Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: obiektyw canon czy inny?

Coś już napisał

Domyślnie obiektyw canon czy inny?

witam
    do tej pory bylem zdecydowany dokupic do canona 350 d obiektyw canon EF 28-135 IS USM f/3,5-5,6 badz tez canon EF-S 17-85 IS USM f/4,0-5,6 ale po przeczytaniu kilku postow moja pewnosc co do decyzji jakos przygasla i cos mi sie wydaje ze teraz wiem mniej nic zanim tutaj wszedlem:-|

czy moze mi ktos doradzic jaki obiektyw z tych dwohc najlepiej wybrac badz tez moze wybrac jakis innej firmy w zakresie cenowym tych dwoch powyzszych?
    pozdrawiam
    Repsol

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Standardowa juz odpowiedz - do czego go potrzebujesz ?

Polecam tekst muflona - przyklejony wątek "Jaki wybrac obiektyw.."
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek
    Standardowa juz odpowiedz - do czego go potrzebujesz ?
    Do wszystkiego

Cytat Zamieszczone przez ripek
    Polecam tekst muflona - przyklejony wątek "Jaki wybrac obiektyw.."
    http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?t=12049

Cytat Zamieszczone przez Repsol
    ...obiektyw canon EF 28-135 IS USM f/3,5-5,6 badz tez canon EF-S 17-85 IS USM f/4,0-5,6 ...
    Jeśli nie masz żadnego obiektywu, to z tych dwóch zdecydowanie 17-85.
    Jeśli jakis masz, to napisz co posiadasz.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Jak zwykle - to zależy, co lubisz. Ja (amator) wybrałbym bym Canony - ze względu na kontrast, barwę i mechanikę/elektronikę (IS i AF). Jeżeli ktoś powie, że za znacznie niższą cenę kupi ostrzejszy obiektyw o dwukotnie lepszym świetle i mniejszej CA - będzie miał 100% racji i z pewnością aż nadto powodów, które całkowicie dyskwalifikują Canony do jego zastosowań. Podobnie z ogniskową - to cała konstrukcja własnego podejścia do fotografii - ja wybrałbym np. 17-85, a ktoś inny, i pewnie słusznie, popukałby się w głowę.
    Moja rada - obejrzeć do oporu przykłady w galeriach na pbase, ew. u kolegów. Jeżeli w rachubę wchodzą Sigmy - można wypożyczyć.

Miłego wybierania

Sławek

Coś już napisał

Domyślnie

no tak, do wszystkiego
    przewaznie przyroda, krajobrazy,makro, architektura,sporadycznie fotki w pomieszczeniach, czasami jakis portrecik, dosyc dobrze radze sobie z PS wiec gdyby cos to moze jakos wybrne z sytuacji w ktorej dany obiektyw ewentualnie by niedomagal, ale sie teraz zareklamowalem hehe
    a jesli canony to z tych dwoch ktory lepiej?

Coś już napisał

Domyślnie

aaaa zapomnialem dodac ze posiadam obiektyw kitowy ktory zakupilem razem z body w komplecie czyli EFS 18-55:smile:

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

I to wszystko chcesz obskoczyć 1 obiektywem? Hm... Nie da się.

Moim zdaniem: na sam początek do kita (krajobrazy, pomieszczenia, architektura po wyprostowaniu dystorsji ) dokup sigmę 75-300 APO, którą będziesz miał na przyrodę, choć bez rewelacji i średnie makro. Do tego 50 1.8 do portretów, ale z późniejszą wymianą na 50 1.4 lub 85 1.8
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Repsol
    no tak, do wszystkiego
    przewaznie przyroda, krajobrazy,makro, architektura,sporadycznie fotki w pomieszczeniach, czasami jakis portrecik
    to ja bym proponował koledze canon 16-500 macro 1.2 L
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Coś już napisał

Domyślnie

no tak myslalem ze bez tabletek a nawet czegos mocniejszego to tu sie nie obejdzie hehe
    nie wiem, albo poprosze glos o pomoc albo cos...hmmmm
    przemsyle kwestie i chyba zdecyduje sie na EFS 17-85 choc swiatlo 4,0 mnie troche niepokoi, ale moze stabilizacja to nadrobi hmmm

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wbrew pozorom 17-85 IS USM nie jest taki zły. Unikaj tylko pełnej dziury na 17mm i zdjęć pod ostre słońce. Po domknięciu do f/5.6-8 od tych około 30mm jest całkiem ostrawy. No i ma ogromnego plusa... ostrzy momentalnie w punkt a stabilizacja to piękna sprawa. Do macro dokupisz sobie pierścienie dystansowe Kenko za 500-600 złociszy i będzie mały wypasik. Na początek to dobry obiektyw bo dzięki IS wybacza dużo błędów i pozwala w wielu sytuacjach obyć się bez zawalidrogi statywu. A jakość gorszą widać jak się jest cropowym onanistą, normalnemi człowiekowi na początek wystarczy. Potem i tak kupisz jakąś L-kę
    FOTOINKWIZYTOR

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów