Zobacz pełną wersję : Canon EOS R5 Mark II
Nie mam nic do powiedzenia to się przyp.... ;-) Takie to nasze, swojskie :)
p,pawMEGA polskie ;)
cybulski
09-09-2024, 16:22
Cyfrowe.pl ma dużo większą wyprzedaż, w tym R5 w tej samej cenie (i na raty 0% dla tych co hobbystycznie).
--- Kolejny post ---
Swoją drogą, jak się doklikałeś do tego linka/oferty?
No tych cen (podobnie jak na cyfrowe.pl) nie ma na WWW, normalnie przeklikując się przez oferty...
Z listy mailingowej mailem otrzymałem.
Przede wszystkim śmigła się nie krzywią. W R5 to pochyłe tło jeszcze dało się znieść, ale robić wszystkiego co ma śmigła w dowolnej formie się w żaden sposób nie dało.
p,paw
a jak już wszystko zawsze będzie proste to trzeba będzie w PS śmigła wykrzywiać i kolory usuwać.
Krzywe śmigła z R ;)
https://lotnictwo.net.pl/gallery/images/foto/1024/6a/6aa6c6679b56b05033f19ca1ccbb8176.jpg
pawel.guraj
09-09-2024, 20:09
a jak już wszystko zawsze będzie proste to trzeba będzie w PS śmigła wykrzywiać i kolory usuwać.
Oczywiście można się podśmiewać, ale ...
O ile rzeczywiście dziś tematem do śmiechu jest wyliczanie DR z dokładnością do 2 miejsc po przecinku, czy tam doszukiwanie się jakiś zasadniczych różnic w szumie - wszystkie matryce dziś pod tym względem są taki same, a lepszych w najbliższym czasie nie będzie. Sufit i tyle. Tak więc z tego punktu widzenia mk2 nie wnosi absolutnie nic. Nie ma się czym ani zachwycać ani podniecać.
Z drugiej strony, 5-ki zawsze były takimi body, skierowanymi głównie do rynku "prosumer", gdzie w kompaktowej formie dawały dostęp do technologii z puszek w linii 3 i 1, które z natury były doskonałe ale równie duże i drogie.
Zawsze byłem dobrym klientem Canona w tym segmencie. Nigdy nie myślałem o posiadaniu czegoś z najwyższej lub pół-najwyższej półki, za to chciałem mieć body w normalnym rozmiarze ale dające te fajne "rzeczy". Jeżeli dobrze pamiętam miałem 5Dmk3 i 5Dmk4. Uwielbiałem te puszki.
R5 taką puszką nie było. Pewnie dlatego, że kiedy powstawał po prostu nie było jeszcze technologii, która umożliwiła by pojawienie się R3 i R1.
R5mk2 w/g mnie taką puszką jest. W bardzo fajnym formacie daje technologię z górnej półki.
W moim wypadku ES jest bardzo ważną zmianą. Nie dlatego, że jakoś bardzo mi szkoda mechanicznej migawki ale dlatego, że ES znacząco zwiększa szansę na dobre zdjęcie (w moim amatorskim wydaniu). A to dlatego, że:
- ES zapewnia "bakckout free" podgląd na żywo w trakcie wykonywania serii
- ES zapewnia znacznie większy fps niż mechaniczna
- ES nie wprowadza zniekształceń
W moim wypadku szczególnie pierwszy punkt daje się zauważyć - wykonujący ciasne manewry przy dużej prędkości samolot jestem w stanie znacząco stabilniej utrzymać w kadrze, niż w wypadku robienia serii z blackouta'mi. Oczywiście zapewnię profesjonaliści są w stanie przewidzieć dokładny tor samolotu, więc nie potrzebują taki bajerów - ja tak.
Oczywiście R5 da się zrobić doskonałe zdjęcie na pokazach. Po prostu w moim wypakdu mk2 zwiększa szansę na takowe.
W moim przekonaniu ES w R5 nie nadawał się do robienia zdjęć na pokazach. Po pierwsze rolling-shutter a po drugie - nawet włączenie trybu "blackout free" nie dawało takie odczucia, że robi się zdjęcia "w tle". Ostatecznie te 12 bitów jednak też w wypadku cięższych warunków miało jakieś tam znacznie.
Krajobrazy oczywiście zawsze będę robił na mechanicznej - tutaj nie można przecież oprzeć się tej dynamice większej o 0,5 EV ;-) ;-)
pzdr,
Paw.
i z tego co wiem ES w R5.2 daje 12 bitowy zapis, a nie 10, jak w R5
pawel.guraj
09-09-2024, 20:26
i z tego co wiem ES w R5.2 daje 12 bitowy zapis, a nie 10, jak w R5
To w filmach.
W foto daje 14-bitowy tak samo jak mechaniczna.
p,paw
Powiem tak. Jak się miało dobrą puszkę i wywaliło kilka tysiaków dla kilku bajerów to jakoś trzeba to uzasadnić. Ale tak jak pisałem wcześniej. Kto bogatemu zabroni? Chciał kolega sobie kupić to kupił. Jego sprawa. Ja z własnego doświadczenia widzę że zmienianie puszki ma sens jeśli przeskoczy się przynajmniej z 3 a może i 4 kolejne modele.
Czy na podstawie wykonanych zdjęć, zapewne w większości w serii, możesz powiedzieć jak zachowuje się bufor. Po zapełnieniu blokuje aparat aż do wyczyszczenia, czy "puszcza" klatki ale wolniej? w miarę zapisu na karcie. W Canonie R5 maksymalna szybkość zapisu na karcie (wewnętrzny transfer)to około 520 Mb/s i praktycznie każda CFexspress dawała radę Jak jest w MII. Nie wiem jakich kart używasz, ale Czy karty z szybszym ciągłym zapisem np. 1000, 1400 Mb/s lub więcej, coś dają i pozwalają szybciej opróżnić bufor?. Nie znalazłem nigdzie wartości dla R5 MII. Nie wiem czy warto inwestować w szybsze karty.
pawel.guraj
10-09-2024, 10:17
Powiem tak. Jak się miało dobrą puszkę i wywaliło kilka tysiaków dla kilku bajerów to jakoś trzeba to uzasadnić. Ale tak jak pisałem wcześniej. Kto bogatemu zabroni? Chciał kolega sobie kupić to kupił. Jego sprawa. Ja z własnego doświadczenia widzę że zmienianie puszki ma sens jeśli przeskoczy się przynajmniej z 3 a może i 4 kolejne modele.
W drugą stronę to też działa, zawsze znajdzie się argument dlaczego nie kupić. Motywacja działa w obie strony :)
Czy na podstawie wykonanych zdjęć, zapewne w większości w serii, możesz powiedzieć jak zachowuje się bufor. Po zapełnieniu blokuje aparat aż do wyczyszczenia, czy "puszcza" klatki ale wolniej? w miarę zapisu na karcie. W Canonie R5 maksymalna szybkość zapisu na karcie (wewnętrzny transfer)to około 520 Mb/s i praktycznie każda CFexspress dawała radę Jak jest w MII. Nie wiem jakich kart używasz, ale Czy karty z szybszym ciągłym zapisem np. 1000, 1400 Mb/s lub więcej, coś dają i pozwalają szybciej opróżnić bufor?. Nie znalazłem nigdzie wartości dla R5 MII. Nie wiem czy warto inwestować w szybsze karty.
Używam CFExrpess'a 1500mb/s odczyt i 800Mb/s zapis.
Przy 20 fps i seriach nie dłuższych niż 20-25 klatek w cRAW (więcej nie potrzebuję) w zasadzie istnienia bufora nie zauważam - fotki schodzą na kartę w zasadzie na bieżąco.
Przy przepełnieniu bufora - ogranicza się fps - to znaczy aparat strzela tyle klatek na ile obecnie ma miejsce w buforze.
Na DPR ktoś robił testy i mu wyszło że MkII zapisuje coś koło 550Mb/s - ale nie wiem na ile te testy są wiarygodne (jaka karta itp).
p,paw
totamten
10-09-2024, 10:29
Bywają takie momenty w życiu, kiedy człowiek nie powinien dowierzać samemu sobie - to z mojego doświadczenia!
Czy otwory wentylacyjne na spodzie R5mk2 można jakoś zabezpieczyć przed zachlapaniem?
pawel.guraj
10-09-2024, 11:53
Czy otwory wentylacyjne na spodzie R5mk2 można jakoś zabezpieczyć przed zachlapaniem?
Dobre pytanie. Właśnie zaświeciłem latarką w to co jest za tą kratką wentylacyjną. Nie wygląda, żeby było tam cokolwiek w co mogła by się dostać woda. To jest cienka metalowa komora zamknięta ze wszystko stron za wyjątkiem tej kratki...
p,paw
Jeśli to jest zupełnie szczelny kanał mający początek w podstawie i wychodzący obok klapki USB, to może wystarczy czasem tylko przedmuchać.
pawel.guraj
10-09-2024, 14:30
Jeśli to jest zupełnie szczelny kanał mający początek w podstawie i wychodzący obok klapki USB, to może wystarczy czasem tylko przedmuchać.
Tak, głębsza analiza przy pomocy latarki potiwerdza, że jest to komora z metalu, do której prowadzi wyłącznie "wlot" na dole body i "wylot" obok slotu USB.
Myślę, że jak dostanie się tam woda to nie powinno się nic stać.
Rzeczywiście warto o tym pamiętać i czasami to przedmuchać z jakiś paprochów.
Śmieszne - przez te prawie 2 tygodnie posiadania aparatu nie zauważyłem tych otworów :)
p,paw
pawel.guraj
11-09-2024, 09:28
Jak by ktoś chciał popatrzeć, to reszta zdjęć z "testów" na pokazach:
https://pawel.online/airpower-2024/
p,paw
accipiter
11-09-2024, 10:59
Hejka,
Nie zauważyłem, by ktoś się do tego odniósł, ale aparat jest znacznie cieplejszy w dotyku niż R5ka. Nie wykonałem zbyt wielu zdjęć a i tak objawił się wskaźnik temperatury i poszybował w okolice 2/3. Niezbyt komfortowo się taki sprzęt trzyma w dłoni, która zdążyła się przy tym nieźle spocić (ogólnie w niedzielę ciepło było). Nie miałem zbyt wielu okazji, by się pobawić AF. Generalnie na polujących kobczykach radził sobie znośnie, ale też i bez nie wiadomo jakich rewelacji. No i oczywiście zamiast wyłączać/włączać aparat to z uporem maniaka przełączam tryb foto/video... ;)
/v.
pawel.guraj
11-09-2024, 11:13
Pisałem kilka wiadomości wcześniej, że odniosłem wrażenie, że w mk2 najbardzej grzeje się bateria - stąd uczucie ciepła. Rzeczywiście grip jest ciepły i to jest różnica w stosunku do mk1.
Wskaźnik temperatury pokazał mi się ze 2 razy - ale tylko na pierwszą kreskę i głownie po tym jak zostawiłem aparat na słońcu.
Nawyk przełączania na film zamiast wyłączania ustąpił po 2 dniach ;-)
p,paw
accipiter
11-09-2024, 11:30
To najwidoczniej u mnie było cieplej. Na próbę wyłączyłem aparat, poczekałem chwilę a następnie pomachałem trochę obiektywem na lewo i prawo. Wskaźnik temperatury pojawił się bardzo szybko i po chwili był wskazywał już połowę zakresu. Nie robiłem żadnych zdjęć, tylko ostrzenie. Mnie też się wydaje, że to bateria najbardziej się nagrzewała. Być może obiektyw (600ka) w jakiś sposób korzysta z faktu większej wydajności prądowej baterii i dorzuca się do poboru mocy przez sam aparat. Nie próbowałem tego powtarzać z krótszym obiektywem, by mieć jakieś porównanie
Nad nawykiem to najwidoczniej jeszcze muszę popracować...
/v.
Przecież zrobienie zdjęcia to w takiej puszce już ostatni etap w procesie. Mi nieraz już bateria zjadła się od samego viewfindera i ostrzenia.
