Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : obiektyw canon czy inny?

Repsol
22-06-2006, 21:36
witam
do tej pory bylem zdecydowany dokupic do canona 350 d obiektyw canon EF 28-135 IS USM f/3,5-5,6 badz tez canon EF-S 17-85 IS USM f/4,0-5,6 ale po przeczytaniu kilku postow moja pewnosc co do decyzji jakos przygasla i cos mi sie wydaje ze teraz wiem mniej nic zanim tutaj wszedlem:-|

czy moze mi ktos doradzic jaki obiektyw z tych dwohc najlepiej wybrac badz tez moze wybrac jakis innej firmy w zakresie cenowym tych dwoch powyzszych?;)
pozdrawiam
Repsol

ripek
22-06-2006, 21:42
Standardowa juz odpowiedz - do czego go potrzebujesz ? ;)

Polecam tekst muflona - przyklejony wątek "Jaki wybrac obiektyw.."

gwozdzt
22-06-2006, 21:48
Standardowa juz odpowiedz - do czego go potrzebujesz ? ;)
Do wszystkiego :mrgreen:

Polecam tekst muflona - przyklejony wątek "Jaki wybrac obiektyw.."
http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?t=12049

...obiektyw canon EF 28-135 IS USM f/3,5-5,6 badz tez canon EF-S 17-85 IS USM f/4,0-5,6 ...
Jeśli nie masz żadnego obiektywu, to z tych dwóch zdecydowanie 17-85.
Jeśli jakis masz, to napisz co posiadasz.

slawi_3000
22-06-2006, 22:00
Jak zwykle - to zależy, co lubisz. Ja (amator) wybrałbym bym Canony - ze względu na kontrast, barwę i mechanikę/elektronikę (IS i AF). Jeżeli ktoś powie, że za znacznie niższą cenę kupi ostrzejszy obiektyw o dwukotnie lepszym świetle i mniejszej CA - będzie miał 100% racji i z pewnością aż nadto powodów, które całkowicie dyskwalifikują Canony do jego zastosowań. Podobnie z ogniskową - to cała konstrukcja własnego podejścia do fotografii - ja wybrałbym np. 17-85, a ktoś inny, i pewnie słusznie, popukałby się w głowę.
Moja rada - obejrzeć do oporu przykłady w galeriach na pbase, ew. u kolegów. Jeżeli w rachubę wchodzą Sigmy - można wypożyczyć.

Miłego wybierania

Sławek

Repsol
22-06-2006, 22:40
no tak, do wszystkiego:)
przewaznie przyroda, krajobrazy,makro, architektura,sporadycznie fotki w pomieszczeniach, czasami jakis portrecik, dosyc dobrze radze sobie z PS wiec gdyby cos to moze jakos wybrne z sytuacji w ktorej dany obiektyw ewentualnie by niedomagal, ale sie teraz zareklamowalem hehe:)
a jesli canony to z tych dwoch ktory lepiej?:confused:

Repsol
22-06-2006, 22:43
aaaa zapomnialem dodac ze posiadam obiektyw kitowy ktory zakupilem razem z body w komplecie czyli EFS 18-55:smile:

piast9
22-06-2006, 22:53
I to wszystko chcesz obskoczyć 1 obiektywem? Hm... Nie da się.

Moim zdaniem: na sam początek do kita (krajobrazy, pomieszczenia, architektura po wyprostowaniu dystorsji ;) ) dokup sigmę 75-300 APO, którą będziesz miał na przyrodę, choć bez rewelacji i średnie makro. Do tego 50 1.8 do portretów, ale z późniejszą wymianą na 50 1.4 lub 85 1.8

mattnick
22-06-2006, 23:13
przewaznie przyroda, krajobrazy,makro, architektura,sporadycznie fotki w pomieszczeniach, czasami jakis portrecik

to ja bym proponował koledze canon 16-500 macro 1.2 L :)

Repsol
22-06-2006, 23:59
no tak myslalem ze bez tabletek a nawet czegos mocniejszego to tu sie nie obejdzie hehe ;)
nie wiem, albo poprosze glos o pomoc albo cos...hmmmm
przemsyle kwestie i chyba zdecyduje sie na EFS 17-85 choc swiatlo 4,0 mnie troche niepokoi, ale moze stabilizacja to nadrobi hmmm ;)

MARANTZ
23-06-2006, 05:48
Wbrew pozorom 17-85 IS USM nie jest taki zły. Unikaj tylko pełnej dziury na 17mm i zdjęć pod ostre słońce. Po domknięciu do f/5.6-8 od tych około 30mm jest całkiem ostrawy. No i ma ogromnego plusa... ostrzy momentalnie w punkt a stabilizacja to piękna sprawa. Do macro dokupisz sobie pierścienie dystansowe Kenko za 500-600 złociszy i będzie mały wypasik. Na początek to dobry obiektyw bo dzięki IS wybacza dużo błędów i pozwala w wielu sytuacjach obyć się bez zawalidrogi statywu. A jakość gorszą widać jak się jest cropowym onanistą, normalnemi człowiekowi na początek wystarczy. Potem i tak kupisz jakąś L-kę ;)

Encor
23-06-2006, 06:39
Gdybym miał wybrać tylko jeden obiektyw, do tego taki, który ma być zamiast kitowego zooma to wziąłbym (w kolejności zależnej od dostępnej kasy) EF 24-105/4 L IS USM, EF 17-85/4-5,6 IS USM, Sigmę 17-70/2,8-4,5 DC Macro. Jednak gdybym rozważał dokupienie innych szkieł, to wtedy trzeba by rozważyć również EF 24-70/2,8 L, Sigmę 18-50/2,8, Tamrona 17-50/2,8 lub niedługo wchodzącą na rynek Tokinę 16-50/2,8.

slawi_3000
23-06-2006, 09:27
swiatlo 4,0 mnie troche niepokoi
Niepotrzebnie, przy cyfrze f/2,8 i mniej potrzebne profesjonalistom i do portretu, do którego i tak się ten obiektyw niezbyt nadaje. Radzę dokupić EF 50 1,8 II.

