PDA

Zobacz pełną wersję : Dobry Lab na Śląsku

Lakoni
19-06-2006, 19:10
Jak w temacie. Szukam dobrego jakościowo i cenowo labolatorium cyfrowego na Śląsku. Czekam na opinie forumowiczów.

thorin
20-06-2006, 18:46
www.fotonet.tychy.pl
sa bezkonkurencyjni, zrobia wszystko i niedrogo...

pozdrawiam
krzysiek

tomekg
20-06-2006, 20:33
http://www.prl.strefa.net/ moze to cos pomoze...

Zielony
04-11-2006, 13:32
www.fotonet.tychy.pl (http://www.fotonet.tychy.pl)
sa bezkonkurencyjni, zrobia wszystko i niedrogo...

pozdrawiam
krzysiek

Krzysio, a wiela razy żeś u nich wywoływoł? ;-)

Sprawdziłeś na własnej skórze czy to czyjaś opinia?
Póki co wydaje mi się, że program do obsługi przez internet mają z leksza niedorobiony. Zobaczymy jak efekt. Czekam na odbitki. Generalnie Profilab ma to o wiele lepiej rozwiązane, ale kurde u nich drogo za odbitkę :-?

merciful
04-11-2006, 15:12

Póki co wydaje mi się, że program do obsługi przez internet mają z leksza niedorobiony. Zobaczymy jak efekt. Czekam na odbitki. Generalnie Profilab ma to o wiele lepiej rozwiązane, ale kurde u nich drogo za odbitkę :-?

ja wywoływałem już sporo razy. Trzymają jakość. Po skalibrowaniu monitora mam z odbitki dokładnie to co widze na ekranie :)

Zielony
04-11-2006, 15:27
ja wywoływałem już sporo razy. Trzymają jakość. Po skalibrowaniu monitora mam z odbitki dokładnie to co widze na ekranie :)

No to świetnie. Tyle, że ja obrabiam foty w sRGB i nie 'przypisywałem' profilu do plików, który jest do ściągnięcia. W poprzednim labie z którego korzystałem, mieli też d-laba tyle, że '2ke'. Tam nie miałem w sumie większych problemów (też obrabiałem w sRGB i mówiłem, że bez korekcji prosze). Postanowiłem sprawdzić fotonet ze względu na atrakcyją cene odbitek. Dodatkowo, w programie e-foto (fotonet) nie zaznaczałem (celowo) funkcji optymalizacja kolorów*. Która niby kowertuje do profilu. Kurde, ciekaw jestem co wyjdzie. Tak jak wspomniałem IMHO program który udostępniają jest kiepski/niedopracowany. Żeby wybrać format i rodzaj papieru trzeba zaznaczać dwa razy dane pliki :???: Dodatkowo, jak coś umknęło i jeszcze jakiś plik chce się dodać do zlecenia przed wysłaniem to trzeba dać tzw WRÓC co kasuje wszystkie ustawienia formatów i rodzaju papierów :?
Nie można w głównym oknie zrobić, że dany plik ma być np. 1x na błysku i 1x na jedwabiu. Tylko trzeba się właśnie wrócić i dodać ten sam plik jeszcze raz dodatkowo. Za drugim razem już będę wiedział, ale jakby nie było trzeba myśleć do przodu składając zamówienie. Kolejna rzecz to taka, że nie można dodać informacji do laboranta. Mam tu na myśli uwagi typu: bez żadnych korecji, wyostrzania, balansowania, bez nadruku z tyłu dobitki. To wielki minus. Jednym słowem Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

Aha, wybór przesyłki i stan realizacji zlecenia też by się przydał.

EDIT: a przesyłki dobrze zabezpieczają? Jakimś priorytetem to przynajmniej idzie?
Długo zwykle czekasz od dnia wysłania do nich plików? Wysyłasz netem czy CD?

merciful
04-11-2006, 19:54
Ja obrabiam w sRGB ale potem konwertuje w Szopie do ich profilu. Zresztą to bez różnicy czy zapniesz profil w Szopie czy w ich programiku internetowym. Sprawdzalem - różnic nie widać. Bezwzględnie jednak trzaba konwertować do profilu fotonetu. Inaczej zdjęcia wychodzą mocno zażółcone, magenty jak na lekarstwo. Prawie dokładnie tak jak na ich preview w programiku e-foto. Niedługo będzie dostępna wersja 3.10 (teraz jest 3.09) w której będzie możliwość dodawania uwag do laboranta. Mam już tą wersję ale nie mogę udostępnić :) Jest na razie testowana.
Co do przesyłki to ja odbieram w punkcie Agfy w Bielsku-Białej gdzie oni dostarczają to kurierem. Zdjęcia dobrze zabezpieczone, większe formaty w tekturkach. Raz jednak zdarzyło mi się "złamane" foto 20x30 :(
Aha, jeśli chodzi o korekcję : oni z założenia NIE ROBIĄ żadnej korekcji. absolutnie żadnej. chyba że zdjęcie jest max dramat :) Zdjęcia są zawsze na nastepny dzień gotowe. Wysyłam netem

Zielony
04-11-2006, 20:41
Ja obrabiam w sRGB ale potem konwertuje w Szopie do ich profilu. Zresztą to bez różnicy czy zapniesz profil w Szopie czy w ich programiku internetowym. Sprawdzalem - różnic nie widać. Bezwzględnie jednak trzaba konwertować do profilu fotonetu.

No to kurde zaczynam się martwić. Bleh. Najwyżej wywołam jeszcze raz i będę ~150zł w plecy. Swoją drogą zastanawiałem się czy jest różnica pomiędzy konwersją w PS'ie a w e-foto.
Dodam, że opcji konwersji nie zaznaczyłem bo jakoś mi prześwitało, że to opcja 'upiększania' zdjęć skierowana dla wakacyjno-imieninowych pstrykaczy.

Niedługo będzie dostępna wersja 3.10 (teraz jest 3.09) w której będzie możliwość dodawania uwag do laboranta. Mam już tą wersję ale nie mogę udostępnić :) Jest na razie testowana.

Ponoć. Gadałem z ich grafikiem na ten temat.

Co do przesyłki to ja odbieram w punkcie Agfy w Bielsku-Białej gdzie oni dostarczają to kurierem.

W W-wie punktu odbioru niestety nie mają ;-)

Aha, jeśli chodzi o korekcję : oni z założenia NIE ROBIĄ żadnej korekcji.

Dokładnie tak samo powiedział mi ich grafik.

No nic. Pozostaje czekać. Mam nadzieje, że w pon dotrze przesyłka (wysłałem netem w czw do południa). Trochę się wkur...m bo już mam i tak termin o parę dni zawalony.

pst
04-11-2006, 22:36
a ja za namową i poradami Janusza Body obrabiam wywołuje do prophoto i w tym obrabiam w PS
potem konweruje do ich profilu (cos jak Kodak endura błysk ;) ) i do 8 bitów....

ale dla mnie to nie sa tanie odbitki - byc moze nie dawałem nigdzie gdzie jest drozej a tylko na poczatku do FOTOJOKERA :mrgreen: gdzie jest taniej

Wini
04-11-2006, 22:44
Jak w temacie. Szukam dobrego jakościowo i cenowo labolatorium cyfrowego na Śląsku. Czekam na opinie forumowiczów.
A dlaczego na Śląsku?
Ja to dzisiaj w Słupsku, wczoraj w Tychach, przedwczoraj w W-wie :roll:

thorin
05-11-2006, 18:40

Ino u nich wolom Marcinie :)

nie korzystam przy tym z internetu, zawsze zanosze osobiscie, i zawsze mowie co chce uzyskac, praktycznie cala cyfre wolam wlasnie tam, to jest swietny lab z maszynami ramowymi, co prawda nie jest to Q-lab Kodaka, ale mysle ze daza do tego zeby ten certyfikat uzyskac, fotonet polecam sam, a inni fotografowie ktorzy byli w ich laboratoriach mowia o ich jakosci, nie robia problemow kiedy crossuje sie slajd, rozumieja kiedy chce sie zrobic format wymuszony bez gwalcenia ich profilem kolorow, nie robia wielkich oczu kiedy chce sie uzyskac odbitka 15 x 120 cm a efekty sa jak najbardziej.

Zielony
07-11-2006, 11:49
No i dostałem odbitki. Zaakceptowałem/liśmy efekt, mimo, że nie konwertowałem do profilu (ani w PS'ie, ani w e-foto). Gdybym miał czas to bym wysłał jeszcze raz wszystkie kolorowe do wywołania - bo napewno było by lepiej. Teraz już dla próby wyślę przy okazji parę plików i sobie porównam.
Chcę jeszcze sprawdzić parę innych labów wysyłkowych.

tdfoto
07-11-2006, 13:16
Ja tez w fotonecie...... i jest OK..... ... ale z racji na wielkosc plikow zawoze im wszystko sam....

Zielony
07-11-2006, 13:48
Ja tez w fotonecie...... i jest OK..... ... ale z racji na wielkosc plikow zawoze im wszystko sam....