Nie narzekaj, poka lepiej te foty z R5tki i 600tki :)
accipiter
11-09-2024, 15:11
Raczej narzekam na nagrzewanie się a nie na zużycie baterii. W R5 to można było patrzeć i patrzeć a łapki zimne ;) Robienie zdjęć/zapis wpływa na temperaturę - karta potrafi się nieźle nagrzać, ale tutaj tego nie było a mimo to aparat z temperaturą się bardzo rozpędził.
600ką focę z półtora roku, zdjęcia raczej wrzucam tylko na fb w małej rozdzielczości, ale to tak tylko dla utrzymania jakiej oglądalności.
/v.
Eberloth
11-09-2024, 16:49
Nie narzekaj, poka lepiej te foty z R5tki i 600tki :)
Osobiście jestem ciekaw fot z tego drugiego... https://www.canon.pl/for_home/product_finder/cameras/digital_slr/eos_600d/ :mrgreen:
W drugą stronę to też działa, zawsze znajdzie się argument dlaczego nie kupić. Motywacja działa w obie strony :)
p,paw
Dokładnie tak :lol:
pawel.guraj
11-09-2024, 22:12
Napisałem kilka słów u siebie. To tak dla formalizmu, bo już to wszystko opowiedziałem tutaj ;-)
https://pawel.online/r5-mark-ii/
p,paw
Na starych bateriach nie podobno nagrywa tylko w 30fps'ach i nie dziala wifi - prawda to?
pawel.guraj
12-09-2024, 07:06
Na starych bateriach nie podobno nagrywa tylko w 30fps'ach i nie dziala wifi - prawda to?
Za instrukcją obsługi:
2: Łączność sieciowa (Wi-Fi/przewodowa sieć LAN) niedostępna.
3: Zmniejsza szybkość serii zdjęć i uniemożliwia wybór wielkości nagrywanych filmów 8K DCI/8K UHD/RAW/SRAW, jakości obrazu Fine i prędkości nagrywania 239,76/200,00/119,88/100,00/59,94/50,00 kl./s.
Wyjście HDMI RAW, robienie zdjęć podczas nagrywania filmu, nagrywanie filmów z wysoką prędkością i wstępna rejestracja ciągła nie są dostępne.
p,pae
Ale każda puszka tak ma ostatnio, nawet R6mk1 na bateriach LP-E6 miał ograniczenia...
W R6 mam wszystkie dostepne funkcje fotowideo niezaleznie jakich baterii używam, z wyłączeniem patone z wbudowanym usbc (szybkostrzelnosc spada do kilku klatek).
Czyli co, wloze Newela do R5 i nie ma juz 4k/120?
pawel.guraj
12-09-2024, 07:51
Czyli co, wloze Newela do R5 i nie ma juz 4k/120?
Jak na razie do mk2 nie włożysz żadnej podróbki NH - chyba, że lubisz oglądać błędy :)
W wypadku nowych „P” przy ich ewidentnie wyśrubowanych parametrach związanych z wydajnością prądową ja podróbek na pewno nie będę ryzykować. Szkoda puścić puszkę z dymem :)
P,paw
ale oryginalny LP-E6NH działa, tylko wyciapuje filmy powyżej 30kl?
pawel.guraj
12-09-2024, 08:43
ale oryginalny LP-E6NH działa, tylko wyciapuje filmy powyżej 30kl?
Tak działa, ale z ograniczeniami tak jak napisałem kilka postów wyżej. Między innymi wycina filmy >30kl.
p,paw
czyli dla mnie wyciapuje połowę funkcjonalności z jakiej korzystam :( no nic, trzeba będzie kupić drugi, w tej cenie to 2 powinny być w opakowaniu już :D
Pawle, wrzucisz jakieś sample z iso 3200, 6400, 12800 na mechanicznej i elektrycznej? najlepiej jakiś jeden obiekt centralnie ustawiony, z fragmentami kadru w cieniu
pawel.guraj
12-09-2024, 12:37
Pawle, wrzucisz jakieś sample z iso 3200, 6400, 12800 na mechanicznej i elektrycznej? najlepiej jakiś jeden obiekt centralnie ustawiony, z fragmentami kadru w cieniu
Proszę Cię bardzo:
https://www.dropbox.com/scl/fo/rs17lwggfnqijxtm06gzf/AMcaIgATLyKIX0f00MAHa9I?rlkey=hy5hpzs6iuwl3oidbeim neh2a&st=ztr89t42&dl=0
p,paw
dzięki :D
jest naprawdę spoko, nie ma dramatu
W R6 mam wszystkie dostepne funkcje fotowideo niezaleznie jakich baterii używam, z wyłączeniem patone z wbudowanym usbc (szybkostrzelnosc spada do kilku klatek).
Nie masz. Jeśli włożysz starsze oryginalne akumulatory (np. LP-E6) nie uzyskasz maksymalnej szybkostrzelności - będziesz miał cały czas mrugające H+ w lewej części wizjera, niezależnie od podpiętych szkieł.
Been there, done that.
hmm starych już nie mam to nie wiem, ale z ciekawości sprawdziłem przed chwilą to co mam teraz:
- Canon E6NH i Patone protect E6NH - działają ze wszystkim na H+ łącznie z RF TC 1.4
- Newell plus - działa ze wszystkim na H+ oprócz prócz TC, z TC prędkość wyraźnie spada
- Patone z wbudowanym usbc do ładowania - nigdzie nie działa ani H+ ani H, prędkość jest pi razy drzwi 5-6kl
No to Ci mówię że na oryginalnych LP-E6 Canona, masz ostatni przypadek...
na 5teczkę poczekam jeszcze trochę bo looknąłem na YT i na reviewsy, siedzę już w tym ze 3h i się okazuje, że dookoła fotowideo wszystko super hiper, AF z kosmosu, szybszy odczyt, preshooting, blablabla, ale jak przychodzi do clue, czyli samych fot i wideo to R5/R3/R6.2 są zauważalnie lepsze :roll:
Australijczyk wylał trochę frustracji, myślę sobie jak cię mogę niech tam, koleś już nie raz narzekał że sprzęt mu nie ostrzy na oko pszczoły ze 100m, więc przymykam oko na to co mówi o DR czy kolorach (choć niewątpliwie ma bezpośrednie porównanie)
ale wchodzę na YT, potem na DPRev, przeglądam sample 4k/60 i się okazuje że jak nie kręcisz w RAWach to to jest subsampling z 8k i wygląda to po prostu kiepsko, w sensie mydło. Opcje cinematic typu 24/25 (FINE) są ok, ale 60 i 120 R5tka była lepsza.
To wszystko, plus 11k za starą R5tkę zwraca mnie teraz na starszy model..
pawel.guraj
13-09-2024, 21:04
ale wchodzę na YT, potem na DPRev, przeglądam sample 4k/60 i się okazuje że jak nie kręcisz w RAWach to to jest subsampling z 8k i wygląda to po prostu kiepsko, w sensie mydło. Opcje cinematic typu 24/25 (FINE) są ok, ale 60 i 120 R5tka była lepsza.
O tym, że nie będzie 4K Fine @50fps było wiadomo od samego początku. Jeżeli miałbym robić tym aparatem jakieś wideo to właśnie ten tryb byłby dla mnie najatrakcyjniejszy. Na szczęście nie filmuję - choć mam nieustanny zamiar zacząć.
Testy na DPR wskazują że to jest wyłącznie ze względu na zarządzanie energią, bo jeżeli chodzi o szybkość odczytu itp - to wszystko daje radę. Możliwe że kodowanie takiego filmu do kontenera z kompresją to za dużo dla procesora, jeżeli ma jeszcze zajmować się wszystkim innym. Choć jestem przekonany, że w tym całym Digic'u jest jakiś hardwarowy kodek.
Ogólnie to uważam że to wpadka. Jednak musieli mieć jakiś powód bo to jest dość poważny mankament (tak mi się wydaje)
p,paw
ok, mnie technikalia tak bardzo nie interesują jak wynik końcowy
moze jakimś softem to poprawią
a może jeszcze się wstrzymam z pół roku i zaczekam na R6.3 :roll:
Ogólnie to uważam że to wpadka. Jednak musieli mieć jakiś powód bo to jest dość poważny mankament (tak mi się wydaje)
p,paw
Mieli powód. Jak już kupisz R5 Mark III, to powiesz, czy poprawili?
pawel.guraj
13-09-2024, 23:36
Mieli powód. Jak już kupisz R5 Mark III, to powiesz, czy poprawili?
Masz to jak w banku.
accipiter
16-09-2024, 15:42
18158
A tak wygląda rolling shutter na skrzydłach zimorodka... linie i ząbkowania. Mimo wszystko spodziewałem się mniejszego efektu... Oko za to w miarę ostre ;)
/v.
18158
A tak wygląda rolling shutter na skrzydłach zimorodka... linie i ząbkowania. Mimo wszystko spodziewałem się mniejszego efektu... Oko za to w miarę ostre ;)
/v.
IMHO im szybciej będzie poruszał się obiekt - w tym przypadku machał skrzydłami - tym bardziej efekt będzie widoczny.
accipiter
16-09-2024, 16:41
>IMHO im szybciej będzie poruszał się obiekt - w tym przypadku machał skrzydłami - tym bardziej efekt będzie widoczny.
Oczywista oczywistość w przypadku braku globalnej migawki. Niemniej jednak nie spodziewałem się, że te linie będą aż tak widoczne.
/v.
pawel.guraj
16-09-2024, 16:59
>IMHO im szybciej będzie poruszał się obiekt - w tym przypadku machał skrzydłami - tym bardziej efekt będzie widoczny.
Oczywista oczywistość w przypadku braku globalnej migawki. Niemniej jednak nie spodziewałem się, że te linie będą aż tak widoczne.
/v.
Mnie się też jedno trafiło na pokazach - widoczność dotyczy ledowego światła błyskowego.
Można nawet policzyć po ile linii na raz jest skanowanych (zdaje się, ze powinno wyjść - po 12).
18159
p,paw
Wygląda jak skutek funkcji deinterlace w stosunku do sygnału wideo z przeplotem.
Czyżby miks rolling-shutter z dual-gain i odczytem po te 12 linii w jednym cyklu?
pawel.guraj
18-09-2024, 12:55
Piękny zrzut wszystkich zakładek jakie masz w przeglądarce (sorry, zboczenie zawodowe).
Polski język trudna język - szczególnie dla translatorów ;-)
p,paw
--- Kolejny post ---
Wygląda jak skutek funkcji deinterlace w stosunku do sygnału wideo z przeplotem.
Czyżby miks rolling-shutter z dual-gain i odczytem po te 12 linii w jednym cyklu?
To raczej tylko efekt odczytu po 12 linijek i bardzo szybkiego stroba na LED'ach. Ciekawe czy jak by włączyć anti-flicker to by coś pomogło.
Dual-gain nie ma tu nic do gadania, bo cała klatka zawsze łapana jest na jednym stopni wzmocnienia.
A propos, w stosunku do R5 próg zmienił się z ISO 400 na ISO 500.
p,paw
Szybki ten strob musiał być. Ciekawe jakie to wartości osiąga.
pawel.guraj
18-09-2024, 21:35
Szybki ten strob musiał być. Ciekawe jakie to wartości osiąga.
Gdzieś czytałem, że silne LEDy potrafią migać nawet ponad 300 Hz. Z punktu widzenia widza, to ciągłe światło.
p,paw
pawel.guraj
20-09-2024, 09:10
Wczoraj protestowałem Mk2 na torze.
AF oczywiście bardzo ładnie trzyma - szczególnie dobrze działa utrzymanie punktu AF na kasku/twarzy motocyklisty.
Rolling shutter nie daje się we znaki.
18177
18178
18179
18180
18181
18182
18183
P,paw
kolejne przykłady na YT i relacje z pierwszej ręki skutecznie skłaniają mnie do zaoszczędzenia 10k :)
pawel.guraj
23-09-2024, 20:30
kolejne przykłady na YT i relacje z pierwszej ręki skutecznie skłaniają mnie do zaoszczędzenia 10k
Myślę, że byś żałował tego wydatku.
