Zobacz pełną wersję : Komputer dla fotografa 2024
cybulski
12-11-2024, 17:18
Dobre jest to że wybór obecnie jest szerszy niż kilka lat temu. Każdy może dobrać pod siebie. Przed pojawieniem się M2 nie rozważałem Maców.
Na jakiś czas problem z wolnym działaniem DPP4 rozwiązałem montując i9 na 32 prockach. Nowa grafika niestety nie miała wpływu na prędkość DPP4.
obróbka z wszystkimi opcjami RAWa to max. kilkanaście sek
Dobre jest to że wybór obecnie jest szerszy niż kilka lat temu. Każdy może dobrać pod siebie. Przed pojawieniem się M2 nie rozważałem Maców.
No właśnie. Ja jeszcze jestem ciekawy jak do tematu zapowiadanych procesorów ARM (przemilczę Tegrę) podejdzie NVIDIA. Budżet mają ogromny, może być na grubo. Wyobraź sobie takie połączenie M4 Ultra z RTX5090 ;)
no właśnie, zbijają kapitał na AI ale czy coś robią, inwestują żeby zadać nokaut applowi?
cybulski
13-11-2024, 06:26
No właśnie. Ja jeszcze jestem ciekawy jak do tematu zapowiadanych procesorów ARM (przemilczę Tegrę) podejdzie NVIDIA. Budżet mają ogromny, może być na grubo. Wyobraź sobie takie połączenie M4 Ultra z RTX5090 ;)
Od procesora do całego systemu jak np Appla długa droga. Nie jest to kwestia samego hardwaru a również całego ekosystemu, oprogramowania zoptymalizowanego pod ARM. Za dużo elementów aby zagrozić pozycji Apple sądze na dzień dzisiejszy.
--- Kolejny post ---
no właśnie, zbijają kapitał na AI ale czy coś robią, inwestują żeby zadać nokaut applowi?
z tym noakutem to bym nie przesadzał :) co wyjaśniłem powyżej.
Od procesora do całego systemu jak np Appla długa droga. Nie jest to kwestia samego hardwaru a również całego ekosystemu, oprogramowania zoptymalizowanego pod ARM. Za dużo elementów aby zagrozić pozycji Apple sądze na dzień dzisiejszy.
--- Kolejny post ---
z tym noakutem to bym nie przesadzał :) co wyjaśniłem powyżej.
Kto powiedział, że droga jest krótka? Oprogramowanie pod Windows ARM już się pojawia za sprawą Snapdragona X. Adobe w większości już się dostosowało: https://helpx.adobe.com/pl/download-install/kb/arm-processors.html
Zanim NVIDIA wejdzie na rynek, obstawiam w przyszłym roku premierę, za dwa lata dostępność, to programów zoptymalizowanych pod ARM będzie więcej. NVIDIA zrobiła już Grace CPU Superchip pod serwery z dużo lepszą efektywnością energetyczną od Inteli i AMD. Każda firma lubi liczyć pieniążki, a prąd tani nie jest. Jeśli będzie tak samo w przypadku komputerów desktopowych wybór będzie prosty. Jaka będzie rzeczywistość? Możemy tylko sobie gdybać. Ja cieszę się, że po latach stagnacji zaczyna coś się dziać.
cybulski
13-11-2024, 09:21
Apple myślę to wszystko widzi stąd już lekkie zejście z ceny podstawowego modelu. Za te 2.9tys to są w stanie dosłownie wejść pod strzechy z całym swoim rozwiązaniem. Monitor klawiatura mysz pasują każde od pc więc wejście nie nastrecza problemów. Cena robi swoje.
Konfig podstawowego modelu wydajnościowo spokojnie starczy do normalnego używania przez kolejnych piec lat a nawet do zdjęć.
Jedyna bolączka to przestawienie sie na macosa.
Apple myślę to wszystko widzi stąd już lekkie zejście z ceny podstawowego modelu. Za te 2.9tys to są w stanie dosłownie wejść pod strzechy z całym swoim rozwiązaniem. Monitor klawiatura mysz pasują każde od pc więc wejście nie nastrecza problemów. Cena robi swoje.
Konfig podstawowego modelu wydajnościowo spokojnie starczy do normalnego używania przez kolejnych piec lat a nawet do zdjęć.
Może i widzi, podstawowy model jest fajnie wyceniony, do tego jeszcze można go kupić za 2500. Jednak polityka dopłat za więcej RAMu czy większy dysk nadal się nie zmieniła. Płać i płacz, bo nie masz alternatywy:
18858
Nie wiem jak to będzie wyglądało w przypadku NVIDII. Może też zrobią takie zamknięte konfigi, a może będzie to wyglądało tak jak do tej pory... Nie łudźmy się jednak, że to będzie rycerz na białym koniu - przypominam choćby o wykorzystaniu sytuacji i narzuceniu 70% marżowości na karty graficzne chyba w okresie covidowym.
Jedyna bolączka to przestawienie sie na macosa.
To jak wprowadzenie pierwszych komputerów do urzędów ;) Pani Wiesia może jednak nie ogarnąć nowego systemu. Do pracy jednak idzie pokolenie Z, dadzą radę ;)
W sumie patrząc z perspektywy firmy przeszkolenie pracowników do nowego systemu też ciągnie za sobą wydatki. Dochodzi kupno licencji programów, o ile takowe są dostępne, część oczywiście będzie dostępna na obu platformach bez dopłat. Pozostaje kwestia wspólnych zasobów czy łączenia się wszystkich komputerów.
o ile
"8GB RAM za 1000zł"
wzbudza uśmiech
to
"+2TB pamięci masowej za 4000zł"
już nawet nie jest śmieszne
cybulski
13-11-2024, 11:27
Porównywanie RAMu czy SSD to nie jest takie 1:1. Z tego co można znaleźć w sieci Ddr5 jest o połowę wolniejszy od podstawowej wersji w proc Appla już nie wspominając o wyższych procesorach pro max czy utlra. Różnice są wtedy kolosalne.
18859
To nie jest tylko dokładanie RAMu. To są całkiem inne szybsze pamięci i komunikacja.
--- Kolejny post ---
o ile
"8GB RAM za 1000zł"
wzbudza uśmiech
to
"+2TB pamięci masowej za 4000zł"
już nawet nie jest śmieszne
U mnie nie wzbudza, bo poczytałem kiedyś jak to wygląda, jak powyżej. W DDR5 jest chyba max 52GB/s czyli połowa tego co w podstawowej wersji. Idąc wyżej dokładamy nie tylko pojemność. Dlatego się nie dokłada a bierze inne modele, tak robią w Apple że lepiej wziąć wyższy model, szybszy niż kupować niższy z większym Ramem.
Przestańcie już pisać co kto myśli wg metodologii pc, poczytajcie o tych procka h M a potem coś napiszcie z sensem :)
--- Kolejny post ---
Apple tak to wycenia. Nie musi się wcale podobać, Kupujący wiadomo że wolałby tanio jak w pc. Ale po co mają walczyć ceną. Produkty są dobre i znajdują nabywcow, ba oni są potem zadowoleni. To się w głowie nie mieści użytkownikom pc. Śmiech wywołuje na sali :mrgreen: a użytkownicy Maców po prostu na tym pracują. Tak jak my na Canonach. I co z tego że Sony tańsze w szkłach. Mnie to nie wzrusza. Jakieś analogie?
Jeden se kupi szkło za 16tysi w Canonie, drugi podobne w Sony za 4.5. Sony userzy pukają się w głowę. Sony userom nie wytłumaczysz, że Canon to Canon tamto. Patrzą ze swojej perspektywy.
Jakieś analogie się nasuwają?
Już to pisałem o obiektywach: cena rynkowa ma się nijak do kosztów produkcji. Apple bierze tyle, ile może i jak widać, znajduje nabywców. Które argumenty wyboru Maca są racjonalne - każdy ma swoje zdanie.
To jak wprowadzenie pierwszych komputerów do urzędów ;) Pani Wiesia może jednak nie ogarnąć nowego systemu. Do pracy jednak idzie pokolenie Z, dadzą radę ;)
W sumie patrząc z perspektywy firmy przeszkolenie pracowników do nowego systemu też ciągnie za sobą wydatki. Dochodzi kupno licencji programów, o ile takowe są dostępne, część oczywiście będzie dostępna na obu platformach bez dopłat. Pozostaje kwestia wspólnych zasobów czy łączenia się wszystkich komputerów.
Pogardzanej przez Ciebie pani Wiesi system zwisa i po niej spływa. To sprawa admina. A pokolenie Z w komputery jest - średnio rzecz biorąc - znacznie głupsze niż wcześniejsze, bo znają tylko GUI i apki.
Pogardzanej przez Ciebie pani Wiesi system zwisa i po niej spływa. To sprawa admina. A pokolenie Z w komputery jest - średnio rzecz biorąc - znacznie głupsze niż wcześniejsze, bo znają tylko GUI i apki.
Pogardzanej? Gdzie ja napisałem coś pogardliwego na temat Pani Wiesi? Masz pierwiastek kobiety w sobie, że tak nadinterpretujesz to co napisałem?
- Skarbie pójdziesz ze mną na siłownię?
- Mówisz, że jestem gruba?
- No dobra, jak nie chcesz…
- I do tego leniwa?
- Uspokój się Kochanie.
- Uważasz, że jestem histeryczką?
- Wiesz, że nie o to chodzi.
- Teraz, że przeinaczam prawdę?
- Nie, nie musisz ze mną nigdzie iść!
- Tak??? A dlaczego Ci tak zależy, żeby iść samemu?!
Pani Wiesi wcale nie zwisa i po niej nie spływa czego używa. Wiem jak wygląda wprowadzanie choćby zmiany oprogramowania na pracowników biurowych. Muszą zmienić system pracy, przyzwyczajenia. Choćby na początku praca idzie wolniej co sprawia, że nie są zadowoleni. Finalnie zmiana może przynieść korzyści, ale początki są trudne. Tutaj to zmiana systemu, a nie tylko samego programu.
W sumie to Ty pogardzasz Panią Wiesią pisząc, że "jej to zwisa". Pani Wiesia chce szybko wykonać powierzoną pracę. Admin (o ile taki jest i będzie miał czas dla Pani Wiesi) nie wytłumaczy krok po kroku całego workflow. Pani Wiesia musi najczęściej sama go sobie wypracować. Trochę szacunku dla Pani Wiesi Leonie.
Pogardzane przez Ciebie pokolenie Z średnie w komputery? Od kiedy pamiętam kolejne pokolenia miały być stracone. Mi się wydaje, że szybciej się adoptują i odnajdują w różnych systemach. Oczywiście nie każdy, tak jak nie każdy potrafił złożyć komputer i zainstalować Win95/98 kiedyś.
Kilka stron wcześniej wyraźnie napisano, że komputery są już zbędne i są tylko kwestią przyzwyczajenia, bo są smartfony, dzięki którym można zapłacić rachunek i obrobić zdjęcia w LR. A co niby więcej potrzeba od takiego za przeproszeniem komputera? Po co więc toczycie te jałowe dyskusje?
Kilka stron wcześniej wyraźnie napisano, że komputery są już zbędne i są tylko kwestią przyzwyczajenia, bo są smartfony, dzięki którym można zapłacić rachunek i obrobić zdjęcia w LR. A co niby więcej potrzeba od takiego za przeproszeniem komputera? Po co więc toczycie te jałowe dyskusje?
i tego sie trzymajmy, ramu też maja wystarczającą ilość np. 12GB to tak jakbyś miał w pececie 36GB ;)
jan pawlak
13-11-2024, 13:28
No nie przesadzaj.
Są przecież wspaniałe, aktywne wątki np. o wzmacniaczach lampowych, parowozach, starych samochodach, wyższości bolidu A nad bolidem B w F1 itd.
Hobby to hobby, co komu sprawia radochę... i tyle
jp
Ja tam wolę osobiście dobierać komponenty i rozbudowywać o to co w danej chwili chcę. Potrzebuję 2x więcej RAM-u to proszę bardzo mam ich do wyboru do koloru o różnej wydajności, różnych firm i w różnych cenach. A nie jakiś tam Apple będzie mi kazał płacić za ich gotową konfigurację. A to czy ich pamięci faktycznie są szybsze to trzeba by opierać się na benchmarkach robionych w różnym środowisku i na różnych aplikacjach. To co podaje producent jest najczęściej mało wiarygodne.
jan pawlak
13-11-2024, 13:47
Ja tam wolę osobiście dobierać komponenty i rozbudowywać o to co w danej chwili chcę. Potrzebuję 2x więcej RAM-u to proszę bardzo mam ich do wyboru do koloru o różnej wydajności, różnych firm i w różnych cenach. A nie jakiś tam Apple będzie mi kazał płacić za ich gotową konfigurację. A to czy ich pamięci faktycznie są szybsze to trzeba by opierać się na benchmarkach robionych w różnym środowisku i na różnych aplikacjach. To co podaje producent jest najczęściej mało wiarygodne.
Dawno temu "przeżyłem" taki okres dobierania i składania komputerów, trwał kilka lat
Ale gdy szef zaczął wymagać bym robił to firmowo/zawodowo to musiałem zmienić zakład pracy.
jp
jan pawlak Mam takiego kolegę w pracy. Wszystkim komputery naprawia i składa ale prowadzi dodatkowo własną działalność. Jakoś jeszcze daje radę. Ja na szczęście robię to tylko dla siebie. No od czasu do czasu dla kogoś z rodziny albo kolegów.
Typowe. Człowiek pokazuje nowego skilla w pracy i zostaje to dodane do jego obowiązków ;)
Mini z M4 Pro
https://youtu.be/75YbnXXsB3M?si=G4W99PhrbbqjuQg8
cybulski
14-11-2024, 06:58
Tylko LR włącza wiatrak na hipower czyli pokazuje jak to oprogramowanie jest zamulone (wymagające) :D
Dodam że mnie LR zawsze irytował w Windows, na M2 Mini normalnie go czasem używam, rzadko ale czasem, i zachowuje się bardzo dobrze, już nie irytuje.
--- Kolejny post ---
Typowe. Człowiek pokazuje nowego skilla w pracy i zostaje to dodane do jego obowiązków ;)
Najgorzej jak pokażesz w robocie że umiesz ogarniać zmywarkę, wtedy stos wszystkiego w kuchni czeka właśnie na Ciebie :D
Przemek_PC
14-11-2024, 07:42
Od jakiegoś już czasu LR działa bez zamulania PC.
cybulski
14-11-2024, 07:47
Ja już nie miałem na to cierpliwości do LR na win.
Mi LR nic nie zamula na PC.
cybulski
14-11-2024, 08:29
Widać albo coś poprawili przez ostatni rok albo macie dużo lepsze pecety niż miałem do zdjęć. Od roku już nie używam pc do zdjęć więc mogę tylko stwierdzić jak było u mnie. M2 Mini to nie jest jakiś mocarz a wszystko jest cacy. A dodam że ciągnę rawy z nas po kablu 1Gb/s i eksportuje od razu na nasa. I jest dobrze w LR. Jest normalnie :) na dysku wewnętrznym mini ani na dodatkowym nvme nie mam rawów, dla mnie jest to super, w końcu z mac moge w ten sposób komfortowo działać. Dlatego upgrade Maca będzie u mnie obowiązkowo z gniazdem 10Gb/s.
pawel.guraj
14-11-2024, 09:54
Kto powiedział, że droga jest krótka? Oprogramowanie pod Windows ARM już się pojawia za sprawą Snapdragona X. Adobe w większości już się dostosowało: https://helpx.adobe.com/pl/download-install/kb/arm-processors.html
Zanim NVIDIA wejdzie na rynek, obstawiam w przyszłym roku premierę, za dwa lata dostępność, to programów zoptymalizowanych pod ARM będzie więcej. NVIDIA zrobiła już Grace CPU Superchip pod serwery z dużo lepszą efektywnością energetyczną od Inteli i AMD. Każda firma lubi liczyć pieniążki, a prąd tani nie jest. Jeśli będzie tak samo w przypadku komputerów desktopowych wybór będzie prosty. Jaka będzie rzeczywistość? Możemy tylko sobie gdybać. Ja cieszę się, że po latach stagnacji zaczyna coś się dziać.
Windows 11 pod ARM jest już od dość dawna oficjalnie wspierany.
Używam od dawna na wirtualce na MBP (nie można mieć wiertualki Intelowej na ARM'owym kompie).
Nawet emulacja (czyli coś a'la Rosetta2 na MacOS) Intela działa całkiem sprawnie pod tym W11.
p,paw
Windows 11 pod ARM jest już od dość dawna oficjalnie wspierany.
Używam od dawna na wirtualce na MBP (nie można mieć wiertualki Intelowej na ARM'owym kompie).
Nawet emulacja (czyli coś a'la Rosetta2 na MacOS) Intela działa całkiem sprawnie pod tym W11.
p,paw
Nie piszę o samym Windowsie, tylko o programach ARM64. Początek drugiego cytowanego przez Ciebie mojego zdania jest bardzo czytelny, tak mi się przynajmniej wydawało.
Tak naprawdę to MS dało ciała po całości w 2016 umową na wyłączność dla Qualcomma. Całe szczęście w przyszłym roku to wygaśnie i może wreszcie zacznie coś się dziać.
Przemek_PC
14-11-2024, 14:15
Ja komputer dla fotografa już mam i jestem bardzo zadowolony. Wczoraj wieczorem komfortowo obrobiłem kilka zdjęć w LR gdzie odszumianie 24Mpx w czasie 8s jest dla mnie wystarczająco szybkie. Dziś rano polatałem Cessna 152 nad Insbrukiem a wieczorem usiądę do montowania filmu w Davinci ale najpierw pojadę wyścig w Le Mans Ultimate. Jedna skrzynka wiele zastosowań.
Ja komputer dla fotografa już mam i jestem bardzo zadowolony. Wczoraj wieczorem komfortowo obrobiłem kilka zdjęć w LR gdzie odszumianie 24Mpx w czasie 8s jest dla mnie wystarczająco szybkie. Dziś rano polatałem Cessna 152 nad Insbrukiem a wieczorem usiądę do montowania filmu w Davinci ale najpierw pojadę wyścig w Le Mans Ultimate. Jedna skrzynka wiele zastosowań.
Osobiście uważam, że komputer bez funkcji gotowania w 2024 roku nadaje się do jazdy autostradą do muzeum.
Przemek_PC
14-11-2024, 14:52
Szanuję Twoje zdanie aczkolwiek mam swoje.
Eberloth
14-11-2024, 15:43
Tylko bez mordobicia, bo nam akustyk kolejny wątek zamknie :mrgreen:
cybulski
14-11-2024, 16:25
https://youtu.be/9zx3A4eYLq8?si=cOL2XA0IRu6qDZor
Tylko bez mordobicia, bo nam akustyk kolejny wątek zamknie :mrgreen:
Zaryzykuję. Nie boję się Akustyka.
Osobiście uważam, że komputer bez funkcji gotowania w 2024 roku nadaje się do jazdy autostradą do muzeum.
Jak do Termomiksa dodadzą funkcję latania nad Alpami i odszumiania zdjęć, to będzie ideał. Lepszy niż Terminator.
Przemek_PC
15-11-2024, 00:17
Wydajność różnych Mac-ów jeśli chodzi o odszumianie w LR.
https://youtu.be/J8kMYrfjVGg?si=Smi055fT8ej01yCL
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20241114/68a2e715d477fbfa9f4eadbd8e197ad8.jpg
Eberloth
15-11-2024, 10:23
Wydajność różnych Mac-ów jeśli chodzi o odszumianie w LR.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20241114/68a2e715d477fbfa9f4eadbd8e197ad8.jpg
Super. Czyli mój lap za ok 5k dorównuje najdroższemu modelowi maka. A jaka jest różnica w cenie? :mrgreen:
Jasiek - weź idź już z tymi radami, bo wszyscy je znają. Sam raz na rok zrobię coś smartfonem, nawet tu wrzucam na "Pokaż zdjęcie które lubisz", dla jaj chyba, ale gdzie Rzym, a gdzie okupowany Krym? Zluzuj już, bo tu smartfonowa sekta nie powstanie, a Ty guru nie zostaniesz. Siej bezcenne ziarna prawdy gdzie indziej.
Zaryzykuję. Nie boję się Akustyka.
18867
mam spacyfikowac watek? :mrgreen:
18868
W żadnym wypadku, chcesz zrobić następny smutny wątek?
18869
W żadnym wypadku, chcesz zrobić następny smutny wątek?
https://media.mutualart.com/Images/2022_04/13/12/120034988/f280a0ec-9a1b-4e60-90e5-2400d3376a6a_570.Jpeg
Przestańcie o gąsce i balbince!
robertskc7
16-11-2024, 09:37
Mnie najbardziej rozwalił niezawodny JP. Ludzie co my wiemy.
Cykasz telefonem - zapomnij o szumie. Jakieś zoomy, po co? - masz telefon. Monitor? ale po co jak jest telewizor. KOMPUTER dla fotografa ? telefon się pod telewizor podłącza i jest cacy.
K***a jakie to proste.
jan pawlak Mam takiego kolegę w pracy. Wszystkim komputery naprawia i składa ale prowadzi dodatkowo własną działalność. Jakoś jeszcze daje radę. Ja na szczęście robię to tylko dla siebie. No od czasu do czasu dla kogoś z rodziny albo kolegów.
Cześć Shadow.
Orientujesz się w procesorach AMD i komponentach do nich ?
Może mógłbyś mi coś doradzić ?
Wracając do tematu...
Zrobiłem upgrade kompa, w w zasadzie to zrobiłem nowy.
Wcześniej był i7 8700 (8 generacja) + budżetowa płyta od ASUS + dysk SSD na system Samsung 970 EVO + 2 dyski talerzowe i jeszcze dwa SSD 2,5 cala.
Do tego RTX 4060 od ASUS-a
Aktualnie jest
Intel i5 14600KF
ASUS TUF GAMING B760-PLUS WIFI
Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC)
RTX 4060 od ASUS-a (ze starego kompa)
na system Kingston KC3000 512GB M.2
na dane Kingston KC3000 2TB M.2
do tego wymieniłem budę (ale to nie wpływa na wydajność)
zasilacz i Windows zostały ze starego kompa, choć już zaczynam myśleć o cichszym zasilaczu, bo po wymienia budy najgłośniejszy zrobił się zasilacz (choć bez jakiegoś dramatu).
Oczywiście teoretycznie procek jest nadmiarowy względem grafiki, mam tego świadomość. Kiedyś jak kupię większy monitor zmienię na RTX 4070 Super lub coś lepszego.
Generalnie nie spodziewałem się aż takiego wzrostu wydajności - i tu mi nie chodzi o jakieś cyferki w benchmarkach tylko o takie zwykłe użytkowanie - jest zdecydowanie bardziej responsywnie, szczególnie w Lr i PS, np. filtry Nik Software, których używam przy obróbce samolotów zdecydowanie szybciej się aplikują, odszumianie (zwykłe w PS jest dużo szybsze), eksport trwa znacząco krócej. Jest dużo "fajniej", wcześniej nie było źle, ale teraz nie chciałbym wrócić do wcześniej.
Odszumianie SI w Lr jest bez zmian (na to wpływ ma karta graficzna) - plik z R6m2 oszumia ok. 8 sekund, plik z R ok. 10 sekund.
Gdyby więc ktoś rozważał jakąś konfigurację pod PC, to zdecydowanie taką będę polecał z tym zastrzeżeniem, że jeśli ktoś chce jeszcze pograć w 4K to grafika musi być pokroju co najmniej RTX 4070 (taką ma mój Młody, choć ma słabszy procek).
Jedyny minus - oczywiście zrobiłem undervolting procka, bo na fabrycznych ustawieniach szybko dobijał pod obciążeniem do 100 stopni na chłodzeniu Fortis 5. Obniżyłem napięcie o 0,150 i aktualnie nie przekracza 91 stopni pod obciążeniem.
Wracając do tematu...
do tego wymieniłem budę (ale to nie wpływa na wydajność)
zasilacz i Windows zostały ze starego kompa, choć już zaczynam myśleć o cichszym zasilaczu, bo po wymienia budy najgłośniejszy zrobił się zasilacz (choć bez jakiegoś dramatu).
Taki sposób z mojego składania kompów.
Wytnij kawałek nie grubej gąbki - najczęściej jest pod ręką taka różowa, w którą pakowane są podzespoły - i podłóż ją w miejscach, gdzie zasilacz styka się z obudową. 2-3 punkty, niezbyt gruba, żeby łatwo było włożyć zasilacz w jego miejsce. Na ogół to tłumi i wycisza drgania z zasilacza.
Może ktoś coś podpowie, kusi ten Mac Mini nawet żeby zobaczyć jak to wszystko tam działa . Aktualnie moja podstawowa konfiguracja PC ma sie jak poniżej, większość z 2022, drugi dysk i grafika z poprzedniego roku.
Procesor: Intel Core i7-12700K
Płyta: ASUS TUF GAMING H670-PRO WIFI D4
Dyski podstawowe:
1. Samsung 980 Pro 1TB M.2 PCI-e 4.0 NVMe
2. Crucial P5 Plus M.2 PCI-e 4.0 NVMe 2TB
Pamięć: Patriot Viper Steel 32GB [2x16GB 3600MHz DDR4 CL18 DIMM]
Grafika: ASUS GeForce RTX 3060 Ti DUAL OC 8GB GDDR6
Jakiego mini trzeba by kupić aby mieć porównywalną wydajność, oczywiście z dyskiem 512. Generalnie to co mam nie wyglada to źle na papierze, natomiast prac w LR, masakra. Strasznie muli komputer (Win11). Fotografuję głównie przyrodę, aparat R5, C-RAW zdjęcia w serii na migawce elektronicznej. Nieraz z jednej zasiadki potrafi się uzbierać cala karta 128GB, na wyjazdach i więcej. Później zdjęcia zgrywane na dysk do selekcji import do LR i tworzenie podglądów. Tu jest największy dramat, praktycznie niemożna nic zrobić w komputerze nieraz nawet przeglądarka ma problem, a co dopiero odpalanie Photoshopa czy cokolwiek innego żeby podziałać. Komputer zablokowany praktycznie na godzinę nieraz i dłużej.
Samo odszumianie, nie powiem, działa przyzwoicie od 8 do 15 sekund nawet przy całych rawach.
robertskc7
16-11-2024, 20:06
Może ktoś coś podpowie, kusi ten Mac Mini nawet żeby zobaczyć jak to wszystko tam działa . Aktualnie moja podstawowa konfiguracja PC ma sie jak poniżej, większość z 2022, drugi dysk i grafika z poprzedniego roku.
Dyski podstawowe:
Jakiego mini trzeba by kupić aby mieć porównywalną wydajność, oczywiście z dyskiem 512. Generalnie to co mam nie wyglada to źle na papierze, natomiast prac w LR, masakra. Strasznie muli komputer (Win11). Fotografuję głównie przyrodę, aparat R5, C-RAW zdjęcia w serii na migawce elektronicznej. Nieraz z jednej zasiadki potrafi się uzbierać cala karta 128GB, na wyjazdach i więcej. Później zdjęcia zgrywane na dysk do selekcji import do LR i tworzenie podglądów. Tu jest największy dramat, praktycznie niemożna nic zrobić w komputerze nieraz nawet przeglądarka ma problem, a co dopiero odpalanie Photoshopa czy cokolwiek innego żeby podziałać. Komputer zablokowany praktycznie na godzinę nieraz i dłużej.
Samo odszumianie, nie powiem, działa przyzwoicie od 8 do 15 sekund nawet przy całych rawach.
Ale czego się spodziewasz jak wrzucasz 128gb do LR? Proponuję selekcję robić w programach, które sobie z tym świetnie radzą np. Photo mechanic
Ja mam Breezebrowzer i mi 5000 rawów z r6 wczytuje od ręki praktycznie.
Kompa masz duuuuużo lepszego niż mój i raczej wątpię aby update coś zmienił w twoim przypadku.
Dyski podstawowe:
to ciekawy ja mam podobny sprzęt - płyta na lepszym chpsecie, procesor prawie ten sam (KF), pamięci więcej 64GB, karta gorsza 2070, dyski SSD KC3000 2TB i stary SSD SATA samsunga i 8TB talerzowy zamknięte w maleńkiej obudowie i jest badzo responsywny, używam C1 czasem zaimportuję 512GB :mrgreen: z wyjazdu (też R5 ale zwykłe RAWy) co trochę trwa ale nic nie muli moge wtym czasie używąc PSa czy cokolwiek innego
Mam bardzo podobny konfig i w tej chwili pod wzgledem wydajnosci kompletnie sie to nie oplaca. Ja czekam na Mac Studia M4 Max. Wtedy pogadamy, teraz to jest fajna zabawka wielkosci kilku opakowan plyt CD, ktora w polaczeniu z ajfonem i macbookiem bedzie zapitalac az milo.
Taki sposób z mojego składania kompów.
Wytnij kawałek nie grubej gąbki - najczęściej jest pod ręką taka różowa, w którą pakowane są podzespoły - i podłóż ją w miejscach, gdzie zasilacz styka się z obudową. 2-3 punkty, niezbyt gruba, żeby łatwo było włożyć zasilacz w jego miejsce. Na ogół to tłumi i wycisza drgania z zasilacza.
Dzięki za podpowiedź, spróbuję, ale obawiam się, że to nie jest to. Obudowa ma specjalne podkładki na których "leży" zasilacz. Poprzednia obudowa była po prostu ogólnie głośniejsza i jej wiatraki zagłuszały zasilacz, obecna (be quiet! Pure Base 500DX) ma po prostu mega ciche wiatraki i zasilacz stał się słyszalny.
Później zdjęcia zgrywane na dysk do selekcji import do LR i tworzenie podglądów. Tu jest największy dramat, praktycznie niemożna nic zrobić w komputerze nieraz nawet przeglądarka ma problem, a co dopiero odpalanie Photoshopa czy cokolwiek innego żeby podziałać. Komputer zablokowany praktycznie na godzinę nieraz i dłużej.
Sprawdź sobie, czy wiedza zawarta w tym artykule https://darkroomphotos.com/lightroom-classic-new-embedded-previews/ w czymś Tobie pomoże.
cybulski
17-11-2024, 13:32
Czy moglibyśmy chociaż w tym wątku skupić się na tej przestarzałej technologii jaką są komputery :D?
--- Kolejny post ---
Bo zaraz dla odmiany oprócz komórek ktoś tu wskoczy z fotografią analogową czyli tą jedyną prawdziwą przez duże F :mrgreen: I po środku tylko my, zostaliśmy, jak Himilsbach z angielskim.
Posprzątałem trochę i rozważania na temat idealnego smartfonu do obróbki zdjęć proszę prowadzić w tym wątku
https://www.canon-board.info/threads/121932-Smartfon-dla-fotografa-do-obr%C3%B3bki-zdj%C4%99%C4%87-2024
Sprawdź sobie, czy wiedza zawarta w tym artykule https://darkroomphotos.com/lightroom-classic-new-embedded-previews/ w czymś Tobie pomoże.
Dzięki, myślę że to może pomóc :-). Jak tylko opuszczę szpital to sprawdzę jak wygląda w praktyce.
Dzięki, myślę że to może pomóc :-). Jak tylko opuszczę szpital to sprawdzę jak wygląda w praktyce.
U mnie to było z automatu włączone po instalacji Lr. Dopiero po przejściu do "Wywołaj" Lr "wgrywa" swój podgląd, ten który zazwyczaj zastanawia wielu ludzi dlaczego obraz stał się brzydki :lol:
cybulski
19-11-2024, 06:41
U mnie to było z automatu włączone po instalacji Lr. Dopiero po przejściu do "Wywołaj" Lr "wgrywa" swój podgląd, ten który zazwyczaj zastanawia wielu ludzi dlaczego obraz stał się brzydki :lol:
:mrgreen:
Czy da się kupić ten program w jednorazowej cenie na PC.....bez łączenia przez net ?
Mam na myśli pracę tylko na komputerze, bez konieczności łączenia z chmurą itd ?
Czy da się kupić ten program w jednorazowej cenie na PC.....bez łączenia przez net ?
Mam na myśli pracę tylko na komputerze, bez konieczności łączenia z chmurą itd ?
Aktualnie tylko subskrypcja, w ramach której możesz mieć na PC Lightroom Classic i wtedy robisz obróbkę na PC.
.....
Obecnie tylko subskrypcja.
Nie ma potrzeby łączenia się z chmurą. Instalujesz na dowolnej ilości komputerów i różnych systemach (Win, OS, Android).
Łączenie jest niezbędne tylko do logowania/wylogowania przy zmianie komputera i do funkcji związanych z AI.
Czyli da się pracować jak drzewiej bywało.
który program? Lighroom Classic?
kilka lat używałem cracka, jego i PSa, aż wziąłem suba, mam spokój z legalem, mam najnowsze wersje i całą masę innych korzyści. Nie wspominając o Denoisie, której w tej scracowanej wersji jeszcze nie było. Aktualnie full Adobe kosztuje mnie ok 70zł /msc. Tyle co zestaw sushi, albo dwa burgery.
który program? Lighroom Classic?
kilka lat używałem cracka, jego i PSa, aż wziąłem suba, mam spokój z legalem, mam najnowsze wersje i całą masę innych korzyści. Nie wspominając o Denisie, której w tej scracowanej wersji jeszcze nie było. Aktualnie full Adobe kosztuje mnie ok 70zł /msc. Tyle co zestaw sushi, albo dwa burgery.
Chyba większość tak zaczynała z Adobe, bo pakiet to był duży wydatek. Blokowanie w firewallu, zmiany DNSów, po czym głupia aktualizacja Acrobat Readera mogła wszystko zniszczyć ;)
Generative Fill i Firefly z tego co pamiętam potrzebują dostępu do internetu, więc chcąc mieć te funkcje i tak trzeba mieć subskrypcję.
Da się taniej, 76,48€:
https://www.amazon.de/-/pl/dp/B00M8MOH98/?th=1
o proszę, nawet nie wiedziałem, że takie pakiety są
na rok sam PS i LR jest ok w tej cenie
ja mam cały Adobe, bo jeszcze premierka, after effects, reader (editor), jakieś rzeczy na ajfona
o proszę, nawet nie wiedziałem, że takie pakiety są
na rok sam PS i LR jest ok w tej cenie
ja mam cały Adobe, bo jeszcze premierka, after effects, reader (editor), jakieś rzeczy na ajfona
No problemo, 129,19€, wyglądasz na studenta:
https://www.amazon.de/dp/B00CSRZ71K
O prosze to jest bardzo dobra cena na full na rok. Poprosze taka promke na 1 marca :)
No tak.........nie są to duże kwoty, jednak pierwej komputer kupić muszę ( złożyć).
Na teraz to nawet DPP4, który słusznie mi się należy za Canona R7, nie chce pracować na moich, ponad 10 letnich pc-tach.
Ale to po feriach zimowych, bo teraz gorączka w handlu.
cybulski
22-11-2024, 08:49
DPP to nie jest program, który cieszy swą funkcjonalnością. Rozumiem, jeśli chcemy mieć darmowe narzędzie do Canona i starcza nam jego funkcjonalność.
Dodam, że osobiście pousuwałem DPP z komputerów win i mac.
No tak.........nie są to duże kwoty, jednak pierwej komputer kupić muszę ( złożyć).
Na teraz to nawet DPP4, który słusznie mi się należy za Canona R7, nie chce pracować na moich, ponad 10 letnich pc-tach.
Ale to po feriach zimowych, bo teraz gorączka w handlu.
Nie wiem jaki masz budżet, ale ja Ci mogę polecić moją konfigurację.
Intel i5 14600KF
ASUS TUF GAMING B760-PLUS WIFI
Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC)
ASUS GeForce RTX 4060 Dual EVO OC 8GB GDDR6
na system Kingston KC3000 512GB M.2
na dane Kingston KC3000 2TB M.2
zasilacz Seasonic Focus GX 750W 80 Plus Gold (hybrydowy, rzadko kiedy przy obróbce kręci wentylatorem - nawet przy odszukiwaniu SI nie kręci, kiedy wentylatory RTX-a idą na maksa).
do tego jakaś buda wedle wyboru ja mam be quiet! Pure Base 500DX White (wentylatory obudowy tak ustawiłem, że do 50 stopni pracują na ok. 30% dzięki czemu siedząc przy zdjęciach czy przeglądając net mam po prostu cieszę)
Wszystko śmiga jak należy.
Dzięki za tą konfigurację Bangi :).
Gdy przyjdzie pora na zakupy, zajrzę do niej.
Ale już wiem, że będzie to komputer na AMD, bo od zawsze ( 07.1996r.) wszystkie kompy są z tej platformy.
Przyjmuję że pamięci RAM i systemowa są sprawdzone, jak również zasilacz, więc można je uznać za podstawę do kompletowania ?
Co prawda najważniejsza będzie MoBo, bo do niej się montuje wszystko, ale będę szukał w ofercie firm, które podałeś.
Pzdr.
Przemek_PC
22-11-2024, 17:47
Zacząć należy od określenia potrzeb a dopiero później wybierać podzespoły. Co zamierzasz robić na komputerze? Jakich aplikacji zamierzasz używać?
Dzięki za tą konfigurację Bangi :).
Gdy przyjdzie pora na zakupy, zajrzę do niej.
Ale już wiem, że będzie to komputer na AMD, bo od zawsze ( 07.1996r.) wszystkie kompy są z tej platformy.
Przyjmuję że pamięci RAM i systemowa są sprawdzone, jak również zasilacz, więc można je uznać za podstawę do kompletowania ?
Co prawda najważniejsza będzie MoBo, bo do niej się montuje wszystko, ale będę szukał w ofercie firm, które podałeś.
Pzdr.
Ja się długo biłem z myślami czy jednak nie wziąć teraz AMD, głównie przez problemy, którymi straszą w kontekście Intela, ale jednak z wielu różnych informacji jakie czytałem, wyszło, że pod kątem Adobe i obróbki jednak Intel, choć pewnie w praktyce różnice nie byłby tak duże jak w różnych testach. Oczywiście gdyby gry były u mnie istotne to brałbym AMD.
Przemek_PC
22-11-2024, 21:24
Odczuwasz różnicę w szybkości w stosunku do poprzedniej platformy? Moja nowa platforma AMD według testu Davinci Resolve jest 11 razy szybsza od poprzedniej opartej o Intela i7 3770K a karta graficzna RTX3070 cztery razy szybsza od poprzedniej GTX1070. Jednak montując filmy w Davinci nie odczuwam przyrostu prędkości prawdopodobnie dlatego, że nie obrabiam filmów 8k RAW tylko zwykłe FullHD. W Lightroom widzę różnicę tylko w odszumianiu zdjęć i jest to przyspieszenie czterokrotne ale to zasługa GPU a nie platformy. Gry to inna bajka i tu jest duży postęp. Gdyby nie gry dalej mógłbym korzystać z i7 3770K ale z RTX3070 I miałbym praktycznie to samo co obecnie.
No przesiadka z i7 8700 (8 generacja) na i5 14600KF 914 generacja) u mnie jest odczuwalna wyraźnie - tu opisywałem https://www.canon-board.info/threads/121896-Komputer-dla-fotografa-2024/page6?p=1468487&viewfull=1#post1468487
ja przesiadłem się się z i7 6 generacji na i712700kf przy zdjęciach delikatnie przyspieszyło (jest pewnie dwa razy szybciej) - widać różnicę ale przed wymianą też nie narzekałem, przy filmach chyba bardziej czuć różnicę.
Zacząć należy od określenia potrzeb a dopiero później wybierać podzespoły. Co zamierzasz robić na komputerze? Jakich aplikacji zamierzasz używać?
Sorry , przeoczyłem Twoje pytanie.
Mam dwa podobne kompy z AMD Phenom II 3 GHz na mobo Asusa z 8 GB Ram DDR2. I to dla obu jest max.
Od ok 11- 12 lat są w takiej konfiguracji.
Teraz, kiedy kupiłem Canona i nawet firmowy DPP nie chce współpracować, jest okazja na zmianę jednego komputera.
Zrobię to po feriach. Być może komponenty trochę stanieją ?
Jakie one będą, to jeszcze nie wiem na pewno ?
Ale z pewnością na AMD.
Przyzwyczajam się do otoczenia i nie lubię zmian ;).
A komputer będzie do wszystkiego, jak dotychczas.
Ale zapewne już będę mógł popróbować poważnej obróbki RAW-ów :).
DPP jest niestety strasznie toporny i prawdopodobnie niezbyt dobrze zoptymalizowany. Co prawda u mnie również DPP zaczął szybciej śmigać ale nie jest to aż tak widoczne jak w kontekście programów od Adobe.
DPP jest niestety strasznie toporny i prawdopodobnie niezbyt dobrze zoptymalizowany. Co prawda u mnie również DPP zaczął szybciej śmigać ale nie jest to aż tak widoczne jak w kontekście programów od Adobe.
Na i9 z 32 prockami na pokładzie śmiga jak trzeba. Ale potwierdzam na i7 z 4 prockami rawy z R6 to tragedia za to raw z6D całkiem spoko.
robertskc7
23-11-2024, 22:14
Na i9 z 32 prockami na pokładzie śmiga jak trzeba. Ale potwierdzam na i7 z 4 prockami rawy z R6 to tragedia za to raw z6D całkiem spoko.
przecież RAWy ważą tyle samo. Jak to możliwe?
przecież RAWy ważą tyle samo. Jak to możliwe?
To są inne typy RAWów i obejmują więcej procesów niż te starsze.
cybulski
25-11-2024, 18:21
Na nikoniarzach wrzuciłem z tego linku kwadraty https://thomasvoland.com/blog/mac-vs-pc-w-fotografii-i-retuszu/ w ramach testu
18921
Każdy kwadrat to dwa kolory. Jesli więc ktoś widzi każdy kwadrat w jednym kolorze to taki monitor ogólnie można powiedzieć nie nadaje się do obróbki zdjęć.
Np czerwony kwadrat z tego przykładu to dwa kolory RGB,
górny 233,51,35
dolny 255,0,26
--- Kolejny post ---
Dodam, że sprzęty aktualnie Appla (w tym ajfony) wyświetlają ten test poprawnie, dwa kolory w każdym kwadracie.
Jeśli ktoś widzi tutaj pojedyńcze kolory w kwadratach to może warto się zastanowić nad sensem dalszego pchania kasiorki w sprzęty foto bez zakupu dobrego monitora :mrgreen:
MacBook Air 15 M2 bez problemu, to samo mój monitor w domu Asus Proart cośtam.
Ajfon 12pro i służbowy Dell Latitude wyświetlają jeden kolor.
Przemek_PC
25-11-2024, 20:10
W zalinkowanym artkule jest opisane co i jak i czy to dobrze czy niekoniecznie jeśli dwa kolory widać. Stwierdzenie, że kupowanie sprzętu foto nie ma sensu jeśli widać jeden kolor jest mocno na wyrost.
cybulski
25-11-2024, 20:38
W zalinkowanym artkule jest opisane co i jak i czy to dobrze czy niekoniecznie jeśli dwa kolory widać. Stwierdzenie, że kupowanie sprzętu foto nie ma sensu jeśli widać jeden kolor jest mocno na wyrost.
W zalinkowanym artykule jest napisane że jeśli nie widać różnych kolorów na kwadratach, to taki monitor generalnie nie nadaje się do obróbki foto.
Kurde, po tylu latach dowiedziałem się, że mój NEC MultiSync EA245WMi-CT Color Tuned to jednak powinien wylądować w koszu :shock:
W sumie do gier też się nie nadaje, masakra :(
Mam go od 2017 r. i bardzo go lubię :roll:
P.S. Jak się dobrze przyjrzę to w niebiskim widzę dwa :)
na moim pececie też widać podział tych kwadratów :)
cybulski
25-11-2024, 20:54
I tak my być, inaczej black friday trzebaby wydać częściowo na jakiś lepszy monitor :)
Kurde, po tylu latach dowiedziałem się, że mój NEC MultiSync EA245WMi-CT Color Tuned to jednak powinien wylądować w koszu :shock:
W sumie do gier też się nie nadaje, masakra :(
Mam go od 2017 r. i bardzo go lubię :roll:
bo na forum falami idą różne trendy: są momenty kiedy sprzedawca twierdzi - tylko szeroki gamut, jak akurat sprzedawca sprzedaje monitory srgb (czyli te z węższym gamutem) to twierdzi że szeroki gamut jest niepotrzebny do obróbki - akurat trafiłes na ten moment z zakupem i teraz widzisz jednolite kwadraty :mrgreen: marketing to wielka siła
--- Kolejny post ---
I tak my być, inaczej black friday trzebaby wydać częściowo na jakiś lepszy monitor :)
bogaty Święty Mikołaj czy kto tam przychodzi tez może byc opcją
(...) warto się zastanowić nad sensem dalszego pchania kasiorki w sprzęty foto bez zakupu dobrego monitora :mrgreen:
Dobry, czyli jaki konkretnie?? Fajnie jakby posiadał wbudowany KVM i obsługę Thunderbolt 4.
robertskc7
25-11-2024, 21:22
Mój Eizo cs27coś tez nie widzi ani w srgb ani w adobe. Win10 google chrome. Kalibrowany ostatni raz 5000 godzin temu. Chyba trzeba go znowu skalibrowac :)
Ja ogólnie nie mam z tym problemu.
Foty robię głównie do netu, a jak już drukuję jakieś "odbitki" w zaprzyjaźnionym labie, to nie ma żadnego problemu.
Choć nie będę ukrywał, że powali zaczynam myśleć o nowym monitorze, ale to perspektywa 2-3 lat.
Ja ogólnie nie mam z tym problemu.
Foty robię głównie do netu, a jak już drukuję jakieś "odbitki" w zaprzyjaźnionym labie, to nie ma żadnego problemu.
Choć nie będę ukrywał, że powali zaczynam myśleć o nowym monitorze, ale to perspektywa 2-3 lat.
a zaprzyjaźniony lab to daje jakąś szansę na problemy i drukuje coś zapisane w adobeRBG? bo jeśli nie to dlaczego miałyby być probemy? jak na razie to spotkałem na swojej drodze tylko jeden lab ktory sprawiał wrażenie że wie co robi i prosił o aRGB w innych to nawet nie próbuję jeśli nie zobaczę tego błysku zrozumienia o czym mowa :mrgreen: w końcu z sRGB też sie da drukować i mozna nie zauważyć różnicy :mrgreen:
co do problemow to sRGB nie sprawia żadnych nigdy (tylko widać mniej kolorów)
szeroki gamut sprawia problemy, trzeba używać badziej konkretnych aplikacji, a i te badziej konkretne mogą mieć swoje problemy w jednej wersji zarządznie kolorem działa, w kolejnej nie, albo w jakiejś części nie bo ktoś zmienił np. program do eksportu na lepszy ale zarządzanie w nim nie działa, systemowa przeglądarka do zdjęć to tez karuzela w w7 działała, w w10 nie (updejty mogły coś zmienić) - ale można było zainstalować tą z w7, w w11 znowu działa - normalnie kociokwik
ale ogólnie to ja też nie mam z tym problemu
djtermoz
25-11-2024, 23:44
Każdy kwadrat to dwa kolory. Jesli więc ktoś widzi każdy kwadrat w jednym kolorze to taki monitor ogólnie można powiedzieć nie nadaje się do obróbki zdjęć.
Ciekawe. Na moim laptopie Della, który używam w pracy widzę jednolity kolor w każdym kwadracie. Ale to nie jest laptop do fotografii.
Natomiast w domu na monitorze Dell U2723QE widzę poprawnie osobne kolory.
Ciekawe ile osób ogląda fotografie na słabych monitorach. Pewnie sporo. Choć z drugiej strony większość i tak ogląda na iPhone'ach, które pokazują kolory zupełnie dobrze.
NorthPole
26-11-2024, 00:08
Przede wszystkim, to przed wyrzuceniem monitora, radziłbym zapisać ten obrazek testowy bezpośrednio z zalinkowanego artykułu na dysku, a potem oglądać go przy pomocy jakiegoś softu, który na pewno obsługuje zarządzanie barwą -- przeglądarka niekoniecznie.
Ja mam stary (ponad dziesięcioletni) monitor z matrycą TN, na którym widać wszystkie kwadraciki, więc myślę, że to nie jest zbyt wymagający test ;)
Do czasu, aż ktoś nie przetestuje tego na Samsungu s24 ultra dywagacje nie mają sensu. Znacie może kogoś kto posiada ten ultra nowoczesny megakomputer?
Przede wszystkim, to przed wyrzuceniem monitora, radziłbym zapisać ten obrazek testowy bezpośrednio z zalinkowanego artykułu na dysku, a potem oglądać go przy pomocy jakiegoś softu, który na pewno obsługuje zarządzanie barwą -- przeglądarka niekoniecznie.
Ja mam stary (ponad dziesięcioletni) monitor z matrycą TN, na którym widać wszystkie kwadraciki, więc myślę, że to nie jest zbyt wymagający test ;)
u mnie w przegladarce nie widac zadnej roznicy (Firefox), po otwarciu w windowsowym Photos tez nic. w LR 14 minimalne roznice. za to w Fast Stone Image Viewer - widac bardzo wyrazna roznice. co wiecej - ta roznice widac nawet na ponad 10-letnim monitorze Samsunga (mam jeden z tych pierwszych modeli o rozdzialce 1920x1200)...
czyli w sumie... to nie wiem czego ten test mialby dowodzic.
NorthPole
26-11-2024, 01:34
Tego, że FF nie obsługuje u Ciebie zarządzania barwą, a LR i FS mają pewnie przypisane inne profile. Windows urwa!
Na nikoniarzach wrzuciłem z tego linku kwadraty https://thomasvoland.com/blog/mac-vs-pc-w-fotografii-i-retuszu/ w ramach testu
górny 233,51,35
dolny 255,0,26
--- Kolejny post ---
Dodam, że sprzęty aktualnie Appla (w tym ajfony) wyświetlają ten test poprawnie, dwa kolory w każdym kwadracie.
Jeśli ktoś widzi tutaj pojedyńcze kolory w kwadratach to może warto się zastanowić nad sensem dalszego pchania kasiorki w sprzęty foto bez zakupu dobrego monitora :mrgreen:
Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd. Pod tymi kwadratami jest napisane:
Jeśli powyższe kwadraty mają jednolity kolor (zamiast być podzielone na prostokąty o dwóch odcieniach), to gamut Twojego monitora nie wykracza poza sRGB – jest mu równy lub węższy. To ograniczenie jeśli przygotowujesz rzeczy do druku, ale do netu wystarczy. Plusem jest to, że w innych aplikacjach niż ta przeglądarka, także nie będziesz miał problemów z przejaskrawionym wyświetlaniem kolorów.
Te kwadraty pierwotnie zostały opublikowane w innym artykule https://thomasvoland.com/blog/zarzadzanie-barwa-f-a-q/, będąc częścią jednego z testów.
djtermoz
26-11-2024, 03:24
Ciekawe. Na moim laptopie Della, który używam w pracy widzę jednolity kolor w każdym kwadracie. Ale to nie jest laptop do fotografii.
Natomiast w domu na monitorze Dell U2723QE widzę poprawnie osobne kolory.
Ciekawe ile osób ogląda fotografie na słabych monitorach. Pewnie sporo. Choć z drugiej strony większość i tak ogląda na iPhone'ach, które pokazują kolory zupełnie dobrze.
Dodaję do tego co wyżej napisałem - w Firefoxie na Macu kwadraty są jednolite, a w Safari widać różnicę. Wychodzi na to, że Firefox jest słaby jeśli chodzi o color management. Czyli sporo zależy od przeglądarki, pewnie mniej od monitora.
cybulski
26-11-2024, 07:04
Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd. Pod tymi kwadratami jest napisane:
Te kwadraty pierwotnie zostały opublikowane w innym artykule https://thomasvoland.com/blog/zarzadzanie-barwa-f-a-q/, będąc częścią jednego z testów.
Na biurku mam tez drugi monitor pod Windows, który wyświetla tylko jednolite kwadraty w przeglądarkach. To co ten drugi monitor lepszy bo mniej widać w przeglądarce :)? nie do końca.
Dopisek poniżej.
--- Kolejny post ---
u mnie w przegladarce nie widac zadnej roznicy (Firefox), po otwarciu w windowsowym Photos tez nic. w LR 14 minimalne roznice. za to w Fast Stone Image Viewer - widac bardzo wyrazna roznice. co wiecej - ta roznice widac nawet na ponad 10-letnim monitorze Samsunga (mam jeden z tych pierwszych modeli o rozdzialce 1920x1200)...
Bo fast Stone image viewer to bardzo dobry i przydatny program na Windows, bez niego na win słabo z niektórymi funkcjonalnościami. I dobrze że tutaj to wyszło i że to zauważyłeś.
I tylko właśnie na windows FastStone Image Viewer wyświetla ten obrazek poprawnie z podziałem kwadratów u mnie nawet na słabszym monitorze (no nie taki słaby jest bo ma 100% sRGB). Przeglądarki internetowe w Windows u mnie spłaszczają i nie ma podziału.
--- Kolejny post ---
Dałem te kwadraty, aby każdy mógł sobie sprawdzić, ewentualnie coś ustawić lub podjąć decyzję o zmianie monitora. Nie po to aby robić przepychanki. Panowie to forum foto a nie biurowe czy gamingowe :D Dla mnie te testy były powodem między innymi na przejście z edycją na Maca. Za dużo pitolenia sie w windows z poprawnością wyświetlania, bo ciągle nie wiadomo co działa poprawnie, co nie działa. Za dużo elementów które nie są spójne w windołsach.
cybulski
26-11-2024, 08:11
Więc jeszcze raz dam ten obrazek w png zgrany w Macu aby nic windows nie popsuł. Można go zgrać w windows i zobaczyć w FastStone Image Viewer. Jesli tylko monitor jest OK to podział będzie mimo tego że na przeglądarkach w win moze być różnie.
18923
--- Kolejny post ---
Więc dałem te kwadraty bo większość z nas zna teorię gamutów, wiemy że Windows ogólnie jest trudny w konfiguracji aby wszędzie wyświetlać poprawnie kolory jesli mamy dobry monitor.
Wszyscy zgadzamy się też że należy robić w rawach ale już w praktyce często nie zdajemy sobie sprawy że to co widzimy, windows nam psuje, wyświetla różnie w różnych aplikacjach.
No temat znany teoretycznie ale mało kto z nas przechodzi do praktyki jak problem rozwiązać definitywnie, bez powtarzających się potem niespodzianek.
Zamiast tego ciągle szukamy lepszej konfiguracji pod win, kupując lepszy procesor czy też grafikę. A problem leży po prostu w systemie windows.
Podkreślam ponownie, że dla mnie to było za dużo kombinacji z windows, i podkreślam to że podstawą aby przejść na Maca było spójne zarządzanie barwą a nie to czy eksport zdjecia z odszumianiem będę miał w 3sek czy 8sek.
Nie twierdzę że w windows nie da się wszystkiego dobrze ustawić ale to dla mnie było never ending story. Powiedziałem dość tej zabawy idę w Maci do fotografii :)
--- Kolejny post ---
Mam dwa dobre monitory obok siebie na biurku, jeden pod win 100% sRGB, drugi do maca aplowy, widać różnice w wyświetlaniu. Gdyby nie FSIV który jakoś radzi sobie na win z zarządzaniem kolorem, tak mi się wydaje, to przeglądarki w windows już nie. W macu jest dobrze, po prostu sie zgadza.
jan pawlak
26-11-2024, 08:13
Mam Xwrite ColorChecker Color Rendition Chart.
Fotografuję ją w 2-3 różnych ustalonych sytuacjach oświetlenie i potem sprawdzam/porównuję co widzę w programach do obróbki na monitorze, tablecie gdy ustawię jasność białego CC19 na taką samą (plansza Xwrite <-> monitor, tablet) a trzymaną obok planszą
Gdy dużo drukowałem to jechałem do labu do "pana Zenka" z planszą Xwrite by porównać z drukowaną planszą.
Dla mnie to jest metoda weryfikacji, zmiany ustawień itd.
jp
PS
Jest w wielkości zbliżonej do A4 i jest tez wersja Passport, do "kieszeni, terenowa" (około 12cm x 9cm) bardziej rozbudowana
Chyba bardzo przydatna dla fanów poprawności kolorów na zdjęciu
pawel.guraj
26-11-2024, 08:54
Nie tylko monitor. Bardzo wiele zależy od ustawień systemu.
Polecam cały test (nie tylko gamut ale i HDR):
https://www.wide-gamut.com/test
p,paw
Przemek_PC
26-11-2024, 09:35
Kiedyś była taka zagadka "Kto to jest snob? Daltonista który kupuje kolorowy telewizor" Współczesna wersja może brzmieć że to ktoś kto kupuję szerokogamutowy monitor aby produkować czarno-biale zdjęcia.
robertskc7
26-11-2024, 09:47
breezbrowser widzi podzielone kwadraty bez problemowo na moim eizo, a PS już nie. I to mnie bardziej zastanawia hmm? Win 10. Cybulski jakiego masz Wina?
Daltoniści widzą kolory i istnieje wiele odmian Daltonizmu który dotyczy co 7 faceta. Problem w tym że wielu nawet nie wie o swoim ograniczeniu
cybulski
26-11-2024, 09:56
breezbrowser widzi podzielone kwadraty bez problemowo na moim eizo, a PS już nie. I to mnie bardziej zastanawia hmm? Win 10. Cybulski jakiego masz Wina?
win11 ale PSa mam na Macu tylko.
robertskc7
26-11-2024, 10:16
win11 ale PSa mam na Macu tylko.
No i dlatego ty widzisz w przeglądarkach a ja nie. Win 10 nie ma zarządzania kolorem a 11 tak. Mówił o tym Tom "Windows nie ma systemowego zarządzania kolorem. Stąd w aplikacjach "windowsowych" wyświetlanie jest w przestrzeni monitora" Całe szczęście te różnice są marginalne. Chyba :)
a zaprzyjaźniony lab to daje jakąś szansę na problemy i drukuje coś zapisane w adobeRBG? bo jeśli nie to dlaczego miałyby być probemy?
Nie mam pojęcia, nie wnikałem nigdy w to tak głęboko - nigdy nie było problemów żadnyc.
Myślę, że większość ludzi ma "słabe" monitory pod kaem foto.
pawel.guraj
26-11-2024, 10:37
Dziś większość nowoczesnych telefonów ma ekrany znacznie lepsze niż średniej klasy PCt.
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Dziś większość nowoczesnych telefonów ma ekrany znacznie lepsze niż średniej klasy PCt.
dzieki czemu mozna ogladac piekne kolory znaczkow pocztowych. zamiast cieszyc sie zdjeciami. nawt jesli z nieoptymalnymi kolorami
pawel.guraj
26-11-2024, 10:55
dzieki czemu mozna ogladac piekne kolory znaczkow pocztowych. zamiast cieszyc sie zdjeciami. nawt jesli z nieoptymalnymi kolorami
Zupełnie nie o to mi chodziło.
Posiadając niezły telefon łatwo sprawdzić jak bardzo badziewny posiada się monitor.
Dotyczy to głównie „biznesowych” laptopów, które potrafią kryć 70% srgb.
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
cybulski
26-11-2024, 11:17
No i dlatego ty widzisz w przeglądarkach a ja nie. Win 10 nie ma zarządzania kolorem a 11 tak. Mówił o tym Tom "Windows nie ma systemowego zarządzania kolorem. Stąd w aplikacjach "windowsowych" wyświetlanie jest w przestrzeni monitora" Całe szczęście te różnice są marginalne. Chyba :)
czyli że niby u mnie w win11 jest zarządzanie kolorem i to powinno działać :) ?
Jednak przeglądarki www wyświetlają niepoprawnie mimo że profil monitora jest ustawiony w systemie.
FastStone natomiast wyświetla dobrze.
Tak czy inaczej ten matrix windowsowy mnie zmęczył i od roku do fot używam Maca. A windows niech sobie wyświetla jak chce, to już nie mój problem :D Do pracy na win mi to niepotrzebne.
Eberloth
26-11-2024, 11:49
Dzięki za podrzucenie tematu. Dla mnie wątek arcyciekawy, pierwszy raz spotkałem się z tym problemem, choć w praktyce akademickim z mojego punktu widzenia ;) Nie zarabiam na foto i póki co żadna panna, niekoniecznie młoda, nie opieprzyła mnie za zły odcień kiecki :mrgreen:
Opiszę jak to wygląda u mnie. Początkowo jak Bangi sądziłem, że muszę wyrzucić monitor :) Dopiero Wasza dalsza analiza pomogła mi w kolejnych eksperymentach. Na moim starym ale jarym Eizo Foris FS2331 ni uja nie widać różnicy kolorystycznej ani w przeglądarkach, ani pod Windows, ani (o zgrozo) w abonamentowym LR. Ale obie przeglądarki FastStone i XnView wyraźnie pokazują te różnice!
Zatem monitor zostaje, ale jak ktoś mi podpowie, co zmienić w LR, żeby "widzieć więcej", bo widać że monitor daje radę, to będę wdzięczny.
Update. No i problem rozwiązany. w LR też widać. Wystarczyło na wyjściowym obrazku zmniejszyć ekspozycję.
cybulski
26-11-2024, 11:53
A widzicie szanowny Kolego czyli dobrze ze podniosłem ten temat :) teoretycznie niby wiemy ale praktyka okazuje się zgoła arcy trudna w łindołs.
Eberloth
26-11-2024, 12:01
A widzicie szanowny Kolego czyli dobrze ze podniosłem ten temat :) teoretycznie niby wiemy ale praktyka okazuje się zgoła arcy trudna w łindołs.
Dzięki jeszcze raz, ale w praktyce to nic nie zmienia. Co z tego, że dopracuję obrazek na tip-top u mnie, jak końcowy odbiorca, najczęściej internetowy, i tak tego nie zobaczy, a w wydrukach to jeszcze muszę mieć ogarnięty lab, żeby było zrealizowane hasło sprzed 20 lat WYSIWYG. Ktoś pamięta? No, może nie do końca odnosiło się to do odwzorowania kolorów... :D
Przemek_PC
26-11-2024, 12:40
Podsumowując, jeśli widzę jeden odcień kolorów nie powinienem myśleć o kupnie nowego aparatu i obiektywów? Czy dopiero jak kupię Maca choćby tego bida Maca Mini to już będę na odpowiednim poziomie żeby móc myśleć o nowym aparacie i obiektywach?
Odpaliłem Faststone i też widzę różnicę.
Jestem uratowany... tzn. monitor został uratowany, choć pewnie za jakieś 2 lata (jak dożyję) i tak wymienię na coś większego :)
Dotyczy to głównie „biznesowych” laptopów, które potrafią kryć 70% srgb.
ale jednak wyciaganie laptopow biznesowych w kontekscie rozmowy o fotografii wydaje sie malo celowe. jak ktos chce sobie cos takiego robic, no to przeciz nie ma ograniczen. dopoki ma na tyle skromnosci, zeby sie nie chwalic. zeby nie bylo niejasnosci - sam mam Lenovo, ktore spelnia ww przeslanki laptopu biznesowego (brzydki laptop, reprodukcja kolorow pozwalajaca odroznic czerwony od niebieskiego ale juz niekoniecznie zoltego :D ). trzeba naprawde nie miec boga w sercu, zeby o czyms takim wspominac w kontekscie fotografii :D
ale tak samo jak ze smarkfonem - albo mowimy o zdjeciach albo o filatelistyce ;)
cybulski
26-11-2024, 14:10
Podsumowując, jeśli widzę jeden odcień kolorów nie powinienem myśleć o kupnie nowego aparatu i obiektywów? Czy dopiero jak kupię Maca choćby tego bida Maca Mini to już będę na odpowiednim poziomie żeby móc myśleć o nowym aparacie i obiektywach?
Jeśli nie widzisz odcieni to trzeba zobaczyć czy to tylko w przeglądarce czy w tych programach innych do foto jak jest.
Bo to oznaczałoby jeśli w programyach też tak jest że monitor raczej chyba nie pokrywa sRGB no albo coś w Windows. Temat jest po to by sprawdzić i się zastanowić na czym nam zależy. Żeby być świadomym o czym mówimy, bo teorie to znamy. Ale to nie szkoła żeby z teorii odpytywać lub się nią chwalić :D
jan pawlak
26-11-2024, 14:12
Nie biorą udziału w mszach sRGB, jestem ateistą ale postanowiłem sprawdzić jak to jest u mnie.
1.
Z Xrite ściągnąłem obraz ColorChecker
18924
2.
Na moim monitorze NEC otwarłem jednocześnie
- LR na PC Windows 10
- LR na S24U Android
i wgrałem ten plik.
Nie widziałem różnicy pomiędzy obu obrazami
3.
Otwarłem ten plik na tablecie S9 w LR, doprowadziłem jasnością na tablecie do identycznego wyglądu ostatniego wiersza na obu obrazach.
Są różnice pomiędzy wyglądem obrazu na monitorze a wyglądem obrazu na tablecie.
Nie na wszystkich kwadratach/kolorach.
jp
cybulski
26-11-2024, 14:16
Jednym słowem dobrze jak mamy to rozwiązane w praktyce niż tylko w teorii.
Nie biorą udziału w mszach sRGB, jestem ateistą ale postanowiłem sprawdzić jak to jest u mnie.
1.
18924
2.
- LR na PC Windows 10
- LR na S24U Android
i wgrałem ten plik.
3.
Otwarłem ten plik na tablecie S9 w LR, doprowadziłem jasnością na tablecie do identycznego wyglądu ostatniego wiersza na obu obrazach.
jp
Przepraszam, ale co to ma do wątku...???
jan pawlak
26-11-2024, 15:04
Przepraszam, ale co to ma do wątku...???
Jeśli uważasz że to nie jest o wyglądzie kolorów na monitorach, porównwnie monitora PC ze smartfonem to usuń ten wpis razem z tymi kilkoma gdzie było o smartfonach
Ale może zostawisz przynajmniej ten zapis :
jp
To jest wpis o wartosci merytorycznej pokroju „niebo jest niebieskie, trawa zielona, a woda mokra” [emoji23]
Ale może zostawisz przynajmniej ten zapis :
jp
Też uważam, że należałoby to zostawić. Nie sądzę, żeby przed dzisiejszym dniem ktokolwiek o tym wiedział.
J
jp
Już tu (na forum) kiedyś pisałem - mam w pracy dwa monitory biurowe, takie same modele, a to samo okno wyświetlają zupełnie inaczej i za nic nie jestem w stanie tego ustawić, by było chociaż trochę podobni.
Wątek jest bardziej o komputerach niż monitorach i kolorach.
jan pawlak
26-11-2024, 15:20
To jest wpis o wartosci merytorycznej pokroju „niebo jest niebieskie, trawa zielona, a woda mokra” [emoji23]
ok, to nie jest biblia wyznania sRGB
Ale pokazuje juz w zakresie "niebo jest niebieskie, trawa zielona, a woda mokra” widać różnicę pomiędzy monitorem NEC a tabletem/smartfonem.
Różnica której nie widać między LR na komputerze PC z Windowsem 10 a LR na komputerze na Androidzie.
jp
obawiam się że testy nie prowadzą do niczego :) obrazek zamieszczony na forum (wklejka cybulskiego) wygląda inaczej niż oryginalny na stronie volanda, tzn. strona volanda wygląda inaczej niż strona c-b oczywiście na obu widzę podzielone kwadraciki ale to co widać na forum to interpretacja tego co pokazuje voland przez monitor cybulskiego chyba nawet z profilem monitora cybulskiego :)
zaciekawiło mnie radosne zgłaszanie widzianych różnic (podzielone kwadraty) przez właścicieli monitorów z gamutem sRGB co jest dziwne - wbijcie stronę volanda i napiszcie czy widzicie jednolite czy niejednolite kwadraty, chrome obsługuje ostatnio zarządzanie kolorem więc powinno działać prawidłowo, jak widać to gamut jest szerszy niż sRGB jak nie widać to jest sRGB - ogladanie obrazków monitorem cybulskiego moim zdaniem niewiele daje chyba ze cybulski za każdym razem jak będziecie chcieli coś zobaczyć na monitorze będzie robił screena i wam wywyłał :)
Eberloth
26-11-2024, 15:48
W zasadzie nie musisz robić nic. Ale ziarno niepewności zostało zasiane. Inni widzą więcej. I cała radość z fotografii poszła jak lądowanie Moralesa na Kiler-ów 2-ch, w p...du :mrgreen:
cybulski
26-11-2024, 16:47
W zasadzie nie musisz robić nic. Ale ziarno niepewności zostało zasiane. Inni widzą więcej. I cała radość z fotografii poszła jak lądowanie Moralesa na Kiler-ów 2-ch, w p...du :mrgreen:
A tam zaraz w p*zdu, cuś tam zawsze widać, oby tyle co w zwykłym jpgu :mrgreen:
pawel.guraj
26-11-2024, 17:32
1.
2.
- LR na PC Windows 10
- LR na S24U Android
i wgrałem ten plik.
3.
jp
O losie .....
Szkoda, że nie da się tu wstawić ikonki ***.... w ścianę i to z pełnej pary.
p,paw
--- Kolejny post ---
Abstrahując już od kalibracji i możliwości monitorów ja już od dawna stosuję przestrzeń P3 zamiast sRGB.
Dlaczego - bo P3 oferuje zdecydowanie głębsze zielenie i czerwienie (w zasadzie nie różniąc się w kanale niebieskim) - co ma spore znaczenie w krajonbrazach.
Dodatkowo, wszystkie lokomotywy PKP Cargo i Intercity malowane w historyczne barwy mają zieleń, która bardzo zasadniczo nie mieści się w przestrzeni sRGB.
Case z pojawianiem się różnicy dopiero przy obniżeniu ekspozycji ma związek z tzw. "hue shift", które Adobe stosuje w większości swoich profili do LR/PS.
W skrócie - zmiana jasności powoduje też zmianę odcienia, bo to jest percepcja znacznie bliższa działaniu ludzkiego oka natomiast bardzo daleka od poprawnej kolorymetrii (co wcale nie jest wadą).
Porównanie sRGB do P3
18925
Stosuję głównie DisplayP3 a nie DCI-P3, bo ten pierwszy ma taką samą krzywą gamma co sRGB a to z kolei powoduje znacznie lepszą reprodukcję takiego obrazka na sprzęcie nie potrafiącym interpretować profilu koloru.
p,paw
18921
górny 233,51,35
dolny 255,0,26
--- Kolejny post ---
Coś tu jest nie tak. Mam Windę 10.
Gdy pobieram obrazki ze strony (obrazki, bo są dwa: górny i dolny) to oba są identyczne i mają te same wartości RGB. Na przykład czerwony górny 254.0.0, a dolny to 255.0.0 :!:, czyli nie widzę różnicy. A gdy sobie w programie wygeneruję prostokąty według Twoich liczb powyżej (no tylko jeden podałeś - czerwony), to widzę bez problemu dwa odcienie na obu monitorach - jeden to NEC graficzny, a drugi to EIZO (dobry) biurowy. I widzę tę różnicę też w IrfanView na obu monitorach.
Pytania:
Co robię nie tak?
Co robię tak?
Kto tu oszukuje?
pawel.guraj
26-11-2024, 19:55
Gdy pobieram obrazki ze strony (obrazki, bo są dwa: górny i dolny) to oba są identyczne i mają te same wartości RGB. Na przykład czerwony górny 254.0.0, a dolny to 255.0.0 :!:, czyli nie widzę różnicy. A gdy sobie w programie wygeneruję prostokąty według Twoich liczb powyżej (no tylko jeden podałeś - czerwony), to widzę bez problemu dwa odcienie na obu monitorach - jeden to NEC graficzny, a drugi to EIZO (dobry) biurowy. I widzę tę różnicę też w IrfanView na obu monitorach.
Pytania:
Co robię nie tak?
Co robię tak?
Kto tu oszukuje?
Wszystko nie tak.
Jeżeli sam sobie je generujesz i wpisujesz takie wartości to oczywiste, że będą różne. Robisz to w jednej przestrzeni koloru (nie ważne jakiej).
To jest esencja zarządzaniem koloru.
Plik źródłowy ma wartości RGB w/g przestrzeni źródłowej i ich poprawne wyświetlenie na monitorze w innej przestrzeni wymaga przeliczenia.
Pytanie czy wartości które odczytujesz są przed czy po translacji. Jeżeli są takie same to prawdopodobnie są już po translacji - jeżeli twój monitor ma przestrzeń nie szerszą niż sRGB to rzeczywiście wynikowe wartości translacji będą dokładnie takie same.
Przykładowo - "czysta" czerwień w/g sRGB to oczywiście: 255,0,0 - ale ten sam kolor w przestrzeni P3 to 234,51,35
Każda przestrzeń koloru defiowana jest jako chromatyczność składnika R,G,B w wypadku wartości maksymalnej oraz krzywa gamma.
(konieczność dodania składnika zielonego i niebieskiego w P3 wynika z tego, że "czysta" czerwień w P3 jest po bardziej czerwona niż ta w sRGB i w dodatku ma nieco inną chromatyczność)
W drugą stronę - wszystko co jest bardziej "czerwone" w P3 niż właśnie to 234,51,35 - po translacji do sRGB wyląduje na 255,0,0 (z pewną dokładnością w zależności czy stosujemy adaptację percepcyjną czy absolutną)
Polecam: https://pawel.online/zarzadzanie-kolorem-po-prostu/
Posiadacze Maców mają świetne wbudowane narzędzie "ColorSync" które takie kalkulacje umożliwia pomiędzy wszystkimi przestrzeniami.
18928
p,paw
Wszystko nie tak.
Polecam: https://pawel.online/zarzadzanie-kolorem-po-prostu/
p,paw
Dzięki!
robertskc7
26-11-2024, 20:25
Pytania:
Co robię nie tak?
Co robię tak?
Kto tu oszukuje?
Nic nie robisz nie tak. Odpowiedzi jest mnóstwo w Internetach. Windows nie ma zarzadzania barwą, ale niektóre programy mają. W podglądzie windowsowym czy przeglądarce będzie bez zarządzania a np w irfanie będzie z.
Pytanie po kiego grzyba kupować wypasione monitory graficzne pod Windowsa skoro pewnie nawet eizo za 30koła nie będzie widział podziału kwadracików przez google chrome
Eberloth
26-11-2024, 22:23
Pytanie po kiego grzyba kupować wypasione monitory graficzne pod Windowsa skoro pewnie nawet eizo za 30koła nie będzie widział podziału kwadracików przez google chrome
Bo ich się pewnie tam nie używa do przeglądania canon-board.info.
Nie tylko monitor. Bardzo wiele zależy od ustawień systemu.
Polecam cały test (nie tylko gamut ale i HDR):
https://www.wide-gamut.com/test
p,paw
Bardzo ciekawy test.
Eksperymentując wyłączyłem HDR w Win 11 i kwadraciki testowe stały się jednolite :shock:
I to raczej całe w kierunku tej części wściekłej niż stonowanej. No to jednak nie jarzę o co chodzi.
Ja się przyznam, że też nie ogarniam do końca tych wszystkich kwestii kolorystycznych o których piszą co niektórzy bardziej "naukowo" i w sumie dopóki nikt mi nie widzę na ekranach, że jakieś dziwne kolory wychodzą, albo ktoś mi nie napisze, że coś jest nie halo, to za bardzo się tym wszystkim nie przejmuję.
jan pawlak
27-11-2024, 11:43
Ja się przyznam, że też nie ogarniam do końca tych wszystkich kwestii kolorystycznych o których piszą co niektórzy bardziej "naukowo" i w sumie dopóki nikt mi nie widzę na ekranach, że jakieś dziwne kolory wychodzą, albo ktoś mi nie napisze, że coś jest nie halo, to za bardzo się tym wszystkim nie przejmuję.
Jestem teraz na tym poziomie.
Jest oryginalny plik planszy Xrite (#369), i gdy się kupi oryginalną Xrite planszę to można w każdej chwili porównać/ocenić :
- czy monitor (i oprogramowanie) wyświetla tak jak powinien kolory
- po wykonaniu zdjęcia planszy czy aparat przetwarza kolory jak powinien
W realnym świecie naszego komputera, naszego monitora i naszego sprzętu foto oraz naszego widzenia kolorów
jp
pawel.guraj
27-11-2024, 12:12
Bardzo ciekawy test.
Eksperymentując wyłączyłem HDR w Win 11 i kwadraciki testowe stały się jednolite :shock:
I to raczej całe w kierunku tej części wściekłej niż stonowanej. No to jednak nie jarzę o co chodzi.
Spróbuję znaleźć, bo wydaje mi się, że gdzieś czytałem - w wypadku monitora wspierającego HDR, wyłączenie funkcji HDR w Win11 powoduje fall-back do sRGB. Stąd taki efekt.
Ja niestety Win11 mam tylko ARM-ową wirtualkę, więc nie mogę zrobić żadnych testów.
p,paw
Właściwie porównanie planszy ColorChecker (przy okazji - XRite już nie ma, teraz to Calibrite) z tym co wyświetla monitor nie jest prawidłowe. Monitor świeci, a plansze oglądasz w świetle odbitym. Padające na plansze światło może mieć różny kolor (temp barwową) co zaburza wrażenie koloru. I pomijam tu kwestie równie ważną - jasności planszy i monitora.
cybulski
29-11-2024, 06:44
Może Jan ma w domu światło z żyrandola które dopasowuje łajt balanse automatem tak sobie dumam. Wyższa szkoła to już jest. Kiedyś zachodze do znajomych i musiałem do wc, wchodzę a tam zapala się takie różowe światło. Potem pytam a co tam tak na różowo, a oni a to my zapomnieliśmy przestawić po wczorajszym w łazience.
Teraz na telefon wiele myków jest , nie tylko obróbka fot, na przykład te zabawki wkładane w majty dla kobiet, na telefon zmieniasz, takie cuda. Ja już chyba nie dzisiejszy jestem a przecież człowiek niby śledzi te różne nowinki techniczne....
cybulski
29-11-2024, 07:50
Pytania:
Co robię nie tak?
Co robię tak?
Kto tu oszukuje?
Widzisz, więc tak to jest gdy zastanawiamy się jak wrzucić fotę aby inni widzieli dobrze.
Trochę droga do nikąd chyba obecnie gdybyśmy chcieli równać do tzw dołu. Dobre z tych rozważań na pewno jest to iż wzrasta świadomość gdzie mamy wąskie gardła w sprzęcie. I nie jest wąskim gardłem stare body najczęściej lub przeważnie. Wychodzę z założenia, że w pewnym momencie trzeba zdać sobie sprawę, OK nowy pecet do foto to nie tylko najlepszy czas odszumiania czy wydajność ale wyświetlanie kolorów. Zamiast wiec pchać kaskę w parametry, które i tak nie zmienią niczego w naszej fotografii, lepiej spojrzeć gdzie tracimy ten efekt końcowy.
W sprzęcie audio będę to przeważnie kolumny głośnikowe, tutaj jest monitor, gamuty, spójność w systemie w wyświetlaniu między aplikacjami. Takie rzeczy.
Przemek_PC
29-11-2024, 14:56
Taka trochę na siłę próbę pokazania, że Mac rządzi. Osobiście wolę większą szybkość odszumiania niż możliwość wyświetlenia nieistotnego koloru. Podobnie jak wolę słabsze kolumny głośnikowe w odpowiednio przygotowanym pod względem akustyki pomieszczeniu niż te lepsze w pomieszczeniu gdzie rządzi echo.
totamten
29-11-2024, 15:48
Skoro tu o komputerach, poproszę o pomoc w konfiguracji przeglądarki Chrome tak, by otwierała ostatnią stronę wątku na forum, a nie tę gdzie ileś dni temu skończyłem.
Eberloth
29-11-2024, 16:16
Z cybulski nie ma co gadać na ten temat. Po pierwsze nie umie w kolory. Po drugie, jak już kupi kolorową kliszę, to i tak pyta odbiorcę która wersja lepsza, a finalnie i tak ląduje w B&W - https://www.canon-board.info/threads/118666-cybulski-cybulski-fotografuje?p=1467457&viewfull=1#post1467457 ;) Więc po co mu te monitory i burza na CB przewijająca się w licznych wątkach, ja się pytam? Rozumiem, że pewnych osób chwilowo nie ma i taka przestrzeń do dyskusji się raptem zrobiła na inne tematy, ale... :mrgreen:
Skoro tu o komputerach, poproszę o pomoc w konfiguracji przeglądarki Chrome tak, by otwierała ostatnią stronę wątku na forum, a nie tę gdzie ileś dni temu skończyłem.
To chyba nie jest kwestia przeglądarki tylko skryptu danego forum. Na forum lotniczym, na którym również jestem, to mi się otwiera właśnie tak jak piszesz, a tu niestety nie.
totamten
29-11-2024, 17:24
To chyba nie jest kwestia przeglądarki tylko skryptu danego forum. Na forum lotniczym, na którym również jestem, to mi się otwiera właśnie tak jak piszesz, a tu niestety nie.
Dziękuję za odpowiedź! Jakoś ścierpię setki zdjęć z pasjonującego meczu piłkarek ręcznych :D
cybulski
29-11-2024, 17:40
Taka trochę na siłę próbę pokazania, że Mac rządzi. Osobiście wolę większą szybkość odszumiania niż możliwość wyświetlenia nieistotnego koloru. Podobnie jak wolę słabsze kolumny głośnikowe w odpowiednio przygotowanym pod względem akustyki pomieszczeniu niż te lepsze w pomieszczeniu gdzie rządzi echo.
Mówisz "nieistotne kolory" :) są dwie szkoły, jedna mówi że diabeł tkwi w szczegółach. Druga że nagle to po diable.
--- Kolejny post ---
Zerkam sobie w tytuł wątku i widzę komputer dla fotografa w 2024. Zakładam że autor dodał nie dla picu to 2024.
Komputer dla fotografa, nie dla gracza, programisty czy testera benchmarków. Dla fotografa w 2024. Więc nie jest istotne czy pójdzie jakaś gra która śmiga na Windows. Mają dobrze działać wołarki, PS no i ten ciężki LR który mocno obciąża. Może ktoś wybierze np Pixelmatora Pro za kilka złotych, zamiast płatną subskrypcję PSa.
Skupiam się na tym co jest istotne w fotografii i przy naprawdę minimalnym budżecie można to wszystko mieć w Macu, bez żadnych problemów z kolorem.
--- Kolejny post ---
A propo Pixelmatora, to podobno Apple go kupiło. Więc zakładam, że będą go mocniej i szybciej rozwijać jako dość tania alternatywa dla PSa. https://imagazine.pl/2024/11/01/apple-przejmuje-pixelmator/
Ze względu na to, że wiele aplikacji nie rozpoznaje przestrzeni barw (i wyświetla je jako sRGB) to najbezpieczniej jest pracować w sRGB. Mam monitor z pełnym Adobe RGB ale używam tej przestrzeni tylko pod drukarkę. Co gorsza obrabianie w ADOBE RGB i finalna zmiana na sRB daje inny efekt niż obrabianie od początku w sRGB. W sumie wychodzi na to, że generalnie to nie ma po co się pchać w jakiś super sprzęt, szerokogamutowe monitory by pracować w szerszych przestrzeniach itp. Poza wyjątkami typu pracownia graficzna wypuszczająca druki wysokiej jakości.
Co z tym wyświetlaniem? Mi się wątek otwiera na pierwszym nie przeczytanym poście.
cybulski
29-11-2024, 18:13
Z cybulski nie ma co gadać na ten temat. Po pierwsze nie umie w kolory. Po drugie, jak już kupi kolorową kliszę, to i tak pyta odbiorcę która wersja lepsza, a finalnie i tak ląduje w B&W - https://www.canon-board.info/threads/118666-cybulski-cybulski-fotografuje?p=1467457&viewfull=1#post1467457 ;) Więc po co mu te monitory i burza na CB przewijająca się w licznych wątkach, ja się pytam? Rozumiem, że pewnych osób chwilowo nie ma i taka przestrzeń do dyskusji się raptem zrobiła na inne tematy, ale... :mrgreen:
Nikt nie robi burzy. BW na monitorze jakby nie patrzeć składa się z RGB. Dobry monitor, to nie tylko gamut ale też np jasność i kontrast maksymalny.
Przemek_PC
29-11-2024, 18:31
A co z pomieszczeniem w którym stoi ten super monitor? W jaki sposób dbasz o jednakowe oswietlenie bez w zgledu na pore dnia? Z monitorem jak z kolumnami, wstawione byłe gdzie nie zagrają.
cybulski
29-11-2024, 19:38
A co z pomieszczeniem w którym stoi ten super monitor? W jaki sposób dbasz o jednakowe oswietlenie bez w zgledu na pore dnia? Z monitorem jak z kolumnami, wstawione byłe gdzie nie zagrają.
Tak się zastanawiam nad jedną rzeczą.
Na tym forum jesteś od 2005. To tak jak ja na Nikoniarzach, od lutego 2005. Rozumiem, iż podejrzewasz, że trafiłeś na nowicjusza (w foto jak i w audio) bo tu jestem tylko ponad 2 lata ? :D I stąd te pytania, jak w szkole?
Skoro jesteś od 2005 to zakładam że właśnie tak jest bo chyba nie szukasz wiedzy na te tematy, powinieneś ją mieć z racji tak długiej bytnosci tu na CB. A jeśli szukasz wiedzy to z czym masz problemy z tymi ustawieniami w pomieszczeniach, do foto i do audio? Czego nie wiesz, jak mogę Ci pomóc? :D
totamten
29-11-2024, 19:43
Co z tym wyświetlaniem? Mi się wątek otwiera na pierwszym nie przeczytanym poście.[/QUOTE]
Mi niestety przeglądarka funduje powrót do przeszłości, stąd prośba o konfigurację ustawień.
Przemek_PC
29-11-2024, 19:46
Diabel tkwi w szczegółach, to Twoje słowa stąd moje szczegółowe pytania [emoji3] ale spokojnie, o akustykę pomieszczenia w którym słuchasz muzyki nie będę pytał.
cybulski
29-11-2024, 20:52
Po pierwsze nie należy mylić dwóch rzeczy.
Oświetlenie, w sensie WB ma znaczenie przy oglądaniu wydruku, mniejsze przy oglądaniu na dobrym monitorze. Monitor to kolor świecący własnym światłem. RGB to gamut świecący Wydruk to kolor światła odbitego. CMYK jest gamutem światła odbitego, nie świecącego jak RGB.
Dobre jasne, kontrastowe monitory, mają taką jasność że nawet oświetlone światłem słonecznym pokazują obraz, co się nie dzieje w monitorach słabszych. Ale tak czy inaczej światło nie może wpadać do monitora ani prosto na nasze oczy.
Z racji pracy, nad fotami najczęściej siedzę mocno w nocy albo bardzo rano. Mam ciemno, bo są zasłonięte w całym domu rolety antywłamaniowe. Oczywiście mam jakieś sztuczne światło za monitorem, nawet żarówka ma regulowaną barwę pilotem ale to trochę pic na wodę, nie ma wpływu wg mnie. Nie wiem jak z tym by było na słabszym monitorze. Zresztą czytałem kiedyś jakie zalecenia dawał Voland na swoim blogu i starałem się aby spełnić to co tam pisał. Chyba można to jeszcze znaleźć w necie.
Przemek_PC
29-11-2024, 21:08
Muszę podpytać kolegi, który ma drukarnię i opowiadał o spięciach z inspektorami BHP odnośnie ilości luksów przy stanowisku pracy grafika komputerowego. Inspektor chciał żeby było dużo jaśniej ale przy tym dużo jaśniej to już kalibracja była nie taka. Monitory oczywiście profesjonalne za grube pieniądze.
cybulski
29-11-2024, 21:17
Mi ogólnie światło przeszkadza, mam chyba światłowstręt bo okulary przeciwsłoneczne z korekcją potrafię nosić na nosie wszędzie za dnia gdy choć trochę świeci słońce.
À propos macOS oraz iOS oraz dzisiejszego BF, to poniżej link z pokaźnym zbiorem zniżek na różnego rodzaju japkowe aplikacje, kursy i książki; wszystko podzielone na ponad 20 kategorii; Jest szansa złowienia czegoś wartościowego i użytecznego zarazem.
URL => https://github.com/mRs-/Black-Friday-Deals
cybulski
29-11-2024, 21:41
Ze względu na to, że wiele aplikacji nie rozpoznaje przestrzeni barw (i wyświetla je jako sRGB) to najbezpieczniej jest pracować w sRGB. Mam monitor z pełnym Adobe RGB ale używam tej przestrzeni tylko pod drukarkę. Co gorsza obrabianie w ADOBE RGB i finalna zmiana na sRB daje inny efekt niż obrabianie od początku w sRGB. W sumie wychodzi na to, że generalnie to nie ma po co się pchać w jakiś super sprzęt, szerokogamutowe monitory by pracować w szerszych przestrzeniach itp. Poza wyjątkami typu pracownia graficzna wypuszczająca druki wysokiej jakości.
Co z tym wyświetlaniem? Mi się wątek otwiera na pierwszym nie przeczytanym poście.
Jako użytkownik Windowsa to bym się z Tobą zgodził.
Jako użytkownik Maca nie, poniewaz sRGB nie jest standardem, od jakiegoś już czasu, na Macach.
Jeśli większość urządzeń w domu to aplowe tablety, iphony, to po co używać sRGB ?
A jaki jest standard na maczkach?
Srgb jest ciagle standardem w sieci.
cybulski
29-11-2024, 22:21
A jaki jest standard na maczkach?
Srgb jest ciagle standardem w sieci.
sRGB jest standardem w Windows, jeśli nie ustawimy innego profilu jaki ma monitor. Internet jako taki nie ma standardu :D w Windows faktycznie przeglądarki wyświetlają jak chcą.
W Macu system z systemowym monitorem apple ustawia w systemie profil monitora. Dla monitorów apple jest to P3. P3 jest obecnie w ajfonach i tabletach od którejś wersji. Profil monitora jest ustawiany w Mac dla wszystkich aplikacji na poziomie jednej opcji w systemie i już.
Oczywiście jeśli w necie zdjęcie jest sRGB to Mac wyświetla w profilu z foty, jeśli nie ma profilu to też sRGB, a jeśli jest profil P3 to w P3. Tak piszą ze tak to działa.
Na Windows chyba tak to nie działa albo są problemy bo faktycznie różnie jest. Zresztą AdobeRGB jest faktycznie nietrafiony, ponieważ żaden system nie ma natywnego rozwiązania. Apple postawiło na P3. DCI-P3 to standard kinowy, telewizory też są już chyba w P3 niektóre.
A Windows w tym zakresie to nadal standard z początków komputerów. No cóż.
A gdzie to sprawdzic na macbooku np? W Lr w ustawieniach?
ok mam, w ustawieniach, mam ustawiony "Kolor LCD", a w opcjach masa innych, w tym ten P3
cybulski
29-11-2024, 23:35
A gdzie to sprawdzic na macbooku np? W Lr w ustawieniach?
ok mam, w ustawieniach, mam ustawiony "Kolor LCD", a w opcjach masa innych, w tym ten P3
W ustawieniach systemu, wyświetlacze. Stare MacBooki nie mają P3. Nie wiem od której wersji jest P3.
18938
Na starym MacBooku pro mam sRGB (czyli kolor LCD) ale on z 2013 :)
LR nie używam więc nie znam tego programu czy osobno się ustawia czy bierze z systemu.
I jedna uwaga - tu ustawiamy profil monitora jaki mamy a nie jakiś wyższy profil, bo to tak nie działa. Paweł Guraj pisał jak to jest u siebie na blogu, warto poczytać.
--- Kolejny post ---
A właśnie Przemek_PC teraz zwróciłem uwagę że w przypadku monitora Apple Display, Tru Tone dostosowuje do oświetlenia kolory. Tego nie ma w Windows więc to ciężko porównywać. Stąd pewnie jest też tak że oświetlenie z zewnątrz ma niewielki wpływ w tym przypadku.
--- Kolejny post ---
Może trochę łopatologicznie o P3 i sRGB ale warto wiedzieć jak to się zmieniło i co może być za chwilę standardem w wyświetlaczach https://spidersweb.pl/2021/09/dci-p3-co-to-znaczy.html A to artykuł sprzed 3 lat.
--- Kolejny post ---
Ad audio i pomieszczeń, to dwa streamery które mam w różnych pomieszczeniach (DMP-A8 oraz Wiim Pro Plus przy vintagowym audio) mają room corection. Różnica jest w odsłuchu. Nie chcę o tym tutaj więcej pisać aby nie robić OT.
cybulski
30-11-2024, 10:37
Może jeszcze screen z trybów dostępnych dla referencyjnego monitora XDR Appla (https://www.apple.com/pl/pro-display-xdr/), gdzie wyraźnie widać w którym kierunku zmierza cała zabawa z obrazowaniem.
18941
i o co chodzi z tym Tru Tone
18942
True tone nienawidze niczym Paweł przepałów [emoji4]
cybulski
30-11-2024, 13:10
Smieszkujac sobie to nie wiem po co Apple w ogóle dodało ten ostatni profil sRGB, chyba tylko po to aby nie robić przykrości Microsoftowi i winowsom, to takie drobne ustepsto w zachowaniu kompatybilności wstecznej :D słowo klucz "wstecznej" :D
Muszę podpytać kolegi, który ma drukarnię i opowiadał o spięciach z inspektorami BHP odnośnie ilości luksów przy stanowisku pracy grafika komputerowego. Inspektor chciał żeby było dużo jaśniej ale przy tym dużo jaśniej to już kalibracja była nie taka. Monitory oczywiście profesjonalne za grube pieniądze.
Ciekawy aspekt sprawy :)
Monitory graficzne mają niską wartość jasności. Kalibrując monitor ustawia się go (najczęściej) na 120 candeli. Czyli ciemnica.
Jako użytkownik Windowsa to bym się z Tobą zgodził.
Jako użytkownik Maca nie, poniewaz sRGB nie jest standardem, od jakiegoś już czasu, na Macach.
Jeśli większość urządzeń w domu to aplowe tablety, iphony, to po co używać sRGB ?
Bo co z tego, że Ty pracujesz w ekosystemie Apple, skoro 90% świata ;) będzie oglądała Twoje zdjęcia na Windowsie lub na Androidzie w programach które nie rozróżniają różnych przestrzeni, pokazując je jako sRGB.
