "normalny" bank, ale ja mam m.in. Santander i są pewne funkcje przez przeglądarkę, których apka nie posiada, wiec chyba różnie bywa.

cybulski
07-11-2024, 20:43
Nie wiem co to znaczy dla Ciebie "normalny" bank, ale ja mam m.in. Santander i są pewne funkcje przez przeglądarkę, których apka nie posiada, wiec chyba różnie bywa.

:D to kiepską apke bank posiada gdy do normalnego użytkowania konta osobistego trzeba siadać aż do komputera.
Oczywiście że zawsze są jakieś funkcje których nie ma na telefonie, i co z tego. Codziennie są potrzebne albo częściej niż raz na pół roku czy w ogóle? Mówimy o koncie osobistym a nie biznesowym w firmie :D w tym roku nie logowałem się z komputera na żadne ze swoich kont osobistych. Z gotówki nie korzystam w ogóle w formie keszu. No ciekawe co takiego jest potrzebne normalnie co tylko jest na kompie?
Nie pisze o firmowych bo to trochę co innego.

Bangi
07-11-2024, 20:53
:D to kiepską apke bank posiada gdy do normalnego użytkowania konta osobistego trzeba siadać aż do komputera.
Oczywiście że zawsze są jakieś funkcje których nie ma na telefonie, i co z tego. Codziennie są potrzebne albo częściej niż raz na pół roku czy w ogóle? Mówimy o koncie osobistym a nie biznesowym w firmie :D w tym roku nie logowałem się z komputera na żadne ze swoich kont osobistych. Z gotówki nie korzystam w ogóle w formie keszu. Nie mówię o firmowych bo to trochę co innego.

Generalnie wszystko apką ogarniam, ale pewne kwestie związane z bezpieczeństwem jestem w stanie zmienić tylko przez przeglądarkę. Tak na co dzień jest wszystko OK.

Przemek_PC
07-11-2024, 23:09
Przelewu z karty kredytowej przez apkę nie mogę zrobić.

dan_jo
08-11-2024, 00:31
Trochę o nowym macu mini.
https://petapixel.com/2024/11/07/m4-pro-mac-mini-review-pro-performance-in-a-tiny-affordable-package/

cybulski
08-11-2024, 07:48
Z tym wyłącznikiem zasilania od dołu to kicha, coś musieli spartolić :)

dan_jo
08-11-2024, 09:56
Chyba już nie mieli gdzie go upchnąć.;) Ale z drugiej strony patrząc to w ciągu pięciu lat używania iMaca może z dziesięć razy użyłem tego guzika.

cauchy
08-11-2024, 10:45
gniazdo jack do głośników na przodzie dla mnie też lipa - taki wystający kabel
choć wiem, że jestem w mniejszości bo ludzie głównie korzystają ze słuchawek, których ja nie cierpię

Przemek_PC
08-11-2024, 11:18
Kupisz ładny, gruby audiofilski kabelek i po problemie [emoji3]

atsf
08-11-2024, 11:24
Fajny ten mac, taki malutki, tylko gdzie w nim upchnąć 4 dyski talerzowe 3,5" i napęd DVD? Jakieś kolejne szpeje walające się po biurku i wiązki kabli? Cztery dyski to nie jeden i się wszystkie na raz nie spitolą, a z talerzy idzie jeszcze coś odzyskać, a z SSD nic.

Kolejna sprawa- jaja jak berety!

Facet na jutubie pokazuje, jak postawić windę 11 na niekompatybilnym kompie. Sprawa się rozbija o procesor- musi być Intel 9-ej generacji lub nowszej, (lub odpowiednik AMD) aby postawić system win 11. Gość podmienia jeden plik z instalatora win 11 do instalatora win 10 i instaluje win 11 instalatorem win 10 na komp z procesorem 7-ej generacji, który "myśli", że instaluje win 10, a sprzętowo mu się wszystko zgadza :mrgreen:

Bangi
08-11-2024, 11:32
Ja mam obecnie 8 generacji i mam Win 11.

cauchy
08-11-2024, 11:33
kurczę ja jeszcze muszę mieć gdzie zmieścić odtwarzacz VHS i gramofon, jak ten maczek to pożeni to ja nie wiem :lol:

atsf
08-11-2024, 11:37
Ja mam obecnie 8 generacji i mam Win 11.

Widocznie Ci postawieli windę 11 powyższym sposobem.

Levon
08-11-2024, 12:28
Z tym wyłącznikiem zasilania od dołu to kicha, coś musieli spartolić :)

Just Apple... Ale powstają już pierwsze rozwiązania dla tych złośliwych ludzi z Apple ;)

18812
18811

atsf
08-11-2024, 12:32
Just Apple... Ale powstają już pierwsze rozwiązania dla tych złośliwych ludzi z Apple ;)

A do góry nogami, albo na boku, się go nie da postawić? Wyleje się coś, czy co?

Bangi
08-11-2024, 13:44
Widocznie Ci postawieli windę 11 powyższym sposobem.

Nikt mi niczego nie stawiał, sam się zrobił upgrade z 10-tki.

18812
18811

Marketingowcem, nie jestem a ja coraz częściej myślę, że to celowo zostało tak zrobione, by ludzie o tym gadali i hype się sam nakręcał - taka strategia marketingowa, zostawmy specjalnie taką pierdołę, aby temat się kręcił.

Mamrot
08-11-2024, 14:05
Ale po co wam włącznik na wierzchu, przecież z tego obecnie korzysta się od wielkiego dzwonu.
To może miało rację bytu przy dyskach talerzowych, nie wiem nie znam się.
Mam serwer NAS na talerzach i włącznik jest tak mały, aby nikomu nie przychodziło do głowy go nadużywać.
To na tym forum niektóre osoby pisały, że nie wyłączają aparatów, bo włączanie zżera więcej energii niż automatyczne przechodzenie w stan uśpienia.
Czy swoje telefony też wyłączacie?
Jestem dwusystemowy, winda od 3.11 Mac od końcówki G4, nawet te starocia przechodziły w stan uśpienia.