Trzeba się umieć cieszyć tym co się ma :)
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
kolejne przykłady na YT i relacje z pierwszej ręki skutecznie skłaniają mnie do zaoszczędzenia 10k :)
A możesz w telegraficznym skrócie napisać co jest nie tak wg recenzentów?
w telegraficznym skrócie to - cytując klasyka "a skoro nie widać różnicy.." ;)
pawel.guraj
24-09-2024, 07:26
Dla czekających na obalenie fizyki kwantowej i spodziewających się mniejszych szumów na wysokich ISO, mk2 nie wnosi zupełnie nic.
Prawdę mówiąc, ogólnie upgrade mk1 -> mk2 w wypadku kiedy dokładny i szybki tracking AF nie jest elementem krytycznym to gra nie warta świeczki.
p,paw
na moje potrzeby AF w R6 jest wystarczająco dokładny
jedyne co naprawdę by mi się przydało to preshooting, ale dam radę i bez tego
10k w kieszeni, mogę wydać na wyjazdy ;)
na moje potrzeby AF w R6 jest wystarczająco dokładny
jedyne co naprawdę by mi się przydało to preshooting, ale dam radę i bez tego
10k w kieszeni, mogę wydać na wyjazdy ;)
A bufor w R5mk2 nie działa tak jak w R6mk2?
Czyli opróżniasz bufor na kartę, ale w tym czasie nie możesz zrobić ani jednego zdjęcia...
pawel.guraj
24-09-2024, 10:38
A bufor w R5mk2 nie działa tak jak w R6mk2?
Czyli opróżniasz bufor na kartę, ale w tym czasie nie możesz zrobić ani jednego zdjęcia...
Ale to że w R6mk2 jest tak, ze jak bufor zapełni się do końca to z kolejnym zdjęciem trzeba czekać aż będzie zupełnie pusty? Niemożliwe...
p,paw
Ale to że w R6mk2 jest tak, ze jak bufor zapełni się do końca to z kolejnym zdjęciem trzeba czekać aż będzie zupełnie pusty? Niemożliwe...
Chodzi o pre-capture - w R6mk2 to działa tak że jak wybierzesz to, nie możesz zrobić zdjęcia aż do zrzucenia całego pre-capture na kartę.
Ale ze zwykłym buforem też jest słabo - po zapchaniu, nie mogłem zapisywać przez ponad 20 sekund aż bufor się częściowo opróżni - ale przez te 20 sekund się pokazywała 0 dostępność bufora.
Przy UHS-II ten czas się skraca o połowę, ale nadal...
A jak jest w R5/R5mk2?
pawel.guraj
24-09-2024, 10:44
Chodzi o pre-capture - w R6mk2 to działa tak że jak wybierzesz to, nie możesz zrobić zdjęcia aż do zrzucenia całego pre-capture na kartę.
Ale ze zwykłym buforem też jest słabo - po zapchaniu, nie mogłem zapisywać przez ponad 20 sekund aż bufor się częściowo opróżni - ale przez te 20 sekund się pokazywała 0 dostępność bufora.
Przy UHS-II ten czas się skraca o połowę, ale nadal...
A jak jest w R5/R5mk2?
Co prawda używam CFExpress, gdzie zapis jest wielokrotnie szybszy niż na SD (nawet UHS-II) to jednak w mk2 (i wydaje mi się, że w R5 też) działa to tak że jak tylko jest miejsce w buforze to możesz zrobić kolejną klatkę. W prcecapture również - po wciśnięciu spustu bufor jest "mniejszy" o te 0.5sek zdjęć ale nadal można do niego wrzucać kolejne a równocześnie są one zrzucane na kartę.
p,paw
Co prawda używam CFExpress, gdzie zapis jest wielokrotnie szybszy niż na SD (nawet UHS-II) to jednak w mk2 (i wydaje mi się, że w R5 też) działa to tak że jak tylko jest miejsce w buforze to możesz zrobić kolejną klatkę. W prcecapture również - po wciśnięciu spustu bufor jest "mniejszy" o te 0.5sek zdjęć ale nadal można do niego wrzucać kolejne a równocześnie są one zrzucane na kartę.
Poszukam zaraz fragmentów na YT które o tym mówiły w R6mk2.
Zresztą spróbuję popołudniu zrobić samemu test...
Co do buforu - problem polega na tym że przy zapchaniu bufora w R6mk2 jest coś takiego że przez kilkanaście/kilkadziesiąt sekund (w zależności od karty UHS-II/UHS-I), bufor pokazuje 0 i nie możesz zrobić żadnego zdjęcia, pomimo że w trakcie tych sekund trwa zapisywanie na kartę.
Dopiero po tym czasie dostępność bufora rośnie bardzo szybko (o 12-14 zdjęć co pół sekundy), zamiast zwalniać się stopniowo w czasie zapisywania na kartę...
Ugryzło mnie to w tyłek w sobotę przy foceniu skoku spadochronowego syna, gdzie zużyłem cały bufor na podejście do lądowania, a potem przy właściwym touchdownie nie mogłem zrobić ani jednego zdjęcia.
zdarzyło mi się to przez 3 lata na palcach jednej ręki
zdarzyło mi się to przez 3 lata na palcach jednej ręki
Ale na R6 nie masz 40fps :)
po wuja tyle, 20 wystarczy, potem i tak trzeba to przeglądać :p
w telegraficznym skrócie to - cytując klasyka "a skoro nie widać różnicy.." ;)
Spodziewałem się, że w R5mk2 będzie w końcu krzyżowy AF, oraz podwójny slot na karty CFExpress. To by mnie przekonało jako upgrade z R5 ale w obu kwestiach zmian jednak nie ma.
Po pojawieniu się specyfikacji pierwsza opcja co mnie kusiła w R5mk2 to precapture. Niestety przez jej słabą konfigurowalność skutkująca pękatym workiem nadmiarowych zdjęć pewnie bym jej nie używał.
Druga opcja - sterowanie okiem, którego mi brakuje od czasu EOS50E jest też w R3, który obecnie w promocjach jest sporo tańszy od R5mk2.
Oczywiście jak to Canon wszystkie te pożądane opcje umieścił w topowym R1 oczywiście w topowej cenie :) .
Jared Polin ogólnie ośmieszył R1 nazywając go "R3mk2" co doskonale odzwierciedla stan rzeczy, że Canon się nie postarał w stosunku do konkurencji.
W tej sytuacji przychylnym okiem spojrzałem na R3, szczególnie, że zintegrowany grip pionowy mi pasuje, a mniejsza rozdzielczość ma swoje zalety.
Spokojnie poczekam na R5mk3, ewentualnie aż stanieje R1 o połowę.
Tymczasem R5 pozostawiam jako zapasowy oraz na wyprawy i foto studyjne.
PS: Promocje do 30 września są takie, że nawet rozważałem zakup jako zapasowego body drugiego R5, bo targanie starej lustrzanki z drugą szklarnią (EF) było uciążliwe.
jeśli komuś nie zależy na rozdziałce to bez wahania brałbym R3
pawel.guraj
24-09-2024, 13:34
No i oczywiście jeżeli dla kogoś "size doesn't matter". Nie wyobrażam sobie zabrania R3 w góry.
Tak ogólnie to z tej dyskusji wynika też bardzo pozytywny wniosek - R5 choć już "leciwy" to nadal bardzo udana konstrukcja i o ile mk2 okazuje się konstrukcją bardziej niż udaną (myślę, że zapisze się w historii podobnie jak 5D mark II czy III) to nie do końca skierowany jest do obecnych użytkowników R5-tek.
p,paw
R5 był konstrukcją wyprzedzającą swój czas, podobnie jak kilka lat wcześniej A7III. Spokojnie można go porównać do 5D, pierwszej lustrzanki cyfrowej FF w małej obudowie. Z kolei 5DII był chyba najbardziej wyczekiwanym aparatem swojej dekady, ale niestety jedyne co mu dali extra to filmowanie i trochę więcej mpx. Chciałeś super af i szybkostrzelność musiałeś iść w pro 1d i 1dx/1ds. Teraz na szczęście już tak nie ma.
Canon R6 Mark II: The Perfect Camera for Bird Photography? A Detailed Review (youtube.com) (https://www.youtube.com/watch?v=hG0MnrSYTtc&t=1007s) - tutaj więcej o pre-capture w R6mk2
"Stara" R5 to ma af na poziomie R6 czy słabiej,bo R6II to chyba juz inna liga?
No i zrobiłem przed chwilą test R5 i opróżnia bufor zapisując na kartę, po czym po zapisaniu pewnej części plików, odblokowuje częściowo dostępność bufora.
Czyli jest zupełnie inaczej niż w R6mk2, który opróżniając bufor, blokuje na długo migawkę :(
pawel.guraj
24-09-2024, 19:47
"Stara" R5 to ma af na poziomie R6 czy słabiej,bo R6II to chyba juz inna liga?
Jeżeli mnie pamięć nie myli (sprawdziłem kilka manuali) to mamy 3 generacje (pomijam R i RP):
1-sza: R5 i wszystkie kolejne wliczając w to R3
2-ga: R6mk2
2-ga i pół: R1 i R5mk2
Pomiędzy 1-ką a 2-ką zmienia się sposób wyboru punktów AF, są inne stregfy, pojawia się śledzenie w całym kadrze. Śledzenie obiektów napędzane nowym silnikiem.
2 i pół, to 2-ka na sterydach. Dzięki koprocesorowi AI do śledzenia obiektów dodatkowo umożliwia śledzenie pociągów, samolotów itp a także specyficznych dziedzin sportu, gdzie rozpoznaje sekwencje akcji itp.
Możliwe, że 2.5 wymaga matrycy stacked.
Dodatkowo R1 ma dual-pixel w układzie krzyżowym.
Oczywiście piszę tu o tej "softwareowej" części AF. Pod spodem jest jeszcze DualPixel AF - który na różnych matrycach może pracować różnie.
ps. wydaje mi się, że w pierwszej generacji była jakaś zmiana po drodze, ale nie umiem doszukać się tego w manualach ;-)
p,paw
pawel.guraj
24-09-2024, 20:38
Nie mogę już edytować a że sprawdziłem to sprostuję: R6mk2 również śledzi pociągi, samoloty, łodzie itp.
Tak więc pomiędzy R6mk2 a R1 i R5mk2 jedyna różnica to śledzenie sportów.
p,paw
mnie te wszystkie technikalia za bardzo nie interesują
chcę mieć po prostu fajny obrazek i dobre wideo :) AF w R6 do tej pory łapał w miarę ok, nawet z Sigmą, gubił się trochę już przy 10000, ale to serio sam już musiałem wytężać oczy żeby cokolwiek zobaczyć w tej ciemnicy
tak więc prawie jestem zdecydowany, muszę się tylko z tym przespać :)
Marek Kowal
25-09-2024, 07:09
No i oczywiście jeżeli dla kogoś "size doesn't matter". Nie wyobrażam sobie zabrania R3 w góry.
p,paw
... eee Paweł masz małą wyobraźnię.., chodziłem z 5D, 7D itp co najwyżej odpinałem grip, X-T20, X-H1 i R, R6 i R3, ale też 1Dx, i nie miałem z tym problemu.
Dylematem co najwyżej było czy brać dwie lustrzanki i ile jakich obiektywów, fakt zawsze miałem pomoc syna, a wchodząc w łańcuchy lustrzanki lądowały w plecaku, a cykałem kompaktem.
Co do AF, to czy nie dopiero R5mkII prezentuje sprawność focusa z R3, a w ogóle to już R6 ma bardzo dobry układ AF /i najlepszy obrazek/, wszystko potem to niuanse, nawet w R1. Potwierdzam opinię cauchy: jeśli komuś nie zależy na rozdziałce to bez wahania brałbym R3,...lub został z R6.
pozdrawiam.MK.
Nie zgadzam się z tym że R6 i nowsze modele mają ten sam AF.
Choćby R6mk2 i R6 dzieli pod tym względem przepaść, fotografowałem ptaki w ruchu i R6 był tutaj zdecydowanie o klasę niżej.
pawel.guraj
25-09-2024, 08:08
Nie zgadzam się z tym że R6 i nowsze modele mają ten sam AF.