Sławek

gwozdzt
23-06-2006, 09:46
przewaznie przyroda, krajobrazy,makro, architektura,sporadycznie fotki w pomieszczeniach, czasami jakis portrecik,
Na początek to by było mniej/więcej tak:
przyroda, macro - Sigma 70-300 APO DG
krajobrazy, architektura, ciasne pomieszczenia - Canon 10-22 lub Tokina 12-24 lub Sigma 10-20
portrecik, ciemne pomieszczenia - EF 50/1,8
pomieszczenia ogólnie - statyw, lampa błysk.

a jesli canony to z tych dwoch ktory lepiej?:confused:
Jeśli chcesz się pozbyć 18-55 i zamiast niego kupić któryś ze wspomianych dwóch, to zdecydowanie lepiej 17-85.
Przeanalizuj jednak dobrze swoje potrzeby, bo może lepiej będzie nie pozbywać się 18-55 i uzupełnić go w najbardziej potrzebnym zakresie.

aaaa zapomnialem dodac ze posiadam obiektyw kitowy ktory zakupilem razem z body w komplecie czyli EFS 18-55:smile:
I własnie w tym miejscu zastanów się czego Ci u niego najbardziej brakuje?
długości? szerokości? jasności? jakości?

Gdy sobie na powyższe pytania odpowiesz, to powinieneś już wiedzeć, czy dokupić dłuższy, krótszy czy moze jaśniejszy obiektyw.

sensitive
23-06-2006, 09:56
Tomek,

tak chyba musi być na początku (bez urazy dla autora wątku), że każdy z Nas kupuje na ilość obiektywy aby mieć a nie ze względu na potrzeby - nie jestem wyjątkiem :wink: - sam miałem KITa + T28-75 + 50/1.8 + T70-300 + Raynox'a DCR250 + ....
I co ... po zrobieniu 5k fotek sprzedałem wszystko ze stratą i kupiłem na bazie doświadczeń i spostrzeżeń po przeglądnięciu exifów jeden pożądny (IMO) + mam w zamyśle drugi pożądny (tez IMO). To czego od jakiegoś czasu mi brakuje to portretu więc ... ale biorąc pod uwage swoje poprzednie doświadczenie jeszcze chwilke się zastanowię.

I tak dziwne, że nie pisze się tu o lampie. :)

Pozdrawiam, sens...

Repsol
23-06-2006, 19:29
po tych kilku kolejnych postach troche mi lzej :)
mysle ze na poczatek zdecyduje sie na canonowski 17-85 IS choc na www.optycznych strasznie go jak na moj niefachowy gust objechali:)
stac mnie na jeden tylko obiektyw wiec na zapas niestety nie jestem w stanie ich nakupowac hehe a o L-ce moge tylko pomarzyc, choc znajomy ma przy 30D i wspolnie sie przy nim wzruszamy:)
kita pewnie jednak zostawie, a czego mi przy nim brakuje hmmm, jakosci, ostrosci...a pozniej jak juz wspominal Marantz dokupie pierscienie do macro bo mnie niezle do niego sciagnie i mysle ze nie bedzie najgorzej :)
o lampie na razie nie mysle, fotki w pomieszczeniach jakos najmniej mi leza, zdazyly mi sie dwie propozycje zablysniecia na weselach wiec lampa wtedy jak znalazl ale hmmm chyba jeszcze nie te umiejetnosci choc szybko sie ucze haha:)

a co myslicie o obiektywach uzywanych? gdyby cos to na co zwracac uwage przy zakupie takowych? :)
bardzo wszystkim dziekuje za rady i chetnie wyslucham kolejnych:)

gwozdzt
23-06-2006, 22:35
... zdecyduje sie na canonowski 17-85 IS choc na www.optycznych (http://www.optycznych) strasznie go jak na moj niefachowy gust objechali:)...
I słusznie go Arek objechał, bo Canon kombinuje jak koń pod górkę i tworzy te coraz większe kobyły z IS (najpierw 17-85, potem 17-55) a nie potrafi zrobić dla nieco zaawansowanych amatorów jakiegoś małego, prostego i przyzwoitego optycznie 15-60/3,5-4,5 USM non_IS w cenie <2kPLN :evil:

Repsol
23-06-2006, 23:31
no, pewnie masz racje, ja z canonem "wspolzyje" od niedawna wiec nie moge sie wypowiedziec:)
do tej pory uzywalem szkielek zenitowskich znaczy sie jupiterkow i zeiss'ow a w pozniejszym czasie "jechalem" na analogu nikona, w sumie to nie narzekalem na nikkorka:)
a wracajac do tematu odradzal bys za kwote ok 2 tys tego obiektywa i polecal innego? :)

Tasma
24-06-2006, 08:07
To ze nasz kochany Canon postepuje wbrew logice wiadomo od dawna. Nie mam zamiaru objezdzac 17-55 IS. Nawet nie mialem w rece, a patrzac na test Arka kawalek fajnego szkla. Zastanawia mnie tylko sens jego zakupu. Za 1/3 ceny mamy Tamiego z tym samym swiatlem bez IS. Z drugiej strony za 4,5k spodziewalbym sie L-ki ktora nie abberuje jak 17-85 i nie winietuje jak cholera na 17 mm. Jak mi bedzie brakowac szerokiego konta na moim Tammy'm 28-75 to doloze 3 tysiace i kupie 5D.