Był kiedyś Mac, gdzie się usypiało/wybudzało machając ręką nad obudową.

Shadow
08-11-2024, 14:18
A nie prościej zrobić upgrade do W11 a nie kombinować z całkiem nowym systemem gdzie wszystko jest pokręcone jak to w USA łącznie z napięciem w gniazdku?

atsf
08-11-2024, 15:06
A nie prościej zrobić upgrade do W11 a nie kombinować z całkiem nowym systemem gdzie wszystko jest pokręcone jak to w USA łącznie z napięciem w gniazdku?

Czego dotyczy Twoja wypowiedź?

MstrG
08-11-2024, 15:10
Przyszedł ten nowy mini. Ładnie się zmieścił na wiatraczku w obudowie :D

18813

Shadow
08-11-2024, 15:14
Czego dotyczy Twoja wypowiedź?

Przechodzenia na Maca

Levon
08-11-2024, 16:28
A do góry nogami, albo na boku, się go nie da postawić? Wyleje się coś, czy co?

Nic się oczywiście nie wyleje, ale chłodzenie jest tak zaprojektowane aby było zasysane od dołu, okrążało cały system i było wypychane z drugiej strony dolnej stopki.
Poprzedni Mac-mini słynął z tego, że był urządzeniem praktycznie bezgłośnym, jeszcze nie wiadomo jak z poziomem hałasu w nowym modelu w nieco innej budzie. Wszyscy mają nadzieję, że pozostanie tak samo, ale to pewnie niedługo wykażą testy praktyczne.

18814
18815

Bangi
08-11-2024, 16:40

18813

Co to za buda? Gdzie msz GPU?

atsf
08-11-2024, 16:56
Nic się oczywiście nie wyleje, ale chłodzenie jest tak zaprojektowane aby było zasysane od dołu, okrążało cały system i było wypychane z drugiej strony dolnej stopki.
Poprzedni Mac-mini słynął z tego, że był urządzeniem praktycznie bezgłośnym, jeszcze nie wiadomo jak z poziomem hałasu w nowym modelu w nieco innej budzie. Wszyscy mają nadzieję, że pozostanie tak samo, ale to pewnie niedługo wykażą testy praktyczne.

18814
18815

A czy przypadkiem dopływ i odpływ powietrza nie będą mniej tłumione, gdy kompa postawi się na sztorc? Przeca obieg powietrza jest i tak wymuszony jakimś wiatrakiem.

MstrG
08-11-2024, 17:24
Co to za buda? Gdzie msz GPU?

NZXT H9 Elite.
GPU mam założone wertykalnie.

cybulski
09-11-2024, 07:14

18813

To dasz jakieś przemyślenia, porównania ja to widzisz w porównaniu do Twojego "potwora", daje coś radę czy kompletnie nie i zmarnowany piniądz :) ?

KEEK
09-11-2024, 10:16
Rawy mi spuchły do ponad 200MB, więc konkretnie: "rozszerzony" Mac Mini M4/512/32 czy M4PRO/512/24?

Leon007
09-11-2024, 10:43
Z czego są takie wielkie RAWy?

robertskc7
09-11-2024, 10:48
Rawy mi spuchły do ponad 200MB, więc konkretnie: "rozszerzony" Mac Mini M4/512/32 czy M4PRO/512/24?

Ja mam całe szczęście cRawy z eR6tki na poziomie 10-13mb. Świetnie się to obrabia.

mystek
09-11-2024, 11:21
Pierwszy raz wszedłem na stronę tego Mini Mac. Czyli za 2500zł dostajemy... 16GB ram i 256GB SSD :|. Za 32GB Ram i 2TB trzeba wyłożyć już 8000zł :|. Przecież PC za 8000zł to zjada na śniadanie.

MstrG
09-11-2024, 11:50
To dasz jakieś przemyślenia, porównania ja to widzisz w porównaniu do Twojego "potwora", daje coś radę czy kompletnie nie i zmarnowany piniądz :) ?

Na razie to tylko go uruchomiłem i trochę skonfigurowałem pod siebie. Oczywiście są mocne przyzwyczajenia z Windowsa - scroll chodzi w drugą stronę (to na razie zamieniłem), ctrl a nie alt robi polskie znaki, nie działa ctrl+c / ctrl+v ;)
Przed chwilą ściągnąłem Creative Cloud i instaluję LR i PS. Na jakiekolwiek wnioski jest za wcześnie.

Pierwszy raz wszedłem na stronę tego Mini Mac. Czyli za 2500zł dostajemy... 16GB ram i 256GB SSD :|. Za 32GB Ram i 2TB trzeba wyłożyć już 8000zł :|. Przecież PC za 8000zł to zjada na śniadanie.

To co takiego złożysz za te 2500?
Inna sprawa, że tych komputerów nie powinno się porównywać 1:1.

mystek
09-11-2024, 11:56
#MstrG - ja bardziej mówię o tym, że Mac za 2500zł oferuje 16GB RaM (tu jeszcze powiedzmy, że ujdzie w dzisiejszych czasach, tj jest to takie minimum), ale 256GB dla fotografa? Trochę słabo. Powiększenie tego do sensownych wartości (32GB RAM oraz 2TB) to koszt o 6500zł więcej. Come on!

mirror
09-11-2024, 12:10
#MstrG - ja bardziej mówię o tym, że Mac za 2500zł oferuje 16GB RaM (tu jeszcze powiedzmy, że ujdzie w dzisiejszych czasach, tj jest to takie minimum), ale 256GB dla fotografa? Trochę słabo. Powiększenie tego do sensownych wartości (32GB RAM oraz 2TB) to koszt o 6500zł więcej. Come on!