Choćby R6mk2 i R6 dzieli pod tym względem przepaść, fotografowałem ptaki w ruchu i R6 był tutaj zdecydowanie o klasę niżej.
Dwa posty wyżej dokładnie to napisałem :)
p,paw
--- Kolejny post ---
... eee Paweł masz małą wyobraźnię.., chodziłem z 5D, 7D itp co najwyżej odpinałem grip, X-T20, X-H1 i R, R6 i R3, ale też 1Dx, i nie miałem z tym problemu.
Dylematem co najwyżej było czy brać dwie lustrzanki i ile jakich obiektywów, fakt zawsze miałem pomoc syna, a wchodząc w łańcuchy lustrzanki lądowały w plecaku, a cykałem kompaktem.
Co do AF, to czy nie dopiero R5mkII prezentuje sprawność focusa z R3, a w ogóle to już R6 ma bardzo dobry układ AF /i najlepszy obrazek/, wszystko potem to niuanse, nawet w R1. Potwierdzam opinię cauchy: jeśli komuś nie zależy na rozdziałce to bez wahania brałbym R3,...lub został z R6.
pozdrawiam.MK.
DLa mnie R5/R5mk2 na wyprawy w góry to już za dużo. Dalej przemiło wspominam format Sony A6xxx - to był dopiero doskonały aparat do podróżowania.
Ale co kto lubi - ja w plecaku w góry wolę mieć miejsce na inne rzeczy niż tylko aparat.
Historii o "obrazku" nigdy nie zrozumiem. Ale pewnie to dlatego, że jestem fizykiem a nie artystą ;-)
p,paw
DLa mnie R5/R5mk2 na wyprawy w góry to już za dużo. Dalej przemiło wspominam format Sony A6xxx - to był dopiero doskonały aparat do podróżowania.
Ale co kto lubi - ja w plecaku w góry wolę mieć miejsce na inne rzeczy niż tylko aparat.
ja wole dodatkowy obiektyw niz te inne rzeczy ;)
a tak serio... jestem z tych, co gorskie tygodniowki (rowniez z targaniem ciuchow na zmiane na kilka dni) obracaja 5D4 i dwojka/trojka elzbiet. i placze, ze mozna bylo 24/1.4 do astro dopakowac (no bo statyw przeciez tez idzie) a do niektorych bokiehow to jeszcze 85/1.8 by sie chcialo miec i gdzieindziej tez Tamrona 35/1.8 bym jeszcze wykorzystal...
przy czym oczywiscie nic z tych rzeczy nie jest niezbedne - jakbym R10 z dwoma zoomami zabral to tez bym 95% szans obrocil, tyle co szumu troche by wiecej bylo ;)
Marek Kowal
25-09-2024, 09:04
Historii o "obrazku" nigdy nie zrozumiem. Ale pewnie to dlatego, że jestem fizykiem a nie artystą ;-)
p,paw[/QUOTE]
... a to prosta historia, jako nie fizyk, nie artysta, a praktyk obrazek interpretuję jako surowy efekt naciśnięcia przycisku migawki, jego ostrość, szum, kontrast i barwę oraz łatwość postprodukcji, od czasów 5D, coś podobnego uzyskiwałem właśnie w R6, bliski mojemu ideałowi "obrazka" było a właściwie i jest "produkt" z 1Dx.
pawel.guraj
25-09-2024, 09:52
p,paw
... a to prosta historia, jako nie fizyk, nie artysta, a praktyk obrazek interpretuję jako surowy efekt naciśnięcia przycisku migawki, jego ostrość, szum, kontrast i barwę oraz łatwość postprodukcji, od czasów 5D, coś podobnego uzyskiwałem właśnie w R6, bliski mojemu ideałowi "obrazka" było a właściwie i jest "produkt" z 1Dx.
Czyli chodzi o OOB JPG :)
p,paw
Eberloth
25-09-2024, 11:11
jakbym R10 z dwoma zoomami zabral to tez bym 95% szans obrocil, tyle co szumu troche by wiecej bylo ;)
A niby skąd ten szum, jak statyw i tak targasz :D
pawel.guraj
25-09-2024, 11:19
No u mnie, obecnie zestaw w góry to: R5m2, RF 70-200 f/4 i RF 14-35 f/4. Pokrywa w zasadzie wszystkie potrzeby i generalnie rzecz biorąc zostawia miejsce na "inne rzeczy". Za dwa tygodnie Bieszczady, więc w końcu będę mógł trochę poużywać mechanicznej migawki ;-)
p,paw
A niby skąd ten szum, jak statyw i tak targasz :D
statyw na nocne zdjecia. w dzien nie ma czasu wyciagac, peleton nap* byle do schroniska i nie patrzy wstecz.
ja sie czasem w ogole zastanawiam po co ludzie leza w gory. niektorzy maja tak, ze musza odfajkowac najwyzsza gore w okolicy ("moja byla najdluzsza") - no i to troche rozumiem. instynkt zdobywania trofeum, najczesciej tytulem jakis problemow z rodzicami i potrzeba poczucia sie zobaczonym i docenionym za osiagniecia. OK.
ale inni...? cwalowac byle szybciej nawet nie dajac sobie czasu poogladac co jest dookola??? i potem takowi w schronisku pomiedzy 7 a 8 browarem rozsylaja instafame jak to ciesza sie zyciem w naturze, z dala od cywilizacji? WTF?
dawniej doprowadzalem malzonke do desperacji odmowa cwalowania tak dlugo jak tylko pory wydawania posilkow pozwalaja (a czasem dluzej). teraz sie nauczyla. ja sobie foce, ona sobie oglada i smarkfoci i wykorzystujemy czas w naturze na maksa. a ze czlowiek z Holandii to i deszcz nie boli ;)
ja też nie wiem po co ludzie łażą w góry :mrgreen:
tak dla porównania - podczas poprzedniej wycieczki na Litworowy Staw i Małą Wysoką przez weekend minąłem na szlaku ok 100-120 ludzi. W ostatni weekend gdy polazłem szukać świszczów 100 ludzi minąłem zanim doszedłem do Wodogrzmotów Mickiewicza. Co się działo w schr. 5 stawów już nawet nie powiem. Albo powiem. Od godz. 18tej do godz. 21wszej siedziałem na schodkach suszarni czekając czy cokolwiek będzie miejsce na podłodze na nocleg, w międzyczasie w kolejce pod prysznic. Miejsca o 21wszej nie było. Wyszedłem na zewnątrz, a tam masa miejsca. Rozwaliłem się z materacem na ławie, zapakowałem w polar, czapkę i śpiwór i na świeżym powietrzu w ciszy poszedłem spać. A w środku ludzie spali na każdym schodku, każdym parapecie, i nawet jeden macher rozwiesił hamak :mrgreen: W niedzielę na trasach było już jakieś 10x mniej ludzi.
Jeżeli mnie pamięć nie myli (sprawdziłem kilka manuali) to mamy 3 generacje (pomijam R i RP):
ps. wydaje mi się, że w pierwszej generacji była jakaś zmiana po drodze, ale nie umiem doszukać się tego w manualach ;-)
p,paw
Ta zmiana to moim zdaniem był firmware 1.5.0 dla R5 gdzie podrasowano AF.
Tak poza tematem to kiedyś podobna zmiana była z EOS 1DX, gdzie z okazji nowego firmware Canon wydał osobną broszurę o nowej pracy AF oraz opublikował nową instrukcję obsługi aparatu.
#Paweł - u mnie podobny zestaw, z tym, że biorę zawsze RF15-35 oraz RF100-500. Brakuje mi jakiegoś 24-105. Patrzę na te RFy, ale używane chodzą po 4000-4500zł i mnie szlag trafia, bo kiedyś wyczytałem tu na forum, że kilka lat temu te obiektywy były po 3000zł jako nowe. Wtedy włącza się mój wewnętrzny Janusz i twierdzi, że nie potrzebuję takiego obiektywu :mrgreen: ... i w sumie nie potrzebuję jakoś specjalnie.
Niekiedy jeszcze jak idę rodzinnie w góry, to zabieram Sigmę 135mm f1.8 aby jakiś portret familijny zrobić. Szkoda, że zazwyczaj dobre szkło = ciężkie szkło.
myślę, że na BF będą promki, euro i dolar są na najniższych poziomach od wielu lat
pawel.guraj
25-09-2024, 20:14
#Paweł - u mnie podobny zestaw, z tym, że biorę zawsze RF15-35 oraz RF100-500. Brakuje mi jakiegoś 24-105. Patrzę na te RFy, ale używane chodzą po 4000-4500zł i mnie szlag trafia, bo kiedyś wyczytałem tu na forum, że kilka lat temu te obiektywy były po 3000zł jako nowe. Wtedy włącza się mój wewnętrzny Janusz i twierdzi, że nie potrzebuję takiego obiektywu :mrgreen: ... i w sumie nie potrzebuję jakoś specjalnie.
Niekiedy jeszcze jak idę rodzinnie w góry, to zabieram Sigmę 135mm f1.8 aby jakiś portret familijny zrobić. Szkoda, że zazwyczaj dobre szkło = ciężkie szkło.
A ja 24-105 mam (sprzedałem i kupiłem ponownie) - ale nie biorę go w góry, bo ponoć z takiego 24-105 to najbanalniejsze kadry wychodzą ;-)
70-200 mi w większości wypadków starcza, ale 100-500 by się czasami przydał również :)
p,paw
pawel.guraj
26-09-2024, 08:37
Pojawił się FW 1.0.1
Naprawia sporo drobnych błędów.
Canon obiecuje, że wraz z kolejnymi FW baterii NH będą dawały więcej możliwości w stosunku do obecnych ograniczeń.
p,paw
Pojawił się FW 1.0.1
Naprawia sporo drobnych błędów.
Canon obiecuje, że wraz z kolejnymi FW baterii NH będą dawały więcej możliwości w stosunku do obecnych ograniczeń.
p,paw
Canon podobno nie nadąża z dostawami LP-E6P a zapowiedzi odblokowania możliwości przy użyciu LP-E6NH potwierdza teorię, że część ograniczeń jest sztuczna i jest prawdopodobnie skutkiem całkowitego rozgryzienia protokołu wymiany danych Aparat<>Bateria LP-E6NH i starszych przez niezależnych producentów baterii.
pawel.guraj
26-09-2024, 10:20
Canon podobno nie nadąża z dostawami LP-E6P a zapowiedzi odblokowania możliwości przy użyciu LP-E6NH potwierdza teorię, że część ograniczeń jest sztuczna i jest prawdopodobnie skutkiem całkowitego rozgryzienia protokołu wymiany danych Aparat<>Bateria LP-E6NH i starszych przez niezależnych producentów baterii.
Moim zdaniem to teoria spiskowa. E6P wyraźnie bardziej się grzeje od NH co wskazuje rzeczywiście na większy pobór mocy. Pamiętajmy, że na razie jedyna funkcjonalność jaką Canon obiecał dla NH to filmowanie 4K 24fps (które ponoć nie działa choć w/g dokumentacji powinno).
Myślę, że dopiero po dłuższych testach Canon będzie miał pewność jak NH radzą sobie w ciężkich warunkach dużego poboru prądu i na ile to wpływa na "jakość" pracy aparatu.
p,paw
Nic nowego i to jest straszne :evil:
Wyszła nowa wersja oprogramowania sprzętowego 1.0.1
wg, tłumacza google:
"Wersja oprogramowania sprzętowego 1.0.1 zawiera następujące poprawki:
1. Naprawiono problem, w wyniku którego filmy zarejestrowane w formacie RAW/SRAW nie były prawidłowo odtwarzane w aplikacjach z powodu braku komunikacji pomiędzy podłączonym obiektywem a aparatem.
2. Poprawiono stabilność sterowania dotykowego, gdy opcja [Sterowanie dotykowe] jest ustawiona na [Czułe].
3. Naprawiono problem, w wyniku którego wyświetlacz LCD aparatu mógł zacząć działać nieprawidłowo po wznowieniu pracy aparatu ze stanu [Wyłączony wizjer].
