Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 350D czy S3 dla osoby starszej.

kama
20-06-2006, 00:16
Mam już 59 lat, fotografią analogową zajmuje się na potrzeby rodzinne od b,dawna, mam EOS 300 z ob.28-80, lampę 380EX, statyw, ale chciałbym przenieś się na technologię cyfrową, nauczyć się robić lepsze zdjęcia. Mam zamiar kupić aparat cyfrowy na potrzeby robienia pamiątek rodzinnych, moich małych wnuków, żonki i całej rodzinki.
Żona truje mi aby kupić mały automat np.aparat typu S3 IS, bo też robi ładne zdjęcia. Ja chyba wolałbym 350D, mam lampę i byłyby większe możliwości, bardziej uniwersalnie po dokupieniu jakiegoś obiektywu np. Tamron 17-70, Canon 50/1,8. Martwie się tylko czy dam radę opanować programy do obróbki zdjęć cyfrowych. Jestem niestety kiepskim poliglotą i programy powinny być w wersii PL. Nie chciałbym kupować programów rozbudowanych.
Raczej nastawiałbym się na proste korekty zdjęć, a w najgorszym razie to korzystałbym z wersji robienia zdjęć w standarcie JPG.
Napiszcie, czy warto mi wchodzić w lustrzankę, czy nastawić się na S3, czy szymy są poważnym kłopotem w kompakcie i czy można sobie poradzić z obróbką zdjęć zaczynając w moim wieku. Pozdrawiam.

mattnick
20-06-2006, 00:22
Ja powiem tak. Na naukę nigdy nie jest za późno. Poza tym zastanów się co sprawi Ci większą frajdę...

piast9
20-06-2006, 00:30
Trudno po tak krótkim tekście powiedzieć, co akurat dla Ciebie będzie najlepsze. Zależy co to za zdjęcia i jak do nich podchodziłeś. Podejrzewam że jednak lustrzanka. Jeśli samo robienie zdjęć dawało Ci przyjemność a nie tylko utrwalanie chwil, lustrzanka na pewno.

Po przesiadce na kompakta odczujesz powolność AF, kłopoty przy słabym świetle oraz słabą plastykę zdjęć (bardzo duża głębia ostrości).

Z oprogramowaniem będziesz musiał powalczyć. Do wszystkiego idzie przywyknąć.

Co to za 28-80? Sigma czy Tokina czy jezscze coś innego? Nie wszystkie obiektywy z analogów grają z cyfrą. I to zarówno pod względem jakości zdjęć jak i generalnie działania.

adamek
20-06-2006, 00:32
Skoro od bardzo dawna fotografujesz jużlustrzanką, toprzesiadka na wersję cyfrową będzie bardzo prosta.
Wot, zamaist negatyw do koreksu włożysz kartę pamięci do czytnika. :)

Tomasz Golinski
20-06-2006, 00:34
Na forum mamy (lub mieliśmy) parę osób w zbliżonym wieku, które sobie z obróbką bardzo dobrze radziły (nawet lepiej niż większość młodszych). Sama obróbka wymaga głównie dobrego oka oraz umiejętności sprawnego posługiwania się komputerem.

Edit: Podam dowód ;) http://canon-board.info/showthread.php?t=8520

minek
20-06-2006, 00:43
Mam już 59 lat, fotografią analogową zajmuje się na potrzeby rodzinne od b,dawna, mam EOS 300 z ob.28-80, lampę 380EX, statyw,

Skoro masz eos300, to 350d opanujesz bardzo szybko - zaraz po przyzwyzcajneiu się do trzymania tego maleństwa (no, S3 pewnie jest jeszcze mniejszy, więc argument za lustrzanką).
Masz już jakieś akcesoria do EOSa, to tym lepiej.

ale chciałbym przenieś się na technologię cyfrową, nauczyć się robić lepsze zdjęcia. Mam zamiar kupić aparat cyfrowy na potrzeby robienia pamiątek rodzinnych, moich małych wnuków, żonki i całej rodzinki.
Żona truje mi aby kupić mały automat np.aparat typu S3 IS, bo też robi ładne zdjęcia. Ja chyba wolałbym 350D, mam lampę i byłyby większe możliwości, bardziej uniwersalnie po dokupieniu jakiegoś obiektywu np. Tamron 17-70, Canon 50/1,8.

Lepsze zdjęcia nie znaczy ,,ładne zdjęcia'' jak to ładnie określacie.
Lepsze (moim zdaniem oczywiście) to takie, które zamierzałeś zrobić lepsze lub gorsze - ale zamierzone.
Te ,,ładne zdjęcia'' z kompaktów to zawsze dobrze naświetlone i ostre od początku do końca. Tam nie ma możliwości realizacji własnych zamiarów twórczych.

Martwie się tylko czy dam radę opanować programy do obróbki zdjęć cyfrowych. Jestem niestety kiepskim poliglotą i programy powinny być w wersii PL. Nie chciałbym kupować programów rozbudowanych.
Raczej nastawiałbym się na proste korekty zdjęć, a w najgorszym razie to korzystałbym z wersji robienia zdjęć w standarcie JPG.
Napiszcie, czy warto mi wchodzić w lustrzankę, czy nastawić się na S3, czy szymy są poważnym kłopotem w kompakcie i czy można sobie poradzić z obróbką zdjęć zaczynając w moim wieku.

Po pierwsze - jeśli umiesz zrobić analogiem dobre (dobrze naświetlone, ostre gdzie chcesz) zdjęcie, to taką cyfrą też zrobisz.
Owszem, przed zrobieniem odbitek warto obrazki nieco podciągnąć - skoro już mamy taką możliwość, to czemu nie?
Akurat jestem taki dziwny, że do podstawowej obróbki preferuję gimp'a, ale nie wiem czy go polecać, gdyż niektórzy nie lubią jego interfejsu.
Podstawowa obróbka przed oddaniem do labu, to tylko kilka prostych narzędzi, które każdy program graficzny posiada:
crop (kadrowanie), krzywe lub poziomy - do zmiany kontrastu i jasności i jeszcze jakieś tam nasycenie barw i balans szarości.
A, i ostatnie: Tak, szumy są poważnym problemem w kompaktach.

minek
20-06-2006, 00:48
Na forum mamy (lub mieliśmy) parę osób w zbliżonym wieku, które sobie z obróbką bardzo dobrze radziły (nawet lepiej niż większość młodszych). Sama obróbka wymaga głównie dobrego oka oraz umiejętności sprawnego posługiwania się komputerem.

Tomku, ale ludzie o których piszesz zazwyczaj zamowali się DTP lub podobnymi sprawami od dosyć dawna, a komputery w tej branży równiez od wielu lat pracują. Do obecnego poziomu zaawansowania aplikacji graficznych dochodzili stopniowo.

szandor
20-06-2006, 08:35
Myśle że trzeba kupić 350 i kompakt dla żony, taki układ bardzo dobrze się uzupełnia. Mały automacik czasami bardzo się przydaje. Żona, wnuczęta sobie trochę pofocą. U mnie to tak funkcjonuje.

LFB
20-06-2006, 11:22
kama tylko lustrzanka. Kompakt jest fajny, można nim robić dobre zdjęcia, ale dla kogoś kto przez kilka lat fotografował lustrzanką jest jak wpadnięcie w kubeł smoły. Wszystko dzieje się jakoś tak wolno, zazwyczaj za wolno, patrzenie na ekranik to nie to samo co widzenie przez wizjer. Masz już lampę jakieś doświadczenie tak więc postaw się żonie ;) i bierz 350D
Co do szumów to już ISO 400 zazwyczaj jest nie używalne, o wyższych (o ile dany model posiada) nie wspomnę.

kama
20-06-2006, 13:52
Dzięki wszystkim za uwagi i porady. Zdecyduję się na lustrzankę 350d, ale od razu chciałbym chyba kupić drugi obiektyw do małych portretów, zobaczę jak uzbieram kasę to Canon 85/1,8 a jak nie to 50/1/8.
Później może Tamron 17-70 jak wyjdzie dobrze w testach.
Planuję zakupy po wakacjach. Będę teraz robił rozpoznanie w programach. Jakbym miał jakieś zapytania to odezwę się do Was.
Piast9 pytał się o obiektyw, jest to Canon 28-80/3,5-5,6 sprzedawany razem z moim aparatem. Czy on wspólpracuje z 350.
Pozdrawiam Kazik

akustyk
20-06-2006, 14:16
przymierzylbym do oka 350D i zerknal w celownik. to jest jednak mala dziurka od klucza, w ktorej srednio widac. wzrok z wiekiem raczej nie bedzie sie poprawial, a jesli sprzet ma posluzyc, to bralbym to zagadnienie zdecydowanie pod uwage.

z tym ze majac przyzwyczajenia do lustrzenek nie bawilbym sie w kompakty. dlatego koniec koncow o****rlbym sie od Canona i przyjrzal... Pentaksom/Samsungom (poniekad to samo, tylko z innymi etykietkami). duzy wizjer na pewno bedzie pomocny, a fakt ze lustrzanka ulatwi prace.

inna opcja jest Minolta D7D. fantastyczny celownik, dobra ergonomia, sporo calkiem tanio dostepnych obiektywow. i chyba nawet w pierwszej kolejnosci wybieralbym wlasnie Minolte

gwozdzt
20-06-2006, 14:18
...Później może Tamron 17-70 jak wyjdzie dobrze w testach...
Tamron 17-50 czy Sigma 17-70?

... Jakbym miał jakieś zapytania to odezwę się do Was.
Zapraszamy, jednak czasami przed zadaniem pytania warto też poczytać forum samodzielnie :-)
Dowód? Prosze bardzo:

... Canon 28-80/3,5-5,6 sprzedawany razem z moim aparatem. Czy on wspólpracuje z 350.
http://canon-board.info/showthread.php?t=11986
Gwoli ścisłości 28-80 a 28-90 to w tym kontekscie dokładnie to samo.

Niedzwiedz
23-06-2006, 11:47
bierz S3 kladzie jak chce 350d ,
ma dobry AF, jasniejszy wizjer , wbudowanego gripa , zasilanie paluszkami, swietnie dziala D-TTL blysku , niema za duzo jakis dziwnych ustawien i opcji
pozatym ma super matryce bardzo duza rozpietosc tonalna , szczegoly w cieniach i wysokich swiatlach , najlepszy mozliwy algorytm jpg poprostu nie ma co poprawiac w zdjeciach wiec obrobke mozesz sobie odpuscic :)
ja mialem 2 cyfrowe canony d30 i 300d oraz nikona d70 we wszystkich robilem w RAW po przesiadce na S3 robie JPG bo nie ma co poprawiac :)
ponadto szkla nikona sa lepsze niz canona chodzi mi o 20,35,50 bo takich uzywam , standardowy kit 18-70 nikkora jest bardzo zacnym i niedrogim szklem !
poprostu polecam :)

miklo
23-06-2006, 12:01
Niedzwiedz: Ale autorowi wątka chodziło o Canona S3IS - kompakt :lol:

Niedzwiedz
23-06-2006, 13:25
:)
w kazdym badz razie prawde napisalem :)

akustyk
23-06-2006, 16:54
bierz S3 kladzie jak chce 350d ,

dzwiedziu... Canon S3 IS, nie Fuji S3 Pro... :shock:

a ze S3 Pro a trabant to zupelnie inny sprzet...