Tak, bo macie bliżej :wink:

W sumie jak się ma czas, to można chyba wysłać CD.
Ja, jak wysyłałem ostatnio te ~300MB to jakoś niecałe 6h szło :D
Oczywiście non-stop czuwałem w modlitwie, żeby net nie padł :lol:

kane
07-11-2006, 13:53
Cenie sobie fotonet,
wysle pare fotek wieczorem nastepnego dnia po pracy po drodze sobie odbieram

:D

tdfoto
07-11-2006, 14:24
Cenie sobie fotonet,
wysle pare fotek wieczorem nastepnego dnia po pracy po drodze sobie odbieram

:D

Dokladnie tak samo robie.... rano przed prace plytke dvd z fotkami a po pracy odbieram fotki .....:smile:

thorin
07-11-2006, 15:00
N Gdybym miał czas to bym wysłał jeszcze raz wszystkie kolorowe do wywołania - bo napewno było by lepiej.

Domyslam sie ze mozesz miec trudnosc ze znalezieniem labu ktory dobrze wywola zdjecia czarno biale z pliku cyfrowego, wszedzie drukuje sie to teraz na papierze kolorowym (no chyba ze jakis lab ilforda) i odbitki maja albo niebieskozielona albo zolta maske, biele nie sa najczystsze, maja delikatna dominante, ale to tylko informacja dla tych co z lupa lataja, polecam w takim wypadku powiekszalnik ;)

Zielony
07-11-2006, 15:06
Spoko, klient nie zauważa :-) Black&White to dla niego czarno-białe.
I.. (tutaj cytat): "nikt nie będzie przekonywał, że białe jest białe, a czarne jest czarne" :lol:

... polecam w takim wypadku powiekszalnik ;)

Do pliku cyfrowego?? :mrgreen:

thorin
07-11-2006, 15:08
...polecam w takim wypadku powiekszalnik ;)

Do pliku cyfrowego?? :mrgreen:

ano :)

http://www.foto-lekawski.com.pl/devere.html

;)

Zielony
07-11-2006, 15:22
ano :)

http://www.foto-lekawski.com.pl/devere.html

;)

Znam tą firmę.

thorin
07-11-2006, 15:31
fajna rzecz, moze za pare miesiecy bede mial okazje sie takim czyms pobawic, tyko taka inwestycja przekracza chyba budzet niejednego fotografa :)

Fan nr 1
07-11-2006, 17:15
Co do przesyłki to ja odbieram w punkcie Agfy w Bielsku-Białej gdzie oni dostarczają to kurierem. Zdjęcia dobrze zabezpieczone, większe formaty w tekturkach. Raz jednak zdarzyło mi się "złamane" foto 20x30 :(
Wysyłam netem

Ja robię podobnie , zlecenie netem a odbitki odbieram w Klimczoku. Czas realizacji to było zawsze około 2,3 dni. Jak się ma kartę stałego klienta to jeszcze jakiś rabat się dostaje.

Zielony
07-11-2006, 17:33
Jak się ma kartę stałego klienta to jeszcze jakiś rabat się dostaje.

A kartę się kupuje? Czy co trzeba zrobić?

Fan nr 1
07-11-2006, 18:58
Za kartę płaci się 10 PLN i dostaje rabat 10% ( o ile dobrze pamiętam)

Zielony
07-11-2006, 19:05
Za kartę płaci się 10 PLN i dostaje rabat 10% ( o ile dobrze pamiętam)

Rozumiem, że jednorazowo i 'dożywotnio'?

Vitez
07-11-2006, 19:23
Dreczenie ludzi na forum o specyfike ofert jakiejs firmy - od kilku godzin do kilku dni (zalezy od dostepnosci osoby posiadajacej informacje).

Telefon do firmy z pytaniem o oferte - od minuty do kilku minut.

Przemysl to porownanie Zielony :roll: .

Venio
07-11-2006, 20:52
tak... równie dobrze mozna to powiedzieć o połowie wątków na tym forum... ze zawsze mozna to załatwic w inny sposob niz na forum a nie DRĘCZYC biednych uzytkowników forum ktorzy przeciez mająwłasne sprawy a nie tylko pisanie na forach... po co to komu

Fan nr 1
07-11-2006, 21:02
Rozumiem, że jednorazowo i 'dożywotnio'?

