Mam już 59 lat, fotografią analogową zajmuje się na potrzeby rodzinne od b,dawna, mam EOS 300 z ob.28-80, lampę 380EX, statyw, ale chciałbym przenieś się na technologię cyfrową, nauczyć się robić lepsze zdjęcia. Mam zamiar kupić aparat cyfrowy na potrzeby robienia pamiątek rodzinnych, moich małych wnuków, żonki i całej rodzinki.
Żona truje mi aby kupić mały automat np.aparat typu S3 IS, bo też robi ładne zdjęcia. Ja chyba wolałbym 350D, mam lampę i byłyby większe możliwości, bardziej uniwersalnie po dokupieniu jakiegoś obiektywu np. Tamron 17-70, Canon 50/1,8. Martwie się tylko czy dam radę opanować programy do obróbki zdjęć cyfrowych. Jestem niestety kiepskim poliglotą i programy powinny być w wersii PL. Nie chciałbym kupować programów rozbudowanych.
Raczej nastawiałbym się na proste korekty zdjęć, a w najgorszym razie to korzystałbym z wersji robienia zdjęć w standarcie JPG.
Napiszcie, czy warto mi wchodzić w lustrzankę, czy nastawić się na S3, czy szymy są poważnym kłopotem w kompakcie i czy można sobie poradzić z obróbką zdjęć zaczynając w moim wieku. Pozdrawiam.