Oczywiście może reszta świata cie nie obchodzić. Zresztą, z tej reszty świata to nikły procent zauważy różnicę, nawet jak im sie pokaże to paluszkiem.
No i Ty robisz głównie BW :)
cybulski
30-11-2024, 15:16
Jacek, dyskusja z Tobą nie ma po prostu sensu na ten temat. Z jednej strony chcesz kupić gfx 100 do szkoły a z drugiej będziesz mnie tu przekonywał że starczy do niego standard obrazowania z lat 90tych i jakiś tam monitor średniej klasy :D to w ogóle nie ma rąk i nóg ani głowy :D i tak jakby mnie obchodził jakiś Kowalski. Może pomyliłem fora i będziemy zaraz rozważać coś z media Marktu?
--- Kolejny post ---
Nie wiem jakie statystyki czytałeś i kiedy ale 90% odbiorców netu to smartfony. A smartfony mają lepsze wyświetlacze obecnie niż to co jest przy standardowych komputerach.
Przemek_PC
30-11-2024, 15:48
Zapotrzebowanie na szerzej niż sRGB w amatorskim świecie komputerów i smartfonów jest mniej więcej takie jak na hi-res audio wśród masowego odbiorcy choć biorąc pod uwagę ilość użytkowników Spotify to jakość CD jest nawet zbyt wysoka.
cybulski
30-11-2024, 15:55
Jacek, W ogóle zastanawia mnie po co Ci w ogóle rawy 14 czy 12 bitowe. Skoro wystarczy Ci 8 bitowy obraz na komputerze. Trzymasz te rawy w szufladzie dla przyszłych pokoleń? Nie lepiej zainwestować już teraz w lepsze obrazowanie do komputera a może bardziej spójny system jakim jest MacOS, będzie przynajmniej 10bitow w kolorze a nie 8. Naprawdę tak jesteś przywiązany do tego sRGB że bronić będziesz tego jak Częstochowy? Ty nauczyciel fotografii w szkole? A potem się dziwisz ze młodzi wolą komórki. To może im pokaż coś lepszego niż sRGB, może ich przekonasz.
--- Kolejny post ---
Zapotrzebowanie na szerzej niż sRGB w amatorskim świecie komputerów i smartfonów jest mniej więcej takie jak na hi-res audio wśród masowego odbiorcy choć biorąc pod uwagę ilość użytkowników Spotify to jakość CD jest nawet zbyt wysoka.
Mnie jako usera Tidala i dość dobrego streamera mało interesuje potrzeba Kowalskiego. Sorry ale Kowalski/masowy odbiorca, to nie mój poziom percepcji.
Dla mnie takie argumenty nie istnieją w pewnych dziedzinach. Nie mój świat. Masowym odbiorcą jestem ale nie nie w muzie i foto. Oraz w paru innych też nie :D
Przemek_PC
30-11-2024, 18:21
Mam tak samo ale nie czuję potrzeby być kaznodzieją, żeby na siłę przekonywać innych.
Jacek, dyskusja z Tobą nie ma po prostu sensu na ten temat. Z jednej strony chcesz kupić gfx 100 do szkoły a z drugiej będziesz mnie tu przekonywał że starczy do niego standard obrazowania z lat 90tych i jakiś tam monitor średniej klasy :D
sRGB jest chyba starszy niż lata 90-te. Co z tego, skoro do tej pory to najczęściej stosowana przestrzeń barw? Ja pracuje prawie tylko w sRGB choć mam szerokogamutowy monitor.
Monitory mamy kryjące sRGB. Po co kupować ponad 20 dużych monitorów z Adobe RGB, to prawie 100 tys. zł.
Wymogiem prowadzenia kierunku fotografia jest wyposażenie m.in. w aparat średnio lub wielkoformatowy. Co w tej sytuacji? Nie jest ważne, czy i jak będzie wykorzystywany, w programie nauczania ani słowa o tym. Można go nawet nie używać, ale trzeba mieć! :mrgreen: Mam ci dac liste bezsensów w nauczaniu? To byłoby parę stron, kilkadziesiąt punktów. Proszę, oto przykład. Pytanie (kilka lat temu) w teście, KOŃCOWY EGZAMIN na kierunku foto. Jaka skala jest naniesiona na każdym obiektywie (nie było podane jakiej marki, czyli naprawdę na każdym, wszystkich marek?). a, b, c, d. Odpowiedź prawidłowa - przysłony. To forum Canona. Masz na swoim 85/1.2 L naniesioną skalę przysłon? Co roku są ze dwa bzdurne pytania. Tak sie kiedyś wk .. że próbowałem dotrzeć do tego kto układa pytania, dzwoniłem do Centralnej Komisji Egzaminacyjnej. Nie dowiesz się. To tak jakbys chciał dotrzec do kogoś co pisze pytania na maturę.
Może inne pytanie. Na jakich slajdach będziesz robił nocne zdjęcia miasta? Trzeba było zaznaczyć odpowiedź że na wysokoczułych i że na takich do światła sztucznego. Aktualnie często się juz spotyka lampy LED z białym światłem, a aparat może być na statywie i użyte slajdy z niskim ISO - 100. Tylko że taka odpowiedź byłaby zaliczona jako błędna. Po co w innym pytaniu daje sie opcje odpowiedzi telefaks oraz dalekopis, skoro nic się nie mówi o takim sprzęcie. Uczniowie wychodzą po egzaminie i pytają mnie co to takiego jest? Dlaczego nauczanie jest prowadzone na PS i Corelu (wektory) a w teście bywaja pytania o użycie konkretnego narzędzia z jakiegoś niszowego programu graficznego, którego nazwę pierwszy raz w życiu słyszałem? Przez lata takich pytań bym uzbierał ze trzydzieści. Szlag mnie trafia, ale nic nie poradzisz.
cybulski
30-11-2024, 19:00
Monty Pajton :D
sRGB jest chyba starszy niż lata 90-te. Co z tego, skoro do tej pory to najczęściej stosowana przestrzeń barw? Ja pracuje prawie tylko w sRGB choć mam szerokogamutowy monitor.
Monitory mamy kryjące sRGB. Po co kupować ponad 20 dużych monitorów z Adobe RGB, to prawie 100 tys. zł.
Wymogiem prowadzenia kierunku fotografia jest wyposażenie m.in. w aparat średnio lub wielkoformatowy. Co w tej sytuacji? Nie jest ważne, czy i jak będzie wykorzystywany, w programie nauczania ani słowa o tym. Można go nawet nie używać, ale trzeba mieć! :mrgreen: Mam ci dac liste bezsensów w nauczaniu? To byłoby parę stron, kilkadziesiąt punktów. Proszę, oto przykład. Pytanie (kilka lat temu) w teście, KOŃCOWY EGZAMIN na kierunku foto. Jaka skala jest naniesiona na każdym obiektywie (nie było podane jakiej marki, czyli naprawdę na każdym, wszystkich marek?). a, b, c, d. Odpowiedź prawidłowa - przysłony. To forum Canona. Masz na swoim 85/1.2 L naniesioną skalę przysłon? Co roku są ze dwa bzdurne pytania. Tak sie kiedyś wk .. że próbowałem dotrzeć do tego kto układa pytania, dzwoniłem do Centralnej Komisji Egzaminacyjnej. Nie dowiesz się. To tak jakbys chciał dotrzec do kogoś co pisze pytania na maturę.
Może inne pytanie. Na jakich slajdach będziesz robił nocne zdjęcia miasta? Trzeba było zaznaczyć odpowiedź że na wysokoczułych i że na takich do światła sztucznego. Aktualnie często się juz spotyka lampy LED z białym światłem, a aparat może być na statywie i użyte slajdy z niskim ISO - 100. Tylko że taka odpowiedź byłaby zaliczona jako błędna. Po co w innym pytaniu daje sie opcje odpowiedzi telefaks oraz dalekopis, skoro nic się nie mówi o takim sprzęcie. Uczniowie wychodzą po egzaminie i pytają mnie co to takiego jest? Dlaczego nauczanie jest prowadzone na PS i Corelu (wektory) a w teście bywaja pytania o użycie konkretnego narzędzia z jakiegoś niszowego programu graficznego, którego nazwę pierwszy raz w życiu słyszałem? Przez lata takich pytań bym uzbierał ze trzydzieści. Szlag mnie trafia, ale nic nie poradzisz.
Wiem, że to nie jest żadne pocieszenie, ale kierunek nie ma znaczenia, zawsze pojawiają się 1-2 absurdalne / bzdurne pytania na tego typu testach.
One nie są bzdurne, tylko świadczą często o niewiedzy tego kto je układa (te o skali przysłon na obiektywach - Canon ich nie ma od ponad 20 lat, inni krócej, pomijam kilka firm), albo o nieznajomości współczesnych technologii, możliwości aparatów itp. Pytania powinna układać osoba o duuużej i aktualnej wiedzy. Wiem, że pytania układa kilka osób. Powinni oni sobie wzajemnie sprawdzić czy ich propozycja pytania i odpowiedzi jest OK. Pytania sa podzielone na działy, z każdego działu pytania były losowane (maszyna losująca czyli pani sekretarka) i nawet układający pytane nie wiedział czy ono będzie finalnie w teście. Rozumiem te konspirację. Ale wiem od kogoś kto miał styczność z tym gronem, że to właściwie emeryci (może nie wszyscy). Dawniej test był dla wszystkich taki sam a potem, po egzaminie były nawet publikowane w necie. Chcecie zobaczyć czy byście zdali egzamin końcowy? Pisemny, test. Bo druga część egzaminu (w inny dzień) to praktyka.
Na jednej z tych stron odmierza Wam czas, na końcu dostajecie wynik. By zdać trzeba mieć minimum 20 z 40 pytań, czyli 50%.
https://kwalifikacjewzawodzie.pl/formula-2017/kwalifikacja-au23/ (czyli z 2017) i z 2019 https://kwalifikacjewzawodzie.pl/formula-2019/ ale tu nie ma testów.
https://www.testy.egzaminzawodowy.info/kwalifikacja-au23
https://arkusze.pl/fotograf-egzamin-zawodowy/
Ważne. Podstawy programowe z 2012 roku - arkusze egzaminacyjne mają numer A.20. Podstawa z 2017 arkusze mają oznaczenia AU.23. Te testy teoretyczne, ich pytania i rozwiązania są dostępne. No i podstawa 2019, aktualna - tu mamy problem. Test ma symbol AUD.02 i nigdzie go nie znajdziecie, zabroniono publikowania pytań. 9publikowany jest egzamin praktyczny, nie test). Test rozwiązuje sie na komputerze, każdy uczeń loguje sie na swoim PESELu i haśle i każdy ma .. inny zestaw pytań, a jak pytanie u kogoś się powtórzy (tak jest) to kolejność odpowiedzi ukrywających się pod a, b, c, d jest zamieniona. Nie ma więc jak opublikować konkretnego testu, co najwyżej zestaw pytań z jakich są losowane (ile ich jest - nie wiem, może 200?). Na każdym teście po ukosie, z małym kryciem leci numer PESEL ucznia jaki go rozwiązywał. Gdyby wyciekł to wiadomo czyj i co za tym idzie jaka szkoła nie dopilnowała hermetyczności egzaminu.
Nie zdradzam tajemnicy, to wszystko jest jawne, w necie. Podstawy programowe, program nauczania, wymogi itp.
cybulski
01-12-2024, 12:34
Dzisiaj zrobiłem sobie test generowania jpgów z rawów Sony A7iii (bo zawsze miałem tylko rawy z R i teraz z R5) więc może ktoś porówna.
Konfig
- Mac Mini M2 16/256
- DXO, preset DXO Standard, wide gamut, korekcja z konwersją do ICC sRGB
- zmniejszanie przy eksporcie do 1920px na dłuższym boku, bo to foty dla kogoś do wglądu z selekcji
- odszumianie najniższy standard DXO czyli High Quality
- rawy pobierane z NAS i eksportowane od razu na NAS, po kablu RJ45
- kompresja jpg 90
Wynik
524 rawy czas 20min 33sek co daje średnio 2.36 sek na zdjecie.
Zakładam, że w takim konfigu przy dużej ilości raw, M4 będzie szybszy.
18945
Przemek_PC
01-12-2024, 13:30
Samo RJ45 niewiele mówi. Jaka prędkość transmisji?
cybulski
01-12-2024, 13:34
1Gb/s
Zaraz dam wynik jak ten sam export czasowo gdy rawy i export jest na dysk lokalny mini. Wiadomo że ta wersja Mini ma najwolniejszy dysk wewnętrzny.
Przemek_PC
01-12-2024, 13:38
Nawet najwolniejszy SSD będzie 5 razy szybszy od 1Gb Ethernet. Ciekawe czy wpłynie to na szybkość eksportu?
cybulski
01-12-2024, 13:55
Nawet najwolniejszy SSD będzie 5 razy szybszy od 1Gb Ethernet. Ciekawe czy wpłynie to na szybkość eksportu?
Też jestem ciekaw bo zawsze pracuje z NAS na NAS. Robi się...
--- Kolejny post ---
Dzisiaj zrobiłem sobie test generowania jpgów z rawów Sony A7iii (bo zawsze miałem tylko rawy z R i teraz z R5) więc może ktoś porówna.
Konfig
- Mac Mini M2 16/256
- DXO, preset DXO Standard, wide gamut, korekcja z konwersją do ICC sRGB
- zmniejszanie przy eksporcie do 1920px na dłuższym boku, bo to foty dla kogoś do wglądu z selekcji
- odszumianie najniższy standard DXO czyli High Quality
- rawy pobierane z NAS i eksportowane od razu na NAS, po kablu RJ45
- kompresja jpg 90
Wynik
524 rawy czas 20min 33sek co daje średnio 2.36 sek na zdjecie.
Zakładam, że w takim konfigu przy dużej ilości raw, M4 będzie szybszy.
18945
Ten sam export z dysku wewnętrzengo Mini na dysk wewnętrzny.
18947
Dla mnie różnica bez znaczenia. Możliwe że przy większych dyskach wewnętrznych, które są szybsze, różnica byłaby większa.
pawel.guraj
01-12-2024, 14:04
Warto pamiętać skąd się wziął standard sRGB.
Po prostu - chromatyczności jego poszczególnych składników w zasadzie idealnie pokrywają się z chromatycznością fosforów stosowanych mniej więcej do lat 80 w kineskopach nowszej generacji (triniton itp).
Jeżeli chodzi o Mac'i to warto podkreślić dwie sprawy:
- W wypadku Macbooków wybór innego profili koloru niż "Color LCD" spowoduje fałszywy kolor. Pod pojęciem "Color LCD" zawsze kryje się profil zainstalowanego wyświetlacza w konkretnym modelu. Dopiero od MacBooków opartych na ARM z wyświetlaczem XDR to się zmieniło, bo możemy wybrać profil "symulacyjny". Do zdjęć zdedycowanie "Photography (P3-D65)" a do materiału HDR natywny "Apple XDR (P3-1600 nits)".
- MacOS mam wbudowany system generowania profilu połączonego monitora. W zasadzie każdy nowocześniejszy (czyli >5 letni) monitor potrafi kanałem DCC przekazać zwrotnie chromatyczność składników RGB, a to wystarczy do zbudowania poprawnego kolorymetrycznie profilu (z dokładnością do krzywej gamma).
Kompletnie nie rozumiem, czemu nie zaimplementowano tego żadnym Windowsie.
p,paw
Przemek_PC
01-12-2024, 14:06
Widać jednak, że ograniczeniem jest sieć 1Gb choc rzeczywiscie niewielkim w przypadku testowanego Mini. Teraz jeszcze powinno sie przetestować mocniejszego Maca przez sieć i wewnętrzny dysk.
cybulski
01-12-2024, 14:11
Widać jednak, że ograniczeniem jest sieć 1Gb choc rzeczywiscie niewielkim w przypadku testowanego Mini. Teraz jeszcze powinno sie przetestować mocniejszego Maca przez sieć i wewnętrzny dysk.
Może ktoś ma, to samo dałem na Nikoniarzach, tam mają M2 Utra i jeden user ma podobny konfig z NASem na którym pracuje. Tyle tylko, że chyba w LR a nie DXO.
--- Kolejny post ---
Warto pamiętać skąd się wziął standard sRGB.
Po prostu - chromatyczności jego poszczególnych składników w zasadzie idealnie pokrywają się z chromatycznością fosforów stosowanych mniej więcej do lat 80 w kineskopach nowszej generacji (triniton itp).
Jeżeli chodzi o Mac'i to warto podkreślić dwie sprawy:
- W wypadku Macbooków wybór innego profili koloru niż "Color LCD" spowoduje fałszywy kolor. Pod pojęciem "Color LCD" zawsze kryje się profil zainstalowanego wyświetlacza w konkretnym modelu. Dopiero od MacBooków opartych na ARM z wyświetlaczem XDR to się zmieniło, bo możemy wybrać profil "symulacyjny". Do zdjęć zdedycowanie "Photography (P3-D65)" a do materiału HDR natywny "Apple XDR (P3-1600 nits)".
- MacOS mam wbudowany system generowania profilu połączonego monitora. W zasadzie każdy nowocześniejszy (czyli >5 letni) monitor potrafi kanałem DCC przekazać zwrotnie chromatyczność składników RGB, a to wystarczy do zbudowania poprawnego kolorymetrycznie profilu (z dokładnością do krzywej gamma).
Kompletnie nie rozumiem, czemu nie zaimplementowano tego żadnym Windowsie.
p,paw
Z racji może tego, że nie muszą się aż tak starać ? i tak mają większość rynku.
Przemek_PC
01-12-2024, 15:53
Mój PC Ryzen 7 5700x3d 32GB RTX3070 wykonał to zadanie w 9min 31s.
Eberloth
01-12-2024, 15:57
Mój PC Ryzen 7 5700x3d 32GB RTX3070 wykonał to zadanie w 9min 31s.
Oj! I co teraz? Wróciliśmy do pierwszego posta. Co kupić w 2024?
cybulski
01-12-2024, 16:00
Jesli wydajność jest priorytetem to wiadomo. Przecież ten Mini to najsłabszy model M2 Appla to widać w różnych testach :)
Przemek_PC
01-12-2024, 16:12
To samo zadanie ale na dysku talerzowym (symulacja NAS przez 1Gb) zajęło 10min 35s.
cybulski
01-12-2024, 16:29
Czyli operacje sieciowe w tym wypadku mają niewielkie znaczenie. Głównie moc procka i grafiki. A to też było z DXO czy LR?
--- Kolejny post ---
Bo taka mnie myśl naszła, filmów nie robię, że po roku pracy na tym podstawowym M2, nie czuję że potrzeba mi więcej wydajności. Więc nie wiem czy plan zakupu M4 MAX, niewazne ile tam będzie szybszy, nie odejdzie przypadkiem w zapomnienie. Szczególnie że operacja exportu, na tym podstawowym, pozwala normalnie robić inne rzeczy i nie czuć że on coś tam robi w tle.