za chwile się dowiesz że ssd 256GB wystarczy każdemu, a 16GB pamięci to więcej niż trzeba :mrgreen:

mystek
09-11-2024, 12:42
Nie zdziwiłbym się, ale wierzę w głos rozsądku :))). Dwa - nie od dziś wiadomo, jak zachowuje się chłodzenie w laptopie, a chłodzenie w obudowie "normalnego" PC i PC są zwyczajnie chłodniejsze, tudzież wydajniejsze dzięki temu. Jak wygląda sprawa chłodzenia w tej kostce? System systemem, ale fizyki nie oszukasz.

cybulski
09-11-2024, 12:52
włożyłem 2TB nvme i nie ma potrzeby brać od appla. Podawałem wcześniej jaki dock trzeba mieć aby to zrobić. https://allegro.pl/oferta/hub-stacja-dokujaca-mc25pro-max-z-usb-c-m-2-nvme-ssd-do-mac-mini-m1-m2-hdmi-12835299117

Przemek_PC
09-11-2024, 12:54
Prawdę mówiąc te 2TB w droższej wersji to też szału nie robi. Jest możliwość dołożenia dysku wewnątrz obudowy? Zgaduję, że nie.

cybulski
09-11-2024, 12:58
włożyłem 2TB nvme i nie ma potrzeby brać od appla. Podawałem wcześniej jaki dock trzeba mieć aby to zrobić. https://allegro.pl/oferta/hub-stacja-dokujaca-mc25pro-max-z-usb-c-m-2-nvme-ssd-do-mac-mini-m1-m2-hdmi-12835299117

Poza tym rawy trzymam na macierzy NAS Synology (shr2) , 5 dysków 12TB, więc nie potrzebuje żadnych większych dysków w sumie w komputerach.

Przemek_PC
09-11-2024, 13:13
To jeszcze koszt macierzy trzeba doliczyć kolejne 8000.

cybulski
09-11-2024, 13:22
To jeszcze koszt macierzy trzeba doliczyć kolejne 8000.

Ale ja mam NAS od 10 lat więc od tego czasu nie potrzebowałem dużych dysków na pecetach.

Przemek_PC
09-11-2024, 13:43
Ale za darmo go nie dostałeś prawda? Generalnie to jest takie gadanie, że już za 2 500 możesz kupić MAC-a ale żeby go sensownie używać to 10 000 będzie mało.

Mamrot
09-11-2024, 13:58
ctrl a nie alt robi polskie znaki, nie działa ctrl+c / ctrl+v ;)

Mam trzy "Japka". Na wszystkich polskie znaki robi Alt i to lewy i prawy na Windzie tylko prawy.
Zamiast ctrl+c/+v masz cmd+c/+v. po tygodniu dojdziesz do przekonania, że to nie ma różnicy.

cybulski
09-11-2024, 13:59
Też miałem to napisać ale mnie ubiegles.

Mamrot
09-11-2024, 14:09
Ale za darmo go nie dostałeś prawda? Generalnie to jest takie gadanie, że już za 2 500 możesz kupić MAC-a ale żeby go sensownie używać to 10 000 będzie mało.

W moim przypadku wychodzi fifty fifty, ale ja używam laptopów, więc i tak dyski zewnętrzne są podstawą.
Jak sobie porównasz laptopy PC z podobnymi możliwościami graficznymi (np.możliwość podpięcia 4k,5k,6k) to cena jest porównywalna.
Natomiast wygoda pracy dla mnie to niebo a ziemia. Używam PC bo muszę, używam japka bo lubię.

Przemek_PC
09-11-2024, 14:28
Nie chodzi o to co kto lubi ale padł argument, że już za 2500 można mieć MAC-a. Jeśli komuś 256GB przestrzeni dyskowej wystarczy to w porządku. Wszystkie inne opcje dostępu do świata zewnętrznego wiążą się z ograniczeniem predkosci interfejsu sieciowego co przy 1Gbit Ethernet jest bardzo wąskim gardłem. Opcje zewnętrznych napędów to kolejne elementy na biurku i przewody oraz koszty. Zrobiłem Blackmagic RAW test mojego PC z Ryzen 5700x3d i RTX3070 i uzyskałem wartości dla 8k 52 CPU i 98 GPU. MAC mini ma odpowiednio 45 i 77 fps.

Mamrot
09-11-2024, 14:39
Wszystkie inne opcje dostępu do świata zewnętrznego wiążą się z ograniczeniem predkosci interfejsu sieciowego co przy 1Gbit Ethernet jest bardzo wąskim gardłem.

Ja się na gardłach nie znam, laryngologiem nie jestem, ale mam dysk po thunderbold i tam producenci mówią, że transfer ma 40 Gb/s, mnie to zadowala.

cybulski
09-11-2024, 14:42
Qnapy niektóre mają w standardzie thunderbolta wtedy nie potrzeba przez Rj45 podpinać a właśnie przez thunderbolta jeśli dla kogoś jest to wąskie gardło.
U mnie nie jest wąskim gardłem po kablu Rj45 do Mini, na Windows było.

MstrG
09-11-2024, 14:43
Mam trzy "Japka". Na wszystkich polskie znaki robi Alt i to lewy i prawy na Windzie tylko prawy.
Zamiast ctrl+c/+v masz cmd+c/+v. po tygodniu dojdziesz do przekonania, że to nie ma różnicy.

Z tymi polskimi znakami po lewej stronie sobie jakoś poradziłem wcześniej, miałem w MX Keys ustawione defaultowo klawisze F1-F12 jako funkcyjne i opt z lewej jest trochę wygodniejszy. Przyzwyczajenia są duże przy pisaniu bez patrzenia na klawiaturę. Wiem, że to kwestia obycia się i wyrobienia nowych nawyków, spokojnie. Mam stosunkowo duże dłonie, którym palcem wciskacie cmd przy cmd+c/cmd+v?

test mojego PC z Ryzen 5700x3d i RTX3070 i uzyskałem wartości dla 8k 52 CPU i 98 GPU

To istna bestia.