4. Naprawiono problem, w wyniku którego aparat mógł przestać działać prawidłowo po naciśnięciu przycisku migawki, gdy na ekranie wyświetlany był komunikat BUSY.
5. Naprawiono problem, w wyniku którego mógł zostać wyświetlony komunikat Err70 podczas przełączania trybu wyświetlania między ekranem LCD a wizjerem, gdy na ekranie wyświetlany był komunikat BUSY.
6. Naprawiono problem, w wyniku którego wyświetlacz LCD aparatu zaczynał działać nieprawidłowo po użyciu programu EOS Utility do nagrywania i importowania filmów.
7. Naprawiono problem, w wyniku którego filmów nagranych za pomocą programu EOS Utility nie można było odtworzyć w aparacie.
8. Optymalizuje automatyczny balans bieli dla określonych środowisk, gdy funkcja obrazu niestandardowego jest ustawiona na [Wł.]."
andr5000
26-09-2024, 22:58
Przejrzałem posty i mam prośbę o potwierdzenie jednej sprawy - czy w R5m2 efekt "blackout free" uzyskujemy jedynie przy używaniu migawki elektronicznej?
pawel.guraj
27-09-2024, 07:48
Przejrzałem posty i mam prośbę o potwierdzenie jednej sprawy - czy w R5m2 efekt "blackout free" uzyskujemy jedynie przy używaniu migawki elektronicznej?
Tak, właśnie sprawdziłem. Opcja "blackout-free" dostępna jest tylko przy ES.
Jeżeli dobrze pamiętam, to w R5 dało się to włączyć też przy EFCS, ale było to udawane, bo na czas zasłonięcia matrycy przez migawkę pokazywana była statycznie poprzednia klatka.
p,paw
andr5000
27-09-2024, 22:41
Tak, właśnie sprawdziłem. Opcja "blackout-free" dostępna jest tylko przy ES.
Jeżeli dobrze pamiętam, to w R5 dało się to włączyć też przy EFCS, ale było to udawane, bo na czas zasłonięcia matrycy przez migawkę pokazywana była statycznie poprzednia klatka.
p,paw
Dzięki. Czy "blackout-free" jest opcją, którą trzeba włączyć w Menu czy przy ES ten efekt jest i tyle w temacie?
AndrzejD
28-09-2024, 12:30
Dzięki. Czy "blackout-free" jest opcją, którą trzeba włączyć w Menu czy przy ES ten efekt jest i tyle w temacie?
Jest opcją którą trzeba włączyć
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240928/b568541f3dbdf3cd4dd241fae14ab17b.jpg
pawel.guraj
30-09-2024, 10:36
Nie za bardzo pamiętam jak było w mk1 ale w mk2 różnica pomiędzy blackout-free a nie blackout-free jest tylko przy pierwszej klatce. Niezależnie od tego ustawienia następne klatki w serii są już bez ciemnej klatki.
p,paw
Czy ktoś obserwuje w swoim R5mk2 efekt "jerky" AF frame ?
Canon EOS R5 Mark II “jerky” AF frame issue confirmed by Canon:
https://www.canonrumors.com/canon-eos-r5-mark-ii-jerky-af-frame-issue-confirmed-by-canon/
pawel.guraj
07-10-2024, 14:44
Czy ktoś obserwuje w swoim R5mk2 efekt "jerky" AF frame ?
Canon EOS R5 Mark II “jerky” AF frame issue confirmed by Canon:
https://www.canonrumors.com/canon-eos-r5-mark-ii-jerky-af-frame-issue-confirmed-by-canon/
U mnie wszystko w porządku. Nic takiego się nie dzieje.
To "Confirmed by Canon" to tak nieco nad wyrost.
p,paw
Film z "sekcji zwłok" 5RII.
https://www.canonrumors.com/kolari-tears-down-the-canon-eos-r5-mark-ii/
R5mk2 pojawił się dostępny w małej ilości w cyfrowe.pl, gdyby ktoś szukał :)
R5mk2 pojawił się dostępny w małej ilości w cyfrowe.pl, gdyby ktoś szukał :)Do (_._) z takim aparatem jak nie ma funkcji telefonu ^^
ale ma AI AF do sportu ;)
a z ciekawości zobaczę po ile
powiem szczerze, że ze starej R5tki jestem tak kontent, i z foto i z wideo, że dziękuję sobie w duchu za zaoszczędzone 10k :)
Czy któryś z kolegów testował nieoryginalną baterię w R5 II?
U mnie zamiennik LP-E6NH, co oczywiste, nie działa.
Jako, że potrzebuje dokupić co najmniej dwie zapasowe szukałem zamiennika i w cyfrowe znalazłem coś takiego
https://www.cyfrowe.pl/akumulator-patona-platinum-lp-e6p-bateria-z-wejsciem-usb-c-do-canon-eos-r5-mark-ii-p.html?gad_source=1
Chyba to poważny sklep i nie ściemniają, że działa w mark II.
Przede wszystkim nie korzystaj z LP-E6NH w R5mk2, bo będziesz miał okrojoną wydajność/funkcjonalność...
Czy któryś z kolegów testował nieoryginalną baterię w R5 II?
U mnie zamiennik LP-E6NH, co oczywiste, nie działa.
Jako, że potrzebuje dokupić co najmniej dwie zapasowe szukałem zamiennika i w cyfrowe znalazłem coś takiego
https://www.cyfrowe.pl/akumulator-patona-platinum-lp-e6p-bateria-z-wejsciem-usb-c-do-canon-eos-r5-mark-ii-p.html?gad_source=1
Chyba to poważny sklep i nie ściemniają, że działa w mark II.
Ta Patona została już przetestowana. Działa, ale nie do końca sprawnie.
https://www.canonrumors.com/forum/threads/patona-lp-e6p-batteries-are-fully-compatible-with-the-r5ii.43998/
Wyciągnę najistotniejsze fragmenty postów od forumowicza koenkooi i przepuszczę przez Tłumacza Google.
Aparat R5II wykrywa go jako LP-E6P. Mogę go zarejestrować w aparacie, a zarówno wstępne przechwytywanie zdjęć z szybkością 30 kl./s, jak i nagrywanie wideo w formacie RAW 8k60 działało bez żadnych problemów.
Przetestowałem 2 oryginalne baterie Canon LP-E6P i jedną Pantona, ustawiając kamerę na nagrywanie 4k30 i sprawdzając długość nagrania po wyłączeniu kamery. Baterie Canon działały około 90 minut na baterię, bateria Patona działała 58 i 62 minuty. Więc w przypadku filmów to tylko 2/3 pojemności OEM.
Kolejną dziwną rzeczą jest to, że ładował się tylko do 24% podczas korzystania z wbudowanego portu USB-C, ale zielone światło było włączone. Ładowanie w korpusie powodowało, że ładował się do 100%
Po sprawdzeniu etykiety i krótkim zapoznaniu się z informacjami, doszedłem do wniosku, że są to wersje 4-amperowe, a właściwe wersje 6-amperowe będą dostępne w przyszłym roku.
mkamelg
Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź.
Dla mnie będzie ok, bo jeśli nagrywam video to tylko krótkie klipy.
Najważniejsze żeby działała poprawnie podczas robienia zdjęć.
Dam znać jak przetestuje.
sal
Oczywiście wiem o tym. Aparat informuje po każdym włączeniu.
pawel.guraj
05-12-2024, 13:27
Firmware 1.0.2:
1. Incorporates support for frame rates of 23.98fps/24.00fps when using the LP-E6NH and LP-E6N battery.
2. The Wi-Fi connection status is now identifiable by the color of the [FTP Transfer Icon].
3. Adds [Protect Images] and [Rating] during FTP Transfer.
4. Adds the ability to change [Custom Shooting Mode] while writing images to the media (BUSY).
5. Fixes an issue in which the camera may become inoperable if a lens that does not communicate with the camera is attached when repeatedly shooting while using HDMI output.
6. Fixes an issue in which the camera may become inoperable if an image is cropped while other images are being transferred to an FTP server.
7. Fixes an issue in which Err70 may occur when using an application software such as Camera Connect, and the load on the smartphone increases.
8. Fixes an issue in which image stabilization may become unstable in movie mode when panning diagonally while using some stabilization rigs (such as monopod or handheld rigs).
9. Fixes an issue in which all images may not be copied when copying multiple selected images in the camera.
10. Fixes an issue in which another manufacturer devices (such as strobe or remote camera trigger) may work during pre-continuous shooting.
11. Fixes an issue that may, immediately after shooting, cause the screen to take a long time to turn off when using a button that has been assigned the "Screen off" function.
12. Fixes an issue in which Look File settings may apply to multiple custom picture files.
13. Fixes an issue in which the AF frame movement may not be smooth when several shooting information items are displayed and the multi-controller is operated.
14. Implements a fix to include custom pictures when saving camera settings.
15. Improves operation stability during network communication.
p,paw
Eberloth
05-12-2024, 15:21
To kto ucegla pierwszy? :D
Firmware 1.0.2:
1. Incorporates support for frame rates of 23.98fps/24.00fps when using the LP-E6NH and LP-E6N battery.
2. The Wi-Fi connection status is now identifiable by the color of the [FTP Transfer Icon].
3. Adds [Protect Images] and [Rating] during FTP Transfer.
4. Adds the ability to change [Custom Shooting Mode] while writing images to the media (BUSY).
5. Fixes an issue in which the camera may become inoperable if a lens that does not communicate with the camera is attached when repeatedly shooting while using HDMI output.
6. Fixes an issue in which the camera may become inoperable if an image is cropped while other images are being transferred to an FTP server.
7. Fixes an issue in which Err70 may occur when using an application software such as Camera Connect, and the load on the smartphone increases.
8. Fixes an issue in which image stabilization may become unstable in movie mode when panning diagonally while using some stabilization rigs (such as monopod or handheld rigs).
9. Fixes an issue in which all images may not be copied when copying multiple selected images in the camera.
10. Fixes an issue in which another manufacturer devices (such as strobe or remote camera trigger) may work during pre-continuous shooting.
11. Fixes an issue that may, immediately after shooting, cause the screen to take a long time to turn off when using a button that has been assigned the "Screen off" function.
12. Fixes an issue in which Look File settings may apply to multiple custom picture files.
13. Fixes an issue in which the AF frame movement may not be smooth when several shooting information items are displayed and the multi-controller is operated.
14. Implements a fix to include custom pictures when saving camera settings.
15. Improves operation stability during network communication.
p,paw
Jezusku to tym aparatem da się w ogóle fotografować skoro ma tyle "errorów" :mrgreen:
To kto ucegla pierwszy? :D
O tym samym pomyślałem :lol:
robertskc7
05-12-2024, 21:06
Czekamy jak to polaczki cebulaczki na pierwszy wpis z fakturą :D
no nie wiem, nie wiem - ja mam jeszcze do wgrania jeden upgrade na R5 i nie wiem co robić :mrgreen: mogę tylko napisać że u mnie nie widać żadnych problemów przy fotografowaniu jest doskonale czyli jak zwykle w R5 ;) no i nie wiem co robić :evil: wgrywać? nie wgrywać? oto jest pytanie :evil:
Nie wiem skąd u kolegów czarnowidztwo.
U mnie 1.02 wszedł bez problemu. Wcześniej miałem 1.00. Zgodnie z przewidywaniami jak działał tak działa.
pawel.guraj
07-12-2024, 01:49
Dwa dni temu podniosłem do 1.0.2
Nie dymi, nie iskrzy, włącza się, wyłącza się, robi zdjęcia. Normalnie szok :)
p,paw
--- Kolejny post ---
Jezusku to tym aparatem da się w ogóle fotografować skoro ma tyle "errorów" :mrgreen:
Ewidentnie wyszedł z fazy beta. W sumie to typowe błędy, które wychodzą przy testowaniu przez większą grupę użytkowników. Kto by dziś robił jakieś bardziej poważne testy przedprodukcyjne.
p,paw
Nie wiem skąd u kolegów czarnowidztwo.