--- Kolejny post ---
Wiadomo, że gdy się patrzy w benchmarki to wyższe modele kuszą. Ale z drugiej strony rozsądek mówi, że niekoniecznie jest taka potrzeba u mnie. Hmmm
Przemek_PC
01-12-2024, 16:35
Test zrobiłem w DXO na 524 rawach z A7III. Dobre pytanie czy przy obróbce zdjęć realnie odczujesz większą wydajność mocniejszego Maca.
cybulski
01-12-2024, 16:51
Właśnie, zazwyczaj robi się export 20-30 plików max jednorazowo. Te czasy takie czy inne są realnie mniej ważne, skoro pracuje się płynnie.
Ciekawe czy ktoś z podstawowym M4 jeśli już mają zrobi podobny test aby zobaczyć czy tam coś lepiej i o ile w takim zadaniu exportu czy nie bardzo. Bo cena podstawowego ma sens skoro i tak magazyn plików na NAS.
Przemek_PC
02-12-2024, 12:08
Po modernizacji PC (pierwszej dużej od 2012 roku) według benchmarków mam kilkukrotnie szybszy sprzęt ale w pracy z wideo czy foto nie zauważam różnić. Prawdopodobnie dlatego, że nie robię bardzo skomplikowanych rzeczy. Duże przyspieszenie uzyskałem jedynie w odszumianiu LR po zmianie karty graficznej z GTX1070 na RTX3070 z 30s do 7s ale to jeszcze na starej platformie opartej o i7 3770K. Gry to inny temat i tutaj widzę duży wzrost wydajności ale do pracy stara platforma była wystarczająca.
Po modernizacji PC (pierwszej dużej od 2012 roku) według benchmarków mam kilkukrotnie szybszy sprzęt ale w pracy z wideo czy foto nie zauważam różnić. Prawdopodobnie dlatego, że nie robię bardzo skomplikowanych rzeczy. Duże przyspieszenie uzyskałem jedynie w odszumianiu LR po zmianie karty graficznej z GTX1070 na RTX3070 z 30s do 7s ale to jeszcze na starej platformie opartej o i7 3770K. Gry to inny temat i tutaj widzę duży wzrost wydajności ale do pracy stara platforma była wystarczająca.
wymienilem ostatnio Ryzena 3600X na 5900X, i 1070 na 3070. roznica w LR jest spora. z czego po monitorach temperatur widze, ze i proc i akcelerator pracuja w LR (proc glownie w module edycji, akcelerator przy eksporcie i generowaniu miniaturek). wszedzie po kolei jest szybciej - interfejs LR jest szybszy, przeskakiwanie miedzy zdjeciami i kopiowanie procesu z poprzedniego zdjecia zauwazalnie predzej. na samym eksporcie jest wielka roznica (gdzies miedzy 2x a 3x szybciej), no ale to logiczne...
cybulski
02-12-2024, 16:34
Ja już miałem tak starego peceta do zdjęć, że apgrejd nie miał żadnego sensu. Stąd rok temu padła decyzja na maczka. I jest ok jestem zadowolony a już najbardziej właśnie z kolorów jakie widzę na ekranie. Demon prędkości to to nie jest ale ja nie mam dużych wymagań do tzw prędkości :) oby było płynnie.
--- Kolejny post ---
Dziś byłem w iSpocie, przy okazji. I okazało się że żadnego M4 Mini nie mają od ręki, niewazne czy podstawowy czy pro czy jakikolwiek. Miesiąc trzeba czekać tyle podobno mają zamówień. Co się w ogóle porobiło, najpierw pół roku czekania bylo na x100vi a teraz zwykły M4 nie ma. Przecież to są niszowe rzeczy a nie ma.
wymienilem ostatnio Ryzena 3600X na 5900X, i 1070 na 3070. roznica w LR jest spora. z czego po monitorach temperatur widze, ze i proc i akcelerator pracuja w LR (proc glownie w module edycji, akcelerator przy eksporcie i generowaniu miniaturek). wszedzie po kolei jest szybciej - interfejs LR jest szybszy, przeskakiwanie miedzy zdjeciami i kopiowanie procesu z poprzedniego zdjecia zauwazalnie predzej. na samym eksporcie jest wielka roznica (gdzies miedzy 2x a 3x szybciej), no ale to logiczne...
Mam to samo,Ryzena 2600 wymieniłem na Ryzena 5700x. 1050 4GB wymieniłem na 4060ti 16GB. Przy dwóch monitorach 2K różnica pracy spora (mówię o nowym LR, który do demonów prędkości nie należy). Przy okazji czuje się eko plus nieograbiony finansowo ;)
Przemek_PC
03-12-2024, 12:10
To albo te starsze Ryzeny takie słabe albo ten mój i7 3770K podkręcony na 4.2GHz z 32GB RAM taki mocny.
To albo te starsze Ryzeny takie słabe albo ten mój i7 3770K podkręcony na 4.2GHz z 32GB RAM taki mocny.
Stare Ryzeny są dużo szybsze od tego Intela (który jest dużo starszy) co masz. Wszystko zależy od indywidualnych odczuć co dla kogo jest szybkie a co nie, wersji softu i sposobu pracy.
Mam to samo,Ryzena 2600 wymieniłem na Ryzena 5700x. 1050 4GB wymieniłem na 4060ti 16GB. Przy dwóch monitorach 2K różnica pracy spora (mówię o nowym LR, który do demonów prędkości nie należy). Przy okazji czuje się eko plus nieograbiony finansowo ;)
pol roku temu przesiadlem sie z LR 6.14 na podowczas LR 13 (aktualnie juz 14). po mojemu, to jednak jest zauwazalnie szybszy. nowe odplamkowywanie z AI jest wolne w LR 14, ale rzeczy, ktore juz drzewiej byly w starszych wersjach, w LR 13 zauwazalnie przyspieszyly. po mojemu to LR jest zupelnie zwawy. nie wszystko jest idealne, ale jak pomyslisz nad alternatywami (DPP, C1) to jednak LR duzo odstaje na korzysc
cybulski
03-12-2024, 16:52
Mnie to ciągle jedna rzecz denerwuje w LR, stąd go omijam. Mianowicie te importy zdjęć do biblioteki. Jeśli mam swoją organizacje rawów w katalogach latami, sesjami, itp to nie bardzo rozumiem po co to jest. Może ktoś przybliży nieuswidomionemu :)?
Nie spotkałem się dotąd z czymś takim w żadnym innym programie do wołania raw, których używałem czy używam obecnie. Dodam że do importu z kart, przeglądania rawow, tagowania wystarcza mi FastStone. Jak w trialu kiedyś zobaczyłem że C1 też tak wymaga, nie używałem nawet a potem wyrzuciłem.
Przemek_PC
03-12-2024, 17:22
Ten import zdjęć jest super. Wkładam kartę i zdjęcia lądują w folderach według dat. Później tylko dodanie opisu w nazwie folderu i gotowe.
jan pawlak
03-12-2024, 17:36
Mnie to ciągle jedna rzecz denerwuje w LR, stąd go omijam. Mianowicie te importy zdjęć do biblioteki. Jeśli mam swoją organizacje rawów w katalogach latami, sesjami, itp to nie bardzo rozumiem po co to jest. Może ktoś przybliży nieuswidomionemu :)?
Nie spotkałem się dotąd z czymś takim w żadnym innym programie do wołania raw, których używałem czy używam obecnie. Dodam że do importu z kart, przeglądania rawow, tagowania wystarcza mi FastStone. Jak w trialu kiedyś zobaczyłem że C1 też tak wymaga, nie używałem nawet a potem wyrzuciłem.
W S24U wszystkie jpg, RAW, tif, .. ze wszystkich pamięci smartfona i pamięci podłączonych są razem widoczne/grupowane w Galeria. Zdjęcia w Galeria można wyświetlać/grupować na wiele sposobów.
Do obróbki w LR wybiera się zdjęcia z Galeria, po obróbce LR automatycznie zapisuje zdjęcie w katalogu LR który jest także częścią Galerii.
Import/kopiowanie pojedynczych zdjęć albo zestawów czy katalogów jest prosty i szybki.
Po podłączeniu mojej pamięci sd do smartfona/tabletu cała zawartość z moimi katalogami jest widoczna w Galeria i mogę ją normalnie używać bez potrzeby kopiowania
jp
-
Nie musisz niczego importować. Ja trzymam wszystkie zdjęcia na dyskach pokatalogowane wg lat oraz folderów mówiących czym są i z jakiej konkretnej daty (i przegrywam je tam samodzielnie z kart). LR jedynie skanuje pliki i wrzuca info o nich do bazy danych (catalogu + mini podgląd) a same pliki raw są tam gdzie ja chce. Dodatkowo trzeba włączyć trzymanie zmian w plikach xmp.
Eberloth
03-12-2024, 18:43
W S24U wszystkie jpg, RAW, tif, ..
Ktoś pytał z wypiekami na policzkach - "A jak to jest w S24U?!"???
Ktoś pytał z wypiekami na policzkach - "A jak to jest w S24U?!"???
Może i nikt nie pytał. Za to wszyscy byli pewni, że się dowiedzą.
Kolekcjoner
03-12-2024, 19:08
Też sumarycznie dochodzę do wniosku że .... niczego.... ;)
Ciekawy aspekt sprawy :)
Monitory graficzne mają niską wartość jasności. Kalibrując monitor ustawia się go (najczęściej) na 120 candeli. Czyli ciemnica.
Bo co z tego, że Ty pracujesz w ekosystemie Apple, skoro 90% świata ;) będzie oglądała Twoje zdjęcia na Windowsie lub na Androidzie w programach które nie rozróżniają różnych przestrzeni, pokazując je jako sRGB.
Oczywiście może reszta świata cie nie obchodzić. Zresztą, z tej reszty świata to nikły procent zauważy różnicę, nawet jak im sie pokaże to paluszkiem.
No i Ty robisz głównie BW :)
Tyle że dostęp do dobrych wyświetlaczy jest coraz powszechniejszy.
Nawet mój lapek - żadna rewelacja tyle że oled - wyświetla te przykłady co tu były prawidłowo
Może i nikt nie pytał. Za to wszyscy byli pewni, że się dowiedzą.
A to nie chodziło o kolory ;)?
cybulski
03-12-2024, 19:29
A tam takie sratatata :)
Wystarczy napisać że f1.8 jest bdb i nikt nie zobaczy roznicy między f1.4 a już w ogóle nie ma sensu przepłacać za f1.2. Bo nikt nie zobaczy roznicy oprócz fotografujacego ...
Jasne, i już widzę jak wszyscy kupują 1.8
Pitolicie Panie Jacku :D
A tam takie sratatata :)
Wystarczy napisać że f1.8 jest bdb i nikt nie zobaczy roznicy między f1.4 a już w ogóle nie ma sensu przepłacać za f1.2. Bo nikt nie zobaczy roznicy oprócz fotografujacego ...
Jasne, i już widzę jak wszyscy kupują 1.8
Pitolicie Panie Jacku :D
Nie kumam co ma GO do przestrzeni barw.
Co do przepłacanie za 1.2 to mam zamiar go kupić. I będę go używał najczęściej (zdziwionko) ... przymkniętego . (okolice f/2, czasami 2.8, 1.2 rzadko).
No chyba że Adobe będzie super symulowało płytką GO. Ale nie lubię się bawić w obróbkę.
cybulski
04-12-2024, 05:19
To była analogia Jacku do nie widać różnicy.
Kto nie widzi ten nie widzi :)
cybulski
04-12-2024, 06:44
Byłem ostatnio w iSpocie przy okazji, tym w Galerii Mokotów w Wawie. Widzę są wystawione Mini M4 więc podchodzę i pytam, ten podstawowy Mini M4 na test chciałem kupić . A sprzedawca patrzy na mnie jak na dziwadło ... proszę pana ale to miesiąc trzeba czekać, tyle mamy zamówień.
Niezrażony napieram dalej, no bo człowiek coś ma w sobie że nie poddaje sie tak łatwo, a jakie Mini M4 macie od ręki, może być jakikolwiek podstawowy lub pro. Żadnego nie mamy na stanie.
Więc tyle było moich zakupów Mikołajkowych u Appla i czekać na M4 MAX znów mi zejdzie w cholerę .... a chciałem już coś przed Świetami sobie potestować bo mój roczny Mini M2 16/256 już stareńki a i testy go masakrują żę na szarym końcu, nie to że mi to przeszkadza, bo mimo że najsłabszy w zestawieniach to pracuje mi się na nim bardzo dobrze. Ale wiecie jak to jest, Ci jutuberzy, ich testy, itp itd. Człowiek nawet jak nie potrzebuje to jak głupi, przechodząc potrafiłby kupić bo sie naoglądał recenzji i testów ....
No więc w ramach pocieszenia, kupiłem sobie na Mikołaja, vintydża EF200/2.8L II, już z 2 lata co najmniej o nim myślałem ale nie było jakiegoś impulsu. Więc się pojawił impuls.
import jest normalnie z karty pamieci.
jesli masz zdjecia podzielone na foldery na nosniku, ktory juz jest skatalogowany przez LR to wystarczy po prostu ten nosnik zsynchronizowac. wtedy nie ma zadnego kopiowania.
to co import robi oprocz kopiowania, to dodanie zdjec do bazy danych (katalog LR to jedna wielka baza danych SQLite, do ktorej obslugi LR niejako sam stawia serwer bazodanowy) dzieki czemu katalog moze sluzyc za katalog - m.in. pozwala filtrowac cala kolekcje czy wyszukiwac w niej tagi, itd. itp. potem jeszcze generuje miniaturki do szybszej pracy modulu Develop, to tez zzera sporo mocy.
jesli z funkcji katalogu nie korzystasz, to po mojemu nie masz potrzeby katalogu zdjec tylko zwyklej wywolywarki zdjec, to sa zupelnie inne zagadnienia. wtedy LR po prostu jest nadmiarowy
quod erat demonstrandum :mrgreen:
Ten import zdjęć jest super. Wkładam kartę i zdjęcia lądują w folderach według dat. Później tylko dodanie opisu w nazwie folderu i gotowe.
to jest kopiowanie. sam sobie mozesz zrobic. chyba nawet w Windows/makowie, na normalnym systemie (uniksowym) to jest krotki skrypt basha :)
To widzę, że mamy podobnie. W takiej sytuacji nie używasz Lightrooma, tylko Adobe Bridge + Adobe Camera RAW. Bridge do zarządzania plikami na dysku a ACR do samego wywoływania (uruchamiane z poziomu Bridge). ACR ma wszystkie te same funkcje, co Lightroom, bo to ten sam silnik, tylko troszkę inny (w sensie inna idea, skutek ten sam) sposób pracy z plikami. Ja właśnie tak działam i nie sądzę, żebym kiedykolwiek przekonał się do Lightrooma.
Jeżeli ktoś ma naprawdę dużo zdjęć i chciałby te zdjęcia wyszukiwać na podstawie wielu kryteriów w prosty i szybki sposób to jest fajny program do katalogowania "Excire Foto" - URL: https://excire.com
Można nawet szukać używając wyrażeń z języka naturalnego. Partyk Helisz zrobił o nim film, polecam zainteresowanym -> https://www.youtube.com/watch?v=KL6MXD_KVGA
Wstyd sie przyznac, ale nie korzystam z niczego takiego, ale muszę wreszcie zacząć.
djtermoz
04-12-2024, 16:52
chciałem już coś przed Świetami sobie potestować bo mój roczny Mini M2 16/256 już stareńki a i testy go masakrują żę na szarym końcu.
Chyba aż tak źle nie jest? Na moim Mini M2 24/512 Lightroom śmiga aż miło a całego RAMu to chyba nigdy jeszcze nie wykorzystałem. Czy RAWy z R5 są tak bardzo wymagające?
Generalnie te Mini na ARMach są bardzo, bardzo dobre. Dla amatora więcej nie potrzeba. Nie dość, że komputer jest bardzo wydajny to jeszcze zupełnie cichy. Gdzie te czasy gdy trzymało się pod biurkiem wielkie pudło z wiatrakami.
Przemek_PC
04-12-2024, 17:20
Duze pudlo z wiatrakami nadal się trzyma pod biurkiem gdyż na tych małych pudełeczkach na biurku nie wszystko mozna zrobić. Domowy komputer to nie tylko obróbka zdjęć i przeglądanie internetu.
A ja swoje pudlo z wiatrakami trzymam na biurku bo lubie na nie ptrzeć :) to juz nie sa te pudla jak moje poprzednie z 2006r (swoją drogą moj pierwszy wlasny, nie-dzielony-z-nikim komp, kupiony razem z monitorem i biurkiem za pierwsze i drugie w życiu zarobione pieniądze ;)
Ja też trzymam pudło z wiatrakami na biurku bo mi sie podoba, jest wyjątkowo małe jak na pudło z wiatrakami ale niby jest nadal pod wymiar atx - chciałem wcisnąć w mebel znaczy w szafkę ze sprzętem (i udało się) ale tak sie spodobała że wyjechała na biurko :mrgreen: też miewałem znacznie większe pudła, a za jedne z pierwszych zarobionych pieniedzy kupiłem myszkę logitecha (pudło już miałem) nie chcę konfabulować ale kosztowała jakieś koszmarne pieniądze (nikt nie kupował jeszcze wtedy logitechów) i miała wieczystą gwarancję taką na piśmie - pisało że nigdy nie zrobię tą myszką takiego przebiegu jak oni zrobili w czasie testów ale gdyby padła to firma wymieni ja na model analogiczny aktualnie sprzedawany (nie padła) - to były czasy :mrgreen:
Przemek_PC
04-12-2024, 18:26
Od 20 lat mam klawiaturę i mysz Logitech chyba pierwszy zestaw z pokrętłem głośności. Zestaw nadal działa bezproblemowo i wizualnie poza guma na boku myszy niewiele można mu zarzucić. Kiedyś to było...
Logitech mial 10~15 lat temu okres zdziadzienia i robil mniej trwale zabawki. ale im przeszlo, do kilku lat znowu ich mozna w ciemno kupowac i miec myszkowy ekwiwalent Nokii
Ja sie pytam gdzie jest g604 lub jej nastepca z 6 przyciskami z boku.
cybulski
05-12-2024, 06:36
Logitecha mysze mam do łyndołs, bezklikową a przy maczku mam microsoftu, dostałem kiedyś jako gift z konferencji. Nie dorobiłem się jeszcze oryginalnych gadżetów japka w postaci klawiatury i myszy.
Z logitechem jest tak że na allegro jest dużo tanich podrób, udają że są takie same a nie są. Wiem bo pracownikom kupowałem te z allegro i w sumie niby są ok ale mając obie w ręku widać że na ale trafiłem tanio podroby. Interes życia q*rwa zrobiłem, zachciało się taniej :D
--- Kolejny post ---
Tak samo jest z różnymi super okazjami na ale na karty SD. To wsio podróby, szczególnie dużo tego sandiska. Ale kingstony chyba oryginały bo szybkie są jak trzeba, tanie sandiski to śmiecie jakieś, zero parametrów. Wyglądaja tylko jak oryginał, nic poza tym. Do kamer ip się nadają gdy trzeba wiele, te microSD nic poza tym. Potrzebowałem niedawno paczkę 10sztuk to kupiłem w cenie okazyjnej :D więc do foto nie polecam takich oszczędności.