Ja się na gardłach nie znam, laryngologiem nie jestem, ale mam dysk po thunderbold i tam producenci mówią, że transfer ma 40 Gb/s, mnie to zadowala.

Jaki masz? Myślę nad Adata SE920.

Przemek_PC
09-11-2024, 14:48
Na pewno lepszy od MAC-a Mini, mimo że nie był montowany z myślą o pracy tylko pod MSFS 2020.

MstrG
09-11-2024, 14:52
Na pewno lepszy od MAC-a Mini, mimo że nie był montowany z myślą o pracy tylko pod MSFS 2020.

Cieszę się Twoim szczęściem.

Przemek_PC
09-11-2024, 14:58
Nie musisz, wystarczy że ja się nim cieszę.

MstrG
09-11-2024, 15:04
Nie musisz, wystarczy że ja się nim cieszę.

Dzielisz się swoimi wnikliwymi przemyśleniami, kosztami, wynikami. Myślałem, że tym swoim szczęściem też się podzielisz. No trudno.

Przemek_PC
09-11-2024, 15:36
A coś konstruktywnego potrafisz napisać? Jakie tak dla porównania wyniki osiągają Twoje komputery?

cybulski
09-11-2024, 15:44

Kupując rok temu tego Mini M2 16/256, był droższy niż obecny podstawowy, no nic więcej nie kupowałem. Wymieniłem natomiast monitor do zdjęć na Studio Display.
Osobiście czekam od roku na nowego Studio M4 MAX, jeśli nie przesadzą z ceną, celuję w 32/1TB lub 64/1TB. Dysk może być mniejszy nawet 512, dla mnie to ma małe znaczenie. Jak pisałem wcześniej, pecetow już nie chce a przynajmniej nie planuję.

Przemek_PC
09-11-2024, 16:10
Ja przez chwilę myślałem o mini tak zeby zobaczyc z czym to sie je ale byłby dla mnie dużym ograniczeniem więc musiałbym i tak mieć PC, który już posiadam i który jest mocniejszy od mini więc zakup mini nie miałby sensu. Każdy ma inne potrzeby.

MstrG
09-11-2024, 16:11
A coś konstruktywnego potrafisz napisać?

A Ty co konstruktywnego napisałeś? Uważasz, że nikt z nas nie potrafi liczyć lub dobrać sprzętu do swoich zastosowań i potrzeb? Pewnie większość z nas miała lub nadal ma styczność z Windowsem.

Jakie tak dla porównania wyniki osiągają Twoje komputery?

Tak wyśrubowany wynik z 5700x3d + 3070 ciężko pobić.

cybulski
09-11-2024, 16:15
Mój poprzedni pecet do zdjęć był już za bardzo wiekowy, więc miałem prościej. Ale również rozważałem jakiś mocny pc konfig. Na ten moment podstawowa wersja mi starcza, to całkiem sprawnie pracuje. No i nie mam w końcu niepewności z kolorami, łatwiej jest.
Dla mnie to nie musi bić rekordów, obym tylko nie czekał na komputer gdy robi swoje.

Z mojej perspektywy zamiast wydać ponad 10tys na pc, wydałem 3.5 na pudło mini. Za różnice zmieniłem monitor na Studio Display.

Przemek_PC
09-11-2024, 16:23
Kolega od świecidełek jak widać nadal nic mądrego nie ma do powiedzenia.

Mamrot
09-11-2024, 16:27
Mam stosunkowo duże dłonie, którym palcem wciskacie cmd przy cmd+c/cmd+v?

Ja kładę lewy kciuk na cmd i palec wskazujący na c i v
Na windzie muszę użyć albo dwóch rąk albo czwarty palec na ctrl a wskazujący na c i v.

Jaki masz? Myślę nad Adata SE920.
Ja mam OWC Envoy Pro FX, oraz
talerzowy SanDisk Professional G-DRIVE PRO SPACE Desktop Drive, oraz
Unitek S1226A obudowa dysku M.2 PCIe NVMe z nie pamiętam jakim dyskiem.
Backup to Synologi w raid x2.
Ten Adata SE920 ma lepsze parametry od moich gratów.

MstrG
09-11-2024, 20:09
Kolega od świecidełek jak widać nadal nic mądrego nie ma do powiedzenia.

A kolega od "stymulatora" wydał już swoją autorytatywną opinię. Możemy się rozejść. Dziękujemy Ci wszechwiedzący mistrzu, tak bardzo obeznany i doświadczony z macOS oraz procesorami w architekturze ARM.

Ja kładę lewy kciuk na cmd i palec wskazujący na c i v
Na windzie muszę użyć albo dwóch rąk albo czwarty palec na ctrl a wskazujący na c i v.

Tak też się staram z tym kciukiem, choć ja "c" wciskam środkowym, "v" wskazującym.
Przeklęta pamięć mięśniowa.

Ja mam OWC Envoy Pro FX, oraz
talerzowy SanDisk Professional G-DRIVE PRO SPACE Desktop Drive, oraz
Unitek S1226A obudowa dysku M.2 PCIe NVMe z nie pamiętam jakim dyskiem.
Backup to Synologi w raid x2.
Ten Adata SE920 ma lepsze parametry od moich gratów.

Mam obudowę UGREEN M.2 NVMe USB 3.1 Gen2 10Gb/s, chciałem coś szybszego i wpadła mi w oko ta Adata.

cauchy
09-11-2024, 20:47
Też miałem to napisać ale mnie ubiegles.
niestety z prawej strony ten układ inaczej wygląda, a inaczej z lewej ;)
zamieniłem Command i optron z prawej miejscami, bo mi się ciągle Command mylił z altem dla polskich liter, a on tak nie działał. Tylko że jak zmieniłem to z lewej ctrl już nie działa jak normalnie powinien, tylko żeby zrobić ctrlc ctrlv to musze użyć option, a to mi psuje klikologie.