Owszem jeżeli masz zamiar pożyć jedynie rok :wink:

Vitez
07-11-2006, 22:36
tak... równie dobrze mozna to powiedzieć o połowie wątków na tym forum... ze zawsze mozna to załatwic w inny sposob niz na forum a nie DRĘCZYC biednych uzytkowników forum ktorzy przeciez mająwłasne sprawy a nie tylko pisanie na forach... po co to komu

I po co bronisz Zielonego? Bo kumpel czy bo potrollowac?
Zbyt luzne powiazanie sobie wybrales, wiec albo napisales byle cos napisac albo nie zrozumiales przekazu mojej wypowiedzi... nie bede kontynuowal.

thorin
07-11-2006, 22:45
Vitez jesli chcesz dalej ciagnac OT i komus cos udowadniac ti chetnie pokaze Ci jaki kiedys, z moja osoba, sam i bez powodu zaczales, nie bronie nikogo, mysle ze czas uciac ta dyskusje, do pralni i po klopocie...

Zielony
07-11-2006, 22:55
Owszem jeżeli masz zamiar pożyć jedynie rok :wink:

Spoko. Pytam, bo w labie w ktorym dotychczas robiłem odbitki wykupiłem 10% rabatu za 10PLN na okres nieograniczony, rzekłbym 'dożywotnio'.
Przy następnym wywoływaniu w fotonecie wykupię sobie tą kartę.
Niby 10%, ale z takich 200PLN za odbitki, robi się 20 zeta na porządnego kebaba w tureckim *******niku za rogiem :mrgreen:

Venio
07-11-2006, 23:30
I po co bronisz Zielonego? Bo kumpel czy bo potrollowac?
Zbyt luzne powiazanie sobie wybrales, wiec albo napisales byle cos napisac albo nie zrozumiales przekazu mojej wypowiedzi... nie bede kontynuowal.
Twoja wypowiedz była zbyt prosta by jej nie zrozumiec.
Tak bronie go bo jest moim kumplem... w przeciwienstwie do ciebie mam jakis na tym forum (uprzedzam odpowiedz - wydaje ci sie)
A może z tego samego powodu jak ty broniłeś oskarkowego, jak go zjechali w wątku o plenerze. Po co to robiłeś? Bo oskarkowy to twoj "przyjaciel".
Ja nie pisze postów po to by sobie nabic licznik albo by zwracac komus uwage bo napisał w jednym słowie RZ zamiast Ż albo ze uzywa slangu/gwary/osiedlowej elo mowy...
I tak bedziesz "kontynuował" bo ty lubisz pisac - licznik postów mowi sam za siebie. Ale ten licznik wcale nie swiadczy o poziomie wiedzy jaka reprezentuje dany uzytkownik.
Dobranoc

Zielony
07-11-2006, 23:58
Niech Admin zstąpi i odnowi ziemię...

jape
15-01-2007, 03:33
ja was pogodze .siec to www.laboratoriumcyfrowe.com najwiekszy format to 30x42,5cm. kontakt z nimi i dotaniesz tel do laboranta albo odpowie ci na gg.wszystko zalatwisz od razu.nawet nietypowe formaty. papier to kodak supra endura.zaklad niestety tylko sieciowy obrabiaja dla kooperantow, zakladow i sieciowo troszke .niestety brak mozliwosci wycieczki osobistej do nich bo maszyna stoi w biurowcu przemyslowym .w krakowie moga dostarczyc za 5 zeta swoim kurierem zakladowym do domu lub pracy

Zielony
08-03-2007, 01:13
Czy tylko mi się wydaje, że ceny w fotonet tychy poszły nieco w górę??
Do tej pory zdaje się 15x21 (błysk/mat/jedwab) było za 1.16 PLN a teraz np. jedwab 1,95 PLN :roll:. Mówię tutaj o zleceniu poprzez program e-foto.
Tak samo z 20x30. Każdy rodzaj papieru był zdaje się za 3,50 PLN a teraz jedwab za 6,50 :?

thorin
08-03-2007, 01:26
Nie Marcin, nie mylisz sie, cena za jedwab w kazdym formacie jest troszke wyzsza, niewiem od czego to zalezy, ale ostatnio wolalem u nich kolor i cz-b, niestety nie mam na co narzekac ;) poki jakosc idzie z cena i beda mnie mammic 15 % obnizka, to bede do nich chodzil :)

Zielony
08-03-2007, 02:02
Jeśli chodzi o jakość to też nie narzekam.
Trochę czasu nic nie wołałem u nich dlatego teraz coś mi odnośnie tych cen nie pasowało. Tzn kojarzyłem ceny niższe niż te które teraz tam widnieją.
Mam tu na myśli papier jedwabisty. Bo błysk i mat pozostał bez zmian.
Ale prawie na 75% jestem pewien, że jeszcze niedawno błysk/mat/jedwab było w tej samej cenie.