--- Kolejny post ---
Ostatnio miałem przypadek, że kupiłem z polskiej firmy dyski seageta 8TB,4 sztuki. Do jednego backupowego NASa w pracy. Takie same chodzą od lat na innym. No i te nowe nie chciały w ogóle iść. A że na firmę to wiadomo zwrotów nie ma. Chwilę pomyślałem i stwierdziłem że jedyna rada to napisze reklamację że mają podroby a nie oryginały. Przyjęli bez gadania i zwrot kasy był momentalnie. I kupiłem w zamian seagaty z Chin które poszły. Takie buty.
Co do Logitecha, to używam myszki do służbowego lapka i microswitche pod lewym przyciskiem padają po maks półtora roku codziennego, intensywnego użytkowania. Obecnie kolejny egzemplarz (to są myszki kupowane u oficjalnego przedstawiciela, różne mniejsze modele w cenie ok. 200 zł/szt.) nadaje się już tylko na złom. I dzieje się tak nie tylko u mnie, ale przynajmniej jeszcze u dwóch innych osób. Nie wiem, czy te mniejsze modele są do bani, czy jednak jakość już nie ta.
Marek Kowal
05-12-2024, 09:20
Ostatnio miałem przypadek, że kupiłem z polskiej firmy dyski seageta 8TB,4 sztuki.
... z ciekawości, czym sie kierowałeś wybierając Seageta a nie Red-a WD?
cybulski
05-12-2024, 09:25
REDy też mam w NASach.
Dla mnie ważna w NASach jest tylko cena za terabajt, no i wybieram dyski z listy referencyjnej synology do danego modelu. Nic poza tym.
co do mikroswitchy to często montują omrony które wytrzymują 100 000 kliknięć jesli to robią w myszy za 200zł czy 100zł no to po prostu rabią, ale jeśli jest to robione w myszy gamingoej za 700zł to test to kpina, używałem takich myszy (ergonomia mi odpowiadała podstawka pod kciuk regulowana szerokość myszy regulowany ciężar, metalowa konstrukcja i niezły sterownik tylko te tanie omrony) znajomy elektronik wymienił te mikroswitcze na inny model też omron ale wytrzymuje miliony kliknięć (do kupienia w internecie) różnica ceny to parę złotych (nie pamiętam ale rzędu 2 do 5 zł na sztuce) - kapitalizm jak to mawiają u mnie na wsi microswitcha nie widać więc może być jakikolwiek.
tanie i duże karty microsd sandiska to oszustwo połowa pojemności, 20% lub 10% prędkości nie warto nawet sobie tym głowy zawracać to paść totalna - jeśli potrzebne jest coś dużego (w sensie pojemność 1TB lub 2TB) z małymi wymaganiami prędkości (np. muzyka do grajka hi-fi) to polecam sandisk ultra z jakiegoś pewnego źródła i najlepiej w promocji - ostatnio była w czarny piątek na amazonie.
--- Kolejny post ---
jesli chodzi o dyski to używam seagate iron wolf pro 8TB kupiłem bo miał dobre parametry ale pisało że jest głośny - rzczywiście dźwieki jakie wywtawał były dziwne jak zmieniałem obudowę to dorzuciłem specjalne podkładki gumowe (były z obudową) magia - dysk stał się cichy
jak kupujesz dysk talerzowy to warto przeczytać opis techniczny, a następnie sprawdzić czy nie czytało się opisu marketingowego producenci lubią sie mijać z prawdą jeśli chodzi o technologię zapisu i prędkość dysku podsuwając marketingowy bełkot zamiast parametrów - ot kapitalizm jak mawiają u mnie na wsi
Cybul, zwroty na firme sa mozliwe juz od kilku lat. 10lat temu jeszcze to byla dobra wola sprzedawcy, teraz mozna zwrocic, dostajesz fakture korekte do zera i tyle.
Co do Logitecha, to używam myszki do służbowego lapka i microswitche pod lewym przyciskiem padają po maks półtora roku codziennego, intensywnego użytkowania. Obecnie kolejny egzemplarz (to są myszki kupowane u oficjalnego przedstawiciela, różne mniejsze modele w cenie ok. 200 zł/szt.) nadaje się już tylko na złom. I dzieje się tak nie tylko u mnie, ale przynajmniej jeszcze u dwóch innych osób. Nie wiem, czy te mniejsze modele są do bani, czy jednak jakość już nie ta.
Ja co prawda jeszcze tego nie doświadczyłem z Logi, ale słyszałem od kilku osób to samo.
Marek Kowal
05-12-2024, 12:13
to które głośniejsze z wersji 8TB, WD RED PRO czy IRON WOLF PRO?
cybulski
05-12-2024, 12:33
u mnie to bez znaczenia, NASy domowe stoją w oddzielnej mini serwerowni a w pracy w serwerowni. Więc nawet nie wiem jak jest. Też mam WD Red i Iron Wolfy Pro. Wolę te drugie ale to chyba nie ma znaczenia, cena za TB i tyle. Na samych NAS w kilku lokalizacjach mam łącznie 28 dysków HDD z czego w domu 12, dysk to nie ślub, podlega wymianie :) gdy coś zaczyna się dziać.
.......używałem takich myszy (ergonomia mi odpowiadała podstawka pod kciuk regulowana szerokość myszy regulowany ciężar, metalowa konstrukcja...............
Możesz podać nazwę? Używam MX Master 3S ale te obecne myszki są dla mnie za małe.
Mam jeszcze stareńkiego Logitecha radiowego, jeden z pierwszych modeli optycznych i on jest dużo większy,
dużo bardziej ergonomiczny. Niestety nie posiada tych bajerów, które posiada oprogramowanie Master a dla mnie są już niezbędne.
Możesz podać nazwę? Używam MX Master 3S ale te obecne myszki są dla mnie za małe.
Mam jeszcze stareńkiego Logitecha radiowego, jeden z pierwszych modeli optycznych i on jest dużo większy,
dużo bardziej ergonomiczny. Niestety nie posiada tych bajerów, które posiada oprogramowanie Master a dla mnie są już niezbędne.
niestety firma nie istnieje ale ktoś to miał zamiar produkować, była jeszcze wersja 9 bezprzewodowa, tak jak pisałem microswitche były po taniości wymieniałem w 2 sztukach, cena microswitcha zasadniczo żadna ale trzeba mysz rozkręcić przelutowac i złożyć - daje sie to zrobić ale wymaga to jakiś tam umiejętności manualnych, ja kupowałem takie myszy jak miałem kłopoty z ręką (pomogło) niestety "normalne" myszki są dla mnie troche za małe ;) aktualnie używam głównie G502
Mad Catz R.A.T 7
niezły opis ale cena raczej optimistyczna :)
https://www.x-kom.pl/p/156665-myszka-przewodowa-mad-catz-rat-7-czarna-6400dpi.html
fajne są też myszki razera ale trzeba zrócić uwagę żeby nie miały gumy od strony kciuka guma sie wyciera plastik nie nowsze wersje są bez gumy
G502 i razery też za małe, do tego kółko bliżej końca myszki niż w MX i niestety brak obsługi jednocześni dwóch komputerów.
G502 i razery też za małe, do tego kółko bliżej końca myszki niż w MX i niestety brak obsługi jednocześni dwóch komputerów.
W jaki sposób obsługa dwóch komputerów zależy od myszy? Normalnie załatwia to monitor i możesz podłączyć cokolwiek.
--- Kolejny post ---
Mam mysz i klawiaturę Redragon i jestem zadowolony. Sprawdź, może coś Ci się spodoba.
W jaki sposób obsługa dwóch komputerów zależy od myszy? Normalnie załatwia to monitor i możesz podłączyć cokolwiek.
--- Kolejny post ---
Mam mysz i klawiaturę Redragon i jestem zadowolony. Sprawdź, może coś Ci się spodoba.
MX Master może obsługiwać dwa komputery. Ba, może nawet trzy ;) Tak samo klawiatura MX Keys.
Polecam ze swojej strony oba produkty. Sam mam spore dłonie, dla mnie jest wygodna.
Normalnie. Stawiam obok siebie laptop Windows obok Mac i mysz płynnie przechodzi z jednego ekranu na drugi, tak jak przy podpiętym dodatkowym monitorze.
Dla mnie najważniejsze, mogę zrobić kopiuj na jednym a wklej na drugim.
Trzeba tylko wgrać programik do personalizacji myszy na obu.
no dla mnie też G502 jest trochę za mała znaczy wolałbym wiekszą, razerów mam dwie sztuki w domu (ale nie moje) fajne myszy wielkością porównywalne z g502 - ten RAT był regulowny zarówno na długość jak i na szerokość i oczywiście dodatkowo ciężarki - mamy za duże łapy po prostu :mrgreen:
pawel.guraj
09-12-2024, 14:49
Nie musisz niczego importować. Ja trzymam wszystkie zdjęcia na dyskach pokatalogowane wg lat oraz folderów mówiących czym są i z jakiej konkretnej daty (i przegrywam je tam samodzielnie z kart). LR jedynie skanuje pliki i wrzuca info o nich do bazy danych (catalogu + mini podgląd) a same pliki raw są tam gdzie ja chce. Dodatkowo trzeba włączyć trzymanie zmian w plikach xmp.
Przepraszam, że z opóźnieniem (Amsterdam wciągnął mnie na tydzień).
U mnie LR służy poza obróbką właśnie do katalogowania zdjęć znajdujących się kilku różnych nośnikach.
Zdjęcia bieżące na dysku Maca, zdjęcia historyczne wystawione przez NAS'a, zdjęcia zupełnie archiwalne przechowywane w chmurze a wystawiana jako proxy na NAS.
Wszystko w miarę możliwości otagowane.
Urocze jest to, że jeżeli użyjemy LR do przeniesienia tych zdjęć to automatycznie uaktualnia bibliotekę itp. Jak przeniesiemy ręcznie to wystarczy zsynchronizować.
Dodatkowo działa to off-line, czyli wiem jakie zdjęcia mam na NAS nawet jeżeli obecnie nie jestem do niego podłączony.
Żeby nie przewalać rozmiaru biblioteki LR - mam oddzielną na każdy rok, co oczywiście nieco utrudnia szukanie zdjęć, jeżeli nie wiem nawet w jakim roku zostały zrobione.
p,paw
Przemek_PC
09-12-2024, 15:06
Też miałem oddzielny katalog na każdy rok ale niedawno scaliłem zdjęcia z 11 lat w jeden katalog i nie widzę żeby coś wolniej działało (około 50 tys. zdjęć)
robertskc7
12-12-2024, 20:45
18921
górny 233,51,35
dolny 255,0,26
--- Kolejny post ---
Ha. Zrobiłem nowy system dalej Win 10 plus nową kalibrację i widzę kwadarciki :D :D :D
cybulski
13-12-2024, 09:03
Ha. Zrobiłem nowy system dalej Win 10 plus nową kalibrację i widzę kwadarciki :D :D :D
Czyli jest sRGB.
cybulski
13-12-2024, 09:44
A moze więcej ?
19008
Abstrahując od tematu kwadracików, które chyba bardziej pasują do jakiegoś wątku o monitorach lub zarządzania barwą...
Czy ktoś z Was zdążył nabyć drogą kupna Mac Mini lub MacBook z tym nowym procesorem M4 i mógłby się podzielić wrażeniami jak to działa, czy jest wydajne i jednocześnie bezgłośne?
Oraz czy w 2025 roku w świecie PC warto czekać na jakieś premiery nowych CPU lub kart od NVIDIA?
cybulski
13-12-2024, 10:24
Abstrahując od tematu kwadracików, które chyba bardziej pasują do jakiegoś wątku o monitorach lub zarządzania barwą...
Czy ktoś z Was zdążył nabyć drogą kupna Mac Mini lub MacBook z tym nowym procesorem M4 i mógłby się podzielić wrażeniami jak to działa, czy jest wydajne i jednocześnie bezgłośne?
Oraz czy w 2025 roku w świecie PC warto czekać na jakieś premiery nowych CPU lub kart od NVIDIA?
W świecie PC, co warto na pewno, to kupić monitor najdroższy na jaki nas stać albo nawet droższy. Reszta to tylko parametry na papierze których nie odczuwamy w normalnej pracy przy zdjęciach. Mówimy o setupie dla fotografa oczywiście. Bo kolory zobaczymy niestety albo stety.
Budżet lepiej przeznaczyć na zmianę monitora bo bdb monitor nam posłuży kilka generacji sprzętu. A kiepski to tylko nada się do poczty czy excela :D
--- Kolejny post ---
Nawet na forach foto, nikoniarzy czy tutaj, można zauważyć przykładanie zbyt dużej wagi na parametry wydajności a z małą na to co i jak jest wyświetlane.
A moze więcej ?
19008
widać panie widać :twisted:
cybulski
13-12-2024, 11:45
widać panie widać :twisted:
Czyli masz monitor lepszy niż sRGB wnioskuję :)
Będę po nowym roku chciał kupić jakiś lepszy Żonie, bo ona też tam czasem dłubie w zdjęciach a nie mogę patrzeć na tamten jej monitor z lapka :) Ale już widzi różnice u mnie i coś smęcic zaczyna... :D
pawel.guraj
13-12-2024, 11:55
Będę po nowym roku chciał kupić jakiś lepszy Żonie, bo ona też tam czasem dłubie w zdjęciach a nie mogę patrzeć na tamten jej monitor z lapka :) Ale już widzi różnice u mnie i coś smęcic zaczyna... :D
Trzeba uważać na specyfikacje, bo ostatnio pojawiają się takie kwiatki jak na przykład "pokrycie 90% P3" - co przekłada się na 99% pokrycia sRGB ;)
p,paw
Przemek_PC
13-12-2024, 12:02
W świecie PC należy najpierw wybrać narzędzia czyli aplikacje oraz okreslić potrzeby, wynikajace ze sposobu pracy bo super monitor nie pomoże np. skrócić czasu odszumiania zdjęć w LR ale odpowiednia karta graficzna jak najbardziej.
niby lepszy, tak na serio to lepszy - ten jpeg ma profil Display p3 i na moje zrozumienie może działać (znaczy coś testować - oczywiście widzę literę i napisy jak przełączę monitor na srgb i zrestartuję chroma to widzę jednolity kolor bez napisów) te poprzednie zrzuty ekranu które dawałeś moim zdaniem nic nie testują (ale rzucę na nie okiem jeszcze raz) - pokazywały tylko że ty widzisz to co ty widzisz na twoim monitorze. Moim zdaniem przydałby się wątek o zarządzaniu kolorem bo dobrze podanej informacji niewiele, a ta co jest jest stosunkowo płytka - mnie osobiście nigdy nie interesują odpowiedzi na pytanie "jak?" tylko raczej "co?" i "dlaczego?" - tak jest z większością tematów np. przy postprocesie większość informacji odpowiada na pytanie jak coś zrobić (najczęściej po amerykańsku znaczy step1, step2 ... bez rozumienia tematu) - tymczasem istotne pytania przy postprocesie to nie "jak zrobić" tylko "co zrobić" i "dlaczego" bo one są znacznie ważniejsze niż "jak".
w istniejących wątkach na forum najczęściej nie znajdziecie odpowiedzi na zadane pytanie, większość użytkowników nie widzi potrzeby żadnego zarządania kolorem bo np. magik skalibrował czy oprofilował monitor przy zakupie 5 lat temu i jest dobrze :), dodatkowo monitor ma gamut srgb i system nie sprawia problemów :), ewentualnie jeszcze jakieś pseudonaukowe metody z tefonem samsunga i telewizorem :) aż sam jestem ciekaw co wychodzi z takiej "kalibracji".
pytanie co chcesz kupić? i jak bardzo chcesz się z tym męczyć?
pawel.guraj
13-12-2024, 12:26
niby lepszy, tak na serio to lepszy - ten jpeg ma profil Display p3 i na moje zrozumienie może działać (znaczy coś testować - oczywiście widzę literę i napisy jak przełączę monitor na srgb i zrestartuję chroma to widzę jednolity kolor bez napisów) te poprzednie zrzuty ekranu które dawałeś moim zdaniem nic nie testują (ale rzucę na nie okiem jeszcze raz) - pokazywały tylko że ty widzisz to co ty widzisz na twoim monitorze. Moim zdaniem przydałby się wątek o zarządzaniu kolorem bo dobrze podanej informacji niewiele, a ta co jest jest stosunkowo płytka - mnie osobiście nigdy nie interesują odpowiedzi na pytanie "jak?" tylko raczej "co?" i "dlaczego?" - tak jest z większością tematów np. przy postprocesie większość informacji odpowiada na pytanie jak coś zrobić (najczęściej po amerykańsku znaczy step1, step2 ... bez rozumienia tematu) - tymczasem istotne pytania przy postprocesie to nie "jak zrobić" tylko "co zrobić" i "dlaczego" bo one są znacznie ważniejsze niż "jak".
Nie będę się już tu reklamował, ale na swojej stronie opisałem to w jednym z artykułów chyba dość dokładnie.
p,paw
Przemek_PC
13-12-2024, 12:31
Zgadzam się, instalując MacOS na PC obejrzałem mnóstwo efektownie zmontowanych filmików, podających wiedzę step by step ale tylko dla tego konkretnego setup-u sprzętowego. Po którymś kroku u mnie proces instalacji przestawał działać i nawet jeśli w komentarzach były pytania to nie było odpowiedzi. Zacząłem drążyć temat od podstaw i MacOS zainstalowałem.
cybulski
13-12-2024, 13:42
Zgadzam się, instalując MacOS na PC obejrzałem mnóstwo efektownie zmontowanych filmików, podających wiedzę step by step ale tylko dla tego konkretnego setup-u sprzętowego. Po którymś kroku u mnie proces instalacji przestawał działać i nawet jeśli w komentarzach były pytania to nie było odpowiedzi. Zacząłem drążyć temat od podstaw i MacOS zainstalowałem.
A to ma sens na czymś innym niż ARM Appla ?
--- Kolejny post ---
w istniejących wątkach na forum najczęściej nie znajdziecie odpowiedzi na zadane pytanie, większość użytkowników nie widzi potrzeby żadnego zarządania kolorem bo np. magik skalibrował czy oprofilował monitor przy zakupie 5 lat temu i jest dobrze :), dodatkowo monitor ma gamut srgb i system nie sprawia problemów :), ewentualnie jeszcze jakieś pseudonaukowe metody z tefonem samsunga i telewizorem :) aż sam jestem ciekaw co wychodzi z takiej "kalibracji".
pytanie co chcesz kupić? i jak bardzo chcesz się z tym męczyć?
Poprzednie też testują, ponieważ okazywało się że nie zawsze, ktoś tam ma pełne sRGB i wtedy albo tylko przeglądarka nie pokazuje a jeśli zgrany plik też wyświetla bez podziałów to albo skopane ustawienia albo za słaby monitor do obróbki zdjęć. Więc coś tam można sobie wywnioskować było. Bo jeśli poprzednie podziały się wyświetlają to można powiedzieć że monitor spełnia podstawy a system jest ustawiony w miarę poprawnie z tym że nie na pewno :)