Też czekam na Studio z M4 Max. Kurczę ten AirDrop między urządzeniami to jest baja..

Leon007
09-11-2024, 23:25

Tak też się staram z tym kciukiem, choć ja "c" wciskam środkowym, "v" wskazującym.
Przeklęta pamięć mięśniowa.
Co wy wypisujecie?
Można różne rzeczy pisać na uzasadnienie przewagi Jabłka nad Gruszką, sam widziałem plusy dodatnie gdy analizowałem możliwość przejścia na Mac'a, ale chyba przesadzacie. Ctrl, C, V i X są w odległości kilku centymetrów od siebie.
Macie płetwy zamiast palców? Komando Foki?
:D:D

cybulski
10-11-2024, 08:33
CtrlC ctrlV to poważna sprawa. Tak jak są zwolennicy wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad wyższością świąt Wielkiej nocy, tak tu będą zwolennicy i przeciwnicy tego jak jest z tym klawiszem Ctrl vs Cmd

--- Kolejny post ---

niestety z prawej strony ten układ inaczej wygląda, a inaczej z lewej ;)
zamieniłem Command i optron z prawej miejscami, bo mi się ciągle Command mylił z altem dla polskich liter, a on tak nie działał. Tylko że jak zmieniłem to z lewej ctrl już nie działa jak normalnie powinien, tylko żeby zrobić ctrlc ctrlv to musze użyć option, a to mi psuje klikologie.

Też czekam na Studio z M4 Max. Kurczę ten AirDrop między urządzeniami to jest baja..

No tak, czegos takiego jak airdrop to nie ma w łyndołsie :)

Mamrot
10-11-2024, 08:54
Macie płetwy zamiast palców? Komando Foki?:D:D
Nieeeeeee my:

18822

A tak swoją drogą, co za ynteligent zamienił miejscami ctrl z klawiszem Fn,
oddalając jeszcze bardziej ctrl od c i v?
Przy takiej palcowej ekwilibrystyce to sobie tipsy połamię.
18824

cybulski
10-11-2024, 09:40
Legioniści chyba. Legia Pany.

cybulski
10-11-2024, 12:48
Wracając do mojego wpisu co sądzę o wersji Windows Server to takie coś jest po prostu niedopuszczalne, jeszcze nie sprawdzałem u siebie w pracy czy też taka kicha https://ithardware.pl/aktualnosci/windows_server_2022_aktualizacja-36432.html

Shadow
10-11-2024, 14:27

64GB RAM i 4TB SSD i jeszcze 6 stów w kieszeni zostanie.

Przesiadka z Windows na Maca to dziś jak kupowanie samochodu elektrycznego.

baracuda
10-11-2024, 16:32
Podepnę się, jak taka konfiguracja na lapie sprawdzi się
z photoshopem,Lightroom, generalnie z obróbką.
Procesor:

Model procesora: Intel Core i7-9850H
Seria procesora: Intel Core i7
Liczba rdzeni procesora: 6
Taktowanie bazowe procesora: 2.6 GHz
Taktowanie maksymalne procesora: 4.6 GHz
Pamięć podręczna procesora: 12 MB
Karta graficzna:

Rodzaj karty graficznej: Grafika dedykowana
Model karty graficznej: NVIDIA Quadro RTX 5000
Pamięć karty graficznej: 16 GB

Typ dysku twardego: SSD
Interfejs dysku: M.2 PCIe
Pojemność dysku: 512 GB
Typ pamięci RAM: DDR4
Wielkość pamięci RAM: 32 GB
Maksymalna wielkość pamięci RAM: 128 GB
Liczba slotów RAM: 4

Nie bierzemy pod uwagę dysku, wielkość, i matrycy, praca na monitorze.
Dzięki za inforamcję.

cybulski
10-11-2024, 18:53
jan pawlak LR w Androidzie na smartfonie a LR na komputerze PC to mniej więcej taka różnica jak pomiędzy grą mobilną na komórkę a grą na PC-ta.

Albo jak między kulturą fizyczną a kulturą.
Wątek jest generalnie o komputerze dla fotografa. Nie sądzę że wypada i tu również wpadać i pisać o wyższości komórki nad resztą. Ta walka o wyzszosci świat Bożego Narodzenia nad świętami wielkiej nocy była może i zabawna, ale tylko na początku. No co ja będę pisał, kultura tego wymaga :) aby trzymać się tematu :D

Leon007
10-11-2024, 18:56
Taki dowcip mi się przypomniał:

Dzieci nowobogackich bawią się w piaskownicy, kopią piasek komórkami. Jasiowi złamała się komórka. Koledzy w śmiech.
- Co się śmiejecie, jutro ojciec kupi mi nową, wypasioną, taką że wam oczy zbieleją.
Na to koledzy:
- Tak, a do jutra będziesz kopał łopatką jak jakiś wieśniak.

Bangi
10-11-2024, 19:56
A propos Mac-ów mini pomysł na oszczędnościowe 1TB

https://ithardware.pl/aktualnosci/apple_mac_mini_m4_rozbudowa_pamieci-36445.html

MstrG
10-11-2024, 21:15
Co wy wypisujecie?
Można różne rzeczy pisać na uzasadnienie przewagi Jabłka nad Gruszką, sam widziałem plusy dodatnie gdy analizowałem możliwość przejścia na Mac'a, ale chyba przesadzacie. Ctrl, C, V i X są w odległości kilku centymetrów od siebie.
Macie płetwy zamiast palców? Komando Foki?
:D:D

Przecież nie piszemy o ctrl + x/c/v, tylko o cmd + x/c/v. Dla mnie wygodniejsze, nawet dla nadgarstka, jest ułożenie mały palec na ctrl, serdeczny na x, środkowy na c, wskazujący na v. Nawyk kciuka na cmd (czyli lewy alt na windzie) + x/c/v pozostałymi palcami pewnie w krótkim czasie się wyrobi. Spokojnie.