Z ostatnich przypadków uceglania R6.2 po aktualizacji do v1.4
Ewidentnie wyszedł z fazy beta. W sumie to typowe błędy, które wychodzą przy testowaniu przez większą grupę użytkowników. Kto by dziś robił jakieś bardziej poważne testy przedprodukcyjne.
p,paw
No, to taka powszechna filozofia dziadostwa. Co się zacznie dziać gdy, na przykład, producenci układów hamulcowych do samochodów będą wypuszczać na rynek wersje beta do testowania przez kierowców.
a co się stanie kiedy Musk wyślę ludzi na Marsa bez wcześniejszego testowania przynajmniej na Księżycu? ;)
cybulski
07-12-2024, 05:44
Ryzyko pioniera odkrywcy
https://youtu.be/xq--wlDIoyQ?feature=shared
z firmwarem jest tak że czekasz na ten obiecany z mityczną funkcjonalnością, a przychodzi ten z poprawkami błędów językowych narzecza górnego burundi, a log2 (w R5) jak nie było tak nie ma
Jesli ktos chce zaawansowane funkcje filmowania to kupuje R5.2 lub R5c. R5 ma naprawde swietny footage prosto z puszki, bez potrzeby zadnych logów.
Jesli ktos chce zaawansowane funkcje filmowania to kupuje R5.2 lub R5c. R5 ma naprawde swietny footage prosto z puszki, bez potrzeby zadnych logów.
nad r5C się poważnie zastanawiałem, jak kupowałem R5 to R5II był trochę zbyt odległą przyszłością
po prostu loga nie lubisz ;)
Nie lubie bo szumi niemilosiernie a potem i tak trzeba siedziec mase czasu nad kolorowaniem.
Ogolnie z filmowaniem mam zgryz, przez ktory moj kanal na yt w tym roku stoi. Bo w plenerze lubie cos nagrac. Jak wyjdzie fajny footage to morda sie smieje. Ale gdy przychodzi potem poskladac to wszystko, poukladac klipy, pociac, pokadrowac, wystabilizowac, dodac muze, dodac napisy, dodac efekty, dorzucic foty, jakies intro, outro… kuurrrr… niech ktos to za mnie zrobi [emoji1787]foty postprodukcje lubie, wideo nienawidze. Chcialbym w tym miesiacu skonczyc wideo z Islandii, wrzucic choc 5-6min film kompilacje z Tatr, i na nowy rok kompilacje Wildlife 2024. Ale jak mam przysiasc do tego w premierce.. moze powinienem zmienic program? Moze finalcut jest bardziej user-friendly?
Przemek_PC
07-12-2024, 16:31
Bez żalu po kilkunastu latach porzuciłem Premiere na rzecz Davinci.
Nie lubie bo szumi niemilosiernie a potem i tak trzeba siedziec mase czasu nad kolorowaniem.
Ogolnie z filmowaniem mam zgryz, przez ktory moj kanal na yt w tym roku stoi. Bo w plenerze lubie cos nagrac. Jak wyjdzie fajny footage to morda sie smieje. Ale gdy przychodzi potem poskladac to wszystko, poukladac klipy, pociac, pokadrowac, wystabilizowac, dodac muze, dodac napisy, dodac efekty, dorzucic foty, jakies intro, outro… kuurrrr… niech ktos to za mnie zrobi [emoji1787]foty postprodukcje lubie, wideo nienawidze. Chcialbym w tym miesiacu skonczyc wideo z Islandii, wrzucic choc 5-6min film kompilacje z Tatr, i na nowy rok kompilacje Wildlife 2024. Ale jak mam przysiasc do tego w premierce.. moze powinienem zmienic program? Moze finalcut jest bardziej user-friendly?
podobały mi się twoje filmy więc chętnie zobaczę następne, Islandię szczególnie
ja tez mam zgryz bo chcę filmować więcej ale nie wyrabiam zarówno w plenerze bo skupiam sie na zdjęciach, jak i w obróbce jak już coś w międzyczasie po zdjęciach nakręcę (jak ostanio na jesieni nakręciłem trochę w toscanii to nawet jeszcze nie oglądnąłem :( ), dodatkowo jestem dość bezkompromisowy jesli chodzi o postproces i wynik musi mi się podobać :mrgreen: ja miotam się pomiędzy premiere, a resolve jak już zdecydowałem że premiere to znowu oglądam resolva ale myślę że w koncu dojrzeję, wybiorę i zacznę odmawiać nawet oglądania konkurencji tak mam z c1 i ps i tego się trzymam.
Hubert Multana
08-12-2024, 19:21
To się nazywa montażysta, zawód jak każdy inny ;) montuje komercyjnie na YT na inne kanały, zapraszam, nawet fakturę vat wystawie ;)
Zmontowałem w życiu parę filmików, takich klipów bardziej z wesel znajomych (świetnie się bawiłem.... kręcąc filmy po wódce :D wpadałem w taki flow "filmowca" i miałem pomysł na każde ujęcie) i fakt - montowanie filmów to katastrofa. Dobierz sobie muzykę, to już w ogóle nie jest łatwe, a co dopiero później. Ja to montowałem ultra amatorsko, teraz są takie dziwne te technologie, że szok. Co jest fajniejsze w filmowaniu vs fotografowaniu? W filmowaniu nie musi być idealnego kadru, idealnej ostrości, tylko ma być temat fajnie zaprezentowany. W fotografii nie ma miejsca na błąd, kadr musi się zgadzać.
W filmowaniu nie musi być idealnego kadru, idealnej ostrości, tylko ma być temat fajnie zaprezentowany.
Jest dokładnie na odwrót. Zdjęcie możesz wykadrować, dokonać wyboru z serii, doświetlić lampą.
Na filmie nie ma takiej taryfy ulgowej. Kadrowanie, stabilizacja, rytmy, kierunki...
Mówię o rejestracji na trzeźwo.
myślałem o filmie nie reżyserowanym w żaden sposób, czyli wychodzisz na miasto i kręcisz (wiem, że nie mogłeś wiedzieć, że o takim filmie myślałem :P ) i podobnie o robieniu zdjęć, czyli - wychodzisz na miasto i robisz zdjęcia. Jak mówimy o reżyserowanych filmach i sesjach zdjęciowych (z grubym budżetem, że masz po prostu sprzęt: oświetlenie, ludzi których możesz poustawiać, kostiumy itd), to wydaje mi się, że taryfy ulgowej nie ma ani tu ani tu, tylko ujęcia muszą być perfekcyjne.
Hubert Multana
08-12-2024, 23:09
Na film przede wszystkim trzeba mieć pomysł od samego początku. Kadry musza składać się w historie. Niezależnie od tego czy to reportaż, krotka forma czy nawet recenzja. Ja zawsze przed rozpoczęciem nagrywania mam pomysł na to co będzie w danym filmie - wiec później montaż to tak naprawdę przenoszenie w odpowiednie miejsce konkretnych ujęć, które były juz zaplanowane.
Jesli to vlog, to ujęcia powinny pasować do tego o czy mówisz, wiec juz mówiąc wiesz, co powinienes nagrać - a jeśli juz to nagrałeś, to wiesz o czym opowiedzieć. Montaż jest w głowie przed nagrywaniem, nie na odwrót. A trochę juz filmów zmontowałem ;)
pawel.guraj
09-12-2024, 14:14
No, to taka powszechna filozofia dziadostwa. Co się zacznie dziać gdy, na przykład, producenci układów hamulcowych do samochodów będą wypuszczać na rynek wersje beta do testowania przez kierowców.
Dziś cały świat tak wygląda. A jeżeli chodzi o software (nawet ten do poważniejszych celów) to już nawet klienci zaczęli akceptować to, że są królikami doświadczalnymi jeżeli chcą używać w miarę nowej wersji (a chcą, bo te nowe zawierają znaczące dla nich funkcjonalności).
Dziś soft w bezlustrach jest znacząco bardziej skomoplikowany niż kiklunastoletnich lustrzankach. Tam scenariusze testowe były proste. Dziś przy mnogości funkcji (zarówno tych core'owych jak AF, precapture) czy sieciowych rzetelne przetestowanie każdego scenariusza zajęło by sporo czasu (również w zakresie wymyślenia wszystkich możliwych scenariuszy) - a przecież jest ciśnienie na premierę.... Dlatego głębokie testy robi się na pierwszej grupie masowych użytkowników. Fatalnie, ale taki jest dziś Świat.
p,paw
Tak jest. W tych i podobnych branżach producenci są bezkarni. Jak Boeing i Airbus wypuścili parę lat temu jakieś knoty, to uziemiono ileś samolotów i kosztowało ich to grube miliony. Szczęście, że jeszcze tam no i w tych samochodach. :)
W filmie "Nie patrz do góry" jest takie skrzyżowanie Jobsa, Muska i Zuckerberga - chodzi ze smartfonem w ręku i za jego radą dochodzi do zagłady Ziemi, ale sam ucieka w Kosmos.
Na film przede wszystkim trzeba mieć pomysł od samego początku. Kadry musza składać się w historie. Niezależnie od tego czy to reportaż, krotka forma czy nawet recenzja. Ja zawsze przed rozpoczęciem nagrywania mam pomysł na to co będzie w danym filmie - wiec później montaż to tak naprawdę przenoszenie w odpowiednie miejsce konkretnych ujęć, które były juz zaplanowane.
„To są trzy najważniejsze rzeczy w filmie: scenariusz, scenariusz, scenariusz.” — A.Hitchcock
Dlatego głębokie testy robi się na pierwszej grupie masowych użytkowników. Fatalnie, ale taki jest dziś Świat.
Z niektórych postów na fb wynika, że poziom skretynienia niektórych użytkowników całkiem poważnego sprzętu nie jest możliwy do zasymulowania w warunkach testów przedprodukcyjnych. To muszą być ci właśnie użytkownicy. Tak już musi być.
Dwa wnioski po tygodniowym teście R5 MK II w dość ekstremalnych warunkach.
Baterie Patona działały bez zarzutu, ale w stosunku do oryginału wydawały się mieć 20-30% mniejszą pojemność. Na ocenę może mieć wpływ to, że aparat był używany w temperaturze około 0 stopni.
Co ważne dla mojego wniosku, praktycznie nie nagrywam wideo. Przy zdjęciach i wtedy jeszcze sofcie 1.0, nie było żadnych różnic w zachowani aparatu w stosunku do oryginalnego akumulatora.
AF w porównaniu do R6 jest dużo lepszy. Nie miałem w rękach R6 MK II, przez co porównuje przeskok o dwie generacje, ale poprawa jest kolosalna. Przykładowo, kiedy ostrzyło się na ptaka siedzącego na gałęzi, a on odwrócił głowę (oko nie było widoczne) R6 się gubił. Tutaj obiekt jest cały czas śledzony i ostry.
W R6 śledzenie obiektu wymagało wybrania zwierzę/człowiek/samochód, tutaj świetnie działa tryb auto.
Przy lecącym ptaku śledzenie jest genialne. Nawet początkujący fotograf (za jakiego się uważam) jest w stanie trzasnąć fajną fotkę.
19017
Nie dałem rady z eye control. Nie wiem jakie są odczucia innych, ale u mnie kółko pojawiało się w nieodpowiednim miejscu. Mam sporą wadę z astygmatyzmem i być może to jest przyczyną. Pewnie w grę wchodzą też przyzwyczajenia, bo wcześniej zawsze robiłem zdjęcia w okularach, a w okularach było jeszcze gorzej. Szkoda, bo w niektórych sytuacjach bardzo by się ta funkcja przydała.
Reasumując, chyba udało mi się przed samym sobą wytłumaczyć, że wydatek miał sens.
Poniżej jeszcze kilka fotek z 200-800.
19018
19019
19020
10 lat temu z 6D też śledziłem ptaki w locie :D
powiedz lepiej gdzie jesteś z tymi pingwinami :)
Antarktyda, a dokładnie ta "wystająca" część od strony Ameryki Południowej. To się chyba nazywa Antarctic Penisula.
