Jak w temacie. Szukam dobrego jakościowo i cenowo labolatorium cyfrowego na Śląsku. Czekam na opinie forumowiczów.
Jak w temacie. Szukam dobrego jakościowo i cenowo labolatorium cyfrowego na Śląsku. Czekam na opinie forumowiczów.
www.fotonet.tychy.pl
sa bezkonkurencyjni, zrobia wszystko i niedrogo...
pozdrawiam
krzysiek
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
http://www.prl.strefa.net/ moze to cos pomoze...
Krzysio, a wiela razy żeś u nich wywoływoł? ;-)
Sprawdziłeś na własnej skórze czy to czyjaś opinia?
Póki co wydaje mi się, że program do obsługi przez internet mają z leksza niedorobiony. Zobaczymy jak efekt. Czekam na odbitki. Generalnie Profilab ma to o wiele lepiej rozwiązane, ale kurde u nich drogo za odbitkę :-?
No to świetnie. Tyle, że ja obrabiam foty w sRGB i nie 'przypisywałem' profilu do plików, który jest do ściągnięcia. W poprzednim labie z którego korzystałem, mieli też d-laba tyle, że '2ke'. Tam nie miałem w sumie większych problemów (też obrabiałem w sRGB i mówiłem, że bez korekcji prosze). Postanowiłem sprawdzić fotonet ze względu na atrakcyją cene odbitek. Dodatkowo, w programie e-foto (fotonet) nie zaznaczałem (celowo) funkcji optymalizacja kolorów*. Która niby kowertuje do profilu. Kurde, ciekaw jestem co wyjdzie. Tak jak wspomniałem IMHO program który udostępniają jest kiepski/niedopracowany. Żeby wybrać format i rodzaj papieru trzeba zaznaczać dwa razy dane pliki??: Dodatkowo, jak coś umknęło i jeszcze jakiś plik chce się dodać do zlecenia przed wysłaniem to trzeba dać tzw WRÓC co kasuje wszystkie ustawienia formatów i rodzaju papierów
Nie można w głównym oknie zrobić, że dany plik ma być np. 1x na błysku i 1x na jedwabiu. Tylko trzeba się właśnie wrócić i dodać ten sam plik jeszcze raz dodatkowo. Za drugim razem już będę wiedział, ale jakby nie było trzeba myśleć do przodu składając zamówienie. Kolejna rzecz to taka, że nie można dodać informacji do laboranta. Mam tu na myśli uwagi typu: bez żadnych korecji, wyostrzania, balansowania, bez nadruku z tyłu dobitki. To wielki minus. Jednym słowem Zobaczymy co z tego wyjdzie
Aha, wybór przesyłki i stan realizacji zlecenia też by się przydał.
EDIT: a przesyłki dobrze zabezpieczają? Jakimś priorytetem to przynajmniej idzie?
Długo zwykle czekasz od dnia wysłania do nich plików? Wysyłasz netem czy CD?
Ostatnio edytowane przez Zielony ; 04-11-2006 o 15:38
Ja obrabiam w sRGB ale potem konwertuje w Szopie do ich profilu. Zresztą to bez różnicy czy zapniesz profil w Szopie czy w ich programiku internetowym. Sprawdzalem - różnic nie widać. Bezwzględnie jednak trzaba konwertować do profilu fotonetu. Inaczej zdjęcia wychodzą mocno zażółcone, magenty jak na lekarstwo. Prawie dokładnie tak jak na ich preview w programiku e-foto. Niedługo będzie dostępna wersja 3.10 (teraz jest 3.09) w której będzie możliwość dodawania uwag do laboranta. Mam już tą wersję ale nie mogę udostępnićJest na razie testowana.
Co do przesyłki to ja odbieram w punkcie Agfy w Bielsku-Białej gdzie oni dostarczają to kurierem. Zdjęcia dobrze zabezpieczone, większe formaty w tekturkach. Raz jednak zdarzyło mi się "złamane" foto 20x30![]()
Aha, jeśli chodzi o korekcję : oni z założenia NIE ROBIĄ żadnej korekcji. absolutnie żadnej. chyba że zdjęcie jest max dramatZdjęcia są zawsze na nastepny dzień gotowe. Wysyłam netem
No to kurde zaczynam się martwić. Bleh. Najwyżej wywołam jeszcze raz i będę ~150zł w plecy. Swoją drogą zastanawiałem się czy jest różnica pomiędzy konwersją w PS'ie a w e-foto.
Dodam, że opcji konwersji nie zaznaczyłem bo jakoś mi prześwitało, że to opcja 'upiększania' zdjęć skierowana dla wakacyjno-imieninowych pstrykaczy.
Ponoć. Gadałem z ich grafikiem na ten temat.
W W-wie punktu odbioru niestety nie mają ;-)
Dokładnie tak samo powiedział mi ich grafik.
No nic. Pozostaje czekać. Mam nadzieje, że w pon dotrze przesyłka (wysłałem netem w czw do południa). Trochę się wkur...m bo już mam i tak termin o parę dni zawalony.
a ja za namową i poradami Janusza Body obrabiam wywołuje do prophoto i w tym obrabiam w PS
potem konweruje do ich profilu (cos jak Kodak endura błysk) i do 8 bitów....
ale dla mnie to nie sa tanie odbitki - byc moze nie dawałem nigdzie gdzie jest drozej a tylko na poczatku do FOTOJOKERAgdzie jest taniej
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...