Za sam procesor klasy tego M4 ile zapłacisz? Na co padnie Twój wybór? Możesz podać całą specyfikację?

Przesiadka z Windows na Maca to dziś jak kupowanie samochodu elektrycznego.

Ale brednie.

Shadow
10-11-2024, 21:24
Za sam procesor klasy tego M4 ile zapłacisz? Na co padnie Twój wybór? Możesz podać całą specyfikację?

Odniosłem się tylko do tego ile na PC za 2500 zł można kupić RAM-u i SSD. Ogólnie z Maciem jest tak że trzeba dużo kasy wydać żeby mieć zbliżoną specyfikacje co na PC za dużo taniej.

MstrG
10-11-2024, 21:28
Odniosłem się tylko do tego ile na PC za 2500 zł można kupić RAM-u i SSD. Ogólnie z Maciem jest tak że trzeba dużo kasy wydać żeby mieć zbliżoną specyfikacje co na PC za dużo taniej.

To ile tego RAMu nakupisz i dysków SSD jak kupisz podobnej klasy procesor? Podaj całą specyfikację tego komputera za 2500. Jak widzisz w tym sens, to ok. Ja za samą płytę główną zapłaciłem 2/3 tego Maca. Ile za to bym miał RAMu i dysków SSD...

Bangi
10-11-2024, 21:39
Panowie - apeluję o nierozpoczynanie wojenek systemowych - niech każdy używa co chce i jak chce i za ile chce.

Shadow
10-11-2024, 21:45
MstrG Trzeba by mieć pełną specyfikację tego Maca i cenę zakupu. Wtedy by można zobaczyć co w tej cenie można poskładać na PC.

MstrG
10-11-2024, 22:11
MstrG Trzeba by mieć pełną specyfikację tego Maca i cenę zakupu. Wtedy by można zobaczyć co w tej cenie można poskładać na PC.

Chcesz powiedzieć, że nie znasz specyfikacji Maca, ale z całą stanowczością stwierdzasz, że kupisz PC z 64GB RAMu i 4TB SSD?
Patrząc na wyniki geekbencha bazowego procesora M4 chyba będziesz musiał mocno sięgnąć do kieszeni, aby mieć coś porównywalnego. Ale zaskocz mnie.
Pytanie było proste:

cauchy
10-11-2024, 22:27
Juz dajcie spokoj.
Sprobuje jutro znalezc performance z odszumiania w LR M4 Pro i wtedy bedzie dla mnie jasne na ile jest on porownywalny z moim PC. Ale i tak po pierwszych testach robi ogromne wrazenie.

robertskc7
10-11-2024, 23:33
Juz dajcie spokoj.
Sprobuje jutro znalezc performance z odszumiania w LR M4 Pro i wtedy bedzie dla mnie jasne na ile jest on porownywalny z moim PC. Ale i tak po pierwszych testach robi ogromne wrazenie.

Kto w dzisiejszych czasach i po co odszumia zdjęcia? Serio pytam. PO co to komu, użytkownikom canon 450d? Daj jakiś przykład jak możesz.

cauchy
10-11-2024, 23:40
Sam zachodze w glowe, Cybul nawet je doszumia [emoji23]

Shadow
10-11-2024, 23:50
MstrG To nie jest takie proste. To tak jakby ktoś zapytał jakiego potrzebuje PC-ta żeby był tak wydajny jak konsola PS5 i najlepiej kosztował podobnie albo taniej. Najpierw trzeba porównać wszystkie podzespoły z konsoli, sprawdzić ich wydajność w benchmarkach a później szukać odpowiedników na PC i także sprawdzać jakie mają osiągi w testach. A na końcu jeszcze przeliczyć ceny. Tak więc to nie są tanie rzeczy panie Ferdku.

cybulski
11-11-2024, 06:26
Sam zachodze w glowe, Cybul nawet je doszumia [emoji23]

:mrgreen:
U mnie odszumianie to zbędna opcja.

MstrG
11-11-2024, 12:55
MstrG To nie jest takie proste. To tak jakby ktoś zapytał jakiego potrzebuje PC-ta żeby był tak wydajny jak konsola PS5 i najlepiej kosztował podobnie albo taniej. Najpierw trzeba porównać wszystkie podzespoły z konsoli, sprawdzić ich wydajność w benchmarkach a później szukać odpowiedników na PC i także sprawdzać jakie mają osiągi w testach. A na końcu jeszcze przeliczyć ceny. Tak więc to nie są tanie rzeczy panie Ferdku.

No jak nie są tanie rzeczy? Jeszcze niedawno co to nie miało być za te pieniądze... Jak dla Ciebie zaproponowanie komputera dla fotografa za 2500zł porównywalnego z tym Maciem mini jest takie trudne, to jak chcesz złożyć komputer z 64GB RAMu i 4TB SSD, gdzie zostaje jeszcze 600zł? Jak odliczysz W11 za 500 to zostanie już 1400. Płyta mITX, jakaś malutka obudowa, zasilacz, chłodzenie. Co z kartą graficzną? Jaką zmieścisz w malutką obudowę? No chyba nie będziesz proponować integry? Ile zostanie na ten mega wydajny procesor? Dasz radę, spokojnie, wierzę w Ciebie.

Przemek_PC
11-11-2024, 14:39
Wy tu Panowie gadu gadu a ja w tym czasie zrobiłem sobie Mac-a ze starego kompa i zapoznaję się z system w wersji Catalina bo z powodu Intela HD4000 nic nowszego nie poszło.