I niestety byłem a nie jestem. Niestety, bo chciałbym tam spędzić kilka dni więcej.
megaaa :D zazdroszczę pozytywnie, może następnym razem gdy wybiorę się na Patagonię to "uda się" załapać na jakiś rejs :)
pawel.guraj
16-12-2024, 12:55
10 lat temu z 6D też śledziłem ptaki w locie :D
A ja kiedyś jeździłem maluchem. Też się dało ;-)
p,paw
Wymagało to więcej klików [emoji1]
Może się komuś przyda - przy okazji polecam fotografa :)
https://blog.cyfrowe.pl/canon-r5-vs-canon-r5-mark-ii-czy-nic-sie-nie-zmienilo/
pawel.guraj
28-12-2024, 21:15
Widzę, że Paweł robi karierę na różnych gruntach :)
Czyli może na spottingu da się zarobić jednak ;)
P,paw
Widzę, że Paweł robi karierę na różnych gruntach :)
Czyli może na spottingu da się zarobić jednak ;)
P,paw
Nie wiem, nie znam tła, ale w tej Arabii Saudyjskiej, gdzieś pisał, że robił za oficjalnego foto więc chyba spoko. Aparat pisał, że pożyczył, przypuszczam, że pewnie to był barter, "recenzja" za wypożyczenie. Podobno tak to czasami działa. W sumie mi to by pasowało, ale ja nie żyję z foto.
pawel.guraj
28-12-2024, 23:00
Nie wiem, nie znam tła, ale w tej Arabii Saudyjskiej, gdzieś pisał, że robił za oficjalnego foto więc chyba spoko. Aparat pisał, że pożyczył, przypuszczam, że pewnie to był barter, "recenzja" za wypożyczenie. Podobno tak to czasami działa. W sumie mi to by pasowało, ale ja nie żyję z foto.
Ja to pisałem w pozytywnym kontekście.
Miło że w zasadzie potwierdził dokładnie moją recenzję po AirPower.
P,paw
Ja to pisałem w pozytywnym kontekście.
Miło że w zasadzie potwierdził dokładnie moją recenzję po AirPower.
P,paw
No ja również nie miałem nic negatywnego na myśli :)
Dziwne, R5II widzi RF100-500 f4,5-7,1 na 500mm jako f6,7. O co chodzi? R6 widzi go normalnie. Chociaż 6,7 było by fajnie
Bateria Patona LP-E6NH wywala błąd R80 ale orginał Canona z R6 działa w ograniczonym zakresie ale działa. Stare lustrzankowe -zero reakcji.
Więc pytanie jaki zamiennik dla LP-E6P? bo widzę na allegro tylko Newele, komuś to działa?.
pawel.guraj
04-01-2025, 14:13
Dziwne, R5II widzi RF100-500 f4,5-7,1 na 500mm jako f6,7. O co chodzi? R6 widzi go normalnie. Chociaż 6,7 było by fajnie
Bateria Patona LP-E6NH wywala błąd R80 ale orginał Canona z R6 działa w ograniczonym zakresie ale działa. Stare lustrzankowe -zero reakcji.
Więc pytanie jaki zamiennik dla LP-E6P? bo widzę na allegro tylko Newele, komuś to działa?.
Aż muszę sprawdzić to 100-500. Coś mi dzwoni że to 6,7 to realna wartość a 7,1 to zaokrąglenie do pełnych działek.
W sprawie baterii nie pomogę używam tylko oryginałów.
p,paw
Hubert Multana
04-01-2025, 18:04
Baterie LP-E6Nh (zamienniki) wyprodukowane przed R5 mark II nie będą z nim działac w ogóle. Oryginalne baterie LP-E6Nh z poprzednich aparatów będą działać w okrojonym zakresie.
Dzialajce baterie zamienniki LP-E6P - to nowa generacja tych baterii. W polskiej dystrybucji na razie ma je w ofercie Newell i Patona.
https://fotoforma.pl/akumulator-newell-zamiennik-lp-e6p-do-canon
https://fotoforma.pl/akumulator-newell-zamiennik-lp-e6p-usb-c-do-canon
https://fotoforma.pl/patona-platinum-bateria-canon-lp-e6p-lp-e6nh-lp-e6n-lp-e6-do-canona-eos-r5-eos-r6-r6ii-r7-z-wejsciem-usb-c
Producenci deklarują ze działać będą wszystkie funkcje aparatu.
Sprawa f6,7 się wyjaśniła- miałem w puszce ustawiony skok f co 0.5EV , po ustawieniu skoku na 1/3 jest normalnie.
Pozytywne zaskoczenie nową piątką o którym się nie mówi:
-pełna elektroniczna migawka synchronizuje z lampą przy 1/200s :D:D:D
-elektroniczna z 1 kurt. synchronizuje z 1/320s a w trybie z APSc nawet 1/400s.
Hubert Multana
05-01-2025, 18:06
Pozytywne zaskoczenie nową piątką o którym się nie mówi:
-pełna elektroniczna migawka synchronizuje z lampą przy 1/200s :D:D:D
-elektroniczna z 1 kurt. synchronizuje z 1/320s a w trybie z APSc nawet 1/400s.
Mowilo sie, głównie w kontekście tego, ze Sony A9III synchronizuje lampe do 1/80000s.
Ja mam Patona LP-E6P i wszystko działa jak na oryginale.
pawel.guraj
09-01-2025, 22:09
Kilka modeli kart SD SanDisk'a nie robi z Mk2 (robi, ale obrazki zapisują się uszkodzone)
https://www.dpreview.com/news/4751698546/canon-eos-r5-ii-sandisk-incompatibility-image-corruption
p,paw
Cf-y są tańsze i szybsze. Za nieco ponad 500zł mam Angelbird CF 512GB 1785MB/s z ciągłym zapisem 800. To kilka razy szybciej i taniej niż SD II. Polecam śmiga z moim R5II aż miło.
A baterie Patona znalazłem tylko z USB C, czego nie chciałem no ale już kupiłem za to są tanie, coś ponad 170zł szt.
Nozanu
A w czym przeszkadza Ci USB-C na baterii?
Ja swoje ładuje w ładowarce pomimo posiadania tego złącza.
Cf-y są tańsze i szybsze. Za nieco ponad 500zł mam Angelbird CF 512GB 1785MB/s z ciągłym zapisem 800. To kilka razy szybciej i taniej niż SD II. Polecam śmiga z moim R5II aż miło.
Ale przecież R5mk2 nie ma dual CFExpress, więc Twój komentarz jest bez sensu.
Nikt normalny nie używa tylko jednego typu karty, szczególnie w zastosowaniach profesjonalnych...
Nozanu
Czytałem coś o awariach Patona właśnie tych z usb. W R6 Paton bez usb sprawował mi się świetnie jak orginał, więc osobiście mam dobre zdanie o marce.
--- Kolejny post ---
Ale przecież R5mk2 nie ma dual CFExpress, więc Twój komentarz jest bez sensu.
Nikt normalny nie używa tylko jednego typu karty, szczególnie w zastosowaniach profesjonalnych...
Więc R5 jest dla "nienormalnych":lol: Bo już widzę że SDki mi nie wyrobią przy seriach zdjęć przyrodniczych.
Już w R6 serie oscylowały na granicy możliwości zapisu, a tu jest o połowę więcej FPSów i dwa razy większe pliki.
Wprawdzie robić da się z każdym SD, ale nie cierpię zapchanego bufora i ograniczeń. Pewnym wyjściem jest zapisywanie mniejszych plików w JPG jako bacap na SD.
A wystarczyłoby gdybyś chociaż spojrzał na YT na testy zapisu i buforowania...i odkryłbyś, że to nie karta i jej wydajność jest problemem, a bardzo niewydajny kontroler (?) zapisu, który często nie wykorzystuje nawet połowy możliwości interfejsu.
Hubert Multana
12-01-2025, 17:23
Nozanu
Z moich testów zamienników różnych marek wynikalo, ze zamiennik nawet tej samej marki z możliwością ładowania USB-C wytrzymywał krócej niż ten bez tej możliwości. Nie dyskwalifikuje to akumulatora, ale jeśli ktoś i tak ładuje je w ładowarce to bez sensu kupowac te słabsze.
A wystarczyłoby gdybyś chociaż spojrzał na YT na testy zapisu i buforowania...i odkryłbyś, że to nie karta i jej wydajność jest problemem, a bardzo niewydajny kontroler (?) zapisu, który często nie wykorzystuje nawet połowy możliwości interfejsu.
Ja tam jestem raczej praktykiem i tzw. testy są dla mnie "nawóz" warte.
Wiem że to trudniejsza wersja zdobywania wiedzy ale za to pewniejsza. SD pozwala na wykorzystanie niewiele więcej możliwości niż niż da smartfonik np: zapis filmów w wyższej jakości.
Tak to więc brak 2 gniazd CF zapisuję jako nr1 na liście typowej dla naszej ulubionej firmy "chamówy" w R5II
--- Kolejny post ---
Z moich testów zamienników różnych marek wynikalo, ze zamiennik nawet tej samej marki z możliwością ładowania USB-C wytrzymywał krócej niż ten bez tej możliwości. Nie dyskwalifikuje to akumulatora, ale jeśli ktoś i tak ładuje je w ładowarce to bez sensu kupowac te słabsze.
Firmowa ładowarka Canona w 6D miała większy o 20% prąd ładowania niż te od Rek mimo większych pojemności baterii, teraz to max 1.0 A i koniec . Natomiast nowe ładowarki USB C mają i kilkukrotnie większy max prąd ładowania i od producenta elektroniki do akumulatorka zależy na jaki prąd ładowania zezwoli.
niestety zgadzam się z nozanu te mieszane gniazda w R5 i R5II to absurd, powinny być dwa CFExpressy po pierwsze zapewniają odpowiednią przepustowość po drugie karty cfexpress są tańsze (wbrew temu co się czasem w postach czyta)
Akumulator z portem usb-c musi pomieścić w tej samej obudowie układ ładowania i samo gniazdo, więc ogniwa są fizycznie mniejsze.
Hubert Multana
12-01-2025, 20:26
Akumulator z portem usb-c musi pomieścić w tej samej obudowie układ ładowania i samo gniazdo, więc ogniwa są fizycznie mniejsze.
Zabawna sprawa jest taka, ze mimo mniejszych ogniw i układu ładowania maja i tak większą pojemność na opakowaniu niż oryginał :D ot po prostu zawsze to powtarzam żeby ktoś nie wierzył w to jest na ulotce.
Zabawna sprawa jest taka, ze mimo mniejszych ogniw i układu ładowania maja i tak większą pojemność na opakowaniu niż oryginał :D ot po prostu zawsze to powtarzam żeby ktoś nie wierzył w to jest na ulotce.
Nie chciałem już tego pisać, ale bardzo słuszna uwaga. :!:
pawel.guraj
12-01-2025, 20:46
Nie chciałem już tego pisać, ale bardzo słuszna uwaga. :!:
Papier przyjmie wszystko, szczególnie ten produkowany w Chinach ;-)
p,paw
Ze względu na samozapłon ustalono bezpieczne napięcie ładowania ogniwa na 4,2V ale ładując to samo ogniwo do 4,7V można zwiększyć pojemność o połowę. Ta sztuczka udaje się przy nowych ogniwach a granica bezpieczeństwa spada po każdym ładowaniu. Wiadomo Canon raczej nie zaryzykuje przekroczenia granicy bezpieczeństwa ładowania ale już "zamiennik" tych kilka procent może podnieść aby zyskać na pojemności i nie ma tu nic dziwnego.
Cudów nie ma albo większa pojemność albo większy zapas bezpieczeństwa.
a ja bym chciał, żeby R5 miał 2x CF
dlaczemu? bo na SD nie zapiszę 4k/120, a ustawienie w menu na którą kartę zapisywać wideo jest kapryśne i resetuje się bez zapowiedzi do SD, jak np mi dziś, gdy próbowałem nagrać żubry w biegu - Error :D w R6 miałem to samo, raz ustawiałem zapis wideo na jedną kartę, fot na drugą, a po paru dniach i tak się samo resetowało.
mając 2x CF nie byłoby tego problemu
To resetowanie samoistne różnych ustawień, w różnych puszkach jest wnerwiające. Ja video nie używam, ale nie używam też migawki dotykowej i zawsze to mam wyłączone a co jakiś czas samo się włącza - zarówno w R62, jak i w R7. Pewnie to podobna historia, jak u Ciebie...
