PDA

Zobacz pełną wersję : IS a jakość szkła

bundy
12-06-2006, 18:32
Siedzę w robocie, pogoda do bani i tak sobie rozmyślam jak się ma działanie IS'a do jakości obrazu uzyskiwanego przez szkło. Oczywiście nie chodzi mi tutaj o pozytywne oddziaływanie IS'a przez eliminację wpływów drgań przy długich czasach, ale o wpływ na ogólną jakość optyczną całego układu. W końcu jest to element, który znacznie wpływa na cały tor optyczny w szkle.
Porównywałem trochę fot robionych z i bez IS'a i w sumie moim kaprawym okiem różnicy w jakości nie widać :-) Hmmm...to w sumie po co te moje wywody pod wpływem pogody ? ;-)

oszołom
12-06-2006, 18:51
Hmmm...to w sumie po co te moje wywody pod wpływem pogody ? Genialne !!!!:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :-D :-D :-D
Ja jedynie spostrzegłem minimalnie lepszą ostrość pomiędzy 70-200 2.8, a 70-200 2.8 IS. Więc chyba jakiś wpływ ma na obraz. Ale i tak jestem zadowolony ze swojego 70-200 2.8 IS. Genialne szkiełko !!!

mmsza
12-06-2006, 19:20
Siedzę w robocie............. Było o tym już kilka razy i stwierdzili my, że nijak nie da się tego sprawdzić dokładnie. Na chłopskie oko różnic raczej nie stwierdzono.

Vitez
12-06-2006, 19:51
Dokladnie jak powyzej - ja rowniez na swoje kaprawe oko nie widze roznicy z faktu uzywania/posiadania IS w szklach.

(a roznice miedzy Hoya HMC a B+W MRC juz widze :roll: )

MARANTZ
12-06-2006, 21:16
Ja tylko raz zapomniałem na statywie wyłączyć IS i się wkurzyłem na... swój statyw :D Też nie widzę specjalnej różnicy w jakości choć pewnie optyka z IS jest minimalnie gorsza (więcej soczewek), ale plusy wynikające ze stabilizacji zdecydowanie przeważają.

fmagik
13-06-2006, 09:07
pytanie kogos kto nie ma IS.... o ile mozna wydluzyc czas ekspozycji? czy aparat widzi ze wlaczone jest IS i daje sam mozliwosc automatycznego wydluzenia czasu? spotkalem sie z takim okresleniem: "system stabilizacji obrazu (IS) trzeciej generacji, pozwalający wydłużyć czas fotografowania z ręki o trzy stopnie przysłony (czyli ośmiokrotnie), bez obawy poruszenia zdjęcia." czy to 3EV i 8 x krotszy czas?????

piast9
13-06-2006, 09:55
Nic się automatycznie nie wydłuża. To przecież to od fotografa zależy czas ekspozycji. W mniejszym lub większym stopniu, w zależności od użytego trybu, ale zawsze.

sandr
13-06-2006, 11:02
pytanie kogos kto nie ma IS.... o ile mozna wydluzyc czas ekspozycji? czy aparat widzi ze wlaczone jest IS i daje sam mozliwosc automatycznego wydluzenia czasu? [...]

Automatyka aparatu nie widzi IS, ustawia ekspozycję i tobie pozostawia decyzję co z tym zrobisz dalej (możesz nacisnąć spust migawki, albo gdy ocenisz że się w tych warunkach „z ręki” nie uda - zmienić ISO, zastosować statyw itp.) Przyjmuje się, że dla otrzymania nieporuszonych zdjęć „z ręki” wymagany czas otwarcia migawki wynosi odwrotność ogniskowej razy crop (np. dla ogniskowej 50mm i EOS 350D otrzymujemy 1/ 50 x 1,6 = 1/ 80s). Ta zasada przestaje obowiązywać w przypadku IS, gdyż układ ten jak napisałeś umożliwia znaczne wydłużenie czasu naświetlania. Ostre i nieporuszone zdjęcia "z ręki" uzyskamy spokojnie już przy np. f=100mm i 1/20s (lub mniej spokojnie przy 1/8s) – mówimy o fotografowaniu obiektów nieruchomych rzecz jasna…

fmagik
13-06-2006, 13:58
Automatyka aparatu nie widzi IS, ustawia ekspozycję i tobie pozostawia decyzję co z tym zrobisz dalej (możesz nacisnąć spust migawki, albo gdy ocenisz że się w tych warunkach „z ręki” nie uda - zmienić ISO, zastosować statyw itp.) Przyjmuje się, że dla otrzymania nieporuszonych zdjęć „z ręki” wymagany czas otwarcia migawki wynosi odwrotność ogniskowej razy crop (np. dla ogniskowej 50mm i EOS 350D otrzymujemy 1/ 50 x 1,6 = 1/ 80s). Ta zasada przestaje obowiązywać w przypadku IS, gdyż układ ten jak napisałeś umożliwia znaczne wydłużenie czasu naświetlania. Ostre i nieporuszone zdjęcia "z ręki" uzyskamy spokojnie już przy np. f=100mm i 1/20s (lub mniej spokojnie przy 1/8s) – mówimy o fotografowaniu obiektów nieruchomych rzecz jasna…
dzieki za wyjasnienie......sandr
szkoda ze canon poza 17-85 i tele nie robi wiecej tanszych obiektywow z IS :(

Kane66
13-06-2006, 19:03
robi 28-135 - tyle ze po crop'ie to (dla mnie) malo poreczny zakres, pozatym PODOBNO lichy z cyfrą (liczne opinie w necie).

KKE
16-06-2006, 12:03
Uklad IS dodaje kilka soczewek (porownanie 70-200 IS i 70-200 non IS).
Z jednej strony w klinicznych warunkach (na statywie, mirror lockup) wersja bez IS powinna byc nieco ostrzejsza, ale wszystkie supertele Canona (400/2.8, 500/4, 600/4) IS maja i uchodza za bardzo ostre obiektywy.
IS.
IS drugiej generacji, czyli taki jaki jest w 70-200IS, wg Canona moze zniwelowac 3 stopy dluzszy czas naswietlania. Czyli np 70-200 podobno produkuje ostre zdjecia z IS dla statycznych tematow przy 200mm nawet ponizej 1/100.

Cyborg
18-06-2006, 00:07
Czyli np 70-200 podobno produkuje ostre zdjecia z IS dla statycznych tematow przy 200mm nawet ponizej 1/100.
Raczej 1/25 s

Vitez
20-06-2006, 01:22
Czyli np 70-200 podobno produkuje ostre zdjecia z IS dla statycznych tematow przy 200mm nawet ponizej 1/100.

Nie "ostre" a "nieporuszone" .
Teoretycznie rzecz biorac niby zadna roznica... a jak sie jednak zrobi to samo zdjecie z IS a ze statywu na tym samym czasie naswietlania bedacym granica dla danego typu IS to roznica jest bardzo zauwazalna.