Eberloth
11-11-2024, 15:33
Głos rozsądku. Jestem szczęśliwym człowiekiem. Wolnym od Waszych rozkminek :mrgreen: Młody mnie co prawda zmusił do złożenia blaszaka z klocków jakie tam sobie zamarzył / zakupił. Zadowolony, ale następnego niech już sobie złoży sam :twisted:

A dla siebie do foto (i tylko foto, wideo się brzydzę) kupiłem gejmingowy Acer Nitro 5 na ADM Ryzen 7 z GF RTX 3070 Ti. Jest szybszy ode mnie 3x :D, na 5 lat ma spokój. Wy macie taką samą, albo nawet krótszą perspektywę...

Shadow
11-11-2024, 19:20
MstrG Chyba się nie zrozumieliśmy. Mystek napisał że za 2,5k ma się 16GB RAM-u i 256 GB SSD więc napisałem ile za tą kwotę można mieć pamięci i jaki dysk w przypadku PC.

cauchy
11-11-2024, 19:58
Kto w dzisiejszych czasach i po co odszumia zdjęcia? Serio pytam. PO co to komu, użytkownikom canon 450d? Daj jakiś przykład jak możesz.
odpowiadając serio, jeśli ktoś foci do iso 500 na jpegach albo 200 w rawach i nic potem z nimi nie robi to nie musi odszumiać ;)
ale jeśli ktoś foci RAWy w wyższych iso, i obrabia foty to bardzo dużo operacji wzmacnia szum i z np. iso 1600 robi się efekt jak iso 4000. Na instagrama to nie ma takiej różnicy, ale jeśli ktoś jak ja robi film w 4k i to na dużym ekranie to widać baaardzo wyraźnie.

A przykład proszę - R6 czyli w miarę niskoszumna matryca, iso 1600, po obróbce w LR
bez odszumiania:
18850

po odszumieniu:
18851

MstrG
11-11-2024, 20:14
MstrG Chyba się nie zrozumieliśmy. Mystek napisał że za 2,5k ma się 16GB RAM-u i 256 GB SSD więc napisałem ile za tą kwotę można mieć pamięci i jaki dysk w przypadku PC.

No dokładnie. Za 2500zł masz tego podstawowego maca, który ma 16GB RAMu i 256GB pamięci masowej. Co ma do tego kupno samego RAMu i SSD do PC? Do właściciela powiedzmy Dacii Duster też podchodzisz i mówisz, że za te pieniądze by miał silnik 5.7 HEMI i jeszcze by zostało? Co mu po samym silniku?
Chodzi mi tylko o to, że za te 2500 serio ciężko będzie złożyć tak wydajny PC, a dodatkowo ten mac mini jest malutki (przy tym dobrze wykonany, nie sprawia wrażenia tandety, bo obudowa chyba jest z amelinium), potrzebuje mało papu, ma dwa porty USC-C i trzy TB4, bluetooth na pokładzie i system operacyjny. Dzisiaj wrzuciłem 400 zdjęć z Z9. Nie męczy mnie obróbka w LR, jestem nawet zaskoczony taką responsywnością. Nie testowałem jeszcze odszumiania AI czy wtyczek r4m. Tu myśle będzie największa różnica pomiędzy moim PC a tym śmiesznym szkrabem.

Ostatnio w ogóle nie gram na komputerze, może taki mini z M4 Pro lub studio z M4 Max by było dla mnie na ten moment fajniejszym rozwiązaniem? Chciałem się tylko przekonać jak działa najnowsza generacja procesorów ARM od Apple, miałem kiedyś styczność tylko z macbookiem i raz z iMaciem. Inna sprawa, że bardzo mocny komputer do gier już niedługo może nie być potrzebny za sprawą coraz bardziej rozwijanego grania w chmurze, typu NVIDIA GeForce Now czy Amazon Luna.

Na PS czeka mnie do ogrania Alan Wake II (jedynkę przeszedłem, polecam) i remake Silent Hill 2. Myślę jeszcze o dokupieniu PS VR2, bo jest kilka ciekawych gier do ogrania. Przyzwyczaiłem się trochę do grania na dużym TV. Świetnie bawiłem się przy obu The Last of Us, Cyberpunku, wielu częściach Assassin's Creed, GTA, Days Gone, Uncharted, Dying Light 1 i 2, Watch Dogs. Ostatnio bardzo pozytywnie zaskoczył mnie polski survival horror The Beast Inside. Czasem z dzieciakami zagram we Frantics, Monopoly, Suckboya czy It Takes Two. Nie mam jakiegoś parcia na granie na PC.

Bangi
11-11-2024, 20:32

Ja zawsze odszumiam jak obrabiam samolot do galerii lotniczej, albo inne foto do netu, no chyba, że "obrabiam" jpg z puszki, to nie ma to takiego znaczenia.

robertskc7
11-11-2024, 20:40
odpowiadając serio, jeśli ktoś foci do iso 500 na jpegach albo 200 w rawach i nic potem z nimi nie robi to nie musi odszumiać ;)
ale jeśli ktoś foci RAWy w wyższych iso, i obrabia foty to bardzo dużo operacji wzmacnia szum i z np. iso 1600 robi się efekt jak iso 4000. Na instagrama to nie ma takiej różnicy, ale jeśli ktoś jak ja robi film w 4k i to na dużym ekranie to widać baaardzo wyraźnie.

A przykład proszę - R6 czyli w miarę niskoszumna matryca, iso 1600, po obróbce w LR
bez odszumiania:
18850

po odszumieniu:
18851

Ok. Dzięki za przykład. A czemu tak ci wyciąga kolorowy szum ?
Luminacja na 36 a kolor na 40. Standardowo w C1 jest na 50 ustawione. R6 ISO 3200 wołane w C1 18852

mkamelg
12-11-2024, 00:04

https://www.youtube.com/watch?v=J8kMYrfjVGg&t=1278s

cybulski
12-11-2024, 08:10
Wybór między Mac a PC to nie tylko kwestia co, za ile. I czy za podobne pieniądze mamy lepszą czy gorszą wydajność do fotografii.