To resetowanie samoistne różnych ustawień, w różnych puszkach jest wnerwiające. Ja video nie używam, ale nie używam też migawki dotykowej i zawsze to mam wyłączone a co jakiś czas samo się włącza - zarówno w R62, jak i w R7. Pewnie to podobna historia, jak u Ciebie...
canon wie lepiej czego potzrebujesz - ostatnio ze zdumieniem zauważyłem że mam właczoną migawke dotykową a była to jedna z pierwszych rzeczy jaką wyłączyłem
ostatnio ze zdumieniem zauważyłem że mam właczoną migawke dotykową a była to jedna z pierwszych rzeczy jaką wyłączyłem
To się niesyty regularnie włącza, mimo systematycznego wyłączania. Ja mam ustawiony w każdej puszce wybór punktu AF przez mizianie po LCD i takie uaktywnienie migawki dotykowej strasznie mi przeszkadza i jest od razu zauważalne (bo zamiast tylko przesunąć punkt AF robi się wtedy zdjęcie). Średnio co 3-4 tysiące fotek migawka się uaktywnia, czyli dzieje się to kilka razy w sezonie... Początkowo myślałem, że to problem z konkretną puszką, ale nie, bo dzieje się tak w każdej, z którą mialem do czynienia, za wyjątkiem R.
Znów fajną funkcję znalazłem. -Bracketing ostrości sam składa się w puszce i to całkiem szybko, działa też z lampą. Noo, nareszcie!
Mając możliwość zakupu R5mk2 albo R3 w podobnej, bardzo okazyjnej cenie, wzięlibyście pierwszą czy drugą puszkę?
Do zwierząt/ptactwa, okazjonalnie samolotów i innych obiektów w ruchu.
Crop/ilość pikseli jest zarówno plusem, jak i minusem (mniej pikseli, mniejsze szumy, więcej pikseli, większe szumy przy wyższych iso), więc jak raz nie mogę tego użyć jako argumentu :)
do tego co piszesz R5
jesli nie masz potrzeby cropować to R3
ilość mpx jest znacznie ważniejsza niż przyjemniejszy obrazek, zresztą ta różnica w "przyjemności" nie jest aż tak rażąca jak 24mpx vs 45mpx ;)
gdyby zwierzaki ustawiały się zawsze tak że wypełniają kadr, to też bym wolał R3, ale prawie nigdy tak nie jest :roll:
do tego co piszesz R5
jesli nie masz potrzeby cropować to R3
ilość mpx jest znacznie ważniejsza niż przyjemniejszy obrazek, zresztą ta różnica w "przyjemności" nie jest aż tak rażąca jak 24mpx vs 45mpx ;)
gdyby zwierzaki ustawiały się zawsze tak że wypełniają kadr, to też bym wolał R3, ale prawie nigdy tak nie jest :roll:
Niby napisałeś wszystko co wiem, ale będą sytuacje gdzie zarówno crop nie uratuje sceny, jak i z drugiej strony mniejsze szumy nie uratują sceny. Tak, miałem obie puszki w ręce, podpinałem nawet szkła, obejrzałem chyba wszystkie możliwe recenzje i porównania pod kątem "wildlife photography"I właściwie sam jestem za R5mk2, ale wiesz jak to jest zawsze kiedy trzeba wydać więcej pieniędzy... :)
Może to być argumentem lub nie, ale w jednym przypadku RAW będzie miał 50-60 MB, a w drugim około 25 MB.
miałeś R6 MKII, powinieneś znać odp ;) jeśli nie brakowało Ci mpx to R3. Jesli dużo cropowałeś i często myślałeś "oj przydałoby się 45" to R5. Jestem pewien że z obu puszek będziesz zadowolony.
Czy coś jeszcze jest do rozważenia? no jest parę rzeczy..
Parę uwag z pierwszej ręki apropos R5mkII od znajomego z którym fociłem zimki:
- odczyt matrycy czy jak to tam się zwie, jest gorszy niż w mk1. Tzn gdy się dobrze przyjrzeć skrzydłom zimka w czasach 1/4000-1/8000 to artefakty w postaci poszarpanych krawędzi skrzydełek są większe w MKII. Nie wiem na ile to jest duża różnica, ale podobno jest.
- zlikwidowali możliwość przycięcia filmu w puszce. Więc jeśli mam 1min. wideo 4k/120, które zajmuje w cholere miejsca na karcie, a z tej 1min tak naprawdę chcę zostawić 15s. to w MK1 spokojnie bezstratnie i szybko mogę to dociąć. W MK2 wycięli tą możliwość, na co kolega się mocno irytował :D
- preshooter podobno jest znakomity i już ciężko żyć bez niego. Dla mnie jako dla kogoś kto tego nigdy nie używał sprowadza sie to do "czego oczy nie widziały tego sercu nie żal" :D ale rozumiem że lepiej jest mieć niż nie mieć
- z puszki można wywołać zapisany set ustawienia AF z lensa, w sensie punkt na którym focusuje. W MK1 nie mogę tego zrobić z puszki, muszę sięgać daleko do przodu 400tki żeby przekręcić pierścień który do tego służy, a to równa się spłoszeniem zwierzaka. Przykładem jest ten zimek w trzcinowisku. Gdy tylko aparat gubił ostrość na patyku i leciał w trzcinowe tło, nie było szans, ani Canon, ani koledzy z Nikona, żeby wrócić ostrość na ten cienki patyk z powrotem. Musisz albo manualnie doostrzyć (co przez moją wodoszczelną osłonę nie jest proste) albo właśnie setem ustawić sobie ten punkt. Nie wiem czy jest taka możliwość w R3.
--- Kolejny post ---
jeszcze tak sobie porównuję te artefakty na piórkach, efekt w sumie jest porównywalny Mk1 i Mk2.
tutaj moje z mk1
19783
A te artefakty to przed obróbką, czy po obróbce typu odszumianie?
pawel.guraj
05-04-2025, 13:43
- odczyt matrycy czy jak to tam się zwie, jest gorszy niż w mk1. Tzn gdy się dobrze przyjrzeć skrzydłom zimka w czasach 1/4000-1/8000 to artefakty w postaci poszarpanych krawędzi skrzydełek są większe w MKII. Nie wiem na ile to jest duża różnica, ale podobno jest.
19783
Matryca w mk2 jest prawie 2 razy szybsza niż w mk1.
To co widać związane jest z tym, że odczyt wykonywany jest po kilka linii za jednym razem.
W wypadku mk1 rolling shutter byłby dużo gorszy - skrzydło nie było by poszarpane ale za to mocno zniekształcone.
Sprawa dotyczy wyłącznie trybu ES.
Mk1 nie nadaje się do robienia szybko poruszających się obiektów w trybie ES. W mk2 w zasadzie nie już różnicy w stosunku do migawki mechanicznej (poza tymi artefaktami powstającymi w bardzo specyficznych wypadkach)
p,paw
to już po obróbce, RAW wyglada tak:
19788
i chcę zaznaczyć, że to są artefakty dla bardzo szybko poruszających się obiektów, takich właśnie jak skrzydła małych ptaszków, śmigła, itp. W moim portfolio zimek jest tego najbardziej skrajnym przykładem, większe ptaki nie trzepoczą tak skrzydłami, a wróble czy sikorki rzadko focę ;) p-bnie z żołnami będę miał jeszcze ten problem, ale będę się starał korzystać z migawki mechanicznej
--- Kolejny post ---
W mk2 w zasadzie nie już różnicy w stosunku do migawki mechanicznej (poza tymi artefaktami powstającymi w bardzo specyficznych wypadkach)
widocznie to tylko teoria bo w praktyce w Mk2 jest ten sam efekt
19789
pawel.guraj
05-04-2025, 13:55
O czym Ty piszesz?
Przecież piszę, że ząbki powstają w Mk2 (ze względu na równoległy odzcyzt).
Te ząbki nie mają wiele wspólnego z szybkością odczytu.
Różnica w rolling shutter pomiędzy tymi puszkami jest gigantyczna.
Mk1 na przykład śmigieł samolotów czy śmigłowców nie da się robić w ogóle za to z mk2 wychodzą w zasadzie proste.
p,paw
nie wiem co powoduje ten efekt, wiem że artefakty są i tu i tu :)
nie wiem co powoduje ten efekt, wiem że artefakty są i tu i tu :)
W Nikonie by ich nie było :mrgreen:
A nawet nie wiem jak to u nich wyglada, musze poputac kolegow [emoji38]
W Nikonie by ich nie było :mrgreen:
Bo nie byłoby w ogóle zdjęcia ������
A tak na serio - jak bym teraz wybierał system, to pewnie bym poszedł w Z8, no ale to nie ma sensu jak się ma plecak szkieł (jakie by one nie były).
z tego co widzę u kolegi z Z9 nie ma tego efektu
ale serio, przeciętny user nie zwraca na to uwagi, i nawet nie chce mi się tego korygować w PSuju ;)
i tak jak mówię to się objawia tylko w szczególnych przypadkach focąc ES
z tego co widzę u kolegi z Z9 nie ma tego efektu
ale serio, przeciętny user nie zwraca na to uwagi, i nawet nie chce mi się tego korygować w PSuju ;)
i tak jak mówię to się objawia tylko w szczególnych przypadkach focąc ES
No i wszystko jasne :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Bo nie byłoby w ogóle zdjęcia ������
A tak na serio - jak bym teraz wybierał system, to pewnie bym poszedł w Z8, no ale to nie ma sensu jak się ma plecak szkieł (jakie by one nie były).
Z8 jest świetne to prawda chociaż do podróży nieco za ciężkie.
nooo nikony fajne puszki, i jeszcze lepsze tele ;) tylko co z tego jak za każdym razem gdy biorę to do ręki to mam ochotę to ciepnąć o ściane takie to nieergonomiczne :mrgreen:
nooo nikony fajne puszki, i jeszcze lepsze tele ;) tylko co z tego jak za każdym razem gdy biorę to do ręki to mam ochotę to ciepnąć o ściane takie to nieergonomiczne :mrgreen:
To prawda, mnie też w Nikonie odrzuca to że wszystko jest inaczej.
Choć pod pewnymi względami, niby lepiej niż w Canonie...
Ale może to kwestia 20+ lat z Canonem i ciężko się przestawić na starość :)
A co do wyboru z mojego wcześniejszego pytania:
19794
o masz, miałeś przecież R5 mk1, to w sumie nie wiem czemu zadajesz pytania czy mk2 czy R3 :D czego Ci brakowało w Mk1?
o masz, miałeś przecież R5 mk1, to w sumie nie wiem czemu zadajesz pytania czy mk2 czy R3 :D czego Ci brakowało w Mk1?
Bo największy problem jaki miałem z R5, to jednak wolny AF :(
W sensie ja wiem że on nie jest wolny sensu stricte, ale choćby R6mk2 robi to dużo lepiej i procent czegokolwiek w ruchu daje dużo wyższy niż R5.
Dlatego rozważałem też R3, bo tam AF to jednak też zupełnie inna klasa, no ale jednak straciłbym mocno cropa.
mi w R5 i R6 AF nieraz wariuje, a najbardziej irytujące są dwie sytuacje:
1. notoryczne ustawianie punktu eye-AF na ogonie a nie na głowie/oku
2. nieraz zdarza mu się zgubić obiekt mimo że jest wyraźny i się rusza na tle nieruchomego tła
mam nadzieję, że mk2 nie mają tych bolączek :)
pawel.guraj
07-04-2025, 15:10
Zdecydowanie nie ma.
Dodatkowo jest w stanie wykrywać obiekty o znacznie mniejszym rozmiarze niż mk1.
"Przyklejalność" do obiektu to też zupełnie inna bajka.
p,pae
To pewnie za 2 lata zrobię upgrade gdy bedzie taka promka jak na mk1 :D