Mogę pisać tylko oczywiście o własnych odczuciach.
Wydajność jak najbardziej się liczy i to jest powód tego, że obecnie jest już sens rozważać Maci.
Kompaktowe i eleganckie rozwiązanie. Mała prądożerność. Ciche. Nie ma potrzeby wyłączania w ogóle (chyba że coś sie zwiesi, bo się zdarzają źle napisane programy)
Zarządzanie kolorem wprost z pudełka, bez jakichś problemów konfiguracyjnych.
Dobre monitory 5K Studio Display (lub dla maksymalistów 6K 32cale XDR (https://www.apple.com/pl/pro-display-xdr/))
Zoptymalizowane aplikacje Adobe (szczególnie LR działa sprawniej, bo PS na obu systemach jest OK)
Inne ficzery typu AirDrop, AirPlay, czy choćby Apple Music (do zarządzania playlistami), od razu w systemie.
Odkąd Eversolo A8 dostał aktualizację Apple Musik, jest to dodatkowa zaleta. Z Tidalem bowiem zdarzają się problemy, raz na jakiś czas (chyba na ich serwerach przepustowość)
Mac może bezproblemowo grać np przez AirPlay na A8 czy na AppleTV z obrazem.
Blutooth, który działa zawsze bez zarzutu czego nie mogę tak stwierdzić w PC/Win.
Ale są też takie drobne szczegóły jak choćby łatwość przełączania między słuchawkami a głośnikiem, które działa (w win zawsze jakiś problem z tym przełączaniem)

cybulski
12-11-2024, 08:48
Zmierzam do tego, że gdy posiadam iPhona, AppleTV, Eversolo A8 to Mac jest urządzeniem, który działa w tej układance po prostu, bez żadnego problemu. Dodatkowo Synology wpasowuje się do tej układanki bardzo dobrze.
Wyjmujesz Maca z pudełka, podłączasz Studio Display, i wszystko po prostu działa. Domowy system multimedialny :)

Przemek_PC
12-11-2024, 09:13
MacOS jak auto elektryczne. Ładujesz baterię, wciskasz Start, wybierasz kierunek jazdy i nic więcej cię nie obchodzi. Windows to klasyczne auto gdzie można powyłączać wszystkich asystentów, zajrzeć pod maskę, samodzielnie wymienić olej czy klocki hamulcowe czy coś zmodyfikować.
Jeśli chodzi o muzykę to mam komputer z Daphile z wtyczką Tidal oraz muzyką zgraną do plików na dysku, sterowany z PC, smartfona czy tabletu. Ten sam komputer obsługuje Kodi jeśli chodzi o filmy. Lubię grzebać w komputerach więc Mac czy Eversolo nie jest dla must have. Poradzę sobie sam ale rozumiem, że nie każdy chce grzebać w sprzęcie i woli gotowe rozwiązania.

Leon007
12-11-2024, 09:23
Do jeżdżenia z domu do pracy, a w niedzielę do kościoła bardzo dobre. Wybierz się autem elektrycznym z Gdańska do Cortiny d'Ampezzo.

cybulski
12-11-2024, 10:29
Do jeżdżenia z domu do pracy, a w niedzielę do kościoła bardzo dobre. Wybierz się autem elektrycznym z Gdańska do Cortiny d'Ampezzo.

Mam 4 samochody, w tym elektryka Mini tylko do jeżdżenia po mieście :) ten w dalekie trasy, mimo że w trasie pali mało, w mieście już niekoniecznie.

--- Kolejny post ---

MacOS jak auto elektryczne. Ładujesz baterię, wciskasz Start, wybierasz kierunek jazdy i nic więcej cię nie obchodzi. Windows to klasyczne auto gdzie można powyłączać wszystkich asystentów, zajrzeć pod maskę, samodzielnie wymienić olej czy klocki hamulcowe czy coś zmodyfikować.
Jeśli chodzi o muzykę to mam komputer z Daphile z wtyczką Tidal oraz muzyką zgraną do plików na dysku, sterowany z PC, smartfona czy tabletu. Ten sam komputer obsługuje Kodi jeśli chodzi o filmy. Lubię grzebać w komputerach więc Mac czy Eversolo nie jest dla must have. Poradzę sobie sam ale rozumiem, że nie każdy chce grzebać w sprzęcie i woli gotowe rozwiązania.

Tak, po latach grzebania się w serwerach, komputerach, już mi się nie chce prywatnie tego robić.

cauchy
12-11-2024, 11:07

prawdę mówiąc czekałem właśnie na wideo tego gościa
on jako jeden z niewielu idzie od razu w konkret, bez *******olo dookoła
Myślę, że w przyszłym roku Mac Studio M4 Max pociśnie, jeśli w tej chwili M2 Max zajmuje 21s odszumić 36Mpx, czyli tyle co ja mam w R5 na PC

Bangi
12-11-2024, 12:37

Ale co to ma do rzeczy w kontekście komputerów? IMHO mocno nietrafione odniesienie.

Leon007
12-11-2024, 12:54
Ale co to ma do rzeczy w kontekście komputerów? IMHO mocno nietrafione odniesienie.

Nic nie ma do komputerów. podobnie jak porównanie Przemka. Tak sobie napisałem, bo akurat siedzę przed komputerem.

Shadow
12-11-2024, 14:05

Fajny film tylko w kontekście naszych rozważań przydałoby się porównanie wydajności takiego M4 10 Core z procesorami np Intela czy AMD.
https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html

Jak widać w zestawieniu Ryzen 7 Pro trochę ustępuje, natomiast wersja Ryzen 9 czy Intel i-7 12-tej generacji już jest szybszy. Pamiętajcie tylko ze tu są zarówno procesory w laptopach jak i w PC stacjonarnym.